Всеки трети българин е пътувал с цел туризъм веднъж годишно, отчита Евростат

Всеки трети българин е пътувал с цел туризъм веднъж годишно, отчита Евростат

© Надежда Чипева, КапиталОколо 30 процента от българите, или почти всеки трети, е направил поне веднъж туристическо пътуване с лична цел (зад граница или вътре в страната), сочат данни от анализ на Евростат за туристическите пътувания на гражданите на ЕС през 2016 г. Средният показател за пътуванията на европейците е почти двойно по-голям - 62 на сто от европейските граждани са пътували поне веднъж с цел туризъм през въпросната година.


Според данните на европейската статистика в България над 1.8 млн. души са направили поне веднъж пътуване с цел туризъм през 2016 г. В огромната си част обаче тези пътувания са били вътре в страната (около 26 на сто от общо 30-те процента), като само 2 процента от пътуващите българи са правили туризъм зад граница, а други 2 процента са предприели комбинирано пътуване.


Средният разход на пътуващ българин с цел туризъм зад граница е бил 156 евро, при 336 евро среден разход за туризъм за жител на ЕС, отчита още Евростат.
Данните на европейската статистика в общи линии съвпадат и с данните на НСИ за пътуванията на българите през изминалата 2017 г. - най-голям дял са били пътуванията на българите вътре в страната (около 85 та сто от всички). Около 11 на сто от пътуванията са били зад граница, а около 4 на сто са били смесени - вътре в страната и зад граница.


Средният разход на едно лице при пътуване в страната е бил около 200 лева, а зад граница - малко над 500 лева, отчита НСИ. Най-голямото перо при пътуването на българите вътре в страната са били нощувките и храната (около 40 на сто), а зад граница - транспорта (около 30 на сто).


Относителният дял на самостоятелните пътувания на българите (вътре в страната и без резервация) е бил 95 на сто, а зад граница и също без резервация - 63 на сто.


Най-активни в туризма са били българите във възрастовата граница 25 - 45 години - близо половината от всички пътувания са били на хора в тази възрастова категория.


Най-много пътуват финландците


Най-активни в туристическите пътувания за лични цели са били жителите на Финландия - близо 92 процента от тях са пътували поне веднъж с цел туризъм през 2016 г. Следват Холандия - 85 на сто, Люксембург - 84 на сто, и Чехия - 80 на сто, или 8 от всеки 10 жители на тези четири държави са пътували поне веднъж през 2016 година.


В противоположния край, или в дъното на класацията по този показател, са били жителите на Румъния - 24%, Португалия - 25%, България - 30%, Гърция - 35%, и Италия - 41%, или по-малко от половината от жителите на тези страни са пътували поне веднъж с цел туризъм.


Най-платежоспособни при пътуванията си с цел туризъм са били жителите на Люксембург със средно по 768 евро на човек. Следват представителите на Малта 646 евро на човек, Австрия - 607 евро, Белгия - 600 евро, Кипър - 490 евро, Ирландия - 480 евро, и Германия - 443 евро на човек. Най-малко пари за туризъм са заделяли в Латвия - 107 евро на човек, в Румъния - 124 евро, в Чехия - 129 евро, и в Унгария - 140 евро на едно лице с цел туризъм.


Средният разход на българина е бил 156 евро на едно лице, или почти два пъти по-малко, отколкото средният европеец е отделял за туризъм - 336 евро.


Почти половината от европейците (48 на сто), които не са предприели някакво пътуване с цел туризъм, съобщават за финансови причини като основен мотив. Около 20 на сто изтъкват здравословни проблеми, а други 20 на сто споменават, че нямат мотивация да пътуват. Работни или учебни ангажименти са споменати от 16 на сто, докато 13 на сто отчитат като мотив семейни ангажименти.


Данни за причините за неучастието в туризма се съобщават от Евростат на всеки три години, като въпросният анализ представя данни за референтната 2016 година. През 2020 г. ще бъдат предоставени нови данни за референтната година 2019, се посочва в анализа. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5875 Весело

  Ами аз и семейството ми през 2016 излизахме 3 пъти...миналата година 2 пъти!И тази година се очертават 2 излизания!Въпросът човек да има желание...пари се намират!

  До истината се достига с познание!
 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4677 Неутрално

  е направил поне веднъж туристическо пътуване с лична цел (зад граница или вътре в страната)..."

  а служебни пътувания с туристическа цел ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  Поне според статистиката след нас е Унгария, по среден разход, така че...не сме последни:).

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4330 Неутрално

  70% от българите не ходят никъде, значи населението е закрепостено и не може да си позволи пътувания!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 1124 Любопитно

  Чехите били много стиснати!

 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5875 Весело

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Това на Бузлуджа ли го разбрахте?А как Ви пращаха в СъвеЦкия союз на"обмяна на опит"!Сигурно Ви липсва....като се видите с дрОгарите!!

  До истината се достига с познание!
 7. 7 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Ако под "пътуване с цел туризъм" се смята и 2-3 часов път до хотелче за един уикенд, значи и аз съм предприел "туристическо пътуване" тази година.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13147 Неутрално

  Новите страни-членки на ЕС пътуват повече в страната, докато за старите няма значение страната, освен ако не е в новите страни...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Макар и очакващо бавно, Ганьо започва да разбира че истината не е само в клетото му село ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 10. 10 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#1] от "Willy Messerschmitt":

  Напълно съм съгласен!
  При това правителство, подкрепено от Обединени патриоти, бизнесът се развива добре. Пари се намират.
  Въпросът човек да има желание да пътува.

 11. 11 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 932 Весело

  Форумната вата е в паника .., много е трудно да не станеш за посмешище докато обесняваш колко е добре в Русия пред хора които са пътували по света ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5319 Любопитно

  "Според данните на европейската статистика в България над 1.8 млн. души са направили поне веднъж пътуване с цел туризъм през 2016 г. В огромната си част обаче тези пътувания са били вътре в страната (около 26 на сто от общо 30-те процента), като само 2 процента от пътуващите българи са правили туризъм зад граница, а други 2 процента са предприели комбинирано пътуване."

  Аз лично се старая всяка година да пътувам поне веднъж годишно в чужбина с цел туризъм и поне 2-3 пъти в България. За тази година вече си изпълних нормата. :-)

  Надявам се повече българи да имат възможност да пътуват повече в чужбина по екскурзии и да не ходат само в Гърция и Турция, но и в Западна и Северна Европа, както и в Азия и Африка поне.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5319 Любопитно

  "Средният разход на едно лице при пътуване в страната е бил около 200 лева, а зад граница - малко над 500 лева, отчита НСИ."

  Между другото 500 лева за екскурзия в чужбина въобще не е достатъчно. За 7 дни поне 1500-2000 лева ще трябва да похарчиш.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Тцъ..тцъ..и к'во излезнА.. че само 2% от населението ни е "стабилно"..:-) Другите ходят на екскурзия до село, до доктор в големите градове и да съберат малко мазут по гащите от наш'то море..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6233 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иво":

  За коя чужбина иде реч?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 1124 Весело

  Надявам се повече българи да имат възможност да пътуват повече в чужбина по екскурзии и да не ходат само в Гърция и Турция, но и в Западна и Северна Европа, както и в Азия и Африка поне.
  —цитат от коментар 12 на Иво


  Не трябва да се пътува до по-далечни дестинации!
  Тези пътувания разбиват естествения биологичен ритъм на хората и после 1 седмица те трябва да привикват с другия часови пояс - и на отиване и на връщане.
  Нали това бе тезата за премахване на лятното часово време.

 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4734 Весело

  Българите хитреят бе..е...е..е!
  Те отиват на почивка, ама се водят командировани.
  Толкова е просто!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4734 Весело

  Не трябва да се пътува до по-далечни дестинации!
  Тези пътувания разбиват естествения биологичен ритъм на хората и после 1 седмица те трябва да привикват с другия часови пояс - и на отиване и на връщане.
  —цитат от коментар 16 на Panda


  Грешката ти е че се връщаш!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 625 Весело

  Много от хората, които не пътуват, го правят от еснафщина, а не от липса на пари. Има маняци, които предпочитат да си копаят доматите на село или да си избиват стените на дома до камък всяка година, но пътуването им се струва безцелно пилеене на пари. :-)

 20. 20 Профил на Медиен манипулатор
  Медиен манипулатор
  Рейтинг: 2198 Весело

  Най много пътували Финландците. Еми нормално. На мен Гърция ми е на 200 км. На тях им е по-далече.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 21. 21 Профил на Медиен манипулатор
  Медиен манипулатор
  Рейтинг: 2198 Весело

  До коментар [#16] от "Panda":

  Не всички хора са еднакви. На мен не ми пречи изобщо. Никога не съм изпитвал дискомфорт. Но аз и без да пътувам съм си така. Не е часовника този който ми казва кога да спя, да работя или да се храня.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 22. 22 Профил на Thrasimedes
  Thrasimedes
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Ако стигнем до всеки втори българин, нещата ще са тръгнали необратимо на добре.

 23. 23 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Пожелавам на всеки да пътува и дс има възможност да поживее малко навън за дс разбере какъв огромен потенцял има родината ни

 24. 24 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#20] от "Обществен деятел":

  Или Шведите.. Къде да ходят на море или културен туризъм? Пак смотана статистика

 25. 25 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  Българинът забрави, че пътуването може да не иска открит лист и изходна виза и започна да мрънка.

 26. 26 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 4111 Неутрално

  Аз съм от тези, които са пътували само в рамките на страната ни, тоест от мнозинството.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 27. 27 Профил на Медиен манипулатор
  Медиен манипулатор
  Рейтинг: 2198 Весело

  До коментар [#12] от "Иво":

  Не лъжи хората. В Европа си струва да се види Гърция, Италия, Португалия, Малта. И някой градове като Прага, Париж и Барселона, Санкт Петербург.

  Туристите изобщо няма какво да правят в Северните държави. С изключение на Исландия, ако това е в Европа.

  А пък Турция ако я смятаме за Европа е номер 1 - нещо като Гърция и Италия взети заедно.

  Това е положението ако гледаме какво си струва да се види. Ако търсиш лукс - Чужбина не ти трябва - Равда, Св. Влас, Обзор. Най-много до Дубай да мръднеш.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 28. 28 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 4111 Неутрално

  До коментар [#25] от "4ort":

  Верно? И така, като обобщавате на ангро, причислявате ли се към това определение "българинът" или се цепите от колектива, колега?

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 29. 29 Профил на Медиен манипулатор
  Медиен манипулатор
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  До коментар [#26] от "Читател":

  Не ми казвай че нямаш 100 лв да отидеш до Охрид. Желание нямаш.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 30. 30 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  До коментар [#25] от "4ort":Верно? И така, като обобщавате на ангро, причислявате ли се към това определение "българинът" или се цепите от колектива, колега?
  —цитат от коментар 28 на Читател


  " Българинът" е православен комуниС носталгично настроен и безрезервно вярващ в дрогаря Путин.
  Всички останали са соросоиди.
  Така че не ме пиши към "българите"

 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5319 Любопитно

  До коментар [#15] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ми, за Германия, толкова горе долу ми струва на мен седмица престой там.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  70% от българите не ходят никъде, значи населението е закрепостено и не може да си позволи пътувания!
  —цитат от коментар 4 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  "Свободата на придвижване" на демократите май не е за всички ?!
  По соца сигурно 99 % ходехме по почивки, ... ама не навсякъде

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5319 Любопитно

  До коментар [#16] от "Panda":

  Е, не съм съгласен с вас Панда. Според мен е хубаво човек да види и по далечни и екзотични места, хора, култури, ястия и т.н.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5319 Любопитно

  До коментар [#27] от "Обществен деятел":

  Пълни ГЛУПОСТИ! Напротив, има кавко да се види и Северна Европа, недей да заблуждаваш останалите съфорумци! Нали миналата година бях в Швеция и видях колко приятна за туризъм е тази държава! Има какво да се види определено! Не само градовете и селата, но и местната природа е супер! П.П. И ако мога да препоръчам място задължително отидете във Висби, Готланд разположен в Балтийско море! Прекрасно място е!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Ми нормално е поне веднъж годишно да пътуваш с цел туризъм като нормален човек. Даже повече трябва. Човек не е създаден само да работи и да свързва двата края. Забавления трябват, веднъж се живее.

  Приказка без край
 36. 36 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  [quote#32:"dark'star"][/quote]

  Спомням си че планът за почивки се преизпълняваше , както и всички планове и прехвърляше 110%.
  Дори девизът беше пет за четри.

 37. 37 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  [quote#32:"dark'star"]
  —цитат от коментар 36 на 4ort
  Спомням си че планът за почивки се преизпълняваше , както и всички планове и прехвърляше 110%.Дори девизът беше пет за четри.[/quote]

  Да , ходехме и на по две почивки в по-добрите времена
  ... ама и работехме повече и произвеждахме повече от сега

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 38. 38 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 1124 Весело

  До коментар [#16] от "Panda":Е, не съм съгласен с вас Панда. Според мен е хубаво човек да види и по далечни и екзотични места, хора, култури, ястия и т.н.
  —цитат от коментар 33 на Иво


  Иво, разбира се че е хубаво.
  Закачката ми бе с теб, като един от хората които искат да се премахне лятното часово време.

 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5319 Весело

  До коментар [#38] от "Panda":

  Аха, сега те разбрах. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK