Хората в северните страни всъщност не са толкова щастливи, твърди ново проучване

Хората в северните страни всъщност не са толкова щастливи, твърди ново проучване

© Associated PressСеверните страни като Финландия и Норвегия редовно оглавяват световните класации на местата, където хората са най-щастливи. Ново проучване обаче показа, че щастието в тези държави далеч не е всеобщо, пише Би Би Си.


Докладът "В сянката на щастието" на Северния съвет на министрите и Института за изследване на щастието в Копенхаген има за цел да даде една по-нюансирана картина на живота в Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция, допускайки, че техните репутации всъщност прикриват значителни проблеми в част от обществата, особено сред младите хора.


В опит да създадат по-добра представа за т.нар. суперсили на щастието авторите на доклада проучили данни от периода между 2012 и 2016 г. Те помолили анкетираните да оценят удовлетворението си от живота от 1 до 10. Хората, дали оценка над седем, са категоризирани като проспериращи, тези, дали пет и шест – като борещи се с трудности, а всички по-надолу – като страдащи.
Резултатите показват, че 12.3% от хората на Север спадат към втората и третата категория, като сред младите и възрастните процентът е най-висок - съответно 13.5 и 16 на сто. При възрастните хора болестите и самотата са най-големите фактори.


В петте държави много от хората, които казват, че животът не е хубав, са именно младежи и особено млади жени. Макар причините да се различават, се смята, че стресът, самотата и усещането за натиск за постигането на успехи може да играят голяма роля, отбелязва "Гардиън". Един от авторите на доклада дава за пример Дания, в която културата на перфекционизма е сериозен проблем.


Психичното здраве като фактор


Взимайки предвид всички възрастови групи, лошото общо здравословно състояние най-често е посочвано като причина, следвано от проблеми с психичното здраве, неравенство на доходите, безработица и ограничени социални контакти. Сред младите психичното здраве е най-големият фактор. Според един от авторите на доклада "все повече млади хора се чувстват самотни и стресирани и страдат от психични разстройства".


В Дания 18.3% от хората между 16 и 24 години са заявили, че страдат от проблеми с психичното здраве, като при жените от тази възрастова категория процентът е дори по-висок – 23.8 на сто. За петте години на проучването в Норвегия се наблюдава увеличение от 40% в броя на младите хора, търсещи помощ заради този проблем.


Според доклада във Финландия, която през 2018 г. измести Норвегия като най-щастливата страна, самоубийствата са причина за една трета от смъртните случаи сред хората между 16 и 24 години. Младите жени по-често завяват, че се чувстват депресирани в сравнение с младите мъже.


Авторите на доклада са на мнение, че високите доходи в северните държави защитават хората от усещането за страдание или усилия. Те установили, че хората са повече от три пъти по-склонни да дават по-ниска оценка на удовлетворението си от живота, ако са безработни. Това важи особено за мъжете, които освен това са по-склонни да заявяват, че страдат от психични проблеми, когато нямат работа.


Докладът показва, че липсата на социални контакти е по-голям проблем сред мъжете, отколкото сред жените.


Сред другите заключения е, че силно религиозните хора е по-вероятно да се чувстват по-щастливи, както и че няма разлики между хората, живеещи в провинцията и тези от градовете. Липсата на социални контакти е по-голям проблем за мъжете. Във всички възрастови групи мъжете, особено по-възрастните, са по-малко социално активни, което е фактор, свързван с нещастието.


Авторите на доклада посочват и социално-икономическите последици от тези проблеми - отсъствието от работа заради болести, ниската продуктивност и използването на здравни услуги.


Въпреки че докладът е фокусиран върху северните държави, в него се прави сравнение и с данни от други части на света. Докато в северния регион 3.9% от хората попадат в категорията "страдащи", процентът е много по-висок например в Русия (26.9 на сто) и във Франция (17 на сто).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK