В Германия мигрантите са изгубени в дебрите на бюрокрацията

В Германия мигрантите са изгубени в дебрите на бюрокрацията

© ReutersЧакам, но нищо не се случва". Близо три години след пристигането си в Берлин, младият иракчанин Зайд ал Ахмад още не знае дали ще може да остане за постоянно в Германия. Сблъскал се с една претоварена от дела администрация, той се опитва да се интегрира.


"Стресиращо е, не успявам да живея спокойно", казва пред "Франс прес" младият мъж, който говори на добър немски език с арабски акцент. Зайд ал Ахмад, на 23 г., е един от стотиците хиляди мигранти в Германия, чиито дела чакат две или три години след пристигането си в дебрите на администрацията, натоварена неимоверно след решението на Ангела Меркел от 4 септември 2015 г. да отвори границите на страната за кандидатите за убежище.


След като получил през декември 2016 г. отказ на молбата си от Службата за бежанците, на която изведнъж се наложи да обработва повече от един милион нови дела през 2015 и 2016 г., иракчанинът подава през януари 2017 г. жалба в съда срещу това решение. Оттогава той е в очакване берлинският съд да се произнесе по спора.
Германските съдилища са затрупани с голям брой жалби от намиращи се в същото положение мигранти или от такива, които са получили разрешение за ограничен едногодишен престой, въпреки че вероятността е голяма жалбите им просто да бъдат отхвърлени и да започне процедура по експулсиране.


Случаят в Кемниц


Такъв е случаят и в Кемниц, където крайната десница протестира срещу чужденците от повече от седмица след убийството с хладно оръжие на германец. Във връзка с това убийство беше арестуван млад иракски кандидат за убежище, чиято молба е била отхвърлена и той е трябвало да бъде върнат в България, откъдето е влязъл в Европа. Администрацията обаче не го сторила навреме и делото му е трябвало да започне отначало.


В края на 2017 г. 320 хил. жалби са чакали да бъдат разгледани от съдилищата, което е четири пъти повече в сравнение с 2016 г. В Берлин "близо две трети от все още необработените процедури в административния съд са свързани с правото на убежище", посочват от съда.


Освен това ниското качество на някои от постановените след мигрантския наплив решения на Службата за бежанците често стават обект на критика. "Ангажирани бяха хора, които не притежават квалификацията" за деликатната задача да решават човешки съдби, казва със съжаление депутатът от "Зелените" Филиз Полат.


В резултат, повече от половината (56.5 процента) от решенията на Службата за бежанците доведоха до жалби пред съдилищата през първото шестмесечие на тази година. Докато чакат съдиите да разгледат делата им, мигрантите имат право временно да останат в Германия. "На всеки три или шест месеца трябва да подновявам разрешителното си за престой, трудно е да се живее с такива кратки срокове", недоволства Зайд ал Ахмад.


Преодоляване на препятствията


Всекидневието му често е свързано с преодоляване на препятствия и ограничения при намирането на квартира, работа или образование. От две години той живее в къща, където споделя стая с площ по-малко от 20 квадратни метра с други двама бежанци. Кухнята на етажа е обща. В квартирата стават "дребни кражби от шкафовете, има проблеми с цигарите, проблемни ситуации със съквартирантите и се вдига много шум".


Зайд ал Ахмад не храни надежда да намери апартамент, тъй като няма разрешение за дългосрочен престой. "Трябва да имам най-малко едногодишно разрешение за престой, за да се сдобия с документите, които изискват наемодателите", подчертава той.


Младият почитател на футбола, чиято прическа имитира тази на Мохамед Салах, мечтае да получи образование на болногледач - една доста търсена професия в Германия, която не разполага с достатъчно работна ръка в този сектор. По тази причина той прави опити да му бъде признато образованието, с което разполага. Това ще му позволи да продължи с ученето, докато работи през нощта и през уикенда като разносвач на храна в намиращо се на влаков перон заведение, което предлага капучино и лате макиато.


Около 290 хил. бежанци вече са си намерили работа, твърди Службата по заетостта, а броят сред тях на зависимите от държавни помощи е намалял с 36 процента между 2016 и 2017 г.


"Когато пристигнах в Германия, нямах ни най-малка представа какво ме очаква, исках просто да избягам от Ирак. Днес обаче знам, че бъдещето ми е тук", казва с усмивка младият мъж. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5954 Весело

  Няма ли да е по-евтино за немския социал
  да им праща на ефендетата и негрите
  тлъстите помощи в евро направо в домовете им
  в Африка и Азия, вместо да ги натоварва с разноски за
  трафиканти и проче.....

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3731 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  Много добро предложение, но въпреки това Меркелица явно иска да подобри немския генофонд (по заръката на Кристалина Георгиева, която бе отправена към нас, което не пречи и немците да я възприемат).

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 3. 3 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Мдам. Явно освен работници ,висшисти и деца ,германците и чиновници нямат. Мъкаааа..

 4. 4 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  Сигурно мигрантите имат проблеми, но като че ли тези статии имат за цел да ни дразнят.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3540 Неутрално

  Няма мигранти-няма проблеми. Толкова е просто, че няма накъде!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Сигурно мигрантите имат проблеми, но като че ли тези статии имат за цел да ни дразнят.
  —цитат от коментар 4 на historama


  Демек убиваш вестоносеца,защото не ти стиска да се наемеш на причинителя на вестите.

 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3936 Неутрално

  Сигурно мигрантите имат проблеми, но като че ли тези статии имат за цел да ни дразнят.
  —цитат от коментар 4 на historama


  Точно. Между другото всеки български студент може да им каже същото за бюрокрацията в Германия, и не само, но студентите не са важни явно.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 4103 Неутрално

  "....чиято молба е била отхвърлена и той е трябвало да бъде върнат в България, откъдето е влязъл в Европа. Администрацията обаче не го сторила навреме и делото му е трябвало да започне отначало."

  Не е проблема администрацията и бюрокрацията. Ако започнат да ги връщат, ще вдигнат бунт и ще стане какафония.

 9. 9 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2473 Весело

  "Скакалците" вдигат врява, щот' не им стига да има какво да дъвчат, а им се иска и да е сдъвкано! Мути Ейнджъл пак ще се погрижи, няма страшно! ;)

 10. 10 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Страхлива смачкана общност, която се скъсва от работа, за да има пари за навлеци като този. С усмивка заявил, че Германия ще бъде негов дом !

 11. 11 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 606 Гневно

  Памуково-захаросана статия за дяволски сериозни проблеми. Всъщност имигрантите много добре знаят как да използват пролуките в системата, било с помощта на други имигранти, било с помощта на природозащитници. Обжалването е просто още една вратичка, с която да удължат престоя си и да останат още. Реално парите, които изкарват освен за издръжка, отиват и за каналджиите, които да докарат следващата порция от родата. На практика много от тях живеят в социални жилища, за които не плащат от джоба си, получават помощи за храна и т.н.
  Що се отнася за образованието, което много от тях твърдят, че имат - често става въпрос не само за фалшиви дипломи, но и за знания, които не покриват дори минималните европейски стандарти.
  Когато посещават на безплатни курсове по немски и някакъв занаят (ако въобще ходят) те на практика си увеличават шансовете да получат разрешителни за по-дълъг престоя. На практика, също като в България, голяма част от курсовете се посещават рехаво, на тях младежите само дремят, но накрая получават тапии, защото школите получават едни пари, които не искат да изгубят.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 12. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Ти му викаш, че не го искаш, то обжалва.
  :)
  А тия 290 х. са сигурно от 30 години насам, моята информация е, че от дошлите през 2015 г. работят не повече от 3 %, което значи 1 мл. души маат гащи или шалвари по кафетата и бунгалата. Меркел успя да създаде в Германия проблема, който ние тук имаме с циганите, които не желаят да се включат в процеса по създаване на благата, а чакат само за разпределението им.

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  Еми то се иска малко да мислиш преди да действаш.

  Значи каниш някакви като си мислиш, че те са от Сирия. Оказва, се повече от половината всъщност не са точно от Сирия. Комисията им отхвърля молбите. Ама после има съд и те завеждат дела. Обаче съдът не е пригоден да разгледа наведнъж над половин милион дела. И ако съдът отхвърли после се обжалва на горна инстанция.

  Още предната година писаха че германската съдебна система е задръстена от дела на мигранти и от това страдат всички дела. Има сериозно забавяне - е още не са ни стигнали нас - 10 год за едно дело. Но скоро ще ни стигнат. :)

 14. 14 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Много добре, браво на германската администрация и бюрокрация! Който се чувства ощетен, изтощен и озверен, да се връща откъдето е дошъл. Никой няма да го спре.

 15. 15 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  До коментар [#12] от "НеКой":

  От баба знам следния лаф за циганите - Те твърдяли че работата на нивата е лесна - ори,сей, яж; докато тяхната не е - оди, проси, носи, яж.

  I'm back... for now.
 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3586 Неутрално

  Ами да се "намерят" в къщи, тогава...

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Завалийте, като са изгубени обратния път го знаят !!!

 19. 19 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  Пускам сълза.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12647 Весело

  Оптимисти :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Каква поредна футболна драма.

 22. 22 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  "Германските съдилища са затрупани с голям брой жалби от намиращи се в същото положение мигранти или от такива, които са получили разрешение за ограничен едногодишен престой, въпреки че вероятността е голяма жалбите им просто да бъдат отхвърлени и да започне процедура по експулсиране."
  ========================================================================
  Защо им се дава право на обжалване?
  След като няма основание за статут - хайде обратно!
  ========================================================================
  "Такъв е случаят и в Кемниц, където крайната десница протестира срещу чужденците от повече от седмица след убийството с хладно оръжие на германец."
  =========================================================================
  Кой нормален човек в германия се разхожда с хладно оръжие в джоба си? Такива са само престъпниците. Прави са хората да протестират!
  ====================================================
  В квартирата стават "дребни кражби от шкафовете, има проблеми с цигарите, проблемни ситуации със съквартирантите и се вдига много шум".
  ======================================================
  Позната картинка! Крадливи, прости и шумни навлеци. Няма как да се интегрират в Германия,

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9021 Неутрално

  Ами масово да ги отхвърлят и всеки, откъдето е дошъл. Европа се превърна на цигания.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK