Как и Румъния тръгна по пътя на "нелибералните демокрации"

Как и Румъния тръгна по пътя на "нелибералните демокрации"

© ReutersКаква ирония на съдбата: Камарата на депутатите, ръководена от осъдения Ливиу Драгня, наема чистачи само с чисто съдебно минало". Това написа в. "Ромъния либера" през август 2017 г., след като във "Фейсбук" бе разпространена обява за работа в парламента, в която се изисква от служителите по чистотата да имат чисто съдебно минало.


Абсурдът се състои в това, че през април 2016 г. ръководителят на управляващата Социалдемократическа партия и председател на долната камара на парламента Драгня бе осъден на две години затвор условно заради изборни злоупотреби. По-рано тази година Драгня получи и предварителна присъда от три години и половина затвор за подстрекаване към злоупотреба с власт.


Именно Драгня е човекът, повел партията си към победа с 45% от гласовете на изборите през 2016 г., предизвикал оставката на двама премиери и прокарал спорна съдебна реформа, довела до неспирна вълна от масови протести. А Румъния бе страната, за която Европейската комисия имаше надежда скоро да отмени редовния мониторинг на правосъдието, на който е подложена и България. В годишните доклади Букурещ напоследък получава по-високи оценки за представянето си в сравнение с България.
Какво обаче се случи в Румъния и защо вече две години протестите не стихват, а преди 10 дни дори румънци от чужбина се събраха в столицата на протест срещу произвола на правителството. Как се стигна до това близо 100 хил. да протестират и стотици да бъдат ранени в сблъсъци с полицията в Букурещ броени месеци преди страната да поеме първото си председателство на Съвета на ЕС?


"Революцията на мобилните телефони"


Мариус Стан, научен директор на центъра "Хана Аренд" в Букурещкия университет, коментира за "Дневник", че гражданският протест, който според него може дори да се нарече революцията на мобилните телефони, е в подкрепа на румънската антикорупционна агенция. Той изтъква големите разногласия между Националната дирекция за борба с корупцията и Социалдемократическата партия на Драгня. По думите му именно заради тези противоречия партията е опитала да ограничи върховенството на закона и дори стигна до там, че отстрани главния прокурор на дирекцията Лаура Кьовеши.


В Румъния, както и в България, а вероятно и в други посткомунистически държави, корупцията е проникнала в здравните системи, в образованието, навсякъде, допълва Стан. Според него това, което румънските социалдемократи планират още от идването си на власт, е превземане на държавата. "Те се опитват да заличат всеки признак на опозиция, а контролираните и поставени под влиянието от държавата медии не правят нищо добро за румънците като цяло. Корупцията работи за сметка на обикновените граждани и прониква на всяко ниво в живота в посткомунистическа Румъния", смята Стан.


Нелиберална демокрация в стил "Орбан"


Според анализатора румънските управляващи се опитват да установят нелиберална демокрация в стила на Виктор Орбан, но влагат по-малко идеология от унгарския премиер. Той отбелязва, че контекстът в двете държави е много различен, но това не променя факта, че Драгня и обкръжението му дълбоко се възхищават от личности като Орбан, Реджеп Ердоган, Ярослав Качински, Валдимир Путин и Доналд Тръмп. "За разлика от Орбан, няма да чуете Драгня да теоретизира за демокрацията и бъдещето на Европа... Но има зараза между всички тези политически лудости", допълва Стан, наричайки явлението "нова авторитарна вълна в Централна и Източна Европа".


Ливиу Драгня

© Associated Press

Ливиу Драгня


Той не очаква правителството в Букурещ да отстъпи пред общественото недоволство. Стан припомня пожара в дискотека през октомври 2015 г. Според него тогавашният премиер Виктор Понта е проявил политически инстинкт като е подал оставка и е приел призивите на протестиращите. Но случаят с Драгня, който остава ключов актьор, въпреки че бе осъден, е различен.


Мълчи ли ЕС


В коментар за "Франкфуртер алгемайне цайтунг" по темата Петер Щурм пише, че плановете на Драгня би следвало да вдигнат по тревота европейските институции, защото са точно толкова притеснителни, колкото и унгарската "нелиберална демокрация" или т.нар. "съдебна реформа" в Полша.


Мариус Стан прогнозира пред "Дневник", че Европейската комисия и ЕС трябва и ще предприемат по-сериозни мерки за случващото се в Румъния. В Европейския парламент вече бяха отправени твърди изявления в защита на гражданската опозиция срещу все по-авторитарното управление. По думите на анализатора Комисията е все по-разтревожена. Проевропейският характер на "румънската революция на мобилните телефони" несъмнено е една от основните ѝ отличителни характеристики. Като член на ЕС Румъния трябва да спазва принципите на демократичния плурализъм и политическата отговорност, допълва Стан.


Политическия анализатор Раду Магдин също казва пред "Дневник", че Еврокомисията разбира сложността и нюансите на сегашната ситуация в Румъния, включително, че нито един политически лагер не е 100% невинен. Тя обаче трябва да стои настрана от местните политически крамоли или в противен случай ще се стигне до националистически курс срещу Брюксел, топълва Магдин. По думите му проблемът е, че сегашното парламентарно мнозинство - а не само правителството - изглежда не го е грижа за външния и вътрешния имидж на страната.


Какво може да направи президентът


Президентът Клаус Йоханис печели възхищение в Европа за смелостта си да защитава върховенството на закона, но и той не успя да спре отстраняването на Лаура Кьовеши, защото според Конституционния съд няма такива правомощия.


Мариус Стан смята, че Йоханис трябва да изиграе позитивна роля в ситуацията, но не е ясно дали това реално ще се случи. Според анализатора президентът няма харизмата на истински демократичен лидер, а посланията му след последните събития са били слаби и закъснели. От друга страна, Йоханис изглежда доста уплашен от опасността да бъде отстранен от мнозинството на Социалдемократическата партия и това може да обясни твърде мекия му подход, допълва Стан.


Помрачено европредседателство


Румъния попадна във фокуса на вниманието в не особено удобен за управляващите момент. В анализ за "Файненшъл таймс" Тони Барбър пише, че събитията в страната будят съмнения сред западновропейските правителства и институциите на ЕС за върховенството на закона и независимостта на румънските демократични институции. Основното опасение е, че при воденото от социалдеморкатите правителство Румъния отстъпва именно от ценностите на ЕС, които би трябвало да насърчава, докато се подготвя да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС през януари догодина.


Румънският елит очаква нетърпеливо тази чест – това ще бъде първото европредседателство за страната. Освен това то ще бъде открито точно месец след друг важен за нацията момент: един век от началото на присъединяването на Трансилвания към Румъния на 1 декемрври 1918 г.


Нито ЕС, нито президентът, нито правителството искат шестмесечното председателство да започне под надвиснали облаци, но антикорупционните протести напомнят на управляващите, че общественото търпение има граници, допълва Барбър. Отстраняването на Кьовеши, което тя определя като политически мотивирана кампания за неутрализиране на усилията ѝ за преследване на корупцията по високите етажи, разби шансовете на Румъния да приключи със съдебния мониторинг, допълва авторът.


В Румъния, Полша и Унгария е поставено в опасност едно историческо постижение - консолидирането на демокрацията в бившите съветски държави - а западните нации трябва да направят нещо повече от това да наблюдават, пише и "Вашингтон поуст" в анализ по темата. С население около 19 млн. души евентуалното отпадане на Румъния от лагера на проевропейските страни би било не малка загуба за ЕС. И тежък удар в момент, когато евроинституциите опитват да се покажат силни на фона на наближаващите избори за Европейски парламент следващата година.


Хронология на кризата


- Началото на януари 2017 г. - румънското правителство опита с указ за декриминализира корупцията в размер до 44 хил. евро, което щеше да даде възможност на Драгня да избегне основната точка от обвинения срещу него. Реакцията беше незабавна - масови протести и предупреждения от ЕС. Правителството оттегли постановлението, министърът на правосъдието подаде оставка, но това не прекрати демонстрациите, а хората около Драгня не се отказаха от плановете си и веднага се заеха да прокарват оспорваните закони през парламента, по уж демократичен начин.


- Краят на декември 2017 г. - Сенатът одобри части от спорна съдебна реформа. Проектозаконът, приет от законодателния орган, бе един от трите, довели до протести из цялата страна. Оспорваните от ЕС и от част от съдебната власт моменти се състоят в ограничаването на независимостта на магистратите и създаването на специално звено, което разследва престъпления, извършени от тях.


- Януари 2018 г. - премиер на страната става Виорика Данчила, смятана за близък съветник на Драгня.


- Февруари 2018 г. - хиляди румънци поискаха оставката на правосъдния министър Тудорел Тоадер заради предложението му неговият пост да поеме контрола над съдебния инспекторат, който в момента се назначава и контролира от Висшия съдебен съвет. Анализатори предупреждаваха, че това би довело до политическа намеса съдебната система.


Президентът Клаус Йоханис заяви, че ще използва конституционните си правомощия, за да се противопостави на проекта за съдебна реформа.


- Краят на май 2018 г. - Конституционният съд отсъди в полза на опитите на правителството да отстрани главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кьовеши. Въпреки първоначалната съпротива, президентът Клаус Йоханис подписа указа за отстраняването на Кьовеши.

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Нелиберална демокрация звучи като демокрация с човешко лице.
  Нещо като социализъм с човешко лице, ама се видя, че такова животно нЕма.
  Явно, че някои опитват отново да строят пясъчни кули.

 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  На фона на силовата защита на корупцията в Румъния нашата си защита на корупцията е колеблива и разнопосочна. ББ изобщо не е силен лидер а само силно укрепен отстъпчив лидер.
  Когато сме недоволни от манталитета ББ да погледнем Румъния.

  подпис
 3. 3 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Отлично е, че румънците тръгват по пътя на Унгария! Въпросът е ние кога ще тръгнем? Това е правилният път, това е бъдещето, това е спасението.

 4. 4 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Нелиберална демокрация звучи като демокрация с човешко лице.Нещо като социализъм с човешко лице, ама се видя, че такова животно нЕма.Явно, че някои опитват отново да строят пясъчни кули.
  —цитат от коментар 1 на 4ort


  Това са само звуци от твоята глава, кънтежи. Нелибералната демокрация е нормалната демокрация, благодарение на която Западният свят постигна този прогрес. Либералната демокрация е ново явление, където демокрацията е доминирана от ултралеви радикални идеи и перверзии. Нелибералната демокрация е демокрация, съчетана с консервативни принципи и точно в този си вид е най-полезна за обществото и за хората.

 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Има един прост отговор: "социалисти, сър". И няма какво друго да се добави.

  Но не знаех, че иконата Кьовеши вече е изгонена. Как ли се чувстват сега ревнителите на румънския модел не искам и да питам. Тенденцията който се отърка до автентичните да заминава в политическото небитие се превръща в правило - Ксавието Лапер дьо Кабан, Моника Кукавей, Лаура Кодрута Кьовеши и т.н. Следете Ска Келер. 😀

 6. 6 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  Хайде да не се бърка либералната демокрация с неолиберализма - неолиберализма хич не е демократичен. Либералната демокрация иска да се играе по правилата и който спечели - спечели, ако ще да е крайнодесен консерватор; докато неолиберализма, също като (нео)комунизма, иска да се докопа до властта и да промени така правилата, че да остане на власт во веки веков. Не случайно червените другари са първи неолиберали - и от нашия форум си личи. Само че вълкът си е вълк, дори да смени червеното кожухче уж с либерално - той не става либерал, а неолиберал - тоест пребоядисан комунист.

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  В Румъния със сигурност има корупция, без значение либерална или не, и всички медийни напъни да ни обясняват колко напред били румънците в борбата с нея и съдебни реформи са безпочвени ! Просто в момента всичко отново лъсва, а европейците не правят друго, освен да пишат статии, изобилващи със заучени клишета и намеци, които нищо не променят.......

 8. 8 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  Мариус Стан, научен директор на центъра "Хана Аренд" в Букурещкия университет
  Там е работата че либерална демокрация НЯМА ! Много харесвам Лара Кьовеши но защо ИЗБИРАТ ТЕЗИ В Румъния за разлика от България няма монополна МЕДИЙНА СРЕДА Та на изборите социалдемократите взеха над 42 - 44 % Рязко увеличиха пенсиите и множество СОЦИАЛНИ ПАКЕТИ Това което се казва е в стил ала България Има прости хора и това е Те трябва да бъдат натикани в МИЗЕРИЯ а да се говори колко хубаво живеят Та КОЙ е СТАН - вероятно нещо спечелил от Америка за Румъния !

 9. 9 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#7] от "samoedin":

  Корупция има на всякъде , това е смазката на икономиката. Проблема е в размера на корупцията. Докато в старите демокрации бизнес се прави отдавна то в бившия соц нещата не стоят така и лакомията взема връх.Няма значение дали управляват либерали или консерватори границата е размита.

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Някои хора май прецениха, че споменът за надупчените трупове на Елена и Николае е поизбледнял и могат да сложат нещата на "здрави, правилни основи".

 11. 11 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 271 Неутрално

  В редиците"нова авторитарна вълна"нашият пехливанин не е намерил място.Преизбирането на ББ ще затвърди окончателно всеобщото мнение,че сме народ без достойнство.

 12. 12 Профил на Принц Серж
  Принц Серж
  Рейтинг: 277 Весело

  Дневник, изяли сте едно "Л" в заглавието :)

 13. 13 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 739 Неутрално

  ЕС е безсилен да направи каквото и да е по въпроса.С неговата последователна политика да захранва корумпираните елити с пари на европейските данъкоплатци е докарал дотам положението,че поне аз не виждам полезни ходове,които да им се препоръчат.Това,което Тръмп предложи на Юнкер е безспорно най-доброто лекарство,но те няма да го приемат.Много им горчи.Свикнали са на благи работи.

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Не е хубаво това отстъпление от посоката, в която вървеше Румъния, но няма и не може да има движение само напред и нагоре - неизбежно има спадове и връщане назад. Това се подпомага и от късогледството и нежеланието да се мисли когато се гласува, а после нещата стават почти необратими. Така е там, при нас дори е по-зле, но това не означава че трябва да чакаме някой отвън, ЕС или някакви други влияния да ни "оправят".
  На вълка за това му дебел врата, защото си върши работата самичък.

 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  ....нашата си защита на корупцията е колеблива и разнопосочна.ББ изобщо не е силен лидер а само силно укрепен отстъпчив лидер. Когато сме недоволни от манталитета ББ да погледнем Румъния.
  —цитат от коментар 2 на Иван К

  Дали? като си припомня случките с КТБ, платените 2 реактора (така и не разбрах вторият получихме ли го?), неяснотите около случващото с ТР, застраховките при СИКаджийския "Олимпик", неяснотите около евросубсидиите, ремонтите на ремонтите.... Да продължавам ли с безумните кражби от 2001г. насам!

 16. 16 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 269 Неутрално

  В Румъния управлява и АЛДЕ като мощен коалиционен партньор, а както знаем АЛДЕ е проевропейска либерална партия...

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Докъде я докарахме?
  Равнис по предпоследния в ЕС!

 18. 18 Профил на Бранимир Брозиг
  Бранимир Брозиг
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Дневник, имате правописна грешка в заглавието

  Архитект - https://rinnovation.bg/
 19. 19 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5684 Весело

  До коментар [#18] от "bronco":
  "нелибераните демокрации"
  Дневник, сър...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 20. 20 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3015 Любопитно

  До коментар [#9] от "КА2":

  Стига с тези самобичувания, бре!? Нима не са прикрива ли с години манипулиран софтуер немските производители на дизелови коли?! Колко години немски чиновници са затваря ли очите и дали са го правили без пари!? Ами Сименс как си печели сделките, ами ГРИПЕН?!Ами комисията на Барозу помните ли-та тя беше символ на корупцията! Ама това било "смазка"!

 21. 21 Профил на block
  block
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Нелибералната демокрация е демокрация, съчетана с консервативни принципи и точно в този си вид е най-полезна за обществото и за хората.
  —цитат от коментар 4 на gozambo


  демек рушветите и гъзоблизането на разни диктаторчета е супер полезно. добре е да се знае. а твоят приятел драгня може да си пусне записа от екзекуцията на елена и николае, ей така да си има едно наум

 22. 22 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Демокрацията не може да бъде "нелиберална". Тя по дефиниция е либерална. "Нелибералната демокрация" е просто друг начин да се каже "диктатура от азиатски тип".

  Така че това е заплаха, с която трябва всячески да се борим. Нелибералната демокрация може да ни докара единствено война.

 23. 23 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Герганче, коя е тая "нелибераНа" демокрация? Или при вас заглавията не минават спел-чек?

 24. 24 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#20] от "yanne":

  Оби уан за всичко това можеш да питаш този на който си апологет. Аз споделям само лични впечатления и не държа да ги харесваш.

  SHADOWS of SOFIA
 25. 25 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Румънското "правосъдие" предозира. Изобщо румънците изпитват несъзнателно либидо към протести и убийства на държавни лидери. Повече от очевидно е, че присъдите над Драгня са политически поръчки. Но пък от друга страна това прави от румънските милиционери - супермилиционери. Там има и квазимилиционери и хипермилиционери. А у нас напоследък само пседвомилиционери.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  С идването на бившите комунисти на валаст(социалдемократите) и техните псевдореформи,върнаха Румъния до положението в което се намира сега България!Това е жалко,защото,и в България можехме да реформираме съдебната система,както го направиха румънците!Но,вече Румъния не е за пример за съжаление!Виновен е самият ЕС,който позволява на някои държави да извършват недемократични реформи!

  shlshlshlshl
 28. 28 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  Румънското "правосъдие" предозира. Изобщо румънците изпитват несъзнателно либидо към протести и убийства на държавни лидери. Повече от очевидно е, че присъдите над Драгня са политически поръчки. Но пък от друга страна това прави от румънските милиционери - супермилиционери. Там има и квазимилиционери и хипермилиционери. А у нас напоследък само пседвомилиционери.
  —цитат от коментар 25 на Милиционер за европейско развитие на България


  Румънското правосъдие работеше,не предозираше.Това не се харесва на бившите комунисти,и олигарсите свързани с тях,и за това върнаха реформата в съдебната власт,и гласуваха своя недемократична реформа,която да не ги пипа когато извършват престъпления!

  shlshlshlshl
 29. 29 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  До коментар [#16] от "ivant88":


  В Румъния управлява и АЛДЕ като мощен коалиционен партньор, а както знаем АЛДЕ е проевропейска либерална партия...
  —цитат от коментар 16 на ivant88


  В Румъния управлява и задкулисната власт на "антикорупционерите".
  Разбира се, ще е политкоректно да се прочете и другата "гледна точка": http://katehon.com/article/muddy-waters-romanian-politics
  Или не?

  Ecrasez l’infâme
 30. 30 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#28] от "Against China":

  Така е. Направиха крачка назад

  SHADOWS of SOFIA
 31. 31 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Нали Бойкикиев и оня дребен джоджен Радан предлагаха румънската система, ко тана?
  Водиха гурута тука.
  И докато си чешеха езиците Румъния купи нови самолети и противо-въздушен щит, България си назначи решетников президент да може Гундяев да му набива каската.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 32. 32 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Орбан е антикомунист, спрете да манипулирате и да му пришивате червените в България и в Румъния.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 33. 33 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#31] от "О, ко ма напрай!":

  И за всичко това не обвиняваш този който е на върха на държавата?Някак си не задаваш правилния въпрос.Винаги ли други са виновни когато не си си свършил работата , пък питам Аз.

  SHADOWS of SOFIA
 34. 34 Профил на today
  today
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Крайно време е ЕК да спира всякакви плащания към такива държави, в които мафията не се свени да превземе властта и да злоупотребява по най-бруталния начин.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 35. 35 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Самопровъзгласилите се либерали, толерантни и демократи са нелиберални, недемократични и нетолерантни. Просто протагонисти на сър Джордж Оруел.

  Мърфи е оптимист!
 36. 36 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 662 Неутрално

  В Румъния със сигурност има корупция, без значение либерална или не, и всички медийни напъни да ни обясняват колко напред били румънците в борбата с нея и съдебни реформи са безпочвени !
  —цитат от коментар 7 на samoedin


  Корупция има навсякъде по света. Разликата е само в нейната плътност, в нивата на корупцията. В Румъния корупцията по високите етажи на властта беше почти изчезнала вследствие усилията на смелата Лаура Кьовеши. Логично спадна драстично и общото ниво на корупция и обикновения румънец видя, че може да забогатееш само с труда и таланта си, без да са ти необходими някакви "протекции", "връзки", "свой човек" и т.н. Затова приемат толкова болезнено връщането на корупционните схеми и затова упорито протестират. В последните години на миналият век Румъния беше толкова по-назад от България, че никой не я слагаше на кантара заедно с България. Откакто там се случи съдебната реформа, Румъния бързо навакса, изпревари България значително, разстежа и е в пъти по-интензивен и стремително настига по доходи по-развитите членки на ЕС (като за разлика от румънците, ние изоставаме). Сега, след тази де-реформа тренда напълно логично ще се обърне с обратен знак. Ето това изкарва румънците по площадите. Разбирам ги и ги подкрепям!

 37. 37 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#36] от "petyo9":

  +

  SHADOWS of SOFIA
 38. 38 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Весело

  До коментар [#5] от "Lemmy":

  еее , ми то беше сага . президента им пробва да не подписва уволнението ѝ , обаче му обясниха , че по този начин си тръгва с нея . бързо кандиса

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 39. 39 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Хайде да не се бърка либералната демокрация с неолиберализма - неолиберализма хич не е демократичен. Либералната демокрация иска да се играе по правилата и който спечели - спечели, ако ще да е крайнодесен консерватор; докато неолиберализма, също като (нео)комунизма, иска да се докопа до властта и да промени така правилата, че да остане на власт во веки веков. Не случайно червените другари са първи неолиберали - и от нашия форум си личи. Само че вълкът си е вълк, дори да смени червеното кожухче уж с либерално - той не става либерал, а неолиберал - тоест пребоядисан комунист.
  —цитат от коментар 6 на Deaddark


  Принципно се прав, но все пак май някой е чел по диагонал и "нелиберална демокрация" му се е превърнало в "неолиберална демокрация":)

 40. 40 Профил на Рахнева
  Рахнева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И за всичко това не обвиняваш този който е на върха на държавата?
  —цитат от коментар 33 на КА2


  Тези, които са на "върха на държавата" са там по силата на легитимен, демократичен вот и не са обещавали "румънски модел". Обещалите "румънски модел" получиха подкрепа от под 3%. Преведено на разбираем език 0 огромното мнозинство от българите не желаят предложения модел. Тук не визирам само симпатизантите на ГЕРБ, а на всечли, ХЕ-гласували за т.нар. "реформатори" (вече "Демократична България"). Между другото, имате ли идея как изглежда в очите на обикновения човек смяната на имената на т.нар. "автентична десница"? Без да претендирам за изчерпателност, само за последната година имахме "Да България", "Пет партии", "Нова република", някакъв "манифест", но не помня как точно беше формулирано - всичко това на една -единствена партия и фракциите и. Как очаквате обществото да вземе на сериозно каквито и да било тези и послания на подобни формации?

 41. 41 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#40] от "Рахнева":

  Ами не знам . Не гласувам от две хилядната.

  SHADOWS of SOFIA
 42. 42 Профил на Plamen Vl
  Plamen Vl
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До сега, поне в заглавията нямаше грешки...

 43. 43 Профил на Рахнева
  Рахнева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да продължавам ли с безумните кражби от 2001г. насам!
  —цитат от коментар 15 на historama


  Тоест, кражбите преди 2001 са разумни? Не знам, не знам - около 98% от българите няма да се съгласят с вас.

 44. 44 Профил на Рахнева
  Рахнева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "КА2":

  Това, че не гласувате, по какъв начин променя обективните факти? Щом идеята за "румънски модел" събира едва 2% подкрепа, то тя не се приема от обществото. А дали вие гласувате или не, няма нищо общо с това.

 45. 45 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#43] от "Рахнева":

  И това трябва да оправдае сегашните кражби? Добър опит

  SHADOWS of SOFIA
 46. 46 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Много харесвам Лара Кьовеши но защо ИЗБИРАТ ТЕЗИ В Румъния за разлика от България няма монополна МЕДИЙНА СРЕДА Та на изборите социалдемократите взеха над 42 - 44 % Рязко увеличиха пенсиите и множество СОЦИАЛНИ ПАКЕТИ
  —цитат от коментар 8 на dejmos


  Популистите винаги "раздават" (когато има какво да се "раздава") и хората се радват и се кефят. И гласуват за тях с надеждата "раздаването" да продължава и следващият и по-следващият и всички следващи мандати. За съжаление каквото има за раздаване в един момент свършва и настъпва криза и глад. Огладнелият народ изтрезнява и си избира дясно правителство. То обикновено се справя с кризата извършвайки смели реформи. Тези реформи обаче не са безболезнени за всички и много скоро популистите отново обещават да върнат "доброто старо време". Засегнатите от реформите избиратели отново гласуват за популистите, без да си дадат сметка, че за да има за раздаване, то трябва първо да бъде изработено и спечелено. А това популистите не умеят. Но на кого му пука? Всеки иска повече благинки с колкото е възможно по-малко работа.

 47. 47 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1210 Гневно

  Има един прост отговор: "социалисти, сър". И няма какво друго да се добави. Но не знаех, че иконата Кьовеши вече е изгонена. Как ли се чувстват сега ревнителите на румънския модел не искам и да питам.
  —цитат от коментар 5 на Lemmy


  Тоест, вие сте на мнение, че борбата с корупцията е нещо лошо и Кьовеши заслужаваше да бъде натирена от кАмАнистите? И Боку така мисли... Що не направо не викнете: Да живей корупцията! Суджуци от всички страни обединявайте се!"

 48. 48 Профил на Рахнева
  Рахнева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "Рахнева":И това трябва да оправдае сегашните кражби? Добър опит
  —цитат от коментар 45 на КА2


  Докато говорите без конкретика, ще събирате само негативи. До сега не съм видяла да сте посочили дори едно конкретно, откраднато нещо - било то държавна собственост, било някакви пари, било някакъв друг актив. ще ни кажете ли поне една "кражба", която можете да докажете с документи и ако има такава, защо не сте предприели съответните законови действия, както уж претендирате, че трябва да се случват нещата в България? Това е другият ви сериозен негатив - уж сте за върховенство на закона, а сте най-големите му нарушители - като започнем от неспазването на изискването за ползване на държавни сгради, което вече над една година осъществяват СДС и ДСБ, и стигнем до безпочвените обвинения в "кражби", без да има заведено и едно дело за конкретна кражба. Това е просто смешно.

 49. 49 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Видя се колко струва либералната демокрация. Огромни социални разслоения, бедност.
  ЕС вкарва работна ръка от други континенти, а безработицата в южна европа е 20%.
  Това не е съюз. Това е организация, която извива ръцете на по-бедните страни, посредством еврофондове и други механизми.

  Полша
  Чехия
  Италия
  Румъния
  Унгария
  Словакия

  Надявам се Австрия.

  Глобализма си отива, показаха го първи Великобритания и САЩ. Въпросът е да не вървим по пътя, от който другите се връщат.

  Любовта ще спаси света!!!
 50. 50 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  И алтернативата на либералната демокрация не са Русия и Венецуела.

  Любовта ще спаси света!!!
 51. 51 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#44] от "Рахнева":

  Е добре обективните факти са , че при договора за съвместно управление между ГЕРБ и Реформаторския блок има клауза за реформа в съдебната система.Която политическия картел дружно обезсмисли. Разбира се не исках да влизам в спор с емоционално обвързани с партии но изглежда е неизбежно

  SHADOWS of SOFIA
 52. 52 Профил на Рахнева
  Рахнева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е добре обективните факти са , че при договора за съвместно управление между ГЕРБ и Реформаторския блок има клауза за реформа в съдебната система.
  —цитат от коментар 51 на КА2


  И именно поради това ви беше даден широка свобода да я реализирате, която вие безотговорно пропиляхте. Опитахте се да ни убедите, че доминираща квота на НС в прокуроската колегия на ВСС е онази магическа формула, която ще доведе до т.нар. "реформа" - в пълно противоречие с принципа за разделение на властите и претенцията ви за независимост на съдебната власт. Ще ни обясните ли, как по-точно доминираща квота на прокурори, избрани от НС - т.е. - от законодателната власт, ще осигурят независимост на съдебната власт и в частност на прокуратурата? Освен това, реформа в съдебната власт беше осъществена и то в много по-голям обем от заложената в управленската програма. Бяха инициирани промени в Конституцията и прокарани, но не благодарение на "реформаторите", които успяха да се изпокарат с всички останали, включително с коалиционните си партньори. Съжалявам, но ако вие не помните, ние не се оплакваме от липса на памет. Което е видимо и от резултата ви на последните избори - избирателят ви даде ясна и недвусмислена оценка за свършеното в предишния мандат.

 53. 53 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Над 100 000 румънци излязоха на протест срещу корупцията! Можеше и у нас да е така... Но откъде да намерим толкова румънци?

 54. 54 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#52] от "Рахнева":

  Кои ние? Изгледа не разбираш значението на думите , НЕ ГЛАСУВАМ

  SHADOWS of SOFIA
 55. 55 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Абе какви са тези словестни еквалибристики?
  Либерална, нелиберална демокрация, фашистка и комунистическа няма ли?
  Демокрацията е форма на управление, при която при гласуване се взимат решения съответстващи на волята на мнозинството от тези, които имат право да гласуват (още от Аристотел) и толкоз.
  Каква ще е политиката на дошлите на власт - либерална, консервативна, лява, дясна или отмяна на изборите и промяна на формата на управление (монархия, тирания, аристокрация, олигархия, демокрация и полития - пак по Аристотел) това е съвършенно друга бира.
  Не можем едни понятия да си дефинираме, тръгнали сме света да оправяме...

 56. 56 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  не знаех, че иконата Кьовеши вече е изгонена. .. заминава в политическото небитие ...Моника Кукавей
  —цитат от коментар 5 на Lemmy


  Последната беше по - яка от баскетболистката, понеже беше "3 от 4 Ценности в 1" : "съдебна реформа" , манголюбие и гендер. За затоплизъм няма данни, та може и да е "4 в 1"

  https://capitalresearch.org/article/soros-in-romania-part-9/

 57. 57 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  Вампирите на миналото винаги ще дърпат страната обратно в преизподнята...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 58. 58 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#3] от "gozambo":

  Страхувам се ,че тук пишещите въобще не могат да схванат за какво иде реч,те все още пребивават някъде през 60-70 те години на 20 век

 59. 59 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Драгня си е спечелил честно изборите - 45%! Тези протести са оправдани само ако има драстичен спад на рейтинга. Но ОК, какво става, ако има нови избори и той пак спечели?

 60. 60 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#3] от "gozambo":

  Най-накрая да сме на едно мнение с теб. Браво!

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
 61. 61 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#50] от "hope":

  Ама мозъчният тръст така каза. Или им дай либеращина или смърт!

  Необотевисти😀😀😀

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 62. 62 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Демокрация в чист вид не съществува и не е съществувала никъде и никога. Другите форми на управление също. Абсолютни форми на управления няма, има хибриди. Добре е когато демократичния елемент в една такава формула е около 80 %, тогава му викаме демокрация. Нима демокрацията в Атина и Тива е била 100% това? 25 к свободни с право на глас, още толкова жени без право, за децата не говорим. 250 к роби без право на глас. И винаги е имало и логика, не си мислете, че е нямало. Гласували са тези, които са можели да защитават полиса и то според приноса си тоест вида оръжие, с което разполагат. А то се купува самостоятелно, сиреч е имало имуществен ценз. Най-влиятелни конниците. после хоплидите, после лека пехота и стрелци и накрая гребците на триремите, без оръжие. Тези, които и за триреми не стават - без глас. Чак след битката при Саламин и победата над Персите, партията на гребците на Пирея повежда борба и печели правото на равен глас, заради приноса си.
  Същото в Рим, като там самите народни събрания се делят на 4 вида, отново от конници - сенат, най-висшия, та надолу.
  Днес как можем да си мислим, че имаме 100 демокрация, когато решенията за управлението на страната не се взимат от нас? Ние имаме опосредена представителна демокрация, тоест правото ни се простира само до това да изберем друго лице - представител да взима решенията вместо нас. И това е работило 200 години. Но сме в нова епоха. Епоха на информация и начали на революционна промяна на обществената организация на труда и икономиката. Време е за пряка демокрация. Ние да си гласуваме за всяко решение, а да се избира само изпълнителя на решението, който да го прилага на практика и да е контролиран от избралите го.
  Сега какво имаме. Избираме някой, при пълна манипулация на информацията, поради монопола върху информацията на "пазарен" принцип. (имаш власт - пари, знаят те, нямаш - и си никой, ако ще да си Господ). Влиза този накой във властта и забравя за тези , които са го избрали. Защо, то е логично, правото на хората свършва в деня на изборите, а лобито е до мандат! Къде ще е интереса на избрания/назначения да бъде избран? Ясно къде.
  И това не е у нас, а по целия свят. Някъде са се научили обаче да пускат на народа парса (поради страха от соц и комунизма, започвайки с реформите на Бисмарк), другаде не. Някъде имат каква парса да пуснат на народа, щото са го взели от други народи (ресурс ли ще е, мозъци ли ще са), други много им се иска ма ни акъл, ни нещо дето да пуснат на народа имат (то щот нямат акъл). Едните властват по финно, душат с бяла, копринена ръкавица, други със стоманена ръкавица мачкат.
  Та така си и живеем!
  Другото са приказки за идиоти. Полезни.

 63. 63 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#36] от "petyo9":

  " Корупция има навсякъде по света. Разликата е само в нейната плътност, в нивата на корупцията. В Румъния корупцията по високите етажи на властта беше почти изчезнала вследствие усилията на смелата Лаура Кьовеши."

  Под " има " корупция е ясно, че говоря за корупция по високите етажи на властта, а не общи констатации - просто думите имат и преносно значение в българския език !
  А относно Лаура - със сигурност е положила доста усилия, но факта, че я разкараха по този начин само говори, че там корупционните кръгове са се препозиционирали, а не " почти" изчезнали , което са две доста различни неща.
  Много често ни слагат заедно с румънците и от там ни сравняват с тях по напредък на реформи, жизнен стандарт и пр., но Румъния има били 20 милиона население срещу 7 при нас, тя притежава и петролни залежи, а ние освен около Плевен в много малки количества, нямаме в момента такива, там има и природна газ вече в експлотация,докато у нас тя още е в процес на търсене.....Така че ако има осезаем напредък, то тези неща също влияят, а не само клишето как те се били почти преборили с корупцията. Виж, че имат много по - категорично отношение спрямо Русия за разлика от нашите президент и премиер, спор няма, а това е много важно за борбата срещу гръбнака на олигархията и мафията ! Също и спрямо НАТО - там то не е мръсна дума, за разлика от повечете русофилски истерии у нас....Това също влияе и то не малко ! А напоследък виждаме и будно гражданско общество - протести и вълнения, които у нас също нямаме....

 64. 64 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#62] от "anarhochristian":

  Много стойностен текст.

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
 65. 65 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Над 100 000 румънци излязоха на протест срещу корупцията! Можеше и у нас да е така... Но откъде да намерим толкова румънци?
  —цитат от коментар 53 на Джони Глупавия


  Ще се намерят.В момента се търсят.Любопитно е как се обработва българската диаспора зад граница.Когато оттам излезе някаква информация,тогава ще разберем откъде са се взели многото румънци,и откъде ще се вземат многото българи.Статуквото в ЕС ще хвърли в борбата нови сили.На медиите ще бъде възложено да ни убеждават,че всичкото това се прави не в защита на статуквото,а в името на либералната демокрация.Впрочем,дано да не се стигне дотам.Българите сме разумни хора.

 66. 66 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Алтернативата на нелибералните опити за по-голям контрол от страна на политическата класа (в нейна изгода), е засилващ се елемент на ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ.

  Либерализация не е засилваща се роля на НПО, тъй като НПО са неизборни.
  Съответно не са овластени по никакъв легитимен начин от гражданите.
  Ако либерализация е засилващо се влияние на НПО, то тогава тази т.нар. 'либерализация' влиза в противоречие с демокрацията.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 67. 67 Профил на Западноевропейски Национал Популист
  Западноевропейски Национал Популист
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Проблемът на ЕС е, че когато е създаван е било от държави, сходни по манталитет и развитие и никой не е предполагал, че в един момент ще се изсипят един куп корумпирани и постоянно стремящи се към диктатура държави от бившия Източен Блок. Затова и инструментите на ЕС да противодейства на това са крайно ограничени. ЕС в този си вид не е ясно доколко може да просъществува и според мен разделението между запада и изтока е неизбежно.

  Трябва нов ЕС с ясни правила и с механизъм за наказания и изключване на разни тарикати. Искаш диктатура? Нарушаваш човешките права? Нямаш върховенство на закона? Спокойно може да кандидатстваш за Африканския Съюз, но не и за ЕС.

 68. 68 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Неутрално

  За мен има демокрация( когато управлава този които е спечелил честни избори) и недемокрация (когато идва на власт чрез други лостове - използвайки военни, полиция, тайни служби или модерното напоследък - съдебната система.)

  Термина либерална или нелиберална е абсолютно лишен от смисъл.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 69. 69 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#34] от "today":

  НЯМА ПО ГОЛЯМА МАФИЯ ОТ Т.НАР ЕС

 70. 70 Профил на bash
  bash
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#39] от "patilanskomeze":

  Прав е, но проблемът е, че няма реално име за това, което обяснява. В днешно време нещата страшно много се промениха с политическите определения и вече либерално/неолиберално не означава демократично. Имаш едни хора, които се борят за равноправие(либерали), но в същото време ти налагат тяхното мнение(губи се смисълът на думата). Аз съм сигурен, че си виждал казуса милиони пъти, но и ти не можеш да кажеш да дадеш определение за тези хора. По ново му, им викаме неолиберали, но реално си нямат име, защото не искат да се самоопределят като нещо друго(ще загубят аудитория :) ).

 71. 71 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  А каква е либералната демокрация според автора!? Може би да решават не хората, американското посолство!?

 72. 72 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  А каква е либералната демокрация според автора!? Може би да решават не хората, американското посолство!?
  —цитат от коментар 71 на svoboden

  Принципно в демокрацията решава народа а в либералната демокрация решенията са ot американското посолство, което управлява чрез свои креатури - соросови стипендианти или отгледани в НПО инкубатори ентусиасти!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 73. 73 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  На фона на силовата защита на корупцията в Румъния нашата си защита на корупцията е колеблива и разнопосочна. ББ изобщо не е силен лидер а само силно укрепен отстъпчив лидер. Когато сме недоволни от манталитета ББ да погледнем Румъния.
  —цитат от коментар 2 на Иван К


  И какво, когато съседите ни са се хлъзнали, да си кажем – нашето "просто" е по-добра участ от тяхното "криминално", защото нашето още няма присъда – ни за кражби на коли /давност/, ни за незаконна фабрика за цигари, ни за "решения", взети еднолично във всяка една област на живота ни – милиционерщина, предрешени бизнес отношения, футболни трибуни, "махайте ги тия от главата ми" ...
  Има зони, които Борисов много внимава да не престъпи – там "човекът" изведнъж става мек! Всеки плаща в някакъв момент!

 74. 74 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Неутрално

  В ЕС единствения начин да осъществиш преврат (тоест да подмениш изборите) е чрез синхронизирани действия на НПО, Медии и Съдебна система.

  И в САЩ тече такъв опит в момента. В Полша и Унгария се провали. В БГ през 2013, почти успя...

  Явно нещо се мъти в Румъния.

  Но не си мислете че зад тези опити стои винаги един и същ субект. Може да е както Сорос, така и Путя или пък Саудитска Арабия. Всеки с пари може да организира такъв пуч.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 75. 75 Профил на Филип Борисов
  Филип Борисов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Орбан е другата крайност на крайния либерализъм. Аз харесвам правителството на Дания - имат министър гей и същевременно конфискуват ценностите на бежанците и забраняват бурките! Баланс му е майката, центризъм! Ислямизмът е враг на либерализма, да го защитим!

  Искам да основа 'LGBT against refugees'!

 76. 76 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Каква е историческата ситуация в България.
  След освобождението, опълчването едновременно на освободителите, бившите господари, и евро-статуквото, което не иска да допусне силна доминираща балканска държава (+страх от руското влияние в нея), невероятния националистически подем изразяващ се в националната идея, по мисъл на Гарибалди - където се говори български е Българско, а значи е България, от където - България на три морета - Мизия, Тракия, Македония, Беломорие и западни покрайнини (Черно, Мраморно, Егейско, за Йонийско, след Иван Асен 2, Самуил и Момчил, претенции сме нямали), довел до масово участие на мъжкото население в армията (600 к души, с резерва до 1 млн!), редицата победи в Обединението, Сръбско-Българската война, Първата Балканска и Първата Световна, убит и унижен с Ньойския договор и системата на репарации, постепенно се сменя от слугуване и васалничество на геополитическите сили на времето. Германия, СССР, Атлантическите сили. Националния дух се подменя с процеси по оцеляване, откъдето и политиките във всеки един момент и съответстващия му управляващ елит, винаги назначен отвън (това съм го видял с очите си, в най-новата фаза на историята ни, уж демократична).
  В най-новото ни съвремие, нещата протекоха по следния начин в СССР и при нас, като най-доверен сателит.
  През 70-те години запада е в криза, а соца е във възход (това също не трябва да го забравяме, за да сме обективни). Мисловните тръстове на източната олигархии (тогавашните комсомолци, чужди на идеите на бащите и дядовците си) с приложните им модели за социално инжинерство, стигат до изводи, че нещата ще се закучат след около 10-15 години (те са трето поколение на власт и вероятността да я загубят расте експоненциално) и е необходим нова форма за управление, в която да съществува елемента за наследяване. Подобна форма може да съществува при кастовото наследяване или при наследяване на собствеността. Първото би породило монархо-тиранична опасност от еднолична влас върху олигархията, затова се избира втория подход, където олигархията може да избира и влияе върху моментния тиран. Постепенно се инфилтрират службите и силовите структури, от които подобен преход би зависил. Външните форми на прехода започват да се прилагат постепенно с Перестройката, под надзора на службите. Конспираторите твърдят, че смъртта на Андропов (наследника на Брежнев, а преди Горбачов имаме още и Черненко, ако някой е забравил) не е случайна, тъй като е бил от старата школа и против тези промени. Смъртта му е причинена от "токсичност в кръвта", каквото и да означава това...
  Първият етап - Перестройката, е подготовка за втория, Първият е натрупване на капитал вътре в системата - хора и ресурси на възлови места без промяна на обвивката - социализъм и апарат. Вторият етап е създаване на хаос, силови групировки, страх и насилие, с цел преразбределяне на националното богатство в определени ръце. Третият етап (белите екички) е затвърждаване на натрупаното с нови институции, силна полиция и контрол върху всички възлови фактори на икономиката, финансите и информацията.
  Създаването на послушно население протича също на няколко етапа, основно във втората фаза. Пирамиди и фалити на банки, с цел ограбване на спестеното и трансформирането му в частни ръце (предварително определени). Лишаване от доходи със закриване, вместо реновиране на предприятия, унищожаване на спестявания извън банковия сектор с инфлация и подмяна на паричните знаци.
  Цялото това нещо се нарича преход. И сега, тази година, когато чухте, че прехода е свършил, да знаете какво означава.
  Обърнете внимание, че едни и същи процеси течаха едновременно в СССР/Русия и България, ама баш едновременно!
  Съгласуването на тези процеси с партньорите от западната олигархия, започнаха да се правят на ниво разузнаване още през 80-те, а на най-висшо ниво през 1989-та. Тогава се задействаха и нашите комсомолци (вече поодъртелите и по-младите). 15 години трупаните пари във външните задгранични търговски дружества се раздадоха в сакове (не бяха куфарчета), указ 56 отвори вратите, а после и смяната на цялата система, без национален контрол, но при силен олигархически, който се самозабравяше. беше отстраняван физически.
  Процеса приключи дами и господа, Цялата власт е поделена между 200-250 семейства. Който не вярва да пробва да внесе или изнесе нещо по-значително. Бизнесите над 1 млн се следят и придобиват. За пред обществото се разиграват сценарии за отвличане на вниманието. 80% от еврофондовете захранват олигархията. Поради тяхното скорошно спиране, хем има борба за удължаването им, хем усилено изкупуване на сигурни активи - ток, тец, вода, храна, финансови услуги (където населението ще си плаща като поп), да добавим и неспиралите хазарт, проституция, наркотици. Само да напомня, че 6-то държеше местния пазар, а 2-ро външните, по едно време през 90-те имаха война.
  Проблема на руската олигархия със западната възникна, когато руската разбра, че няма да я допуснат на софрата като равни, а само като слуги, губернатори на източните територии, тогава решиха да се еманципират. Офциално това се случи с Мюнхенската реч на Путин, от тогава започна конфронтацията. Нашите гледат да гепят и да останат живи, та си трайкат, ама вече и това не помага. Тръмп и Путин представиха новите проекти на олигархиите (щото и в щатите има няколко центура на сили, олигархията им не е хомогенна), та нас май пак ни пробутаха към влиянието на руската, щот пък тя взе, че се засили и показа зъби, па не щеш ли и половин Европа. Да не се чудите защо Меркел, Макрон, радев и Бойко тичаха като финикийци натам. Правилата променили, а тях неуведомили (като всички портиери и ваксаджии).
  Настават нови времена, с големи социални кризи и катаклизми, ако не бъдат взето мерки. И ако олигархиите искат да си запазят властта, трябва да действат съгласувано, а това е сложно. Та ще видим.
  Та за каква точно демокрация говорихме, че забравих нещо?

 77. 77 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Как? Благодарение на лявата доктрина прегърната от толкова много лакоми за власт и пари политици - гласоподавателите са принудени да гласуват за какви ли не идиоти, само да не им напълнят страните с необразовани имигранти ислямисти, които да издържат и чиите престъпления да търпят

  -voxy
 78. 78 Профил на alfonsie88
  alfonsie88
  Рейтинг: 248 Неутрално

  За сега Румъния още не е тръгнала по пътя на "нелибералната демокрация". Явно тази фраза има много почитатели и у нас, както в останалите пост-комунистически страни. За разлика от българите и другите източно-европейци, румънците са политически активни и реагират с протести на корупционните политики на правителството им. Помага им и това че имат голяма диаспора в чужбина. Като се поосъзнаем ще се питаме "Кога ще ги стигнем румънците?...

 79. 79 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3372 Весело

  До коментар [#62] от "anarhochristian":

  Изглежда че в новата след индустриална епоха Гугъл, Фейсбук или бог знае какъв друг алгоритъм ще бъдат новите правителства и президенти?!

  klimentm
 80. 80 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Комунизмът не прощава на никого.

 81. 81 Профил на Рахнева
  Рахнева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#52] от "Рахнева":Кои ние? Изгледа не разбираш значението на думите , НЕ ГЛАСУВАМ
  —цитат от коментар 54 на КА2


  Ако не гласувате, значи нямате политическа позиция. Какво, в такъв случай, изразявате в коментарите си?

 82. 82 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3372 Любопитно

  До коментар [#62] от "anarhochristian":

  Мислиш ли че важността на индивида - любимото дете на либерализма ще бъде изместена от нещо друго в епохата когато милиони ще бъдат заместени от ИИ , роботи и прочие и той( индивида ) загуби сегашното си значение?

  klimentm
 83. 83 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#82] от "klimentm":

  Отговорът е прост - ти съгласен ли си да загубиш своето значение?
  В природата на живота е заложено индивидът, човек или животно, да си гледа интереса.
  Система, в която индивидът няма значение не може да съществува дълго, понеже е в противоречие с човешката природа.
  Не е възможно нещо реално, а именно инстинктите, емоциите, нагласите и склонностите на индивида, заложени от Еволюцията, да се заменят с някаква идеологическа надстройка. Доли и да би било възможно, това би създало нежизнеспособни и неавтономни индивиди, което постепенно би довело до ерозия и упадък на всяка система.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 84. 84 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3372 Неутрално

  До коментар [#83] от "Боян Таксиров":

  Но нали науката казва открито че ние сме биологични алгоритми и думи като “ душа”, “природа” нашето”Аз” са собственото ни оправдание за съществуването ни?! Нали учените казват че Еволюцията както човешката така и тази на Вселената нямат посока и смисъл?! С какво се различава религиозната вяра с тази във вярата в “душа” , само в нюансите.
  Не се заяждам просто си говорим

  klimentm
 85. 85 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#3] от "gozambo":

  Гозамбо ти нали си проекто американец. Защитава щуротиите на Тръмп. Не се бъркай тука. Като си то искане Орбан вземете си го.

  Интересно какво се очаква от ЕС? Танкове? Санкции? Бомбене от грипени? Това е съюз от независими държави, не е СССР.

 86. 86 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  До коментар [#62] от "anarhochristian":
  " приказки за идиоти. Полезни."

  Това си написал. Но не всички във форума са идиоти.

 87. 87 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3372 Неутрално

  До коментар [#83] от "Боян Таксиров":


  И още нещо за прословуттста свободна воля която днес всички величаят, ако гените ме програмират дали да бъда добър или лош, а обществото ме учи какво е добро и зло, къде е тя тогава?!

  klimentm
 88. 88 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Цветна революция?

  Мърфи е оптимист!
 89. 89 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#84] от "klimentm":

  До коментар [#87] от "klimentm":

  Гените са хардуера, познанието е софтуера, а Свободната Воля е проява на Божествения АЗ :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 90. 90 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1034 Разстроено

  Толкова често този вестник злоупотребява с думите, че не се чувствам никак информирана за ставащото в Румъния.

 91. 91 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Неолиберализмът се налага с декрети, с опорни точки, с готови сценарии, спуснати отгоре. Това не е демокрация, това ми напомня на стария режим. Ако не си с тях, си против тях, отклоняваш се от правилната линия, която е тяхната. Явно ми е писано да изживея живота си по сценарий, одобрен и спуснат от управляващата върхушка, която държи печелившите карти, а ние държим седмиците.

 92. 92 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#62] от "anarhochristian":Изглежда че в новата след индустриална епоха Гугъл, Фейсбук или бог знае какъв друг алгоритъм ще бъдат новите правителства и президенти?!
  —цитат от коментар 79 на klimentm


  Мисля, че по-скоро няма да е постиндустриална, а свръх индустриална епоха. Машини ще правят машини, проектирани от машини. Вече се правят успешни опити. Споменатите компании са платформи, но имайки свободното (за сега) средство на интернета, алтернативи за комуникация винаги ще могат да се намерят.

 93. 93 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#62] от "anarhochristian":Мислиш ли че важността на индивида - любимото дете на либерализма ще бъде изместена от нещо друго в епохата когато милиони ще бъдат заместени от ИИ , роботи и прочие и той( индивида ) загуби сегашното си значение?
  —цитат от коментар 82 на klimentm


  А дали значението на индивида няма да нарастне?
  При призводствен процес без намеса на човека и разпределение на благата по нов социален принцип (не болшевизъм и не капитализъм), така че инициативата и риска да се награждават с повече блага (капитализъм), но с огромните излишъци да се гарантира достоен живот и на останалите (Безусловен базов доход, инвестиция в кооперативен дял на кооперация собственик на машините за произвпдство, други начини, което отива към анархизъм, а не към болшевизъм, въпреки че терминологията и социализъм и комунизъм е създадена от анархистите, но с доста по-различно значение от болшевишкото), то ще имаме 90 % от хората висящи по барове и 10 % четящи, работещи над идеи, обсъждащи и създаващи. В този обществен дуализъм основен фактор би бил именно исдигане на индивидуалната личност или група от личности на база интелектуалния принос. Тоест суетата на славата замества суетата на средболюбието - алчността.
  То в сегашната система, вместо да си гледаме само работата за заплата, се събираме да свирим, обменяме идеи, правим настолни игри, пишем и т.н., а ако не трябва да ходим на работа, какво ли ще стане? И индивида се развива (10%, Иво Христов е оптимист) и добива важност от познанието и развитието.

 94. 94 Профил на block
  block
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Принципно в демокрацията решава народа а в либералната демокрация решенията са ot американското посолство, което управлява чрез свои креатури - соросови стипендианти или отгледани в НПО инкубатори ентусиасти!
  —цитат от коментар 72 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи

  мисля, че пропусна ельоменатите и рептилоидите. :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK