Промени ли нещо заповедта на стените в баварските правителствени сгради да има разпятия

Маркус Зьодер поставя дървен кръст в офиса си

© Associated Press

Маркус Зьодер поставя дървен кръст в офиса сиКоято и страна да сте взели в дебата в южната германска провинция Бавария за това дали във всеки обществен офис да бъде поставено разпятие, едно нещо изглеждаше ясно: продажбите на религиозни атрибути може да се повишат.


Неекспертно проучване на ДПА обаче показва, че хората, специализиращи се в производство и продажба на религиозни предмети, не съобщават за ръст на продажбите, макар че се очакваше всеки съдебен следовател, ветеринарен инспектор и главен министър в провинцията да се снабди с разпятие и да го постави на външната си врата.


"В момента не мога да напусна. Трябва да продължа да работя", казва Андреас Пьотман, мениджър на компания в Мюнхен, която продава широк асортимент от католически стоки. Добавя, че не повече от 20-30 купувачи са дошли заради новата директива.
Маркус Зьодер - премиерът на предимно католическата и гордееща се с това провинция в Южна Германия, издаде тази година разпореждане всички правителствени служби до юни да поставят на видно място разпятия, за да се подчертае християнското наследство на провинцията.


Нареждането предизвика значителен отпор. Нерелигиозни граждани се чудеха дали това ги засяга. Мюсюлманите се питаха дали е нормално в търговски обект да се поставя разпятие, а в същото време да е спорно да се носи бурка. Дори църквата отправи критики към провинцията, че


злоупотребява с употребата на религиозни символи.


Общият консенсус бе, че Зьодер се опитва да печели политически точки преди регионалните избори на 14 октомври. Има опасност неговият Християнсоциален съюз (ХСС) да изгуби мнозинството си в провинциалния парламент, тъй като консервативните избиратели се обръщат към крайнодясната "Алтернатива за Германия (АзГ). ХСС - сестринската партия на действащия в национален мащаб Християндемократически съюз - от дълги години е доминираща политическа сила в провинция Бавария. Партията редовно събираше над 50 на сто от гласовете, но от 1970 г. насам постепенно губи електорат, за да стигне до около половината от това през последното десетилетие.


Възходът на АзГ още повече усложни живота на ХСС, който не е свикнал да има друга значима партия вдясно от него. Засега ХСС успява да се задържи начело благодарение на коалиции със сходно мислещи партии или на преки гласове за кандидати, отдаващи предпочитание на ХСС дори когато той не е спечелил мнозинство.


Ръководството му е притеснено какво ще стане този октомври. Затова дойде и решението за кръстовете, което не донесе скок в продажбите, какъвто някои очакваха.


Новите указания не налагат стриктно какви трябва да са разпятията. Пьотман казва, че повечето от закупените за провинциалните служби са от неръждаема стомана, високи са около 30 см и без статуетка на Христос, което практически ги превръща в обикновени кръстове, а не разпятия.


"Е, не са чак толкова малки и определено не са дискретни", казва той. Други са направени от цветно стъкло. Сред закупилите такива са служба по строителството, библиотека, полицейски участък и затвор. Пьотман е имал няколко клиенти. Други хора от бизнеса казват, че са имали много по-малко или изобщо никакви клиенти.


"Изискването за разпятието си остава, дори да не се посреща с радост и макар че като цяло няма последствия", казва Томас Людвиг, мениджър на друга мюнхенска фирма.


Подобни са коментарите и в търговски център в Регенсбург - град, който е седалище на една от най-важните епископии.


Михаел Пфафенцелер, дърворезбар от Оберамергау - градче, световноизвестно с организираните там веднъж на 10 г. великденски възстановки на страданията на Христос, казва, че никога не е очаквал новото нареждане да доведе до скок на продажбите. "Беше глупаво", смята той. "Разбира се, продавам по някой-друг кръст, но не заради закона."


Преди наредбата в редица баварски училищни стаи и съдебни зали вече висяха кръстове. Новото правило допуска изключения за колежи, театри и музеи. Липсва и клауза как да се контролира дали изискването за поставяне на разпятие се спазва. То освен това не се отнася за федерални служби, базирани в Бавария, нито за такива, които са под контрола на други местни власти. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2289 Весело

  Ако нещата се случваха с религиозни символи, турската лира и савецката рубла нямаше да потъват като гюлета.

 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4614 Любопитно

  Възходът на АзГ още повече усложни живота на ХСС, който не е свикнал да има друга значима партия вдясно от него.
  =========
  Християн комунизма е много лоша симбиоза.....
  При все че по германските земи десетилетия имаше луд секуларизъм!
  Сега комунистите с кръстове ще има да наваксват..... цели петилетки.....
  Как е петилетика на Дойче езика...?

  Bukalemun
 3. 3 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 339 Весело

  Когато народът е нещастен, религията набира сила.
  И обратно - щастлив народ няма нужда от религия.

  Послеслов:
  Ако религията започне да губи сила, народът трябва да се направи нещастен и нещата се оправят.

 4. 4 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 339 Весело

  Как се прави народът нещастен!
  Като му се влошат здравето и перспективите - средата като цяло.
  България - все по-подходяща за религия.
  Народът е тотално лумпенизиран и както се казва, религията може да мине за по-малкото зло. Временно. Едно голямо зло не може да стане по-малко.

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Възходът на АзГ още повече усложни живота на ХСС, който не е свикнал да има друга значима партия вдясно от него.=========Християн комунизма е много лоша симбиоза..... При все че по германските земи десетилетия имаше луд секуларизъм!Сега комунистите с кръстове ще има да наваксват..... цели петилетки..... Как е петилетика на Дойче езика...?
  —цитат от коментар 2 на eti mehter


  Комунисти с кръстове бродят в савецкия саюз,но това не помага на рублата.

 6. 6 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 339 Весело

  И една добра новина.
  Митрополит Николай става почетен гражданин на Сопот, защото е снабдил неделното училище по вероучение с учебници (20 ученика).
  Дай Боже и на другите пловдивски гета.

 7. 7 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 339 Весело

  До коментар [#5] от "4ort":

  Когато се сложат кръстовете, всички стават еднакви.
  Няма комунисти, няма фашисти, намя десни радикали, няма фундаменталисти или леви анархисти.
  Всички са еднакви.

 8. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Когато народът е нещастен, религията набира сила. И обратно - щастлив народ няма нужда от религия.
  —цитат от коментар 3 на ruby


  Интересно, че сте достигнали до една основна истина - нещастните хора се сещат за Бога, щастливите го забравят. Нищо, че бъркате вярата с религия.

  Иначе беше крайно време да се покаже на пришълците, че Европа е християнска (и затова е по-напреднала технически и икономически) и затова на тях тук им харесва повече.

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 4290 Неутрално

  Как се прави народът нещастен!Като му се влошат здравето и перспективите - средата като цяло.България - все по-подходяща за религия.Народът е тотално лумпенизиран и както се казва, религията може да мине за по-малкото зло. Временно. Едно голямо зло не може да стане по-малко.
  —цитат от коментар 4 на ruby


  Ако ти се движиш с лумпенизирани приятели, то аз в моята среда не виждам лумпени. И около мене също.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 339 Любопитно

  До коментар [#8] от "Лео":

  Преди време попаднах на едно четиво - католически свещеник, показващ на показ мръсотията в църквата.
  Та последната, чрез мрежата, която притежава, организирано е влошавала жизнената среда на цели държави, за да се сетят за Бог.
  Лошото е, че на такъв етап и държавните структури, допуснали развитието на мрежата, вече трудно контролират разпада.

 11. 11 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 339 Весело

  До коментар [#9] от "lz2":

  Да подложим на референдум следното:
  Лумпенизирана ли е нацията или не?
  Няма да ти издържи тезата.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12866 Неутрално

  Политиката едва ли ще повиши религиозността, но мигрантите -определено да.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Християнският джихадизъм с нищо не е по-добър от ислямския.

  Не се заблуждавайте, АзГ е временно явление, партия-еднодневка. След 10 години дори няма да помним, че са съществували.

 14. 14 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 339 Весело

  До коментар [#8] от "Лео":

  Не искаш ли да разбереш как точно се е влошавала жизнената среда на цели държави, организирано през религията - от дребни внушения на подвластните до тотален разпад на нации!

  Впрочем и аз имам големи резерви към миграцията. Последната никога не е спирала и няма да престане, но много лош материал плъзна напоследък. Докато се облагороди ще минат векове. Лошото е и друго! Тези, които трябва да образоват и подобрят материала, са непригодни за целта. Лошо от долу, лошо от горе, а по средата - религия.

 15. 15 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 553 Неутрално

  да промени се,напомня на гостите,все още че Европа е християнска и не се спи с кози и овце,а жената не е катър!!А ма вас това дневник много ви дрази,нека да е така!!!

 16. 16 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Акции като тази ,с връщането на християнската символика са естествена реакция към проблемите ,създадени от изкуствено наложената мултикултурност и толерантност ,които отдавна надхвърлиха нормалните граници и се превърнаха в система от права и привилегии. Правовият ред / абсолютно незаконното преминаване на държавни граници и пренебрегване на визовите режими/ и социалните разходи / за хора ,които нямат реално юридическо основание да ги получават/ постепенно започват да карат редовите европейци,които не са политици да се притесняват за собствената си държава.
  И на слепите вече е ясно ,че ислям =ислямизъм и реакциите са : крайно десните с едни методи -Кемниц , умерените с връщане на християнските символи и ценностти ,левичарите - с обвинителни памфлети по Дойче Веле и с парите на Отворено общество.
  Истината е ,че ИСЛЯМА ВЕЧЕ РАЗДЕЛИ ЕВРОПА.

 17. 17 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 339 Весело

  До коментар [#15] от "Ivan Rachev":

  Доскоро Европа беше средище на култура, литература, образование, демокрация и върховенство на Закона.
  Но се появиха всякакви психопати, та вече и други етикети и слагат.
  Преди време Ален Делон каза, че не му се живее в "новата" Европа, тази, която личните ти фантазии са инсталирали в собственото кръгозорЧЕ.
  Да си чувал някога за Балзак, Стендал, Гьоте, Дени Дидро, Жан Батист Молиер, Ничше, Кант, Волтер, Ортега и Гасет, Флобер, Пруст,............................................................................................................................... .
  Само бог ви е в главите, затова се скапва светът.

 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 4290 Неутрално

  До коментар [#9] от "lz2":Да подложим на референдум следното:Лумпенизирана ли е нацията или не?Няма да ти издържи тезата.
  —цитат от коментар 11 на ruby


  Искаш да кажеш, че хората ще признаят, че са лумпени ли, за да има болшинство?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Атеист съм, но по добре кръст отколкото полумесец !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK