Задават ли се още четири горещи години

Задават ли се още четири горещи години

© ReutersМного европейци трудно се справиха с жегите. А през следващите четири, ако не и осем години отново ще бъде горещо, показва ново проучване, цитирано от "Дойче веле".


Едно ново проучване стига до извода, че ни предстоят поне още четири горещи години. Френски и холандски учени прогнозират "задаващ се топъл период" с "голяма вероятност за екстремно високи температури". Французинът Флориан Севелек и холандецът Сибрен Дрейфхаут са разработили статистически модел за прогнозиране на глобалните средни температури в близко бъдеще. Те изчисляват, че предстоящите четири години ще бъдат по-топли в сравнение със средната глобална тенденция. Същото важи и за четирите години, които ще ги последват.


Има ли "глобално затопляне"?


"Затоплянето на Земята не е равномерен процес", пишат учените. В температурните диаграми обаче се забелязва тенденция за дълготрайно затопляне на земята. Въпреки това междувременно може да има и студени години, през които глобалната средна температура да е по-ниска от очакваното. Причина за това е хаотичната природа на климата. Тази променливост между другото е причината и за "паузата" в глобалното затопляне след 1998 г. В последвалия период изглеждаше, че е настъпил застой в затоплянето на земята. Чак след 2012 г. затоплянето отново започна да набира скорост. Сега представената система за прогнозиране иска да обхване тези естествени колебания и да изчисли вероятността за това идните години да бъдат по-топли или по-студени от очакваното.
Тази система функционира подобно на прогнозата за валежите. Валежите не могат да се прогнозират с абсолютна точност, прогнозата за валежите показва единствено вероятността от валежи. И понякога е неточна. Можем ли при това положение да разчитаме на изчисленията на климатолозите? Наистина ли е необходимо да харчим пари за климатична инсталация?


Отговор получаваме, след като сравним прогнозите на учените за 2018 г. с действително измерените стойности на температурите. Изчисленията и на други учени потвърждават прогнозите на Севелек и Дрейфхаут, че предстоят още горещи години. "Това не е нищо ново", казва Волфганг Мюлер от института за метеорология "Макс Планк" в Хамбург. Говорителят на германската метеорологична служба в Офенбах Герхард Лукс пък допълва: "Вече от 15 години ние непрекъснато повтаряме, че топлите и сушави периоди ще зачестяват."


Новото в публикуваната студия явно не са резултатите, а начинът, по който учените стигат до тях. Севелек и Дрейфхаут използват един нов подход, който от няколко години става все по-важен в изследването на климата. Те използват статистически модели. Глобалните климатични модели взимат под внимание всички досегашни изследвани особености на климата, за да направят прогноза. Новият метод анализира главно данни от миналото, за да изчисли вероятността от настъпване на определена промяна в бъдеще – например горещи периоди.


Статистическите модели - плюсове и минуси


"Статистическите модели се състоят от прости алгоритми, които проучват взаимовръзките. И са много ефикасни", обяснява Волфганг Мюлер. "Изготвянето на една десетгодишна прогноза трае само 22 милисекунди и може да бъде направено с обикновен лаптоп", пишат учените в студията си. "Германската метеорологична служба също работи отчасти със статистически модел", споделя говорителят Герхард Лукс. Публикуваният нов модел обаче не взима под внимание регионалните и локални метеорологични събития и не прави прогнози за отделни части от Земята. "Да кажем, че наистина стане по-топло, както прогнозираме. Тогава обаче не знаем дали това ще стане в Европа, Африка или някъде другаде. Моделът не съдържа регионални мостри", казва Севелек. Регионалните прогнози обаче са много важни. Особено за предприемането на определени мерки в селското стопанство например. Така че който смята да си купи климатик, първо трябва да проучи регионалните прогнози. Защото, както казва Севелек: "В някоя част на Земята може да стане много горещо, но въпреки това относително студено в друга."

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1446 Разстроено

  Опитът да се гавриме с природата има своята цена!И тя ще става все по-плашеща!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 2. 2 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 472 Весело

  Та кой е мнимият виновен за мнимото Глобално затопляне ?!
  Та аз ползвам много по икономични домакински уреди, телевизор и автомобил от родителите си навремето, а отоплението ми требе и то да е доста поевтиняло (ясно защо) ??

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  От статията се разбира, че времето е хаотично, както и мозъците на тези, които го прогнозират дългосрочно и срещу заплащане на определени резултати.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  [quote#0"ЗАГЛАВИЕ"]Задават ли се още четири горещи години[/quote]

  Струва ми се, че ако всяка година повишават цените на парното, газта, бензина, нафтата и електрическата енергия,
  ще ни става все по-горещо от само себе си!
  Иначе върху слънчевата активност все още не можем да влияем1

 5. 5 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Чрез статистика да се предвижда хаос...:-) Това е достойно за фантастичен филм..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 6. 6 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1285 Любопитно

  Малиййййййй, използвали "нов подход, който от няколко години става все по-важен в изследването на климата. Те използват статистически модели. Новият метод анализира главно данни от миналото, за да изчисли вероятността от настъпване на определена промяна в бъдеще".

  Потресващо откровение - само дето дългосрочните прогнози за времето се базират на "статистически модели" откак съществува метеорологията. В САЩ например още в началото на 20-ти век са издавали ГОДИШНИ сборници прогнози за ВСЕКИ ДЕН от годината за определени градове и "успеваемостта" им е била над 50%.

  Знанието е сила, информацията - власт
 7. 7 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Нали се сещате кога ще прочетете заглавие на статия:
  "Ново научно изследване проведено по най-съвремена методика показва, че нищо особено няма да се случи с климата в близките Х години"

  Били направили нов компютърен модел понеже досегашните няколко хиляди толкова успешно се представиха, че ни оставиха без думи:

  https://bit.ly/2MoRVWI

 8. 8 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Не е лесно и да си затоплист. В едно от най-прохладните и влажни лета за последните десетилетия, трябва доста сериозна доза безочие, за да убедиш хората, че хладното е било топло.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 9. 9 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Не е лесно и да си затоплист. В едно от най-прохладните и влажни лета за последните десетилетия, трябва доста сериозна доза безочие, за да убедиш хората, че хладното е било топло.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Дано това да се окаже лошо пророчество.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Дано това да се окаже лошо пророчество.

 12. 12 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2223 Весело

  Тази променливост между другото е причината и за "паузата" в глобалното затопляне след 1998 г. В последвалия период изглеждаше, че е настъпил застой в затоплянето на земята. Чак след 2012 г. затоплянето отново започна да набира скорост. Сега представената система за прогнозиране иска да обхване тези естествени колебания и да изчисли вероятността за това идните години да бъдат по-топли или по-студени от очакваното.
  =========================================================================
  Така де! Затова вместо с "глобално затопляне" ни облъчват с "климатични промени". Каквото и да значи това. Примерно, ако лятото е по-хладно, а зимата по-топла от обичайното, това е климатична промяна. Също и ако е обратното: по-горещо лято и по-студена зима.
  Така бившите затоплисти са винаги прави.

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Малиййййййй, използвали "нов подход, който от няколко години става все по-важен в изследването на климата. Те използват статистически модели. Новият метод анализира главно данни от миналото, за да изчисли вероятността от настъпване на определена промяна в бъдеще".Потресващо откровение - само дето дългосрочните прогнози за времето се базират на "статистически модели" откак съществува метеорологията. В САЩ например още в началото на 20-ти век са издавали ГОДИШНИ сборници прогнози за ВСЕКИ ДЕН от годината за определени градове и "успеваемостта" им е била над 50%.
  —цитат от коментар 6 на pag


  То бива да се ползва статистически модел, ама статистиката е на стотина години, а климата на четири и половина милиарда години. Все едно да прогнозираш резултата от един мач като гледаш една снимка.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#8] от "Viva la Evolution":

  Не е лесно и да си затоплист...
  —цитат от коментар 8 на Viva la Evolution


  Е затова сега им казват "климатични промени" - щото тях поне няма как да ги обориш каквото и да стане в бъдеще.

  Иначе забелязвам, че за пореден път горе пускат манипулацията, че по-топъл климат щяло да означава повече суши при положение, че в реалния свят нищо подобно не се отчита :

  https://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2014/05/sdata20141-f51.jpg

 15. 15 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 284 Весело

  "Герхард Лукс пък допълва: "Вече от 15 години ние непрекъснато повтаряме, че топлите и сушави периоди ще зачестяват."

  И

  "Тази променливост между другото е причината и за "паузата" в глобалното затопляне след 1998 г. В последвалия период изглеждаше, че е настъпил застой в затоплянето на земята. Чак след 2012 г. затоплянето отново започна да набира скорост."

  Това е в една статия.
  Значи от тия 15 години едва в последните 6 е имало нещо в подкрепа на тезата им. 6/15 = 40%. Някъде толкова е точна статистиката им. Това което направих е прост статистически модел по техните данни. Нещо не ме убедиха :))))

 16. 16 Профил на p.i.p.
  p.i.p.
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#9] от "Viva la Evolution":

  Не си прав човек.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK