Полша ускорява спорната съдебна реформа въпреки възраженията на Брюксел

Председателят на полския Върховен съд Малгожата Герсдорф

© Reuters

Председателят на полския Върховен съд Малгожата ГерсдорфНовите полски съдебни власти, създадени по силата на спорна реформа на управляващите консерватори, решиха вчера да ускорят номинирането на нови съдии във Върховния съд въпреки възраженията на Брюксел, предаде "Франс прес".


Миналата седмица Европейската комисия пристъпи към нов етап в наказателната си процедура срещу Полша. Преценявайки, че страната не е отговорила на безпокойството й за зачитането на независимостта на съда при реформата на Върховния съд, Брюксел изпрати официално уведомление на Варшава.


Полският Върховен съд обяви в началото на август, че временно преустановява пенсионирането на съдии на възраст на и над 65 години, наложено от действащия от юли закон, и отправи към Съда на Европейския съюз пет "предварителни въпроса" по темата.
Без да се съобрази с това, Националният съдебен съвет (НСС), който има задачата да изслушва кандидатите за освободените по силата на новия закон места, вчера реши да ускори номинирането на нови съдии, чието назначение след това трябва да бъде утвърдено от президента Анджей Дуда. Ускоряваме процеса, колкото можем, каза пред журналисти новият председател на НСС Лешек Мазур.


Освобождаването на съдии от Върховния съд в резултат на понижаването на възрастта за пенсиониране - един от ключовите елементи на реформата в съдебната система - е в центъра на спора между полското правителство и Брюксел. Промяната във възрастта за пенсиониране, влязла в сила в началото на юли, засяга 27 съдии във Върховния съд, в това число неговия председател Малгожата Герсдорф. Тя отказва да напусне поста, позовавайки се на конституцията, според която мандатът й е шестгодишен - до 2020 г. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  E много се надуха поляците!
  Дори прекалено!!!

 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4197 Неутрално

  Успех.
  Радвам се, че има кой да се противопостави на едноличното управление на Германия и Франция.

  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Крайно време е да им отнемат правото на глас на Полша, за да се спрат с авторитарните глупости! Това не е съдебна реформа /както и у нас няма съдебна реформа/, това са промени в законодателството, противоречащи на Конституцията и на разделението на властите, целящи недосегаемостта на властимащите ... :)

 4. 4 Профил на bnb39573998
  bnb39573998
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#3] от "dedo_goshko":

  Айде пак глупости. Изумявам се как още има хора, които мислят, че ще се отнеме гласът на Полша. Толкова ли не разбрахте, че за щастие ЕК няма тези правомощия. Това може да стане само по единодушие на Европейския Съвет. Унгария, Естония, Латвия, Литва, Чехия категорично заявиха, че ще наложат вето. Накрая ще се присъединят и други държави.

  Това е лустрация в съдебната система, а такава може да има само чрез съдебна реформа. Поляците да изритват най-после дъртите корумпета комунисти и да се приключва с тая драма, че взе да става досадно.

 5. 5 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Реформата може и да е спорна, но 65 години са достойна възраст за пенсиониране.

 6. 6 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 773 Весело

  До коментар [#3] от "dedo_goshko":
  „Крайно време е да им отнемат правото на глас на Полша, за да се спрат с авторитарните глупости! “

  А бе дЕдо, у хоремага това ли си хортувате? А нещо за нашата „съдебна система“ приказки има ли? Нема, нема, викаш, то у нас всичко е наред, стабилност та се пука по шевовете...

 7. 7 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  санкции,ембарго и ежедневни бомбени рейдове над Варшава.сатрапския режим там трябва да падне.

 8. 8 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 773 Весело

  Пани малгожатка(на снимката) както е свила устицата като кокошо ду//пе си е типичен кадър на системата держински... Дошло е време поляците след 37 години да се отърват от такива...

 9. 9 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4094 Неутрално

  До коментар [#4] от "bnb39573998":
  "Това е лустрация в съдебната система, а такава може да има само чрез съдебна реформа. Поляците да изритват най-после дъртите корумпета комунисти и да се приключва с тая драма, че взе да става досадно."

  Удивително е с каква страст и упоритост ЕС защитава "дъртите корумпета комунисти" в съдебната система на Полша. Не е за вярване , че в олевяването си Европа може да стигне дотам.
  А в същото време ЕС няма нищо против съдебната система в България, защото у нас всичко е наред.
  Да се смееш ли , да плачеш ли.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6080 Весело

  "...Ускоряваме, колкото можем ..."
  И партията доволна (ускоряваме) и ЕС (колкото можем)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Реформата може и да е спорна, но 65 години са достойна възраст за пенсиониране.
  —цитат от коментар 5 на hammurabi


  И аз така мисля. Нема да векуват в тоя съд. Дайте път на по-младите.

 12. 12 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 467 Неутрално

  “А бе дЕдо, у хоремага това ли си хортувате? А нещо за нашата „съдебна система“ приказки има ли? Нема, нема, викаш, то у нас всичко е наред, стабилност та се пука по шевовете...
  —цитат от коментар 6 на joro4900


  Кога съм казал, че у нас е наред? :) Ние затова си имаме ежегодни мониторингови доклади, които скоро няма да бъдат отменени, само се надявам идеята, която се прокрадва в ЕК, че ако се продължава с неизпълнението на съдебната реформа да ни наложат санкции и глоби, да се осъществи, за да може тройната коалиция Цаца-Баце-Делянчо да понесе поне някакъв удар по безупречния си имиджа:):):)

 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4197 Неутрално

  До коментар [#12] от "dedo_goshko":

  Поляците наложиха санкции за стотици милиони евра над немските компании, които унищожиха местното производство. Наложиха данък на всички фирми, които крият печалба, данъка е върху оборота. Сложиха данък и на всички чужди банки. Искат да не са зависими от Франция и Германия, а да имат местни фирми и собственици.
  За това е войната срещу тях. А, и защото попречиха на вноса на евтина работна ръка от Азия и Африка.

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#3] от "dedo_goshko":Айде пак глупости. Изумявам се как още има хора, които мислят, че ще се отнеме гласът на Полша. Толкова ли не разбрахте, че за щастие ЕК няма тези правомощия. Това може да стане само по единодушие на Европейския Съвет. Унгария, Естония, Латвия, Литва, Чехия категорично заявиха, че ще наложат вето. Накрая ще се присъединят и други държави.Това е лустрация в съдебната система, а такава може да има само чрез съдебна реформа. Поляците да изритват най-после дъртите корумпета комунисти и да се приключва с тая драма, че взе да става досадно.
  —цитат от коментар 4 на bnb39573998


  За първата част не споря, само се надявах да стане :):):)

  Относно втората част - това не е лустрация, това е стъпка към превземането на съдебната система отвътре, тъй като така предложените от правителството реформи /освен, че са в нарушение на Конституцията на Полша!/ са всъщност опит за тотална диктатура на Качински и партията му ... тук дори ГЕРБ-ерите не си позволяват подобни своеволия :):):)

 15. 15 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 467 Весело

  До коментар [#12] от "dedo_goshko":Поляците наложиха санкции за стотици милиони евра над немските компании, които унищожиха местното производство. Наложиха данък на всички фирми, които крият печалба, данъка е върху оборота. Сложиха данък и на всички чужди банки. Искат да не са зависими от Франция и Германия, а да имат местни фирми и собственици.За това е войната срещу тях. А, и защото попречиха на вноса на евтина работна ръка от Азия и Африка.
  —цитат от коментар 13 на hope


  Нито едно от тези неща не отричам. Но съм чел проекта на закона, който по-късно бе приет от парламента им /на английски, разбира се, не на полски :)/ и исканите промени, повярвай ми, са безумни! :) Шефът на ВСС да се избира от правителството, да не могат да бъдат съдени представители на изпълнителната власт, докато са на власт, шефовете на тамошните ВАС и ВКС също да се назначават от МС ?!?!? и т.н. Това, колега, е пълно безумие, но явно поляците си харесват да бъдат мачкани тоталитарно и затова си гласуват яко за Качински, който е един съвременен Сталин отвсякъде ... :)

 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4544 Неутрално

  До коментар [#4] от "bnb39573998":

  За ЕС процедурата съм съгласен, но не и с определението на съдиите. Там имаше пълна лустрация, за разлика от България, с публикуване на документите.
  Хайде посочете ми един от тези съдии във Е+Върховния Съд който е "комунист"? Няма да можете, но нали трябва с нашия аршин да мерим света.
  Малгожата Герсдорф е била член на "Солидарност" от 1980-2005, а през 2003-2005 е член на Юридическия Съвет на "Солидарност". Има докторат и е хабилитирана. Баща и, професор Мирослав Герсдорф беше един от големите специалисти в областта на кооперативното право в Полша.

 17. 17 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  До коментар [#15] от "dedo_goshko":
  исканите промени, повярвай ми, са безумни! :) Шефът на ВСС да се избира от правителството, да не могат да бъдат съдени представители на изпълнителната власт, докато са на власт, шефовете на тамошните ВАС и ВКС също да се назначават от МС ?!?!? и т.н. Това, колега, е пълно безумие, но явно поляците си харесват да бъдат мачкани тоталитарно и затова си гласуват яко за Качински, който е един съвременен Сталин отвсякъде ... :)

  Това искат И герберите у нас!
  Не смеят да го кажат на глас, НО ТОЙ избра ли си ГО? Базконтролна ли е у нас властта или да?
  Заради това те отминават и не получаваш ни плюс ни минус!!!
  Мафията те отминава!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK