Как Германия наказва публичното показване на нацистки символи

Как Германия наказва публичното показване на нацистки символи

© Associated PressДокато в българските социални мрежи, а и на улицата често можете да види изображения и татуировки с нацистки символи, в Германия публичното им показване се наказва с до три години престой зад решетките, пише "Дойче веле".


По време на безредиците в Кемниц неонацисти демонстративно изпъваха ръка в хитлеристки поздрав и подбуждаха към омраза на расова и религиозна основа. Това неизбежно ще им навлече наказания, защото в Германия действа рестриктивно законодателство. В страната нацистките символи са забранени и публичното им показване се наказва с до три години престой зад решетките. Германският закон разглежда свастиките и емблемите на есесовците като "символи на противоконституционни организации". Незаконно е публичното им изобразяване или продажбата на стоки с подобни знаци. Забранени са също така нацисткият поздрав с изпъната ръка и обръщения от рода на "Хайл Хитлер" или "Зиг хайл". Подобни ограничения съществуват и в Австрия, макар и не толкова строги.


В изкуството и в образованието може


Според Наказателния кодекс на Германия свастиките и други забранени символи могат да бъдат използвани за целите на "гражданското образование, в борбата срещу антиконституционните дейности, в изкуството и науката, в изследователската област и образованието, при отразяването на исторически и текущи събития". Това означава, че филми и телевизионни предавания, като например "Гадни копилета" на Куентин Тарантино и "Човекът във високия замък" (продукция на "Амазон"), обикновено получават разрешение за разпространяване в Германия, независимо че съдържат забранени символи.
Дали и видеоигрите трябва да получат същия статут като филмите и телевизионните предавания е спорен въпрос. Много геймъри смятат че видеоигрите трябва да се приемат като изкуство. Има и критично настроени експерти обаче, които твърдят, че заради интерактивния им и "зарибяващ" характер видеоигрите трябва да бъдат третирани по друг начин.


Свастики във "Фейсбук"?


В Германия публикуването на изображения със свастики или нацистки лозунги в социалните мрежи също е незаконно. През март 2018 г. 45-годишен мъж бе осъден на три месеца затвор, след като многократно публикува във "Фейсбук" снимки на маскиран мъж с татуировки на свастика и други забранени символи. Но и за социалните мрежи важат някои изключения.


Когато по повод успеха на крайнодесните на австрийските избори през 2016 г. една от популярните сатирични програми на Втора германска телевизия ZDF публикува снимка на шницел във формата на свастика на страницата си във "Фейсбук", прокуратурата не се намеси. Свастиката била използвана като сатирична илюстрация на някои политически нагласи в Австрия, но не сигнализирала одобрение към някаква противоконституционна организация – приблизително така гласеше аргументацията на прокуратурата.


Законът предвижда и други изключения


Излагането на нацистки символи е незаконно, но въпреки това хората в Германия имат право да притежават дори големи количества предмети със забранени знаци, образи и емблеми - стига да са сигурни, че до тях имат достъп ограничен брой хора. Съществуват и гранични ситуации. Например ако си окачите забранен флаг, който се вижда от минувачите през прозореца. Според някои експерти това е законно, други обаче смятат, че се върши нарушение.


Продажбата на стоки с нацистки символи обикновено е забранена, но ако самите символи върху предмета са скрити – всичко е наред. Така например, ако продавачът на един битпазар излага на сергията си есесовска каска, но с лепенка върху самия символ SS, сделката ще бъде законна. Законно е също така да се продават антикварни предмети, произведени преди 1945 година, забрана е наложена обаче върху копията и репликите на такива предмети.


Понякога се налага съдът да решава дали използването на нацистки символи е пропаганда, или пък има образователна, научна, журналистическа или художествена цел. Едно от най-важните съдебни решения в това отношение взе през 2007 г. Върховният федерален съд. Тогава съдиите прецениха, че изображението на зачеркнатата свастика е приемливо и законно, а с това отмениха предишна присъда на местен съд, принудил активист да плати глоба в размер на 3600 евро заради онлайн продажбата антинацистки стоки.


Не само символите - наказуема е и пропагандата на расизъм


Глоби и дори лишаване от свобода до три години предвижда Наказателният кодекс за онези, които нарушават строгите забрани. А подбуждането към омраза на расова или религиозна основа в Германия може да навлече на извършителите до пет години затвор. В тази графа попадат и всички онези, които отричат Холокоста – избиването на шест милиона евреи по времето на Хитлер.


Освен нацистките символи за "противоконституционни" и следователно незаконни се смятат още логото на бившата Комунистическа партия на Западна Германия (KPD), както и символи, свързани с терористични групировки като "Ислямска държава".

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  Докато в българските социални мрежи, а и на улицата често можете да види изображения и татуировки с нацистки символи, в Германия публичното им показване се наказва с до три години престой зад решетките, пише "Дойче веле".

  Ами някак си не съм виждал на улицата в България нацистки символи. Комунистически - за съжаление много! ,,Дойче веле" прави ли разлика между тях?

 2. 2 Профил на mititu
  mititu
  Рейтинг: 819 Любопитно

  Отричането на историята и нейното заличаването говори за "слаб"народ ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1259 Любопитно

  Пак ли дойчо велев ? Като ще наказвате националсоциалистите, наказвайте и ислямофашистите.

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  Всяка подобна забрана е удар срещу демокрацията и правото на собствени убеждения.

  П.П.
  Не харесвам нацистите, но това е също част от правото на гражданите да имат собствени убеждения.

 5. 5 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 790 Неутрално

  У нас така трябва да се действа със символите на Комунизма. Вместо това обаче се роят паметници на комунистически вождове.

 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  Ами щом германските закони забраняват проповядването на определена политика (нацизма) - не е ли време по подобие на бившите социалистически държави да създадат специални затвори за политически затворници.

 7. 7 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1359 Любопитно

  В Германия да си нацист е незаконно и се преследва. Това добре.
  Но на много хора се лепи подобен етикет. Това не е ли клевета и не трябва ли също да се преследва ...

 8. 8 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 1205 Весело

  А нас, читателите на "Дневник", какво ни интересува едностранното тълкуване на нещата и законите, и мнението на журналист от "Дойче веле", по повод извращенията, наречени закони, в Германия ?
  Wir geben keinen Scheiss drauf! Verpisst euch, ihr Arschlecker!

 9. 9 Профил на rxa19576703
  rxa19576703
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Толкова много статии относно протестиращите германци и нито една снимка, на която да се вижда изпъната ръка показваща нацистки поздрав. Може и да греша, но според мен, тъй като това е първия по-голям протест (протести против мигрантите в Германия има редовно, макар медийте да не ги отразяват, в ютуб има клипчета от протести) и либералите/соросоидите се оплашиха да не се надигне антимигрантска вълна и за по-лесно обявиха протестиращите за нацисти и поддръжници на Хитлер. Така хората ще се уплашат да се присъединят, за да не ги набедят за нацисти. Пак казвам, може и да греша, но според мен след това убийство чашата е преляла и хората са си казали "i am mad as hell and i'm not going to take it anymore".

 10. 10 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Добре би било и у нас да има подобни наказания за комунистически символи ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  Добре би било и у нас да има подобни наказания за комунистически символи ...
  —цитат от коментар 10 на danvan


  Независимо дали става въпрос за нацистки, социалистически, расистки или каквито и да е било други символи - забраняването им от закона е форма на диктатура.

 12. 12 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Ето ви нацистки кръстове и поздрави с ръка в ... Русия!
  Това е в днешно време!

  Руски православен фашизъм, гледайте :

  https://youtu.be/m34Uz7m35Oc

 13. 13 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  В град Нюрнберг ще има един ден Нюрнберг-2.
  Ще бъде заличена една крупна грешка - неосъждането на комунизма - брата близнак на националсоциализма, донесъл на човечеството в пъти повече жертви и насилия от нацизма.
  С това неосъждане свободния свят загуби много битки, дори такива, изглеждащи като морални битки.
  С това неосъждане морални изроди като Че Гевара могат да изглеждат като "романтични революционери".
  С това неосъждане кървави чудовища като Сталин са "победители на нацизма", т.е. получили са индулгенция и за ГУЛАГ, и за Голодомора, и за терора през 1937.
  Но войната не е загубена - Нюрнберг-2 е на хоризонта.
  Моралът на Свободните хора го изисква.
  Справедливостта го изисква.
  За да не се повтаря!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 14. 14 Профил на Росен съм аз Путлер капут
  Росен съм аз Путлер капут
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  До коментар [#4] от "atmanpg":


  До коментар [#6] от "atmanpg":

  Не...."умнико".

  Забраната е за символите на партия-държава, а не просто партия извършила вторите по големина престъпления срещу човечеството.
  Първи са сесесерето.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 15. 15 Профил на Росен съм аз Путлер капут
  Росен съм аз Путлер капут
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  До коментар [#12] от "mop36557620":

  Фашистката и болшевишката идеология не се различават по нищо.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 16. 16 Профил на Росен съм аз Путлер капут
  Росен съм аз Путлер капут
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  До коментар [#9] от "rxa19576703":

  Обаче виж в пост № 12 как с думите "Христос Воскресе" руските нацисти изпъват мръсни ръце то хитлеристки.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 17. 17 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#1] от "koko65bg":


  Докато в българските социални мрежи, а и на улицата често можете да види изображения и татуировки с нацистки символи, в Германия публичното им показване се наказва с до три години престой зад решетките, пише "Дойче веле".Ами някак си не съм виждал на улицата в България нацистки символи. Комунистически - за съжаление много! ,,Дойче веле" прави ли разлика между тях?
  —цитат от коментар 1 на koko65bg


  Ти да не живееш в Правец?!? В София свастики виждаш под път и над път. Вярно малко по рядко от петолъчката, обща за серсем-комунисти и сатанисти:

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 18. 18 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Гледах днес репортаж от митинга в Кемниц. Нямаше вдигнати ръце. Нормални хора протестират.

 19. 19 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 822 Весело

  "ZDF публикува снимка на шницел във формата на свастика на страницата си във "Фейсбук", прокуратурата не се намеси."
  "демонстративно изпъваха ръка в хитлеристки поздрав"

  Зю Дойче Фернзеен може, щото иронизирали, а за хората по улиците не може...
  Хм, може хората пък също да са иронизирали и да са показвали колко висока е Меркел, например. Или колко висока е станала царевицата им в двора...

 20. 20 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Историята се пише от победителите.
  Ако беше победил Хитлер, сега България щеше да бъде на четири морета.

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 21. 21 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  До коментар [#14] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Никой не може да забрани идеите.
  Всички диктатори се опитваха да го направят и всички се провалиха в това начинание.
  Засега само другаря Ким успява в забраната им, но и това ще е до време.

 22. 22 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Явно доста от тук коментиращите, не схващат смисъла на статията. Германците са проумели, че тази идеология е донесла най- големите беди преди всичко на Германия, цели 75 години не са воювали и държавата просперира, за съжаление лошите управленски решения на Меркел тласнаха немците в една лоша посока.

 23. 23 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  "Зю Дойче Фернзеен
  —цитат от коментар 19 на Котаракът на Шрьодингер


  Пич, Зюддойче Цайтунг се пише по друг начин- Süddeutsche Zeitung(Южногермански вестник) и абревиатурата му е "SZ". ZDF- Zweites Deutsches Fernsehen (Втора немска телевизия). В немския, буква "S", в началото на думата се чете като "З". "Z"- се чете като "цет".
  Едното е вестник, другото телевизия. Айде, поне малко коректност.

 24. 24 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 592 Неутрално
 25. 25 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 2095 Любопитно

  До коментар [#17] от "Roni":

  А къде в София видяхте път?

 26. 26 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 1205 Весело

  "Хм, може хората пък също да са иронизирали и да са показвали .... Или колко висока е станала царевицата им в двора...
  —цитат от коментар 19 на Котаракът на Шрьодингер


  Wie hoch der Weizen steht ? ;) Слушал си ти хубави групи и музика :D
  Gigi und die braunen Stadtmusikanten
  https://www.youtube.com/watch?v=wFuxkAMZD3Y&list=PLHJk2VxH0aiqs-Dh3kBQXmygEaAfCkYAL

 27. 27 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мизо":

  Да, прав си, моя грешка.

 28. 28 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Германците са предобрили манджата от толкоз комплекси за вина - в една свободна страна всеки трябва да има правото да се изразява свободно и съответно стане за смях заради идеите си.

 29. 29 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 822 Неутрално

  [quote#26:"Мизо"][/quote]

  Диесес глюклихес лебен мусте ман еркемпфен... :)

  Сори, малко съм позабравил немския... все на на английски пердаша. :_

 30. 30 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Символите имат значение само за идиотите.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9510 Неутрално

  Затова е Германия, а ние, ние никога няма да сме на това ниво.

 32. 32 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 1009 Весело

  А, аве Цезаре, с изпъната ръка може ли?
  Или, Hej, så hög hoppade min hund igår.(Хей, толкова високо подскочи кучето ми вчера)

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 33. 33 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 1009 Весело

  До коментар [#31] от "Роси":


  Ние като сме втъкавали свастики в шевиците, дойчо е говорил на ньемски с коня си!
  Айде стига с нихилизма!

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 34. 34 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#33] от "Bullet":

  Свастикики, като орнаментим има дори на чердаците в Рилският манастир. Стига сме се правили на интересни. Свастиката е просто един символ, нищо повече, хората са тези, които създават проблеми, а не символите.

 35. 35 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1359 Весело

  [quote#26:"Мизо"][/quote]

  Абе ти и на чалга-канцерт да отидеш пак ти викат
  А сега ръцете горе!

 36. 36 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мизо":


  А нас, читателите на "Дневник", какво ни интересува едностранното тълкуване на нещата и законите, и мнението на журналист от "Дойче веле", по повод извращенията, наречени закони, в Германия ?Wir geben keinen Scheiss drauf! Verpisst euch, ihr Arschlecker!
  —цитат от коментар 8 на Мизо


  Заплашват просто, да не си помислите да ставате "фашист", т. е. да не си помислите, да имате различно мнение от правоверната болшевишка линия, защото веднага ще Ви лепнат този етикет. хахах :-)

 37. 37 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3322 Неутрално

  С тужурка и будьоновка с петолъчка може ли?

 38. 38 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3298 Неутрално

  И т.н и т.н., а междувременно немските медии пишат, че иракското съкровище, което закла човека в Кемниц, е регистрирано с бежански статус в България и отдавна е трябвало да бъде екстрадирано в нашата китна родина.

 39. 39 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 254 Разстроено

  До коментар [#30] от "stein":

  Свастиката е древен символ на плодородието. Да се отрича заради Хитлер е плод на ограничено мислене. А тези които си мислят, че символите нямат смисъл са просто невежи.

 40. 40 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 751 Весело

  До коментар [#33] от "Bullet":

  Юдейка е момата. От по-посредствените...Не й се сърди. :)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 41. 41 Профил на Филип Борисов
  Филип Борисов
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Навсякъде по света трябва да бъдат забранявани символи свързани със диктатура и екстремизъм - "свастика" (с индийската ,която не е килната на една страна, няма проблем, даже най-добре с точки за по-голямо разграничаване), Сър Пичук, символи на расистки организации (IУI...)...

 42. 42 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 1009 Весело

  До коментар [#40] от "trial_jezz":

  Тея посредсттвените, не ги ли разхожда дедко им Моше(Моисей) из пустинята, докат се гътнат? Явно не е успял.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK