С избора на Зелмайер за генерален секретар Еврокомисията е подронила общественото доверие

Мартин Зелмайер

© Associated Press

Мартин ЗелмайерОмбудсманът на Европейския съюз реши, че ръководената от Жан-Клод Юнкер Европейска комисия не е спазила процедурите при назначаването на Мартин Зелмайер за генерален секретар през февруари и по този начин е подкопала общественото доверие, предаде "Ройтерс".


При публикуването на резултатите от нейното разследване по въпроса омбудсманът Емили О'Райли каза, че назначението на Зелмайер е прекрачило буквата и духа на правилата.


Става въпрос за секретността около предстоящото тогава пенсиониране на вече бившия генерален секретар, "изкуствената спешност" за запълване на поста, която не бе оспорена от 27-те комисари, и назначаването на Зелмайер за заместник на предшественика му минути преди да бъде издигнат до генерален секретар.
Омбудсманът освен това критикува комисията за "отбранителните, уклончиви и понякога войнствени" отговори на журналистически въпроси за мистериозните маневри около публикуването на свободните места и селекцията на кандидати. Посочва се, че еврокомисарите носят обща отговорност за допускането на тази проява на лошо управление.Заключенията, които са придружени от препоръка да се преразгледа процедурата за назначаване на висшия пост, не анулира избора на Зелмайер, чийто войнствен стил му печели както привърженици, така и врагове в Брюксел.


По думите на О'Райли опитът на комисията да представи случая за нещо обичайно подкопава общественото доверие в институциите на ЕС. Според нея породилите се опасения от назначението на Зелмайер са основателни. Препоръчва се занапред Еврокомисията да изработи отделна процедура за назначението на този пост, която задължително да включва ясно обявяване на свободното място, поставяне на гласуването в предварителния ред на съответното седмично заседание на комисарите, привличането на външни специалисти в оценката на кандидатите.


Отговорът на Еврокомисията


С някои от заключенията сме съгласни, заяви говорител на комисията по-късно днес, предаде БТА. Той поясни, че комисията възприема оценката на омбудсмана за професионалните способности на Зелмайер и за посветеността му на ЕС. Комисията е удовлетворена, че не са оспорени правните последици от избора на новия генерален секретар. Говорителят не отговори на въпрос дали при тези заключения на омбудсмана не е по-редно Зелмайер да се оттегли и да кандидатства отново за длъжността.


Еврокомисията настоява да не се променя процесът по назначенията на тази длъжност, а ако бъде изменен, промените да обхванат всички институции на ЕС, отбеляза говорителят. Той добави, че след три седмици по този въпрос е насрочена среща между представители на общностните институции.


Говорителят заяви, че в хода на скандала със Зелмайер доверието в институциите на ЕС се е повишило, като се позова на официални данни. По неговите думи е възможно тези данни да не показват цялата истина.


Говорителят добави, че службата за връзки с обществеността на Еврокомисията е съставена от хора и затова са възможни грешки и недоразумения. Така той взе отношение по оценката на омбудсмана, че комисията е давала уклончиви, защитни и войнствени отговори. Говорителят оспори употребата на тези определения на английски език, въпреки че О'Райли е ирландка, английският й е майчин език, по-рано си е служила със словото професионално като журналист и има образование на лингвист.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK