Европейци искат да съдят ЕС заради твърде ниски цели срещу климатичните промени

Европейци искат да съдят ЕС заради твърде ниски цели срещу климатичните промени

© ReutersГрупа граждани, които искат да съдят Европейския съюз заради климатичните промени, тази седмица получиха добра новина - Общият съд на ЕС е приел случая им, пише EUobserver. Жалбата е публикувана в Официалния вестник на ЕС в понеделник (13 август) със заглавие "Карвальо и други/Парламент и Съвет".


"Това дело е за нашето общо бъдеще и ние се радваме да бъдем една стъпка по-близо до това да ни чуят", заяви жалбоподателят от Португалия Армандо Карвальо. "Горските пожари разрушиха собствеността ми през 2017 г. Тази година отново се борим с горещини и пожари в Европа. Не можем да мълчим за това", допълни Карвальо.


Към него са се присъединили още 36 души, повечето от които европейци. Те искат съдът да анулира три свързани с климата закона, приети от Европейския парламент и Съвета на ЕС, който представлява националните правителства.
Законите са директива за европейската схема за търговия с емисии (ETS), регламент за намаления на емисиите на парникови газове в сектори, които не са покрити от ETS, като селско стопанство и транспорт, и регламент, който определя как управлението на земи и гори се включва в рамката в областта на климата.


Трите закона са основният правен отговор на ЕС за постигане на целите му за климата до 2030 г. Според жалбоподателите обаче целите са прекалено ниски, за да бъде спазено Парижкото споразумение от 2015 г. Целите за климата и енергетиката до 2030 г. бяха определени от лидерите на ЕС година преди във френската столица да бъде подписан международния договор за климата на ООН.


"Съществуващата цел на ЕС за климата до 2030 г. е твърде ниска, за да защити хората и техните основни права", коментира директорът на Мрежата за действие за климата (CAN) Вендел Трио. "Твърдо сме убедени, че този случай ще покаже, че климатичните цели трябва да бъдат значително увеличени, за да се гарантира сигурно бъдеще за всички нас", допълни той.


"Година след година температурите се покачват", каза румънецът Петру Влад, един от жалбоподателите, който се оплаква, че вече няма достатъчно вода за стадата.


Не е ясно какъв е шансът за победа на ищците. Съществува обаче един прецедент, който може да им даде надежда. През 2015 г. холандски съд заяви, че правителството трябва "да направи повече, за да спре опасността от климатичните промени". Уникалното в решението е, че то се основава на това, което учени са заявили, че ще е необходимо за ограничаване на глобалното затопляне, а не на това, което е договорено на политическо ниво. Правителството обжалва решението.


Трите оспорвани закона са резултат от години на преговори и евроинституциите вероятно твърдо ще ги защитават.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK