Не може да се караме всеки път, когато пристигне нов кораб с мигранти, каза Юнкер

Не може да се караме всеки път, когато пристигне нов кораб с мигранти, каза Юнкер

© ReutersНе можем да продължаваме да се караме, докато намерим решение, всеки път, когато пристигне нов кораб. Временната солидарност не е достатъчна. Нуждаем се от трайна солидарност – днес и завинаги". Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в четвъртата си и последна реч за състоянието на съюза.


Той представи три нови предложения за солидарност в ЕС в областта на миграцията и за по-добра защита на външните граници на Европа.


Предвижда се Европейската агенция за гранична и брегова охрана и Агенцията на Европейския съюз в областта на убежището да бъдат подсилени, за да може държавите от ЕС по всяко време да разчитат на пълна оперативна подкрепа от страна на ЕС, предаде пресслужбата на еврокомисията.


Тя предлага също мерки за подобряване на ефективността на процедурите за връщане, като се актуализират съществуващите правила на ЕС за връщането, и посочва следващите стъпки за законната миграция.

Предложението включва:
- Постоянен корпус от 10 хил. оперативни служители до 2020 г.: за да се осигурят предвидими и подходящи ресурси, Европейската агенция за гранична и брегова охрана ще може да разчита на свои служители и оборудване като кораби, самолети и превозни средства.


- Изпълнителни правомощия: под ръководството и контрола на държавата от ЕС, в която са разположени, членовете на постоянния корпус на европейската гранична и брегова охрана ще могат да изпълняват задачи, изискващи изпълнителни правомощия, например проверки за установяване на самоличност, разрешаване или отказ за влизане по външните граници и задържане на хора на границата.


- По-голяма подкрепа при връщането на мигранти: освен да организира и финансира съвместни операции по връщане, агенцията вече ще може да подпомага държавите членки във връзка с процедурите за връщане, например като идентифицира незаконно пребиваващи граждани на държави извън ЕС, набавя документи за пътуване и подготвя решения за връщане за националните органи, които ще продължат да отговарят за вземането на самите решения за връщане.


- Засилено сътрудничество с държавите извън ЕС: при наличие на предварително съгласие от съответната държава агенцията ще може да започва съвместни операции и да разполага служители извън ЕС, отвъд съседните на съюза страни.


- Повече финансови средства: общите разходи за предложената модернизация на европейската гранична и брегова охрана възлизат на 1.2 млрд. евро за периода 2019–2020 г. За следващия бюджетен период на ЕС, 2021–2027 г., е предложено да се отпуснат 11.3 млрд. евро.


С днешното предложение бъдещата Агенция на ЕС в областта на убежището ще получи мандата, инструментите и финансовите средства, необходими за предоставяне на бързи и цялостни услуги на държавите членки на всички етапи от процедурата за убежище. Днешното предложение включва:


- Пълна оперативна подкрепа във връзка с процедурите за убежище: екипите на агенцията за подкрепа в областта на убежището ще предлагат пълен набор от дейности за подкрепа, включително като извършват всички действия на административния етап от процедурата за убежище.


- Съвместните екипи на ЕС за управление на миграцията ще подпомагат държавите членки при необходимост и искане от тяхна страна, включително в горещите точки и в контролираните центрове. Екипите ще се състоят от експерти от Европейската агенция за гранична и брегова охрана и Агенцията на ЕС в областта на убежището и ще се координират от комисията. Под ръководството на приемащата държава те ще могат да изпълняват всички необходими задачи за приемане на пристигащи лица, за разграничаване на тези, които се нуждаят, и тези, които не се нуждаят от закрила, и за извършване на процедурите за убежище и връщане.


- Повече финансови средства: за да може агенцията да изпълнява нарасналите си задачи, комисията предлага бюджет от 321 млн. евро за периода 2019–2020 г. и 1.25 млрд. евро за периода 2021–2027 г.


Предлага се още:


- Нова процедура на границата: лицата, чиито молби за убежище са отхвърлени по време на процедури по границите, ще бъдат насочвани направо към опростена процедура за връщане без срок за доброволно напускане и с по-кратки срокове за обжалване. Така на границата и в контролираните центрове ще могат бързо да се приемат и изцяло да се прилагат решения за връщане.


- Ясни процедури и правила за предотвратяване на злоупотреби: за да се избегне забавяне, решенията за връщане ще трябва да се издават незабавно след или заедно с решение за прекратяване на законно пребиваване. В случай на отхвърлена молба за предоставяне на убежище ще се прилагат общи срокове от максимум 5 дни за обжалване на решението за връщане. Освен това ще бъде въведено задължение за съдействие за лицата, подлежащи на процедура за връщане, включително във връзка с проверката на самоличността и получаването на документи за пътуване.


- Ефективни доброволни връщания: с цел насърчаване на доброволните връщания и подобряване на финансовата и практическата подкрепа държавите от ЕС ще трябва да въведат програми за доброволно връщане. В същото време държавите членки ще могат да съкращават срока за доброволно връщане, например за да предотвратят укриване.


- Ясни правила за задържане: наличието на общи критерии за определяне на риска от укриване, един от определящите фактори дали задържането е оправдано, ще помогне за по-ефективно използване на задържането по време на процедурите за връщане. За по-добро отразяване на времето, необходимо за успешното извършване на връщания, и при условие че условията за задържане са изпълнени, държавите от ЕС трябва да предвидят първоначален срок на задържане не по-малко от 3 месеца. Освен това държавите членки вече ще могат да задържат и подлежащи на връщане лица, които представляват заплаха за обществения ред или националната сигурност.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1929 Весело

  Пак го е болял ишиасът. Ами спрете корабите един път завинаги и готово😂😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 740 Весело

  Брюкселските зелки май нищо не са разбрали и на изборите през май ще им се стъжни от резултатите. Все повече европейци искат тотално спиране на нашествениците, а не мерки къде и как да бъдат разпределяни.

 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 2735 Неутрално

  Как го казва само - "пристигне" - все едно е някой дъждовен фронт. Вашите безкрайни приказки за общо решение се видя, че не работят за 5 години нищо не се промени а половин Европа заприлича на Могадишу.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8129 Любопитно

  Ми не се карайте , бе - приберете си ги в Брюксел и си ги гледайте с кеф!

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  Може, може и още как :)

  Никой не ги иска тези кораби с мигрантите. Затова спрете да ги карате. :)

 6. 6 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Трябва единен емиграционен орган на ЕС, който да разглежда всички молби за закрила, независимо от къде е влязъл човекът и да се произнася след бърза и справедлива административна процедура. Трябват и единни под шапката на ЕС центрове за временно настаняване от закрит тип.

 7. 7 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 324 Любопитно

  Мигрантите да минават през оглед (възраст, осанка, мускули, зъби и пр.). Ако всичко им е наред, оценка на нуждите от работна ръка. Изпраща се информация до собствениците на плантации за наличните пришълци. На последните, ако бъдат одобрени за някаква дейност, им се поставя етикет с името, данните, собственика и се пускат да работят. Когато вече няма нужда от тях - обратно в морето (с кораби).
  Междувременно, да се възстановят граничните пунктове на всички държави от ЕС, да се въведат мита и забрани за практикуване на професии, чийто лицензи не са издадени в конкретната държава.
  Да се създаде среда, правеща невъзможни смесените бракове. Семействата на одобрените за работа мигранти да учат в отделни училища (макар че това са излишни разходи) и да посещават обособени места за хранене. Така ще се изгаси превънтивно възможността за случайно пламнала искра на обич.
  Хм. Пропуснах ли нещо.
  А...да. Както в Мумбай, да се създадат гета "с различна дълбочина". Така изявените наши сънародници могат да имат дори вътрешна тоалетна - присъщо за елитните гета.

 8. 8 Профил на docentt
  docentt
  Рейтинг: 526 Неутрално

  За да се се опазят границите е необходимо да има елемент на федерализъм в ЕС...

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  Трябва единен емиграционен орган на ЕС, който да разглежда всички молби за закрила, независимо от къде е влязъл човекът и да се произнася след бърза и справедлива административна процедура. Трябват и единни под шапката на ЕС центрове за временно настаняване от закрит тип.
  —цитат от коментар 6 на tko42434569


  И кво тоя единен орган ще има право и да ги разселва където реши.

  Представи си тоя единен орган реши че точно до теб трябва да настани 100-тина мигранта. Предполагам ще си много щастлив и един такъв мултикултурен. :)

 10. 10 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  Най-добрата защита на границите на ЕС ще стане когато престанат да пристигат кораби с емигранти. Емигрантите не трябва да се допускат да навлизат в Средиземно море с каквито и да е плавателни средства, а корабите на НПО по принцип са част от трафика и поддържат връзка с трафикантите, поради което подлежат на конфискация.

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2925 Весело

  Че това караница ли е?
  Това е братско отстъпване на така нужните ни ай-ти специалисти, лекари, инженери, прииждащи от Черна Африка и мюслемански Бинбибистан.
  Понеже сме се закичили с Бетовен, та се водиме братя - та по братски си ги преотстъпваме - 'зЕми ги ти, не, ти ги 'зЕми!

 12. 12 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Поредната идиотщина, първо ги пускат безпрепятствено и после "процедури за връщане". А трябва просто да не ги пускат.

  И като начало политика на "нулева толерантност", никакви социални помощи защото това е основната причина да идват. Който иска да яде да работи. И всеки който хванат че е влязъл нелегално автоматично обратно в Африка. В никакъв случай да не се разрешава на тези които започнат работа да викат и семействата си, също разрешенията за работа да са за ограничен срок, след него връщане.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4814 Любопитно

  Много мерки и предложения са това. Дано ЕК и ЕП ги одобри. Определено сегашното европейско законодателство и правила за прием на бежанци и мигранти е твърде либерално (доста по либерално от всички други държави от Запада (включтелно Канада, САЩ и Австралия). Това трябва да се промени и тези правила и законодателство да станат доста по рестриктивни и строги.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9009 Неутрално

  ТЪогава ги връщайте, откъдето са тръгнали. Това не са бежанци, че да ги приемаме.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK