Българинът консумира средно по 3.5 литра сладолед годишно, отчита Евростат

Българинът консумира средно по 3.5 литра сладолед годишно, отчита Евростат

© Цветелина Белутова, Капитал



През миналата година България е произвела около 26 млн. литра сладолед и по този показател се нарежда на 16-а позиция сред страните в ЕС, показват данни от анализ на Евростат за производството на сладолед в съюза, предаде БТА. Така средната годишна консумация на сладолед в страната е била около 3.5 литра на човек, което е под средното за ЕС, където годишната консумация е била около 6 литра на европеец.


Пазарът на сладолед в България надхвърля около 100 млн. лева, показват данни на експерти в бранша. Общо компаниите в страната, които произвеждат сладолед, са над 20, но само половината от тях формират около 90 на сто от производството и продажбите. Три от компаниите в топ 10 формират около 70 на сто от производството и консумацията на сладолед през лятото.


Водещите компании по производство на сладолед са съсредоточени в София, Варна и Велико Търново, като почти всички инвестират в производството на все по-здравословни продукти (сладолед и сладоледени торти) - с намалена захар, мазнини, вредни съставки и т.н. Част от водещите производители вече са намерили пазари и в Румъния, Албания, Македония, Косово, Италия.




Според експерти от бранша промишленото производство на сладолед в страната датира от около 70 години, но пикът на производството е бил миналата година, като тенденциите са 2018 г. да достигне и да подобри този показател.


Водещ производител в ЕС е Германия


Най-голям производител на сладолед в ЕС е Германия с годишно производство за 2017 г. от 517 млн. литра, или около 16.5 на сто от общото производство в ЕС-28. На втора позиция е Италия - 511 млн. литра или 16 на сто от общото производство и на трета позиция е Франция - 466 млн. литра или 15 на сто.


Като цяло общото производство на сладолед в ЕС приближава 3.2 млрд. литра, което означава, че един европеец консумира средно по 6 литра сладолед годишно, отчита европейската статистика.


Българинът консумира средно по 3.5 литра сладолед годишно, отчита Евростат

© Евростат


В първата десетка на водещите производители на сладолед в ЕС са още: Испания - номер четири и 319 млн. литра; Великобритания - номер пет и 288 млн. литра; Полша - номер шест и 200 млн. литра; Белгия - номер седем и 197 млн. литра; Холандия - номер осем и 111 млн. литра; Румъния - номер девет и 46 млн. литра и Чехия - номер 10 и 44 млн. литра сладолед.


Зад България по производство на сладолед са страни като Дания, Австрия, Португалия, Малта, Кипър, показват данните на Евростат.

Коментари (32)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3452 Неутрално

    Купих машина и вече не ядем купешките боклуци с палмови мазнини, подсладители , есенции и прочие "полезни" съставки !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  2. 2 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 2343 Неутрално

    Направете стандарт за сладоледа, от сегашното положение само губите.
    Това, което се продава в 99% е боклук, вреден за здравето ни.
    Вместо мляко и сметана се слагат палмови и всякакви хидрогенирани мазнини, само за ад излезе по-евтино.
    В някои от случаите има и мляко и палма, само дето не се уточнява кое, колко процента е. Така наистина може да има сметана в рецептурата, по една лъжичка на 100л..

  3. 3 Профил на Юмрукчал
    Юмрукчал
    Рейтинг: 431 Неутрално

    Аз ям 2, 3 в годината от Макдоналдс.

  4. 4 Профил на хм
    хм
    Рейтинг: 1213 Неутрално

    то прясното мляко на пазара не се прави от мляко, представям си сладоледът що за шит е.

  5. 5 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4046 Неутрално

    Ядат палмовомо масло и сухо мляко, а със всеки оцветен сладолед поглъщат и няколко"добавки", които увреждат ДНК и могат да предизвикат онкологично или друго заболяване - оцветителите еритрозин - Е127, индиго кармин - Е132, фаст грийн - Е 143, консервантът натриев нитрит - Е 250 и 4-аминоантипирин – 4ААР,

  6. 6 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 2343 Неутрално

    Защо всъщност продавачите на сладолед не са длъжни да слагат етикет със съдържанието.
    Защо пише "Сметанов" или "Шоколодов" сладолед, а вътре няма нито сметана, нито шоколад?

  7. 7 Профил на гошо
    гошо
    Рейтинг: 1598 Неутрално

    а палмово масло колко сме изяли ,статистика има ли

    гошо
  8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3452 Неутрално

    До коментар [#3] от "Юмрукчал":

    Ядеш доста съмнителна смес, "произведена" на Военна Рампа.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3452 Неутрално

    До коментар [#5] от "hamiltonf":

    +

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  10. 10 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1705 Неутрално

    Масовите сладоледи в България са под левче. Няма как за тия пари да очакваш качествен продукт. У нас ядем предимно вносни сладоледи от фризерите на Изида - Сникерс, Марс, както и едни френски със солен карамел. Самите сладоледи на Изида са ужасни.

    The best way to predict the future is to invent it.
  11. 11 Профил на гошо
    гошо
    Рейтинг: 1598 Любопитно

    До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

    би ли казал какъв модел ти е машината Определено ме интересува

    гошо
  12. 12 Профил на idianata
    idianata
    Рейтинг: 507 Неутрално

    Сигурна съм, че консумирам много повече литри сладолед годишно... Омръзна ми всичко да си приготвям сама - плодове, зарзавати, шунки, салами, млека, сирена, хляб, напитки, десерти и какво ли не. Само животни не съм почнала да гледам още, но съм на път и това да направя. Нищо свястно не може да разчита човек, че може да получи срещу парите си, изкарани с честен труд! Извод - парите не струват - явно нямам нужда от тях, щом не мога елементарни неща да си осигуря с тях... Е те това е пример как не се прави икономика!

  13. 13 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 2343 Неутрално

    Масовите сладоледи в България са под левче. Няма как за тия пари да очакваш качествен продукт. У нас ядем предимно вносни сладоледи от фризерите на Изида - Сникерс, Марс, както и едни френски със солен карамел. Самите сладоледи на Изида са ужасни.
    —цитат от коментар 10 на EU defender


    Изида е единствената фирма, която декларира върху опаковка, че в сладоледа и няма растителни мазнини. Зелена кутия, ванилия. За съжаление я продават на малко места.
    Растителните мазнини са не само в тези от левче, например на Нестле, всичките във фунии по 2,2- 2,8 са със растителни мазнини.

  14. 14 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 7197 Неутрално

    Ние си правим вкъщи млечен сладолед. Хем по-малко калории, хем е по-вкусен. Тия боклуци, които продават за сладолед не ги вкусвам!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 3452 Неутрално

    До коментар [#11] от "гошо":

    От ЛИДЛ. Тяхната марка - 3 год. гаранция. Пускат ги редовно 2-3 пъти в годината.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  16. 16 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 2343 Неутрално

    Сигурна съм, че консумирам много повече литри сладолед годишно... Омръзна ми всичко да си приготвям сама - плодове, зарзавати, шунки, салами, млека, сирена, хляб, напитки, десерти и какво ли не. Само животни не съм почнала да гледам още, но съм на път и това да направя. Нищо свястно не може да разчита човек, че може да получи срещу парите си, изкарани с честен труд! Извод - парите не струват - явно нямам нужда от тях, щом не мога елементарни неща да си осигуря с тях... Е те това е пример как не се прави икономика!
    —цитат от коментар 12 на idianata


    Ако направите сметка, наистина може да излезе, че през соца е било по-евтино. Само, че в сметката трябва да влязат:
    1. Месо, което не е продукт на гмо царевица. Малко по-вкусното месо е два пъти по-скъпо от това във веригите.
    2. Хляб, без гмо пшеница. Сега е около 12-20 лв. килограма.
    3. Торти с истинска сметана, поне 5-6 лв. парчето.
    4. Сладолед с мляко и смета.
    5. Риба, отглеждана без антибиотици.
    6. Сирене, без палмово мазнина.
    7. За пилешкото не знам какво да напиша, това не е пилешко сега. Трябва да се продава в магазините за битова химия.
    8. За зеленчуците мога да кажа просто, домати с вкус на домат.

    Списъкът е дълъг, но изброените продукти са в пъти по-скъпи от тези, които се потребяват масово.

  17. 17 Профил на pet_fire
    pet_fire
    Рейтинг: 3544 Неутрално

    Който е ял сладолед в чужбина, знае защо не яде сладолед у нас

  18. 18 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 1418 Разстроено

    Избягвайте всякакви промишлени сметани, сладоледи, торти, сладки и прочее. Лично съм виждал как в магазините продават растителни заместители на почти всички деривати на млякото. С храната и напитките става сложно в днешно време. От една страна разнообразието на достъпни храни е голямо но качеството и вкусът са доста съмнителни, от друга истинските качествени храни и напитки излизат солено като цена и става все по-трудно да се намерят. Лошо!

  19. 19 Профил на idianata
    idianata
    Рейтинг: 507 Неутрално

    До коментар [#16] от "hope":

    Те, че са скъпи, продуктите с по-малко боклуци вложени в тях, скъпи са. Другият проблем е, че в много случаи са необходими много повече усилия за откриването и купуването на въпросните продукти, отколкото да си ги произведе човек лично.
    Не е истина на какви домакински умения ме научи капитализЪма от български тип! Не, че само родните производители и вносители на храни са тарикати, но наш'те наистина срама си нямат!
    Поне половин хранителен технолог съм станала (само половин, щото другата половина е в раздела "Как да използваме нефтопродукти и битова химия за производство на храни")

  20. 20 Профил на гошо
    гошо
    Рейтинг: 1598 Неутрално

    До коментар [#15] от "КМЕТ В СЯНКА":

    да разбрах благодаря

    гошо
  21. 21 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 906 Неутрално

    [quote#16:"hope"][/quote]

    Да бе, то за тоза имаше разни „слухове“ за състава кренвиршите, в хлябовете намираха мишки, а киселото мляко прокисваше за два дена.

    @)----,--'--
  22. 22 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 2343 Неутрално

    До коментар [#16] от "hope":Те, че са скъпи, продуктите с по-малко боклуци вложени в тях, скъпи са. Другият проблем е, че в много случаи са необходими много повече усилия за откриването и купуването на въпросните продукти, отколкото да си ги произведе човек лично. Не е истина на какви домакински умения ме научи капитализЪма от български тип! Не, че само родните производители и вносители на храни са тарикати, но наш'те наистина срама си нямат! Поне половин хранителен технолог съм станала (само половин, щото другата половина е в раздела "Как да използваме нефтопродукти и битова химия за производство на храни")
    —цитат от коментар 19 на idianata



    Същата работа съм и аз. Само, че пътувам много из страната и познавам бабите из много пазари!
    Най-големия ужас за мен е, че малкото ми дете гледа от приятелчетата си и яде всякакви боклуци. Говориме, но още е малък. И всеки ден лятото - сладолед.

    Сега Кмета, като е споделил за тази машина, ще търся да я купувам!


  23. 23 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 906 Неутрално

    Между другото има голяма разлика между „произведени“ и изконсумирани на глава на населението сладолед. Защото може да сме произвели 26 млн. литра, но те са изядени и от туристите по морето.

    @)----,--'--
  24. 24 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 906 Неутрално

    За експериментатори – два начина за сладолед с различна трудност:
    https://www.youtube.com/watch?v=N4ztYjFxwmI
    https://www.youtube.com/watch?v=8bXhRFAy63U

    @)----,--'--
  25. 25 Профил на Симеон
    Симеон
    Рейтинг: 370 Неутрално

    До коментар [#21] от "MyTwoCents":

    Нормално е киселото мляко, както и прясното мляко, бозата, бирата и ред други продукти да се развалят за няколко дни. Как ти се струва да издържат по половин година? А тестени изделия на по една година?
    Ял съм хубави сладоледи в Италия и Франция, тук за жалост се продават основно боклуци.

  26. 26 Профил на idianata
    idianata
    Рейтинг: 507 Неутрално

    До коментар [#22] от "hope":

    Успех с малкия и със сладоледа. Поздрави!

  27. 27 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 4462 Неутрално

    Сладоледите ви са отвратителни като храните ви !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  28. 28 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8227 Неутрално

    Някой си го правят в къщи.

  29. 29 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 906 Неутрално

    До коментар [#21] от "MyTwoCents":Нормално е киселото мляко... да се развалят за няколко дни.
    —цитат от коментар 25 на Симеон


    Това, че „истинското“ кисело мляко се разваля за няколко дни е мит! Ако се спазва елементарна хигиена и правилно съхранение, киселото мляко не се разваля повече от месец. „Развалянето“ идва от замърсяване с бактерии, които са различни от закваската (лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус).

    Казвам го от личен опит, защото вкъщи правим кисело мляко от прясно мляко директно от кравата на съседите. Млякото първо се сварява, за да се изтребят всички микроорганизми в него, след охлаждане до нужната температура (ок. 42°C) се слага закваската и се налива в изварени буркани и капачки, бурканите се държат при постоянната температура за квасене няколко часа (най-добре наредени в тенджера с вода във фурната и завито в кърпи), след което се прибира в хладилника. Капачките са дръпнали, което гарантира, че няма навлизане на външни микроорганизми. Такова кисело мляко съм ял след 45 дена и му няма нищо.

    По принцип киселото мляко е жив продукт. Прясното мляко се налива заедно със закваската и запечатва в съдовете и процесът на ферментация протича в опаковката и спира с охлаждането на кофичките. Така че е абсурдно да се мисли, че в киселото мляко има консерванти, т.к. те биха убили закваската и няма да се образува никакво кисело мляко.

    Затова дълготрайността на съвременното кисело мляко е продукт на подобрената хигиена и съхранение по цялата верига до консуматора, а не на химия и консерванти.

    @)----,--'--
  30. 30 Профил на Симеон
    Симеон
    Рейтинг: 370 Неутрално

    До коментар [#29] от "MyTwoCents":

    Глупости. Технологията на киселото мляко ми е съвсем ясна. Няма как, ако едно кисело мляко е наистина кисело и съдържа нужните бактерии, то да не вкисва бързо. Тези полезни бактерии се развъждат дори при температура от 4-5 градуса, каквато е тази в хладилника. Вследствие киселото мляко става по-кисело и накрая се разваля. Но има доста купени кисели млека, които и на стайна температура да ги държиш, пак няма да надуят капачките, защото са пълни с химия.

  31. 31 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 906 Неутрално

    До коментар [#30] от "Симеон":

    Извинете, но за вашия случай народът е казал „не питай учило, а питай патило“. Аз ви споделям личен опит вие пак ми развивате теории. И каква според вас е скоростта на делене на споменатите бактерии при 4-5 градуса? Защото под 15 ферментацията спира.

    Последно преди седмица жена ми беше купила две млека на неизвестна марка от Софийското поле, като едното наду капачката на втория ден в хладилника, въпреки че имаше още десет дни срок на годност. Въпрос на замърсяване с хетероферментативни бактерии, т.к. вкусът му беше прокиснал и резлив, даже леко „газиран“

    @)----,--'--
  32. 32 Профил на Симеон
    Симеон
    Рейтинг: 370 Неутрално

    До коментар [#31] от "MyTwoCents":

    И аз за личен опит ви говоря. И за домашно кисело мляко и за всевъзможни купени кисели млека. Има "неразваляеми", които не купувам, защото не са нито млека, нито кисели. Има някои, за които сигурно сте прав, че не са спазени хигиенните изисквания и се развалят въпреки че се държат в хладилник. И има други, които са с нормален срок на годност от по 2-3 седмици при температура до 4-5 градуса.
    Прочетете малко повече. Ферментацията над 4-5 градуса, но под 15 ще е доста интензивна и съществена, не чак бурна, както би била при 30-40 градуса. Не случайно е указано млеката да се съхраняват до 4 градуса, защото тогава не се развива ферментация. Но под 4 градуса бактериите на са мъртви, просто не се развиват и множат.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK