Румънците и голямото бягство на Запад

Румънците и голямото бягство на Запад

© Associated PressИмето на румънското градче Инторсура означава "завръщането". Напоследък обаче хората далеч не се завръщат там, разказва "Политико".


Подобно на много други румънци и тамошните жители започнаха да заминават за чужбина скоро след края на комунистическото управление. В началото на 90-те години местните младежи отиваха да работят в Италия, където езикът и времето са подобни на тези в родната им страна. След като Румъния се присъедини към ЕС преди малко повече от десетилетие, броят на заминаващите се увеличи и много хора от Инторсура сега живеят в Италия, Великобритания и Германия.


Повечето останали са възрастни, които преживяват от пенсии, социални помощи и преводи от роднини, живеещи в чужбина. "На всеки три населени къщи има по една изоставена", казва 58-годишният кмет Мариан Чой.
Населението на Инторсура е намаляло с една пета през последните 15 години, защото старите умират, а младите емигрират. През 2002 г. е било 1786 души, а сега е 1470. Броят на жителите намалява всяка година, казва кметът.


Бягството отразява едно явление, което през последните десетилетия засегна дълбоко както Румъния, така и други държави от Централна и Източна Европа – хората напускат страните си за по-добре платена работа на Запад и се връщат само за почивка, ако изобщо някога се върнат.


По данни на Световната банка Румъния е държавата с най-голям ръст на емиграцията в ЕС от 1990 г. Между 3 и 5 милиона румънци – от държава с 19.6 милионно население – сега живеят и работят в чужбина. Повечето от тях – близо 2.6 милиона души – са в работоспособна възраст, което представлява почти една пета от работната сила на страната.


"Нашите младежи работят в чужди земи за съжаление и няма никой, който да (помага) в градините на тези, които са на 70 години", отбелязва кметът.


В много отношения Инторсура прилича на безброй други населени места в Румъния, където много хора продължават да поддържат силна връзка с провинцията. Почти половината от румънското население живее в селски райони. Единственият асфалтиран път в Инторсура е този, който води до съседните села.


Удобства


Повечето къщи си приличат – малка веранда води навътре, където стаите са разположени отстрани на дълъг коридор. Парите, изпращани от роднини, все пак са започнали да променят облика на домовете – двойният стъклопакет например е най-новата тенденция. През последните години някои жители са успели да построят вътрешни бани, но все още масово продължават да разчитат на външните тоалетни в задната част на дворовете си.


Преди близо 20 години Инторсура гъмжеше от деца. Сега в местното училище има 104-ма ученици, което буди опасения, че то може да бъде затворено, казва 26-годишна майка на две деца.


Тя е един от малкото млади хора, които все още живеят там, но дори и нейното семейство има история, свързана с миграцията. През последните няколко години тя и съпругът й са ходят в Германия за сезонна работа като берачи на плодове и зеленчуци. Работят в продължение на един или два месеца едновременно и могат да се върнат с до 4 хил. евро – сума, която не биха спечелили в родното си място за цяла година. Преди това тя работела в пекарната в градчето, но работата там била трудна, а парите - малко. Трябвало да вдига тежки торби с брашно и понякога работела при много високи температури в продължение на повече от 12 часа, а в замяна получавала около 150 евро на месец. Междувременно пекарната затворила, защото не успяла да се конкурира със заплатите, предлагани за сезонна работа в чужбина.


Висококвалифицирани професионалисти, особено лекари, също напускат. Броят на румънските доктори, работещи в чужбина, превишава 14 хил. към 2013 г., което представлява една трета от общия им брой, се посочва в доклад на Световната банка. В същото време националната здравна система оцелява с оскъдни ресурси.


Заради недостига на хора в трудоспособна възраст лозята стоят необработени, оплаква се 63-годишната Йоана. "Всеки, за когото чуете, е заминал. Този за Англия, онзи за Германия. Всички напускат", допълва тя.


По-възрастните жители отдали под наем земите си на Андреас Фридман, който ръководи ферма с площ 3500 хектара в района. Дори и той обаче среща трудности да задържи работниците. Фридман започнал програма за обучение на млади хора във фермата, като им плащал минималната заплата от 250 евро на месец. Много от тях обаче заминали за чужбина, след като завършили програмата или дори преди това. "Цялата страна е засегната от липсата на работна ръка и това е само началото", предрича Фридман.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Ами да си внесат афганчета и пакита (цигани). Това ли е идеята на статията?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Ами да си внесат афганчета и пакита (цигани). Това ли е идеята на статията?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Тази тенденция си е общочовешка. Където има по-добри условия, там ще се задържат хората. Няма друг път.

 4. 4 Профил на yne17574195
  yne17574195
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това село е направо като Шанхай в сравнение с повечето български села,които са намалели в пъти.И нямат достатъчно деца,за да се поддържа училище.
  А и този бизнесмен с 250 евро заплата как очаква да намери работници.

 5. 5 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#4] от "yne17574195":

  И то в румъния, където заплатите са по-високи

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 6. 6 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Разходка с Гугъл из Инторсура показва съвсем подредено и оживено градче. Ние нали бяхме изпреварили румънците? Е, то сигурно е в надпреварата за по-скорошна национална катастрофа.

 7. 7 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Разрухата, която се вижда из българските села, които не са близо до град или липсва сносен път, е ужасна. Такава разруха в румънските села все още не съм виждал

  malart.blog.bg
 8. 8 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  "На всеки три населени къщи има по една изоставена", казва 58-годишният кмет Мариан Чой.

  Аз пък съм прекосявал Ръмъния няколко пъти с кола по различни маршрути, вкл и през най-затънени провинции - никъде не видях село с повече от 10-изоставни къщи - дори напротив - впечатление ми направи масовото ново строителство по селата на големи нови къщи - явнор комшиите там си влагат парите от чужбина вместо в гарсониера в краен квартал на Букурещ. Селата им са пълни с живот в сравнение с нашите (особено тези оттатък Карпатите) - в почти всяко си има някакъв цех, работилница, фабрика за нещо си, както и няколко сериозни ферми.

 9. 9 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 410 Разстроено

  Този уикенд посетих няколко села във Врачанско.Тъжно ми беше да гледам грохналите къщи,буренясалите дворове,къпинясалите ливади и ниви,разбитите пътища, затвореното училище с избомбена дограма,тъжно веещите се опърпани избелели европейски и български флагове пред кметството,остатъците от "смесения" магазин,запустелия хоремаг, буренясалото гробище с килнати надгробни плочи,немия комин на селската фурна,която отдаааавна не е пекла хляб.Няма крави,овце,кози,коне ,магарета-тук -там само някоя кокошка рови из двора......Умира България,умира.....А в същото време всички са воторачени в копелтии като Зъркелите и Биенчо, а не в народа ни и съдбините му.То и Армия като свят си нямаме,та да повторим 1934 година и да пратим партиите и толупите им на майната им....

 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  До коментар [#9] от "val1320":

  Всичко е вярно и съм съгласен, но за всичко това сме виновни самите ние и нашите родители. Масово бг населението е възпитано и възпитава не да си оправя ”кочинката” а да я изоставя и да ходи в чужда, по уредена. Също така не да е предориемчив а да е наемник, мрънкащ наемник.Докато не се промени това, картината няма да се подобри.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Протестите в Румъния срещу СДП и Алианса на либералите и демократите демонстрират ярко позиция, обратна на внушенията на Политико. Румънците си искат страната подредена като местата, където са отишли. За да се върнат...

 12. 12 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 348 Неутрално

  В България положението е по-зле. Обезлюдяването на селцата и малките градове далеч надхвърля румънските такива.

 13. 13 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#6] от "Неизвестен Извършител":
  това беше много отдавна, като бяхме по-напред оттях. отдавна те ни изпревариха - по инвестиции, развитие, политическа система, а види се и по гражданско общество

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Ако има добра перспектива, ще има и друго "начало"...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Весело

  Нашите мигранти няма ли да се върнат и те за един Майдан ?!
  Бих се включил, нищо че не съм първа младост 😈

 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#15] от "balgariez":

  Върнаха се. "Възрожденците" като Милен Велчев...

 17. 17 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 353 Неутрално

  “На всеки три населени къщи има по една изоставена”

  Тоест румънско село е като “пренаселената” София - 25 % незает жилищен фонд

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Подобни текстове, които взимат за отправна точка нещо конкретно, а обобщават резултатите върху цели региони и страни, са обикновено недостоверни и дали неволно или нарочно но са и манипулативни.
  Няма какво да се жалваме и оплакваме, след като на нас, а както виждаме и на тях, румънците не ни харесва, следователно е крайно време да се разбудим, когото изгоним да се маха, на който вярваме да му дадем възможност и да си търсим място под слънцето. Само с вайкане и оплакване няма как да стане, а ако само чакаме някой да ни оправи.може да сме сигурни, че "оправячи" ще се намерят, само дето не е ясно, дали ще се почустваме по-добре.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  Сега и за имигрантите от Африка се ядосваме, че не си стоят да си оправят собствените държави, а хукнали да се преселват в уредена Европа. Ние сме същите. Искаме да живеем някъде, където вече е уредено. А тука?

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  Сега и за имигрантите от Африка се ядосваме, че не си стоят да си оправят собствените държави, а хукнали да се преселват в уредена Европа. Ние сме същите. Искаме да живеем някъде, където вече е уредено. А тука?

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  Сега и за имигрантите от Африка се ядосваме, че не си стоят да си оправят собствените държави, а хукнали да се преселват в уредена Европа. Ние сме същите. Искаме да живеем някъде, където вече е уредено. А тука?

 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4629 Неутрално

  Нашите села са много по зле, обезлюдени и изоставени на самотек без хора и управление.

 23. 23 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Що? У нас не е ли същото, дори и по-зле!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 24. 24 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 353 Неутрално

  До коментар [#18] от "tsvetko_51":

  Проблемът е, че никой не иска да се преселва в Румъния и България. Няма желаещи от по-бедни на нас държави в Африка и Близкия Изток - всичко иска в Германия и Англия, разбираш ли...за нас само трохи остават.

 25. 25 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  имиграцията е основна причина за намаляване на раждаемостта в източна Европа , в Румъния също е паднала повече от нашата и над 10% спрямо миналата година , те имат и остър проблем със здравни кадри ,липса на доктори, спрямо населението им лекарите са 2 пъти по малко от нашите на глава , а заплатите им скочиха със 100 % от първи юли ,данъците на фирмите и осигуровките паднаха ,а БВП нараства двойно на нашия и пак напускат .

 26. 26 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#7] от "malart":

  Няма как да сравняват българско село с което и да е село на съседка. Защото само у нас е имало пълна национализация на земята.Заради това обезлюдяването на нашите села започва още 60-те.Дори при комунистическата пропаганда са излезли доста филми н тази тематика.

 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ogiigo":

  У нас, не е просто зле, ами е много по-зле...! Обикалял съм из много румънски села, включително и в много забити райони, встрани от големи пътища. Такава разруха и изостаналост, като при нас, няма. Няма такава битова престъпност. Във всяко румънско село има полицай и училище с деца... При нас е трагедия по селата и не ми се мисли, какво ще е след още 15-20 години.

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Този уикенд посетих няколко села във Врачанско.Тъжно ми беше да гледам грохналите къщи,буренясалите дворове,къпинясалите ливади и ниви,разбитите пътища, затвореното училище с избомбена дограма,тъжно веещите се опърпани избелели европейски и български флагове пред кметството,остатъците от "смесения" магазин,запустелия хоремаг, буренясалото гробище с килнати надгробни плочи,немия комин на селската фурна,която отдаааавна не е пекла хляб.Няма крави,овце,кози,коне ,магарета-тук -там само някоя кокошка рови из двора......Умира България,умира.....А в същото време всички са воторачени в копелтии като Зъркелите и Биенчо, а не в народа ни и съдбините му.То и Армия като свят си нямаме,та да повторим 1934 година и да пратим партиите и толупите им на майната им....
  —цитат от коментар 9 на val1320


  Така ще е докато крадливите комунисти от ГРОБ и БСП не бъдат разкарани от властта и държавата не спре кранчето на зърнарите, смучещи милиони от еврофондовете. Когата парите за земеделие бъдат насочени към дребните и средни земеделци тогава и селата ни ще се възродят!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK