Германия плаща детски надбавки на 7 хил. деца в България

Германия плаща детски надбавки на 7 хил. деца в България

© ReutersГермански градове бият тревога. Те изплащат все повече детски надбавки на българи и румънци, без да е ясно дали въпросните деца изобщо съществуват. Измамите, с които се източват социални облаги, са огромни, пише "Дойче веле".


На Сьорен Линк направо му кипва, когато минава покрай задръстените от смет предни дворове в няколко квартала на Дуисбург. "Тук живеят около 19 хиляди души от България и Румъния - синти и роми. През 2012 бяха само 6 хиляди", казва социалдемократът, който е кмет на града в Рурската област. Той обяснява, че съседите все повече се оплакват от планините отпадъци, от шума и от нашествието на плъхове. Част от тези нови граждани на Дуисбург пристигат не защото градът кой знае колко ги привлича, а заради германските детски надбавки: по 194 евро за първите две деца, по 200 евро за третото дете, а за всяко следващо по 225 евро на месец.


Гражданите на държави от ЕС имат право на детски надбавки в онази държава от ЕС, в която живеят и работят. Всички досегашни опити за реформа на този европейски регламент се провалиха. Получаването на детски надбавки в Германия става изключително лесно. Достатъчно е семейството да се регистрира адресно в страната. Тази регистрация автоматично се препраща към Семейната каса, там проверяват дали семейството действително има регистрирани деца и започват да изплащат надбавките. "Дали децата живеят в Германия, дали живеят в Румъния или България, дали изобщо съществуват, това вече е съвсем друг въпрос", възмущава се кметът Линк.
Федерацията на германските градове също констатира наличието на проблем. Изпълнителният ѝ директор Хелмут Деди обаче изрично подчертава: "Повечето хора от Югоизточна Европа са добре интегрирани." Има примерно отлично обучени болногледачи от Полша, без които в редица старчески домове би настъпила криза.


Стряскащи цифри


И все пак оповестеният сега ръст на изплатените детски надбавки в Германия е стряскащ. "През юни 2018 г. детски надбавки са били изплатени на 268 336 деца, които живеят извън Германия – в държави от ЕС или от Европейското икономическо пространство", обяснява говорител на германския финансов министър Олаф Шолц. Ръстът е над 10 процента в сравнение с края на миналата година. Най-много германски детски надбавки се насочват към Полша, следвана от Чехия, Хърватия и Румъния. Годишно германската Семейна каса превежда 600 милиона евро детски надбавки на семейства, които не са германски граждани, 343 милиона отиват по сметки извън Германия.


Откакто влезе в сила свободата на придвижване за източноевропейците, рязко се повиши и броят на децата в чужбина, които получават германски детски надбавки. В края на юни 2018 година германски детски надбавки получават 18 850 деца в Румъния и около 7 хил. деца в България. Много трудно е да се докаже дали в някои случаи не става дума и за измами.


Кметът на Дуисбург Сьорен Линк и общинските власти са изработили специална схема срещу злоупотребите. "Трябва да пресушим престъпното блато на трафикантите, които подмамват хора от България и Румъния и ги настаняват тук в западнали жилища, в които никой германец не би искал да живее", обяснява той. В много случаи наемодателят се явява в двойна роля - и като работодател, реален или фиктивен. "Открили са пазарна ниша: срещу главозамайващи наеми дават съвършено запуснати жилища, които всъщност вече са необитаеми, а после общината изплаща на наемателите детски надбавки и други социални помощи."


Напълно неясно е колко пари в крайна сметка остават за организираните бандити. Детските надбавки се изплащат централно от германските власти, но общинските власти трябва да доплащат за жилищните разноски. А най-големият проблем е застрашеният социален мир – този проблем само налива вода в мелницата на дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия".


Преди време медиите информираха за един скандал в Бремерхафен, където са били изплащани социални помощи въз основа на фиктивни трудови договори, представени най-вече от български граждани. Щетите, нанесени на социалните каси там, възлизаха на 5.5 милиона евро. В отговор на запитване на "Алтернатива за Германия" германското правителство съобщи, че няма статистика за измамите с детски надбавки в цялата страна. Специалистите обаче твърдят, че в общините непрекъснато се представят фалшифицирани актове за раждане на несъществуващи деца, както и училищни уверения за деца, които изобщо не живеят в Германия. Финансовото министерство признава, че в тези случаи изобщо не е ясно в коя държава живеят децата, получаващи надбавките.


Натиск за реформи


Сегашният лидер на ГСДП Андреа Налес добре познава проблема още от времената, когато беше министър на труда и социалното дело. Тя смята, че едно от възможните решения е така наречената "индексация", тоест детските надбавки да се приведат в съзвучие с равнището на детските надбавки и на разноските за живот в съответната държава. Годишно това ще спестява на Германия стотици милиони евро.


Кметовете на няколко общини обаче нямат повече търпение и увеличават натиска. Заедно с кмета на Фюрт Томас Юнг дуисбургският кмет Сьорен Линк призовава управляващата коалиция и канцлера Ангела Меркел да вземат мерки, включително и в рамките на ЕС. "На карта е заложено доверието на хората по места, които всекидневно се сблъскват с проблема", казва Линк и уточнява, че тази тенденция противоречи изцяло на идеята за свободата на придвижване. Защото свободата на придвижване означава да си търсиш работа и в други държави от ЕС, а не да се внедряваш в социалната система и източваш държави пари.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Уникалната простотия е тази статия ( по - скоро заглавието), от двеста и кусур хиляди деца на чужденци - 7000 били българчета ? Е голям праз ! Коскоджамити локомотива на Европа ще го съборят 7000 деца на българи. Да си гледат работата.

 2. 2 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 429 Весело

  Толкоз години ни даваха акъл, как да ги интегрираме. Сега имат възможността да приложат теорията на практика. Осигурили сме поле за изява. ;)

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Като живеех в Англия гледах едно предаване Living on the Dole, за живота на помощи. Някои епизоди описваха злоупотребите на емигранти от Източна Европа с детските надбавки. Визираха румънски цигани - един си беше построил къща в Румъния с парите, полски семейства и т.н.

  Но във всички положения, едно беше ясно. Че въпреки помощите, по изгодно излиза да нямаш деца. Освен ако не си многодетен румински циганин, разбира се :))

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Това иде да покаже, че нашенеца (дали Ганьо или Манго) може да пробие и западните нормативни системи. И го прави.

  Ония още нищо не са видели... Като се научат и местните на нашите тарикатлъци...

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  Ако бях германски данъкоплатец нямаше да търпя това и щях да направя необходимото то да спре!!!!!

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Брей, много фриволно тълкуват немците свободата на придвижване в ЕС. Който иска, ще работи, който не иска, ще получава социалки. Да си ги интегрират индианците, нали все на нас ни дават акъл как да го направим. Да ги видим тях как ще го постигнат. Инак БХК ще им заведе дело в Страсбург за дискриминация и причиняване на душевни терзания на техните подопечни.

 7. 7 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Дуисбург се превърна в циганско гето. И ако ромските набези иточват немската хазна за детски нагжавки със стотици хиляди евро то арабските набези от Африка и Азия ще точат милиарди. Да не говорим за турските хареми които смучат милиони от край време. Изобщо немците си нямат идея колко пари пилеят на вятъра. Без реформи сериозно ще забуксува дори немската икономика. А в момента партиите в Германия спорят за глупости, нямат си идея какво става по бързо растящите гета.

 8. 8 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#4] от "niakoi_si":

  "Най-много германски детски надбавки се насочват към Полша, следвана от Чехия, Хърватия и Румъния"

  България дори не е спомената в топ 4 ( и е след "бай Ганьо - Полякът, - Чехът итн." , така че можеше поне да прочетете преди да коментирате.

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  Сиреч?

 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боян Таксиров":

  Интересни социални траектории имате, колега. Първо България, после Англия, след това пак България, след това пак в чужбина. Може и други да има, но нямам представа. Съдя само по Вашите коментари. Явно не Ви свърта на едно място. Но човек е в правото си да си търси късмета и щастието цял живот.

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  То па само туй да беше. :)

  Германия плаща на мигрантите да ходят на екскурзия в родните си страни, от които са избягали, щото били опасни. :)

  Германия плаща и социални помощи на 5-ма сомалийци, дето преди време са били сомалийски пирати и са отвлекли германски кораб. И сега даже не могат да ги депортират и си живеят живота в България. :)

  https://www.breitbart.com/london/2018/08/08/convicted-somali-pirates-found-living-in-germany-on-benefits-unable-to-be-deported/

 12. 12 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#10] от "Читател":

  Така си е.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 13. 13 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  Бай Мангау знае две години знае двеста,
  Бай Мангау социалки гепи лесно,
  Бай Мангау е на ти със интернета,
  Бай Мангау програмира виртуалните чавета.

 14. 14 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  Години=и. Много тъпо е това подсказване - и го коригирам и пак си знае неговата.

 15. 15 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  7000 е много скромна цифра за България, очаквах повече.
  Излагат се мургавите ни съграждани, не са надушили масово далаверата.

 16. 16 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  7000 е много скромна цифра за България, очаквах повече.Излагат се мургавите ни съграждани, не са надушили масово далаверата.
  —цитат от коментар 15 на Котаракът на Шрьодингер


  Цифрата е напълно реалистична, колкото и да не ви се вярва голяма част от тях са си чисти българи, плюс това дори и ромите отиват там да бачкат . В Германия има може би над 200 000 български граждани(много от които високо квалифицирани, лекари, програмисти а и не малко малък бизнес) си работят и плащат данъците изключително усърдно и съвестно. И съответно дори и получателите на детски надбавки да бяха 10 пъти повече от сегашните, пак на немците сметката им излиза мноооого положителна. Така че вие чичо Ханс не го мислете, а най - вече не подценявайте нашите съграждани - много по свестни сме - дори и от немците.

 17. 17 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#15] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Е след тази статия ще се удвоят... Иначе браво на дойчо, изпълнява ди чинно задълженията и интегрира ли, интегрира... 😁

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 18. 18 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#15] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Е след тази статия ще се удвоят... Иначе браво на дойчо, изпълнява ди чинно задълженията и интегрира ли, интегрира... 😁

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 19. 19 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  не е вярно ,че има само 7000 деца , имам поглед върху няколко населени места и населението в тях , изселили са се поне 40-50% от ромите ,което значи само от няколко села поне 150 деца ,освен това критерии за изселване и общо взето закачане към немския социал е правенето на бракове в ромски семейства ,които са женени от доста години и досега са се водили самотни майки на помощи, на всичко това трябва да се сложи край ,свикнаха само да живеят без да работят и се смятат вече за велики .

 20. 20 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Ех, циганите у нас берат желязо, берат пластмаса, а от Германия направо пари им пращат.

 21. 21 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Циганите навсякъде вървят след парите. Получават достатъчно добра информация къде и как да се регистрират и какви придобивки и привилегии могат да получат. Много от тях се възползват от това, но някои държави се усетиха и прекратиха далаверата им.

 22. 22 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Ми като са им такива "законите".. И какво споменават пак България..като 7 000 са към 3% от бройката.. Големи мрънкачи тия западноевропейци.. ама един от тях не щу да работи в ресторант, на полето, болногледач.... Дай им само да изстискват Източна Европа с банки, супермаркети, автомобили и закончета облагодетелстващи тях..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 23. 23 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  [quote#16:"zxp53317185"][/quote]

  Знам, че и българи взимат детски и имам приятел, който работи в Германия на минималка и взима детски. Дори "детето" е на 22 години, но понеже учи, за него също се полагат детски, май до 25 годишна възраст. И немец имам приятел, женен за българка. Работил е 5 години през живота си, а е на 50, с две деца. Но иначе разправя, че германците много бачкали... :)

 24. 24 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1429 Весело

  Мисля, че е време за интеграция, а не за мрънкане. Нали така, другари германци, вие ще ни покажете как се случва интеграцията на ромляните :)

  Мома, връщай 12 и 12А!
 25. 25 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#23] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Именно :)

 26. 26 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  В Германия има може би над 200 000 български граждани... си работят и плащат данъците изключително усърдно и съвестно.
  —цитат от коментар 16 на zxp53317185


  Къмто края на 2017 българите в Германия са 310.000
  https://bit.ly/2OWwj1A

  Оттях къмто юли 2018:

  Безработни с помощи за безработица - 24.000
  На социал - 53.000
  https://bit.ly/2ATZcZb

 27. 27 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Трудно ли е, или пък е наполитКУРектно, да се свържат помощи с посещение в училище!?!

 28. 28 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 554 Гневно

  Не мога да разбера защо не си ги впишат в средат,нали на нас така обичат да ни казват,какво се оплакват толкова?Сега защо не ги обвиним немците в расизъм както нас ни обвиняват?

 29. 29 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  Като живеех в Англия гледах едно предаване Living on the Dole, за живота на помощи. Някои епизоди описваха злоупотребите на емигранти от Източна Европа с детските надбавки. Визираха румънски цигани - един си беше построил къща в Румъния с парите, полски семейства и т.н.Но във всички положения, едно беше ясно. Че въпреки помощите, по изгодно излиза да нямаш деца. Освен ако не си многодетен румински циганин, разбира се :))
  —цитат от коментар 3 на Боян Таксиров


  Ти всичко през финансите ли измерваш?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 30. 30 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1119 Весело

  До коментар [#27] от "imaligoogle_hr":

  Докъде води социализма а? Ама как така другарите "демократични" социал-демократи искат да се борят срещу социализма шизофрения някаква падладеть можна. А пък и искат да нарушат правата на малцинствата... Не може така Сорос из нот хеппи

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 31. 31 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  В САЩ има регламент: нямаш право на социална пенсия и всякакви надбавки, ако не живееш там. Така че немците сами са си виновни за калпавото законодателство. Трябва да следят къде и за кого отиват парите им, а не да лапат мухите.

 32. 32 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Годишно германската Семейна каса превежда 600 милиона евро детски надбавки на семейства, които не са германски граждани, 343 милиона отиват по сметки извън Германия.
  ============================================================

  Т.е. малко над половината от детските надбавки (като стойност, а не като бройка) за НЕграждани отиват извън Дойчландия. И точно като стана интересно, ДВ ни спестява инфо за разпределението по страни - Изт. Европа (в ЕС), Украйна, Рашистан и ОНД, Тюркието, Зап. Балкани и Сев. Африка. От тези 343 млн. евро дали има 20-30 за ромеите от Полша до Бълария?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 33. 33 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#29:"DDR"][/quote]

  Май сте твърде духовен да разберете смисъла на поста на човека, касаещ математиката на помощите за безработни...

 34. 34 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1346 Весело

  Социалните системи са създадени във други време на други хора - почтени, културни и т.н. Като се вижда, че от тях се възползват недобросъвестни хора, трябва да се променят правилата на играта....

 35. 35 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Германия рекетира целия ЕС - с преференциални цени на газа, които драматично повишават конкурентността на корумпирани компании като Сименс и Фолксваген, Юнкер отиде да убеждава Доньо единствено и само да не пипа преференциалните ставки за немски коли в Америка срещу американски коли в ЕС, Германия наложи Шенгенски ограничения за цяла Източна Европа за да смачка вякак конкуренция на немските специалисти, а наводни цяла Европа с 2 милиона имигранти, а някакъв смотаняк кмет циврел, че много деца получавали детски. Е, и? Нашите мургави сънородници ли са проблема на Германия или 2 милиона скакалци, които никога през живота си не са вършили друго освен да грабят и убиват? Проблемите на кравата Пенка са много по-важни за Европа от цивренето на някакъв смотаняк кмет.

 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  Германия тепърва ще има да плаща и за тези дето ги покани.

  https://www.thesun.co.uk/news/4411913/just-one-in-five-muslims-are-in-work-as-report-finds-they-are-held-back-by-racism/

  Каква изненада в УК само 1 от 5 (20%) работели. Ама това не било по тяхна вина, ами по вина на обществото което ги отхвърляло, щото било расистко разбираш ли. ;)

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  Българските цигани от времето на комунизма знаят , как да източат пари от държавата. Тогава опрощаваха жилищни кредити при раждане на трето дете и те осиновяваха едно и също няколко семейства подред.

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  Българските цигани от времето на комунизма знаят , как да източат пари от държавата. Тогава опрощаваха жилищни кредити при раждане на трето дете и те осиновяваха едно и също няколко семейства подред.

 39. 39 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#29] от "DDR":


  Ти всичко през финансите ли измерваш?
  —цитат от коментар 29 на DDR


  Това е все едно да ме питаш:

  Ти всичко през храната ли измерваш?

  И отговорът е че човек яде за да живее, а не живее за да яде.

  С финансите е същата работа. Според мен, де.


  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 40. 40 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Ами не е луд този, който яде баницата. Да си оправят (стегнат) социалното законодателство. Аз бих махнал повечето видове помощи и бих затегнал много кранчето, та да не е изгодно да лежиш на социалки.
  Чехия има едно от най-свирепите социални законодателства в ЕС и за тук не се натискат особено, дори мигранти от наистина военни зони. Знам, не е хуманно, но не е добре да ти се изплаща да стоиш и нищо да не правиш.

  E PLVRIBVS VNVM
 41. 41 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#39] от "Боян Таксиров":

  Ясно. А смятал ли си дали е финансово изгодно да имаш жена?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 42. 42 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Това е добре познат и подробно дискутиран проблем. Имайте предвид, че немците са изключително практични и продължаващото наличие на проблема не значи неспособност или нежелание да се реши, а просто, в конкретния случай означава, че засега сметката за внедряване на решението и контрола по прилагането му е по-голяма от размера на злоупотребите. С други думи има план Б, но засега не е изгоден и изобщо не вярвайте ако някой ви каже (дори представители на държавна и общинска администрация), че сметка не се води...не се води сметка...моля, моля :))) Просто някой ден, везната ще натежи наобратно и ще се отворят няколко хиляди нови работни места, ще се внедрят разни програми, ще се пуснат съответните документи, бланки и дупките ще се закърпят.

 43. 43 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#41] от "DDR":

  Не съм мислил в тези категории.
  И не мисля, че мъж може да ИМА жена. Просто живеят заедно без никой да ИМА другия.
  Може мъжът да печели повече, може жената да печели повече.

  Но ако парите станат условие за да ИМАШ жена, то по добре е да ходиш на проститутки.

  По евтино ще ти излезе.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK