Защо политиката на ЕС за мигрантите започна да се променя

Защо политиката на ЕС за мигрантите започна да се променя

© ReutersЕвропейският съюз най-после тръгва в посоката, която ние предлагаме за миграционната политика, казват страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия). Двама чешки евродепутати обаче посочват, че приносът на групата към промяната може би е ограничен, пише EurActiv.


Срещата на върха на ЕС през юни за миграционната политика бе описана от много чешки политици като победа за Вишеградската четворка. Държавите членки се съгласиха, че ЕС трябва да засили охраната по границите си, а разселването на мигранти да бъде само на доброволна основа, без да се използва задължителната квотна система.


Според Кай-Олаф Ланг, политически анализатор в Берлинската фондация за наука и политика, в момента се наблюдава значителна промяна на тона за основните цели на европейската миграционна политика - приоритетите са защита на външните граници и сътрудничество с трети страни, а идеята за налагане на задължителни квоти вече не е популярна сред повечето държави членки.
Не за всички обаче натискът от страна на Вишеградската четворка е основната причина за промяната, а квотната система далеч не е мъртва.


Чешкият евродепутат Томаш Здеховски смята, че макар да изглежда, че ЕС се е поддал на натиска на четирите държави, промяната в мнението е по-постепенна и много други фактори трябва да се вземат предвид.


"Отношението към мигрантите бе повлияно повече от българското председателство, баварските политици и избора на Себастиан Курц в Австрия. Успехът на няколко крайни антисистемни и популистки партии на определени избори също изигра роля", коментира той. "Вишеградската четворка вече не е сама в преговорите. Повратният момент бе решението на Ангела Меркел след германските избори да не насърчава системата за задължителните квоти", допълва той.


Друг чешки евродепутат, Петр Йежек, смята, че на ЕС му е отнело известно време да осъзнае колко голям е проблемът, но след това е използвал различни инструменти, за да спре вълните от мигранти. "Затова броят на нелегалните мигранти значително намаля. Представителите на Вишеградската четворка не говорят за това", допълва Йежек.


Томаш Юнгвирт от Консорциума на организациите, подпомагащи мигранти, смята, че промяната рано или късно е щяла да се случи. Важно е да се има предвид, че много държави започнаха да гледат на това като на политически приоритет едва след като броят на търсещите убежище значително намаля", смята анализаторът.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8169 Неутрално

  Защото излъганите от либералите западноевропейци, започнаха да разбират, че са излъгани..........................

  [email protected]
 2. 2 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 283 Неутрално

  "на ЕС му е отнело известно време да осъзнаае колко голям е проблемът"
  ...
  Те на тия докато им загреят реотаните - ще се подмени етническия състав на континента!

 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Щото ако не се промени Европа ще се обезличи и ще заприлича на африканска кочина. Някой го предвидиха, други го проумяха от горчив опит, а трети не искат да го проумеят все още..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 442 Неутрално

  През всичките тези години на слободия и толерастия спрямо нашествениците, Вишеградската четворка бяха единствения разумен глас в ЕС. Лидерите на тези 4 държави заслужават само похвала и признание затова, че не се огънаха на натиска на Брюксел и Берлин. Подобни статии са смешни и дезинформационни.

 5. 5 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Повръща ми се от илюстративната снимка на статията. Манипулативна и безумно далеч от истинската действителност.

 6. 6 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Просто ЕС започна да мисли за собственото си самосъхранение. Все още само мисли, защото реално не действа. Ако Европа е оставена като разграден двор просто ЕС няма да оцелее до следващите избори за председател на ЕС. Не е само Вишеградската четворка и Австрия. Освен Италия на изборите преди това в Холандия и Дания избирателите дадоха ясно да се разбере какво искат. Сега идват и избори в Швеция и Финландия и прогнозите са още по-категорични. В момента в Германия се зараждат бунтове. И не на последно място Брекзит беше до голяма степен свързан с външна политика на ЕС. Бежанци имаше преди 4 години когато избухна войната в Сирия. Сега има основно икономически мигранти от Азия и Африка. Еми не можеш да побереш населениято на 3 континента в няколко страни.

 7. 7 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Макрончо единствено още говори за неограничено предвижване на бежанци,но скоро и на него ще му светне,че това е крайно грешно виждане!

  shlshlshlshl
 8. 8 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Правилният въпрос е защо започна да се променя толкова късно ... Веднага ми хрумват няколко подходящи отговора ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 9. 9 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Промяната на политиката на ЕС спрямо емигрантите е трудна и настъпва бавно. Предстоят обаче европейски избори. Много политици и евродепутати ще бъдат заменени с други. Много е възможно мнозинството да е твърдо против тази емиграция и тогава промяната на тази политика ще стане факт.

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1623 Весело

  Не е прекалено късно. Мулти култи е идеологическа фантазия на доста хора. Трбяваше да опитат плодовете на своите фантазии.
  Ще припомна един стар виц.
  Съветският министър Микоян бил на посещение при папата и го попитал:
  - Как така църквата 1000 години обещава от името на Бог и все още има хора да вярват а при нас в СССР вече не вярват в комунизма?
  Парата отговаря:
  -Ние 1000 години обещаваме Бог но не го докарахме да го пробват на живо. Грешката на комунистите, е че вкараххе хората в комунизам.

  подпис
 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Политиката ще се затяга но за да разберем кога е стигнала до необходимите мерки ще разберем по два фактора:
  - Създаване на европейски гуантанамо;
  - Лишаване от социални придобивки, от право за заселване на роднини и специални закони за придържане към културата на традиционните жители.

  подпис
 12. 12 Профил на Орловец
  Орловец
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Обикновеният човек проглежда, въпреки неимоверните усилия на либералната сволоч да го държи в слепота. Процесът е необратим поради една проста причина - 99.9% от мигрантите са престъпници и това не може да бъде променено с промиване на мозъци. Хората са реални жертви на варварите и това ги прави виждащи и променящи.

 13. 13 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Макрончо единствено още говори за неограничено предвижване на бежанци,но скоро и на него ще му светне,че това е крайно грешно виждане!
  —цитат от коментар 7 на Against China


  Той така си говори, ама иска мигрантите да си стоят в Италия.
  Либерал, та дрънка.

 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Мигрантите трябва да изпълняват строг и подробно написан кодекс на поведение в личния си живот и поведение на обществени места.
  Трябва да говорят и ли дори да ръкомахат не по-различно или по-гръмко от местните. Да се обличат както местните.

  подпис
 15. 15 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Мигранти не се приемат накуп.
  Мигрантската политикататрябва да се съобразява с конкретните данни на всеки един кандидат и ИНДИВИДУАЛНО да се преценява, дали този конкретен човек ще принесе полза на обществото.

 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Трябва да има консенсус, че думата асимелация важи само когато нашественикът налага своята култура върху превзето население.
  Когато си гостенин думата асимелация е неприложима.

  подпис
 17. 17 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Ако погледнем по-дълбоко, се води борба между две визии за бъдещето на Западната цивилизация. Едната е прогресистко либералната - изграждане мултикултурно джендър справедливо общество в глобалистка среда, другата е консервативната дясна, която иска запазване на традиционните ценности и култура. Когато няма кризи, прогресистката утопична визия на либералите успява да наложи матрицата си на обществото без насилие, но в случая матрицата вече е дефектна и реално виждаме катастрофата на тази либерална визия, която се сблъска с реалностите на човешката природа.
  Арогантните неолиберали завиха прекалено наляво и си представяха едно отворено общество, което е свободно и управлява своята съдба, общество, което да приеме различните, да наложи матрицата си и върху тях и да ги интегрира в себе си.
  Само, че когато преминеш границата, се получава обратното - малцинството започва да налага своята визия и тогава реагира консервативното в обществото "ама чакайте, какво правите, в тази ваша матрица мен ме няма." Милионите мигранти заляли Европа нямат никакво намерение да се интегрират, да се впишат в лебералното ни общество - те искат да го променят и да живеят по своя начин, тоест да направят Европа своя кончинка, един Афганистан и Сирия, но по-големи и богати.
  Няма никакво съмнение, че либерализмът закономерно ще претърпи пълен разгром и то в близките 2-3-5 години, шамарите вече започнаха. Което все пак е жалко, защото въпреки сгрешената посока и неадекватна арогантна политика на силово налагане на принципи и политики в последните няколко години, все пак леберализмът е донесъл твърде важни придобивки за човечеството.
  Ако някой не е разбрал, че идва края на неолиберализма, тогава е време да се събуди.

 18. 18 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 284 Весело

  "Не за всички обаче натискът от страна на Вишеградската четворка е основната причина за промяната, а квотната система далеч не е мъртва." -

  Демек оредехме яко на либералната барикада.

 19. 19 Профил на Филип Борисов
  Филип Борисов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Европа ще се справи! За ужас на орбанисти и салвинисти! Популистите ще оттекат в канала!

 20. 20 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 550 Весело

  Гледам клетия рашибозук налазил темата ... много е смешно като вземат да обедняват колко е зле ЕС и как ще се срине ... добре поне че се въздържат да обесняват в Масква какъв рай е :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 21. 21 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Гледам клетия рашибозук налазил темата ... много е смешно като вземат да обедняват колко е зле ЕС и как ще се срине ... добре поне че се въздържат да обесняват в Масква какъв рай е :)
  —цитат от коментар 20 на danvan


  Да, при положение, че всичките работи, за които коментират Европа - проблеми с радикалния ислям, нелегални мигранти, разпад на моралните ценности - ги има повече в РФ, отколкото в ЕС. Голям проблем има Европа с ислямистите и това, че ги пое безконтролно, ама такива дотации като към Кадиров не знам някъде на Запад да са правени.

 22. 22 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 681 Весело

  Повръща ми се от илюстративната снимка на статията. Манипулативна и безумно далеч от истинската действителност.
  —цитат от коментар 5 на Големи яйца:)


  Как манипулативна?Клети лекарки и инженерки на по 20 години, с гладни деца на ръце...
  От Дойче Веле така казаха, трябва да им вярваме. :)

 23. 23 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Време е за промяна, не може да се кара както досега. Бунтовете в Германия показват, че търпимостта към навлеците вече е изчерпана. Ако това продължи, шансовете на крайно десните или крайно левите ще нарастнат. Интересно Меркел не вижда ли това.

 24. 24 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#21] от "Alex Prime":

  всеки ден,когато изхвърлят храната си и искат бмв-та.ЕДин въпрос мойто клето момче,прочети колко милиона паунда е взел като помощи-наеми,купони за храна,самолетни билети-АБУ ХАМЗА.И той н е е единствен,от многохилядната бръмка на такива като него в Европа.
  https://www.express.co.uk/news/uk/477268/Abu-Hamza-s-family-allowed-to-stay-in-1-25-million-London-home-and-claim-33-800-benefits
  За разлика о т кадиров,моите данъци не отиват за чеченци,а за афганистански учени,като има бездомни немци и англичани,но бездомни мюсюлмани бежанци май няма?!!!

 25. 25 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#20] от "danvan":

  Напротив, темата е точно за обратното - как ЕС преодолява една порочна либералболшевишка линия, която не отразява волята на гражданите на ЕС, а е била спусната някъде отгоре.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 26. 26 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#18] от "Jesuit":

  Неолиберализмът е политически труп, от който не само десните, ами и нормалните леви и социалдемократи почват да се дистанцират.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 27. 27 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иван К":

  Мултикултурализъм в европа означавада се пазят и поощряват културите на народите, които изграждат ЕС.
  Има много хляб да се изяде, докато самите европейци се приемат и станат близки един на друг, преди да се вкарват някакви абсолютно различни като манталитет и култура примеси.
  Които хора, дори и да са материално обезпечени (от социализма който се грижи за тях в западна европа), са вътрешно недоволни и нещастни да живеят в чужда културна среда.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 28. 28 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иван К":

  Когато си гостенин думата асимелация е неприложима.

  АсимИлация

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 29. 29 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  Познайте от три пъти защо.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 30. 30 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Добре е, че все пак признават и нашата роля в озъптявани ва меркелизма! Либералите /псевдо/ нямат шанс! Матряла им е просто кал! Даже не е кал а боклук! Няма как консервативните нагласи в обществото да не се събудят! Имунната му система да реагира! Лошото е, че прекалено много отпадйци се събраха в западна Европа и изчистването им е много сложна работа! Но първата задача на всички задачи е да се разгонят "спасителите" от Средиземно море и да се дадат на съд за незаконен трафик на хора!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Европа направи голяма грешка от самото начало. Нарече всички бежанци и се държеше с тях , като с такива. А те повечето си бяха икономически мигранти. Не трябваше така безотговорни да ги приема.

 32. 32 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 383 Весело

  Много просто: защото политиците ги е страх, че ще загубят следващите избори.

 33. 33 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  До коментар [#32] от "Black Hawk":

  Ха дано.
  Настоящите тикнаха Европа към заличаване.

  Panta rhei....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK