Има ли реална опасност Унгария да загуби правото си на глас в ЕС

Има ли реална опасност Унгария да загуби правото си на глас в ЕС

© ReutersСлед като Европейският парламент направи безпрецедентна стъпка, като задейства наказателна процедура срещу Унгария, три ключови страни в спора ще определят какво ще се случи отсега нататък, пише "Политико". Това са правителствата в ЕС, които трябва да решат как да отговорят на действията на парламента, основната дясноцентристка група в европарламента, която е подложена на призиви да изгони управляващата в Унгария партия "Фидес" от редиците си, и правителството на премиера Виктор Орбан.


Какво ще направи ЕС


Вероятно не много и почти със сигурност не много в близкото бъдеще.


Според процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС, задействана от парламента, сега щафетата се прехвърля към Съвета на ЕС, съставен от правителствата на държавите членки. Пръв ще разгледа въпроса Комитетът на постоянните представители на държавите членки (КОРЕПЕР). "Те ще решат как да очертаят дебата", коментира източник от ЕС.
След това Унгария ще бъде включена в дневния ред на Съвета по общи въпроси, съставен от министрите по европейските въпроси на държавите членки. Според чл. 7 съветът "може да констатира, че има явен риск от сериозно нарушаване" на основните ценности на ЕС, след като изслуша обвинената страна. В текста обаче не са посочени никакви крайни срокове. За да се заключи, че има такъв риск, е необходимо мнозинство от най-малко четири пети от членовете на съвета.


Пример за това колко бавно се движи процедурата е случаят с Полша. Европейската комисия задейства чл. 7 срещу Варшава през декември основно заради опасения за върховенството на закона, но съветът все още не е взел решение.


Втората стъпка от процедурата е Европейският съвет, като действа с единодушие по предложение на една трета от държавите членки или на Европейската комисия, след като получи одобрение от Европейския парламент, да установи наличието на тежко и продължаващо нарушение на ценностите отново след изслушването на държавата.


Когато е направена такава констатация, съветът може с квалифицирано мнозинство да вземе решение за спирането на някои права, произтичащи от прилагането на договорите по отношение на въпросната държава членка, включително и на правото й на глас. Сред правителствата в ЕС обаче засега, изглежда, няма особено желание да се стигне толкова далеч, коментира "Политико".


"Член 7 има за цел да възстанови условията за диалог. Целта не са санкции", коментира високопоставен служител от западна европейска държава.


Унгария вече заяви, че ще блокира всяка стъпка срещу Полша, а Варшава се закани да върне услугата. По-рано днес Чехия също застана на страната на Будапеща. И други правителства, които са подложени на критики за своите демократични стандарти, вероятно се безпокоят от създаването на евентуален прецедент, който може да се окаже опасен за тях.


Крайната стъпка в процедурата по чл. 7 (вот за лишаване на страната от право на гласуване) изисква само квалифицирано мнозинство (55% от държавите членки, представляващи най-малко 65% от населението на ЕС, разбира се, без обвинената страна). За да се стигне дотам обаче, съветът ще трябва да е дал единодушното си съгласие при предната стъпка.


Какви са опциите за Европейската народна партия


Ориентирани към политическия център членове на Европейската народна партия (ЕНП), най-голямата група в европарламента, искат "Фидес" да бъде изключена от редиците й. Въпреки вота в парламента обаче официални лица от ЕНП твърдят, че лидерите не проявяват желание да предприемат подобна стъпка.


Председателят на ЕНП Жозеф Доул и Манфред Вебер, лидерът на групата в европарламента, имат явен стимул да задържат "Фидес" - да увеличат шансовете на ЕНП да остане най-голямата партия в парламента след изборите през май догодина. Вебер наскоро обяви кандидатурата си за председател на Европейската комисия и ще се нуждае от парламентарно мнозинство, за да постигне целта си.


ЕНП бе разделена при гласуването на процедурата срещу Унгария в сряда. Като цяло много нейни членове от Северна Европа подкрепиха мярката, докато тези на юг и на изток предпочетоха да я отхвърлят.


От националните партии ще зависи дали да подадат молба за изключването на "Фидес". Ако седем партии членки от пет държави направят такова предложение, политическото събрание на ЕНП ще разгледа въпроса и ще вземе решение.


Орбан е заявявал, че иска да остане в ЕНП, но също така е давал знак, че може да сформира група с десни популисти.


Според евродепутата от "Фидес" Дьорд Шьопфлин има три възможни сценария. При първия нищо няма да се промени между "Фидес" и ЕНП. При втория "Фидес" ще бъде изключена, което според Шьопфлин би било "много лошо за ЕНП". А при третия една част от ЕНП, близка до политическия център, ще се отцепи и ще сформира съюз с партията на френския президент Еманюел Макрон. "Не знам кое ще се случи... но което и да е, Орбан печели", допълва Шьопфлин, посочвайки близки по възгледи партии, с които може да работи "Фидес" - полската "Право и справедливост" и Датската народна партия.


Ами Орбан?


Стратегията на унгарското правителство засега, изглежда, е да изчака бурята да отмине. Орбан обаче не дава знак за отстъпление. В реч преди гласуването на решението в европарламента Орбан изнесе войнствена реч и заяви, че Унгария е наказвана за това, че защитава консервативните християнски ценности.


"Фидес" може да се опита да оспори по съдебен път решението и твърди, че парламентът е сгрешил, като не е преброи гласувалите с "въздържал се", когато е определил дали са събрани необходимите две трети от гласовете. Като не е взел предвид въздържалите се, европарламентът е следвал съветите на собствената си правна служба.


Настрани от това официални лица от "Фидес" намекнаха, че са доволни да участват в дългата игра и да изчакат новия Европейски парламент и еврокомисия догодина, които според тях ще бъдат по-добре настроени към Унгария. Според някои наблюдатели Орбан може да използва поражението си в Страсбург, за да разпали поддръжниците си у дома.

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bnb39573998
  bnb39573998
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Разбира се, че няма реална опасност Унгария да загуби правото си на глас. Цялата процедура и в случая с Полша, и в този с Унгария е поредното нищоправене от страна на европейските институции. Това е ясно и на чистачката в ЕП. Далеч не само Полша и Чехия ще блокират тази процедура, съмнително е дори дали ще има квалифицирано мнозинство, какво остава за единодушие.

  И след като това е ясно на всички изниква въпросът защо по дяволите институциите вместо да работят за утвърждаването на ЕС го рушат, заяждайки се със суверенни, демократично избрани правителства с рейтинг много по-висок от което и да е правителство в Западна Европа. И докато тук се боричкаме едни други Китай и САЩ придобиват все по-голямо предимство в икономически, а и в политически план. Не беше ли икономически ЕС на първо място, защо се превърна в другарски съд и кой има полза от това? В никакъв случай не са европейските граждани.

 2. 2 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Весело

  "Има ли реална опасност Унгария да загуби правото си на глас в ЕС"

  Отговорът на въпроса е НЕ! Заради Полша и Чехия. Може би и заради Италия и дано има още......
  И за какво е тогава поредната статия?

 3. 3 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Предполага се, че страните членки са равнопоставени, когато някой има различно мнение и го отстоява и затова го отсъраняват прилича малко на диктат.

 4. 4 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Много са ми смешни политици тип Орбан, говорейки за християнски ценности. Така и не разбрах кои са християнските ценности които защитава Фидес и Орбан

 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#4] от "stanislavdi":

  Една от християнските ценности е :"Обичай ближния си " /дори и да е мигрант ,бягащ от смъртта / . Дай му парче хляб и утеха ! Също като Орбан и законът ,който гласуваха ! Във всяко стадо си има мърша ,но това не значи да се "заколят " всички !

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Не, няма.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#4] от "stanislavdi":

  Виж статията за католишките попове от днес😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#4] от "stanislavdi":Една от християнските ценности е :"Обичай ближния си " /дори и да е мигрант ,бягащ от смъртта / . Дай му парче хляб и утеха ! Също като Орбан и законът ,който гласуваха ! Във всяко стадо си има мърша ,но това не значи да се "заколят " всички !
  —цитат от коментар 5 на doroteus


  От историята помня, че нито Христос, нито първоапостолите са защитавали държавните граници и националности. Даже напротив, бидейки израелтяни са обикаляли свободно света и са проповядвали божието слово.

 9. 9 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#4] от "stanislavdi":Една от християнските ценности е :"Обичай ближния си " /дори и да е мигрант ,бягащ от смъртта / . Дай му парче хляб и утеха ! Също като Орбан и законът ,който гласуваха ! Във всяко стадо си има мърша ,но това не значи да се "заколят " всички !
  —цитат от коментар 5 на doroteus


  И каква смърт ги преследва в Словения и Хърватия?

 10. 10 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Няма, защото Полша ще гласува против.

 11. 11 Профил на Virginia
  Virginia
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Орбан след 5 години ще е лице на половин Европа.

 12. 12 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Дано! Но същото да бъде отнесено и до нациправителствата на Италия и Полша.

 13. 13 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Ще го хванат Орбан за долоподписния. И те като нас са в Евросъюза. Това не е СИВ дето рашките казваха кой, кога , как и защо. То затова е съюз - всеки да си защитава интересите заради който е там. Правилата които са приети не дават никакъв шанс някой да налага волята си еднолично, В този съюз освен задължения имаме и права. Използването на правата не зависи от никой- само от подписаните договори.

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  В момента - не.Това обаче е много голямо предупреждение защото искането за това наказание идва не от ЕК,а директно от Европарламента.

 15. 15 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 617 Любопитно

  Защо всеки клет идиот, когато се опитва да оправдае кражби обезобразил, първо прибягва до ограничаване свободата на словото, а после мънка неубедително за християнски ценности ? Люкъде в Библията е казано, че е добре да се краде, да се лъже ида се измерват функции на 4-тата и петата власт?

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 16. 16 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#4] от "stanislavdi":

  Както казваше един покоен спец по културно-историческо наследство, трябва да прочетеш един вагон книги за да разбереш.

 17. 17 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Положението при тях е напечено, но поне не са в блатото.

 18. 18 Профил на dr.m
  dr.m
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Напълно подкрепям Виктор Орбан

 19. 19 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Тези жалки диктаторчета като Орбан и Качински и техните проруски мафийки не могат да разиграват цяла Европа!

  Ако ЕС се противопоставя на Русия, преценявайки, че режимът на Путин е стратегически и идеологически враг, то ЕС е в хибридна война с Русия. Следователно ЕС няма друг избор, освен да изолира и в перспектива свали от власт руските агенти Орбан и Качински, вместо да продължава да толерира правото им да работят за унищожението на ЕС на европейско властово и политическо ниво, в услуга на Русия, а също и на САЩ.

  Ситуацията не бива да се подценява. Популизмът има почва в цяла Източна Европа, чийто държави са мафиотизирани в по голяма или по малка степен. Заразата на орбанизма трява да бъде пресечена.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 20. 20 Профил на bnb39573998
  bnb39573998
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#19] от "Боян Таксиров":

  Само с поставянето на Качински (и Орбан, но особено Качински) и руски агент в едно изречение мнението ти олеква и звучи смешно и несъстоятелно.

 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1824 Любопитно

  Охо, оказва се че мулти-култи евро-гей либерастите са шикалкавели. При броенето не са взели предвид гласовете "въздържал се" за да се определи има ли 2/3! Ами пилета шарени, всеки нормален човек ще ви каже, че 2/3 е от ВСИЧКИ, тогава е нормално да се смята че си събрал подкрепата на 2/3. Защо броят и въздържалите се към себе си? Но то друго поведение и не се очаква от педер@си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 22. 22 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Всички знаем защо ЕС нападат Орбан, на никой не му дреме за съдебната система просто за претекст, тя и нашата не е независима ама нали сме послушни пудели - няма проблем.

 23. 23 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 720 Разстроено

  До коментар [#19] от "Боян Таксиров":

  Те тия от ЕС с кило салам куче от бъзе не могат да изкарат ти искаш решителни деиствия

  гошо
 24. 24 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 414 Неутрално

  "Цуг-цванг" за брюкселските чиновници.
  От една страна, не могат да оставят повече непокорна Унгария да ги унижава и да оспорва тяхната линия, защото това ги прави смешни и жалки и поражда желание и у други да започнат да се съпротивляват,
  от друга страна знаят,че не могат да им наложат никакво
  ефективно наказание и това пак ще ги направи смешни и жалки.
  Затова предпочитат да джафкат в пространството и да протакат разточителни процедури с ясното съзнание, че те няма да доведат до нищо.

  Не ща да влизам у затвора!
 25. 25 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1824 Любопитно

  Разбира се, че няма реална опасност Унгария да загуби правото си на глас. Цялата процедура и в случая с Полша, и в този с Унгария е поредното нищоправене от страна на европейските институции. Това е ясно и на чистачката в ЕП.
  —цитат от коментар 1 на bnb39573998

  То си е ясно, показно наказание на непослушните за да уплашат страхливите. Но ще видят те къде зимуват раците, идват евроизбори и този парламент коренно ще се промени. Такива като Орбан ще станат МНОГО. И ако ЕНП продължава да залита наляво ще стане така, че мнозина ще я напуснат и ще се присъединят към нов десен блок /Крайно десен според либерастите/ . ЕНП рискува от първа сила да стане трета.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 26. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Орбан: “Вярвам, че ЕНП е последната голяма партия, която може да управлява. Това, което предлагат социалистите и либералите е кошмар."
  https://www.24chasa.bg/novini/article/7051419

  !!!!!!!!!!!!!!!

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  Едва ли. Вече се обадиха от Полша и Чехия, а и Борисов е приятел на Орбан. Те от европейски ценности не се интересуват.

 28. 28 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Проблемите на ЕС с Орбан не се отнасят само към отношението му към мигрантите. За това отношение аз го подкрепям. Но Орбан отхвърля много от другите ценности на ЕС като отношение към неправителствени организации, съдопроизводство, образование. И всъщност налага тоталитарни практики. Това вече не споделям. За съжаление, тези практики определят и физиономията на управлението на Орбан. А тя е нелицеприятна. За съжаление.

  vesela
 29. 29 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#4] от "stanislavdi":Както казваше един покоен спец по културно-историческо наследство, трябва да прочетеш един вагон книги за да разбереш.
  —цитат от коментар 16 на One Hour


  Ще те разочаровам, прочел съм мноооого книги. Дали са един вагон? Не ми е цел да броя колко книги съм чел.

 30. 30 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Любопитно

  ...И ако ЕНП продължава да залита наляво ще стане така, че мнозина ще я напуснат и ще се присъединят към нов десен блок
  —цитат от коментар 25 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП  До коментар [#25] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Къде го виждате това залитане наляво в ЕНП??? В нарастналата тежест на ХСС ли? Щото другите "десни" там не стават и вече се разцепиха. В този смисъл коментарът ви храни Политико. И Дневник, де...

 31. 31 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Много са ми смешни политици тип Орбан, говорейки за християнски ценности. Така и не разбрах кои са християнските ценности които защитава Фидес и Орбан
  —цитат от коментар 4 на stanislavdi


  Християнските ценности са обратните на хомосексуалните и травеститските, които налагат сороските протежета.

 32. 32 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Орбан да изгони всички немски либерални инвеститори. Така както изгони големите вериги супермаркети. Защо не гони Опел и БМВ заедно с многомилиардните им инвестиции и десетки хиляди работни места

 33. 33 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  [quote#31:"gozambo"][/quote]

  Чувал си ти за християнството.

 34. 34 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#4] от "stanislavdi":Виж статията за католишките попове от днес😉
  —цитат от коментар 7 на DDR


  Кой е казал,че католишките попове начело с Папата изповядват християнски ценности? Напротив, църквата е развратена и изповядва същите хомосексуални,педофилски и травеститски ценности,които изповядват днешните либерали и соросоиди.

 35. 35 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Просперитетът на "Отворено Общество" у нас:

  "– Значи Сорос е действал сериозно и на държавно ниво?
  – Ами да! Беше постигнато споразумение да се издаде специално министерско постановление, съгласно което „Отворено общество“ ще развива дейност в областта на човешките права, масмедиите, културата, гражданското общество и други. Българската държава също се задължаваше да участва, като за всеки преведен от Сорос американски долар, трябваше да предоставя на фондацията близо половината от стойността му по курса в български лева. Тази привилегия другите фондации нямаха, а нашата изведнъж започна да оперира с милиони.“ - https://slivensega.wordpress.com/2017/02/06/румен-воденичаров-сорос-ме-назначи-за/

 36. 36 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1212 Весело

  Ох, либерални бонбончета сладки, иска ви се Орбан да яде шамари, но напоследък шамарите ги отнасяте основно вие!

  Добре е за кръвообращението(за акъл е много късно вече) .

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 37. 37 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2333 Весело

  Невероятно! Гражданите за европейско развитие, започнаха да се прегръщат с диктаторчета от фашизоиден тип! И понеже, ксенофобите нямат никакви проблеми с фашистите, а комунистите подкрепят всеки който работи срещу Съюза, цялата тази тайфа се чувства много силна и властна, но в същност е комична и дори трагикомичната! Залитането към фашистки идеологии не е довело никой до добър край!
  Всяка консерва, понеже е забулена и затворена, в края на краищата се вмирисва и от нея се пръква фашистът-диктатор, какъвто е Орбан!
  Диктаторите, фашистите и ксенофобите нямат никакви шансове в ЕС! И така трябва да бъде.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Започна меренето на силите. Времето работи за Орбан и против еврогейството.

 40. 40 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това не е най-важния въпрос. Това е подвъпрос на основния конфликт - колизията между Северните Държави, заедно с Германия и Гранцията от една страна и Южните заедно с Източните.
  Представителите на първите са твърдо убедени, че ролята на вторите е да са безгласен и безправен заден двор на първите. Като катализатор на конфликта се яви наивното решение на Меркел да преодолее демографския срив и дефицита на работна сила чрез допускане на икономически мигранти от конфликтни точки, без да отчете, че тези хора са със съвсем различна култура и ценности, това е съвсем различна цивилизация. И тези хора са почти неадаптируеми в нашата цивилизация. С времето Меркел разбра грешката и се опита да прокара решение, с което Германия да си пробере от мигрантите тези, които що-годе стават и останалите да ги трупоса на Източна и Южна Европа на принципа "Ние ви плащаме и затова нямате думата!".
  Ето това е основния въпрос: "В каква степен и изобщо ли нямаме думата ние, варварите презрени в Източна и Южна Европа?" В този контекст е и деференциацията Еврозона и "Другите", Европа на две скорости и прочие щуротии.

  Според мен като един от възможните екстремуми на тази функция е прогнозата на агенция "Стратфорд" за разпад на ЕС и обособяване на три нови регионални хлабави съюза.
  По-вероятно е обаче на новите избори в националните и в европейския парламенти да влезнат хора, които имат сходни на "Фидес" виждания. Търканията на принципа "Ние ви плащаме - вие изпълнявате!" пак ще ги има, но ще бъдат на по-ниско ниво.

 41. 41 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Весело

  "Не знам кое ще се случи... но което и да е, Орбан печели", допълва Шьопфлин

  Не казвам, че Орбан ми е много симпатичен, особено поради флирта с Рашата (от която навярно ще се дистанцира в правилния момент).
  Но по-важно ЗА МОМЕНТА (!) е, че стана важна фигура в борбата с/у подриващите ЕС мигрантофили и ксенократи !

 42. 42 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4247 Неутрално

  ЕС има много реални проблеми, с които вече се е сблъскал и няма адекватен отговор: ситуацията в Сирия, в Турция, Русия, китайската експанзия, брекзит....Унгария не е между тях и това, което в момента се случва не отговаря на интересите на самия съюз.

 43. 43 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#11] от "Virginia":

  Искаш да кажеш, че нацистите ще превземат Европа отново....внимавай какво си пожелаваш. Може и да нямаш капацитета да го разбереш, но началото на фашизма и комунизма е ПОПУЛИЗМА, съчетан с национализъм. Навярно си мислиш, че проблемите на Европа са създадени от бежанците и евреите. Ако е така, сложи си пречупения кръст и давай нататък!

 44. 44 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Студенти мюсюлмани в "Католическия университет" искат да се махнат католическите символи, защото са срещу тяхната религия.
  https://www.youtube.com/watch?v=BvWzBfXhIpA
  Muslims rally to remove Jesus from Christian schools - WHAT DO YOU THINK?

 45. 45 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Просто да им спрат еврофондовете. В България вече бе изпробвано - след такава стъпка правителството на Орешарски замина в небитието.

 46. 46 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Разбира се, че няма реална опасност Унгария да загуби правото си на глас. Цялата процедура и в случая с Полша, и в този с Унгария е поредното нищоправене от страна на европейските институции. Това е ясно и на чистачката в ЕП. Далеч не само Полша и Чехия ще блокират тази процедура, съмнително е дори дали ще има квалифицирано мнозинство, какво остава за единодушие. И след като това е ясно на всички изниква въпросът защо по дяволите институциите вместо да работят за утвърждаването на ЕС го рушат, заяждайки се със суверенни, демократично избрани правителства с рейтинг много по-висок от което и да е правителство в Западна Европа. И докато тук се боричкаме едни други Китай и САЩ придобиват все по-голямо предимство в икономически, а и в политически план. Не беше ли икономически ЕС на първо място, защо се превърна в другарски съд и кой има полза от това? В никакъв случай не са европейските граждани.
  —цитат от коментар 1 на bnb39573998


  лична вендета на Сорос срещу Орбан - не подценявайте обаче силата на комунистическото зло - това е грешка; комунистите са способни на далеч по-страшни неща, а и ги планират добре, когато се стигне до вършене на мръсотии

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 47. 47 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Тези жалки диктаторчета като Орбан и Качински и техните проруски мафийки не могат да разиграват цяла Европа! Ако ЕС се противопоставя на Русия, преценявайки, че режимът на Путин е стратегически и идеологически враг, то ЕС е в хибридна война с Русия. Следователно ЕС няма друг избор, освен да изолира и в перспектива свали от власт руските агенти Орбан и Качински, вместо да продължава да толерира правото им да работят за унищожението на ЕС на европейско властово и политическо ниво, в услуга на Русия, а също и на САЩ.Ситуацията не бива да се подценява. Популизмът има почва в цяла Източна Европа, чийто държави са мафиотизирани в по голяма или по малка степен. Заразата на орбанизма трява да бъде пресечена.
  —цитат от коментар 19 на Боян Таксиров


  Качински проруска мафия? колега, знаем, че комунетата сте изумително неграмотни, но все пак едва ли и 5% от читателите на статията са като вас

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 48. 48 Профил на today
  today
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Да им спрат еврофондовете, който не се съобразява с европейските правилата да не получава пари.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 49. 49 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3063 Весело

  До коментар [#19] от "Боян Таксиров":

  Качински проруски?Да не си се объркал с Бойкикев,с родената му в Москва майка?!

 50. 50 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  Ще има преливане от нищо в празно, и от празно в нищо демек. Нищоправенето и имитацията на дейност са най-лошият път за европейския съюз. Другите два са да остават всеки да си прави каквото си знае (което обезмисля съществуването на съюз), или да се превърне в европейска федерация със съответните органи. Европейски съд, прокуратура, полиция, антикорупционен орган, армия.

 51. 51 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1497 Весело

  Абе гласа си унгарците може и да не загубят...но дълго ще ги държи магарешката кашлица...

 52. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3383 Весело

  Не ме е грижа за тях и преди и сега са по напред от нас!

  klimentm
 53. 53 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3383 Весело

  До коментар [#31] от "gozambo":

  Бошлаф! Виждаме че по света се съдраха да разобличават попове за педофилия!

  klimentm
 54. 54 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Много са ми смешни политици тип Орбан, говорейки за християнски ценности. Така и не разбрах кои са християнските ценности които защитава Фидес и Орбан
  —цитат от коментар 4 на stanislavdi


  Много е просто - християнските ценности предполагат "дюкянът" на мъжа да е отпред, европейските - отзад.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 56 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#32] от "stanislavdi":

  щото не колят по плашадки младежи и осигуряват работа на разумни данъкоплатци християни-капиш ядрен физико,когато и двете страни са доволни се казва договорни отношения,а когато едни работят,а други ги убиват за кеф и крадат от паницата им-демокрация.А ТИ АГРАРИНО ЗА КОЛКО АФГАНИСТАНСКИ МАНАФА НАМЕРИ РАБОТА И ПРИЕ В ХОЛА СИ?

 57. 57 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#47] от "hhhuuunnnn":

  Човека преписва, не мисли. Досущ, като колегите си. Ако можеха да мислят щяха да напишат всичко друго за Полша и Унгария, но не и, че са проруски. Аз го написах и в другата статия, и ще го повторя и тук. Когато в Полша и Унгария се бориха с руския ботуш, майките и бащите на тези " демократи " този същия ботуш го целуваха. А сега наследниците им наведени пред поредния силен ( защото така са научени ) обвиняват поляци и унгарци, че са агенти на Путин. Можеха да са смешни, ако не бяха жалки.

 58. 58 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#57] от "zle_platen_trol":

  Точно така! От редиците на най-големите лизачи са излезли патологичните русофоби!!!

  Докато за по-голямата част от нормалните хора, извън някаква смътна клиширана симпатия, и мъгляво усещане за някаква 'близост' (стереотипно), русия въобще не е централна тема.
  Колкото е близо, толкова е и далеч. Колкото и да имаме нещо общо в манталитета и езика, така и всъщност сме доста различни.

  Извън съзнанията на хроничноболните русофоби, русия въобще не е толкова преекспонирана.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 59. 59 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Интересна работа...
  Когато ЕС налива милиарди в , с които такива като Орбан утвърждават властта си, няма проблем. Като се почувстват недосегаеми и започват да авторитаризират управлението си и ЕС започне да държи на спазването на ценностите, с които тия ДОБРОВОЛНО СА се съгласили и са ПОДПИСАЛИ ДОГОВОРА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ, започват да мизерстват. Е? Значи германските и френските данъкоплатци да наливат милиарди като безропотни овце в Полша и Унгария и други, които истерично си защитават интереса, а в замяна-нищо!
  Все едно от 22-ма футболисти в един отбор 18 да спазват тренировъчен и хранителен режим, а 4 лекета да си правят каквото искат! Що??

 60. 60 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Като е толкова велик Орбан, ми да каже-"ето Ви обратно милиардите", ние сме независими суверени държави, ще си правим к'вото си искаме! Като британците. Пречи им ЕС, ми "Брекзит"! Да се оправят сега! Да ходят да се молят на тоя и оня поотделно!
  Айде да видим! Щото преди години всички се натискаха за милиардите на Западна Европа, а сега: "ми ние сме суверени, ще си правим каквото си искаме", ама не реваха 'га ядоха кифтетата!

 61. 61 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#59] от "debruckere":

  Кои точно са тези ценности?
  Сигурен ли си че тези не много ясни ценности се споделят от данъкоплатците в държавите нетни вносителки?
  Щото май вече сериозно не се споделят.

  И е крайно време лицемерието да престане.
  Когато се говори за пари, да не се говори за някакви неясни ценности.

  За много хора, основната и най-важната ценност на ЕС са суверенитета и идентичността на съставляващите ЕС.
  Без тези неща няма ЕС.

  А финансовите въпроси нека се решават с финансови доводи.
  Какво общо имат примерно еврофондовете за инфраструктура със съдебната власт и миграционната политика?
  Ако говорим за корупция и злоупотреби с пари - назовете конкретно ТОВА!
  Какви са тези измислени ценности ??

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 62. 62 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#27] от "Роси":

  "Едва ли. Вече се обадиха от Полша и Чехия, а и Борисов е приятел на Орбан. Те от европейски ценности не се интересуват."
  ==============
  Можеш ли да изброиш европейските ценности?
  Ако в тях се включват законност, отговорност, трудолюбие....
  то как докарването на милиони "европейци", които не ги зачитат, е прилагане на ценностите? Орбан го дъвчат, защото не прибира навлеци и иткровено го заявява. Бате шикалкави, затова не го натискат, но прави същото.

  Еретик
 63. 63 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#61] от "Емил Емил":

  Момент, момент , момент!
  Да не искате а кажете, че няма проблем да се изливат едни милиарди от ЕС в държави с авторитарни лидери, които се опитват да превземат съдебната система???
  Щото това го гледаме в родната България и някак не съм ОК . Защо ми се струва, че има връзка между зависима съдебна власт и просперитет?
  Защо ми се струва, че под привидните популистки лозунги за суверенитет, всъщност избуява клиентелизъм и авторитаризъм??
  Какво им пречи на полските управляващи независимата съсвбна система, м? А на Орбан?

  Хайде наистина стига с лицемерието! Нека се кажат нещата с ясни думи: такива като Орбан не искат съдебна система да им пречи да управляват авторитарно! Шовенизмът го консумират за вътрешна употреба и раята блее, докато има кой да плаща!
  Да Ви питам , ако бяхте германски учител от Дортмунд и плащахте 45% данъци, от които една част отиват Орбан да Ви размахва пръст , че не го зачитате (С ВАШИТЕ ПАРИ), щяхте ли да сте на същото мнение като сега!
  Наистина-стига лицемерие!

 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  UNITED EU UNION

  С горчивина и всеотдайно уважение...
  маджарите са бамбашка народ.

  На глед централни европейци,
  с азийски и незнайни нрави.

  Внимателно щом правим Дом,
  да с чисто Евро е направа.

 65. 65 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Всичко това заради тия мигранти ли е, или има и още нещо друго?

 66. 66 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#63] от "debruckere":

  Изчисляваш колко струва тази промяна в съдебната система и си го прехващаш от евросредствата.

  Нали става въпрос за пари? Пуснете експерти по право, икономика у финанси, които да дадат оценка за писледствията от тези действия върху ЕС и държави в нея.

  Но, не може принципно да лишаваш член на общността от глас.
  Член на общността не е слуга.
  Да пуснат експерти, които да направят обоснована материална иценка на ситуацията.
  А нещастните идеологически простотии за 'ценностите' - може да ги продадат за сценарии за турски сериал.
  Всъщност за индийски - турските са над това ниво ;)

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 67. 67 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#66] от "Емил Емил":

  Извинете, но това са пълни глуписти и липса на аргументи!
  Моля да ме извините наистина за директността, но има ДОГОВОР ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ и като не се спазва има ПОСЛЕДСТВИЯ като при неспазване на всеки договор. Тук нещата са много по-сложни, разбира се ,защото страните по договора не са две и договорът не е просто търговкси.
  Но да ми говорите, че трябвало да се направят едни мсетки колко щяло да струва... Ми то всеки ще си избира значи какво го устройва и какво не от ЕС и нищо няма да спазва...
  Това не е меню в ресторант!
  А това, че не вярвате в цивилизовани ценности е много симптоматично. За Вас :)

 68. 68 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Ако има някой за наказание, това е Германия която не само вкара милиони талибани в Европа а иска и другите да ги охранват. Па сега и специалисти извън ЕС и трябвали - Индия, Пакистан, заповядайте.

 69. 69 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#67] от "debruckere":

  Когато се споменава кой колко давал - е нека оценим кое колко струва.

  ЕС е проект в развитие.

  Нали не искаш да кажеш, че някой отгоре е предопределил линията и визията за развитие на съюза?
  Някой различен от гражданите на страните членки?
  Ще разясниш ли кой е този някой ОТКРИТО?

  Може би някой неизбиран и неподлежащ на избори елит?
  Орбан може евентуално и ще бъде наказан, евентуално, от тези, които са го избрали.


  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 70. 70 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#67] от "debruckere":
  Цивилизационните ценности не са от днес за утре.
  Европейската цивилизация е многопластова, ако се вгледаш отблизо.
  Изградена е от нации.
  Повечето от тях имат култура и идентичност, език и няколкостотин години история.
  Не малка част от тях - история над 200 години, за разлика от някои извъневропейски ;).

  Дори нещо повече - нации като испания, италия, германия- преди да се консолидират, са се състояли от ОЩЕ повече идентичности, със собствена история НАД 200 години и дори собствен език, доста различен от съвременния официален.

  Така че, някакъв едноизмерен и еднопластов, 'либерален' и 'евро' (двете в кавички) авторитарист да ми се фантазира за някакви
  наложени от някой си ценности - не става.

  Ако говорим за пари - ще говорим за пари.
  Ако говорим за некви неясни 'цивилизационни ценности' - безпредметно е.
  Не познавате и дори бегло не разбирате многопластността и историята на ЕВРОПА!

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 71. 71 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 683 Неутрално

  "И други правителства, които са подложени на критики за своите демократични стандарти, вероятно се безпокоят от създаването на евентуален прецедент, който може да се окаже опасен за тях."

  Това не е вярно. Има две възможности, или от съответните страни са преценили, че Орбан е прав, или някои малки страни най-накрая са разбрали, че единственият им шанс да не робуват на големите е да се обединят и да си помагат. Което е добре и ние българите да разберем.

 72. 72 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3383 Весело

  До коментар [#70] от "Емил Емил":

  Стига вече с тези тъпанарски глупости за “ идентичност” и “ история” ние кат имаме 1300 годишна история и специфична идентичност кво? Цъфнали сме!
  Това са глупости и неща без абсолютно никакво значение днес

  klimentm
 73. 73 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Европейски съд, прокуратура, полиция, антикорупционен орган, армия.
  —цитат от коментар 50 на Таралеж


  Да, при положение че начело бяха нормални лидери водещи ЕС напред. В момента начело са луди които го водят към пропастта. Само така могат да се определят тези които искат НАСИЛА да ни наложат нашествениците наречени "бежанци" или идеологията проповядваща педерастията като нещо нормално. И ти искаш ЛУДИ да ни управляват и решават вместо нас? Да ни замъкнат в пропастта заедно със себе си?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 74. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#66] от "Емил Емил":Извинете, но това са пълни глуписти и липса на аргументи!Моля да ме извините наистина за директността, но има ДОГОВОР ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ и като не се спазва има ПОСЛЕДСТВИЯ като при неспазване на всеки договор.
  —цитат от коментар 67 на debruckere

  Къде в този договор е написано, че лидерът на една страна може ЕДНОЛИЧНО да покани в ЕС милиони нашественици маскирани като "бежанци", да ги РАЗПРЕДЕЛЯ НАСИЛА по останалите страни членки и да предлага и прокарва санкции за несъгласните? Ако е за процедура за лишаване от глас това трябва да е спрямо Германия за това поведение на Меркел.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 75. 75 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Нека се кажат нещата с ясни думи: такива като Орбан не искат съдебна система да им пречи да управляват авторитарно!
  —цитат от коментар 63 на debruckere

  Такива като Орбан неискат съдебната система да си е разпасала поясът и да е безконтролна. Защото Орбан го избират и то с голямо мнозинство вече няколко мандата подред а съдебната система кой я избира?

  Ако Орбан прекали и тръгне срещу интересите на хората те ще се отърват от него като не го изберат на поредните избори. А как да се отърват от корумпираният съдия? КАК ние да се отървем от Цацата след като съдебната система е независима? И въобще къде е казано, че щом е независима значи не е корумпирана или некадърна?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 76. 76 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Всичко това заради тия мигранти ли е, или има и още нещо друго?
  —цитат от коментар 65 на happystory


  Основното е заради мигрантите и проявата на независимост, отказа безропотно да се подчини на силните, примера който дава с такова поведение. Останалото е изсмукан от пръстите повод. Доказателство за което е, че държави в много по-лошо състояние не им отварят процедура защото са кротички и ближат правилните евроз@дници.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 77. 77 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Да им спрат еврофондовете, който не се съобразява с европейските правилата да не получава пари.
  —цитат от коментар 48 на today


  Фондовете се дават за постигане на определени цели, парите се дават за проекти отговарящи на тези цели. Ако има фонд "Реформа на съдебната система" ОК, да го спрат. Но те са за построяване на магистрали, образованието и много други.

  Спирането например на фонда за магистрали с повода "неправилна съдебна реформа" означава поне 2 неща": Първо, фондовете се използват за репресии. Второ, те не са предназначени за официално обявените цели а за купуване на послушанието. Казано с по-ясни думи за създаване и поддържане на корумпирана и послушна политическа класа, подчинена на чужди интереси. Класическият метод на моркова и тоягата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 78. 78 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Къде го виждате това залитане наляво в ЕНП???
  —цитат от коментар 30 на plebs


  В това, че не подкрепиха ясно и категорично безспорно дясната позиция на Орбан. С декларация на централното ръководство, да е ясно че това е политика на цялата ЕНП. Шикалкавят, клатят се и по този начин косвено помагат на социалистите и либерастите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 79. 79 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До # 27 Роси,вярно,че Борисов се пише приятел на Орбан,но той няма да даде пари на Борисов,за да бъде на власт,а ЕС му дава тези пари.

 80. 80 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Трябваше да се случи тази гротеска в европарламента за да си дадем сметка, че единствената пряко избирана европейска институция се оказва последна дупка на кавала, а нейните решения не чинят и пукната пара пред разни съвети и комитети, които имат нулева легитимност от гледна точка на демократичните принципи за представителност. Ако тези хора ви говорят за ценности, да знаете че ви лъжат.

  От друга страна лъсна очевидното, че под остарелия етикет на ЕНП "десноцентристи" вече имаме орел, рак и щука от коренно различни политически идентичности. Северноевропейските десни и "християнски" партии успешно мутираха към турболибералите на ги верхофстад с редките зъби. Докато повечето от Южна и Източна Европа се противопоставят на северното морално израждане.

  Културните разлики между изтока и запада, между севера и юга вече определят и политическия ландшафт. В този смисъл ЕНП в този си насипен вид става безсмислена. Или ще се вземат в ръце, или ще родят собствения си съперник.

 81. 81 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  "Има ли реална опасност Унгария да загуби правото си на глас в ЕС"Отговорът на въпроса е НЕ! Заради Полша и Чехия. Може би и заради Италия и дано има още......И за какво е тогава поредната статия?
  —цитат от коментар 2 на Jesuit


  За мен е много по-важно каква ще е позицията на България?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 82. 82 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#72] от "klimentm":
  Без знамение?????
  Рецепта за всички като теб:
  - отиди да живееш в чужда културна среда
  - спри да употребяваш майчиния си език
  Ще ти се изяснят някои елементарни неща относно обществото, индивидуалната и груповата психология, които явно не разбираш.
  Ще ти се изясни как са устроени интелигентните сициални животни от вида хомо сапиенс.
  Изясняването, при горния експеримент, ще се изразява в себепознание ;).

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 83. 83 Профил на wowbagger
  wowbagger
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Освен типичните европейски разделения - Север/Юг, Запад/Изток - Богати/Бедни, Комунисти/XXXдемократи и т.н. има едно разделение, което сякаш пропускаме.
  Парите са си пари, но най-голямата европейска травма е войната, която всеки западноевропеец свързва с тоталитаризма.
  Защото за да се случи война, първото условие е - тоталитарен лидер/диктатор - Хитлер, Мусолини и т.н.
  Затова покрай всички приказки за пари/контрол/западно лицемерие/Сорос и др., всеки лидер, който започне да се изживява като диктатор - ще се сблъска с остро западноевропейско неодобрение. Вижте колко "парцаливи" са лидерите на силните западноевропейски държави и колко "силни" са лидерите на оръфаните ни държавици. Това ни най-малко не е случайно. "Силен" (в нашето разбиране - тоталитарен) лидер на силна държава е опасност, която просто няма шанс да бъде допусната от големите европейски държави и по-важното - от самите западноевропейски народи.
  Въпрос на култура и цивилизованост, дори на самосъхранение - не на пари. Това всъщност е една от основните западноевропейски ценности.
  Тоталитаризмът се търпи единствено в по-меки форми в най-смешните държавици каквато, за съжаление е нашата, например.

  Нека поклонниците на Путин/Орбан/Ердоган/Борисов и т.нар. "силна ръка" - да обвиняват когото искат в каквото искат.
  Страните, настояващи на силни, "независими" тоталитарни лидери най-любезно ще бъдат оставяни от старата госпожа Европа да си потъват в горда и достойна бедност. Ако хората (напр. турци/руснаци/венецуелци) искат тоталитаризъм - никой няма да тръгне да ги спира.

 84. 84 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#77] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Именно. Искат да помогнат за инфраструктурата, но тази инфраструктура я искат в точно определена среда.
  Т.е. те искат добра инфраструктура, но на територията на общество и държава, която им изнася.

  ОСТОЙНОСТЕТЕ нещата .
  Примерно - проблемите в съдебната власт в унгария - водят до корупция и щети (примерно достъп на конкуренция от други ес държави до изграждането на инфраструктурни проекти в унгария), и това струва еди колко си потенциални икономически щети на нетните вносителки.

  Кажете си ги нещата право - В ПАРИ !!!!!
  И, с тези обосновани доводи, си ги искайте в пари.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 85. 85 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#83] от "wowbagger":

  каква война бе човек, европа НЯМА АРМИЯ!!!
  Няколкото държави с що годе нормална армия са най-силните икономически, не дребните държавици !!!

  Превенцията на войната и солидаризирането на ЕС нациите ще стане, когато те имат обща цел и усещане за отговорност за територията на ЕС.
  Общата ЕС армия ще създаде това усещане.
  Също така ще предодврати хипотетичната и фантастична възможност, примерно-
  - армията на злите консерватори популисти от унгария, да нападне румъния и да анексира трансилвания

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 86. 86 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#5] от "doroteus":

  Май че преобладаващото мнозинство - ако не и всички, "мигранти" в Европа сега, са мюсюлмани. Където мине ислямът - трева не никне. Това не е религия, а войнстваща идеология , а нахлуването на стотици хиляди и милиони млади, здрави мъже в Европа не е бягство от смъртта, а инвазия за унищожаване на неверниците - това е главната цел на тази идеология. И принципа за кротост и смиреност на християнството - ако ти ударят едната буза, подай другата, е абсолютно неадекватен тук.

 87. 87 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#64] от "dnevnikar":

  и да поканим тълпа от Африка дза го ос....рат този нов "дом".

 88. 88 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#74] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Приказките за миграция са само параван за укрепване на вътрешните властови позиции и прокарването на авторитарни реформи от страна на лидери като Орбан.
  Такива използват страха като силен инструмент.

  Я да попитам и аз реторично: къде в договора пише, че миграцията е забранена ? къде пише , че съдебната система може да е зависима???

  Аз също съм против заливането на ЕС с необразовани мюсюлмани с неясен икономически и социален принос!
  ТУК ВЪОБЩЕ НЕ СТАВА ДУМА ЗА ТОВА!
  Става дума за това, че се изполва мигрантския проблем да се прокарат "реформи", които да отгледат и укрепят авторитарни режими.
  Това е !

 89. 89 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#69] от "Емил Емил":

  За някой "отгоре" говорите само Вие! Очевидно сте привърженик на някои конспиративни теории, така че няма да се учудя, ако ме наречете скоро "соросоид" или "либераст" :):)
  Така!
  Мисля, че доста бъркате "многопластовата идентичност" с правилата на участие в ЕС, с ценностната система ан Европа и с авторитарно-битовия елементаризъм на управление в някои изтоно-европейски страни.
  Това, че не виждате връзка между независими институции и разходване на обществен ресурс е много симптоматично. представете си тривиалната ситуация:

  Отпуснати пари за пътна инфраструктура. Нагласен конкурс. Печели фаворитът на властта. Следва съмнение от Обществото, включително фенове на авторитаризма като Вас (щото като Ви се бърка в джоба , не спестявате слюнка). След което пътната агенция не открива нередности, защото е ЗАВИСИМА, нещата отиват в прокуратурата от заинтересована страна, но тя е толкова "непохватна", че обвиненията, ако се повдигнат падат в съда. А ако сучайно пък прокуратурата се "издъни" и спретне наистина прилични аргументи, съдът ще "оправи" гафа. И така: Общественят ресурс е отишъл в "правилните" ръце и тъй като институциите пеят в един хор с управляващите, няма кой да защити интереса на плащащите!
  Стана ли ясна връзката между парите за пътища и независимата съдебна система или да обясня с ябълки и круши?? :):)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK