Гърция днес излиза от продължилите осем години спасителни програми

Гърция днес излиза от продължилите осем години спасителни програми

© ReutersГръцката криза тежи на Европа почти десетилетие. В един момент възможните сценарии включваха Гърция да напусне еврозоната или общата европейска валута да се разпадне. Сега обаче след програма за икономии и заеми за милиарди евро Гърция се готви да стъпи отново на крака.


Днес Гърция се изправя пред изключително важно изпитание, тъй като идва краят на третия транш от спасителната й програма.


След години на икономии и международни заеми Атина ще трябва да финансира покриването на дълга си без външна помощ. Тя измина дълъг път от 23 април 2010 година, когато тогавашният премиер Георгиос Папандреу отправи драматичен зов за помощ към ЕС и Международния валутен фонд (МВФ). "Нова одисея се очертава пред нас", предупреди тогава той от остров Кастелоризо, докато страната бе на ръба на финансовия колапс.
Големият въпрос, който остава, е дали Гърция ще се справи в дългосрочен план без повече помощи. Това, което става ясно обаче, е, че първоначалната криза имаше много причини. Сред тях - корупцията, връзкарството и раздутата държавна администрация, като всичко това се отрази на младата демокрация в страната.


В резултат от влизането на Гърция в еврозоната през 2002 година до кризата през 2010 година гръцките държавни разходи далеч надхвърляха данъчните приходи. Официалната статистика прикриваше растежа на дълга и даже през 2009 година Папандреу каза на гласоподавателите, че страната е платежоспособна.


През 2010 година кризата удари. Европа бе принудена да отговори ad hoc със спасителен финансов пакет от 80 милиарда евро (107 милиарда долара тогава), като срещу тези средства Гърция въведе програма за икономии, включваща бюджетни съкращения и структурни реформи. На фона на опасенията от "заразяване" ЕС бе слабо подготвен да отговори на кризата, а европейската икономика бе тясно свързана със състоянието на гръцките банки.


Ситуацията бързо се влоши. Безработицата скочи до над 25%, а доходът на глава от населението спадна с една четвърт. Социалистите на Папандреу платиха тежка изборна цена, мащабни демонстрации заляха улиците, понякога придружени с насилие.


През юни 2012 година консервативната партия "Нова демокрация" дойде на власт начело с Андонис Самарас. Той задейства втория спасителен пакет на обща стойност 144.7 милиарда евро на фона на силно обществено неодобрение. Протестите и уличното насилие се засилиха. "Тройката" институции - Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ - се превърнаха в обществени врагове, както и тогавашният германски финансов министър Волфганг Шойбле.


Гърция днес излиза от продължилите осем години спасителни програми

© Reuters


Нестабилността изведе на преден план новоизгряващ млад политик, който ръководи радикалната лява партия СИРИЗА. С обещанието да сложи край на програмите за икономии партията му дойде на власт през януари 2015 година с коалиционно споразумение. За първи път в съвременната история Гърция бе ръководена от ляво правителство. Гласоподавателите се довериха на Алексис Ципрас да изпълни поетите ангажименти.


Той следва проста стратегия: Гърция ще излезе от програмата за икономии без условия и Европа ще трябва да приеме нейния избор, тъй като алтернативата би означавала разпадане на еврозоната. Тогавашният финансов министър Янис Варуфакис бе главен защитник на този подход.


Това, което последва, е безкрайна поредица от срещи в Брюксел и борба между Варуфакис и почти всички финансови министри от еврозоната, особено Шойбле и тогавашния ръководител на Еврогрупата Йерун Дейселблум. През лятото на 2015 година Ципрас отказа плащания към МВФ и след това поиска от гръцките гласоподаватели да решат на референдум дали ще приемат още мерки за икономии. Ясният отговор беше "не".


Алексис Ципрас

© Reuters

Алексис Ципрас


След това Ципрас направи рязък завой. За да избегне дефолт и изпадане от еврозоната, той отстрани Варуфакис и прие трета спасителна програма при строги условия. За да легитимира тази стъпка, той насрочи нови избори през септември 2015 година. Гласоподавателите отново подкрепиха партията му.


Оттук насетне Ципрас прие нов подход. Той приложи мерки за икономии без много шум, намали пенсиите и повиши данъците. "Може да ни обвините, че сами се заблудихме", обяснява той промяната. Навярно гърците искаха да вярват, че международните кредитори ще бъдат готови на отстъпки, допълва той. "Но не може да кажете, че сме излъгали", заяви Ципрас.


Ципрас сега има нови проблеми. Според проучванията той е с 10 процентни пункта след опозиционните консерватори, а много гърци не чувстват ползите от скромното икономическо възстановяване. Безработицата е около 20%, а над 400 хил. млади образовани гърци напуснаха страната.


"Гръцкият пациент не се е излекувал напълно". Така преподавателят по икономика в Атинския университет Панайотис Петракис обяснява ситуацията. "Финансовите пазари ще проверят дали заемите и реформите са били ефективни, или ще имаме нужда от допълнителни мерки", отбелязва той.


Гърция днес излиза от продължилите осем години спасителни програми

© Reuters


Решаващата стъпка ще бъде дали Гърция може да осигури бъдещи инвестиции. През следващите няколко месеца Атина ще трябва да се съобразява с дори още по-строги мерки за контрол от Еврогрупата. Те ще трябва да установят ранни отклонения от реформата. Заделени са 24 милиарда евро заеми от кредитори и вътрешния пазар, което ще даде на Атина възможност да се финансира около две години, без да се нуждае от външна помощ. Предстои й обаче да измине още по-дълъг път. Атина сега се сблъсква с дълг от 180% от брутния вътрешен продукт, което е най-голямото съотношение в Европа, а икономиката драстично се е свила.


Според споразумението с Еврогрупата Атина трябва да отчита първичен бюджетен излишък от 3.5% - без да се включва изплащането на дълга - всяка година до 2022 година. Показателят може да се понижи до 2.2% към 2060 година. Гръцката финансова преса поставя въпроса дали това е реалистично. Както отбеляза източник от финансовото министерство, "трудните решения просто са отложени".


Еврогрупата трябва да се занимае с този въпрос отново през 2032 година. При по-неблагоприятен сценарий обаче това може да се случи и по-рано. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Не вярвам това да е краят

  седеньето го зголемува задникот
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  Прогрессистите, какво се случи с прогнозите ви?
  Нещо за помощите на Путев да напишете, за Италия и Испания да добавите?

 3. 3 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  До коментар [#2] от "4ort":

  За тях , добрата новина не е новина.Да пожелаем успех на фанариотите.

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Умело танцуване на сиртаки по ръба на бръснача, и все пак засега Гърция успява. Не се забелязват колони от икономически бежанци от южната ни съседка към далеч по-стабилна и финансово предвидима България, което ще рече, че гърците някак си успяват да оцеляват. Имат солидни спестявания, имат и активна диаспора в чужбина, която също помага. Сигурен съм, че един ден страната ще се изправи и отново ще поеме пътя на естественото си развитие. А ние що ще чиним дотогава? Вчера Борисов проплака, че твърде много хора искат помощ от държавата, а той и без това вече я е отдал на концесия и няма пари за всички.

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2855 Весело

  Край на тишината , идва пак сиртакито ...

 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2293 Неутрално

  "Гръцкият пациент не се е излекувал напълно". Така преподавателят по икономика в Атинския университет Панайотис Петракис обяснява ситуацията. "Финансовите пазари ще проверят дали заемите и реформите са били ефективни, или ще имаме нужда от допълнителни мерки", отбелязва той.
  ==================================================
  Аз знам какво ще покажат пазарите.
  Най-лошото е, проблема не е само в Гърция.
  Всички развити икономики в еврозоната финансират икономическият си ръст, посредством заеми, подобно на Турция.
  И съответно ни очаква срив на валутата (пак, както в Турция).

 7. 7 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 237 Весело

  Гръцкият пациент не е излекуван напълно, но на вратата вече чука турският пациент...д-р Меркел вече мисли за нови помощи.

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4236 Неутрално

  Ръст, основан на външно кредитиране се нарича балон, който винаги се пука в най - неподходящия момент. Въпросът е, че на всеки му се живее и иска висок стандарт, без да се замисля за цената, която следва да плати. Много са икономиките и в самия ЕС, които се подхранват от подобна схема - и Италия, и Испания, и Португалия, така че Гърция не е единствения проблем в еврозоната.

 9. 9 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  До коментар [#4] от "Читател":

  Ами то това и е естественото развитие на Гърция бе. Няма как да живееш от маслини и туризъм. Корабире им са по оШфорки, кво развитие кви 5 лева? Същата кочина като БГ само че свикнаха да им дават и да се правят на тарикати и сега им е криво.
  Поне си гледат хубави зеленчуци, кози и овци

 10. 10 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Драги съфорумци, всички гледат и се учат от хамериката, а тя е лидер и като икономическа сила и като кредитополучател. Това за балона помпан от външно кредитиране е така, но нииикой не ви чува, въпреки че слуша и знае истината.
  Парадигмата на злото е че се живее на момента. Поне германците ни учат на спестовност, може би щото сашови им държат златния резерв ;)

 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  До коментар [#7] от "rsw37525595":

  Боле я фара г-жа Меркел за икономиката на Туркия. Там помощите ще са далеч по-малки а условията - далеч по-строги. Целта е да се изгони Ердо. Изобщо.. няма място за сравнение между Гърция и Турция, различни светове са.

 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  До коментар [#7] от "rsw37525595":

  Боле я фара г-жа Меркел за икономиката на Туркия. Там помощите ще са далеч по-малки а условията - далеч по-строги. Целта е да се изгони Ердо. Изобщо.. няма място за сравнение между Гърция и Турция, различни светове са.

 13. 13 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 648 Весело

  Както се казва: Заменям българско благоденствие за гръцка криза. Може и доплащане.
  Ха-ха-ха!

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 14. 14 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Снимката е хубава - Забиват си отново знамето...и отгоре небето е облачно.

 15. 15 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2523 Весело

  Както се казва: Заменям българско благоденствие за гръцка криза. Може и доплащане.Ха-ха-ха!
  —цитат от коментар 13 на Родолюбец


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++.........добре са си ГЪРЦИТЕ..........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 16. 16 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1656 Любопитно

  Защо ли нещо не мога да им се зарадвам?

 17. 17 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Ръст, основан на външно кредитиране се нарича балон, който винаги се пука в най - неподходящия момент.
  —цитат от коментар 8 на samoedin


  Това е умно. Събира и много плюсове на умни и красиви.

  Никога повече мутри начело на България.
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9484 Неутрално

  50 години такъв излишък годишно? Няма такъв случай досега. Очевидно всичко непопулярно е отложено, а всичко тежко предстои...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Излиза е доста условно казано. В Гърция никога няма да се върнат времената преди години. А дълговете ще ги връщат и внуците на тези сега.

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  ....Всички развити икономики в еврозоната финансират икономическият си ръст, посредством заеми, подобно на Турция.И съответно ни очаква срив на валутата (пак, както в Турция).
  —цитат от коментар 6 на atmanpg


  Със сигурност П. Петракис е по-добре информиран от мен, но сравнението на турската лира и еврото (реално световна валута) е неудачно. В заемите няма нищо лошо, ако не ги ползваш за локуми и бонбони, а ги инвестираш в полезни начинания (които биха се изплатили след 5-6 години, а не спорни проекти, които ще се изплатят след 20-30 години).

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  "...А дълговете ще ги връщат и внуците на тези сега...."

  Гърците изплащат дългове за това дето са яли и пили, а ние с нашите пладнешки разбойници още не си изплатихме кражбите от АЕЦ Белене и КТД, и отново ни карат да плащаме някакви пладнешки разбойничества с ГО (за ТР още не знаем какво ни очаква)

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  Случая с Гърция е показателен за много неща, но особено показателен е за такива, които непрекъснато ни обясняват, колко е лошо да си в евро зоната.
  И разбира, дано още не изплували, не се гмурнат пак в морето от дългове, защото и по време на най-тежките кризисни моменти, а със сигурност и сега, в страната са натрупани огромни очаквания в почти всички сфери, та и бъдещите правитеслтва ще бъдат подложени на огромен натиск, за всякакви видове държавни подкрепи.
  И разбира се видяхме и виждаме колко лоша е Германия, която ако не беше сред основните подръжници на спасяването на Гърция, май щяха да се върнат към старата си валута, та и нашите почивки там щяха да бъдат наистина по-изгодни.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9305 Неутрално

  Е, спасиха ли я спасителните програми или затъна с още повече дългове.

 24. 24 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 151 Неутрално

  Както се казва: Заменям българско благоденствие за гръцка криза. Може и доплащане.Ха-ха-ха!
  —цитат от коментар 13 на Родолюбец


  Странен ник си избрал.

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  "След години на икономии и международни заеми Атина ще трябва да финансира покриването на дълга си без външна помощ."

  Майтапите се бе хора! Гърция не може да си изплаща дълга. Тя ще се отърве от него тогава, когато еврото изпадне в кома. То и ние тогава ще се отървем от нашия.

 26. 26 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Стискам палци на елините да продължат да плуват над водата. Достоен народ.

 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#22] от "tsvetko_51":

  Нито Германия, нито МВФ нито ЕЦБ са спасявали Гърция. Спасяваха едрите спекуланти с гръцки ценни книжа, като рефинансираха плащанията на Гърция по тях и по този начин превърнаха частните лоши активи в общо европейски и световни. Така беше и с КТБ. Държавата в лицето на съда отложи датата на несъстоятелността и узакони всички цесии, като по този начин задълженията на КТБ към скъпите им клиенти станаха задължения към целокупното население.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Икономистите и политиците са на различни мнение по въпроса. И двете групи изглеждат леко неуверени в собствените си виждания, но Гърция си седи нормално.
  Не се шашкайте. Не е там страшното. Страшното е на Дондуков 2.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#23] от "Роси":

  Засега постигнаха положително бюджетно салдо преди лихвени плащания. За да започне да намалява дългът им в брутно изражение, трябва положително салдо след лихви, а спрямо БВП им трябва ръст от 3.5%. тази година се очакват 2%.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  Стискам палци на елините да продължат да плуват над водата. Достоен народ.
  —цитат от коментар 26 на Alex Prime


  Стискай. Гледай палците да не ти посинеят от стискане.
  Вярно , че гърците са достоен народ.
  Достойно излъгаха като представиха фалшиви данни за състоянието на икономиката им , за да бъдат приети в Еврозоната.
  Достойно лъгаха , че са платежоспособни , за да им дават още и още заеми.
  Достойно отказаха да плащат задълженията си и достойно поискаха да им бъдат опростени.
  Достойно почнаха да обвиняват тези , които ги спасяваха от тяхната алчност и мързел.

 31. 31 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  "След това Ципрас направи рязък завой. "

  Политиците прявят това. Удивителното е, че в Гърция му повярваха, че "не може да кажете, че сме излъгали". Сигурно е някой древногръцки мит...

 32. 32 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Гърция излиза от кризата с мащабни и целенасочени реформи които никоя страна не е приемала за толко малко време.Инфраструктурата е на много добро ниво и продължава да се подобрява.Също така е много важно, че въпреки кризата Гърция не само не изостави армията си, а я модернизира ! Гърция също така залага много на запасите от газ и петрол.Само залежището в Катаколо ще увеличава гръцкия БВП с 0,5% следващите.......25 години ! А то е капка в сравнение с останалите !! Интереса на инвеститорите не случайно е голям.
  Относно политическото състояние, няма да е изненада ако видиме правителство Нова Демокрация/СИРИЗА !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 33. 33 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#30] от "tacheaux":

  твои тескт е ужашен и несправетлив към една цяла нация и може да е като следва....

  Достойно излъгаха като представиха фалшиви данни за състоянието на икономиката им , за да бъдат приети в Еврозоната КАТО И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИТЕ В ЕЗ.
  Достойно НЕ лъгаха , че са платежоспособни , за да им дават заеми НА ЕДНАКВИ ПРАВИЛА С ОСТАНАЛИТЕ.
  Достойно плащат задълженията си и достойно поискаха да им бъдат ВЪРНАТИ парите които са им били ОТКРАДНАТИ.
  Достойно почнаха да обвиняват тези , които ги УНИщОЖИЛИ от алчност И ЗАВИЩ.

  И СА ЖИВ ПРИМЕР ЧЕ С ДОСТОИНСТВО НЕ СТАВА НИщО НО ВСЕ ПЪК ГО ИМАТ

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4112 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Пожелаваме да не влиза в неспасяема програма.

 35. 35 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Не разбирам Ганьо дето се подсмива на Гърция а не се вижда в ква корумпирана мизерия живее и от 30г чака да го "оправят"

 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3563 Неутрално  "След това Ципрас направи рязък завой. "Политиците прявят това. Удивителното е, че в Гърция му повярваха, че "не може да кажете, че сме излъгали". Сигурно е някой древногръцки мит...
  —цитат от коментар 31 на plamen_b


  И Баце направи рязък завой с АЕЦ Белене. Но не забогатяхме, защото освен похарчените 660 млн евракита за самоварите, продължаваме да наливаме още милиони.

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  [quote#30:"tacheaux"][/quote]

  "...Достойно отказаха да плащат задълженията си и достойно поискаха да им бъдат опростени...."
  Ние сме различни, дори и да нямаме задължения си ги плащаме, особено ако са към русия. Вече 140 години.


  "...Достойно почнаха да обвиняват тези , които ги спасяваха от тяхната алчност и мързел..."
  Тук май се различаваме

 38. 38 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Гърция излиза от кризата с мащабни и целенасочени реформи които никоя страна не е приемала за толко малко време.Инфраструктурата е на много добро ниво и продължава да се подобрява.Също така е много важно, че въпреки кризата Гърция не само не изостави армията си, а я модернизира ! Гърция също така залага много на запасите от газ и петрол.Само залежището в Катаколо ще увеличава гръцкия БВП с 0,5% следващите.......25 години ! А то е капка в сравнение с останалите !! Интереса на инвеститорите не случайно е голям.Относно политическото състояние, няма да е изненада ако видиме правителство Нова Демокрация/СИРИЗА !
  —цитат от коментар 32 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Умря циганката, та затова ти си се наел.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 39. 39 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  8г. спасителна програма и поне още 80г. изплащане на заемите от 275млрд. ,
  да не говорим за опростените 120млрд. !!!

 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#39] от "valtoro":

  Никак не е лош този бизнес ако се вземе предвид инфлацията. Но нали обичаме да се радваме на проблемите на другите...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK