Празните къщи са "национална катастрофа", или за обезлюдените български села

Празните къщи са "национална катастрофа", или за обезлюдените български села

© Юлия Лазарова"Това с празните къщи си е истинска национална катастрофа", се казва в репортаж на "Дойчландфунк" от България, публикуван онлайн под заглавие "Обезлюдената земя", пише "Дойче веле".


В началото авторът Клаус Мартин Хьофер обобщава: "След края на комунизма младите поколения в България напускат провинцията. Тегли ги към града или към чужбина. Селата западат, населението застарява. Но ниските цени на недвижимите имоти привличат купувачи."


В обширния репортаж с много добронамереност се разказва за всекидневието в село Бракница, близо до Попово. Авторът ни запознава с неколцина тамошни пенсионери, включително с бившия военен Петър Иванов. Той си вари ракия, отглежда зеленчуци и картофи, дори раздава или разменя част от продукцията си. Дъщеря му живее в Италия, където вече си е купила жилище, тъй че едва ли някога ще се засели в Бракница.
Георги Георгиев е наместник на управата в Попово, нещо като кмет на селото. Пред репортера той разказва: "Навремето в Бракница живееха 800 души в 150 къщи. Имаше две фабрики, където хората работеха. След комунизма повечето заминаха. Сега задачата на кмета е да се погрижи селото да не умре съвсем. Повечето са стари хора тук. Имат нужда от вода, ток, лекарства и транспорт до болницата, когато се наложи. Пътищата трябва да се поддържат. Три пъти седмично ни карат хранителни продукти и лекарства - каквото сме си поръчали."


Селото обезлюдяло, но интернет работи


В центъра на селото репортерът открива следи от някогашните по-добри години: поща, автобусна спирка, магазин. Но всичко това е минало, сега край автобусната спирка висят само некролози. Хората измират, а къщите опустяват, констатира авторът и дава думата на германеца Бен, който се е заселил в Бракница заедно със съпругата и с 12-годишния си син. Бен му разказва, че дошли в Бракница, защото можели да си купят евтино къща с голям парцел. Обичали животните, гледали кози, кучета и котки. Жена му Лена говорела руски, а с този език в едно българско село човек се оправял по-добре, отколкото с немски или английски.


"В Бракница двамата продължават да работят за германски фирми, пишат бюлетини, чертаят графики и оформят интернет сайтове. Инфраструктурата в селото може да се е разпаднала, но интернетът функционира", пише авторът.


По-нататък в обширния репортаж на "Дойчландфунк" става дума и за други чужденци, заселили се в околността, включително и англичани, за празнуването на Великден, за опустялата селска черква. Георги Георгиев и други негови съселяни се надяват някой ден Бракница отново да се съживи. Георгиев казва: "Това с празните къщи – това си е национална катастрофа. И все пак: тук имаме вода, имаме ток, хората могат да се върнат. Младите обаче не се връщат. Дано пък да дойдат хора от съседни страни – от Молдова, от Русия. Те политиците го обмислят, но такава перспектива още няма. Моята мечта е да дойдат повече млади хора. Нека ЕС да се погрижи."


Преселниците от Запад са "добре дошли"


Жена му обаче смята, че тези надежди са утопични, твърди авторът. Според него и повечето възрастни хора в селото вече са отписали всякакви надежди и приемат Бракница такава, каквато е. В заключение репортерът обяснява:


"С обикновено оскъдните си пенсии те горе-долу се оправят. Другаде сигурно щеше да им е доста по-трудно с толкова малко пари. Ето защо хората са принудени да преглъщат лошата инфраструктура и различните други неудобства. Кметът Георгиев смята за нещо добро факта, че напоследък тук се заселват чужденци от Германия и от Великобритания: "Те получават повече пари от хората тук, за тях тукашните къщи са евтини. Всички чужденци, които дойдоха тук, са свестни хора, без значение дали са германци или англичани. Стига да поддържат всичко както трябва, нещата са наред, независимо от коя държава идват."


А местните хора ги посрещат с гостоприемство – като нови съседи. Макар че особено през зимата в Бракница не е толкова уютно. И човек трябва да проявява повече творческа мисъл – като бившият военен Иванов, който казва: "Имам достатъчно дърва, имам и ракия – животът е хубав."

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Мамицата му и неблагодарен матрял. Бойко толкова хубаво му прай, той глей сЯ.

 2. 2 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Мамицата му и неблагодарен матрял. Бойко толкова хубаво му прай, той глей сЯ.
  —цитат от коментар 1 на 442


  А нещо за комунистическото наследство да кажеш, или не искаш да плюеш по своите? Все Бойко ви е трън в петата. Защо ли си сещам за изборните ви резултати?

 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Какъв Бойко селата намаляват от 60 години. Новите квартали, масово с панелки, във всички градове са построени именно за прииждащите от селата

 4. 4 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1137 Весело

  Ако стана император всяка мишка която ползва такива съвсем естествени процеси в сапиенското развитие за пропагандните си целички ще я забивам баш в най-затънтеното и обезлюдено село да копа царевичака. Че така с лаптопа и мокачиното да ми праскат дописки леещи крокодилски сълзи за обезлюдените села от пейка в парка на милионен град е лееееко бая лицемерно

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 5. 5 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#3] от "svoboden":
  +++Абсолютно вярно!

 6. 6 Профил на bnb39573998
  bnb39573998
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Обезлюдяването е неизбежно не само в селата, но и в градовете, включително и София независимо от митовете, че бил 2-3 или не знам си колко милиона. Просто в селата е по-силно изразен процесът. И това обезлюдяване не трябва задължително да е катастрофа. Не толкова броя хора е важен, а качеството. Ако имаме образовано, способно, самостоятелно, предприемчиво население всичко ще е наред. Но за да имаме това на първо място трябва да си променим манталитета и никакви политици не могат да помогнат за това. Фиксацията САМО върху политиците е много грешна.

 7. 7 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#4] от "Нагъл Визионер":
  +++

 8. 8 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Естествени, нормални, дори глобално-видими процеси. Не може да оплакваме всички селца които са били живи в 19 век поради някаква причина свързана с тогавашните дадености. Всичко е различно. Процеса върви от мнооооого отдавна. Комунистите го забързаха и изостриха от 60те години, затова е толкова видим в България.

  Иначе има и процъфтяващи села, къщи и вили по 100 хиляди евро и нагоре. Хайде по-спокойно. Другъде е проблема - нека да дадем на хората инициативата да си подобрят живота сами със собствени усилия, и без прекомерни ограничения от държавата.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  "След края на комунизма младите поколения в България напускат провинцията. Тегли ги към града"

  Е, това беше в началото на комунизма.

 10. 10 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 662 Неутрално

  [quote#2:"Боби Бобев"][/quote]

  Ти явно не разбираш художествения похват наречен САРКАЗЪМ.

  Не се и учудвам.

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  "Дойчландфунк"чували ли са понятието скачени съдове,като Преселниците от Запад са "добре дошли"

  [email protected]
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Весело

  До коментар [#4] от "Нагъл Визионер":

  Ама там е работата,че обезлюдяването в България НЕ СТАВА по естествен път,сравнено с Гърция например,откъдето имам преки впечатления! Нашенското обезлюдяване нанася повече поражения,отколкото ползи. Или е насилствено,или се прекалено се бави. Същото беше и с "връщането на земята в реални граници" през 90-те години.
  Сега,ако почнеш да ме замерваш с домати,моля нека да са добре узрели градински,по възможност току-що откъснати.

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Весело

  До коментар [#4] от "Нагъл Визионер":

  Ама там е работата,че обезлюдяването в България НЕ СТАВА по естествен път,сравнено с Гърция например,откъдето имам преки впечатления! Нашенското обезлюдяване нанася повече поражения,отколкото ползи. Или е насилствено,или се прекалено се бави. Същото беше и с "връщането на земята в реални граници" през 90-те години.
  Сега,ако почнеш да ме замерваш с домати,моля нека да са добре узрели градински,по възможност току-що откъснати.

 14. 14 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#2:"Боби Бобев"]
  —цитат от коментар 10 на theduloclan
  Ти явно не разбираш художествения похват наречен САРКАЗЪМ.Не се и учудвам. [/quote]

  Разбирам, разбирам. Саказмът му е насочен към Борисов - вашата ежедневна мишена, по която си бършете ръцете. Та така, умнокрасавецо...

 15. 15 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1137 Весело

  До коментар [#13] от "deaf":

  Щом не е насилствено значи е естествено. Междудругото има и един обратен процес по перифериите на големите градове който си върви и некви напълно забити допреди немного време села сега са на практика градчета. Като има относителна свобода нещата се напасват, някъде е по-евтино, другаде е по-интересно, за който влак има пътници си върви пък като няма не върви, не е казано че всяка педя трябва да е населена, тогава пък ще ни е проблем че нямаме място да дишаме

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 16. 16 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1268 Разстроено

  До коментар [#2] от "Боби Бобев":

  Ами то същото: човекът се гъбарка с водача на БКП-2, ти мрънкаш за БКП-1. Вината и двамата много точно сте я локализирали - БКП.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално
 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  "Щом не е насилствено значи е естествено."

  По времето на комунизма милиони здрави и прави български селяни бяха изпратени в рудниците и заводите.
  Рудници и заводи, които обаче се оказаха икономически губещи.
  А потомците на тези здрави и прави селяни се превърнаха в лумпен - пролетариат. Никому ненужни.

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Весело

  До коментар [#6] от "bnb39573998":

  Баси колко трябва да мразиш себе си и народа си,че да плюеш по него и по себе си! 99% от вината за пропадането на ВСЕКИ народ се дължи на управляващите! Защото рибата се вмирисва от към главата.

 20. 20 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боби Бобев":Ами то същото: човекът се гъбарка с водача на БКП-2, ти мрънкаш за БКП-1. Вината и двамата много точно сте я локализирали - БКП.
  —цитат от коментар 16 на Darulio


  Ето пример от три села на около 30-40 км. от София.
  Ярлово 1946 г-3014 жители.
  1975 г.-1172 жители
  2011-442 жители
  Поповяне през същите години 1891 жители
  727 жители
  296 жители
  Ковачевци- 2241 жители
  1010 жители
  468 жители
  Наблюдава се явната тенденция на тотално обезлюдяване на селата след създадените от БКП ТКЗС-та.
  Напусналите тези села са младите им хора, които не искат да работят за 40 стотинки надница, защото един бял хляб е 34 стотинки!!!
  В селата останаха възрастните им родители, които вече са на изчезване.

 21. 21 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 735 Неутрално

  това досаге е нищо.

  убиват ни с 200 бългали на ден. и ше ускорът. една статиа, малко тюхкане и продължавай да убиваш. найс ,а

 22. 22 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  През 80-те години в текезесетата бяха останали само бабички и цигани.
  Така и до сега.
  С тая разлика, че няма ученически, войнишки и студентски бригади.

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":

  Ходил съм няколко пъти в с. Чавдар. Страхотно е! Но защо? Защото има Асарел Медет (Аурубис), които плащат на общината за облагородяване и хората работят там. Където има поминък, обезлюдяване няма. Възстановиха се и доста села в Родопите и Ст. Планина. С хубави къщи за гости.

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Любопитно

  До коментар [#20] от "4ort":

  Бихте ли дал подобни данни за с. Бистрица?

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боби Бобев":

  дай конкретно за кое наследство рИвеш. Щото тия къщи са от ОНОВА наследство !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#23] от "vassilun":

  Чавдар има маята от едно време.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#3] от "svoboden":

  това как го измисли ? ти от кое село дойде ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 950 Весело

  от дедо знам, че българските села ги е затрил комунизъма... човеко кат видел накъде отива си дал доброволно 200-те декара, зарязал селото и отишел у софия да става инжинер... та си спасил семейството и достойнството... не че после шибаните камуняки не са му правили мизерия, ма поне не е свършил като брат си у белене...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 29. 29 Профил на bnb39573998
  bnb39573998
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#19] от "deaf":

  А въпросните управляващи да не са спуснати от Марс? Управляващите са функция на обществото. Да се твърди обратното означава да вярваш в конспирации. Само и единствено цялостна промяна на манталитета на обществото може да промени качеството на управляващите, а оттам и състоянието на държавата. Иначе ще се въртим в омагьосания кръг ГЕРБ, БСП, ОП, ДПС, някой псевдо "автентичен" десен.

 30. 30 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Пълна идиотщина и простотия. Каква катастрофа кви 5 лева. Целта на всяка развиваща се страна е да изкара хората, особено младите от селата и да ги вкара в града, където могат да бъдат 10 пъти по продуктивни, където стандарта им на живот е 10 пъти по висок. Кво ще правят в тия села. Какво ще работят? Ще сеят краставици и домати цял живот ли? В града продуктивноста им се увеличава моментално. В града хората се развиват, икономиката се развива, страната се развива. Ако Пловдив и Варна станат най-малко 1 милион души, ГДП-то на БГ ще стане поне 3 пъти по голямо от колкото е сега. Ще има 2 милиона повече души които увеличават произведителноста на страната.

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Весело

  До коментар [#22] от "palav_nik":

  не вървиш малчо. и математиката и демографията не ти връзват на "умотворението" !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5238 Неутрално

  Какво му трябва на човек, достатъчно дърва, ракия и сгодна женица :)))).

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Весело

  До коментар [#28] от "tucker case":

  И на колко години е бил тогава ? Това лъжата за нищо я нямате.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Хайде стига с това опяване! В САЩ само 5% от населението се занимава с фермерство. Няма нужда и не е възможно половината население да живее по селата. Някога хората бяха закрепостени с жителство (в СССР живущите в колхозите не са имали паспорти и не са могли да напускат колхоза до средата на 1970-те) и след 1989 г съвсем естествено решиха да се възползват от свободата на придвижването.

 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Весело

  До коментар [#34] от "volarok":

  Верно ли ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1137 Весело

  До коментар [#18] от "palav_nik":

  Че така наречения соц е причинил ударна насилствена деформация е факт обаче тия процеси вървят дори на места дето е било свобода. Последните стотина години развитието особено откъм комуникации и бърз достъп до огромна информация е смайващо и нормално всеки иска най-доброто в тоя живот и съответно начинът на живот дето си е вървял в некво русло с векове се променя много по-динамично

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 37. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#30] от "happystory":

  В основата на всяка здрава и силна нация са три съсловия - аристокрация,свещеници и СЕЛЯНИ. Ще спра до тук,че явно няма да ме разбереш...

 38. 38 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 950 Весело

  До коментар [#33] от "КМЕТ В СЯНКА":

  на 28, бейби... нивите са били наследство от прадядо ми, по 200 декара на двама братя и още толку за него... богати са биле бейби, ваште бедняшки душици немой разбра тея мащаби...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 39. 39 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#36] от "Нагъл Визионер":

  Мда.
  Но селата в Швейцария, Австрия или Германия са процъфтяващи и до ден днешен.
  Може би понеже в тях не е имало насилствена колективизация по болшевишки модел.
  Прочее, един родопски кехая е имал повече овце и мандри от цяло едно текезесе.

 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Весело

  До коментар [#38] от "tucker case":

  И как е станал инженер ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#20] от "4ort":Бихте ли дал подобни данни за с. Бистрица?
  —цитат от коментар 24 на vassilun


  Тук дори не е важно конкретното село.
  Ето данните на НСИ от преброяванията.
  Вижда се че българските села започват да се обезлюдяват след КОЛЕКТИВИЗАЦИЯТА проведена от БКП!!!

  Година Общо Мъже Жени В града В селата
  1900 3 744 283 1 909 567 1 834 716 742 435 3 001 848
  1910 4 337 513 2 206 685 3 130 828 829 522 3 507 991
  1920 4 846 971 2 420 784 2 426 187 966 375 3 880 596
  1934 6 077 939 3 053 893 3 024 046 1 302 551 4 775 388
  1946 7 029 349 3 516 774 3 512 575 1 735 188 5 294 161
  1956 7 613 709 3 799 356 3 814 353 2 556 071 5 057 638
  1965 8 227 766 4 114 167 4 113 699 3 822 824 4 405042
  1975 8 727 771 4 357 820 4 369 951 5 061 087 3 666 684
  1985 8 948 649 4 433 302 4 513 347 5 799 939 3 148 710
  1992 8 487 317 4 170 621 4 316 696 5 704 552 2 782 765
  2001 7 977 646 3 888 440 4 085 231 5 500 695 2 472 976

 42. 42 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  И никой нема идеи и желание да върне живота в нашите китни села.
  Те това е лошото.

 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Весело

  До коментар [#39] от "palav_nik":

  Я екстраполирай възрастта на селяните преди 40 години и сега да видим какви числа ще получиш и да ти се посмеем най-сърдечно ! Само да не биеш Шотландеца.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Весело

  До коментар [#41] от "4ort":

  Викаш колективизацията те държи 60 години - велика си !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Весело

  До коментар [#42] от "palav_nik":

  Дай личен пример. Виж бойко как си седи на село.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 46. 46 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  "Я екстраполирай възрастта на селяните преди 40 години и сега"

  Имах прадядо от с. Славейно. Овчар и комита в четата на Пейо Шишманов. Доброволец в Балканските войни. Почина на 93 години с всички зъби в устата си. Без да ходи на зъболекар и да ползва пасти за зъби.

 47. 47 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1146 Весело

  "Дай личен пример. Виж бойко как си седи на село."

  Аз си живея на село. И то доста добре.

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Спомняте ли си филма "Матриархат". Още там даваха разрухата на българското село. Всеки гледаше да се набута в града, а сега в София. Кой да живее на село?

 49. 49 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Дойчланд и Дойче веле да си гледат работата в Германия. Между другото Дойче веле напоследък са доста активни в Дневник. Няма лошо, ама накъртва като преяждане със сладко. 1964-та бях на 14г. От пети до осми клас обиколих сума пионерски лагери из Габровския балкан. Имената на селата не помня, но това беше един периметър между Плачковци, Трявна и Габрово. Навсякъде спяхме в затворени училища, по селата имаше магазинче да си купим локум и лимонада. Само баби и дядовци. Слабаков, вечна му памет, има една роля на председател на ТКЗС, където бяга подир молотовки, пълни сбагаж на изселници. Мило му беше, че никой не иска да копа на нивата, всеки бяга в града, на апартамент, на заплата, не на външен нужник и печка на дърва. Мадан и Рудозем през 60-те обезлюдиха сума села в Родопите, а когато отидох даскал на село, направи ми впечатление новата махала на помаците от същия регион, дошли в равнината да търсят нови предизвикателства. Примери много, ама що да не си почешем езиците.

 50. 50 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1137 Весело

  До коментар [#39] от "palav_nik":

  Че робството по руски модел е деформирало катастрофално нещата спор няма, но щетата е нанесена и няма как да се оправи с щракване или некви изнасилени 'мерки'. Аз примерно съм селянин по произход обаче съм роден и израсъл в София и тая връзка просто ми е прекъсната, на село ми е се едно съм на луната. Това е положението, добре/зле, просто е така. Изкуствените опити за реанимиране на умиращи населени места ми се виждат леко безсмислени, територията си я има, ако се появи някаква възможност и интереси ще се появят и желаещи да я съживяват, те в крайна сметка така са възникнали навремето, важното е свобода на движението и инициативата, населени места са възниквали и затихвали постоянно през епохите, не е чак толкова голяма драма освен за сантиментално обвързаните с някое ама те и професии възникват и умират и умното нещо е човек да се адаптира, динамизмът поне за обозримо бъдеще по-скоро ще се увеличава

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 51. 51 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  "Спомняте ли си филма "Матриархат". Още там даваха разрухата на българското село."

  Е, да.
  "Дърво без корен" по Хайтов също е класика.

 52. 52 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боби Бобев":Ами то същото: човекът се гъбарка с водача на БКП-2, ти мрънкаш за БКП-1. Вината и двамата много точно сте я локализирали - БКП.
  —цитат от коментар 16 на Darulio


  Умнокрасавецо, аз говоря за вас - лилавите комунисти! Или не знаеш че вече така ви казват?

 53. 53 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боби Бобев":дай конкретно за кое наследство рИвеш. Щото тия къщи са от ОНОВА наследство !!!
  —цитат от коментар 25 на КМЕТ В СЯНКА


  рИва за наследството ви, при което правихте индустриализация и маса хора от селата се преселиха в градовете

 54. 54 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#25] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ето ти цитат и от Роси от този форум:
  "Спомняте ли си филма "Матриархат". Още там даваха разрухата на българското село. Всеки гледаше да се набута в града, а сега в София. Кой да живее на село?"

 55. 55 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#37] от "deaf":

  Има една приказка, че селото е естественият човешки резерв на една нация. Навсякъде където селата са загинали, държавите имат активна политика по привличане на мигранти.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 56. 56 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Селяните преди 10-15 години ходеха в Италия и Испания. Сега който е останал изобщо отива да взема детски в Германия.

 57. 57 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Дори в началото на века масово селяните и жителите на по-малките областни градове емигрираха извън държавата. В София почти никой не ходеше, сега съвсем. Само от близката благоевградска област има желаещи, тъй като компенсират космическите наеми за жилище с редовно отскачане на село за буркани.

 58. 58 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Интересна смесица е по българските села. Цигани, чужденци, български пенсионери, всички на фона на идилична картина и мръсотия.

 59. 59 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#35] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, в СССР московчанин да се качи на влака за Ленинград, трябваше да има специално разрешение от милицията. Нещо като виза.

 60. 60 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 633 Гневно

  Кога ще закрият тая помия дв? За България в тяхната редакция правилото е за България или лошо или нищо, така че да ходят да го духат.Като са толкова отворени, защо не се върнат и не напълнят къщите, ами стоят в мулти-култи изпуснатия Берлин и серат лайна върху родината си, която ще надживее о новосформираната германска държава (малко повече от третата дунавска българска държава), както е надживяла няколко империи. След 45 години съветски комунизъм и още 30 власт в същите комунистически изверги какво очаквате? Да не говорим, че голяма част, ако не всичките т.нар. журналисти в дв са роднини, близки и познати на червените кхмери!

 61. 61 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Весело

  До коментар [#59] от "vassilun":

  ти там ли си живял ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 62. 62 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#59] от "vassilun":

  true; true;

 63. 63 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Неутрално

  До коментар [#44] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Че разбира се че държи ако не бяха отнели земите на хората и стопанствата им нямаше да има масово преселение към градовете.Прадядо ми е живял на село но след това заминава в близкия град,теглейки една майна на всичко,иначе сега щях да бъда и аз сигурно земеделец кат него!

  klimentm
 64. 64 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#63] от "klimentm":

  важното е, че е в душата ти !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 65. 65 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#39] от "palav_nik":

  Моля я пак , да китни и подредени , но процъфтяващи в демографският смисъл не са , и там тече масово обезлюдяване

 66. 66 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Весело

  До коментар [#64] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Т.е колективизацията е виновна ,или какво?

  klimentm
 67. 67 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Поредната анти-БГ статия на ДВ. Прочетох статията, но така и не разбрах защо мисли че урбанизацията е ''катастрофа''? Какви са му аргументите не ми стана ясно? Колко хора в германия живеят и работят в селата? Там урбанизацията маи е по-голяма от тука, що не пише ДВ че повече Германция трябва да напуснат Берлин и другите големи градове и да се върнат по селата да доят кравите? Щото е по лесно да пишет негативно за малките, нали така. Да ви ***** ******

 68. 68 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Весело

  До коментар [#66] от "klimentm":

  Тоест ти си знаеш. Но е добре, че имаш здрави корени.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 69. 69 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Неутрално

  До коментар [#68] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да,аз се гордея че съм потомствен селянин!

  klimentm
 70. 70 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#69] от "klimentm":

  чудесно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 71. 71 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално
 72. 72 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ежегодно намаляваме, вече официално сме под 7 млн. Като извадите и икономическите емигранти със семействата им, картината става още по-тъжна. Същевременно процесът не е от сега и от вчера - края на 60-те години по география в школото ми преподаваха, че 2000-та година селското население ще е 30%. Може да постигнахме комунистическия лозунг, може и да го надминахме - не знам.

  Въпросът с надеждата чужденци да напълнят селата е абсолютно погрешен, защото:
  - в масата си това са трайно безработни, които са се уредили с добър живот за сметка на по-високите си пособия. В последно време се наблюдава отлив и от тях - англичаните в Търновско доста безуспешно и на загуба ликвидират собствеността си;
  - свободното движение на хора е право на гражданите на ЕС и не следва да го забравяме и за миг! Тъпите идеи на измислени селски велможи за пълнене на селата с молдовци руснаци са опасни за националната сигурност - в някогашния СССР молдовците като народен фолклор по тъпотия изпреварваха и чукчите, колкото до руснаците - не са ни потребни вежливи зелени човечета като в Украйна - Крим. По същата логика може да приемем и арабските тарамбуки, което може би е и непряко изказаната идея в статията.

 73. 73 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  ...Не толкова броя хора е важен, а качеството. Ако имаме образовано, способно, самостоятелно, предприемчиво население всичко ще е наред. Но за да имаме това на първо място трябва да си променим манталитета и никакви политици не могат да помогнат за това. Фиксацията САМО върху политиците е много грешна.
  —цитат от коментар 6 на bnb39573998

  Защо пич, политиците само за красота ли са? Къде е бг образованието? Защо точно на угоените комунисти и милиционери децата са заЕбали бг училищата, и учат в Ю.К. или Швейцария? Защо май 90% от евросубсидиите си изсипват в зърнопроизводството, чиито босове живеят в големите областни центрове? Защо журналетата все показват тюфлеците на ГЕРБ да се снимат режейки лентички, а не показват бомбардираните без бомби пътища?

  Между другото предприемчивостта у нас няма нищо общо с благополучието. У нас благополучието е свързано (особено напоследък) само с членството в управляващата партия.

 74. 74 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Тези статии са пълна...
  Селата се обезлюдяват много отдавна. Сещам се на прима виста за поне едно село, чието училище е било затворено поради липса на деца още в 1970 г.
  Комунистите започват да бутат хората от селата към градовете изкуствено, а после демокрацията и отворените граници свършват останалото.
  Но, дори да не беше така, какво ще прави сега един човек на село? Една кооперация с подходящото оборудване и 20 човека персонал върши работа, колко стотици хора навремето.
  Няма нужда от жалейки, това са естествени процеси. В сочената уж за пример Унгария, 33% от хората живеят в Будапеща.

 75. 75 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Темата с обезлюдяването започна още по време на соца. Някои сигурно помнят прказката "Учи, мама, за да не работиш".

 76. 76 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 329 Неутрално

  И това селце не е в периферията на държавата. Представете си в пограничните селца какво е. Пълна пустош и самосъбарящи се къщурки.

 77. 77 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "Имам достатъчно дърва, имам и ракия – животът е хубав."
  Ето това показва всичко! Цялата натурфилософия на българския успех, култ към оцеляването, да не настине и да не се мине... А всеки, който не е съгласен с тези ценности, може просто да замине. Няма как да се развива общество, което няма никакви обществени ценности. Това е аморфна маса от хора и точка. Който го разбере, гледа да се отърве...

 78. 78 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Какво му трябва на човек, достатъчно дърва, ракия и сгодна женица :)))).
  —цитат от коментар 32 на Peni Nikol


  На село има дърва и ракия, но женица трудно ще задържиш, зер там няма мол, няма фризьорски салон, няма много други екстри, на които е свикнала.
  Така че някое селско момче дори да иска да кара трактора и да пасе овцете, женицата много бързо ще го убеди да идат в града, инак ще спре да е сгодна, пък нищо чудно и сама да иде, пък той нека си пасе овцете.
  Ето затова няма как да стане млади хора да се задържат по селата.
  Някой ден ако измислят коли, които хвърчат, и за половин час да отскачаш от село до центъра на града - тогава може. Но то сега в града половин час не ти стига само от края му да стигнеш до центъра, така че не вярвам и това да стане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK