Трябва ли ЕС да остави в миналото смяната на времето два пъти годишно

Трябва ли ЕС да остави в миналото смяната на времето два пъти годишно

© Юлия ЛазароваВсички 28 държави членки на Европейски съюз местят часовниците с един час напред през пролетта и с час назад през есента, като по този начин печелят допълнителна светлина през по-топлите месеци и повече светло време сутрин, когато застудее.


През последните години обаче се появиха редица научни изследвания за лятното часово време. Според критиците местенето на стрелките увеличава потреблението на ток и нарушава ежедневния ритъм на хората, което води до проблеми със здравето в дългосрочен план. Поддръжниците му обаче смятат, че благодарение на лятното часово време улиците са по-безопасни. Проучване от 2014 г. показа, че повечето страни от ЕС са доволни от смяната, която се прави два пъти годишно, пише The Verge.


Защо се заговори за промяна


Въпросът стана особено актуален, след като няколко държави от ЕС (Литва, Финландия и Естония) поискаха съюзът да отмени практиката. В началото на февруари Европейският парламент настоя да се направи задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време и ревизия на режима, ако е необходимо. Евродепутатите отбелязаха, че множество проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат, но от друга страна, има индикации за негативни последици за човешкото здраве.
След призивите на Европарламента Европейската комисия започна допитване (можете да гласувате до 16-и август тук) дали европейците искат смяната на времето да се запази. След края на консултацията Брюксел ще направи оценка необходимо ли е действащите разпоредби да бъдат променени. В анкетата се пита дали европейците биха предпочели запазване на действащите правила за смяна между лятно и зимно часово време за всички държави членки на ЕС или премахване на смяната на часовото време за всички страни. Друг въпрос е "ако смяната на часовото време отпадне, какъв вариант бихте предпочели" с възможни отговори - постоянно лятно часово време, постоянно зимно часово време и без мнение.


Режимът в момента се регулира от Директивата на Европейския парламент и Съвета за разпоредби за лятното часово време. Тя предвижда хармонизирана дата и час за началото и края на лятното часово време в целия ЕС, като целта е да се подпомогне ефективното функциониране на вътрешния пазар.


Когато слънцето няма значение


Какъв обаче е смисълът от лятното часово време в страни, където слънцето не изгрява или не залязва през по-голямата част от годината.


Това е въпрос, който Финландия, най-северната държава членка на ЕС, си задава от известно време. Сега някои финландци се надяват, че консултацията на Европейската комисия ще сложи край на местенето на стрелките два пъти годишно, пише Си Ен Би Си. Според официален доклад на финландските депутати смяната на времето е възможно дори да разболява хората.


Ярмо Хиетала, студент от Кокола, който учи в Университета на Лапландия в град Рованиеми в северната част на страната, мрази лятното часово време. И то до такава степен, че отказва дори да мести стрелките на часовниците в дома си. "Всичките ми часовници са нагласени на нормалното зимно часово време. И когато хората казват "10 часа", аз просто добавям един час и използвам математиката и ума си", казва той. През по-голямата част от юни и юли слънцето не залязва в Рованиеми, а през зимата едва изгрява.


За финландците като Хиетала преместването на стрелките е просто безсмислено неудобство. И все пак страната спазва практиката (заедно с още около 70 държави по цял свят, включително по-голямата част от Европа и Северна Америка) от 1981 г.


Миналата година обаче 70 хил. финландци подписаха петиция с искане правителството да я премахне. Затова комисия в парламента консултира експерти по въпроса, а това доведе до препоръка управляващите да изпълнят исканията в петицията. Смяната на времето, заключи комисията, предизвиква краткосрочни нарушения на съня, вреди на работния процес и може да доведе до сериозни здравословни проблеми, защото на хората им е трудно да се адаптират. "Основната цел трябва да бъде да се отмени смяната на времето на единна основа в ЕС", заяви още комисията през октомври.


Правилата на ЕС изискват всички държави членки да спазват еднакви дати за смяна - от последната неделя на март до последната неделя на октомври – за да се гарантира плавното осъществяване на пътуванията и търговията в блока.Финландците не са единствените, които настояват за край на смяната на времето. Идеята среща подкрепа също в Литва, Полша и Швеция.


Съвременните критици цитират проучвания, според които ползите за енергоспестяването в днешно време са или пренабрежими, или изобщо няма такива. И действително навиците за потребление на енергия са се променили от енергийните кризи през 70-те години до сега. Когато Индиана въведе лятното часово време през 2016 г., изследователи от Калифорнийския университет откриха, че решението всъщност е увеличило потреблението на електроенергия с 1%, което е струвало на щата 9 милиона долара. През 2014 г. Русия премина на постоянно зимно часово време.


В Европейския парламент обаче не липсва и съпротива срещу евентуални промени. По думите на ирландския евродепутат Шон Кели негови колеги от държави в Централна Европа имат резерви за отмяната на лятното часово време или просто не виждат смисъл в това. Според поддръжниците му то подобрява обществената сигурност, а изследователи от САЩ са установили, че кражбите са намалели със 7% след преместването на стрелките през пролетта.


За много финландци, като студента Хиетала, обаче неудобството, причинено от въртенето на часовниците е реален проблем. "Ако хората искат да стават с един час по-рано, разбира се, могат да го направят, но цяла Европа да трябва да го прави, е малко странно. Машините могат да бъдат програмирани, но вътрешният часовник на човека е друго нещо", казва той.


На ход е Брюксел


На въпрос на "Дневник" какво точно предстои след края на консултацията, Европейската комисия отговори, че анкетата е част от оценка на директивата на ЕС за лятното часово време, като целта й е да оцени дали правилата трябва да бъдат променени или не. Еврокомисията подчертава, че това не е вот или референдум, а просто консултация, която да събере мнения на заинтересованите страни. Решението дали да се направи предложение за лятното часово време или не ще бъде взето, взимайки предвид и други проучвания и мнения.


Изборът на часова зона е национално решение. В ЕС има три часови зони, времето в момента сега е различно в Лисабон, Берлин и Хелзинки. Единственото изискване, което е включено в закон на ЕС е за всички държави членки да прилагат лятното часово време, допълва Комисията. В отговора си тя обяснява, че повечето държави членки имат дълга традиция в разпоредбите по въпроса, като някои датират от Първата и Втората световна война или от петролната криза през 70-те години, но различните национални разпоредби са били объркващи – лятното часово време можело да се прилага от едната страна на границата, но не и от другата. Затова от 1980 г. ЕС постепенно приел законодателство, според което всички държави членки се съгласяват да координират смяната на времето. От 1996 г. всички европейци местят часовниците си с час напред в последната неделя на март и с час назад в последната неделя на октомври.


От Еврокомисията отбелязват, че едно нещо е ясно, а именно – в Европа трябва да има единно правило или всички да въртят часовниците си два пъти годишно, или никой не го прави. В противен случай биха възникнали практически проблеми. Затова консултацията предлага двете алтернативи – или системата да остане непроменена, или да бъде премахната за целия ЕС.


От Европейската комисия подчертават, че е твърде рано да се спекулира какъв ще бъде резултатът, но има две важни неща, които трябва да се вземат предвид. Първо, Еврокомисията не действа сама. Всяка промяна в сегашните разпоредби ще се нуждае от одобрението на държавите членки на ЕС и на Европейския парламент. И второ, ако смяната на времето бъде премахната, европейските страни ще могат да изберат дали да запазят за постоянно лятното или зимното часово време.

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Да, трябва.
  Безсмислено е да превъртане часовниците, съответно да се пренастройваме два пъти годишно.

  Common sense !
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  Тая английска простотия трябва да се премахне!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4467 Любопитно

  "Трябва ли ЕС да остави в миналото смяната на времето два пъти годишно?"

  Да, трябва! И това ще се случи до няколко години.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4010 Неутрално

  "...Ярмо Хиетала, студент от Кокола, ... отказва дори да мести стрелките на часовниците в дома си. ..."
  1 на 500 млн отказал да мести стрелките. И мен ме мързи да настройвам часовника на колата от лятно на зимно, или обратното, но никой не ме споменава.
  Може би удобно ще е да запазим лятното часово време. Защото има към един месец през зимата, когато ставаме по тъмно за работа, и се прибираме по тъмно. Не е приятно

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Тая английска простотия трябва да се премахне!
  ======
  Американска е.....ако трябва да сме точни....
  И въобще не беше простотия (от капитална гледна точка).....
  За един бизнесмен ,си беше чиста кражба на време. ...
  Ако за отделния индивид имаше 1 час разлика, то за работонателя си беше 1 × броя на работниците му....

  Bukalemun
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5682 Неутрално

  Колкото повече на север, толкова по-безсмислено е въртенето на часовника.
  Впрочем аз също съм против...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Аз съм против смяната на времето, но
  " През 2014 г. Русия премина на постоянно зимно часово време."
  Мисли ли авторката, че русия е държава, която може да ни служи за пример и има ли значение какво е направила Русия, държава оглавяваща всички отрицателни класации, когато се решават в ЕС проблеми, нямащи връзка с нея???
  Или просто трябва постоянно да слушаме и четем за Русия, държавата предизвикваща отвращение по целия свят???

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 8. 8 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Аз съм за отпадане на двукратната промяна. Часовете трябва да бъдат такива, каквито бяха - по зимното отброяване.

 9. 9 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 716 Неутрално

  За пореден път ще кажа - това което е добро за Финландия и Естония, не е добро за България и Гърция.
  Просто такава е географията. Евробюрократите не могат да определят снега през зимата да пада на територията на цяла Европа, а лятото да е еднакво топло от Андалусия до Лапландия.
  ЕС ако иска да остави държавите сами да определят дали да отменят лятното време.

 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  И аз съм против двойната пренастройка на часовниците годишно. Електрониката, в т.ч. телевизорите също трябва да се пренастройват. Излишна хамалогия.

 11. 11 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 279 Любопитно
 12. 12 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 559 Неутрално

  На мен ми харесва лятното време. Никога не съм имал проблем с настройката. Не разбирам хората, които плачат от лятното време. Вероятно никога не са пътували дори до Сърбия, която е с един час назад. Аз съм с две ръце да остане.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 13. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3176 Неутрално

  И когато хората казват "10 часа", аз просто добавям един час и използвам математиката и ума си", казва той"

  подготвен млад човек умеещ да използва математика и ум .
  "През 2014 г. Русия премина на постоянно зимно часово време."

  я пак

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 15 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1370 Гневно

  Т Р Я Б В А ! ! !

  Защо е нужно да се върви срещу Природата ? ! ? ! ? !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 15. 16 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  И аз съм против смяната два пъти годишно. Машините могат да бъдат програмирани, но вътрешният часовник на човека е друго нещо.

 16. 17 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  И аз съм против смяната два пъти годишно. Машините могат да бъдат програмирани, но вътрешният часовник на човека е друго нещо.

 17. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3176 Любопитно

  До коментар [#7] от "quatro_4x3":

  а мислиш ли , че Русия 2014 е направила това което твърди авторката ? да не би 2014 да е променила/отменила постоянното лятно време ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  До коментар [#18] от "дерибеев":

  От 5 години не местя стрелките на часовника. ....
  За мен са важни две неща .....първия и последния слънчев лъч , на територията в която живея....

  Bukalemun
 19. 20 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Не знам,но тази година малко преди да бутнем часовниците час напред,усетих нуждата от това.Няколко дни преди датата.В противен случай трябваше да променям работното си време-вместо от 8,от 7 часа.Така че аз съм за практиката "лятно часово време" да продължи.

 20. 21 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#7] от "quatro_4x3":а мислиш ли , че Русия 2014 е направила това което твърди авторката ? да не би 2014 да е променила/отменила постоянното лятно време ?
  —цитат от коментар 18 на дерибеев


  Какво прави Русия вътре в кочината е проблем на руснаците. Те да се оправят. За мен са от значение мръсотиите, които прави навън.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 21. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4467 Весело

  До коментар [#2] от "lz2":

  Добре казано! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#18] от "дерибеев":От 5 години не местя стрелките на часовника. ....За мен са важни две неща .....първия и последния слънчев лъч , на територията в която живея....
  —цитат от коментар 19 на eti mehter


  Ма те диваците в Африка даже часовници нямат, камо ли да сменят часа.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 23. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3176 Неутрално

  До коментар [#21] от "quatro_4x3":

  тоест коментара ти е по ключова дума и нямащ нищо общо с темата на материала . както и самото споменаване (с невярна информация) цели това

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 25 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 998 Любопитно

  Практиката е добра и трабва да продължи. Мрънкачи винаги ще има и винаги ще си намерят повод да са недоволни. Интересно, дали няма проблеми за решаване, че почнахме да си измисляме несъществуващи?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 25. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3831 Любопитно

  До коментар [#23] от "lz2":

  Ма те диваците в Африка даже часовници нямат, камо ли да сменят часа.
  =======
  Може би не са чак толкова диваци ....
  Това че ти имаш часовник на ръката си ,а те не .....ЛИ Е критерия ти за диващина ?
  Ма май....нещата са в обратната им категоризация.....

  Bukalemun
 26. 27 Профил на Стагияр
  Стагияр
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз съм за повече светлина и съм твърдо 'за' смяната. Не мога да разбера това реване против . Ако има въобще някакъв дискомфорт , той е първите 1-2 дни . И след това от Март до Ноември се радваме на повече светлина

 27. 28 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#21] от "quatro_4x3":тоест коментара ти е по ключова дума и нямащ нищо общо с темата на материала . както и самото споменаване (с невярна информация) цели това
  —цитат от коментар 24 на дерибеев


  Русия няма нищо общо с темата. Поне половината държави на планетата са много по-достойни от нея да бъдат споменати, но ни в клин ни в ръкав се споменава Русия. Като ще е така, авторката да беше споменала и С. Корея, Венецуела, Нигерия и т. н. Все държави за пример.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 28. 29 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Пестенето на енергия с лятното часово време е доказано. Въведено е през първата световна война. След това се възстановява през втората.
  А плача за трагедията как се пренастройвал човек с един час е смешна. На повечето хора им се налага да го правят достатъчно често и без това.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 29. 30 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 592 Неутрално

  През лятото има дни с продължителност над 15 часа, през зимата има дни по 9 часа. Както и да се върти часовника, няма да се избегне момента, в който ставаме за работа и се прибираме по тъмно, нито момента, в който ставаме и се прибираме по светло. Неизбежно е и местенето на стрелките няма как да променят този факт. От значение е единствено как това се отразява на организма, всичко останало е повече от спорно - и ползи, и вреди. Ясно е също, че астрономическото време и по-близо до биологичния часовник е зимното часово време, така че е крайно време да се върнат нещата в естественото им положение.

 30. 31 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Моята котка не се интересува от смяната на времето. Както и всички останали животинки.

 31. 32 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Аз съм за Източна Европа 1/2 час назад Западна Европа 1/2 напред и еднакво часово време в цяла Европа.

 32. 33 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#15] от "Чардо":

  Природата ли е измислила часовника :Д

 33. 34 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Аз съм с плаващо работно време и не ме бърка смяната по никакъв начин. Мисля си че тези дето реват против смяната на часовника просто използват темаата за да задоволят вътрешната си потребност за постоянно мрънкане за нещо.

 34. 35 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Само се чудя защо никой не обсъжда опцията пък за постоянно лятно време ако спре да се върти часовника. НЕ разбирам с какво зимното е по-естествено от лятното. Просто часовника върти едни 24 часса и в двата случая. Колкото е "природно" зимното време, толкова е "природно и лятното"

 35. 36 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 560 Неутрално
 36. 37 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Важното е да се дрънка менчето по медии форуми и седенки, дето всеки да се направи на важен с изключителното си мнение.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 37. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2732 Неутрално

  До коментар [#35] от "rdb41527334":

  Положението на небесните тела —Луна, планети, слънце на небосклона е в синхрон с биологичният часовник. В определени часове на денонощието органите се ”чистят”, ”ремонтират”, ”почиват ” си като влияние им оказват и небесните тела. С часовника може да си играеш, но с космоса не.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 38. 39 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 437 Неутрално

  ... Ясно е също, че астрономическото време и по-близо до биологичния часовник е зимното часово време, така че е крайно време да се върнат нещата в естественото им положение.
  —цитат от коментар 30 на famousandco


  Викаш няма нищо по-добро за биологичния часовник през лятото да ти е светло в 5 сутринта и тъмно в 7 вечерта.

 39. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Спора дали да има или не лятно и зимно часово време е от най-добрите:), в смисъл безкраен, ама за сметка на това напълно безсмислен.
  Голяма работа, що не спретнем един общоевропейски референдум?

 40. 41 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Зимното време трябва да стане постоянно, лятното да го махат,че след още няколко години заради жегите ще искате пак смяна.

 41. 42 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Аз съм да остане 'въртенето' на часовника. Тотално се преекспонира проблема. Някой замислял ли се е...че всеки уикенд, си лягаме и ставаме по-късно...ама никой не се оплаква от задравословно неразположение. Дори и да има неудобство от смяната, то продължава кратко, а ако забием едно от времената, за дълъг период ще сме активни в тъмнина и проблемите ще са повече.
  ЕС все повече се занимава с глупости, а не със сериозните си проблеми. Пагубно е!

 42. 43 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 140 Неутрално

  Гласувах. Искам лятното часово време да остане.

 43. 44 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Аз пък имам и друга идея. Да отпаднат часовите зони. Всички ще сме с едно време. Например в България работния ден ще започва в 8, в Испания в 9, в САЩ в 14 часа. Но на всички ще ни е по-лесно да знаем кога имаме среща с някой американец, или кога ще се излъчва някакво предаване от Япония. Защото няма да ни се налага да смятаме.
  А какъв е смисъла от тези часови зони.

 44. 45 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Аз съм да остане 'въртенето' на часовника. Тотално се преекспонира проблема. Някой замислял ли се е...че всеки уикенд, си лягаме и ставаме по-късно...ама никой не се оплаква от задравословно неразположение. Дори и да има неудобство от смяната, то продължава кратко, а ако забием едно от времената, за дълъг период ще сме активни в тъмнина и проблемите ще са повече.ЕС все повече се занимава с глупости, а не със сериозните си проблеми. Пагубно е!
  —цитат от коментар 42 на nickkal


  Как смяната на времето ни носи повече "светлина". Абсолютно никак. Денят си е дълъг, колкото си е дълъг, и слънцето няма да изгрее по-рано или по-късно, защото ние сме си настроили часовниците по определен начин.

 45. 46 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  От значение е единствено как това се отразява на организма, всичко останало е повече от спорно - и ползи, и вреди. .
  —цитат от коментар 30 на famousandco


  Не е така. От значение е, че няма никакви ползи от смяната на времето. Не трябва да се прави нещо, което не е полезно.

 46. 47 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Как смяната на времето ни носи повече "светлина". Абсолютно никак. Денят си е дълъг, колкото си е дълъг, и слънцето няма да изгрее по-рано или по-късно, защото ние сме си настроили часовниците по определен начин.
  —цитат от коментар 45 на kazushi

  Елементарно.
  Примерно днес - ако няма лятно часово време, довечера докато се прибереш от работа ще е започнало да се мръква.
  Цял ден си бил на изкуствено осветление в офиса или цеха, а след това се прибираш на изкуствено осветление и у вас.

 47. 48 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Трябва. АКо ЕС иска да изпадне до Третия свят. И без това с Юнкер ЕС е много по-близо до нЕкой големи, братски страни, отколкото до цивилизацията.

 48. 49 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Т Р Я Б В А ! ! !Защо е нужно да се върви срещу Природата ? ! ? ! ? !
  —цитат от коментар 15 на Чардо


  И кое му е природата не мога да разбера? Както е измислено зимното (астрономическото) часово време от хората, така е измислено и лятното часово време... Нищо общо няма с природата това. А човек е достатъчно адаптивен, за да може безпроблемно да си се адаптира. Ми ако пътуваш до щатите или Китай и какво? Организмът не може да се самонастрои ли нещо? Смешни са тия работи дето ги говорите.

 49. 50 Профил на apocalexxnow
  apocalexxnow
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Само лятно време цялата година. Аргументът е елементарен - колко хора са будни за изгрева и колко са будни за залеза? Отговори - малцина и почти всички. Лятното време доближава тези стойности, зимното още повече ги раздалечава. Значи лятното е по-добро.

 50. 51 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#45] от "kazushi":

  Мили мой, работният ти ден започва и ще започва според часовника, НАЛИ? Да кажем в 8,00ч. Е, сега можеш ли да вържеш? В 8,00 при смяна на часовете винаги е светло, а ако не се сменят...не!

 51. 52 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 285 Весело

  Много е два пъти да се сменя времето годишно.

  Един път требе.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 52. 53 Профил на Тодор Александров
  Тодор Александров
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Твърдо "за" смяната на времето съм, плюсовете са в пъти повече от минусите .. и така и не могажда разбера хората които са против какъв дискомфорт им причинява толкова .. ден - два и всичко е точно :)

 53. 54 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#47] от "Panda":

  Тъй като не живеем на екватора и продължителността на деня се променя, винаги ще има подобен момент. Когато човек се прибира по тъмно вкъщи. Този един час играе роля точно за няклко седмици и нарушва тотално ритъма на човек.
  Отделно повечето вече не работим на поточна линия и можем да излем от офисните сгради по обедна почивка и т.н.
  Смяната навремето е въведена заради остарели съображения.

 54. 55 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#51] от "nickkal":

  Не е винаги светло мили мой :)

 55. 56 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#55] от "Imeto mi":

  Дааа, ако не си вдигнал щорите!

 56. 57 Профил на pganev11
  pganev11
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Категорично съм за постоянно лятно часово време! Няма нищо по-противно от това да се стъмва рано. През зимата дори в 17 часа. Не мога да разбера кратуните, които повтарят като папагали "по-физиологично е астрономическото време"

 57. 58 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Дайте да видим кой сменя и кой не:
  Сменят: САЩ, Германия, Англия, Франция, Канада, Австралия, Холандия, Румъния, Унгария и др....
  Не сменят: Русия, Иран, Афганистан, Таджикистан, Северна Осетия, Еритрея, Саудитска Арабия, Джибути и др....

  Нещо да не ясно?

 58. 59 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#56] от "nickkal":

  През зимата колкото и да вдигаш щорите няма да стане по-светло.

 59. 60 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#59] от "Imeto mi":

  Няма ден в годината, когато в 8.00ч. слънцето да не игряло /по местно време с въртенето на стрелките/. Ако не сменяме часовото време, няма да е така!

  Попаднах на графика за 2014г. http://nao-rozhen.org/astrocalendar/2014/sun_and_moon.htm

 60. 61 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1370 Любопитно

  До коментар [#33] от "rdb41527334":


  До коментар [#15] от "Чардо":Природата ли е измислила часовника :Д
  —цитат от коментар 33 на rdb41527334


  И къде видя в моя коментар думата "часовник" ? !

  Колко хилядолетия преди откриването на измерване на времето с някакъв уред Слънцето като част от Природата всеки ден е изгрявало и залязвало ? !
  И дали Природата - изгрева и залеза са се съобразявали с някакъв време измервателен уред или тези уреди когато са откривани и след това усъвършенствали са се съобразявали именно с Природата - изгрева и залеза ! ?
  Естествено , че човека е открил часовника , но когато го е открил - било то воден, пясъчен слънчев , механичен или кварцов , винаги са се съобразявали именно с Природата !
  И определянето на часовите зони пак са съобразени именно с Природата !

  Така е и с биологичния часовник на живите твари - нагодили са се по Природата !
  Защо във цял свят независимо от смяната на времето във всички животновъдни ферми ги хранят все по едно и също астрономическо време , по едно и също астр.време доят кравите или овцете и козите ? !
  Ами животните не признават лятно или зимно часово време , те си живеят живинките по астр.време. . .
  Ако им разместят храненето и край с млеконадоя , край с носачките!
  И това се е случило , ама животновъдите бързо се усетили, та те се коригирали , а не животните :-)
  Та това е Природата - тя е Бог !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 61. 62 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Гласувайте има и на български https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/2018-summertime-arrangements може да се гласува до 16-и август

 62. 63 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Гласувайте има и на български https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/2018-summertime-arrangements може да се гласува до 16-и август

 63. 64 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 505 Любопитно

  А някой може ли да ми обясни, каква е файдата на Финланците да искат запазване на ЗИМНОТО, вместо запазване на ЛЯТНОТО часове време? Някъде чух, че за северните държави зимното било по-добре, но не чух обяснението.

 64. 65 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#9] от "Virgin":

  Точно така ! +++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 65. 66 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 677 Неутрално
 66. 67 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Защо трябва да пипате нещо работещо.

  В България си работи перфектно смяната на времето. За другите не знам и не виждам причина защо те не си вземат решение за тях.

  В момента ако сме по зимно време ще се съмва в 5.00 и ще се мръква в 19.30. За кво ви е да свети слънцето сутрин докато спите, а вечер като се приберете от работа да пускате лампите.

 67. 68 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3046 Любопитно

  Кой е толко идиот за да иска да се мръква в слънчева страна като България в 20 ч. ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 68. 69 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Тъй като не живеем на екватора и продължителността на деня се променя, винаги ще има подобен момент. Когато човек се прибира по тъмно вкъщи
  —цитат от коментар 54 на Imeto mi

  Не сме и на север като Финландия която иска премахване на лятното време.
  И не, сега не се прибираме по тъмно вкъщи. Няколко месеца може да си подволим дневна светлина, да се разходим на светло в парка, да поспортуваме и т.н.

  Този един час играе роля точно за няклко седмици и нарушва тотално ритъма на човек.
  —цитат от коментар 54 на Imeto mi

  Когато пътуваш до Италия, Великобритания или където и да е другаде не ти ли се "нарушава тотално ритъма"?
  Както вече някой спомена, когато през уикенда лягаш късно и ставаш късно пак си нарушаваш ритъма.

  Отделно повечето вече не работим на поточна линия и можем да излем от офисните сгради по обедна почивка и т.н.
  —цитат от коментар 54 на Imeto mi

  Говори за себе си!
  Ти може и да излизаш в обедна почивка, но милиони хора не могат. Най-много да влязат в стол или нещо подобно. И поточните линии си съществуват, не знам къде мислиш че се произвеждат примерно хранителните продукти които консумираш.

 69. 70 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Аз съм за смяната да отпадне. Смяната на времето не ми влияеше като по-млад, но вече съм на 40 и нещата са други :)

 70. 71 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 606 Весело

  Аз пък понасям финансови загуби от смяната. При превъртането на стрелките стенният часовник губи инерция и остарялата батерия не може да потегли отново. Като резултат я подменям преждевременно. Хайде сега помислете още колко жители на европа сменят батерии и колко замърсяваме....

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 71. 72 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ако запазим лятното часово време - зимните месеци слъцето ще изгрява към 9,00ч.
  Ако запазим зимното - лятото ще се съмва в 5,30 и в 20,00 ще е залязло слънцето.

  Как е?

 72. 73 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 693 Любопитно

  Сори за финландците, но те са пренебрежимо малцинство... Каква част от европейците живеят зад полярния кръг?
  В цялата нормална част на Европа лятното часово време е направо задължително. Пълна кретения е да организираш часовника така че да е светло в 5 часа сутринта, когато всеки нормален човек спи, само и само да е тъмно в 9 вечерта, когато освен пеленачетата никой не спи.
  Та ако ще се говори за отменяне на смяната на времето - само ако се премине постоянно към лятно часово време.
  А че е редно в цяла европа правилата да са еднакви също е правилно: поне докато сме единен пазар...

 73. 74 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Трябва! Всичко тече, всичко се променя, нали си спомняте тази древна мъдрост, ако навремето е било икономия, сега вече е терор. А който иска може да си върти часовника всяка седмица - напред, назад, напред, назад, ... и т.н.

 74. 75 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 800 Любопитно

  Какъв ще е проблема,ако оставим зимното време и работния ден започва не 9 часа,а в 7 часа и завършва в 15--16 часа? Поне сутрин ще се избегнат горещините и ще има някои и друг светъл час за свободното време. А че зимните месеци светлата част на денонощието е по-малко,то от връткането на стрелките ли зависи? Земята следва своя си ход и й дреме на цървулите,че някои хора са махмурлии и не могат се надигнат сутрин. Ако пък ще спазваме природните закони,не трябва и нощем да се работи,защото най-малко се увеличава нивото на хормона на стреса-кортизол,а това довежда най-малко до високо кръвно и е предразположение за инсулти.Което пък ще значи повече хора в инвалидност,а това как ще се отрази на икономика,социална политика и изобщо. Ама се работи на смени,нощем и т. н.

 75. 76 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#69] от "Panda":

  "като Финландия която иска премахване"

  Всъщност ние не знаем дали Финландия "иска", знаем само, че някои хора от Финландия искат. Това е все едно български есродепутат да внесе искане в ЕП за въвеждане данък за захарни изделия и въз основа на това да твърдим, че България иска такъв данък.

 76. 77 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Смяната на времето определно влияе на здравето, това са биологични ритми и макар организмът се адаптира донякъде, като пътуване до чужбина например, в дългосрочен аспецт е негативно. Аз съм на възраст да си спомня много добре летните месеци и не бих казал, че дори в 21.00 беше толкова тъмно навън, че да не си играем все още.Ние си лягахме в 22.00 , но отвън все още се чуваха детски крясъци. Нй-добър е сънят между 22.00 и 00.00ч. (така поне съм чел според изследвания, аи съм го изпитал върху себе си), така че не виждам смисъл защо трябва да си вдига толкова олелия за светли нощи.

 77. 78 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Ако запазим лятното часово време - зимните месеци слъцето ще изгрява към 9,00ч. Ако запазим зимното - лятото ще се съмва в 5,30 и в 20,00 ще е залязло слънцето.Как е?
  —цитат от коментар 72 на nickkal


  Ако запазим зимното - лятото (юни/юли месец) ще се съмва още по-рано даже. От 4.30 ще почва да просветлява. В момента слънцето залязва в 20.15 - а при зимно време ще е 19.15.

  Септември месец когато е още топло, ще се мръква в 18.30.

 78. 79 Профил на bash
  bash
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Аз също съм против смяната, но предпочитам лятното време, дори и за зимата.

 79. 80 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Пестенето на енергия с лятното часово време е доказано. Въведено е през първата световна война. След това се възстановява през втората.А плача за трагедията как се пренастройвал човек с един час е смешна. На повечето хора им се налага да го правят достатъчно често и без това.
  —цитат от коментар 29 на Цецо


  нищо подобно не е доказано, не и сега когато за разходите за осветление изобщо не са съществена част от енергията

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 80. 81 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 716 Неутрално

  [quote#80:"stg"][/quote]

  Не става въпрос само за енергоспестяването.
  Примерно по-важни фактори са здравето на хората - физическо и психическо и възможностите за отдих, спортуване и развлечения вечер.
  Ако щеш дори и безопастността на пътуване.

 81. 82 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7930 Неутрално
 82. 83 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 559 Неутрално

  За всички, които плачат как не било естествено лятното време, било срещу природата и други глупости, искам да припомня как в миналото а дории и сега хората на село стават "като съмне" и си лягат "като мръкне".

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 83. 84 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Ако запазим зимното - лятото (юни/юли месец) ще се съмва още по-рано даже. От 4.30 ще почва да просветлява.
  —цитат от коментар 78 на realguru
  И съответно ще се похарчат няколко стотин милиона за нови по-плътни пердета, че иначе да се събудиш в 5 - 5:30 часа от светлината навън, хич не е добре.

 84. 85 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 505 Неутрално

  ...искам да припомня как в миналото а дори и сега хората на село стават "като съмне" и си лягат "като мръкне".
  —цитат от коментар 83 на трафоПОСТ
  Искаш да кажеш, че зимата хората на село в миналото, а дори и сега, зимата спят по 14 часа, че дори и по 15 часа (през Декември), така ли? Ти ги изкара големи поспаливци хората по селата :) :) :) Някога случвало ли ти се е да спиш две нощи подред по 14 часа, освен ако не си бил болен?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK