"Амнести": Политиките на ЕС имат вина за смъртта на над 700 мигранти в морето

"Амнести": Политиките на ЕС имат вина за смъртта на над 700 мигранти в морето

© ReutersПолитиките на Европейския съюз, в частност тези на Италия и Малта, са виновни за смъртта на 721 души в морето през юни и юли тази година, заяви "Амнести интернешънъл", цитирана от "Гардиън".


В критичен доклад, публикуван в сряда, правозащитната група каза, че европейските споразумения с Либия, както и враждебността в Рим и Валета към корабите, спасяващи мигранти, имат унищожителен ефект.


"Въпреки намалението на броя на хората, прекосяващи Средиземно море през последните месеци, броят на смъртните случаи в морето се е увеличил", заяви Матео де Белис, изследовател от "Амнести". "Европейските политики помогнаха на либийската брегова охрана да залавя хора в морето, намалявайки приоритетите за спасителните операции и пречейки на жизненоважната работа на неправителствените организации. Скорошното увеличение на броя на смъртните случаи е не само трагедия, но и срам", допълни той.
Според агенцията 1111 души са загинали или изчезнали в Централното Средиземноморие между месеците януари и юни. Около 560 души са загинали или изчезнали през юни, месеца, в който популистката коалиция в Италия дойде на власт с обещание за строги мерки срещу миграцията. Общо 157 души са загинали или изчезнали през юли. Данните на "Амнести" идват от Международната организация за миграцията и от Италианския институт за политически изследвания.


Според "Амнести" увеличеният брой на смъртните случаи заедно с опасния път между Либия и Южна Европа "не може да бъде пренебрегнат като неизбежно нещастие". Все по-враждебното отношение на Италия и Малта към неправителствените организации за издирване и спасяване на мигранти лиши Средиземноморието от жизненоважни ресурси, като наскоро някои бяха конфискувани, допълва организацията.


Броят на смъртните случаи в морето съвпада и с увеличение на мигрантите в центрове за задържане в Либия от 4400 през март до над 10 хил., посочва "Амнести", цитирайки подразделение на либийското вътрешно министерство. Това според организацията се дължи на европейските и италианските политики, които позволяват на либийската брегова охрана да спасява хора и да ги връща в страната, където хуманитарни групи казват, че те са подложени на мъчения и злоупотреби.


"Въпреки това, продължава докладът, Италия и ЕС усилват политиките си в подкрепа на либийската брегова охрана, за да гарантират, че тя предотвратява заминаванията и залавя бежанци и мигранти в открито море, за да ги върне в Либия."

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 959 Неутрално

  А политиките на НПО-тата, които нарочно подпомагат трафика на хора, чрез "спасителни операции", които допълнително карат повече хора да поемат рискове с надеждата за по-добър живот?

 2. 2 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#1] от "J.J.":

  Бих добавил и превръщането на част от мигрантите в престъпници и бездомници в Европа.

 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1997 Неутрално

  Тея са по- нагли дори от негрите и арабите, които превозват до Европа!! Та дори и от социалистите, които ги канят..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 513 Неутрално

  НПО трябва да се забранят с закон .

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 728 Любопитно

  А Амнести какво прави за тези, които са вече в европа, освен че скимти по медиите? Нещо програма за интеграция, език, работни места? Или всичко е ПР

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  Дали "ЕС" е канил по някакъв начин въпросните мигранти и защо има вина за това, че те се опитват да нарушат закона като пресичат незаконно границите???

 7. 7 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Ся, може и да не е много амнести, ама някои силом да ги е качил тия несретници по лодките? Напротив, милозливите спасители стимулират тръгването и на следващи търсачи на щастие. От което печелят само трафикантите.

 8. 8 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  НИКОЙ НЕ ГИ Е КАНИЛ! Да кандидатстват за виза!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 9. 9 Профил на джендър дебне в храсталака
  джендър дебне в храсталака
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  Да проучат как Австралия се справи - на кораба и обратно.

 10. 10 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  "Амнести Интернешънъл" не са съвсем прави. Политиките на неоколониалните държави имат вина за ситуацията с мигрантите от Африка.
  А за мигрантите от Близкия Изток и Афганистан, към виновните трябва да добавим Русия, САЩ, Турция, Саудитска Арабия, Иран...

 11. 11 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Ами прави са от Амнести. Ако Европа беше последвала Австралия, отдавна щяха да спрат всякакви нещастни опити за пресичане на Средиземно море с подръчни средства. Политиката която се води е в полза на всякакви трафиканти на хора, пишман защитници и всякаква други престъпници. Хвърлят се на вятъра милиарди, в същото време бедните хора от Африка и Азия страдат.

 12. 12 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Амнести Интернешънъл е организация, която оказва информационна и логистична подкрепа на терористи и трафиканти - косвено с подобни действия, а вероятно и пряко. Службите трябва да се заемат с тях и профилактирането им.

  седеньето го зголемува задникот
 13. 13 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Докарването на хора без документи в Европа, където те стават роби или жертви на други престъпни дейности, е било, е и ще бъде престъпление. Толкова е просто, да.

  седеньето го зголемува задникот
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12466 Неутрално

  В абсолютни цифри статистиката е подвеждаща. Трябва да се нормализират (примерно в проценти) и тогава може да се окаже точно обратното, че броят на жертвите е намалял...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Тея прекалиха с наглостта. Виновни са такива организации като тях, които качват хората по надуваемите лодки...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 16. 16 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Е и?
  Да не би ЕС насила да са ги вкарали в морето?

 17. 17 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Според Амнести и други подобни полезни идиоти, ЕС трябва незабавно да зареже всичките си приоритети и да превърне посолствата си в Третия свят в приемни центрове за бежанци, откъдето всеки желаещ да се качва директно на самолет и закарван където пожелае в Европа - напълно безплатно за него и за сметка на данъкоплатците в ЕС. Това с цел да се спаси живота и здравето на около 500 милиона африканци и още толкова азиатци, които считат, че Европа им е даденост и бащиния, където да се разположат, както им е кеф.

  седеньето го зголемува задникот
 18. 18 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  До коментар [#11] от "gianni":

  Съжалявам, натиснах - вместо плюс.
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 19. 19 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Слаби политики- само 700. 7 милиона, 70 или 700 милиона би изглеждало стабилно :) Успех!

 20. 20 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  КОНВЕНЦИЯ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ОБЕДИНЕНИТЕ НАЦИИ ПО МОРСКО
  ПРАВО Обн. ДВ. бр.73 от 27 Август 1996г., обн. ДВ. бр.74 от 30 Август 1996г.

  Член 98
  Задължение за оказване на помощ
  1. Всяка държава изисква от капитана на кораб под нейно знаме, доколкото той може да направи това, без да излага на сериозна опасност кораба, екипажа и пътниците:
  а) да оказва помощ на всяко открито в морето лице, застрашено от гибел;
  b) да се насочи, колкото е възможно по-бързо, към лица, търпящи бедствие, ако му бъде съобщено, че те се нуждаят от помощ, дотолкова, доколкото такова действие може разумно да се очаква от него;
  с) при сблъскване да окаже помощ на другия кораб, екипажа и пътниците му и доколкото е възможно, да съобщи на другия кораб името и пристанището на регистрация на своя кораб и най-близкото пристанище, в което той ще спре.
  2. Всички крайбрежни държави насърчават създаването, дейността и поддържането на адекватна и ефикасна служба за издирване и спасяване, за да се осигури безопасността по море и във въздуха над морето, ако обстоятелствата го изискват, и си сътрудничат със съседните държави за тази цел в рамките на регионални споразумения.

  Видно от параграф 2 на чл. 98, под дефиниция "спасяване" се разбира оказване на помощ на бедстващи и откарването им в най-близката крайбрежна държава.

  Я сега Амнести да ми обясни, що за спасяване е да вземеш 1000 чов... бе не са баш човеци на разстояние по-малко от 50 км. от Африканския бряг и да ги превозиш на 500 или 1000 км. до някое европейско пристанище.
  Това е класически трафик на хора и всички НПО-та, практически работят за робовладелци и мафията.
  Всеки който тръгне да товари хора от морето и не ги върне в Африка, практически се явява превозвач на роби (трафикант) и следва да бъде осъден от Международния наказателен съд за практикуване на робство.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 21. 21 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Хаха, всеки сам си преценява, какво да прави. Тези са повярвали в светлото бъдеще, обещано от трафиканти - скачайте в надуваемата лодка, те ще ви спасят, след ден-два.
  Това е положението.

 22. 22 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Трафик на хора навсякъде. И за това вземат пари.

  2012 България, същите НПО за ИК
  Новият закон за детето създава условия за трафик на деца
  https://offnews.bg/analizi/noviat-zakon-za-deteto-sazdava-uslovia-za-trafik-na-detca-60327.html

  "Колко пари се въртят в цялата тази система?
  Смущаващото е не парите, които в момента се въртят, а тези, които ще се въртят. На 3 април дойде Томислав Дончев в аулата на Софийския университет да обяснява, че няма да има пари за образование и за наука - на практика така обясни, макар да твърдеше обратното - в новите оперативни програми на ЕС. Там беше шефът на Национална мрежа за децата, който директно поиска пари за дейностите по този закон. Тоест тези хора създават проблем чрез закона, твърдейки, че българското семейство е горе-долу неспособно да се справи с децата си, че те и социалните работници са по-компетентни, след което отиват и искат пари за тези дейности. Това е явна схема за бизнес."

 23. 23 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 873 Неутрално
 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  Абсолютно.

  Ако ЕС беше застреляло първите 100-тина кандидат мигранти, сега тея 700 щяха да са живи и здрави в Африка. :)

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  Ако НПО-тата не ги бяха прибирали от бреговете на Африка сега тея 700 щяха да са живи и здрави в Африка :)

 26. 26 Профил на Angel Stoichèv Dimitrov
  Angel Stoichèv Dimitrov
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Абсолютни глупости

  https://iconomicabg.blogspot.com
 27. 27 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 585 Весело

  А Амнести защо не ги приютиха тия 700 човека?

 28. 28 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Гнусни и арогантни НПО. Да се забранят със закон!!!!!

 29. 29 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1371 Гневно

  НЕ! Спонсорите на Амнести превърнаха бившите африкански колонии в сметище, от кеото всеки, който може-бяга! Ето какво казват в Швеция за прехвалените мигранти. КОито Амнести така жали. Аз също ги жаля, нека си седят по родните места-най-добре з всички. Тъкмо няма да се давят в морето. Швеция и жалените от Амнести мигранти-
  Швеция е катун...
  https://www.facebook.com/verytolerantandprogressive/videos/1736893113024409/UzpfSTEwMDAwOTEzNTgwMjg0MDoxOTM3ODQxNzAzMTgyNTM3/

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 30. 30 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 2452 Неутрално

  Виносвни са си самите мигранти. Ако не се качват по лодките няма да има удавени. Ще се метне някой от покрива на някой небостъргач и ще е виновна градската управа или пожарната, че не го е спасила.

 31. 31 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Виновни за смъртта в морето са хората, които сами са се сложили в това положение, както и онези които са им помогнали. Няма аз да си седя в къщата, някой неканен да дойде да ми прескочи оградата и да си разбие главата, а после мен да ме изкарат виновен, че не съм го бил спасил.

 32. 32 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3054 Неутрално

  В по-нормалната преса вече започнаха да се срещат и човешки материали за мигрантите. Как го излъгали, как продал всичко и тръгнал към Германия, какво му се случило в Либия, как едва успял да се върне в Нигерия ... също като съдбата на бедните и излъганите по време на кръстоносните походи, когато Никея е била на мястото на Либия, а на мястото на НПО-тата са били Пиер Отшелникът и Готие Безимотният. От друга страна, когато журналистите го играят пощальони на Амнести...

 33. 33 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Крадецът вика: Дръжте кадеца!

 34. 34 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  Някъде около 1840г., когато английски военен кораб засече в открито море кораб, пълен с африканци, обикновено доста бързо екипажа и капитана на кораба са украсявали реите...

 35. 35 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 447 Весело

  До коментар [#27] от "16bit":

  Е ти остава да попиташ и колко НПО лумпена са взели у дома си? :)

  https://youtu.be/j9zIzIePjpo

 36. 36 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 550 Неутрално

  ... Ако Европа беше последвала Австралия, отдавна щяха да спрат всякакви нещастни опити за пресичане на Средиземно море с подръчни средства...
  —цитат от коментар 11 на gianni


  Изобщо дори не са подръчни средства. Специални наети от НПО плавателни съдове. После в плитките води се прави истински десант с надуваеми лодки. В нета е пълно с клипове - млади мъже дебаркират на предварително набелязани плажове (как пък един път не са се объркали да попаднат на скалист бряг ???) и в момента, в който скочат на брега, без да губят време се пръсват във всички посоки.
  Това не са клети бежанци или изнемощяли от войни и кризи клетници. Това са нашественици.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 37. 37 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2143 Гневно

  Имат вина държавите от ЕС че не пращат увеселителни круиз кораби които да превозят черна Африка в Европа като компенсация за тежките страдания по времето на безчовечният колониализъм благодарение на който негрите разбраха че освен Африка има и други континенти по - развити от техният!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 38. 38 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  700 са малко. Много малко! Всички тръгнали незаконно заслужават тази участ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8843 Неутрално

  "Амнести интернешънъл", вместо да дава акъл на Европа, да ходи да дава на африканците, да не тръгват на опасни пътувания, а да си стоят и оправят собствените си държави. В Европа също искат да се работи.

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8843 Неутрално

  "Амнести интернешънъл", вместо да дава акъл на Европа, да ходи да дава на африканците, да не тръгват на опасни пътувания, а да си стоят и оправят собствените си държави. В Европа също искат да се работи.

 41. 41 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1776 Весело

  И аз мисля, че са твърде малко, повече трябва.

 42. 42 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Мдааа, а колко по-хубаво би било Амнести на дъното, а африканците в Африка.

  "Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK