Защо все повече англичани спят на улицата

Защо все повече англичани спят на улицата

© Associated PressСамо за седем години броят на бездомниците в Англия се е удвоил – 300 хил. души живеят без покрив над главата. За това развитие вина носят и мерките за икономии на консервативното правителство, което най-после забеляза проблема, пише "Дойче веле".


"Атмосферата вкъщи беше много тягостна и след като ме изгониха, дойдох тук", разказва 18-годишната Брогън. Момичето сега живее в общежитие за младежи бездомници в Шефилд. В дома, стопанисван от организацията Roundabout, са настанени 27 младежи.


Според благотворителната организация Shelter в Англия има 300 хиляди бездомници. Броят им е нараснал значително от 2010 г. - оттогава консервативното правителство води политика на строги икономии. Най-сетне проблемът беше забелязан и от властите.


Повече превенция
В средата на август министърът за общините и жилищното строителство Джеймс Брокеншир представи своя законодателна инициатива: целта е до 2027 г. да няма хора, които да спят на улицата. От април насам общините са задължени да предлагат помощ още от първия ден след прекратяването на даден договор за наем. Болниците, затворите и бюрата по труда трябва да препращат хората към социалните служби, ако съществува опасност те да останат на улицата. С т.нар. Закон за намаляване броя на безпризорните правителството залага сега на ранната превенция.


Консерваторите отдавна са подложени на натиск заради проблема с бездомниците. Той отдавна вече не се отнася само до Лондон с неговия прегрят пазар на недвижимите имоти. Миналата година политикът от Лейбъристката партия Анди Бърнъм спечели кметските избори в Манчестър с обещанието да се захване с проблема с многото бездомници. Оттогава той дарява за тази цел 15 процента от кметската си заплата. Днес в Англия в приюти живеят с 60 процента повече хора, отколкото през 2011 г., а броят на бездомниците е нараснал повече от два пъти. "Бездомничеството стана проблем, за който говорят всички в Англия - не само в градовете, но и в провинцията", казва Джон Дийн от Университета в Шефилд, който се занимава с темата.


Липсват достатъчно средства


Изследователят смята, че е правилно правителството да залага на превенцията. "Но новият закон не е много радикален. Вярно, че предлага помощ на повече хора, докато навремето помощ получаваха само най-слабите. Ние обаче не можем да кажем какво ще е качеството на тази помощ", казва Дийн.


Социологът гледа скептично и на финансирането на програмата. Правителството отпуска около 80 милиона евро за следващите три години. Тази сума ще се поделя между няколкостотин общини. "В крайна сметка сумата е нищожна", уверява Дийн. Той се опасява, че в някои случаи и без това задлъжнелите общини ще трябва да доплащат от собствените си бюджети, за да могат да изпълнят задълженията си към новия закон. Освен това социологът смята, че консервативното правителство самó е създало проблема със своята строга политика на икономии.


Той съзира основните причини в орязването на социалните и жилищните помощи. "Въведените строги наказания срещу получателите на социални помощи, за да бъдат съкратени социалните разходи, оказват голямо влияние и водят до увеличаване на броя на бездомниците", споделя той.


Хората, които пропуснат уговорен час в социалната служба или бюрата по труда, губят част от социалните си помощи. Благотворителни организации се оплакват, че в много региони на страната ръстът на наемите изпреварва темповете на увеличение на държавните жилищни помощи.


Договорите за наем в Англия изтичат по правило след една година. Това също е една от основните причини за проблема. От 2011 г. броят на хората, които са загубили жилището си по този начин, се е увеличил тройно.


Недостиг на социални работници и социални жилища


Почти никой от 27-те обитатели на общежитието в Шефилд преди това не е живял под наем. Всички те също усещат последиците от консервативната политика на икономии. Почти всички са пристигнали от горещите социални точки в града.


"Всички социални работници от този квартал бяха изтеглени. Малцината, които останаха, се занимават основно със случаи на сексуален тормоз", каза ръководителят на общежитието Роуз Парчмънт. "Тези младежи не влизат в тази категория. Те се изпаднали в беда и имат нужда от някого, който да им предложи защитено пространство. Такова вече няма", допълва тя. Парчмънт се опитва да създаде една среда, в която младите хора могат да правят и грешки, докато се опитват да разберат какво искат да правят с живота си.


Благодарение на организацията Roundabout Брогън води разяснителна работа сред връстниците си в училищата и се надява да започне професионално обучение. Казва, че с удоволствие би се грижила за възрастни и болни хора. "Но това е трудно", признава 18-годишното момиче.


"Дори и да успее, тя ще бъде изправена пред голямото предизвикателство да си намери жилище", споделя Роуз Парчмънт. "Ние залагаме на социалните жилища, защото те предлагат място за живеене дългосрочно. Те обаче не достигат", допълва тя. Като алтернатива остава само частният жилищен пазар, който обаче е много несигурен. "Всеки има право да живее някъде. Но това става все по-трудно", казва Роуз Парчмънт.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Щото при толкова евтин алкохол, но толкова скъп превоз до вкъщи, някои предпочитат да си спят където ги завари.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1503 Любопитно

  Дневник са станали филиал на Дойче веле

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Забелязах, че статията е от Дойче веле". Загубих интерес.

 4. 4 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  ..."Защо все повече англичани спят на улицата"...

  Това са от новите англичани

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 5 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1399 Любопитно

  имаше едно предаване което рекламираше шипове на замята пред входа против бездомници "иновацията"беше в Англия ;)

  ПС: очакваме икономически емигранти след март месец 2019;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  До коментар [#4] от "venci4":

  Дойче веле са напълно държавна медия и затова не критикуват силните,(силната),на деня. Едва когато някога на власт дойде консервативно и патриотично правителство ще "сменят плочата".

 7. 7 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Защото Великобритания е антисоциална страна, с висока концентрация на капитала и закони, облагодетелстващи богатите.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 8. 8 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1702 Разстроено

  Правете си изводите: Англичаните напълниха Острова със навлеци след разпада на колониалната империя и 60 години след това нямат къщи и спят по улиците.
  Германия малко след това покани сърбите и турците за гастарбайтери и след 10-теина години и те ще започнат да спят по улиците.
  Но понеже са от коренното население и на двете страни левичарството нито ще се интересува от тях, нито ще им помогне, а ще продължи да внася електорат от Африка и Азия.
  Левичарството е чумата за Европа!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 9. 9 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Защото ги мързи да работят. Защото са свикнали държавата да ги хрантути. Защото смятаха, че като напуснат ЕС и на тях ще им дават повече. Защото смятаха, че българи, поляци, румънци им ядат помощите. .......Догодина напролет, ще започнат да се увеличават.

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 10. 10 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#8] от "skara":

  Чумата на Европа е десничарството, т.е. експлоатацията, антисоциалната държава, картелирането на едрия бизнес и лобирането.
  Именно това кара хората да спят на улиците.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 11. 11 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 625 Весело

  До коментар [#8] от "skara":

  Да не забравяме и Масква. Постоянно прибира муслими от републиките си. Че и най-голямата джамия в Европа им направи.

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3176 Неутрално

  Щото дават много пари за социални за мигрантите и за другите не остава.

 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боян Таксиров":

  "Защото Великобритания е антисоциална страна, с висока концентрация на капитала и закони, облагодетелстващи богатите."
  =============
  Бояне, наши младежи, учили английски в училище, отидоха там, на втория ден почнаха работа и плащат квортири, работят и живеят. Как местният не може?
  Бездомничеството явно е личен избор. Помощи само на болни и инвалиди, които пак са си болни.
  Дори и у нас има хем безработица, хем глад за работници. Някои са решили, че за тях по-малко от Херцог не е длъжност.

  Еретик
 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9802 Неутрално

  След Брекзита ще се увеличат.

 15. 15 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1103 Весело

  щот става все по-топло...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 16. 16 Профил на leni_n
  leni_n
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Странна работа. Ако са възрастни или болни тогава нека има помощи, но за млад здрав човек никакви помощи. Щом аз познавам хора, които за нищо не стават и отиват в Англия и работят и си плащат квартира, какво да кажем за местните. Работа има много, бране на ягоди, автомивки, строителство.

 17. 17 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#10] от "Боян Таксиров":

  ти наистина днес чупиш тъпомера!!заглавието ясно казва,за едни има-умнокраисивите от афганистан-учени,професори,академици,за англичаните не се полага,защото са колонизатори!Ама дойче веле не й стиска да направи истинско проучване,на проблема,а само констатира факти.В канада при трюдо ли е къв е,мъж ли е жена ли е,ВЕТЕРАНИТЕ БИЛИ СЕ В ИРАК,СА ЛИшЕНИ ОТ ПОМОщИ,ЗА СМЕТКА НА 3500 $ ПОМОщ НА СИРИЙЦИ,УМЕРЕНИ ОПОЗИЦИОНЕРИ-ПРОВЕРЕТЕ НЕ СЛУшАЙТЕ ПСЕВДО ЖУРНАЛИСТИКА
  БОЯНЕ КОЛКО БЕЗДОМНИ МюСюЛМАНИ БЕЖАНЦИ ИМА?

 18. 18 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Това е интересно явление. И аз бях втрештен, като видях в предверието на сграда, в центъра н Лондон, в средата на зимата, легло отвън. Беше с перфектно бели чаршави и някаква женица под тях. Доста бездомници се виждатв Лондон. Но са някак си дискретни. В южна Европа, примерно във Валенсия са ужасно досадни.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 19. 19 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#13] от "Костадин Иванов":

  Живял съм в Лондон ( разбира се, не на улицата :)) и имам впечатления от тази страна.
  Системата е създадена така, че ако направиш и крачка встрани - пропадаш.
  Например, не можеш да си намериш жилище, ако нямаш референции от бивш наемодател.
  Както е посочено в статията жилищата се дават под наем минимум за една година. Ако преди това наемателят реши да напусне, трябва да изплати на наемодателя остатъка от наема за периода в договора. Т.е. ако след 6 месеца решиш да напуснеш и имаш договор за една година - дължиш наема за останалите 6 месеца. Иначе няма кой да ти даде жилище. Това не е точно закон, а порядки, които облагодетелстват не работещите, а рентиерите, т.е. по богатите. Богатите в тази държава винаги имат право.
  За намиране на жилище не ти трябва само да имаш работа, а банкова история поне 6 месеца назад и квото още му хрумне на "ландлорда".

  Наемите са баснословни на фона на масовото заплащане. Те са много по високи и в сравнение с тези в останалата Западна Европа.

  Следователно, нищо чудно че има бездомници.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 20. 20 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#16] от "leni_n":
  Боже, те у ред ли си, англичанин да бере ягоди....То от това чак и българите пищат, а от българските фирми бягай далеч, по добре си карай 2 смени у БГ, хем повече ще изкараш, хем ще запазиш здраве и нерви.
  Англичаните имат помощи за всичко, едно куче да вземеш и един спален чувал ти стига да живееш къде си избереш, никой не те закача. А кучето ти трябва за да вземаш за него по 80 паунда седмично помощ. Всеки от тия пичове къде са на улицата може да спи в шелтър, безплатно му е всичко, спане, храна, баня, че и джобни му се дават за през деня.
  Спят навън защо така им харесва, времето там е меко и минусови температури много рядко. Събират си се на групи, правят си техни купони, компании, пътуват , и кото ги гледам пари за цигари и пиене винаги намират.
  Иначе един англичанин има хиляди начини да изкара и пари, и помощи. Един ден да работи в седмицата му стига, държавата доплаща.

 21. 21 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боян Таксиров":
  За непосветените е редно да се обясни, че комунизмът в Англия (както е по Маркс и Енгелс) отдавна е построен.
  Децата задължително ходят на детска градина, училищата (и учебниците!) са безплатни, здравеопазването е безплатно. До навършване на пълнолетие на децата единият родител може въобще да не работи...
  А тия, които спят по улиците, са лентяи и наркомани. Защото безработицата в Кралството е под 4%, а свободните (незаетите) места са за над 6%...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 22. 22 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#20] от ".":

  https://www.youtube.com/watch?v=746xJlIAHJ4

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 23. 23 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#19] от "Боян Таксиров":

  "Наемите са баснословни на фона на масовото заплащане. Те са много по високи и в сравнение с тези в останалата Западна Европа."
  ============
  Ами тогава защо се зачука в този ужас?
  И как живя не на улицата "разбира се"?
  Аз не идеализирам Британия, даже никога не съм искал да ходя там. В същото време да си бездомен в страна, където работлив имигрант се оправя е си е чист резил.

  Еретик
 24. 24 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 691 Неутрално

  След брекзит ще са повече ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 25. 25 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#23] от "Костадин Иванов":

  Моят опит там не е показателен за темата.
  Обяснил съм по горе как работи системата. Логично е от нея да изпадат хора.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 26. 26 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#21] от "Депутат 241":

  Това просто не е вярно.
  Питай някой англичанин например какво мисли за здравната им система.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 27. 27 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#26] от "Боян Таксиров":
  Питах. Даже жена ми работи в тази система. И?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 28. 28 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#27] от "Депутат 241":

  Ами ти кажи тогава.
  Въпреки че има и гугъл.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 29. 29 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#19] от "Боян Таксиров":
  И кой ти е разправял тия небивалици? Обади ми се да ти намеря квартира., където се плаща на седмица и с депозит от една седмица. И работа ще ти намеря. При това на закрито и топло. След 3 месеца ще можеш да си купиш кола на старо...
  А за бедните, които спят под мостовете на Темза, това е приказка от началото на 20-ти век. В момента скитничеството е забранено със закон и само лицензирани травълърс (роми) могат свободно така да си житкат без адрес...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 30. 30 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#28] от "Боян Таксиров":

  Здравната система на Англия е бездънна яма. Една от причините да излязат от ЕС е именно тя. Всеки от ЕС може да иде в Англия и да се лекува безплатно. А там за лечение на някои може и милион да изхарчат. Ако примерно сиангличанин и кажеш че нощеска ти се привиждат кошмари и ти иде да се гръмнеш, всяка нощ де имаш легло в болнично учреждение и ще се плаща на хора да те гледат да се не гръмнеш. А на сутринта ставаш и си тръгваш където искаш, примерно на работа. И на тия хора къде те пазят ще се плаша много сериозно.

 31. 31 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#29] от "Депутат 241":

  Благодаря, няма нужда.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 32. 32 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 690 Неутрално
 33. 33 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  Тия млади са бездомни, щото ги мързи да работят и искат така да живеят, не виждам друга причина.
  Моя роднина за 19 години като мед. сестра в хирургия си купи 2 къщи в Лондон и 1 в Манчестър. На последната къща още й плаща ипотеката, но всичко е дала под наем.
  Сега се пенсионира и живее с мъжа си в Италия, там гледат внуците, скоро говорих с нея.

 34. 34 Профил на rvm
  rvm
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не мога да ви разбера хора.
  Защо се опитвате да кажете че дадено нещо е само бяло или само черно.

  Във всяка една поне малко развита страна, ако изпаднеш от системата след това не се влиза лесно обартно. Затова лично съм сигурен че част от тия бездомници са точно хора които са изпаднали и или не могат да се върнат обратно, или след няколко неуспешни опита са спрели да се опитват.

  От друга страна, съм на 100000% убеден че другата част от тези бездомници са точно хора които присто не им се работи.

  Не генерилирайте нещата. В този свят няма почни нищо което да е чисто бяло или черно. Почти всичко е сиво с различни отенъци в зависимост от къде го гледаш.

 35. 35 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#34] от "rvm":

  Никой не казва че нещо е черно или бяло. Просто сравняваме.
  На фона на останалите западноевропейски страни великобритания някак си стои в тъмната гама на сивото.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 36. 36 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Това просто не са англичани по кръв. Промяната на етническия състав не прощава.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  До коментар [#4] от "venci4":

  Повярвай ми НЕ!В грачето в което живея и работя има такива и като цяло те са бели,млади и напувалки!На всичкото отгоре просят яко!

 38. 38 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  Все плачат за "високите наеми", а пропускат да отбележат невероятното нарастване стойността на строителството, както и на поддръжката на имотите.
  Щом наемите в големите градове се считат "прегряти", то нека беднотията отиде да работи в малките селища с ниски наеми. Ако се наказват финансово собствениците на недвижимости, то те ще престанат да инвестират в нови строежи и това само ще задълбочи проблема.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8651 Неутрално

  Ами защото ги мързи да работят, затова.

 40. 40 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#34] от "rvm":Никой не казва че нещо е черно или бяло. Просто сравняваме.На фона на останалите западноевропейски страни великобритания някак си стои в тъмната гама на сивото.
  —цитат от коментар 35 на Боян Таксиров


  Поуспокой се малко бе чиляк! 10-15поста за нула време!
  Някои ще хванат да те вземат за мъж с този ентусиазъм😂😂😃

 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6704 Неутрално

  Какво означава "Изгониха ме" когато е под 18 години?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK