Кои са новите роби на Европа

Кои са новите роби на Европа

© Георги КожухаровЧрез заплахи и насилие те са превърнати в роби, полагащи принудителен труд. Не само в третия свят - търговията с хора и робският труд са в настъпление и в Европа. Включително в Германия, пише "Дойче веле".


По данни на австралийската организация "Walk Free Foundation", в света днес има над 40 милиона души, които живеят при робски условия. 167 хил. от тях - в Германия. Това отговаря на около 0.2 на сто от местното население. Докато историческото робство се основава на законно признатата собственост на един човек върху друг, съвременното робство функционира другояче. "Робството вече не е легално, но то е като хамелеон и продължава да съществува тайно", казва Дитмар Ролер, изпълнителен директор на германското бюро на правозащитната организация "International Justice Mission". Основната отличителна черта на съвременното робство, според "Walk Free Foundation" е това, че хората "не могат да избегнат или да предотвратят експлоатацията посредством заплахи, насилие, принуда и злоупотреби с властта". Понятието "модерно робство" се използва за различните форми на подчинение и експлоатация като търговия с хора, принудителен труд или принудителни бракове. Много често границите на това, което наричаме модерно робство, са размити.


Модерното робство засяга при това не само страни като Либия, Катар, Конго. Още през април Съветът на Европа предупреди , че търговията с хора и робският труд са в настъпление и в Европа. Особено търговията с хора с цел експлоатация на работна ръка. По данни на германската криминална служба, това се отнася най-вече до мигрантите в строителния бранш, гастрономията, месопреработването, селското стопанство и транспорта. През миналата година властите са регистрирали 180 жертви на съвременно робство в 11 приключени разследвания. Повече от жертвите произхождат от Източна Европа.
Сексуалната експлоатация е широко разпространена в Германия. "Германия е публичният дом на Европа", казва Дитмар Ролер. Особено голям е броят на жените, принудени да проституират. По данни на федералната криминална служба, през миналата година са регистирани 500 жертви на принудителна проституция. Докато в областта на принудителния труд повечето жертви са мъже, мнозинството от жертвите на сексуална експлоатация са жени, главно от България, Румъния и Германия.


"Вие колко роби държите?"


Дитмар Ролер обръща внимание и върху една сравнително нова форма на сексуална експлоатация: чрез интернет. "Германските клиенти могат да си наемат за един час дете от Филипините, което трябва пред камерата да прави това, което те искат", казва той. Тези примери, както и чуждестранният произход на много от жертвите, показват, че модерното робство не признава държавните граници. Много повече става дума за един глобален феномен със свързани по цял свят участници. Преди две години икономистът Еви Хартман разбуни духовете с книгата си "Вие колко роби държите?" Нейната теза е, че всеки среден германец държи косвено около 60 роби само чрез потребителското си поведение. "Дори чрез покупката на дрехи, или стоки, които съдържат суровини от конфликтни региони, човек насърчава робските условия на труд в другите части на света", посочва Дитмар Ролер.


Малолетните са най-силно застрашени


Говорейки за модерното робство, не бива да изпускаме от очи, че малолетните са най-силно застрашени да станат жертва на подобни структури. Също и в Германия. Наскоро един скандал в Щауфен щокира германската общественост. В продължение на две години едно семейство систематично изнасилва днес десетгодишния си син и го предлага на други клиенти за пари. През последните години и принудителните бракове са във фокуса на властите. Германската полиция регистрира годишно между 50 и 60 случая на принудителни бракове.


Тъмните цифри във всички области на модерното робство са значително по-високи. "Затова трябва енергично да се борим срещу подобни структури. Германия също трябва да направи още много в това отношение", казва Дитмар Ролер. International Justice Mission работи активно в други страни от Азия и Африка, където модерното робство е широко разпространено и хората нямат достъп до правните системи. "В повечето случаи става въпрос за пари. Затова трябва да направим бизнес модела неатрактивен за участниците", изтъква Ролер. Така например International Justice Mission търси филипински полицаи за преследване на детската проституция и изправя престъпниците пред съда. По този начин може да открие и някой германец, който чрез интернет задоволява педофилските си наклонности.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Не ми е приятно да го казвам, но и робството понякога е въпрос на личен избор.
  Що се отнася до насилственото робство - не мисля, че има нещо по-ужасно.

 2. 2 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Българките, които гледат възрастни и болни в Италия, са също робини и подложени на тормоз

  malart.blog.bg
 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1353 Любопитно

  Принудителните бракове не бяха ли културна особеност при една мирилюбива религия? Време е пропадналите либерал толераст социалисти да ги узаконят в името на мирното съжителство и толерантност към гостите на баба...😨

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Бре колко думи, които само повтарят заглавието. Аз съм възхитен, това не всеки го може!

 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1231 Любопитно

  Една кратка история за информация на младото поколение.
  В началото на прехода към светло капиталистическо бъдеще, ЦИГАНСКАТА дума "гадже", която буквално означава "роб", беше либерално-тоталитарно наложена в българското общество от глобалистките сили. Преди 89' не знаехме такава дума и нейното значение.
  За целта на това циганизиране на българския език ще ви оставя да теоретизирате сами, но поне се замислете следващия път като споменете думата "гадже".

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Поредната статия спусната от НПО центъра. Напълно безсмислена, но важното е, че отговаря на болшевишката пропаганда.

 7. 7 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Повечето хора са роби в един или друг смисъл. Принудителното робство е ужасно, но по-опасно ( не по-ужасно) е, че болшинството съвременни хора са доброволни роби. Те си търсят хомота и ако случайно се освободят от него, те търсят да наденат друг. Не се чувстват добре без хомот, не се осмеляват да надигнат глава, да се огледат, защото робството им дава комфорт а свободата е тежка и некомфортна.

 8. 8 Профил на hristovbh
  hristovbh
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Основната отличителна черта на съвременното робство, според "Walk Free Foundation" е това, че хората "не могат да избегнат или да предотвратят експлоатацията посредством заплахи, насилие, принуда и злоупотреби с властта".
  Това не беше ли съжителство, другари?

  БХ
 9. 9 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Модерното робство е да работиш от заплата до заплата без перспектива за бъдещето (т.н. wage slavery), и е много по-всеобхватно и незабележимо от любимите на НПО-тата "експлоатирани леки жени".

  В Европа вече има ясно оформена социална прослойка наречена "прекариат" от хора без сигурност на работното място, принудени да работят "каквото намерят" за неясен период от време, за да си осигурят базово оцеляване.

 10. 10 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 855 Весело

  До коментар [#9] от "Carrera Panamericana":
  Форума на дневник е пълен с такива, бачкат като роби в европа или щатите, обаче псуват росийката и българия, като същевременно са големи привърженици на баце, щот построил стадион у тяхното село, дет не са се връщали 20 години. всички, до един се представят за успели бизнемени!

 11. 11 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Всеки гастърбайтр, независимо националност, отишъл за пари в европа и оставил къща и семейство в която и да е държава е роб.

 12. 12 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 546 Весело

  Една кратка история за информация на младото поколение. В началото на прехода към светло капиталистическо бъдеще, ЦИГАНСКАТА дума "гадже", която буквално означава "роб", беше либерално-тоталитарно наложена в българското общество от глобалистките сили. Преди 89' не знаехме такава дума и нейното значение.За целта на това циганизиране на българския език ще ви оставя да теоретизирате сами, но поне се замислете следващия път като споменете думата "гадже".
  —цитат от коментар 5 на БМЗ


  Поредната конспиративна теория. В смисъл, че аз съм чувал думичката още през 70-те, което ще рече, че още тогава бай Тошо го е започнал тайно тоя преход. То той нали беше влашки циганин, та всичко се намества перфектно.

  Или тя историята беше за информация на младото поколение, не за такива като мен, за нас е късно да научим нещо ново?

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4578 Любопитно

  Новите роби са обикновено бедни, невежи и ниско образовани хора от целия свят, включително европейци.

  Изродите, които се занимават с този ужасен престъпен бизнес, които търгуват с хора заслужават най-тежки наказания, като например доживотен затвор.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Всеки гастърбайтр, независимо националност, отишъл за пари в европа и оставил къща и семейство в която и да е държава е роб.
  —цитат от коментар 11 на b0b069


  Абе, някои от тия роби, накрая купуват по няколко къщи, взимат по няколко паспорта, изкарват един куфар пари, и в крайна сметка, стават шефове на господари като теб.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#10] от "ban":

  България е недолюбвана единствено от русоробите, да ме прощаваш. И може да пишеш името с главна буква.

 17. 17 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Страни като Германия осигуряват работа и добър живот на милиони НЕгерманци, но някой си от "Дневник" забелязал, че там някъде (може би) няколко души страдали от някакво си (недоказуемо) робство... Да ви имам "темите" и акцентите... Защо ни губите времето?

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4882 Неутрално

  Робите не се наемат, те се притежават...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#16] от "truly":
  Ами, напротив, всички статийки в които се хули България много се харесват на русофобите и американофилите. Погледни, кои коментират статиите за проблемите в образованието, здравеопазването, транспорта, и какви са коментарите!

 20. 20 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  Поредната статия за набиване на чувство на вина у хората.
  Относно работниците от Източна Европа: не можем да говорим за робство след като работникът има избор да напусне ако не го удволетворяват условията на работа. Никой не го е принудил насила да работи в чужбина. Доверяват се на разни посреднически фирми, вместо да си търсят сами работа, а след това се чудят защо са ги излъгали.
  Относно проститутките, примамени и заставени насила да проституират, това са наивни млади момичета, които ако имаха повече акъл в главите си нямаше да изпаднат в това положение. По-голямата част от занимаващите се с тази дейност я вършат доброволно заради парите, които изкарват.
  Тука са омешали и типични случаи на домашно насилие като принудителни бракове и сексуална експолоатация.
  Ако европейците не купуват стоките, произведени в по-бедните държави, жителите там няма да имат работа и ще бъдат още по-зле, отколкото са сега. Да не би в Африка да са добре след като произвеждат много малко за европейския пазар?

 21. 21 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#5] от "БМЗ":

  .ЦИГАНСКАТА дума "гадже", която буквално означава "роб", беше либерално-тоталитарно наложена в българското общество от глобалистките сили. Преди 89' не знаехме такава дума и нейното значение."
  —цитат от коментар 5 на БМЗ


  Абсолютна лъжа , каскет. "Гадже" е термин в софийския сленг поне от 50-те години на 20-ти век, а може и от по-рано. При това се употребяваше дори от и от зрели и сравнително културни хора при контактите им с младежи. Употребата и никога не е била с някаква негативна конотация. Значението горе долу съвпада с английските "гърлфренд" , "бойфренд" , доколкото може да се отнася за "гадже" /приятел/ на момче и на момиче. Явно още тогава софийските тийнейджъри сме се джендеросвали. Но пък не обичахме това "другарю", "другарко", другото значение на приятел.
 22. 22 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#11] от "b0b069":

  Повечето са като онзи циганин, броящ еврата във видеото "дойчланд-мойчланд". Работят там в някоя българо/турска/румънска фирма която урежда заминаването на робите още оттук, там се озовават в една квартира с 6-7 човека, където само вечерят с напазаруваните евтинии от Алди и Лидл, и след това спят.

 23. 23 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иво": И у нас има такива фирми, даже официално регистрирани, които се занимават с това-наричани “съвременни търговци на роби”.

 24. 24 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Опитът за вменяване на вино у потребителите си е клета идиотия. Та нали ако спрат да потребяват, тия доброволни уж роби ще умрат от глад ... Статията е типичен примр за популизъм, ментална каша в главата на авторът и анти европейска хибридна пропаганда ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 25. 25 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 557 Весело

  Българките, които гледат възрастни и болни в Италия, са също робини и подложени на тормоз
  —цитат от коментар 2 на malart

  До коментар [#2] от "malart":

  Коментарът ти изобщо не се връзва с партийната повеля - дасе плюе по Германия. :)
  Това изобщо не е свързано с изчезналото при Кънев и Атанасов членство на ДСБ в ЕНП... :)

  Страни като Германия осигуряват работа и добър живот на милиони НЕгерманци, но някой си от "Дневник" забелязал, че там някъде (може би) няколко души страдали от някакво си (недоказуемо) робство... Да ви имам "темите" и акцентите... Защо ни губите времето?
  —цитат от коментар 17 на Йоаникий

  До коментар [#17] от "Йоаникий":

  +++++

 26. 26 Профил на Папайа с коронавирус
  Папайа с коронавирус
  Рейтинг: 1420 Весело

  Повечето хора са роби в един или друг смисъл. Принудителното робство е ужасно, но по-опасно ( не по-ужасно) е, че болшинството съвременни хора са доброволни роби. Те си търсят хомота и ако случайно се освободят от него, те търсят да наденат друг. Не се чувстват добре без хомот, не се осмеляват да надигнат глава, да се огледат, защото робството им дава комфорт а свободата е тежка и некомфортна.
  —цитат от коментар 7 на uq


  Виж ми подписа

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 27. 27 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  До коментар [#5] от "БМЗ":

  Глупости нямало било такава дума, в СЗ Българияо винаги е била популярен сленг.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 28. 28 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  Австралийската организация що не си гледа аборигените там, където до преди 50 години са отвличали децата им за да ги асимилират... и още не са си разрешили проблемите там.
  Тук си имаме достатъчно левичари и без тях.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 29. 29 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#23] от "pantarea":
  "Робите" да си седят дома, като не искат да "робуват".
  Като нямат квалификация и се хващат на всякаква работа където и да са ще получават минимални доходи. Само че минималните доходи в Европа в България са пари.

 30. 30 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#5] от "БМЗ":

  Не сте знаели думата "гадже" вероятно по две причини: Роден сте след 1990 г. или не сте живял в България.

 31. 31 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  До коментар [#26] от "Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма":

  Мразя размиването на понятията до пълна загуба на смисъл и омесването им в пълна каша с лозунги и клишета.
  Иначе казано преди победата на революцията, човек за човека е вълк, а след победата е точно обратното :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 32. 32 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Айдеее, колко много специалисти са се събрали тук... Най-вече успявате да девалвирате понятието с вашите кръчмарски трактовки на "робство". Робът, уважаеми, преди всичко няма избор. Той е държан насила. Няма собственост - дори тялото му не му принадлежи. Няма заплата, няма свобода на придвижване и на решения за себе си. Така че, мислете малко следващия път преди да пишете глупости, че било частично доброволно (??) и че доброволно заминалите за чужбина са роби, че "повечето хора" били роби "в един или друг смисъл" (мне, смисълът е само един) и всякакви такива.

 33. 33 Профил на bash
  bash
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#32] от "dasho":

  Напълно си прав, но философите от организацията просто се хващат за (ще цитирам теб): "Робът, уважаеми, преди всичко няма избор." и от там тръгва всичко, понеже трябва да се работи.

  Може би , ако бяха българи щяха да знаят и поговорката: "Който не работи, не трябва да яде." и нямаше да има такива изблици. :)

 34. 34 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Статията представя изключения като трендове.
  Последните 18 години в глобален план са най-бързото излизане на милиони хора от бедност и мизерия в историята на човечеството.
  Съвсем не всичко е идеално, но повечето неща се подобряват.

  ===========================
  Троловете държат обратната теза, за да държат народонаселението в шаш, за да го манипулират по-лесно.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7563 Неутрално

  Това не е точно робство, защото им плащат.

 36. 36 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#5] от "БМЗ":Не сте знаели думата "гадже" вероятно по две причини: Роден сте след 1990 г. или не сте живял в България.
  —цитат от коментар 30 на ikar_01


  Не ще да е само това. Аз познавам много деца родени извън България след 1990 г., но и те не свързват думата "гадже" с "либерално-тоталитарни глобалистки сили". Тук има някакъв по-дълбок проблем!

 37. 37 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Опитах се да разбера какво пише в статията, но не успях. Отивам да чета коментарите под статията, дано хвърлят малко светлина по въпроса.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 38. 38 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3067 Любопитно

  До коментар [#5] от "БМЗ":

  Да прощаваш, ама циганската дума за роб е "даса" - идва от името на съответната каста в Индия.
  В същото време това е и циганската дума за българин /за грък пък е "будало"/.
  Гаджо, с ударение на О означава просто нециганин, ама такъв, от когото си отчужден /в някои диалекти/. Нециганинът, който добре е интегриран с циганите е "мануш" - човек.

 39. 39 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3067 Любопитно

  До коментар [#18] от "penetrating":

  А да сте чели/чували, че голяма част от робите едно време са били свободни, продали себе си в робство, за да не умрат отглади?

 40. 40 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  До коментар [#21] от "zaki":

  Думата "гадже" се среща в романа на Камен Калчев "Живите помнят" в епизод, описващ случка през 1941 година.

 41. 41 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  До коментар [#21] от "zaki":

  Думата "гадже" се среща в романа на Камен Калчев "Живите помнят" в епизод, описващ случка през 1941 година.

 42. 42 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  До коментар [#21] от "zaki":

  Думата "гадже" се среща в романа на Камен Калчев "Живите помнят" в епизод, описващ случка през 1941 година.

 43. 43 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  Модерното робство е да работиш от заплата до заплата без перспектива за бъдещето (т.н. wage slavery), и е много по-всеобхватно и незабележимо от любимите на НПО-тата "експлоатирани леки жени".

  В Европа вече има ясно оформена социална прослойка наречена "прекариат" от хора без сигурност на работното място, принудени да работят "каквото намерят" за неясен период от време, за да си осигурят базово оцеляване.
  —цитат от коментар 9 на Carrera Panamericana


  Извинете, но не намирам изкарването на прехраната си с труд за робство. Напротив, гордея се с него. Не само не сме вързани да работим за отделна фирма, но можем да го правим в която и да е страна на ЕС. Това е свобода!

  Вярно, парите никога не са достатъчно и фирмите имат по-малко ангажименти към работниците, но в сравнение с други времена и народи сматам че нашето (в Европа) "базово оцеляване" е твърде добро. Спомнете си филма "Модерни времена" на Чарли Чаплин за капитализма по време на индустриализацията, да не говорим за крепостните селяни във феодална Русия, или животът ни при социализма - когато някой друг решаваше какво ни се полага да консумираме, в кой град да живеем, в кое предприятие да работим и в кои държави да пътуваме.

 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4882 Неутрално

  До коментар [#39] от "patsis":

  Не знаех, но това също потвърждава казаното от мен :) Купувачът в случая ги притежава

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#7] от "uq":

  Всеки има право да избяга доброволно от свободата (и отговорността) по един или друг начин, проблема е когато ти го наложат по насилствен път!

 46. 46 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Като останеш гладен, ебем ти свободата на избора. Ще се съгласиш на всичко, само и само да се нахраниш. Та това за свободния избор си е чиста фантастика, лицемерие и демагогия.

 47. 47 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално
 48. 48 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2155 Весело

  До коментар [#30] от "ikar_01":

  До коментар [#5] от "БМЗ":Не сте знаели думата "гадже" вероятно по две причини: Роден сте след 1990 г. или не сте живял в България.
  —цитат от коментар 30 на ikar_01


  Има и трета - не е ставал за сгаджосване.

 49. 49 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2155 Весело

  До коментар [#21] от "zaki":

  Аз винаги съм си мислил, че думата "гадже" произлиза от френското "gadget". Уикипедия го определя по следния начин:

  Un gadget est un objet souvent ingénieux, mais presque toujours inutile à long terme. C'est un type de cadeau courant lors des fêtes de fin d'année.

  "Гадже" е един често хитроумен предмет, но почти винаги непотребен в дългосрочен план (!). Това е вид разпространен подарък за новогодишните празници.

  Което на български си се превежда като "дрънкулка".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK