Брюксел призовава САЩ да намалят бюрокрацията при износа на втечнен природен газ

Брюксел призовава САЩ да намалят бюрокрацията при износа на втечнен природен газ

© ReutersЕС призовава САЩ да намалят бюрокрацията и да опростят правилата за износ на втечнения си природен газ, ако Вашингтон иска съюзът да купува повече "синьо гориво", предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.


На фона на спора за митата президентът на САЩ Доналд Тръмп и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се споразумяха миналия месец да започнат преговори, целящи да се постигнат "нулеви мита" и "нулеви субсидии" при неавтомобилните промишлени стоки. ЕС също така се съгласи да изгради повече терминали за внос на американски втечнен природен газ.


Юнкер каза днес, че е ако американският газ е достатъчно евтин, може да помогне на ЕС да диверсифицира енергийните си оставки и да сложи край на зависимостта си от Русия. Той обаче добави, че САЩ трябва да премахнат бюрократичните ограничения.
Високопоставени европейски и американски търговски представители ще се срещнат във Вашингтон на 20 август.


Доставките на втечнен природен газ от САЩ в Европа от началото им през април 2016 година възлизат на 2.8 милиарда кубични метра. Това се посочва в публикувано днес в Брюксел прессъобщение, озаглавено "Вносът на втечнен природен газ от САЩ в ЕС расте". Говорителката на Еврокомисията Ана-Кайса Итконен уточни, че основните получатели са Испания, Италия и Франция.


Според съобщението от пристигането на първия танкер с втечнен природен газ (ВПГ) от САЩ в португалското пристанище Синеш през април 2016 г. до днес вносът в ЕС на американски втечнен природен газ е нараснал от нула до 2.8 млрд. куб. м.


ЕС е съфинансирал или е поел ангажимент да съфинансира инфраструктура за ВПГ по проекти на стойност над 638 млн. евро. В допълнение към съществуващия в ЕС свободен капацитет от 150 млрд. куб. м съюзът подкрепя 14 проекта за изграждане на инфраструктура за втечнен природен газ. В момента законодателството на САЩ все още изисква предварително регулаторно одобрение на износа на ВПГ за Европа. САЩ трябва да вземат мерки във връзка с тези ограничения, така че техните правила да улесняват износа на ВПГ за ЕС, се казва още в съобщението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK