Френската дипломация ще трябва да затегне коланите

Френската дипломация ще трябва да затегне коланите

© ReutersВ стремежа си да пести от какво ли не Франция ще намали средствата, предвидени до 2022 г. за дипломатическата й мрежа, въпреки афишираните амбиции на президента Еманюел Макрон на международната сцена.


Премиерът Едуар Филип описа положението пред посланиците, събрани миналата седмица в Париж за традиционното откриване на новия дипломатически сезон. Той разкритикува "добавянето на нови пера" и призова за "връщане към основните".


Поставената цел е до 2022 г. да се намали с 10 на сто общата сума на заплатите - това означава 100 милиона евро, тъй като френската държава използва в чужбина услугите на 20 хил. души от различни професии: дипломати, военни, преподаватели, бизнесмени.
"Може да помислим за по-добро разпределение на държавните постове в чужбина и на извършваните дейности (. . .), без да преразглеждаме нито вашите мисии, нито качеството на условията за работа", забеляза премиерът.


Още не се знае къде ще удари решението - неясен е примерно броят на застрашените постове, но дипломатите вече се възпротивиха.


"За 30 години ресурсите на министерството са намалели с 53 на сто и с една трета за 10 години", което води до "напрежение, несравнимо с това в другите министерства", се посочва във вътрешна записка на Ке д'Орсе, изтекла през юни в медиите.


Досегашните усилия в тази насока, включително затварянето на консулства и преотстъпването на престижни сгради, няма как да продължат, без да бъдат "накърнени възможностите за действие на министерството" и "силните амбиции на Франция" в лицето на Еманюел Макрон, допълва документът.


С оглед новите бюджетни условия посланиците ще трябва занапред да действат като мениджъри, по логиката на стартъп компаниите, и всеки да предложи в кратък срок проект за реорганизация на своя екип, разкрива дипломат.


Посланици-мениджъри


Правителството се кани да ограничи по-специално постовете от поддръжката (логистиката, човешките ресурси, информационните системи и т. н.). Възможно е също вместо служителите, изпращани в чужбина, да се използва местна работна сила, например в културните и търговско-икономическите служби.


За да подслади горчивия хап, външният министър Жан-Ив Льо Дриан предпочита да акцентира върху допълнителните суми, осигуряващи в някои сектори "уверена в себе си" и "находчива" дипломация. "2019-а ще бъде година, в която ще си възвърнем средствата (. . .) Ще станат повече нашите конкретни лостове за действие", обеща пред посланиците в сряда френският първи дипломат, свикнал с по-благосклонни решения на властта, докато бе министър на отбраната (2012-2017 г.)


Даренията за развойни проекти например ще нараснат догодина четворно - на 1.3 милиарда евро. Заемите за хуманитарни акции, по-ниски от тези в страни като Белгия, ще бъдат увеличени с 40 процента - на 100 милиона евро. Доброволните помощи за агенции на ООН, спаднали под 50 милиона евро през последните години, също ще достигнат 100 милиона евро.


Щом пое държавното кормило, Еманюел Макрон се ангажира да увеличи средствата, отделяни от Франция като помощи за развитие, спаднали през 2016 г. на 0.38 процента от брутния национален доход, за да достигнат 0.55 процента в края на петгодишния му мандат през 2022 г. При все това нивото им ще остане под 0.7 процента, какъвто е международно приетият ангажимент, изпълнен вече от Великобритания и Германия.


По друга тема министърът обеща за две години да бъдат отделени и 100 милиона евро за подсилване на мерките за сигурност във френските посолства и училища в чужбина, все повече застрашени от тероризма.


В тези трудни условия някой може и да се подразни от назначаването на писателя Филип Бесон, приятел на Еманюел и Брижит Макрон, за генерален консул на Франция в Лос Анджелис. "Изобщо не раздавам постове срещу услуги", увери Еманюел Макрон. Писателят, който го следваше в перипетиите на президентската кампания през 2017 г., описва в последния си роман пътя му към Елисейския дворец.


"С тези длъжности се разпорежда правителството", отбелязват хората на Ке д'Орсе без повече коментари. Министерството току-що добави нови 22 "особено важни" места за генерални консули в списъка на позициите, достъпни за кандидати извън държавния апарат. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2712 Весело

  Ксавието Лапер дьо Кабан много заслабнал у Буркина Фасо. Дано не му затворят амбасадата.

  https://goo.gl/36vXaH

 2. 2 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1251 Весело

  “В тези трудни условия някой може и да се подразни от назначаването на писателя Филип Бесон, приятел на Еманюел и Брижит Макрон, за генерален консул на Франция в Лос Анджелис. "Изобщо не раздавам постове срещу услуги", увери Еманюел Макрон. Писателят, който го следваше в перипетиите на президентската кампания през 2017 г., описва в последния си роман пътя му към Елисейския дворец.“

  Я и във Франция работи системата
  Ти на мене - аз на тебе

 3. 3 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1251 Любопитно

  "За 30 години ресурсите на министерството са намалели с 53 на сто и с една трета за 10 години", което води до "напрежение, несравнимо с това в другите министерства", се посочва във вътрешна записка на Ке д'Орсе, изтекла през юни в медиите.“

  Много спестовни станали франсетата, да не ги фане само анорексия от икономии.
  Че и държавен дълг имат да плащат към 100 процента към БВП-то. А и за БДЖ-то си требе да мислят, че му дишат във врата на Макрон синдикатите.

 4. 4 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1251 Весело

  “В тези трудни условия някой може и да се подразни от назначаването на писателя Филип Бесон, приятел на Еманюел и Брижит Макрон, за генерален консул на Франция в Лос Анджелис. "Изобщо не раздавам постове срещу услуги", увери Еманюел Макрон. Писателят, който го следваше в перипетиите на президентската кампания през 2017 г., описва в последния си роман пътя му към Елисейския дворец.“Я и във Франция работи системата Ти на мене - аз на тебе
  —цитат от коментар 2 на Jesuit


  А дали мадам Льо Пен не я подгониха за нещо подобно? Питам аз и отговор не искам.

 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lemmy":

  Защо се засягаш от диагнозата, която г-н Кабан е поставил на нашия преход?

  "Липсата на осмисляне и осъждане на комунистическия режим в България до момента, липсата на наказание и разкаяние, стои в основата на дефектите на днешната българска демокрация."

  "Да се признае, че предишният комунистически режим е вършел престъпления, означава да се търси отговорност от тези, които са ги вършили"

  "Тази липса позволява на ръководителите на социалистическата партия да поставят цветя на паметника на най-отявления диктатор, който страната е имала, докато любезно се усмихват на учудените посланици. "

  Не само ръководителите на социалистичесата партия а и КОЙ ръководител на държавата се кланя и постави цветя на правешкия паметник?
  Натовецът-"европеец, любител на гумени патета, платноходки, хъбчета и армия със съветски оръжия!
  Никаква поука от казаното на висок глас истина, която всички виждаме и знаем!

 6. 6 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Наскоро Франция беше извадена от списъка на страните в ЕС с прекомерен дефицит.Това е начина.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 7. 7 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Наскоро Франция беше извадена от списъка на страните в ЕС с прекомерен дефицит.Това е начина.
  —цитат от коментар 6 на Jalis Ironhammer


  Да де, ама пак не е под 60 %, колкото сами са си турили като норма.

 8. 8 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  До коментар [#7] от "Jesuit":

  Да, така е наистина.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 9. 9 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2899 Весело

  Защо се засягаш от диагнозата, която г-н Кабан е поставил на нашия преход?
  —цитат от коментар 5 на Alexander97


  То ако френската държава бе пратила Кабан в България за да раздава диагнози на прехода, нямаше след това да го разжалва с мандат в Буркина Фасо.

 10. 10 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1251 Весело

  До коментар [#7] от "Jesuit":Да, така е наистина.
  —цитат от коментар 8 на Jalis Ironhammer


  Няма спор, трябва да пестят. Да не продадат после Корсика на некой инвеститор.
  Та на тоя всичкия зор взех да разбирам защо Макрон вика на италианците:
  Абе и аз искам мигранти, ама нека стоят при вас. Вие само ще ми ги пазите.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4457 Неутрално

  До коментар [#5] от "Alexander97":

  защото е намеса във вътрешните работи на суверенна държава . и е оценено като такова с отзоваването му .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1251 Любопитно

  Наскоро Франция беше извадена от списъка на страните в ЕС с прекомерен дефицит.Това е начина.
  —цитат от коментар 6 на Jalis Ironhammer


  Още нещо се присетих. Макрон както е взел голямата резачка, да не прати некое любовно писмо до Юнкер с пожелание да се оправя с по-малко френски Евра. И от там може да спести поне 10%.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12504 Весело

  А, и един "придворен" писател-консул, избран в период на остеритет :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12504 Весело

  До коментар [#5] от "Alexander97":

  Отличен синтез наистина ! :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Приказките на клети популисти и идиоти, че Макрон подкрепя мигрантите, несъмнено са чиста глупост, защото Франция също иска да спре нелегалната миграция, а Макрон в никакъв случай не може да бъде обявен за неин поддръжник, особено като се има предвид неговото често критикувано отношение към мигрантите във Франция.
  Гръмките фрази може и да помагат да се ловят избиратели, но рядко да не кажа никога не решават проблемите.
  Фактът, че клети популисти като Орбан и Салвини се представят за спасители на Запада, би бил много смешен, ако не беше толкова тъжен. Тях ги обединява единствено безкомпромисният, брутален и изпълнен с омраза маниер на действия. Като реални действия клонят към нула.

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4168 Неутрално

  Леми, комунетата май не могат да простят на Ксавие, че направи всичко което се искаше от него за да осъдят двете копелета-убийци, внуци на обирджии-мандраджии ли?
  Крушата не пада по-далеч от дървото Леми.

 17. 17 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Тия структури и без това са излишни.
  Дипломатическото представителство на ЕС, следва да се осъществява, посредством делегации на Европейската Комисия в трети страни.

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4168 Неутрално

  Богата Франция стяга коланите. У нас съдебна реформа - ако може всеки съдия и прокурор със служебен автомобил !

 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4168 Неутрално

  [quote#7:"Jesuit"][/quote]

  "...Да де, ама пак не е под 60 %, колкото сами са си турили като норма..."
  Пич, да имаме проблемите на Франция!
  Страната с най-доброто здравеопазване в ЕС! Дори и съпартийците на Курнелия Нинова, имащи право на лечение в правителствената болница, тичат във Франция.

 20. 20 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  То ако френската държава бе пратила Кабан в България за да раздава диагнози на прехода, нямаше след това да го разжалва с мандат в Буркина Фасо.
  —цитат от коментар 9 на Virgin


  Напротив, дрогарьо, повишили са го. Буркина Фасо е важна страна за отпор на Ал-Кайда в Западна Африка. Ценният опит който Льо Кабан е натрупан с ушанките на матушката ти у нас, ще му помогне за борба с чалмите там.

 21. 21 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  А дали мадам Льо Пен не я подгониха за нещо подобно? Питам аз и отговор не искам.
  —цитат от коментар 4 на Jesuit


  А бе защо вие комундетата лъжете постоянно. Льо Пен я подгониха за фиктивни назначения, човекът от нея като помощник в Брюксел изобщо не беше работил.

 22. 22 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 1100 Весело

  Буркина Фасо е важна страна за отпор на Ал-Кайда в Западна Африка.
  —цитат от коментар 20 на gianni

  Хахаха, мнооого яка опорна точка!!!
  Кефи ме :D :D :D

 23. 23 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 2819 Любопитно

  До коментар [#1] от "Lemmy":Защо се засягаш от диагнозата, която г-н Кабан е поставил на нашия преход?"Липсата на осмисляне и осъждане на комунистическия режим в България до момента, липсата на наказание и разкаяние, стои в основата на дефектите на днешната българска демокрация.""Да се признае, че предишният комунистически режим е вършел престъпления, означава да се търси отговорност от тези, които са ги вършили""Тази липса позволява на ръководителите на социалистическата партия да поставят цветя на паметника на най-отявления диктатор, който страната е имала, докато любезно се усмихват на учудените посланици. "Не само ръководителите на социалистичесата партия а и КОЙ ръководител на държавата се кланя и постави цветя на правешкия паметник?Натовецът-"европеец, любител на гумени патета, платноходки, хъбчета и армия със съветски оръжия! Никаква поука от казаното на висок глас истина, която всички виждаме и знаем!
  —цитат от коментар 5 на Alexander97


  И, за какво трябва да се разкайваме, да си признаваме, да осмисляме, кого трябва да осъждаме, за какви престъпления става въпрос, и от кого трябва да търсим отговорност?!

  Бе, ти наистина ли си 97- ми набор? Ако е така, това обяснява почти всичко: защо си толкова зомбиран, защо ги говориш/пишеш такива...

  Каква демокрация искаш, като искаш да казваш на хората, на кой паметник да слагат цветя, или да не слагат?!?

  Мислиш/въобразяваш си, че казваш някаква истина, искаш кораби, и не съветско оръжие, ама не споменаваш нищо за ПАРИ!?

  Имаш ли пари, да ги подменим тия неща с НАТОвски? Ааа, забравих, че може би си на 21 г., откъде да ги вземеш.

  Просто се чудя, как може да се коментира такъв пост, в който няма ЕДНО сериозно/почтено(да не кажа нещо друго)изречение!!!

  На човек би му отнело цял ден, да ти разобличава глупостите, и фантазиите, дето си ги надращил тука. 😵😖😔😒🤔

  П.П. Откъде знаеш, кой е бил "най- отявления диктатор"?! Ааа, забравих, че ти знаеш "истината", която "всички я виждат и знаят".

  По- наситен, с митове/легенди коментар, не бях срещал досега. Уау, имаш +++, от мен!👍👌

  reductio ad absurdum...
 24. 24 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Много пари ще спестят ако резнат социалките които раздават на калпак !!!

 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  До коментар [#5] от "Alexander97":

  В случая мосю Кабан говори вредни,прогизнали от морал и лицемерни глупости! Вредни са защото внушават заблудата,че ако комунистите не се извинят и покаят България едва ли не ще загине. Глупости на търкалета!
  Аз НЕ искам комунистите да (ми) се извиняват. Нито пък има практическа полза от едно тяхно разкаяние,дори и да е искрено.
  Лицемерно е от страна на г-н Кабан защото аз не знам революционерите от Френската революция преди двеста години да са се извинили в последствие на хилядите убити от тях невинни граждани,аристократи и свещеници! А пък детето на кралица Мария-Антоанета е дадено за осиновяване на една бедна жена и от тогава ни кост,ни вест от него! Липсата на такова извинение и покаяние да не би да е попречило на Франция да се развива?!
  Или пък Гражданската война в САЩ. Северът и до днес не се е извинил на Югът за зверствата и убитите,(общо жертвите в тази война са 600 000хил.!),но да не би това да попречи на САЩ да станат днес единствената Свръхсила.
  Така че по-полека с проклетият морал!

 26. 26 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#5] от "Alexander97":защото е намеса във вътрешните работи на суверенна държава . и е оценено като такова с отзоваването му .
  —цитат от коментар 11 на дерибеев


  Ти кажи с диагнозата съгласен ли си?
  Не дължиш ли мизерията си на продължаващата мимикрия и безспирен обир на всеки от нас от една червена върхушка?
  Не се ли сещаш, че десетилетия стоим на опашката на Европейския съюз?
  Не е важно кой го казва, а каква е ИСТИНАТА!
  Докато не се осъзнае причината на бедността, няма да бъде отстранена!

 27. 27 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1251 Любопитно

  [quote#7:"Jesuit"]
  —цитат от коментар 19 на historama
  "...Да де, ама пак не е под 60 %, колкото сами са си турили като норма..."Пич, да имаме проблемите на Франция!Страната с най-доброто здравеопазване в ЕС! Дори и съпартийците на Курнелия Нинова, имащи право на лечение в правителствената болница, тичат във Франция. [/quote]

  Това не трябаше да ни го пожелаваш. Ще вземе некой политик да те чуе и да тегли едни 40-50 Млрд Евро кредит, а после пенсионерите вместо да взимат, ще има да дават пенсии на държавата.

 28. 28 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1251 Весело

  [quote#21:"gianni"][/quote]

  Че от тоя писател сигурно голем дипломат ще излезе, така да знаеш. Нещо като френска калинка.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9176 Неутрално

  Няма друг начин при тази задлъжнялост.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK