Невинаги желани: Болногледачите от Източна Европа

Невинаги желани: Болногледачите от Източна Европа

© Associated PressНито един германски старчески дом нямаше да функционира, ако не беше чуждата работна ръка. Болногледачи от България, Румъния и Полша работят всеотдайно, но често пъти са дискриминирани и финансово ощетени, пише "Дойче веле".


В болниците и старческите домове в Германия не достигат болногледачи. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан предлага Германия да се възползва по-силно от източноевропейска работна ръка. Затова той внесе предложение за разкриването на 13 хил. нови работни места в сектора.


Има обаче и проблеми, пред които някои хора си закриват очите. Вестник "Зюддойче цайтунг" например изнася данни на германската фондация "Ханс Бьоклер", според която чуждестранните болногледачи много по-често от германските им колеги са принудени да работят извънредно, и то без допълнително заплащане. Нерядко те са принудени да изпълняват и задачи, които изобщо не влизат в кръга на обичайните им задължения – например почистването на помещенията в домовете за възрастни и болни хора. Изследването на фондацията показва още, че работниците от източноевропейските държави като Румъния, България и Полша често се сблъскват с различно, по-критично отношение. 88% от тях твърдят, че роднини и близки на възрастните хора често ги критикуват неоправдано, че се случва дори да стават жертва на физическо насилие или на ксенофобски коментари. За сравнение - германците, които се оплакват от подобно отношение, са 64%.


Чужденците – многобройни, но без особени права
По последни оценки над 200 хил. домакинства в Германия осигуряват работа на болногледачи от Източна Европа - легално или не. Съществува и огромна сива зона в сектора. Мнозина работят без почивки и осигуровки - над 41% са заетите в бранша с миграционен произход, които не получават заплащане за допълнително положен труд. Много често роднините злоупотребяват с чуждестранните болногледачи, принуждавайки ги да работят денонощно, макар да знаят, че същата услуга, извършена от германска фирма, би им струвала 15 до 20 хиляди евро месечно.


За особено отношение свидетелства и фактът, че болногледачите от чужбина, работещи в старчески домове или болници, много по-рядко участват в обсъжданията на съответните работни колегии. Само 14% от чужденците участват в ежедневните разговори с началниците, независимо от професионалната им квалификация. Затова пък 37% от германските служители взимат участие в подобни работни дискусии.


"Тези проблеми са свързани с наличието на расизъм и предразсъдъци", твърди авторът на изследването Хилдегард Теобалд, която през последните осем години е направила идентични проучвания в Швеция, Япония и други страни. "Това, че болногледачите с миграционен произход се сблъскват с подобни трудности, е преди всичко германски проблем", казва тя. "В Швеция не установихме толкова големи разлики в отношението към болногледачите, както в Германия - въпреки че чужденците отдавна са неотделима част от персонала на домовете за възрастни и болни хора."


"Гарантиран миграционен статут"


Към тази картина се прибавя и още един щрих: ситуацията на мигрантите става още по-тежка, ако са с по-ниска професионална квалификация", заявява Теобалд. Според нея една от причините за по-честите конфликти с болните и техните семейства е в по-голямото натоварване на чуждите служители. Те работят много по-често на пълен работен ден и с по-голямо натоварване в сравнение с останалите им колеги. А несигурните перспективи на чужденците за професионална реализация и трайно установяване в страната допълнително усложняват процесите на интеграцията в Германия, заключава Теобалд.


Затова в проучването на фондация "Ханс Бьоклер" се съдържа препоръката на бъдещите работници от чужбина да се предлага "гарантиран миграционен статут". В допълнение, Теобалд съветва професията на болногледачите да се изучава във висши учебни заведения, така както е в много други страни по света.


За това колко важен е престижът на тази професия за образа на цялото общество свидетелстват резултатите от проучването в Япония - там работата в домовете за възрастни и болни хора се смята за мъжка професия, защото е свързана с големи физически натоварвания. В същото време обаче тя е добре платена и престижна.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Изследването на фондацията показва още, че работниците от източноевропейските държави като Румъния, България и Полша често се сблъскват с различно, по-критично отношение.
  =================================================

  Всеки който е работил/живял или работи/живее в Зап. Европа, ще го потвърди хилядократно. В т.нар. толерантни западни общества източноевропейците са зверски дискриминирани и постоянно (освен когато спят) търпят расистки и ксенофобски коментари по техен адрес. Само, че на никого не му пука или прави впечатление сред местните прогресисти, морализатори и прочее културтрегери - неправилна религия, неправилен цвят на кожата, а и на всичкото отгоре си позволяватт да се оплакват от комунизма (социализЪма).

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  "Много често роднините злоупотребяват с чуждестранните болногледачи, принуждавайки ги да работят денонощно, макар да знаят, че същата услуга, извършена от германска фирма, би им струвала 15 до 20 хиляди евро месечно..."  Ами, пратете ги в България, ще ви излезе най-много €1000...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 404 Неутрално

  В САЩ тази сфера принадлежи на филипинците, те са билногледачите в старческите домове. Мой близък ми разказа как в един такъв дом лежащите болни викат за помощ. а филипинките затварят вратите, за да не ги чуват и си пият кафето. Нас навсякъде ни подценяват и гледат да ни прее..ат със заплащането. Това с е дължи на близкото ни минало.

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1658 Весело

  " 88% от тях твърдят, че роднини и близки на възрастните хора често ги критикуват неоправдано"

  В България 100% трудЯщите твърдят, че са онеправдани!

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  До коментар [#1] от "c.b.o.":

  Това евентуално важи само за ниско квалифицираните работници

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1658 Весело

  До коментар [#1] от "c.b.o.":

  "Всеки който е работил/живял или работи/живее в Зап. Европа, ще го потвърди хилядократно."

  Аз познавам десетки българи работещи и живеещи в Западна Европа, които са високо ценени специалисти и казват, че ги оценяват ЕДИНСТВЕНО И САМО по знания и умения!!!!
  Виж. познавам и стотици измекяри, които само мрънкат!!!

 7. 7 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  В България е по зле.
  Ако си бял на цвят, а не със съмнителен балкански или близкоизточен оттенък, ако говориш езика и си адекватен, не мисля, че би имало особени проблеми.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 8. 8 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#1] от "c.b.o.":Това евентуално важи само за ниско квалифицираните работници
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf


  Не само. Колкото повече се изкачваш по стълбицата, толкова "по-ветровито" става и повече ти се налага "да търпиш". Към обикновения расизъм/ксенофобия се добавя и завистта, особено когато става дума за (повече) кинти. А най-злобни са местните от прованса.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 9. 9 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1023 Весело

  До коментар [#1] от "c.b.o.":

  сичко туй надали ще се случи ако човек си носи достойнството... говори поне английски... и не зема местните за балъци, а себе си за тарикат... :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 10. 10 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":

  Спрях да те чета, след "познавам десетки българи, които казват...".

  Интересно - два трола завъртяха почти еднавременно опорката "нискоквалифицирани - високоценени специалисти". :))))))

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Весело

  До коментар [#8] от "c.b.o.":

  Просто, фалшива новина...
  Със сигурност те разбрахме какво работиш...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  Дневник, нали вече се контролират фалшивите новини, необосновани и недоказаните коментари, внушаващи обобщаващи лъжливи твърдения, като тези от №№ 1 и 8?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#1] от "c.b.o.":сичко туй надали ще се случи ако човек си носи достойнството... говори поне английски... и не зема местните за балъци, а себе си за тарикат... :)
  —цитат от коментар 9 на tucker case


  Някой трябва да е чел Алеко Константинов, за да го разбере това!!!

  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=169&WorkID=4680&Level=3

 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":Спрях да те чета, след "познавам десетки българи, които казват...".Интересно - два трола завъртяха почти еднавременно опорката "нискоквалифицирани - високоценени специалисти". :))))))
  —цитат от коментар 10 на c.b.o.


  нЕкой да те кара да ме четеш???

 15. 15 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#13] от "4ort":

  Освен Алеко, прочети и Войников... ако ти остава време от слушането на чужди истории.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 16. 16 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Едните империалисти, другите ф@шаги.

  Тежко и горко на гурбетчиите.

 17. 17 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#13] от "4ort":Освен Алеко, прочети и Войников... ако ти остава време от слушането на чужди истории.
  —цитат от коментар 15 на c.b.o.


  "Ама европейците знаяли да правят фабрики и да вадят сякакви хубави, лъскави, красиви работи — нека ги вадят, а ний ще си ги купуваме скъпо-скъпо и с тях ще са красим. Сетне тий знаяли да правят вапори и железни пътища — нека ги правят, а ний ще им плащаме и ще са носим."

 18. 18 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  На никой не пожелавам чужд човек да го гледа.
  Няма значение колко пари плащаш - никога няма да получиш пълноценно обгрижване.
  Една моя роднина гледаше стари хора в Гърция, та от нея съм чувал за някои "тънкости" в този бизнес.

 19. 19 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#18] от "atmanpg":

  Моля сподели за някои от тези тънкости- мнозина от нас ще остареят- добре е да знае човек.

 20. 20 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Веднъж чужденец..цял живот чужденец, драги! Просто факти! А ти явно нямаш социални контакти и ги заменяш с плещене само по форумчета..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 21. 21 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#18] от "atmanpg":Моля сподели за някои от тези тънкости- мнозина от нас ще остареят- добре е да знае човек.
  —цитат от коментар 19 на balgariez


  Хапченца, които те карат да спиш по 16 часа в денонощието.
  Отделно повишаване на тон и физически заплахи. Могат и да те опердашат. Стараят се да ти "вземат страха". Възрастният човек е беззащитен и изцяло зависим от болногледача.
  Да не дава Господ...

 22. 22 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Жалко е, но източно европейците станаха слуги на Запада. Естествено те си плащат, но не достатъчно.

 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Весело

  До коментар [#1] от "c.b.o.":

  Всеки който е работил/живял или работи/живее в Зап. Европа, ще го потвърди хилядократно. В т.нар. толерантни западни общества източноевропейците са зверски дискриминирани и постоянно (освен когато спят) търпят расистки и ксенофобски коментари по техен адрес.
  ========
  Ама нали искахте свобода, бе.... !!!!!!
  Ето ви я..... цялата Европа е ваша.......!
  Ти какво си помисли..... за три гроша пет кюфтета ли....?
  Много ше има да чакаш.....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Весело

  До коментар [#20] от "ostin22":

  Пожелавам ти да имаш поне малка част от моите "социални контакти". Като работодател на българи и местни в чужда страна, имам достатъчен поглед....
  И пак повтарям за полу-грамотните, това евентуално важи само за ниско квалифицираните работници....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Любопитно

  До коментар [#22] от "The Island":

  Жалко е, но източно европейците станаха слуги на Запада.
  =======
  Закономерно е...... ако трябва да сме точни.....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 401 Весело

  Като работодател на българи и местни в чужда страна,
  —цитат от коментар 24 на hamiltonf


  Браво, Бенчо! То затова по цял ден кесиш във форума. :)))

  Както и да е, ама това "евентуално" много бърка цялата история.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 27. 27 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#23] от "eti mehter":

  Русороб ефенди, хем се пишеш бежанец в Туркието, хем все за Тато хленчиш. Почему?

  Свободата и ЕС какво общо имат с омразата и предразсъдъците? Мисли малко, а не си търси постоянно поводи да очерняш цивилизационния ни избор - Запад, а не Изток.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Като не им харесва, да се прибират. И тука има възрастни за гледане.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Като не им харесва, да се прибират. И тука има възрастни за гледане.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Любопитно

  До коментар [#27] от "c.b.o.":

  Мисли малко,
  ========
  Аз мислех преди 30,години.....
  Сега е ред вие да му мислите..... https://media.giphy.com/media/cbVfeyuj8oKmk/giphy.gif

  Bukalemun
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Весело

  До коментар [#27] от "c.b.o.":

  Свободата и ЕС какво общо имат с омразата и предразсъдъците?
  ======
  Хе..... Щом си го задал този въпрос, продължавай в същото темпо..... докато се сетиш за отговора.....

  Bukalemun
 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Весело

  До коментар [#26] от "c.b.o.":

  За разлика от теб, не сме ниско квалифицирани труженици с каскет, а имаме 24 часа достъп до мобилни устройства...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 33. 33 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 401 Весело

  За разлика от теб, не сме ниско квалифицирани труженици с каскет, а имаме 24 часа достъп до мобилни устройства...
  —цитат от коментар 32 на hamiltonf


  Бенчо, аз кво те питам... ти кво се сещаш. Ама така е - гузен, негонен бяга.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 34. 34 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5419 Любопитно

  Това не вярвам да е така щото бивши колежки съкратени от работа бяха и все още са в Западна Европа и са доволни. Освен ако ни лъжат?

 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  До коментар [#1] от "c.b.o.":

  Мога само да твърдя (от собствен опит), че в САЩ няма дискриминация към българи. Има към латинос (в северните щати), но не и към българи.

 36. 36 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#1] от "c.b.o.":Мога само да твърдя (от собствен опит), че в САЩ няма дискриминация към българи. Има към латинос (в северните щати), но не и към българи.
  —цитат от коментар 35 на vassilun


  В САЩ,

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 37. 37 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#24] от "hamiltonf":

  Ама ти назначаване на работа го имаш за социален контакт ли??? В гоУема грешка си..Ако някой ти се мазни не означава, че мисли нещо хубаво за теб..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 38. 38 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  На "гоУема" ще говориш в подуяне... А пък тези, които ги назначавам, едните са холандци в Холандия и испанци в Испания. Българите, които работят заедно с тях, всеки от местните се стреми, по всякакъв начин, да им помогне, било в работата, било за квартира, било за детска градина или училище, и каквото друго можеш да се сетиш...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 39. 39 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Добре де, на мен съзнателният ми живот в по-голямата си част е минал извън България. Понякога е имало и подмятания, но дискриминация, като описаната в статията - никога. Но и аз не си оставям магарето в калта - успявам да отвърна на забележките и да ги жегна на особено чувствителни теми, та не ме захеват.
  А не е имало кой да ми "държи гръб", всичко сам и с доста труд съм постигал.

  E PLVRIBVS VNVM
 40. 40 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#39] от "PavelCZ":

  В Чехия ли?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  До коментар [#36] от "c.b.o.":

  Да. В САЩ! Дискриминация към българи няма!

 42. 42 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 401 Неутрално

  На "гоУема" ще говориш в подуяне... А пък тези, които ги назначавам, едните са холандци в Холандия и испанци в Испания. Българите, които работят заедно с тях, всеки от местните се стреми, по всякакъв начин, да им помогне, било в работата, било за квартира, било за детска градина или училище, и каквото друго можеш да се сетиш...
  —цитат от коментар 38 на hamiltonf


  Бенчо, пак сънуваш - какво и кога назначаваш, като 24/7 си на "мобилното си устройство" и пишеш почти под всяка статия тук. Големец, дето даже гледа мачове на БГ отбори и ги коментира веднага във форума. Събуди се, Бенчо!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 43. 43 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Да. В САЩ! Дискриминация към българи няма!
  —цитат от коментар 41 на vassilun


  Така е! Но няма много общо с темата, която коментираме!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 44. 44 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Весело

  До коментар [#42] от "c.b.o.":

  Абе, "Бенчо" не съм, но със сигурност, карам по бързи автомобили от неговите....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 45. 45 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 401 Весело

  Абе, "Бенчо" не съм, но със сигурност, карам по бързи автомобили от неговите....
  —цитат от коментар 44 на hamiltonf


  Мамин сладък! Мастит работодател, та дрънка (на кухо)!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 46. 46 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#38] от "hamiltonf":

  ГоУема превземка си.. да не си мадама??:-) хаха..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 47. 47 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Весело

  До коментар [#45] от "c.b.o.":

  Един пенсионер, трудно ги разбира тези неща... За него важни са, осигуряването на последно "жилища" и цветни некролози...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 48. 48 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#24] от "hamiltonf":

  Няма да те разберът. Повечето пишещи или са вече извън играта пък и освен до Гърция за 3 дни или за седмица при децата, за друго си нямат и понятие.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK