Хората в северните страни всъщност не са толкова щастливи, твърди ново проучване

Хората в северните страни всъщност не са толкова щастливи, твърди ново проучване

© Associated PressСеверните страни като Финландия и Норвегия редовно оглавяват световните класации на местата, където хората са най-щастливи. Ново проучване обаче показа, че щастието в тези държави далеч не е всеобщо, пише Би Би Си.


Докладът "В сянката на щастието" на Северния съвет на министрите и Института за изследване на щастието в Копенхаген има за цел да даде една по-нюансирана картина на живота в Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция, допускайки, че техните репутации всъщност прикриват значителни проблеми в част от обществата, особено сред младите хора.


В опит да създадат по-добра представа за т.нар. суперсили на щастието авторите на доклада проучили данни от периода между 2012 и 2016 г. Те помолили анкетираните да оценят удовлетворението си от живота от 1 до 10. Хората, дали оценка над седем, са категоризирани като проспериращи, тези, дали пет и шест – като борещи се с трудности, а всички по-надолу – като страдащи.
Резултатите показват, че 12.3% от хората на Север спадат към втората и третата категория, като сред младите и възрастните процентът е най-висок - съответно 13.5 и 16 на сто. При възрастните хора болестите и самотата са най-големите фактори.


В петте държави много от хората, които казват, че животът не е хубав, са именно младежи и особено млади жени. Макар причините да се различават, се смята, че стресът, самотата и усещането за натиск за постигането на успехи може да играят голяма роля, отбелязва "Гардиън". Един от авторите на доклада дава за пример Дания, в която културата на перфекционизма е сериозен проблем.


Психичното здраве като фактор


Взимайки предвид всички възрастови групи, лошото общо здравословно състояние най-често е посочвано като причина, следвано от проблеми с психичното здраве, неравенство на доходите, безработица и ограничени социални контакти. Сред младите психичното здраве е най-големият фактор. Според един от авторите на доклада "все повече млади хора се чувстват самотни и стресирани и страдат от психични разстройства".


В Дания 18.3% от хората между 16 и 24 години са заявили, че страдат от проблеми с психичното здраве, като при жените от тази възрастова категория процентът е дори по-висок – 23.8 на сто. За петте години на проучването в Норвегия се наблюдава увеличение от 40% в броя на младите хора, търсещи помощ заради този проблем.


Според доклада във Финландия, която през 2018 г. измести Норвегия като най-щастливата страна, самоубийствата са причина за една трета от смъртните случаи сред хората между 16 и 24 години. Младите жени по-често завяват, че се чувстват депресирани в сравнение с младите мъже.


Авторите на доклада са на мнение, че високите доходи в северните държави защитават хората от усещането за страдание или усилия. Те установили, че хората са повече от три пъти по-склонни да дават по-ниска оценка на удовлетворението си от живота, ако са безработни. Това важи особено за мъжете, които освен това са по-склонни да заявяват, че страдат от психични проблеми, когато нямат работа.


Докладът показва, че липсата на социални контакти е по-голям проблем сред мъжете, отколкото сред жените.


Сред другите заключения е, че силно религиозните хора е по-вероятно да се чувстват по-щастливи, както и че няма разлики между хората, живеещи в провинцията и тези от градовете. Липсата на социални контакти е по-голям проблем за мъжете. Във всички възрастови групи мъжете, особено по-възрастните, са по-малко социално активни, което е фактор, свързван с нещастието.


Авторите на доклада посочват и социално-икономическите последици от тези проблеми - отсъствието от работа заради болести, ниската продуктивност и използването на здравни услуги.


Въпреки че докладът е фокусиран върху северните държави, в него се прави сравнение и с данни от други части на света. Докато в северния регион 3.9% от хората попадат в категорията "страдащи", процентът е много по-висок например в Русия (26.9 на сто) и във Франция (17 на сто).

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Щастието е много относително.. А пък класации по щастие абсолютно безполезни..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Заплащането е "утешението". Сравнението с Русия го показва. А адекватното заплащане дава възможност за пътуване и "зареждане на батериите"...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално
 4. 4 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Който иска да научи повече за северните народи, да прочете "Почти перфектните хора".Излезе преди няма и година и и наистина показва колко объркани, фрустирани и особени на скандинавците, особено пък за южняци, като нас и най-вече за средиземноморските народи!
  Лично за мен, те не знаят какво е щастие и го бъркат с удобство.

 5. 5 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Сега чакаме ново предаване по Фокс Нюз за северната комунисхическа кочина и нейното разпадане. Даже Дойче Зелето изпадна в потрес.

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Всички тези класации са тотално изкривени!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 264 Неутрално

  А добро утро , в Скандинавието мирогледа дори да си най нещастният ще си кажеш , че си щастлив , защото според обществото трябва да си такъв , докато тук е обратно дори и всичко да ти е наред ще мрънкат колко зле било.

 8. 8 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Последните хора, които някога са живяли в лишение там скоро ще си заминат. Ще останат само готованковците, които винаги ще са недоволни... цоциализЪмА винаги води до това.

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 9. 9 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 727 Весело

  До коментар [#4] от "chinaski":

  Препоръчвам и един норвежки филм - "Кухненски истории", от 2003 г.

  https://www.imdb.com/title/tt0323872/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  Щастието е много разтегливо понятие!А разликата във стандарта,сигурноста и грижата за хората между нас и Скандинавето е колосална.Даже е странно че реално сме на един континент.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  Щастието е състояние на духа , а то не зависи само от материалното благосъстояние. Един циганин , който е намерил в кофата за боклук парче хляб е щастлив , че ще се нахрани и няма да остане гладен , а един богаташ ще е нещастен , че не е намерил смисъла на живота.

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  Хората в северните страни всъщност лъжат, че са толкова щастливи...

  [email protected]
 13. 13 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Който иска да живее като бутилка на чист рафт, която бършат от прах и не я блъскат може и да нарече това щастие. Имаме възрастна позната- вдовица, която живее в Северна Швеция и е много спокойна и почти напълно самотна. Ходят си на гости с още две местни жени един път на седмица и се снимат на подредена и красива маса. Изобщо тия държави са добри за някакъв период от живота и то не за всеки. Същото е с Канада. Там приятелства между семейства трудно ще станат. Включващият модел на Сащ, а и този при нас, отсъства. Отделно тия хора имат нужда от витамин Д и то се отразява. Но идеално място за всичко няма. В Австралия има слънце в изобилие.

 14. 14 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Мисля, че навсякъде щастието намалява заради високите нива на стрес и превръщането на живота в надпревара - все повече работа и работа за все повече пари, с които се закупуват нови и нови вещи. Всичко това създава предпоставки за бум на психическите разстройства, депресия, паник атаки, безсъница, по-тежки състояния като шизофрения и аутизъм сред младите и накрая, което почти се забравя от всички, епидемия от тинитус (шум в ушите), който у мнозина е като безкраен писък, който никога не престава.
  Не може до безкрай да расте икономиката и животът да бъде само едно състезание за пари. Скандинавците са по-добре от американците в това отношение, но ето в Дания и там култура на перфекционизма. В Япония една трета от младите са се предали, нито се женят, нито искат семейства, кариери и всичкото.
  И преди да бъда наречен мурзилка, подчертавам, че Русия, където животът е борба за оцеляване, не е и не може да бъде алтернатива. За мен Испания е добър вариант - хората умеят и да работят, но и да живеят. Макар, че 100% съм сигурен, че и там има проблеми.

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Всички тези класации са тотално изкривени!
  —цитат от коментар 6 на lz2

  Либертоносните медии винаги се опитват да вменят ,че който има нова автомобил,смарт жилище с нови електроуреди трябва да е много щастлив , но потреблението на прави хората щастливи а всъщност само човек може да направи човека щастлив , не е случайно ,че в Африка и Латино Зоната
  Където има арктическа зима е нормално хората да са в дълги периоди на депресии!
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3544 Весело

  Ами да заповядат на юг, бе! С отворени ръце ще ги дочакаме да се порадват малко на реалния живот. И анкетиращите да направят нова анкета, запитвайки ги "Колко време можете да издържите при тези условия на живот?"

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 17. 17 Профил на glavatar
  glavatar
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Студ и мрак - за какво щастие говорим!

 18. 18 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 878 Неутрално

  В северните страни хората просто не са свикнали да се оплакват и мрънкат. Такъв им е манталитетът, такова им е възпитанието. Това не означава, че всичко им е цветя и рози. И ще продължават да печелят такива измислени класации, въпреки депресията и самоубийствата...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 19. 19 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Любопитно

  Института за изследване на щастието...

  Датско НПО?

  Тома Белев върши къде-къде по-смислена работа, като брои полските мишки!

  Да разлая троловете!!
 20. 20 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#1] от "ostin22":

  за баба на село щастието е да има добра земеделска година и агнетата да са здрави.
  За гражданина в София - съвсем друго, за хората в северна Европа трети и така нататък и така нататък.....

  Пирамида на потребностите на Маслоу и според потребностите сигурно и щастието може да се дифинира.

 21. 21 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#13] от "grayeagle":

  Отделно тия хора имат нужда от витамин Д и то се отразява.
  —цитат от коментар 13 на grayeagle

  Всъщност се оказва, че е точно обратното - хората в Скандинавия имат по-високи нива на витамин Д, защото ядат много риба, морски дарове и яйца. Освен това са свикнали да търсят слънцето и по-бялата им кожа позволява да поемат повече лъчи.
  Докато при съвременния начин на живот хората в по-южните части на Южна Европа се излагат на слънце за кратко и когато то е по-ниско. В допълнение нямат културата да консумират богати на витамин Д храни.

 22. 22 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Щастието както го разбирам аз е усещане близко до религиозно изживяване. Случва се рядко - при сбъдване на някаква мечта, среща с любим, преодоляване на препятствие, решаване на сложна задача, откритие... случва се по десетина пъти в живота на човек.

  Не знам какво разбират под щастие шведи, англичани или германци... ама не е това.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 23. 23 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#18] от "CINZANO - оправете си сайта!":
  Това за самоубиствата също е мит. Виж, която и да е класация. Скандинавските страни са някъде по средата.

 24. 24 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Вчера попаднах на това филмче, от което ми идваше да се гръмна на втората минута. Като се сетя за нашият студентски живот, това шведско "щастие" не ми трябва.
  https://aeon.co/videos/every-night-hundreds-of-swedish-students-scream-their-anxieties-into-the-sky?platform=hootsuite

 25. 25 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Изследванията на щастието и разните там статистики и класации са една голяма глупост.

  Скандинавците ще казват, че са щастливи, дори когато не са. Така са научени.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 26. 26 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 482 Весело

  " Института за изследване на щастието в Копенхаген "
  =================================================================
  :))):))):))):)))))))))))))))))))))))))))

 27. 27 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 853 Любопитно

  Само 12.3% от хората на Север не се определят за проспериращи! Това ми направи най-голямо впечатление от целия разтревожен коментар.

 28. 28 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 853 Весело

  за баба на село щастието е да има добра земеделска година и агнетата да са здрави.
  —цитат от коментар 20 на nemisemisli


  ...и кокошките да снасят :)

 29. 29 Профил на Petar Sofev
  Petar Sofev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "chinaski":

  Да, склонен съм да се съглася след почти 3 години на север.

 30. 30 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Като са толкова щастливи, защо се самоубиват повече от нас нещастните?

 31. 31 Профил на еморето
  еморето
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Това е най-дълго провежданото научно изследване, и то е върху щастието.
  Струва си да се изгледа!
  https://www.ted.com/talks/robert_waldinger_what_makes_a_good_life_lessons_from_the_longest_study_on_happiness?language=bg

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Весело

  Това не е новина.....
  Знае се отдавна.....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1387 Весело

  До коментар [#22] от "Обществен деятел":

  "Щастието както го разбирам аз е усещане близко до религиозно изживяване. Случва се рядко - при сбъдване на някаква мечта, среща с любим, преодоляване на препятствие, решаване на сложна задача, откритие... случва се по десетина пъти в живота на човек"

  Е явно за всеки е различно щото аз па го разбирам като state of mind и СИСТЕМА така да си цъкаш нещата че да нема нужда от имоушънал роулъркоустъри а постоянно да ти е общо взето гот, но не тоя екзалтирания гот а оня гот дето е спокич и не ти дреме особено за квото и да е. Разбира се един здравословен ентусиазъм около нещата дето прави човек и празнуване на частичните успехи е хубава подправка към това основно ястие

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 34. 34 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1013 Любопитно

  Какво щастие може,да има когато е студено и мрачно?Аз малко като се заоблачи и ми се разваля настроението.

 35. 35 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Давам скромен обобщителен принос:
  1.Щастието няма обективни критерии, (изключвам баналност, като"мнооо пари"). То е или декларативно - как се чувства субектът, или субтрактивно - от кои лоши неща не страда субектът. И в двете посоки може много да се класифицира.
  2. Географският фактор е особено важен с някои не токлова явни характеристики: раса и геном, климат и цикъл светло/тъмно, култура и религия, хранителни навици, (особено по отношение на алкохола).
  3. Изброеното, без да претендира за изчерпателност, води до пълното безсмислие на подобни изследвания, и особено КЛАСАЦИИ!!!

  roo
 36. 36 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  В страни, където почти половин година е нощ, лятото е има-няма месец, духа, вали и народа има проблем с алкохола, няма как да се водещи в толкова финна материя, като т.н. щастие.
  Те могат и доказват че са по-честни, повече работят и спазват реда, но такива показатели, както и добрия стандарт, пряко следствие от горните качества, нямат връзка с усещането за удовлетвореност.

 37. 37 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Скъпа пиячка, агресивни жени, студ и лицемерие - това е горе-долу рецептата за егоистичното им псевдощастие

  malart.blog.bg
 38. 38 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  уау, цели 12% били нещастни и се борели с трудности в живота :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 39. 39 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  много обичам бай Ганю като излезе от кочината и отиде някъде и почне с коментарите как местните не знаят как да си живеят живота :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 40. 40 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Скъпа пиячка, агресивни жени, студ и лицемерие - това е горе-долу рецептата за егоистичното им псевдощастие
  —цитат от коментар 37 на malart


  Между другото, лицемерието е добър мерител за нивото на щастие. Колкото по-голямо е лицемерието, толкова по-големи нещастници. На места лицемерието е в такива размери, че хората дори на себе си не могат да признаят, колко са зле всъщност.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 41. 41 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  много обичам бай Ганю като излезе от кочината и отиде някъде и почне с коментарите как местните не знаят как да си живеят живота :)
  —цитат от коментар 39 на ckh41566335


  :) Не видях някой да е написал такова нещо...това са си твои проекции.

  Колко време си живял в Скандинавието? Какви са ти наблюденията?

  Или само бай Ганьовци познаваш?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 42. 42 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  До коментар [#41] от "EP":

  брей, че психолог и ясновидец.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 43. 43 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  "В Дания 18.3% от хората между 16 и 24 години са заявили, че страдат от проблеми с психичното здраве, като при жените от тази възрастова категория процентът е дори по-висок – 23.8 на сто. "
  Честни хора. В България поне 30% са депресари параноици, и едни допълнителни 40% са бесни невротици. Ама с къркачинг и тутунинг се изглаждат ръбовете и създава илюзия за нормалност.
  А когато една трета от българските жени се научат да си признават че са крейзи и имат нужда от помощ--направо нов живот ще заживеем:)

 44. 44 Профил на stereoburn
  stereoburn
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Щастието може да е субективно понятие, но често в по-голямата си част е определяно от конкретни фактори като образование, здравеопазване, сигурност, платежоспособност и т.н. Статията загатва за психичното здраве и нарастналия процент от хора, които търсят професионална помощ. Това за мен е ключовия момент: в България темите за психичното здраве са табу (особено сред по-възрастното поколение). Ако се консултираш с терапевт те смятат за луд. Хората крият или просто не разбират симптомите на нарушена психика, не търсят помощ, не се интересуват. Това не ни прави по-здрави или по-щасливи, просто по-невежи.

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Колкото по- на север, по- студено и мрачно, трябва да са по- нещастни. Но пък и на юг, в Африка не са щастливи.

 46. 46 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "В Дания 18.3% от хората между 16 и 24 години са заявили, че страдат от проблеми с психичното здраве, като при жените от тази възрастова категория процентът е дори по-висок – 23.8 на сто. "Честни хора. В България поне 30% са депресари параноици, и едни допълнителни 40% са бесни невротици. Ама с къркачинг и тутунинг се изглаждат ръбовете и създава илюзия за нормалност.А когато една трета от българските жени се научат да си признават че са крейзи и имат нужда от помощ--направо нов живот ще заживеем:)
  —цитат от коментар 43 на patilanskomeze


  Много е възможно да си прав.

  Вероятно във всяка една страна поне едно 20% от хората имат някакви психични проблеми.

  Но това не е в противоречие със съждението, че класациите за нивото на щастие са пълен булшит и заблуда.

  Общо взето, можем да предположим, че там, където стресът е голям, нивото на психичните болести също е високо.
  Към това можем да добавим и обществата, където децата на 1 годинка тръгват на ясла и биват отделени от майките им.

  По въпроса за невротичността на българина - определено е така, но не можем да минем немците. Немците са най-невротичната нация, която познавам.

  Между другото, в Скандинавските държави са много големи алкохолици. Голямо поркане пада.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 47. 47 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#15] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Пробвай да поживееш няколко месеца така, както се живеели през 18 век и кажи пак, че потреблението не те прави щастлив.

 48. 48 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#34] от "Sabbath":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И като във вица- лятото кога започва- миналата година беше в сряда!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 49. 49 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "На психологично равнище щастието зависи по-скоро от очакванията, отколкото от обективните условия. Ние не изпитваме удовлетворение, когато водим спокойно и материално осигурено съществуване. Ние изпитваме удовлетворение, когато реалността отговаря на очакванията ни. Лошата новина е, че с подобряването на условията очакванията неимоверно се повишават. Драстичното подобряване на условията на живот, на което човечеството се радва през последните десетилетия, намира израз по-скоро в нараснали очаквания, отколкото в нараснало задоволство. Ако не вземем мерки, каквито и успехи да постигнем в бъдеще, ние ще сме все така неудовлетворени."

  Ювал Ноа Харари

 50. 50 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Преди около 2300 години Епикур предупреждава учениците си, че отчаяният стремеж към щастие вероятно ще ги направи по-скоро нещастни, отколкото щастливи. Няколко века по-рано Буда е отишъл още по-далеч, проповядвайки, че именно търсенето на приятни усещания е източник на страдания. Тези усещания са просто мимолетни и безсмислени вибрации. Дори когато ги изпитваме, ние не реагираме със задоволство: по-скоро копнеем за още. Следователно, независимо какъв екстаз или блаженство изпитвам, аз никога няма да съм доволен. Ако отъждествявам щастието с преходни приятни усещания и копнея за все повече и повече такива усещания, нямам друг избор освен непрестанно да ги търся. Когато най-сетне ги получа, те бързо изчезват и тъй като сам по себе си споменът за минали удоволствия не ме удовлетворява, ще трябва отново да ги търся. Дори търсенето да продължи десетилетия, то никога няма да се увенчае с траен успех; напротив, колкото повече копнея за такива приятни усещания, толкова по-напрегнат и недоволен ще ставам. За да постигнат състояние на истинско щастие, хората трябва да забавят търсенето на приятни усещания, не да го ускоряват."

  Ювал Ноа Харари

 51. 51 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Решаването на днешните проблеми ще положи основите на утрешните и т.н. Истинското щастие идва само когато откриете проблемите, които се радвате да имате и с удоволствие решавате."

  Марк Менсън

 52. 52 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Желанието да натрупате повече позитивни житейски преживявания е само по себе си негативно преживяване. И колкото и парадоксално да звучи, приемането на негативното преживяване само по себе си е позитивно преживяване. "

  Марк Менсън

 53. 53 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Веднъж чух един художник да казва, че когато човек няма проблеми, съзнанието превключва моментално на автоматично търсене, за да намери нещо нередно."

  Марк Менсън

 54. 54 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  "все повече млади хора се чувстват самотни и стресирани и страдат от психични разстройства".

  До коментар [#15] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Пробвай да поживееш няколко месеца така, както се живеели през 18 век и кажи пак, че потреблението не те прави щастлив.
  —цитат от коментар 47 на usero


  Ми кажи го на скандинавците , те не случайно имат суицидно поведение което се дължи на липса на любов, приятелство, морално отношение и други не материални липси причинени от либерносната демокрация! Наливането с финландска водка само забавя психични разстройства, които продължават да се натрупват!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 55. 55 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Не звучи убедително, щастието за едни се измерва с пари, за други с разбирателство и любов.

 56. 56 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#4] от "chinaski":Препоръчвам и един норвежки филм - "Кухненски истории", от 2003 г. https://www.imdb.com/title/tt0323872/
  —цитат от коментар 9 на baba_zozolana


  Да, звучи интересно, но не го намирам в нито един торент тракер.

 57. 57 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  В северните страни хората просто не са свикнали да се оплакват и мрънкат. Такъв им е манталитетът, такова им е възпитанието. Това не означава, че всичко им е цветя и рози. И ще продължават да печелят такива измислени класации, въпреки депресията и самоубийствата...
  —цитат от коментар 18 на CINZANO - оправете си сайта!


  именно! В Дания 18.3% от хората между 16 и 24 години са заявили, че страдат от проблеми с психичното здраве, като при жените от тази възрастова категория процентът е дори по-висок – 23.8 на сто. За петте години на проучването в Норвегия се наблюдава увеличение от 40% в броя на младите хора, търсещи помощ заради този проблем.

  -----
  Не ме ли нагрее слънцето и не ме ли лъхне планинския вятър в Родопите, или това усещане за наближаващ дъжд в тракийското поле...не ми трябват никакви Скандинавии и Канади...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 58. 58 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#50] от "writer6":

  Предполагам, че цитата е от "Sapiens: A Brief History of Humankind"...

 59. 59 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3082 Весело

  До коментар [#45] от "Роси":

  "Колкото по- на север, по-студено и мрачно, трябва да са по-нещастни. Но пък и на юг, в Африка не са щастливи."
  ==============
  Ами, теорията за златната среда.
  Нещо като паралел 42, умерен климат, баланс на мързел и свръхамбициозност...

  Еретик
 60. 60 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#58] от "Bada Bing":

  Следващата книга е: Кратка история на бъдещето

 61. 61 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  Оценявайте това, което имате за да сте щастливи.
  Просто е.

 62. 62 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 727 Весело

  До коментар [#56] от "chinaski":

  Моля, проверете си личните съобщения.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK