Безсилни пред популизма: шведските социалдемократи преживяват историческа криза на доверието

Премиерът Стефан Льовен

© Reuters

Премиерът Стефан ЛьовенПри последния път, когато шведската Социалдемократическа партия не успя да стигне върха на национални избори, Първата световна война бе на едва два месеца.


Никоя друга политическа сила не е доминирала в европейска страна така, както лявоцентристката партия. Тази епоха обаче върви към края си, пише "Файненшъл таймс". На изборите в Швеция на 9 септември социалдемократите почти със сигурност ще отбележат най-лошия си резултат за повече от век.


Едно посещение в Тролхетан, индустриален град в Западна Швеция, показва защо. Някога дом на автомобилната компания "Сааб", Тролхетан традиционно масово гласуваше за социалдемократите. Сега "Сааб" е фалирала, повличайки със себе си голяма част от работните места, които осигуряваха подкрепата за партията. Градът с население 49 хил. души има и още един проблем – този месец банда младежи запали коли в предградие, където живеят много имигранти. Това бе поредният случай от вълната подобни престъпления, заляла Швеция. Премиерът социалдемократ Стефан Льовен се обърна към младежите с думите: "Какво, по дяволите, правите?".
В Тролхетан недоволството от правителството е осезаемо. Според един от жителите социалдемократите не са изпълнили обещанията си: "Те вложиха повече пари в имиграцията, отколкото във възрастните – тях ги е грижа повече за хората, които идват в Швеция през последните две или три години, отколкото за онези, които са изградили системата".


Негов приятел, който възнамерява да гласува за дясноцентристка партия, коментира: "Социалдемократите не вършат добра работа. Аз работя пет дена в седмицата, а някои просто си седят у дома и не вършат нищо. Социалдемократите подкрепят мързеливия начин на живот, а на много хора им писна от това".


Нови общества


Социалдемократите в Швеция, както и другаде в Европа понесоха поражения заради настъпилите в обществата промени. Подобряването на благосъстоянието доведе до това по-малко избиратели да се интересуват от въпроси като трудовите права, докато в същото време лявоцентристите се опитваха да намерят отговори на опасенията, свързани с глобализацията и имиграцията.


"Социалдемокрацията се издигна, когато индустриалното общество бе във възход. Днес има ново общество, в което много от старите партии се справят зле на фона на възхода на десните популисти", коментира Улф Бьерелд, преподавател в Университета в Гьотеборг и активен социалдемократ.


Подкрепата за социалдемократите е около 25%, което я прави все още най-голямата партия, но е доста под получените през 2014 г. 31%. Макар сегашното, водено от социалдемократите правителство да е смятано за едно от най-слабите от десетилетия насам, партията има шанс да се задържи на власт, защото основната дясноцентристка Умерена партия също се очаква да отбележи рекордно ниски резултати.


Главните печеливши след изборите по всяка вероятност ще бъдат партиите в крайните части на политическия спектър – антиимигрантската Шведски демократи и бившите комунисти от Лявата партия.


През 2015 г. Льовен затвори границата на Швеция след рязко увеличаване на броя на търсещите убежище, а правителството затегна правилата за имиграцията. Според Йонас Шостед, лидер на Лявата партия, социалдемократите са заели по-твърда позиция в голяма степен за да спрат отлива на избиратели към популистите от Шведски демократи.


Малин Стал, 20-годишен кандидат на социалдемократите, смята, че Шведски демократи просто предлагат "лесни отговори: ако изгоните всички мигранти, всички проблеми ще бъдат решени. Ако продължите да повтаряте това, някои хора ще започнат да го вярват."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK