Изпитанията пред еврозоната не свършват с края на гръцкия кошмар

Изпитанията пред еврозоната не свършват с края на гръцкия кошмар

© ReutersЕврозоната се измъкна от тресавището на гръцкия дълг, но остава уязвима, твърдят икономисти, изразявайки безпокойство най-вече за ситуацията в Италия, предаде "Франс прес".


След няколко години дълбока рецесия и три спасителни програми Атина вчера официално напусна опеката на кредиторите си - еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) - и отново започва да се финансира сама на пазарите.


Но въпреки предпазливото определение на европейците, че това е "добра новина" след години на лутане и тежки политически кризи, еврозоната остава изправена пред различни нови предизвикателства.


Гръцкият бумеранг
"Гръцката криза не е решена, тя е отложена за по-късно", уверява Шарл Виплош, професор по икономика в Института за международни проучвания и развитие в Женева.


И наистина, Атина ще трябва да започне да погасява от 2032 година по-голямата част от дълга си, който остава колосален (около 180 процента от БВП). А дотогава е трудно да се каже как ще се е развила страната - както в политически, така и в икономически план. През последните месеци МВФ непрестанно предупреждава за дългосрочните възможности на страната да обслужва този дълг въпреки последните облекчения, одобрени от еврозоната.


Виплош разобличава "отявления цинизъм" на европейците при управлението на кризата. Според него "проблемите не са решени, но се преструваме, че вярваме, че са решени. След мен и потоп".
"По един или друг начин нещо ще изгърми. Гърция отново ще изпадне в криза доста преди 2032 година", прогнозира той.


Тежестта на дълговете


"Изобщо не е решен проблемът с държавните дългове, те остават много големи в Италия, Гърция и Португалия въпреки техните усилия", предупреждава Ан-Лор Дьолат, заместник-директор на Центъра за прогнозни проучвания и международни данни (Cepii).


Освен тези три страни значителен е дългът и на големи държави като Испания и особено Франция, което представлява опасност за цялата еврозона. "Дългът е фактор за уязвимост, който може да се окаже особено силен и необуздан, тъй като е свързан с пазарите", обяснява Дьолат.


В същото време дългът на другите страни от валутния съюз намалява. В резултат на това еврозоната се поляризира - от едната страна са "добрите ученици", а от другата - останалите. А интересите на тези две групи силно се различават. Едните настояват за бюджетна дисциплина и контрол на разходите, а другите - за по-голяма солидарност.


Италианската заплаха


Италия представлява реална опасност за еврозоната заради дълга си, уязвимостта на банките и популисткото й правителство, подчертават икономистите.


"Дългът на страната е 130 процента от БВП, вътрешните проблеми са сериозни, банковата система не е прочистена и сега се управлява от хора, които явно не разбират какво ще правят. Заплахата е съвсем ясна", посочва Шарл Виплош.


Икономическата политика на новото италианско правителство си остава твърде неясна с отправяните противоречиви сигнали от изпълнителната власт.


След срутването на моста на автомагистралата край Генуа Европейският съюз стана обект на критики от страна на Рим, който го обвини, че пречи на инвестициите заради политиката си на строги икономии.


Според професор Филип Мартен от парижкия институт за политически науки Сианс По (Sciences Po) "днес в еврозоната липсват инструменти, институции, които да противодействат на евентуална тежка криза с италианския дълг".


Бъдещето на еврозоната


Дълговата криза предостави на еврозоната възможността да се развие със създаването на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), чиято задача е да отпуска заеми на изпаднали в затруднение страни, както и с укрепването на банковия съюз.


Но тази структура остава незавършена и различните опити да бъде разработена като тези на френския президент Еманюел Макрон, който иска например достатъчно голям бюджет за еврозоната, се сблъскват с упоритата съпротива на някои по-силни икономически северни страни, които се опасяват да не бъдат принудени да плащат вместо южните си съседки.


В този контекст "еврото се превръща в крайна сметка в хаотична валута с постоянни водовъртежи, докато замисълът му беше да гарантира стабилността", отбелязва професор Натали Жансон от бизнес школата "Неома" (Neoma) в Руан. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uhl23528019
  uhl23528019
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  Изпитанията на Еврозоната...тепърва предстоят...

 2. 2 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  Почакайте само!
  Като въведем и ние Евро-то, ще стане по-стабилно и от Злато!
  Особено ако е и Боко-Евро!

  Да разлая троловете!!
 3. 3 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Вижда ми се доста наивно да мислиш, че гръцкият кошмар е приключил в момента, в който трябва да започнат сами да връщат парите. Той тъкмо сега започва - досега беше само подготовката за него.

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3113 Весело

  Тука май е заровено кучето - спасяването на Гърчетата !

  Трябваше да им бият шута от еврозоната и да ги оставят да си печатат драхми на воля , та всички да се събудят мултимилионери !!

  Ей това вече щеше да е обица за всякакви популисти , като се почне от Италия ...

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  Изпитанията на Еврозоната...тепърва предстоят...
  —цитат от коментар 1 на uhl23528019


  Така ли пише Правда?

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Няма как да се мине без изпитания, особено при настоящятя конфигурация между политическите и финансови органи.
  Нормално е централната банка да взаимодейства с едно правителство, а в еврозоната ЕЦБ трябва да комуникира с няколко при това много различни правителства, които на всичко отгоре си менят политиките на ходм в зависимост дали има избори и кой е избран. Сигналите които дава италианското правителство са меко казано идиотски, а гръцката история тепърва влиза в решителна фаза. Испания и Португалия не са цъфнали и вързали, а Франция е скрита лимонка.
  Моето мнение е, че докато ЕС не стане като САЩ, винаги ще има опасни моменти и на всичко отгоре, хрантутиме някакво безумно количество правителства, от които ползата е никаква, но вредата се вижда с просто око.

 7. 7 Профил на uhl23528019
  uhl23528019
  Рейтинг: 1940 Весело

  До коментар [#5] от "4ort":


  Нормално е да ти е тъжно,но ти си независим,защото нищо не зависи от тебе!

 8. 8 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2586 Весело

  Нема ли тук некой от левите да се изстъпи и рече: ето, лявото правителство оправи Гърция, която преди това десните почти съсипаха 😈
  (примерче за демагогия за учебниците 😂)

 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 4175 Неутрално

  "Трябваше да им бият шута от еврозоната и да ги оставят да си печатат драхми на воля , та всички да се събудят мултимилионери !!"
  До коментар [#4] от "SS":

  Ми да, ама в този случай целият дълг на Гърция трябва да бъде отписан, а той е бая.

 10. 10 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3113 Весело

  До коментар [#9] от "Judjuk":

  Да ама не , както казваше бай Петко !

  Щяха да си бършат сополите с драхмите като гледаха как им изтичат Еврата ...

 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 4175 Неутрално

  Ми що не споменават дълга на Германия? Той да не е по-малък от френския? А северняците да не би да нямат дългове, ухааа? Някой знае ли колко е глобалния дълг на Еврозоната? Щото той ще стане и наш, ако влезем в зоната. Не става дума, че ние ще го плащаме, никой няма да го плаща, ще го отпишат за сметка на инфлация, която ще е за всички.

 12. 12 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  "Но тази структура остава незавършена и различните опити да бъде разработена като тези на френския президент Еманюел Макрон, който иска например достатъчно голям бюджет за еврозоната, се сблъскват с упоритата съпротива на някои по-силни икономически северни страни, които се опасяват да не бъдат принудени да плащат вместо южните си съседки."
  ============================================================================
  Разбира се, че целта е точно такава: едни да плащат дълговете на други. Иначе за какво ще се създава такъв фонд?
  Гърците точно това имат предвид под понятието "солидарност", като искат опрощаване.

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3912 Неутрално

  До коментар [#5] от "4ort":

  всъщност така пише тук . видни икономисти го били казали . хвърляй по едно око къде пишеш

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1500 Любопитно

  Гърците не бяха "спасени" - бяха спасени банките, които са имали неблагоразумието да им раздават кредити на килограм, като Дойче Банк. Ама не чух и за едно мениджърче от тези банки да излезе и да каже "Сбърках".
  Така че пред гърците предстоят тежки времена - вече който и да им даде кредит, ще има едно наум и ще иска майка си и баща си...

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12928 Неутрално

  Трябва да се различават политическите от другите изказвания. Политиците желаят края на гръцката криза, но ако не видят проблемите са обречени да ги повторят ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Щом няма проблеми тогава да ни приемат по-бързо,а не да се правят на интересни.По добре да сме плаваща вслута от колкот в борд или поне в еврозоната,бирда спъва българската икономика да расте.Няма пример за световна икономика която е под някакъв тип наблюдение.

 17. 17 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#6] от "tsvetko_51":

  ЕС НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ КАТО САЩ ПО СТО ПРИЧИНИ,ДРУГО СИ Е КАЗВАТЕ ДРУГАРЮ,ЕДНО СВЕТОВНО ПРАВИТЕЛСТВО,НАПРАВО ЕДНА ОNE WORLD COMPANI LTD,КАКВО ТУК ЗНАчАТ НЯКАКВИ СИ НАРОДИ,КУЛТУРИ,ЕЗИЦИ.

 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#3] от "Petak":

  Хубаво е статиите да се четат преди да се коментират! Моментът, който започва точно сега е през 2032 ра година.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3448 Весело

  До коментар [#14] от "rainbou1":

  Някак си много елементарно си го представяте! Нещо като в рекламата на обб дето всеки наш човек е ваш човек! Когато държавите емитират дълг, те наемат холяма финансова институция която прави търг за ценните книжа. Същите се купуват от банки, пенсионни фондове, инвесиционни фондове, частни лица (например Сорос да не дава господ) и т.н.

  Кредити се дават в много редки случаи и те обикновено са целеви, като например японския заем на столична голяма общин за метрото.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9189 Неутрално

  "Гръцката криза не е решена, тя е отложена за по-късно"
  Съвсем вярно. Докато не почнат да погасяват задълженията си, не само лихвите, нищо не е свършило. А както се вижда, те вече започнаха да искат по-големи пенсии и заплати.

 21. 21 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1690 Весело

  Моето мнение е, че докато ЕС не стане като САЩ, винаги ще има опасни моменти и на всичко отгоре, хрантутиме някакво безумно количество правителства, от които ползата е никаква, но вредата се вижда с просто око.
  —цитат от коментар 6 на tsvetko_51


  Точно ишиаса ще ни оправи, да знаеш.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK