Села в Германия са разрушавани, за да отстъпят място на въгледобивна мина

Изоставен дом в Имерат

© Associated Press

Изоставен дом в ИмератОт четири поколения животът на семейство Порц се върти около тиха фермерска къща с червени тухли и плодородните поля край нея, готови за прибиране на ранна реколта след горещото лято тази година.


Скоро семейството ще извади последния картоф и ще прибере последния клас жито от богатата почва на Имерат. Земеделският им начин на живот ще бъде заменен от голяма въглищна мина.


"Тук винаги е весело", разказва Кристиане Порц, прекъсвана от бъбренето на внуците си, които лудуват в плевнята, докато тя простира в отрупания с цветя двор, заобиколена от разпръснати по земята играчки. Напевните гласове, разпилените играчки - всичко това ще изчезне, когато булдозери съборят къщата и тя бъде заменена от голяма въгледобивна мина.
Имерат, навремето малко селце с 1200 жители недалеч от западната граница на Германия, приютило едновременно ферми и предприятия, сега е занемяло. Семейство Порц е сред последните, които все още са тук. Те живеят сред купища отломки, след като съседите им били преместени на 12 километра западно, в Нови Имерат.


Изчезващи села


Под селото и околните земи в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия отдавна са открити залежи от близо 1.3 милиарда тона лигнитни въглища. Малцина сред местните жители възприели заплахата сериозно и животът продължил, докато разработването на мината не станало реалност и селата били планирани за разрушаване.


Имерат е сред последните, които стоят на пътя на разширяването на откритата мина "Гарцвайлер". Тя се управлява от германския енергиен гигант RWE, произвеждащ една трета от общата енергия в Германия. Когато "Гарцвайлер" бъде завършена, ще са изчезнали 20 села.


Според плановете близо 5 хил. души ще бъдат принудени да се преместят, компенсирани с нова къща или с пари кеш. Според RWE почти половината от местните просто са взели парите.


"Очакваме "Гарцвайлер" да бъде открита до средата на века", посочва говорителят на RWE Гидо Щефен. "Германия прави радикални промени, но дори в дългосрочен план, за да осигурим енергия, не можем да забравим за традиционните електроцентрали", допълва той.


Според сайта на компанията, след като бъде завършена, мината ще покрива оперативна площ от около 32 квадратни километра. Размерът на одобреното миннодобивно поле обхваща 114 квадратни километра.


Планът за разширяване не е бил неочакван за местните жители. През 60-те години на миналия век околни села за първи път освобождават място за добива на въглища въпреки шумните обществени протести. Според протестиращи прегазването на местните общности заради търговските интереси продължава в национален мащаб.


Германската Агенция за защита на околната среда посочва, че федералният закон за миннодобива дава приоритет на добива на суровини пред интересите на общото благо. От 1945 година стотици села са отстъпили пред нарастващата нужда от енергия, предвид че 40% от германската енергия идва от въглища.


RWE, най-големият в Европа емитент на въглероден диоксид, признава, че лигнитните въглища са евтини за производство, но вредни за околната среда. "Целта ни е да намалим наполовина емисиите въглероден диоксид до 2030 година", обяснява говорителят на компанията Щефен.


Преместване


Това, което е останало от Имерат и други близки села, са зловещи празни улици и изоставени къщи. Шумът на булдозерите, тътнещи из призрачните селища, е вездесъщ. Църквата на Имерат, която местните жители наричаха с любов "Катедралата" и преди 130 години са събрали пари за построяването й, бе разрушена през януари. В Нови Имерат семпла модерна църква замества импозантната, извисяваща се катедрала.


Семейство Порц трябва да напусне дома си през септември. "Така стоят нещата", казва г-жа Порц, която е в 60-те си години и помага в работата на фермата. "Знаех, че този ден ще дойде, а и всички имаме нужда от ток", допълва тя. Жената твърди също така, че е оптимистична за новия си дом.


Старата, обгърната от бръшлян фермерска къща ще бъде погълната от мината и семейството ще се премести в три модерни жилища на 12 километра от стария им дом. Съпругът на Кристиане Порц, който е израснал в семейната ферма и е гледал как там растат още две поколения, не приема промяната лесно. "Това е кошмар. Непрекъснато мисля за него", казва той.


Наред с човешката цена за сплотени семейства като неговото се очакват и щети за околната среда. "Напълно е неприемливо, че въгледобивни компании като RWE все още искат да разрушават домове и природата заради мръсните лигнитни въглища. Те са неефективни, отделят много въглероден диоксид и не могат да бъдат гъвкав партньор на чистите възобновяеми източници като вятъра и слънцето", казва активистката Анике Петерс от "Грийнпийс".


Заедно с местни жители "Грийнпийс" и други групи протестираха срещу насилственото преместване и заявяват плановете си да засилят демонстрациите. "Местната съпротива срещу лигнитните въглища е по-силна от всякога", казва Йохана Винтер от Klimacamp - инициатива за защита на околната среда. Този месец се планират още протести срещу това, което активистът на Klimacamp Мая Роте нарича "явен пример как правилата на капитализма ограничават демокрацията".


Родина


На около шест километра от Имерат е разположен Берверат - малко фермерско селце, сгушено между зелени поля и ябълкови дървета. То трябва да бъде разрушено през 2023 година и местният агроном Елионоре Крайнс се бори яростно за оцеляването на фермата си.


"На първата среща с RWE представител на компанията ни заяви, че емоциите ни не са от значение", разказва тя. "Веднага след това потърсихме правна помощ", допълва жената, седнала на дървена пейка пред фермата си.


Разходите са големи - до 250 евро на час, а семейството все още не е продало земята си. След продажбата RWE финансира преместването.


"Собствеността ни е отчуждена и начинът ни на живот ще трябва да се промени. Отглеждането на животни е разрешено в Берверат, но няма да бъде възможно в Нови Берверат, така че фермерите ще трябва да си помислят", посочва тя. Децата и родителите на Крайнс живеят във фермата, където тя се грижи за възрастната си майка. Правилата означават, че животните й няма да могат да бъдат част от новия й живот.


"Вярно е", признава Щефен от RWE. "Новите села трябва да отговарят на нови строителни разпоредби. Някогашните села ще изглеждат като модерни предградия с отделни къщи и малки градини", допълва той.


Добивът на въглища на територията на селото трябва да започне към 2028 година и ще продължи до около 2045 година. След края му районът ще бъде наводнен с води от река Рейн и превърнат в езеро.


"Разрушаването на села като Берверат трябва изцяло да бъде избегнато. Германия трябва постепенно да се откаже от използването на въглища най-късно до 2030 година", казва Петерс от "Грийнпийс".


Обратно в Имерат. Малка къща все още се издига на входа на селото. На табела над вратата пише "Heimat" (приблизително превеждано като "дом", "родина"). Това е една много германска концепция, която носи усещане за принадлежност и корени. Празна и безжизнена, къщата сега стои със спуснати кепенци и обрасла алея в очакване на булдозерите. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  каква футболна драма драги зрители. Имам чувството, че чета стенвестника на селската детска градина. Направо ще се разплача от умиление. хахах

 2. 2 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Сега да светне на всички НЕ ЛИБЕРАЛИ Щом в Германия се унищожават 5-6 села ! Нищо не пречи да се унищожи СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ ! Просто времето -развитието - нещата - СИК

 3. 3 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Корпорации сър, замирише ли на пари нищо не може да ги спре.

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3215 Любопитно

  "Германия прави радикални промени, но дори в дългосрочен план, за да осигурим енергия, не можем да забравим за традиционните електроцентрали", допълва той."

  на заклеймихме ли гръмко въглища и АЕЦ , не трябваше ли БГ ритуално да затваря ТЕЦ .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2975 Неутрално
 6. 6 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2739 Неутрално


  В Европа най-голям дял електроенергия от лигнитни въглища има Гърция = 50%.


 7. 7 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  неприятно , но пък тук селата си се разрушават от естествения отбор ,няма защо да идват фирми ,а и те и не идват .

 8. 8 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 372 Неутрално

  "Разрушаването на села като Берверат трябва изцяло да бъде избегнато. Германия трябва постепенно да се откаже от използването на въглища най-късно до 2030 година", казва Петерс от "Грийнпийс"

  Поредния зелен талибан дето се е самопровъзгласил до ролята на краля дето ще заповядва какво, къде и как да се прави. Да го питаш въглищата каква алтернатива имат като за базови мощности (ВЕИ не стават за това) при положение, че и от атомните централи се отказаха ще мига на парцали.

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3853 Любопитно

  До коментар [#4] от "дерибеев":

  Чакам масови протести и демонстрации по улиците на цяла Европа....
  Ха да видим плурализма на европейския континент..... ⏳

  Bukalemun
 10. 10 Профил на pirin_mountain
  pirin_mountain
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Неприкосновеност на частната собственост...

 11. 11 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 699 Неутрално

  неприятно , но пък тук селата си се разрушават от естествения отбор ,няма защо да идват фирми ,а и те и не идват .
  —цитат от коментар 7 на edin drug


  Абе не е като съвсем да не идват. В Трън имаше проект за златна мина, местните гласуваха против. А там се добива злато от времето на Римската империя.
  В Генерал Тошево имаше проект за проучване за газ (не шистов, а конвенционален). Пак местните на референдум отхвърлиха проекта.
  И на двете места нямаше да бутат села.
  В демократична Германия, както виждаш, няма местни референдуми, бутат ти селото и почват да копаят въглища.

 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4434 Неутрално

  Това се правеше и у нас. И не само в района на "мариците". Село Неделище до Комщица, до западната ни граница, също беше заличено. И не "от Боце", а "от Тошо", по чието време също се обезлюдяваха села, заради индустриализацията.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Миналата седмица дойче веле се изхвърлиха на тая тема, ама в България, че не знам какво било и т.н. Сега да видят себе си.

 14. 14 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  почти половината от местните просто са взели парите.
  —цитат от коментар 0 на RWE


  Матряла хубаво е зел кинтите, ама кво прайм с лалугерите?

  На табела над вратата пише "Haimat"
  —цитат от коментар 0 на др Глински


  Туй гачели некой клет бежанец го е писал.

 15. 15 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  "Знаех, че този ден ще дойде, а и всички имаме нужда от ток"
  ==========================================================================
  И то от по-евтин ток, а не от свръхскъпите перки и соларки.

 16. 16 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  До коментар [#10] от "pirin_mountain":

  нещо си се объркал, савецки другарю. частната собственост им предлагат доброволно да бъде заменена срещу пари или заменка.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 17. 17 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Неприкосновеност на частната собственост...
  —цитат от коментар 10 на pirin_mountain


  Полезните изкопаеми в Германия са държавна собственост и разработването им се определя спрямо ползите за обществото - Америка е едно от малкото места, където ако откриеш злато в задния ти двор - твое е си е и можеш да го разработваш или не по твое усмотрение.

 18. 18 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 352 Неутрално

  независимо дали ни харесва или не, с нарастващото потребление на енергия, единствената реална алтернатива на човечеството са атомните централи. Всякакви източници на зелена енергия са неприложими за по-голямата част от планетата поради ниската си производителност в сравнение с една атомна централа. Малко държави разполагат с безкрайни ненаселени площи, на които да се разположат соларни панели или вятърни генератори (ветрените перки избиват птците, ако са на пътя на миграционен път, а соларните панели изместват хабитатите на много животни и променят микроклимата като увеличават температурата на района). Атомната енергия макар и с рисково производство е сравнително екологично чиста и като цена на киловатчас - доста по-евтина.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 19. 19 Профил на pirin_mountain
  pirin_mountain
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "ckh41566335":

  Хаха, как си знаех, че ще се появи някакъв псевдокапиталист и да ме обяви за комунист, въпреки че съм роден след 1989-а, а и съм наследствено антикомунист. Да бяхте учили математика навремето, щяхте да можете да правите логическа връзка и да не обвинявате всеки несъгласен с държавния и корпоративния терор в комунизъм. Както писаха хората по-горе, в "петата колона" България хората си защитават земите с референдуми, а в "евроатлантическа" Германия просто ги гонят. Били ги компенсирали - то и при строежа на язовири, запълващи села, са компенсирали местните. Поуката от историята - частната собственост е залъгалка за "демократични" комсомолци - ако държавата иска ти взима земята, към която си привързан и пазиш от поколения, пък ти се жалвай на арменския поп. Ще ме обявиш ли в комунизъм, ако великите сили решат, че тук трябва да се прави циганска държава например и за целта ще ни "компенсират" със земя някъде другаде?

 20. 20 Профил на pirin_mountain
  pirin_mountain
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "lustmord":

  Тогава да махнат от философията на европейския капитализъм понятието "неприкосновеност на частната собственост", а да казват нещата в истинските им измерения - държавата е ПРЕДОСТАВИЛА на теб земя за управление (в рамките на законите, разбира се), но ако реши, че тази земя е "ценна за обществото", взима ти я и те "компенсира" без да зачита "неприкосновеното" ти право да не я продаваш.

 21. 21 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Иначе Германия не е напуснала Парижкото Споразумение за намаляване на въглеродните емисии но могат да разрушават цели села за да копаят кафяви въглища - най-ниско калоричните л@йна на света, които предизвикват най-много замърсяване.
  Затвориха си предвидливо ядрените централи защото такива правят само Французите, Американците и Японците ... значи са лоши. Ако ще горят въглища можеха поне да купуват висококалорични въглища от САЩ. Но разбира се и това не става ... Американските въглища не са германски и следователно са лоши. Виж руския газ и преебаването на Украйна е добро. Нищо че ако някой е длъжен на Украйна това са Германците. Най-големите зверства и масови екзекуции са правили в Украйна и Беларус не в Русия.
  Иначе Германците са готини. Стават за партньори.

  California Über Alles
 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  До коментар [#17] от "lustmord":

  Навсякъде това,което е под земята е държавна собственост. И в Щатите е така. Не съм напълно сигурен,но това се отнася и за златото. Ако откриеш такова в задният двор на къщата си,го даваш на държавата,която го дава на концесия на златодобивна компания,с която ти се договаряш колко милиона/милиарда долара да ти "кихне".

 23. 23 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Принудително отчуждаване на частна собственост срещу обезщетение има в по-голямата част от цивилизования свят. В Германия това изглежда става сравнително справедливо.
  Защото има къде по-долни начини да ти вземат собствеността за жълти стотинки. Напр. минната компания изкупува на много висока цена една част от имотите и започва разработването на мината. Понеже останалите имоти са много близо до мината, цените им драстично падат. След което компанията изкупува и тях, но на безценица. Последните във веригата горят. Знам за точно такива случаи в САЩ.
  Това от една страна.
  От друга, много жалко е, че такова отчуждаване става за копане на боклук, какъвто са лигнитните въглища. И то в Германия. Както каза наскоро Ердоган (ама по друг повод) - язък, язък!

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  "Разрушаването на села като Берверат трябва изцяло да бъде избегнато. Германия трябва постепенно да се откаже от използването на въглища най-късно до 2030 година", казва Петерс от "Грийнпийс"Поредния зелен талибан дето се е самопровъзгласил до ролята на краля дето ще заповядва какво, къде и как да се прави. Да го питаш въглищата каква алтернатива имат като за базови мощности (ВЕИ не стават за това) при положение, че и от атомните централи се отказаха ще мига на парцали.
  —цитат от коментар 8 на lustmord  До коментар [#8] от "lustmord":

  Значи според теб и Маргарет Тачър е еко-талибан,защото тя закри въгледобива?

 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  "Разрушаването на села като Берверат трябва изцяло да бъде избегнато. Германия трябва постепенно да се откаже от използването на въглища най-късно до 2030 година", казва Петерс от "Грийнпийс"Поредния зелен талибан дето се е самопровъзгласил до ролята на краля дето ще заповядва какво, къде и как да се прави. Да го питаш въглищата каква алтернатива имат като за базови мощности (ВЕИ не стават за това) при положение, че и от атомните централи се отказаха ще мига на парцали.
  —цитат от коментар 8 на lustmord  До коментар [#8] от "lustmord":

  Значи според теб и Маргарет Тачър е еко-талибан,защото тя закри въгледобива?

 26. 26 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":

  Вземи прочети минния кодекс на САЩ.

 27. 27 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 657 Весело

  До коментар [#19] от "pirin_mountain":
  „Хаха, как си знаех, че ще се появи някакъв псевдокапиталист и да ме обяви за комунист, въпреки че съм роден след 1989-а...“
  Е недей да скърбиш, пообъркал се е човекът. Не си комунист(от старите), а навярно си нео комунист либерал, от младата гвардия. Голяма разлика няма...

 28. 28 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":

  Не става дума за въгледобив или не а за рентабилност - Татчър закри определени мини, дето бяха нерентабилни и с раздут щат. Ей - на 1990г - 60% от енергиния микс на ЮК все още е от въглища:
  https://www.economicshelp.org/wp-content/uploads/2012/10/energy-sources-percent.png

 29. 29 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Имаше филм за точно такова преместване по-рано.

  На един дядо и баба от такова село им дали двустаен апартамента на 15 етаж. Имаха саксии на балкона, поливаха ги и се оплакваха.

 30. 30 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#18] от "Леля Гичка":

  Разбира се, написал си пълни глупости.
  Бъдещето е във възобновяемите източници на енергия - освен че се възобновяват, те са много разнообразни, възможни са най-различни комбинации, енергията се произвежда там, където се потребява (няма нужда от огромни далекопроводи и съответно няма загуби) и може би най-важното, инвестицията в тях може да се надгражда много гъвкаво, според нуждите и възможностите на всяко конкретно населено място.
  Базова мощност, викаш?
  Базова мощност (base load) значи да имаш надежден енергиен източник, който да покрива минималните енергийни потребности на дадено място. Дали АЕЦ и ТЕЦ отговарят на това? Ако няма аварии, спирания за ремонти, или прекъсване на доставките на гориво - да. Но такава ситуация е химера. Стабилност може да се постигне само с осигуряване на голямо разнообразие в източниците и доставчиците и адаптиране към конкретното място (каквото могат да направят ВЕИ). Така работи светът от милиарди години и затова е оцелял и се е развивал.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 31. 31 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Фактически им предлагат равностойни и по-добри имоти в замяна.Проблема при нас е например в мариците, че се предлагат неравностойно възмездяване, а примерно в другите минни обекти- не се предлага никакво възмездяване, да не говорим за равностойно.И у нас в момента се ликвидират селата бели бряг и трояново, и там живеят хора, а багерите копат на няма и километър от тях.

 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10215 Неутрално

  Тенденцията е обратна на това, което прави РВЕ. А Северен Рейн Вестфалия е доста разбита провинция точно заради мините...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Селата ими ги възстановяват със същата планировка, същите съседи, а предполагам с парите могат да си купят къща другаде.Докато в бели бряг ти оценяват къщата примерно на десет двайсет хиляди лева, щото толкова е пазарната и цена, ама я си построй къща за двадесет хиляди.

 34. 34 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Оп, к'во стана бе, дойчери? Викахте срещу атомкрафта, затворихте го, и после потреблението на въглища в Германия скочи. Същото RWE освен села унищожи и реликтова гора на 12 000 години - какъв „зелен“ резултат от закриването на АЕЦ...

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 35. 35 Профил на pirin_mountain
  pirin_mountain
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "joro4900":

  Аз и нео либерал... объркал си човека. Много е просташко да даваш определения за човек, когото не познаваш. Или който не е фен на дивия монополен капитализъм, е коменист/талибан/либерал/... Хора, учете математика и логика, дефинирайте си ясно и точно понятията и тогава говорете.

 36. 36 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Защо авторът не е посочил как ги обещетявт. Строят им ново селище с еднофамилни къщи за по 500000 евро без да забравят за детските градии училищата и черквите. Багерите вярно вървят напред и отварят новите пластове ,а отзад изгребаното се връща за рекултивация на мината. За една година пейзажът се променя невероятно
  Струва си да се види. Това с рекултивацията ското няма да го преживеем по нашите ширини

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8548 Неутрално

  В България, без да има въглищни мини, стотици села се саморазрушиха, без нито един жител.

 38. 38 Профил на pirin_mountain
  pirin_mountain
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "Роси":

  Това няма нищо общо с темата. Хората сами избират да ги напуснат и колкото и да обвиняват държава, обстоятелства и т.н., изборът си е техен.

 39. 39 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Нещо нсиковъглеродна икономика или е мижи да те лажем.

  После ще минаваме на електромобили ама електриката произведена от кюмюр ...ай сиктир.

 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  Германия върви по нашия път = винаги съм казвал, че ние бяхме напред
  :-) в края на соца багерите изядоха село Детелина, а на хората построиха нови хубави къщи в квартал Богомилово до Стара Загора
  = това е цената на индустриализацията
  + други села бяха изселвани за язовири = не е някакво ново явление

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  Нещо нсиковъглеродна икономика или е мижи да те лажем. После ще минаваме на електромобили ама електриката произведена от кюмюр ...ай сиктир.
  —цитат от коментар 39 на olimpipanov


  ако измислиш друго ще вземеш Нонелова награда

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 42 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "pirin_mountain":

  На корпоративната собственост се има в предвид и винаги така е било :)

  Путин - мы верим в тебя !
 43. 43 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#12] от "Незнайко в Слънчевия град":

  А колко села останаха в дъното на язовири, в голяма част не нужни, но пък грандомански.

 44. 44 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Светът не е дозрял технологично да премине на ВЕИ.
  И сега - като няма АЕЦ, копай тоя кюмюр :)

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 45. 45 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#39] от "olimpipanov":

  Точно това ще стане.
  няма да се гори петрол, ще се гори кюмюр.
  Разбира се, ако не се задържи преминаването на на електромобили, до по-ефективни ВЕИ.
  Тогава ще наводняват села, за да правят помпени станции и язовири, които да складират енергията от ветроцентрали и соларни паркове, за часовете, през които не произвеждат НИЩО !!!
  И в общи линии, ще им трябват в пъти по-големи резервоари, от тези нужни за балансиране на тец или аец.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 46. 46 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#8] от "lustmord":

  Може и от газа да се откажат, ако искат. Не е веи, не е състейнабъл. Нищо че е екологично чист.

  Като трябва да захранват индустриални пещи и производства на изцяло на ТОК, ще цъфнат и ще вържат ;)

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 47. 47 Профил на Mike Dimit
  Mike Dimit
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Че у нас това го има от соца! Мариците изядоха много села. И бащиното ми. Преди 3 години ни поканиха да изнесем гробищата, ако искаме, защото хоризонта стигна очертанията на селото. Сега вече го няма. А изселването и отчуждаването бе преди скоро 30 години. Та шо гледате в немската паница? И в нашата си имаме същия буламач.

 48. 48 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#47] от "Mike Dimit":

  Само дето техния много добре го овкусяват и подслаждат

 49. 49 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Картинг пистата на Шумахер в Керпен,ще бъде разрушена от въгледобивна мина.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 50. 50 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Като забраниха АЕЦ сега ще копат кюмур до побъркване !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK