Трябва ли ЕС да се страхува от нов популистки фронт на евроизборите догодина

Трябва ли ЕС да се страхува от нов популистки фронт на евроизборите догодина

© Associated PressС наближаването на изборите за Европейски парламент през 2019 г., битката между поддръжниците и опонентите на ЕС се очертава да прилича много на световното първенство по футбол тази година – променлива, разпалена и с неясни резултати до последния момент, пише "Блумбърг".


Миналогодишната победа на френския президент Еманюел Макрон и четвъртият мандат на германския канцлер Ангела Меркел сякаш сложиха спирачка на отприщилия се след Брекзит антиевропейски курс. И тъкмо когато европейският кораб започна да се стабилизира, в Италия бе съставено популистко правителство от антисистемни партии. Това обаче е само част от проблема на традиционните европейски политически сили.


Според Гунтрам Волф, директор на брюкселския институт "Брюгел", антиевропейските партии ще спечелят голям процент от гласовете, но въпросът е дали те ще се организират и обединят в една партийна група. Ако това се случи, те могат да станат втората по големина група в европарламента, смята Волф.


Какъв е залогът
"Блумбърг" коментира, че евроизборите ще бъдат своеобразен барометър за антисистемните сили по света. Вотът ще има последици за начина, по който се управлява ЕС. Наред с приемането на законодателство заедно с националните правителства Европейският парламент одобрява ръководството на еврокомисията. Евентуално много силно представяне на популистките сили в европарламента може да ги постави в позиция да усложнят или дори да блокират избора на нова комисия през есента догодина.


За сформирането на група в парламента са необходими най-малко 25 евродепутати, включително представители на поне една четвърт (или седем към момента) държави членки.


И тук идва основният въпрос - макар много европейски десни популистки партии да споделят сходни възгледи по въпроси като имиграцията и икономиката, това далеч не значи, че те имат едни и същи политически цели.


Сложна картина


В европарламента, където християндемократите и социалистите са двете най-големи фракции, опонентите на ЕС в момента са разпръснати.


Найджъл Фараж ръководи "Европа на свободата и пряката демокрация" - фракция, която си съперничи за антиевропейското внимание с алианс (Европа на нациите и свободата), включващ френската партия на Марин льо Пен. Двете партии, управляващи Италия, не са единни в Европейския парламент – Движение "Пет звезди" на Луиджи ди Майо е част от групата на Фараж, а Лигата на Матео Салвини принадлежи към фракцията на Льо Пен.


Виктор Орбан и Матео Салвини

© Reuters

Виктор Орбан и Матео Салвини


Картината става още по-сложна, като се добави и присъствието на евроскептици сред Европейската народна партия (ЕНП) и в третата по големина група в парламента – Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Част от ЕНП е партията на унгарския премиер Виктор Орбан "Фидес", която си навлече критики в Европа заради отстъплението от демократичните стандарти.


В ЕКР има членове на управляващата в Полша партия "Право и справедливост", която силно разтревожи ЕС, преследвайки политики в стила на Орбан. Бъдещето на групата, която често е ключов играч в гласуването на законодателство в Европейския парламент, е неясно, защото най-големият национален контингент се състои от британските консерватори, а те ще напуснат след Брекзит през март догодина.


Разместване, но не и революция


В края на юли проучване на "Ройтерс" показа, че евроскептичните сили може да увеличат преднината си на Европейските избори."Европа на свободата и пряката демокрация" може да се увеличи до 59 от сегашните 45 места, а "Европа на нациите и свободата" има шанс почти да удвои местата си до 63 от 35 в момента. С това двата блока заедно биха имали 122 места от сегашните 80, а делът им би се увеличил до 17.3% от 10.6%, тъй като общият брой на местата ще намалее до 705 от 751 с напускането на Великобритания. Подобна комбинирана сила ще увеличи влиянието им в законодателната работа на институцията.


Според проучването ЕНП ще остане най-голямата група, но местата й ще се стопят до 180 от 219, с което преднината й спрямо социалистите и демократите ще намалее до 26 от сегашните 30 места. Центристите (Алианс на либералите и демократите за Европа - АЛДЕ), подпомогнати от възхода на партия "Граждани" в Испания, имат шанса да изместят ЕКР като трета партия.


Не е сигурно обаче, че настоящите съюзи ще останат същите и следващата година. "Пет звезди" например вече започна да проучва възможностите да се присъедини към проевропейските центристи в Брюксел. Други партии като полската "Право и справедливост" може да се изместят към по-явни евроскептични позиции.


Европейска промяна с американска помощ


И за да стане още по-сложно, Стив Банън, архитект на изборната победа на Доналд Тръмп и стратег на Белия дом допреди година, неотдавна създаде в Европа организация, наречена "Движението", която да обедини антиевропейските сили. Инициативата на Банън обаче не бе приета радушно от всички антисистемни партии, което изкара наяве най-големия им проблем - разделението.


Не може да се отрече, че има и доволни. Това, което сближава Банън и Виктор Орбан например, освен визията им, че ЕС е враг, е и вярата, че популисткият бунт може и трябва да бъде културна революция, пише "Ню Йорк таймс". Има и чисто тактически причини за американско-унгарската ос. От гледна точка на Орбан Банън има много какво да предложи. Първо, той може да убеди западноевропейските популисти, че няма нищо лошо в това един премиер на малка държава в Централна Европа да стане неформален лидер на движението им. Второ, присъствието на Банън може да защити европейските крайнодесни от подозрението, че евроскептиците са просто марионетки на Владимир Путин и инструмент в плановете на Кремъл да разруши ЕС. Накрая Орбан иска европейските парламентарни избори през 2019 г. да бъдат референдум за миграцията и исляма - две теми, които вълнуват много консервативни избиратели.


Обединението - мисия невъзможна?


Инициативата на Банън обаче вече създава повече разединение, отколкото единство сред крайнодесните. Жером Ривиер, Международен говорител на френския Национален сбор, изрази изненада и недоволство. "Ние отхвърляме каквато и да била наднационална общност и не участваме в създаването на нищо с Банън", каза той. Александър Гауланд, лидер на "Алтернатива за Германия", също е скептичен: "Не виждам големи възможности за сътрудничество. Не сме в Америка."


Част от проблема може да е непопулярността на Тръмп в Европа и нежеланието на някои националисти да бъдат свързвани с него.


Стив Банън

© Reuters

Стив Банън


Според Матю Гудуин, преподавател в Университета в Кент, има още една, може би дори по-голяма причина десните популистки партии в Европа да не са склонни да си сътрудничат с Банън - той просто е много закъснял. "Много от тези популистки партии имат десетки хиляди членове, те вече са установени... Не е задължително да вярват, че рецептата на Тръмп е нещо, от което се нуждаят, за да постигнат успех".


Въпреки връзките на Банън с водещи европейски популисти много от тях не са особено сигурни дали трябва да допуснат външен човек да играе централна роля в изборите за европарламент. Някои изтъкват, че вече работят по свои собствени паневропейски съюзи. Италианската Лига например заяви, че готви "свой собствен политически проект и собствени съюзи", изграждайки партньорства с френския Национален сбор, "Фламандски интерес" и Австрийската партия на свободата, както и създавайки нови връзки с "Алтернатива за Германия" и Шведски демократи. Преди няколко седмици италианският вътрешен министър Матео Салвини каза, че до изборите през май ще бъде създадена "Лига на лигите", а на срещата във вторник той и Орбан се заканиха да работят за общ твърд подход за миграцията в ЕС.


И все пак, дори и изключвайки американската помощ, обединението на европейската крайна десница може да се окаже невъзможна задача. Макар антисистемните партии на континента да имат близки възгледи по теми като имиграцията, ЕС и гей браковете, има националисти, които трудно могат да се обединят, когато стане въпрос за политическите детайли.


Възможен ли е проевропейски отговор


В същото време същността на Европейския парламент и изборите на всеки пет години правят институцията уязвима на тактики в стила на Банън. Макар с всеки нов договор на ЕС европарламентът да се сдобива с още повече правомощия, участието в изборите намалява година след година, откакто те започнаха да се провеждат през 1979 г. Гласоподавателите често използват изборите като начин да изразят недоволството си от националните условия и протестните партии жънат все повече успехи.


Макар не всички антисистемни партии да имат желание да се възползват от уменията на Банън, едно е ясно - европейската радикална десница не е залязваща сила, дори и само поглеждайки успехите й на национално ниво. Дясната популистка "Алтернатива за Германия" е основната опозиционна партия. Антиимигратската Шведски демократи наскоро стигна до върха в социологическите проучвания преди парламентарните избори в страната.


Еманюел Макрон

© Reuters

Еманюел Макрон


Водещите проевропейски партии в парламента не помагат тази тенденция да се обърне. В очите на много избиратели, особено след финансовата криза през 2008 г. и кризата с мигрантите, умерените партии все по-трудно се различават една от друга. Подобни обстоятелства улесняват крайните политически сили да привлекат гласове по време на избори.


Надеждите на проевропейците са в партията на Еманюел Макрон "Република, напред!", която заедно с реформистки движения като "Граждани" в Испания иска да разруши властта на традиционните групи в европарламента. Миналогодишният срив на традиционната левица и десница във Франция може да засили позициите на центристите в европарламента (АЛДЕ), ако "Република, напред!" обедини с тях.


Освен това в много страни възходът на популизма води до проевропейска мобилизация и е много вероятно поддръжниците на ЕС, а не опонентите му да гласуват на изборите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Radkov
  Radkov
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Европейският съюз няма как да се страхува, защото той не е личност. Тези, които се страхуват, са еврократите, които си мислят, че европейците ще си мълчат кротко докато биват заливани вълна след вълна от нелегални мигранти.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  При социализма громяхме капиталистите, сега - популистите.

  "Не може да се отрече, че има и доволни. Това, което сближава Банън и Виктор Орбан например, освен визията им, че ЕС е враг........."
  ЕС не е враг, който трябва да бъде убит, а болен, който трябва да бъде лекуван.

  Еретик
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Европейският съюз няма как да се страхува, защото той не е личност. Тези, които се страхуват, са еврократите, които си мислят, че европейците ще си мълчат кротко докато биват заливани вълна след вълна от нелегални мигранти.
  —цитат от коментар 1 на lfj51540323


  Страхуват се вашите в Кремъл, защото един силен ЕС ще отвори очите на крепостните.

 4. 4 Профил на bnb39573998
  bnb39573998
  Рейтинг: 237 Неутрално

  От самото начало се тръгва от грешни изходни позиции. Огромната част от описаните политически сили не са анти-ЕС. Що за глупост е да наричаш анти-ЕС някой, който критикува очевидно сгрешения и проблемен модел на управление на ЕС. По-скоро би следвало да се наричат реформистки групи. Нито Орбан, нито Качински, нито Салвини искат ЕС да спре да съществува. Но да се отрича острата нужда от нов подход в изграждането на ЕС е контрапродуктивно. Единствено Льо Пен донякъде може да се смята за антивропйски настроена, въпреки че и тя започна да променя позициите си.

 5. 5 Профил на Radkov
  Radkov
  Рейтинг: 26 Неутрално

  [quote#3:"4ort"][/quote]

  Пич, на 18 години съм, откъде измисли този Кремъл?
  Плюс това не виждам как под "силен ЕС" разбираш ЕС пълен с нелегални мигранти.

 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":

  Краставицата...

 7. 7 Профил на Radkov
  Radkov
  Рейтинг: 26 Неутрално

  До коментар [#4] от "bnb39573998":

  Именно, но за жалост медиите в днешно време не представят нещата обективно. Вече загубих бройката колко пъти анализаторите от Дневник ни наричат "расисти", защото не искаме да приемаме мигранти, "сексисти", защото смятаме, че един мъж или жена няма как магически да си смени пола само защото го иска и т.н.

 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Не.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  оня "ЕС" който лепи етикети определено трябва и се страхува

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Статията си е типична турболиберална пропаганда в стил Дойче Веле - гласувайте за нас либералите, защото другите са чудовища, които искат разпадане на ЕС. Което си е чиста лъжа, но необолшевиките са си такива - ако не искаш незаконна миграция си фашист и расист, ако не искаш джендъризъм, а държиш на традиционното семейство си нецивилизован хомофоб. Всеки който не харесва извратените им ценности, трябва да бъде заклеймен. Предстоят избори, болшевичетата започват голямото страхуване дали няма да изпуснат кокала и да бъдат наритани от Брюксел, което много скоро ще се случи, защото на европейците им писна да ги лъжат и да търпят либералните им безобразия.

 11. 11 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1218 Весело

  Айде пак втръсналите до болка левундерски опорки - който е против упадучния либерастки уклон в политиката е популист.
  Дневник да не кандидатства за клуба на мислителите от ДВ?

  Направо наричайте нацист всеки несъгласен с Макарона и Меркел, кво се лигавите!
  То е ясно, че се прави всичко възможно дясното да се смачка окончателно в Европа и на власт да са вечно зелените левандури и исламофили, ама няма да стане. Европа бавно се пробужда и ще излезе от това по-силна даже.
  И по-дясна :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  ЕС може би се нуждае от силен популистки вот , за да се вразуми !
  = Системи без "обратна връзка" са склонни към саморазрушение.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Повече ме интересува доколко обикновените граждани на европейския съюз се страхуват от ЕС.Дано да не се страхуват много и да гласуват според интереса си на следващите избори.Нека добре да се огледат и преценят рестрикциите,които от ЕС/тука си мисля за европейската олигархия/ са им наложили,могат ли да бъдат премахнати поне отчасти,може ли да бъде предотвратено т.нар. "корпоративно робство",което се налага доста последователно с най-различни благородни подбуди и т.н.А ,иначе,медиите още по-усилено ще продължават да наричат всички,които не приемат политиката на Брюксел,анти-европейци.Тази лъжа ще се повтаря дотогава,докато почне да се приема за истина.

 14. 14 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Основният въпрос пред ЕС е какво ще бъде - федерация или конфедерация
  - всичко друго е отвличане на вниманието и манипулации

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 15. 15 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Трябва ли ЕС да се страхува от нов популистки фронт на евроизборите догодина"

  Това заглавие поставя един много важен въпрос: Кой всъщност е ЕС - гражданите или бюрокрацията? Очевидно, според автора на заглавието, ЕС са бюрократите, защото няма как гражданите да се страхуват от собствения си избор. Прекалено мнго хора взеха да възприемат ЕС като някакъв собствен организъм, който е различен от гражданите на съюза.

 16. 16 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Май настана време разделно - ЕС или ще трябва най-накрая да стане истински единен организъм, или ще продължат да никнат разни орбанчета и брекзитчета тук и там.

 17. 17 Профил на Radkov
  Radkov
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Май настана време разделно - ЕС или ще трябва най-накрая да стане истински единен организъм, или ще продължат да никнат разни орбанчета и брекзитчета тук и там.
  —цитат от коментар 16 на Killing Joke


  С други думи смяташ, че е време ЕС да стане ЕССР?

 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 298 Неутрално

  "Това, което сближава Банън и Виктор Орбан например, освен визията им, че ЕС е враг ..."

  - Стига сте пробутвали глупости. Орбан облагороди Фидес, които пък изместиха социалисти и либерали, да не кажа , че ги завряха... На последните избори Йоббик е втора, а до там се стигна след като Орбан:

  "Отрече се от либерализма. Публично, отчетливо, многократно, като при кръщение. И започна с малки стъпки да се придвижва в противоположната посока, за да спечели онези увеличаващи се като бройка унгарци, чийто гняв ги теглеше към „Йоббик“, но разумът ги възпираше. Ако не беше го направил, сега щеше да е в позицията на, да речем, Иван Костов – много умен, много верен и също толкова излишен. Само така на миналогодишните парламентарни избори партията на Виктор Орбан „Фидес“ можеше да спечели 45 процента и да получи втори пореден (а иначе трети) мандат. Втори останаха социалистите с 25 процента, но истинският опонент на Орбан стана третата политическа сила в парламента – „Йоббик“. ..."
  https://clubz.bg/27802-boje_pazi_ungareca

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Колко значения има термина "популист" в приказките на Блумбърг и сина на Йото Кръстев - нашият "авторитет"? Време е и испанските управляващи да се обявят за "популисти":
  "Испания няма да толерира опити за влизане в страната посредством насилие, предаде Ройтерс, цитирайки изявление от днес на правителството.
  То бе направено в отговор на отправените към кабинета критики по повод връщането в Мароко на 116 незаконни мигранти, опитали с насилие да преминат през граничната ограда на един от испанските анклави в Северна Африка.
  Правозащитни организации сигнализираха, че връщането на мигрантите е станало прекалено бързо и без да им бъде предоставен достъп до правна помощ, за да се установи дали сред тях няма кандидати за предоставяне на убежище. ..."
  http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1861162

 20. 20 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Май настана време разделно - ЕС или ще трябва най-накрая да стане истински единен организъм, или ще продължат да никнат разни орбанчета и брекзитчета тук и там.
  —цитат от коментар 16 на Killing Joke


  Единен организъм, но прояден от мигрантски безделници, които налагат примитивните си традиции.

 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  С други думи смяташ, че е време ЕС да стане ЕССР?
  —цитат от коментар 17 на lfj51540323


  По скоро ЕС трябва да престане да бъде жалка имитация на СССР
  - сбирщина на евро - тарикати и откровени евро- паразити
  = в Свят на безмилостни титани ЕС може да оцелее само единен

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Горе са го писали,и ще се повторя,ама нито Орбан,нито Салвини са против ЕС,просто искат по-различен път за развитие,а не безконтролно приемне на мюсюлмни и неокомуниатически идеологии като джендъризма.Левичарството сразни до максимум хората,и няма как пробутването на неестествени идеологии да не предизвиква съотверна реакция.А,бюрократите в Брюксел да свикват-те не са ЕС,а само изпълнители н волята на избирателите.

 23. 23 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Тази неподписана статия само ми припомни защо спрях да чета Дневник преди 1-2 години. Подлото подхвърляне, че който е против нелегалните имигранти и трансджендърите, е с Русия. Низките топки срещу всеки, който е критичен към политкултурната язва, овладяла съюза. Пълна програма. Ама времената вече са други.

 24. 24 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#17] от "lfj51540323":

  По-скоро СЕЩ.
  СССР не се оказа добър проект.

 25. 25 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боби Бобев":

  Без мигранти и трудова сила отвън, ЕС ще има огромни проблеми.
  Ако не искаш мигранти, трябва да имаш достатъчно хора, че да ти пълнят фабриките.
  ЕС няма достатъчно - Източна Европа е опоскана до дъно, трябват други източници :)

 26. 26 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#23] от "Rael":

  Да,това е деугото дразнещо в Дневник,изкарва всеки нежелаещ безконтролна имиграция и неприемащ джендъризма,за фен на Путин и Русия.Така и не разбраха колко дълбоко невярно е това и какви последствия има на непрвкъснато преформатираните политически проектчета на Прокопиев,които вече не просто дразнят,ами предизивкват погнуса.

 27. 27 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":

  фабриката за тролове на масква работи на пълни обороти :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 28. 28 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Всеки съюз рано или късно се разпада, както ссср така и този ще се разпадне защото е базиран на див капитализъм, правене на много и много пари и пренебрегването на гражданите.. Макрон и Меркел според мен нямат авторитета на силни принципни политици с твърда визия.. Неска елате утре си тръгнете.. Ма те не биле такива квито си представяхме мигранти

 29. 29 Профил на bnb39573998
  bnb39573998
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#24] от "Killing Joke":

  Няма нито политически, нито социални, нито културни предпоставки за създаването на СЕЩ. Хората в нито една държава не искат това. Как мислиш да им се наложи? Донякъде съм съгласен, че ако искаме Европа да се наложи като един от полюсите на влияние в новия многополюсен световен ред има нужда от по-централизирана власт. Но това няма как да стане за сметка на гражданите на ЕС, няма как да им бъде насила натрапено.

 30. 30 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#26] от "yanne":

  кой, фен, кой просто полезен идиот, както казва др. Ленин

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 31. 31 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#25] от "Killing Joke":

  Дпста е малоумно да смяташ,че имигранти от Афрка и БИ ще пълнят фабриките в ЗЕ.Тези хора нямат трудови навици и са в ЕС заради помощине не да работят.

 32. 32 Профил на gench
  gench
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Като вземат мнозинство и подкарат сродните ви либерал болшевики, ще спрете да им казвате популисти ;)

 33. 33 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#30] от "ckh41566335":

  Ленин ,под "полезни идиоти" е имал предвид именно левичарите в З.Е.

 34. 34 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#29] от "bnb39573998":

  Хората в нито една държава много неща не искаха още навремето, пък виж какво стана. Поколенията се сменят, неща, смятани за абсурдни, се приемат напълно нормално (например да си смениш валутата с друга), даже вече и за границите не им пука много. Наскоро Норвегия май беше предложи на Швеция да се коригира границата и да им даде някакъв връх, да си имат и те висок връх там за някаква годишнина от създаването на държавата :)
  Насила никой нищо не прави, просто полееека-лека се въвеждат разни нещица. И не мисля, че някой в Европа е против ЕС. Мрънкат, разбира се, но каже ли се нещо за излизане от ЕС и сменят плочата :D

 35. 35 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#31] от "yanne":

  Фабриките се пълнят от всякакви :)
  Низшите длъжности, обаче, са главно мигранти. Всеки обяснява как няма срамна работа и колко е над нещата, ама ако може друг да чисти улиците, най-добре. Иди в една Виена и ще си говорим кой е малоумен, тва австрийците май само си дават имотите под наем, всичко останало го вършат мигранти откъде ли не.
  А дъртите австрийки джиткат с негри, като им писне от Ханс :D

 36. 36 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 641 Неутрално

  От популисткия фронт трябва да се страхуват глобалистите. Иначе за Европа той е спасението.

 37. 37 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  ЕС да преосмисли цялостната си проемигрантска политика и беззъбо поведение и спрямо Русия, и спрямо Турция, а и спрямо САЩ и тогава няма да има от какво да се страхува. За целта са необходими подготвени личности, а не просто купища евробюрократи скрити зад тонове хартия, които не могат да осъзнаят какво точно се случва в реалността отвъд клавиатурата им....

 38. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#17] от "lfj51540323":По-скоро СЕЩ. СССР не се оказа добър проект.
  —цитат от коментар 24 на Killing Joke


  Все едно дали ви харесва , проекта СЕЩ е невъзможен за Европа
  - единственото възможно за ЕС е "съюз на национални държави"
  = въпросът е само колко да бъде централизиран и интегриран.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 39 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Популизмът е най голямата лъжа, оръжието с което се атакува ЕС, мисловна отрова за лековерните и лумпените.
  Ако популистите спечелят, ЕС ще се разпадне де факто, макар и де юре това да не се случи веднага. Европейските държави ще заприличат на САЩ - разграден двор за богатите и гърч и мизерия за останалите.
  Платено и недостъпно здравеопазване.
  Платено и недостъпно качествено образование.
  Никакви социални разходи.
  Никакви профсъюзи.
  Ще се работи на две, дори три работи, както е в САЩ.
  Яко религия и семейни ценности, дори и за тези, които не ги щат.
  Изобщо, корпоративно и олигархично робство.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 40. 40 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#38] от "dark'star":

  Все едно дали ти харесва, не ти решаваш това.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3686 Весело

  Както пееха НЛО :
  Ллллелллейййй, страх!
  Мааалееейййй, страх!

  Страх я тресе либера@тията.
  И съвсем закономерно за всеки заплашен от загуба на влияние и власт тоталитарист, каквито са неотроцкистите, се суркат да плашат мат'ряла, нарочвайки и етикетосвайки пропагандно политическите си противници за Кумчо Вълчовци, които ядат агънцата, каквито са мат'рялоединиците.

  Планът за пропагандната кампания е вече ясен - Кумчо Вълчовците са Банън, Орбан и Салвини.

  Само, не знам защо, на Орбан и Салвини рейтингите им растат ...

 42. 42 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боби Бобев":Без мигранти и трудова сила отвън, ЕС ще има огромни проблеми.Ако не искаш мигранти, трябва да имаш достатъчно хора, че да ти пълнят фабриките. ЕС няма достатъчно - Източна Европа е опоскана до дъно, трябват други източници :)
  —цитат от коментар 25 на Killing Joke


  Това са пълни глупости. Германия миналата година е дала 21 милиарда евро за мигрантите, а приноса им към германската икономика е почти нулев. До 2022 година щели да дадат още 78 милиарда евро за мигранти. Ако тия пари се дадат като в Унгария по 30 000 евро за трето дете на германските семейства, резултатът ще е много по-добър след време.

 43. 43 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Разбирам заглавието като дали бюрократите, от никого не избирани, трябва да се страхуват от избирателите. А ми май трябва.

 44. 44 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#8] от "EU defender":

  СМЕНЕТЕ СИ ИМЕТО НА ИСЛЯМОДЕФЕНДЕР .

 45. 45 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#25] от "Killing Joke":

  Първо няма такава нужда,второ ако има източниците са страни като ВИЕТНАМ,ФИЛИПИНИТЕ МОЖЕ И ИНДИЯ, КАТО РАБОТНИЦИ-ГОСТИ ДОшЛИ С ВИЗИ И САМОЛЕТ, НЕ АФРОИСЛЯМСКИТЕ ПЪЛчИщА КОЙТО СТРУВАТ ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ ЕВРО СОЦИАЛ НА ГОДИНА ,БЕЗ ДА СПОМЕНАВАМЕ ФАКТА ,чЕ СА ЕКСИСТЕНЦИАЛНА ЗАПЛАХА ЗА СЪщЕСТВУВАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ОБщЕСТВА.ХОРА НЕ ПОВТАРЯЙТЕ КАТО МАЛОУМНИ НЯКОИ БЕЗУМНИ ОПОРКИ НА АНТИЕВРОПЕЙСКАТА ЕС ПРОПАГАНДА.

 46. 46 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3686 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боби Бобев":Без мигранти и трудова сила отвън, ЕС ще има огромни проблеми.Ако не искаш мигранти, трябва да имаш достатъчно хора, че да ти пълнят фабриките. ЕС няма достатъчно - Източна Европа е опоскана до дъно, трябват други източници :)
  —цитат от коментар 25 на Killing Joke

  Глюпости на търкалета!

  Германия не е Европа!
  От "импорт на човешки мат'рял" страдаше само Германия.
  В същото време Южна Европа, най-вече това Испания, Италия безработицата сред младежите беше повече от 20%, на места стигаха над 30%. Тя и сега не е прилично овладяна там.
  Даже в самата Германия преди "големия внос" пискаха, че младежта се сурка масово в хуманитарни, съвсем отвлечени и безперспективни профили в университетите. Т.е. и в Германия имаше "мат'рял", но нямаха достатично мат'рял за бачкЕри. И "либералната" младеж нещо не кандисваше да се преквалифицира и да о'ди в индустрията, вместо да се занимава с лаладжийство и преливане от пусто в празно.
  И властниците, реалните, посегнаха на "вноса". Който хем им излиза по-евтино, хем им беше и по-малко главоболен. Тогава ...

  Та така. "ЕС" няма проблеми, които да решава с "внос", при положение, че вътре в ЕС има три до четири ПЪТИ повече потенциална работна ръка, отколкото внесоха да затворят "дупката". Но никой не иска да се занимава с нея ...

 47. 47 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 610 Неутрално

  само напомням - всички, които не бяха комунисти и не славеха компартията по време на комунизма, бяха наричани фашисти - само напомням; а ако човек направи много, ама много бегла справка, ще забележи, че децата и внуците на пропагандаторите тогава днес са пропагандатори на ... на същото; а ако направи по-подробна справка, картината ще стане още по-мрачна и по-ясна, до болка ясна; така че изненадани могат да са само ония с лилаво-зелените потничета

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 48. 48 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Статията си е типична турболиберална пропаганда в стил Дойче Веле - гласувайте за нас либералите, защото другите са чудовища, които искат разпадане на ЕС. Което си е чиста лъжа, но необолшевиките са си такива - ако не искаш незаконна миграция си фашист и расист, ако не искаш джендъризъм, а държиш на традиционното семейство си нецивилизован хомофоб. Всеки който не харесва извратените им ценности, трябва да бъде заклеймен. Предстоят избори, болшевичетата започват голямото страхуване дали няма да изпуснат кокала и да бъдат наритани от Брюксел, което много скоро ще се случи, защото на европейците им писна да ги лъжат и да търпят либералните им безобразия.
  —цитат от коментар 10 на Котаракът на Шрьодингер


  Напълно съм съгласен, но истината е, че не можеш да избягаш от новите ценности. Те ще се случат в следващите 10-20 години и ще бъдат прокарани с различни регулаторни актове. Дори сега масово холивудските продукции, медии и прочие налагат това разбиране. Идеята е да се заличи националната идентичност. Това е задължително за да можеш да управляваш всички без проблеми.

 49. 49 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#38] от "dark'star":Все едно дали ти харесва, не ти решаваш това.
  —цитат от коментар 40 на Боян Таксиров


  Точно аз го решавам. Ти също ... и още половин милиард европейци.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 50. 50 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Германски полицейски синдикалист дава ясен отговор на заглавието.
  https://www.facebook.com/okodavidi/videos/720105414837376/UzpfSTE2NTI1ODIwODUwNDE4MzU6MTkzNTQ5Mjg3MzQxNzQyMA/
  пришълците са НЕИНТЕГРИРУЕМИ. 40 годишен опит в немската полиция!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 51. 51 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#42] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Специално как немец си прави сметката, никой друг не си я прави. Всичко са си изчислили, убеден съм - дали им е изгодно, дали не :)
  И абсолютно не съм сигурен, че едни 30 000 евро ти правят разликата. То дори за Унгария това не са кой знае какви пари, камо ли за Германия. Просто не им се занимава, това е. Искат да си живеят живота и да не сменят пелени. Пък другото да го вършат пришълците от цял свят.

 52. 52 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3686 Неутрално

  ... но истината е, че не можеш да избягаш от новите ценности. Те ще се случат в следващите 10-20 години и ще бъдат прокарани с различни регулаторни актове. Дори сега масово холивудските продукции, медии и прочие налагат това разбиране. Идеята е да се заличи националната идентичност. Това е задължително за да можеш да управляваш всички без проблеми.
  —цитат от коментар 48 на Момо

  Преклонена главица, а?
  Не можеш да избягаш от новите ценности, защото регулаторно ти ги налагали и ги пропагандирал Холивуд и неотроцкисткият агитпроп!

  Ми нали за това е данданията - да се изчушкат от лостовете, с които "регулаторно" да ти ги налагат!

  И не е вярна предпоставката, заради която прекланято главица, че това било пътЯТ да управляват мат'ряла.
  Това е пътЯТ на неотроцкизма.
  Има и други пътища. Винаги има и други.
  В конкретния случай - погледнете към Щатите. Те избраха точно друг път. И пак води до управляване на мат'ряла. Само че - по друг начин. С който мат'рялът е къде-къде по-съгласен.
  Е, това е борбата да се случи и в Европа.

 53. 53 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#45] от "qqa38518955":

  Ама човек, на мен и едните и другите са ми едни и същи.
  Витнамци, индийци, филипино, иракчани, сирийци, абисинци - все са си пришълци.
  Ама какво да направя, като Гюнтер, Джон и Жерар искат да си цъкат полека и да не се напрягат много? Искат да са мениджъри, да не се преработват... Еми, не става, човече - работата все някой трябва да я върши.
  Е виж какво стана с Джон - рева като карпатска мечка, че румънците и българите били напаст. Резнаха ги и какво - оказа се, че Джон ягоди не иска да бере.

 54. 54 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  "битката между поддръжниците и опонентите на ЕС"

  Пак внушения, пак инсинуации.
  Битката не е между поддръжниците и опонентите, а между тези, които искат да запазят Европа такава, каквато я знаем за децата и внуците си срещу тези, които искат да я превърнат в ислямско гето.
  По децата им(или липсата им ) ще ги познаете.

  Panta rhei....
 55. 55 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3686 Неутрално

  До коментар [#42] от "Котаракът на Шрьодингер":
  Тези сметки са твърде отнесени и евентуално за бъдеще време.
  Погледнете конкретните факти през годините напоследък.
  По-горе писах за безработицата и кухите "професии" сред младежите. Които, ако се обхванат, са резервоар, няколко пъти по-голям от "вноса".
  И още нещо - сравнете ЕС, като цяло, с Щатите.
  Безработицата, дори при Обама, в Щатите е два пъти по-малка.
  А Щатите са 350 милиона срещу 450 милионен ЕС.
  И дават паритетен като обем БВП.
  Т.е. Щатите като модел са близо два пъти по-ефективни от Европа.
  Но ЕС, вместо да инвестира в ефективността, която се подбива и от "влаченето" на собствените си реално непроизводителни човешки ресурси, тръгва на "внос". Което е стратегически погледнато глупаво, но за властващите в момента осигурява безпроблемна и най-вече - бърза свръхпечалба.

 56. 56 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#39] от "Боян Таксиров":

  повтарям: голяма каша ви е главата,момче.

 57. 57 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#42] от "Котаракът на Шрьодингер":

  КАКТО ВИНАГИ СТЕ В ЧАС,ВЪПРОСА ЗА ВСИЧКОТО ЗЛАТО НА ЗЕМЯТА Е ЗАЩО НЕ ГО ПРАВЯТ,А ЦЕЛЕНАСОЧЕНО И УПОРИТО ТЛАСКАТ НАРОДА СИ КЪМ УНИЩОЖЕНИЕ

 58. 58 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#53] от "Killing Joke":

  Ама какво да направя, като Гюнтер, Джон и Жерар искат да си цъкат полека и да не се напрягат много? Искат да са мениджъри, да не се преработват... Еми, не става, човече - работата все някой трябва да я върши.
  —цитат от коментар 53 на Killing Joke


  Че защо трябва някой да се напряга? Какво лошо има работата да става по лека заради механизацията на труда и по добре платена? Или това е "комунизъм"?
  Във вашата парадигма винаги трябва някой да се гърчи, но разбира се тгова винаги са другите, а не вие.

  Защо пък не вие тогава???

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 59. 59 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#53] от "Killing Joke":

  А НЕ ,НЕ СА ЕДНИ И СЪЩИ,КАТО ЧЕ ЛИ НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО ИМАМ ПРЕДВИД

 60. 60 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#56] от "qqa38518955":

  Ако в моята глава е каша, то кашата е и в главите на половината свят. Поне.
  Но пък тази половина не вижда проблема в себе си, а другаде.
  Т.е. непримирима борба между две взаимоизключващи се ценностни системи и парадигми.

  Само където едната е миролюбива и иска равни права за всички, а другата е агресивна и се базира на поробването и програмирането на мнозинството.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 61. 61 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#58] от "Боян Таксиров":

  Ако е налице механизация, аз нищо против нямам. Нека има механизация, така върви прогресът.
  От "черна" работа не ме е страх - и такава съм работил.
  Но не разбирам следното: мигранти никой не иска, но и от черна работа бяга - е, кой ще я върши тогава?

 62. 62 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#33] от "yanne":

  идеологията сега е подменена, в момента Русия не пропагандира комунизъм, така че и съответните полезни идиоти вече не са това което са. а левичарите са просто идиоти.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 63. 63 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#48] от "Момо":

  ТОЧНО ЗАТОВА Е СЪЗДАДЕН И ЕС-ГРОБНИЦАТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ,ГНУСЕН МАСОНО-ГЛОБАЛИСТКИ ЕКСПЕРИМЕНТ ИМАЩ ЗА ЦЕЛ ФИЗИЧЕСКОТО ПРЕМАХВАНЕ НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ .ВИЖТЕ МУ "ЦЕННОСТИТЕ",ПРОЧЕТЕТЕ ПОНЕ ЕДНА КНИГА ПО КУЛТУРНА АНТРОПОЛОГИЯ И ЩЕ ВИ СВЕТНЕ ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА Т.НАР ЕС.

 64. 64 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  Това което се откроява най-ярко у тези популисти е егоизма.
  Как на негова база те се опитват да градят единна Европа?
  Не виждат ли, че мисията на Стив Банън е да разедини Европа и така да улесни преговорите (без значение по каква тема) на САЩ с Европейските страни?
  Не виждат ли, че в основата на...приятелските връзки между Тръмп и Путин е еднаквата цел - Разбиването на ЕС и подсигуряване на удобна среда, гарантираща предимство при всеки опит за договорка?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 65. 65 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#61] от "Killing Joke":

  Черната работа се генерира от миграцията, най вече нелегалната такава, защото там работниците са без никакви права, от което идва и "чернотата".
  Бизнесът е окей с това, защото не плаща за данъци, осиегуровки и не спазва нормите за труд.
  Ако въпросите с миграцията се регулират, то и работата няма да бъде толкова "черна".

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 66. 66 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  "битката между поддръжниците и опонентите на ЕС"Пак внушения, пак инсинуации.Битката не е между поддръжниците и опонентите, а между тези, които искат да запазят Европа такава, каквато я знаем за децата и внуците си срещу тези, които искат да я превърнат в ислямско гето.По децата им(или липсата им ) ще ги познаете.
  —цитат от коментар 54 на Molossian


  Никой не желае да превърне Европа в "ислямско гето".
  Това е изкуствено привнесено обвинение, което няма никакво реално основание.
  Целта му е да сплаши обикновените хора и да ги настрои едни срещу други.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 67. 67 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  = Първо противоречие.
  Желаят разпадане на ЕС - многократно изговорено на глас и документирано - пък се натискат за депутати в Европейския Парламент. Хем да го няма, хем да са на власт в това, дето да го няма. ???
  = Второ противоречие.
  Не желаят "мигрантско нашествие", но всички видими услуги - шофьори, чистачи, строители и работници по полето - са някакъв вид мигранти, доста от тях не са от ЕС. От тях не искат да се откажат, но новите мигранти били "нашествие".
  = Трето противоречие.
  Искащите и търсещи работна ръка, по възможност по-евтина, са хората от бизнеса, от едрия бизнес. По дефиниция те са ДЕСНИ. В същото време срещу тях се издигат лозунгите "не на либерастията, не на неомарксизма, не на левундерите". Повтарям - приток на мигранти искат от БИЗНЕСА, не от левичарските среди. Защото видимо навсякъде има наети от бизнеса мигранти, при това се търсят още и още по икономически съображения.
  Противопоставянето на бизнеса, независимо откъде идва - под "зелен етикет", под "крайнодесен" етикет като правило е ЛЯВО действие.
  = Четвърто противоречие.
  Иска се разпадане на ЕС, закриване, отказ от НАТО и прочее тъпизми. Хайде желаещите това да помислят - съпътстващия хаос и възникващи повсеместни трудности как ще се отразят на способността на европейските страни за "противодействие на нашествието" от мигранти.
  = Пето противоречие - нежеланието да се види очевидното! - че "европопулистите/евроскептиците" са финансирани съвсем открито от путинския режим, а примерите са достатъчно! - как се съчетава с воплите на троловете "стига с тоя путин"??? Евроскептиците играят по свирката на путин - искат закриване на ЕС, колаборация с режима в масква, разбирай разширение на територията на расия върху цяла Европа.
  Искат изпълнение на мечтите на дугин (т.е. на путинската шайка), изказани в прочутото му интервю: ЕС и расия да станели една държава, като ролите ще бъдели разпределени така - от европейците наука, технология и качествени продукции, от расия - суровинна база и сигурност в цялата държава. Ни повече, ни по-малко - расия да пороби Европа със "сигурност", разбирай войска и силови структури, а тя безропотно да си произвежда върховите неща.
  Няма да стане.
  Този който го иска, е с нищожен ресурс.
  Няма да стане, значи.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 68. 68 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#66] от "Храбър":

  Естествено, че никой не иска да превърне Европа в ислямско гето. Обаче грешките на слабите европейски лидери, които те допускат сега, ще доведат до много тежки последици за в бъдеще, при това не много далечно.

 69. 69 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6103 Неутрално

  Нелошо обобщение на вече известни факти и тенденции. Националисти, популисти, леви и десни радикали ще получат своя шанс да разширят базата си. Само толкова...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 70. 70 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Единствените, които се страхуват са продажните либералболшевики, инфилтрирали се на всички нива на управлението както на местно и държавно, така и на европейско ниво.

 71. 71 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#65] от "Боян Таксиров":

  Не мога да се съглася съвсем.
  В Атина има адски много мигранти, но примерно в чистотата си бачкат гърци.
  Чехия, Словакия, Хърватска, които икономически са много добре и имат недостиг на работна ръка - пак нискоквалифицираната работа си се върши от местни, въпреки мигрантите (които особено в Чехия са доста и отвсякъде).
  Виена - нъцки. Даже тия, дето се правят на Моцарт, бяха черни :D
  Такава гледка, черен Моцарт с бяла перука, не се забравя.
  Лондон - дори няма какво да се коментира.
  Според мен няма начин пак да накараш Франц да върти метлата и Джон да бере ягоди. Поотвикнали са.

 72. 72 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#51] от "Killing Joke":

  "Специално как немец си прави сметката, никой друг не си я прави. Всичко са си изчислили, убеден съм - дали им е изгодно, дали не "
  ===================
  Видяхме как си правят сметката през ПСВ и ВСВ. Без кръчмар. После въвличат и останалите европейци в грешката си.

  Еретик
 73. 73 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#72] от "Костадин Иванов":

  След което правят "германското икономическо чудо".
  А други уж много оправни още нямат читава маркировка по пътищата.

 74. 74 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3686 Весело

  До коментар [#66] от "Храбър":Естествено, че никой не иска да превърне Европа в ислямско гето. Обаче грешките на слабите европейски лидери, които те допускат сега, ще доведат до много тежки последици за в бъдеще, при това не много далечно.
  —цитат от коментар 68 на zle_platen_trol

  Ха-хааа!
  Разбира се, че не иска. Защото не им пука на "лидерите"!
  Просто не им пука и затова дилемата "иска-не иска" за тях не съществува!
  Това за гетото.

  А за исляма - ми там е работата, че днешният експандиращ ислям в този си "прочит" е изключително близък идеологически до турболибера@тията.
  И като таргетгрупи също ...

 75. 75 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3130 Неутрално

  Едни се страхуват, други се надяват...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 76. 76 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Tрябва ли да се страхуват?

  Ами, те вече се страхуват.
  Бълващите една след друга статии в неолибералната преса го доказват.
  Страхуват се, и то много.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 77. 77 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Важно уточнение към статията.
  Макрон не победи антисистемните кандидати от позиция на защитник на Системата и статуквото.
  Напротив.
  Беше представен именно като свръхенергичен млад реформатор, който ще преобърне нещата.
  И мнозина от избиратели се хванаха на тази измама, въпреки, че под късите му панталонки прозираха ротшилдовските му бикини.
  Виждайки надвисналата ужасна опасност в лицето и на проруския Франсоа Фийон, и на ултра-десния Жан-Люк Маланшон , да не говорим за Марин Льо Пен и виждайки тежко компроментираните системни партии , финансистите-глобалисти предприеха спешна маневра, пробутвайки почти в послдя момент марионетката си Макрон - послушно момченце със скрити моменти от сексуалната си същност и го представиха като антисистемен играч, за да отнемат енергията на останалите кандидати.
  Тази измама обаче, бързо бе разкрита и сега рейтингът на мъжлето се срива със същия темп, с който изригна малко преди избора.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 78. 78 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#51] от "Killing Joke":

  НЕКА ПОНЕ ДА ПРОБВАМЕ ,А.Всъщност европа е в демографска кома и е неодходимо обевяване на инзвънредно положение в вая връзка,за съжаление управляващите бюрукрато -престъпници са част от схемата за унищожение,за масмедиите дума няма да отварям,така ,че по принцип надежда няма

 79. 79 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  Опасността е напълно реална. Сякаш хората не си дават сметка, какво идва после.

 80. 80 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#74] от "xm...":

  какъв полет на мисълта, исляма близък на либерализма :)
  мъка, мъка...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 81. 81 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  исляма обаче е доста бизък на путинизма, като гледам какво става в Москва...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 82. 82 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Глобалният комуноиден неолибертариат и медийните му трубадури, довели човечеството до ръба на пропастта треска ги тресе и сън не ги лови от това, че американският президент им развали пасианса. Засега. Затова са се обединили както ги учеше гуруто им Маркс и водят денонощна истерична борба срещу Тръмп - консерватор и изолационист, какъвто бе 26 - ият президент на САЩ / 1901– 1909/ Теодор Рузвелт. Неговите европейски аналози, пък са наречени "популисти". Засега , ЕС е единствения успешен цивилизационен проект, осигурил 70 годишен мир, най - голямата икономика в света и пазар на над 500 000 жители. Той също е подложен на непрестанни неолиберални атаки отвън и отвътре/Меркел, Оланд, Макрон, Мей - маскирани като грижа за "оцеляването му"/.

 83. 83 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 754 Неутрално

  И защо да са пополусти...

  С подходящи законодателни промени безконтролното нахлуване на псевдомигранти и всяя сволоч може да се ограничи..

  Хайде да помислим първо да себе си, пък после за чужди проблеми да се кахърим...

  Да си стоят у Африка, у Азия... къде са си били...

  Ауропата не е за всеки. И аз искам да си дигна един ден парцалките и да се поселя някъде, където много други хора преди мен са се трудили, пък аз само да се ползвам от вече изграденото...

  За верски, културни, духовни и нравствени различия и за разминаване в знания и опит... дума хич няма да отварям, че там са нужди години задълбочена работа, която никой не казва кой ще я свърши и колко ще струва - в пари, време, нерви и усилия...

  Пък който много му е жал за мигранти - да си ги посреща у тях си, да си ги издържа....

  У нас безработни, бедни, млади пенсионери и фалшиви телкове - бол.. стигат ни и те...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 84. 84 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Разбира се, не съм чел статията, но заглавието дразни. Кой е ЕС? А тези които са наречени популисти не са ли част от ЕС?

  Точно такива долнопробни етикетирания и манипулации, лично мен ужасно ме дразнят. До степен че почвам да симпатизирам на отсрещната страна.

  Все едно някой ми е казал директно - ти си много глупав, затова ние умните ще ти казваме кое е добро и кое е лошо и ще избираме вместо теб.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 85. 85 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 544 Неутрално

  [quote#3:"4ort"]
  —цитат от коментар 5 на lfj51540323
  Пич, на 18 години съм, откъде измисли този Кремъл? Плюс това не виждам как под "силен ЕС" разбираш ЕС пълен с нелегални мигранти.[/quote]

  Така... И аз като бях на 18 и аз бях объркан, ядосан и недоволен. Като някой който имаше щастието да обиколи Европа и да живее близо 10 години в западна Европа, ще си позволя да ти дам един съвет...

  Попътувай- отиви и виж Италия, Испания, Франция, Нидерландия, Австрия, Швейцария... Поживей в някоя европейска страна година-две и се върни (ако искаш) и ще разбереш, че ЕС е най-хубавото нещо което се е случило на европейския континент от много време насам...

  А за "емигрантите, които са виновни за всичко"... ами само преди 20 години и на нас българите навсякъде гледаха точно по същия начин! Преди 30 години ни трябваха визи и беше наистина "голяма работа" ако някой успее да отиде до Англия, а преди 40 години беше почти невъзможно заради проруския режим в България!

  Иначе л@йната тип Орбан, Салвини, Фараж (тоя последния преди 5 години беше направил 1-часов филм в квартал "Факултета", за да покаже "как живеят българите"), винаги ще има и винаги ще се опитват да извлекат ползи и не им пука колко съдби ще съсипят. Помни едно- ако се сбъднат мечтите на Салвини, Орбан, Фараж и останалите анти-европейски екскременти, ЕС престава да съществува- това е. Т.нар. "националисти" никога не могат да работят заедно по дефиниция- винаги всеки от тях гледа само собствените си популистки/националистически и шовинистки "цели"

  Порусначен народ- слаба държава
 86. 86 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Все едно някой ми е казал директно - ти си много глупав, затова ние умните ще ти казваме кое е добро и кое е лошо и ще избираме вместо теб.
  —цитат от коментар 84 на Обществен деятел


  Не... Просто в статията се приема за даденост, че хората са рационални и разбират какво можем да загубим, ако мечтите на Волен, Орбан, Банън, Салвини и Фараж се сбъднат...

  Същото би било, ако в статия за канибали някой първо се опитва да ни обясни, "защо канибалите са опасни?"- всеки автор би приел за даденост, че хората това вече го знаят...

  Порусначен народ- слаба държава
 87. 87 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3686 Весело

  Разбира се, не съм чел статията, но заглавието дразни. Кой е ЕС? А тези които са наречени популисти не са ли част от ЕС?Точно такива долнопробни етикетирания и манипулации, лично мен ужасно ме дразнят. До степен че почвам да симпатизирам на отсрещната страна.Все едно някой ми е казал директно - ти си много глупав, затова ние умните ще ти казваме кое е добро и кое е лошо и ще избираме вместо теб.
  —цитат от коментар 84 на Обществен деятел

  Не е "все едно", там е работата.
  Те не само го правят, но и твърдо си вярват, че са оторизирани свише да го правят.
  И да го налагат ...

 88. 88 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 539 Неутрално

  на ултра-десния Жан-Люк Маланшон
  —цитат от коментар 77 на "Литекс" стана ЦСКА


  Маланшон е крайно-ляв, откровен комунист, не десен.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 89. 89 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Попътувай- отиви и виж Италия, Испания, Франция, Нидерландия, Австрия, Швейцария... Поживей в някоя европейска страна година-две и се върни (ако искаш) и ще разбереш, че ЕС е най-хубавото нещо което се е случило на европейския континент от много време насам...
  —цитат от коментар 85 на mr_vach


  Това несъмнено е така. Проблемът е обаче е че ЕС се бюрократизира прекалено много и се централизира. А централизираните системи се разпадат.

  Убеден съм че е имало хора, който по време на комунизма са мислили, че комунизма и Москва са най-хубавото нещо, което се е случило на Източна Европа. След 45 год се оказа, че не е баш така.

  Така че централизирания ЕС наближава своя край. Не може някой в Брюксел на хиляди километри, който няма нищо общо с теб да ти казва как да живееш и с кой да живееш и какво да правиш. Това никога не е работило през човешката история.

  Така че ако няма сближаване на позициите по миграцията най-вероятно ще последва някаква форма на разпад на ЕС.

 90. 90 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Така че централизирания ЕС наближава своя край. Не може някой в Брюксел на хиляди километри, който няма нищо общо с теб да ти казва как да живееш и с кой да живееш и какво да правиш. Това никога не е работило през човешката история.
  —цитат от коментар 89 на realguru


  Ще ме извиняваш, ама да ми сравняваш СССР-ската кочина с ЕС са пълни глупости..

  Точно благодарение "на Брюксел" ти сега можеш да си купиш билет за 40 лв. и да посетиш която си поискаш от 27 държави, а ако ти хареса, можеш и да си намериш работа или да започнеш да учиш в нея, да се запознаеш с хора с подобни интереси и да си намериш нови приятели, а защо не и да направиш семейство...
  И никой няма да те попита "ти къде отиваш?", "ще се върнеш ли?", "къде ти е изходната виза?", "а другарите от БКП разрешили ли са ти да пътуваш извън БГ?"
  И никой "от Брюксел" нито ти казва къде да живееш, нито как, нито какво да работиш!

  И да ставняваш ЕС с квази-феодалния режим на БКП с изходните визи, забраната за притежаване на долари?!?, забраната да живееш в София?!?, (ефективната) забрана да можеш да си купиш телевизор Сони поради липса на долари, забраната да можеш да работиш и да колаборираш с хора, които живеят на 500 км от тебе, забраната за достъп до най-новите постижения на науката и технологията поради идеологически причини... е просто несериозно!

  С две думи: сравнението между ЕС и СССР е точно същото като сравнението между кунхенския стол и електрическия стол

  Порусначен народ- слаба държава
 91. 91 Профил на Филип Борисов
  Филип Борисов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ужас, колко грозни мъже, догади ми се! Що всички патрЕоти изглеждат покъртително?

 92. 92 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  До коментар [#66] от "Храбър":Естествено, че никой не иска да превърне Европа в ислямско гето. Обаче грешките на слабите европейски лидери, които те допускат сега, ще доведат до много тежки последици за в бъдеще, при това не много далечно.
  —цитат от коментар 68 на zle_platen_trol


  И аз не желая този голям приток на имигранти, защото той разрушава изградените вече порядки и взаимоотоншенния, разрушава бита и културата на ЕВропа.
  От друга страна е очевидна необходимостта от работещи.
  Трябва или да се повиши раждаемостта или да се приемат хора от други страни.
  Не може всички да се пенсионери и никой да не работи.
  Всичко може да се постигне с по-строги и по-стриктно спазвани правила и закони.
  Не трябва да се позволява на мюсюлманите да налагат техните правила и порядки.
  Който не желае да живее по нашите правила да си ходи в неговата страна.
  А иначе е пределно ясно че путинова Русия разгаря съществуващите противоречия с една единствена цел. Да разруши единението на Европа. Това също не бива да се позволява.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 93. 93 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  Така че централизирания ЕС наближава своя край. Не може някой в Брюксел на хиляди километри, който няма нищо общо с теб да ти казва как да живееш и с кой да живееш и какво да правиш. Това никога не е работило през човешката история.
  —цитат от коментар 89 на realguru


  Хе-хе!
  Руския трол се опитва да пробутва недоволство и противоречия.
  Е няма да стане.
  Най-малко путинисти като теб могат да ме учат какво да правя.
  Видя се до къде я докарахте.
  Заради алчността и нехалството ви сте скарани с почти целия свят, а най-вече с близките си съседи!
  Вас никой не ви обича, а всички ви ненавиждат.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 94. 94 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#73] от "Killing Joke":

  "След което правят "германското икономическо чудо".
  А други уж много оправни още нямат читава маркировка по пътищата."
  ==================
  Проблемът при немците е, че нямат чувство за мяра. Не само в работата, но и в саморазрушението или покаянието. А нещата не са толкова прости.

  Еретик
 95. 95 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  Популизмът, национализмът и консерватизмът са реакция на ултралиберализма, залял Европа (а и САЩ) през последните 20 години. Така ще е занапред. Свиквайте.

 96. 96 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  ...Пич, на 18 години съм, откъде измисли този Кремъл? Плюс това не виждам как под "силен ЕС" разбираш ЕС пълен с нелегални мигранти.
  —цитат от коментар 5 на lfj51540323

  Пич, към легалните емигранти включваш ли постоянно живеещите у нас граждани на РФ, които живеят години в България, и дума на български не проронват? а каква е логиката на 5 руски канала по Виваком, и само по 2 френски и немски (европейски)?

 97. 97 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  Напоследък медиите ни тиражират някакви протести, или брожения в Германия. Дали ви е направило впечатление, че активистите са все футболни запалянковци? А и там, и у нас те са много добре организирани и координирани с разни национални (федерални) асоциации на фен клубовете.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK