Гръцката спасителна драма е на финалната права, но трудностите остават

Гръцката спасителна драма е на финалната права, но трудностите остават

© ReutersСлед почти девет години криза, безмилостни икономии и четири правителства следващата седмица Гърция ще излезе от третата си спасителна програма в ярък контраст с икономическата криза в Турция, пише "Гардиън".


На 20 август в полунощ Атина ще си върне суверенитета в един - по думите на премиера Алексис Ципрас, изключителен момент за пострадалата от високия дълг нация. "Гърция успя отново да се изправи на крака", заяви канцеларията на премиера миналата седмица, описвайки приемането на последните 15 милиарда евро спасителен заем като "последно действие в драмата" и твърдейки, че "сега може да се обърне нова страница на напредък, справедливост и растеж".


Белезите от гръцката криза остават дълбоки – слабите банки нямат почти никакви възможности за публични разходи, а гръцкият дълг продължава да е най-високият в ЕС (180% от БВП).
Има все пак и светлина в тунела. Растежът бавно се завръща, туризмът процъфтява, а рекордно високата безработица започва да намалява. Прогнозите са гръцката икономика да отбележи ръст от 2% и 2.4% тази следващата година, което е достатъчно за Брюксел да обяви колебливото възстановяване за история на успеха. "Без европейска помощ Гърция щеше да фалира и да изпадне в политически и икономически хаос в продължение на десетилетия", коментира еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.


Скептицизмът обаче остава не на последно място в Международния валутен фонд (МВФ). Макар Атина да постигна значителен напредък в намаляването на бюджетния дефицит, тя продължава да е изправена пред "значителни външни и вътрешни рискове".


Бюджетните съкращения и структурните реформи бяха цената на спасителната помощ от 288 милиарда евро, най-голямата в световната финансова история. В икономиката, която се сви с 26%, една пета от населението в трудоспособна възраст и две пети от младите хора са безработни, а около 500 хил. души избягаха в по-богати държави, предимно в северните страни - членки на ЕС.


Далеч от спасяването


Трудностите продължават. Воденото от левицата правителство си постави редица амбициозни цели. Гърция се ангажира да поддържа първичен бюджетен излишък от 3.5% от БВП до 2022 г., нещо, което само шепа страни са успявали да направят от 70-те години досега, и 2.2% до 2060 г.


За Кевин Федърстоун, който оглавява Гръцката обсерватория в Лондонското училище по икономика, подобни задължения се равняват на вечно чистилище. "Никое друго правителство в Европа не би следвало този път", коментира той. "Гърция бе спасена от армагедона на излизането от еврото, но начинът, по който бе спасена, е толкова неблагоприятен, че човек не може да говори за спасяване или излизане от кризата", допълва той.


Макар Ципрас усилено да се опитва да омаловажи външния контрол, Гърция първоначално все пак ще бъде подложена на режим на засилено наблюдение. Очакват се и още намаления на пенсиите. През май премиерът обяви план от 106 страници за растеж след спасителната програма.


Смята се, че Гърция разполага с достатъчно ресурси, за да посрещне нуждите си от финансиране за следващите две години, но МВФ далеч не е сигурен, че Атина ще успее да поддържа достъп до пазарите "в дългосрочен план без допълнително облекчение на дълга".


Кризата продължи толкова дълго, че много гърци вече не могат да си спомнят какво е страната им да е "нормална" или джобовете им да са пълни. Средната класа бе най-тежко ударена с данъци от 70% върху спечелените приходи. Към това се добавят и спорните имотни данъци.


"В действителност излизането ще бъде само формалност, защото в действителност нищо няма да се промени", смята Стратос Парадиас, който оглавява Гръцката жилищна федерация. Всеки ден офисите на федерацията са претъпкани с хора, искащи съвет. "Данъците са толкова високи, че най-младото поколение отказва да наследи семейните домове заради тежестта", казва той. По думите му миналата година 135 хил. души са подали съдебни документи за прехвърляне на недвижимите си имоти на държавата. "Това е четири пъти повече, отколкото преди пет години, и с числа разказва историята на Гърция", допълва Парадиас.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2625 Весело

  Гърците видяха бога от машината , ама той им скръцна със зъби и им оряза пенсиите и помощите !

 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2931 Неутрално

  Старото поколение в Гърциа е виновно. Те си мислеха - сега аз ще живея на крадит а следващото поколения ще плаща. Но младото поколение емигрира и днешните старци остават на сухо. Дори и имотите закупени с чужди пари не им помагат.
  Някой ще каже, че хората не са виновни защото не знаят. Но незнанието не е оправдание.

  подпис
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван К":

  Фактите изобщо не са такива,каквито си ги мислиш! Заемите,които Гърция взе не достигнаха до обикновените гърци,а на практика се върнаха в джобовете на...заемодателите като Германия и Франция. И в джобовете на гръцкият елит и обслужващ го персонал.
  Гръцкият пенсионен фонд беше може би най-добрият в Европа,защото парите в него бях лично изработени от гърците.
  Да,доста млади гърци емигрираха,но и много останаха. И сега са безработни. Те също страдат. Дори повече от пенсионерите.

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3765 Любопитно

  следващата седмица Гърция ще излезе от третата си спасителна програма в ярък контраст с икономическата криза в Турция, пише "Гардиън
  =======
  Ето тук е онзи момент в който една новина леееекичко и неусетно се превръща във фейк.....
  Въпросната медия слага на едно ниво гръцката криза с турската" криза"......
  По този начин некомпетентния европеец бива информиран какво става по света...
  За разлика от Гърция, в момента в Турция кипи от живот....
  Големите напъни на едни западни корпорации да натресат изкуствена криза в Турция, се провалиха.....
  Изживял съм в Турция, 2 кризи..... 98....99 и тази през 2001 ва....
  Но тогава въпросните медии въобще не шумяха.....ЗАЩО ЛИ???
  Който си мисли че кризата е медийно пропагандна епидемия, нека вярва на подобни статии, но нека и не забравя, че те не отразяват истината.....

  Bukalemun
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9071 Неутрално

  Живот на непосилен кредит води до такива неща...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3765 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Много верни неща е казал, повярвай ми.....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Успяха да се стабилизират и отново са на по-високо ниво на стандарт от България.

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  Явно наистина положението в Гърция е доста зле. И все пак не е толкова драматично, тъй като потокът на емигранти и гастарбайтери е в посока юг, а не на север към стабилната България (където обезлюдяването продължава с ускорени темпове). Вероятно обикновените гърци са си посвили разходите, но все още имат доста висок стандарт на живот за Балканите и Европа - иначе емиграцията и при тях щеше да прилича на нашата по обемите си.

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  До коментар [#7] от "The Island":

  Така е.

 10. 10 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  Още ли я дъвчат Гърция? Ще минат поне 20 годинки докато комшиите си стъпят на краката. Това 288 млрд. евро спасителна програма за държава от няма и 10 млн. и свободно падаща икономика едва ли някога пак ще се случи. Изводите разбира се ще направят икономистите и на по-късен етап историците, но не смятам че споменатите ще са благосклонни към спасените и спасителите.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 11. 11 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 444 Неутрално

  "Без европейска помощ Гърция щеше да фалира и да изпадне в политически и икономически хаос в продължение на десетилетия", коментира еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.''

  Иска да каже, че ако не е била спасена, е щяла да прилича на България.

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3765 Любопитно

  До коментар [#10] от "tsyrvulan":

  Още ли я дъвчат Гърция?
  ======
  Ами точно така..... Гърция е "дъвка"
  Един вид показно.... "ако не слушате и изпълнявате, това ви чака".....
  Страни като Италия и Испания (че и Португалия) са в подобно финансово положение, но без наложен финансов конфликт върху тях.
  Това е борбата между севера и юга.....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Нещата ще се нормализират , когато стандартът на живот в България и Гърция се изравнят. За двете държави естественото състояние е при еднакви условия стандартът на живот в България дори да бъде по-висок от този в Гърция , както винаги е било до средата на 70-те години на ХХ век.
  Гърците не заслужават да са с по-висок стандарт от нас , защото нито са по-кадърни , нито по-работливи от българите.

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3500 Неутрално

  "Кризата продължи толкова дълго, че много гърци вече не могат да си спомнят какво е страната им да е "нормална" или джобовете им да са пълни"
  ==========
  Пълни джобове от заем? Странна представа за нормалност.

  Еретик
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#13] от "tacheaux":

  Добре де,каква е ползата за когото е да е от твоите лъжи?! От Освобождението насам България винаги е била най-бедната на Балканите! Това са фактите.

 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":

  Бъркате, колега. Явно не познавате толкова добре миналото ни, както и това на Гърция.

 18. 18 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Да успеят да си върнат дълговете ще им трябват поне 50г. !!!

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#13] от "tacheaux":


  До коментар [#17] от "Читател":

  Колегата Еребус преди време постна следната статистика,(пред която и боговете мълчат!). През 1938г. Румъния има ТРИ ПЪТИ по-голям БВП от този на България,а Сърбия и Гърция - ДВА ПЪТИ по-голям.

 20. 20 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван К":
  Въобще не са мислели, че ще се стигне до плащане.
  Профсъюзите със стачки принуждаваха всяко правителсто да тегли нови заеми за всякакви социални благини като високи държавни заплати и пенсии, които нормално няма как да се впишат в бюджета. Правели са си сметка, че ще има отписване на заемите със запазване на стандарта. Само че не са познали!
  В началото се опитваха да шикалкавят и да имитират реформи и мерки за икомомии, но кредиторите ги стъснаха за гушата и сега ще плащат.
  За разлика от Гърция Испания, Португалия и Ирландия приложиха рестриктивните мерки веднага и доста по-бързо се оправиха. Опровергаха се твърденията, че с рестриктивни мерки не ставало. Става и още как когато са адекватни и навременни.

 21. 21 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#13] от "tacheaux":До коментар [#17] от "Читател":Колегата Еребус преди време постна следната статистика,(пред която и боговете мълчат!). През 1938г. Румъния има ТРИ ПЪТИ по-голям БВП от този на България,а Сърбия и Гърция - ДВА ПЪТИ по-голям.
  —цитат от коментар 19 на deaf

  От 1860 до 1945 БВП на глава на Гърция винаги и бил малко по-голям от българския, който , от своя страна е бил по-голям от румънския.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_regions_by_past_GDP_ (PPP)_per_capita

 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":

  Не е хубаво да лъжеш и да обвиняваш другите , че лъжат. Покажи аргументи да докажеш , че не съм прав , а не да се позоваваш на еребуса като последна инстанция на истината. Комунистическата пропаганда ти е размътила мозъка да считаш , че България преди 9.9.1944 е била най-бедната страна на Балканите , което абсолютно не е вярно.

 23. 23 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3457 Любопитно

  До коментар [#22] от "tacheaux":

  Извинявай, ама ти какви "аргументи" показа различни от неговите - "аз казвам че е така"?
  Виждал съм изследвания, според които България е пред Румъния, но зад Гърция. И през 1939, и през 1970.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8623 Неутрално

  Хубавия им живот не е тяхно дело, а на заем. И продължава. Преди десетина дни получиха последния спасителен транш от 15 млрд.

 25. 25 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Това е само временно оправяне на нещата. Германия винаги ще е нетен износител в европейския съюз а Гърция нетен вносител. Без самостоятелна фискална политика (никоя от страните в съюза не печата своя валута а ползва чужда-Евро) и без промяна на политиката на ЕЦБ това е омагьосан кръг. Отделно че сложна лихва в съчетание с висок лихвен процент винаги води до неминуемо орязване на дълга. Само дългът расте експоненциално но икономиката никога. Малко повече по темата по долу:
  https://bit.ly/2Mvzhvt

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#22] от "tacheaux":

  Еребус-а никога не е лъгал за фактите.

 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#21] от "Артър Дент":

  Дори и да приемем,че е така,факт е че по-високият БВП не означава и по-високи доходи за населението.

 28. 28 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 787 Любопитно

  До коментар [#3] от "deaf":

  Сериозно ли не стигнаха парите до населението? Огромните заплати и бонуси в държавния сектор откъде се взеха? Гърция откъде взе парите да има 50-60% от заетите да са на бюджетна заплатка? За високите пенсии да не говорим, тявх сигурно си ги изработиха докато бяха на драхмата и девалвираха валутата през няколко години. Като лихвите в гърция паднаха след влизането в еврозоната, сигурно сульо у польо не се набълбукаха с кредити, все едно за последно виждат пари? Имаш ли бегла представа колко е голям гръцкият частен дълг? От 2000та до 2008ма, гръцкият ЧАСТЕН дълг скача от 60% до 120% от БВП, това при главоломно растящ БВП благодарение на ниските лихви по гръцки ДЦК. Че германия прибрала 10 млрд от лихви, след като никога няма да види 80-100 млрд гръцки заеми обратно ли е голямата несправедливост за гърция?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 29. 29 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 787 Любопитно

  А че неплащането на данъци е национален спорт в гърция е също една от причините за огромните им бюджетни дефицити. Излишък без да се смятат разходите по обслужване на дълг може да ти направи всеки кредитен милионер. Не е някакво велико постижение.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#28] от "DareDebil":

  С изключение на държавният сектор,в частният гърците бачкаха както си трябва.

  А в България колко процента са на практика на държавна издръжка?

  Сметката може много лесно да се изчисли. Взимаш €300млрд. и ги делиш на 10млн. гърци,но в рамките на да речем 20години. И ще се види колко на месец е "печелел" всеки грък.

 31. 31 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  "Гръцкият пенсионен фонд беше може би най-добрият в Европа,защото парите в него бях лично изработени от гърците."

  Е ти ме уби!!!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 32. 32 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#30] от "deaf":

  и като бачкат както си трябва, ама 60% е държавен сектор, плюс пенсионери и безработни, и като частния сектор не плаща данъци, става точно това което стана.

  В българия е подобно, само дето заплатите в държавния сектор не са 5 пъти по-високи от това което бюджета може да си позволи, затова и българия няма дефицити като гърция.

  Не всичките 10 млн са намазали еднакво, както казах, държавният сектор и пенсионерите са най-напред с лапането. И средно аритметично се падат по 30 000 евро на грък, колкото имат франция, великобритания и редица други западноевропейски страни. Само че разликата между тях и гърция е, че гърците нямат икономиката която да позволи поддържането на такъв висок дълг. Ако имаха, лихвите по ДЦК нямаше да скочат до 30%, преди да се намеси ЕС и ЕЦБ и да ги извади от батака (в който на практика ги вкара с приемането в еврозоната)

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK