Днес изтича срокът на Airbnb да приведе дейността в съответствие с нормите на ЕС

Днес изтича срокът на Airbnb да приведе дейността в съответствие с нормите на ЕС

© ReutersДнес изтича срокът, даден от Европейската комисия на платформата за наемане на туристически квартири Airbnb да сведе условията си за ползване в съответствие с европейските норми и да направи по-прозрачни тарифите си.


Засега цените на Airbnb, както и части от общите условия не спазват правилата на ЕС за нелоялните търговски действия, за неравноправните клаузи в потребителските договори и за компетентността по граждански и търговски дела, уточни еврокомисията.


Европейските комисии за защита на потребителите и Брюксел поискаха от Airbnb да направи промени. Дружеството трябва до днес да представи предложенията си. След като Airbnb предложи решения за осигуряване на съответствието с правилата, еврокомисията ще ги оцени. Ако те не бъдат определени като задоволителни, спрямо Airbnb може да бъдат предприети действия за налагане на спазването на законодателството.
Досега представянето на цените от Airbnb, както и разграничението между домакините, които са частни лица, и професионалистите не отговаряха на изискванията на правото на ЕС, особено на правилата за нелоялните търговски действия.


Еврокомисията поиска Airbnb да промени начина, по който представя информацията за цените, като се започне от началното търсене на сайта, за да може винаги, когато се предлагат места за настаняване, на потребителя да се представя крайната цена, в която са включени всички приложими задължителни такси, например за обслужване и почистване, или ако не е възможно да се изчисли крайната цена предварително, ясно да съобщи на потребителя, че може да се начислят допълнителни такси. Компанията трябва да посочи ясно дали предложението е от домакин (частно лице) или от професионалист, тъй като правилата за защита на потребителите са различни в двата случая.


Политиката на Airbnb за възстановяването на средства, обезщетенията и събирането на искове за вреди и на дължимите средства по тях следва да е ясно определена и да не лишава потребителите от правото им да се ползват от съществуващите правни средства за защита.


Airbnb трябва да осигури на своя сайт лесно достъпна връзка към платформата за онлайн решаване на спорове, както и всички необходими данни за решаването на спорове.


Ако е необходимо, Брюксел и комисиите за защита на потребителите ще се срещнат с представители на Airbnb през септември, за да намерят решение на открити въпроси. Ако предложенията на дружеството не бъдат възприети като задоволителни, властите за защита на потребителите могат да решат да прибегнат до мерки за налагане на спазването на законодателството.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Радойчо
  Радойчо
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Оставете хората намира!

  Пред боговете и фактите мълчат.
 2. 2 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#1] от "Радойчо":

  Да си спестяват плащането на данъците ли?

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Правилно, условията трябва да са еднакви за всички, не единия да плаща данъци и да подлежи на категоризация и проверки, а другия не.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7190 Неутрално

  Удобна услуга, но е под силен натиск на правителства, които искат да контролират и регулират всичко...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Регулации са необходими. Прочетете в нета за неприятностите, които са имали клиенти на услугата, има даже смъртен случай. Има невероятни дупки, обявени в сайта им. Ако домакинът ви върже тенекия, клиентското им обслужване е 0. На мен са ми връзвали тенекия, но при резервация с Букинг - бързо и резултатно съдействие, поемане на разликата в цената. Тези наистина доскоро не обявяваха крайната цена при търсене, заради което не ги ползвах, а имам профил от самото начало. Това лято ги ползвах 3 пъти, има подобрение. Прозрачността е в интерес на клиента, а на тяхната платформа той плаща таксите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK