Еврокомисията иска край на смяната на времето два пъти годишно

Еврокомисията иска край на смяната на времето два пъти годишно

© ReutersПосланието на европейците е много ясно: 84% от тях не желаят повече часовниците да бъдат премествани. Ние ще предприемем съответните действия и ще изготвим законодателно предложение до Европейския парламент и до Съвета, които след това заедно ще вземат решение." Това заяви еврокомисарят по транспорта Виолета Булц при официалното представяне на резултатите от обществената консултация за преминаването към лятно часово време в Европа, предаде пресслужбата на Европейската комисия.


Консултацията се проведе между 4 юли и 16 август 2018 г., получи 4.6 милиона отговора от всичките 28 държави членки - най-големият брой отговори, получаван някога при обществена консултация на комисията. Според предварителните резултати 84% от отговорилите предпочитат да бъде прекратено преместването на часовниците два пъти годишно. От хората, искащи да спре смяната на часовото време, повечето предпочитат да се запази за постоянно лятното часово време.


Резултатите показват също, че повече от три четвърти (76%) от отговорилите смятат, че опитът им с преместването на часовниците два пъти годишно е много отрицателен или отрицателен. Изтъкнатите от участниците в допитването основания за прекратяване на смяната на времето са свързани с отрицателните последици за здравето, увеличения брой пътни произшествия или липсата на икономия на енергия.
Окончателните резултати от обществената консултация ще бъдат публикувани през следващите седмици. Сега комисията ще изготви предложение до Европейския парламент и до Съвета с оглед промяна на настоящите разпоредби за смяна на часовото време, се посочва в съобщението.


По-рано днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Брюксел днес ще предложи да се отмени смяната на времето в ЕС два пъти годишно, като идеята е за постоянно да се запази лятното часово време.


Въпросът стана особено актуален, след като няколко държави от ЕС (Литва, Финландия и Естония) поискаха съюзът да отмени практиката. В началото на февруари Европейският парламент настоя да се направи задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време и ревизия на режима, ако е необходимо. Евродепутатите отбелязаха, че множество проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат, но от друга страна, има индикации за негативни последици за човешкото здраве.Повечето държави членки имат стара традиция в разпоредбите за смяна на времето, която в много случаи датира от Първата и Втората световна война или от петролната криза през 70-те години. От 80-те години насам Европейският съюз започна постепенно да приема законодателни актове, въз основа на които всички държави членки да се споразумеят да преминават едновременно от зимно към лятно часово време и обратно и да бъдат премахнати националните графици. От 1996 г. всички европейци преместват часовниците си с един час напред в последната неделя на март и с един час назад в последната неделя на октомври. Целта на правилата в ЕС не беше да хармонизира режима на смяна на времето в ЕС, а да преодолее проблемите, особено в секторите на транспорта и логистиката, които възникват поради некоординирано прилагане на смяната на времето през годината.


Паралелно с разпоредбата за преминаване към лятно часово време в Европейския съюз държавите членки използват три различни часови зони или стандартно време. Решението за стандартното време е от национална компетентност.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 437 Неутрално

  80 % от европейците сигурно изобщо не са знаели че има някакво допитване, което първите няколко дни дори не можеше да се отвори.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  Върнете зимното часово време и то да си остане!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Горещо се надявам да спре тази въртележка на стрелките.

 4. 4 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#1] от "Panda":

  Не знаех, че е имало проблеми с проучанрето. Самият аз нямах никакъв поблем да участвам и съм много доволен от резултата.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Закривай!
  Без смяна на времето е по-добре, по-малко обърквации.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5455 Неутрално
 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#4] от "Darulio":

  Аз имах. Почнах да попълвам, но като видях колко лични данни ми искат, се отказах. Радвам се, че и без мен е постигнат желания резултат.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#4] от "Darulio":

  В началото имаше. Но когото го вълнува проблема, могъл е да изчака 1-2 дена, докато оправят нещата.

 9. 9 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Върнете зимното часово време и то да си остане!
  —цитат от коментар 2 на lz2


  Стига глупости!
  Това означава довечера още в 18:10 да запалиш лампите.

 10. 10 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 382 Неутрално
 11. 11 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 674 Весело

  Т.е. европейците ще научат по трудния начин, че са взели грешното решение. Ех тази пряка демокрация..

 12. 12 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 309 Неутрално

  За нас е по-добре да си остане стандартното/астрономическо зимно часово време.
  Принципно съм ЗА да се спре със смяната, но съм убеден, че след 1 година, когато хората видят какво е, то 80% ще са да се върне обратно въртенето на стрелките. Сега просто няма как да преценят плюсовете и минусите и е напълно нормално да са против.

 13. 13 Профил на mans
  mans
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Гласувах за оставане на лятното часово време, лично на мен зимното въобще не ми харесва, стъмва се рано.

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3014 Весело

  Аз съм от хората, на които тази смяна не пречеше, а през лятото дори я харесвах.
  Щом другите са повече, нека отпадне. Все ми е едно дали в 5 или 4 ще тръгна към планините.

  Еретик
 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1093 Весело

  2 пъти в годината е много! Само веднъж, през пролетта! :D :D

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 638 Неутрално
 17. 17 Профил на Brasil
  Brasil
  Рейтинг: 312 Весело

  До коментар [#2] от "lz2":

  Хаха, ще го върнат, ама друг път. БЕгай да спиш. Опа, забравих. Понеже все още сме на лятно време се стъмва малко след 20 ч. вместо в 19 ч., така че ще трябва да изчакаш малко повече слънцето да залезе. ;) Радвам се, че повечето европейски граждани, които са си направили труда да гласуват, са гласували разумно. А това, че 80% от гражданите не знаели, че има проучване, си е изцяло техен проблем. На когото му е било важно да изрази мнението си, се е поинтересувал къде и как може да го направи. Дано наистина и ЕК, ЕП и Съвета се съобразят и запазят само лятното време.

 18. 18 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Увреа им главите накрая.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7930 Неутрално
 20. 20 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  [quote#9:"Virgin"][/quote]

  Колега, няма да те разберат, което няма да бъде пречка същите мрънкачи да искат отново лятно и зимно часово време.

 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6927 Неутрално

  Най накрая край на това безумие.

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5682 Неутрално

  Добре решение. Интересното е, че дори тези страни, които са в средните ширини са против. Защото за крайните положения - много на юг и много на север смяната на времето е очевидно безсмислено...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ей, голяма дискусия, голямо нещо - сложете го по средата между зимно и лятно и го оставете така - толкова ли е трудно да се измисли?

 24. 24 Профил на ЕТ
  ЕТ
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Целта на всичките врътки с времето е да имаме максимално дневна светлина през времето, което възприемаме като "ден" (примерно от 7 до 20 часа).

  Ако трябва да си изберем часова зона на този принцип, изчисленията показват, че сегашното лятно (+3 часа) е много по-добре от "астрономическото" (+2).

  За другите страни в Европа ще е различно, така че би било нормално всяка страна да определи за себе си часовата зона, в която иска да остане след отмяната на лятното време.

 25. 25 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Времето е на Иван Костов .. както е известно.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 26. 26 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Това си беше логичното решение.

 27. 27 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Както има фалшиви новини, така се създава и фалшив дневен ред. Това ли измислиха Юнкер и компания, за да спечелят любовта на европейците?

 28. 28 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Ако останем на лятното часово време, през зимата ще се съмва чак в 8 часа сутрин. Т.е. учениците (повечето от които започват часове в 7:30) ще отиват на училище в пълен мрак.
  Ако останем на "зимното" стандартно/астрономическо часово време, то през лятото ще се мръква към 20-20:30 часа, а ще се съмва още в 5 часа.
  УБЕДЕН СЪМ, че след една година, когато хората го усетят реално, ще пожелаят да се върне обратно въртенето на часовника, но в момента няма как да го осъзнаят.
  Руснаците са най-добрия пример. Направиха го и докато 87% бяха ЗА спиране въртенето на часовника, след като пробваха само на лятно, само на зимно време, сега повечето вече искат да си върнат въртенето на стрелките.

 29. 29 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Ако останем на лятното часово време, през зимата ще се съмва чак в 8 часа сутрин. Т.е. учениците (повечето от които започват часове в 7:30) ще отиват на училище в пълен мрак.
  Ако останем на "зимното" стандартно/астрономическо часово време, то през лятото ще се мръква към 20-20:30 часа, а ще се съмва още в 5 часа.
  УБЕДЕН СЪМ, че след една година, когато хората го усетят реално, ще пожелаят да се върне обратно въртенето на часовника, но в момента няма как да го осъзнаят.
  Руснаците са най-добрия пример. Направиха го и докато 87% бяха ЗА спиране въртенето на часовника, след като пробваха само на лятно, само на зимно време, сега повечето вече искат да си върнат въртенето на стрелките.

 30. 30 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#28] от "shumnalia":

  И какво като ходят по тъмно на училище?!? Ние като започвахме с 7.30 часовете да не сме ходели по светло? Ще започват по тъмно, но тези, които са втора смяна няма да се прибират по тъмно, както е сега.

 31. 32 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Хубаво е че махат смяната на времето. Много беше особен този процес на консултация чрез онлайн гласуване на сайта на ЕК - това незнам доколко беше оповестено чрез мас-медиите (ТВ, радио, и т.н.), и може много да се спори че е представително и доколко може да бъде модел за бъдещи такива консултации.

  Но както и да е направено, то даде необходимите козове на ЕК да го предложи на ЕП. Без такова проучване, ЕК не иска да променя живота на хората, защото евроскептиците ще скочат срещу "диктата от Брюксел". Така поне от ЕК могат да кажат - ето, направихме допитване, имаме участници от всички страни членки, резултата е ясно за премахване на смяната на времето.

  Тази обществена консултация обаче е малко порочен модел, по същия начин с което и да е онлайн гласуване - незнам дали това е легитимен процес.

  Дано да го направят това и БДЖ да не трябва да спира всички влакове за 1 час на гара за да изчакат да се смени времето за да не пристигнат час по-рано от разписанието, както е в момента два пъти в годината. Абсурд.

 32. 33 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Браво най после добра новина от ес стига с тази смяна.

 33. 34 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1792 Весело

  До коментар [#28] от "shumnalia":

  изобщо не е вярно Русия е на север . Проблема е че Медведев им остави лятното време в резултат в Тюмен съмваше зимата в 11 а не в 10 часа

 34. 35 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  наскоро бях в Западна Франция, в 21ч30 още грееше слънце, залезе в 22ч. Беше Супер!
  Ако си остане зимното часово време в края на август 19ч вече ще е тъмно.

 35. 36 Профил на Ivan Popov
  Ivan Popov
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Крайно време е да спре това местена на чàсовниците. Изигра си ролята преди години, сега вечè не се печèли нищо от местенето на стрелките. Повечè аргументи:barin.blog.bg/politika/2017/03/17/za-ili-protiv-smianata-na-vremeto.1516032

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK