Гръцката безработица падна под 20% за пръв път от седем години

Гръцката безработица падна под 20% за пръв път от седем години

© ReutersГръцката безработица, най-високата в Европейския съюз, е спаднала под 20% за пръв път от седем години, съобщи статистическата служба "Елстат", цитирана от EurActiv.


Безработицата е намаляла до 19.5% от 21.7% по същото време миналата година. Общият брой на заетите през май 2018 г. е бил 3 824 393. Безработните са били 924 941, а икономически неактивното население е било 3 230 269 души.


Броят на заетите се е увеличил със 70 052 души (с 1.9%) в сравнение с май 2017 г. и с 48 884 спрямо април 2018 г. (увеличение от 1.3%).
Министърът на труда Ефи Ахциоглу нарече окуражаващи новините, които дойдоха дни след като Гърция получи последното плащане от 15 милиарда евро в рамките на осемгодишната европейска спасителна програма.


Управляващата лява партия "Сириза" заяви, че спадът на безработицата под 20% за пръв път от седем години е най-силният знак, че страната "трайно и безвъзвратно е обърнала страницата".


Безработицата в Гърция обаче продължава да бъде най-високата в ЕС. Младежите са най-засегнати, като почти 40% от младите хора между 15 и 24 години не работят. Една на всеки четири жени също няма работа.


Безработицата в еврозоната е на най-ниското си ниво от девет години – 8.5%. По брой на безработните Гърция е следвана от Испания (15.8%).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 2504 Неутрално

  Безработица или мързел заради прекалено социалната държава?? Да орежат малко пенсии и социал и да видят как се увеличава заетостта. Отделно сивата икономика...

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 2. 2 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  Икономически неактивно население - 3.5 милиона! Как няма да падне безработицата, като половината лекари и що годе умни младежи се изнесоха към западна Европа.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Гърците май се понаучиха да работят. Преди два месеца бях в Гърция, направи ми впечатление че в хотели и ресторанти работеха само гърци. По-рано наблягаха на българи, албанци и т.н.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на Against China
  Against China
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":Икономически неактивно население - 3.5 милиона! Как няма да падне безработицата, като половината лекари и що годе умни младежи се изнесоха към западна Европа.
  —цитат от коментар 2 на Пешката


  Прав сте!Ще допълня само,че това е спад на регистрираната безработица, т.е тази която се регистрира в бюрата по труда!А цялата безработица е много по-голяма!Навсякъде правителствата в света се интересуват за регистрираната безработица,а не реалната!И за това картината се изкривява!

  AGAINST CHINA
 5. 5 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Гърците и работа?!?!
  Тези нещо са сгрешили в статистиката

 6. 6 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Ще си работят хората и Гърция ще се оправи, вече стъпила на здрави основи. Но това е, политиците им твърде дълго лесно финансираха един растящ бюджетен сектор, и това загроби цялата страна.

  Мъчно ми е тук като се пише за това как им се падало, как били мързеливи или какво ли не. Толкова е безчувствено към толкова много хора които се самоубиха в Гърция, защото не могат да си плащат кредитите, толкова много млади хора емигрираха, много хора не получиха шанса да стартират в живота нормално. Едва ли можем да кажем - "да, заслужиха си го". Това не са решения които отделния човек е взел, а политическата им класа.

  Може ли да се каже че България е заслужила Лукановата зима или Виденовата зима? Обидно ли е да чуем някой като каже че самоубилите се в България през 1997ма си го заслужават? За мен лично е обидно някой да говори така - това са човешки съдби.

  Ясно е че ще има затягане на колана, ще има емиграция и бедност. Но няма нужда от излишно злорадство над чуждото нещастие.


 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4048 Неутрално

  Има ли още българи да работят в Гърция? Ако има, това означава, че гръцката безработица се дължи на гръцкия мързел.

 8. 8 Профил на ivan34
  ivan34
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#6]

  Гърците далеч не емигрират в такава степен като българите! Още едно - голяма част от гърците и кипърците, коите познавам като студенти в английски университет, се завърнаха по родните си места! Това не може да се каже за България.

 9. 9 Профил на ivan34
  ivan34
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#7] от "tacheaux":

  Вече няма кой знае какъв смисъл да се емигрира в Гърция. Най-много младежи да ходят лятото като обслужващ персонал по хотелите и после да си харчат спестеното в България. Не съм чул за някой нормален софиянец в Гърция. Най-много някой по любов да е заминал. Най-вече отидоха жени на средна възраст от Родопите из Гърция - най-вече като болногледачи и чистачи.

 10. 10 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Значи най-тежкото при тях е минало. Сега само напред и нагоре. А тия на север от тях да му мислят.

  Обичам да слушам само себе си
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  Безработницата падна защото младите гърци се изнесоха от кочината!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  До коментар [#8] от "ivan34":

  Така е. И явно разликата идва от перспективата (въпреки трудностите в момента) и усещането за дълг към отечеството, което имат те и нашите сънародници. Докато при тях е силна общността, тук се спасяваме поединично. Също така повечето гръцки семейства имат солидни спестявания, които са добър буфер в подобни периоди.

  До коментар [#9] от "ivan34":

  Българската диаспора в Гърция е доста разнородна. Преобладават домашните помощници и неквалифицираната работна ръка (от всички краища на страната), но има и редица специалисти на доста добри позиции, които са се интегрирали в тамошното общество. Дори домашните помощници, или поне част от тях, не виждат връщане в България, поне докато ги държат краката. Имат си клубове по интереси, български неделни училища.

  До коментар [#10] от "buzanka":

  Така е. Ние можем да се похвалим със стабилно безвремие, в което някои депозити над милион лева се множат, докато народът се топи ускорено и бяга от страната като от чума - особено младите, с еднопосочен билет - по заръка на близките, но и по собствено желание. Има и такива космополити, които не ги свърта в консервативна и изостанала България.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 13. 13 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Ко?!?
  Маляките са се разработили?!?
  'бати вица !

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4690 Неутрално

  До коментар [#7] от "tacheaux":

  Със същия успех можеш да кажеш това за повечето страни в Западна Европа или САЩ където работят имогранти, включително и незаконни. Ако пособията по безработица и свързаните с тях социални осигуровки са по-високи сумарно от предлаганото възнаграждение, то какъв е смисълът да се работи? И в САЩ имаше коментирани случаи, например самотна майка с три деца на която се предлага да работи в МакДоналдс за 10 долара на час, 40 часа седмично, сиреч доход от $1,600. Но, ако започне тази работа тя губи безплатните детски ясли и градини (средно $1,200-1,500 на дете), безплатното жилище (друстаен апарамент за около $700-1000 с тока и водата) и т.н.

 15. 15 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  То техната статистика (статистическият институт) я знаем.
  Навремето направиха супер отчет, за да ги приемат в ЕС и да вкарат еврото.
  Блаженни са вярващите...

 16. 16 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#8] от "ivan34":

  На какво основание казвате горното?

  Аз съм завършил университет във Великобритания и съм се завърнал в София. От моето училище 99% от хората отидоха да учат в чужбина след завършване на 12-ти клас, голяма част във Великобритания. От тях около 1/3 вече са се върнали в България, а доста от другите или планират скорошно връщане в България или преместване от Великобритания в рамките на ЕС, например към Германия. След Брекзит тези процеси само ще се засилват. Реално за добре образован млад човек в София при наличие на жилище реалния disposable income е по-голям от този в Лондон, като се извадят данъците и разходите за жилище в Лондон.

 17. 17 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Гърците са ниски, защото са им казвали, че като пораснат ще трябва да работят.

  Спаси, Господи, Твоите хора и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 18. 18 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 803 Весело

  Еребуса е почнал работа?

  седеньето го зголемува задникот
 19. 19 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  До коментар [#6] от "skeptichen":

  никой не злорадства, но вземи да следиш коментарите на гръцкия трол във форума Автобуса - типичен мазен малака. Ако попътуваш до там също така, ще видиш отношението им към българите - не е особено ласкаво. Имат се за някакви великии наследници на древните елини.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 20. 20 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#19] от "Пешката":

  Бил съм в Гърция, нямало е лошо отношение към мен.

  Може би тръгвате да наричате този и онзи мазен малака толкова лесно, може би от там идва проблема с лошото отношение.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  До коментар [#6] от "skeptichen":никой не злорадства, но вземи да следиш коментарите на гръцкия трол във форума Автобуса - типичен мазен малака. Ако попътуваш до там също така, ще видиш отношението им към българите - не е особено ласкаво. Имат се за някакви великии наследници на древните елини.
  —цитат от коментар 19 на Пешката


  Какви древни елини, като Гърция е едва на няма и 200 години!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 23. 23 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#21] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Agapimu, аз много те уважавам бе, мой човек! Всяко твое писание е пряко потвърждение за агрументите ми.

  седеньето го зголемува задникот
 24. 24 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#22] от "lz2":

  гърците са турци, които се мислят за италианци

  седеньето го зголемува задникот
 25. 25 Профил на Mariyan Rusev
  Mariyan Rusev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  комунистите са виновни

 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4690 Весело

  До коментар [#24] от "Пипера е много лют":

  Дали се мислят за италианци не зная, но в САЩ се държат и си помагат, имат реномето на добри бизнесмени и семейни хора, поддържат църквите си. В "гъцкия град" в Чикаго например често са ми сервирали с предиство поради презумпцията че съм грък, вероятно съдейки по външност и маниери (американският етикет например е винаги да се държи едната ръка под масата, за което има шеги, нарязват месото на парченца и след това се хранят без да употребяват ножа и т.н.).

 27. 27 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Факт е, че се поддържат. Не знам защо българската диаспора не го прави като тях.

  седеньето го зголемува задникот
 28. 28 Профил на ivan34
  ivan34
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#16] от "J.J.":

  Радвам се, че си се реализирал добре в София! И аз се върнах, но само заради семейството си. Българите от моя университет моя випуск почти не се върнаха. Някои може да се върнат в бъдеще, но е малко вероятно, тъй като много от тях не са родом от София, а е пълно безумие да се местиш от чужбина в София, ако си от Варна или Русе например...

 29. 29 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2788 Весело

  До коментар [#21] от "'ΕΡΕΒΟΣ":Agapimu, аз много те уважавам бе, мой човек! Всяко твое писание е пряко потвърждение за агрументите ми.
  —цитат от коментар 23 на Пипера е много лют


  и аз това му набивам от години, но той си знае неговото. Питай го за канала Солун - Белград - Дунав, или за 11а Струмска дивизия...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 30. 30 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2788 Весело

  До коментар [#20] от "skeptichen":Пешо помака и Лютия са много лошо качество хора.Доказват го под всяка статия в която ме срещат !Ако имаше лошо отношение към българите в Гърция, просто нямаше да идват толко масово и дори да купуват имоти !!!!!!
  —цитат от коментар 21 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  а ти, моро му, какво доказваш с подобни коментари? Смешник. Я кажи пак за дядо си и за медалите и писмата му от половината гръцки генерали.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK