Юнкер обяви план за създаване на 10 млн. работни места в Африка до пет години

Юнкер обяви план за създаване на 10 млн. работни места в Африка до пет години

© ReutersАфрика не се нуждае от подаяния, а от истинско балансирано партньорство. Искаме да изградим едно ново партньорство с Африка." Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в четвъртата си и последна реч за състоянието на съюза.


По думите му до 2050 година в Африка ще има 2.5 милиарда жители, всяко четвърто лице ще е от Африка. "Трябва да инвестираме повече в отношенията ни с този голям и достоен континент, трябва да развием отношенията Африка - Европа", изтъкна Юнкер.


Той обяви, че Европейската комисия предлага нов съюз между Африка и Европа за устойчиви инвестиции и работни места, който ще позволи да се създадат 10 млн. работни места там за пет години. "Това партньорство е също толкова необходимо и за нас, европейците", каза Юнкер.
Предвидена е и рамка за повече стратегическите инвестиции и засилване на ролята на частния сектор. "Ние ще насочим инвестиции в сфери, където ще доведат до истинска промяна", каза Юнкер.


Според предложението 35 хил. студенти и преподаватели от Африка ще се възползват от "Еразъм+" до 2020 г. Други 70 хил. ще се възползват до 2027 г., достигайки общо 105 хил. за период от десет години. 750 хил. души ще получат професионално обучение с цел придобиване на умения, 30 милиона души и дружества ще имат достъп до електричество благодарение на привлечените с помощта на ЕС инвестиции във възобновяема енергия и увеличаването на производствените мощности с 5 GW, 24 милиона души ще имат достъп до пътища, проходими през всички сезони, благодарение на инвестиции в транспортна инфраструктура.


Очаква се в Африка да бъдат създадени 3.2 милиона работни места в рамките на Плана за външни инвестиции само от инвестиционните програми, насочени към малките и средните предприятия. Предлага се също единната програма за инвестиции от Плана за външни инвестиции да създаде 800 хил. работни места благодарение на гаранция в размер на 75 милиона евро.


По думите на Юнкер търговията между Африка и Европа не е незначителна (36% от африканската търговия е с ЕС, в сравнение с 16% с Китай и 6% със САЩ), но не е достатъчна. "Трябва да доразвием множеството търговски споразумения между африканските държави и ЕС и да имаме един общ договор за свободна търговия", каза още той.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Няма да е първия :)

  Тея опити вървят от 70-те год периодично без особен успех. :)

 2. 2 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Аааа, можело значи и да мислим.

 3. 3 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Малко е закъсняла Европа този път. В момента икономическият колонизатор на Африка се нарича Китай. И повярвайте ми, проектите са колосални.

 4. 4 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#2] от "Chubachubs":

  Може, докато не го заболи ишиаса.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4382 Неутрално

  А нас пак кучета ни яли !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Това трябваше да стане преди пет години, а не унтерменшите да се довлекат в Европа! Ама по-добре късно отколкото никога!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#3] от "choKo":

  Самите африканци, обаче, вече се убедиха, че Китай иска просто полезни изкопаеми и най-евтин труд. Да не говорим, че за инфраструктурните обекти, които са само за превоз на китайски стоки, Китай си вкарва дори строителите от чужбина и ефектът за местната африканска икономика е минимален.

  Според мен има място за европейски инвестиции в Африка, като те със сигурност ще са по-полезни за африканската икономика от китайските.

 8. 8 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  План ''Маршал'' за Африка - това е чудесно. Инвестициите в производство ще осигурят работни места и поминък за хората, което ще помогне за намаляване и дори спиране на емиграцията. Само че има и държави-членки на ЕС, които са доста назад по отношение на икономическото си развитие. Би било добре да се помисли и по този въпрос.

 9. 9 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 297 Весело

  Популист неден.
  До някоя и друга година ще работят само роботчета и восококвалифицирани човеци.
  Или там ще орат с рало и ще косят със сърп.
  Ако Европа изнесе производство, какво ще правят белите европейци!
  То пък и 10 милиона работни места - за кого по-напред.

 10. 10 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2349 Весело

  И от к'ъв зор, Ишиас? Те сами не могат ли, или парите в касата на ЕС преливат, а държавните дългове са изплатени ?
  'Ем изгониха белите (в Ю.Африка процеса е почти привършил), дет ги "подтискаха", нека сами си извървят пътя. Аз не съм против да търгуваме с тях- "търсенето и предлагането" никой не е отменял, а кафето от една Кения, например, е доста добро.
  А който иска ЧАСТНО да инвестира там, и сега може, но не за моя сметка- аз не ща!

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  "Zambia is reportedly in talks with China over a possible takeover of the country's electricity company, ZEWASCO, after defaulting on loan repayment. This is according to a report by Africa Confidential titled Bills, Bonds and even Bigger Debts claiming that Zambia risks losing its sovereignty to China which is bound to seize its national assets once the government defaults on loans."

 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5980 Неутрално

  До коментар [#3] от "choKo":

  Какво значение има, кой ще създава тези 10 000 000 работни места? Важното е да ги има и хората да живеят сносно там на място и да не прииждат на салове през морето.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Айде първо да оправят Европа, пък после други континенти !!!

 14. 14 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  Истинският проблем на Африка са не работните места а раждаемостта. Те се раждат много повече отколкото икономиката го позволява. И вторият проблем са корупцията и пълната липса на управленски умения. Факт е, че бивши процъфтяващи колонии изключително бързо пропадат след като властта отиде в ръцете на негрите.

  Така че това с работните места са глупости и поредните изсмукани от пръстите либерастки теории, ако Африка можеше да предложи квалифицирани и изпълнителни работници международните корпорации отдавна щяха да са изнесли производството си там, а не в Китай. На практика става дума за стотици милиарди които ще бъдат откраднати под благовидното "оказване на помощ" с нулев полезен ефект.

  И те ще продължават да емигрират защото много по-лесно е да се лепнат на щедрата западна социална система която даром им дава по 1000 евро месечно вместо да се изгърбват от работа за 100 евро.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  10 милиона работни места отиват на инвестиционен план поне от 100 млрд.
  Като за Африка по възможно най-назадничави разценки за цената на едно работно място ...

  Ся остава да ни светнат и къде ги кътат тейзи фондове, които биха направили големите лафове реалност ...

 16. 16 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Добра инициатива, въпреки че е закъсняла.

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5120 Любопитно

  "Той обяви, че Европейската комисия предлага нов съюз между Африка и Европа за инвестиции и установяване работни места, който ще позволи да се създадат 10 млн. работни места там за пет години."

  Звучи добре! Така имигрантите които идват от Африка, защото нямат работа в своята собствена държава ще могат да си работят и живеят по своите родни държави.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  ... И те ще продължават да емигрират защото много по-лесно е да се лепнат на щедрата западна социална система която даром им дава по 1000 евро месечно вместо да се изгърбват от работа за 100 евро.
  —цитат от коментар 14 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП

  Мдам, много са по тая проста сметка.
  Но има и една обективна - че гладно и жадно се не трае, а колко трябва да чакат, докато ишиасът на Европа им втаса тия работни места? Те просто се спасяват!

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  "Той обяви, че Европейската комисия предлага нов съюз между Африка и Европа за инвестиции и установяване работни места, който ще позволи да се създадат 10 млн. работни места там за пет години."Звучи добре! Така имигрантите които идват от Африка, защото нямат работа в своята собствена държава ще могат да си работят и живеят по своите родни държави.
  —цитат от коментар 17 на Иво

  Сега остава Юнкер да убеди африканците да трая за зелена трева пет години в глад и тотална мизерия, а много в сърцето на Африка - и под калъчката на бандитски местни разборки и прочиствания.

 20. 20 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2349 Весело

  А у ЕС колко работни места ще върнеш от Китай, Ишиас, или такъв проблем нема?
  Я иди стани цар в ЦАР- да им "помогнеш", ще ти се израдват !

 21. 21 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Че те африканците работни места не искат. Те искат да лежат и бананите да им падат наготово в устата. За тях "работа" обикновено значи подарена държавна служба от някой шурей или баджанак, където да дремеш или да вземаш рушвети. Такава си е културата. Който е бил в Африка, знае. Дори и само да е чел.

 22. 22 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#14] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  И да добавя: какво са 10 милиона за целия континент? Там се плодят като зайци.

 23. 23 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 753 Неутрално

  А за 5 години с колко ще нарастне населението на Африка?

  Капка в морето, Дами и Господа!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8665 Неутрално

  Това население не иска да живее в Африка, иска в Европа.

 25. 25 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Какви кучета са ни яли, то ние нямаме капацитет да усвояваме средствата по програмите от кохизионната политика на съюза. Да не говорим за корупцията и краденето по какви ли не проекти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK