До април 2019 г. страните в ЕС трябва да кажат дали искат лятното или зимното часово време

До април 2019 г. страните в ЕС трябва да кажат дали искат лятното или зимното часово време

© ReutersЕвропейската комисия предлага до април догодина държавите в ЕС да съобщят дали искат да останат "завинаги" в лятното или в зимното часово време. Ако Съветът на ЕС и Европейският парламент подкрепят предложението, през октомври догодина часовниците в общността ще бъдат сверени за последен път. Това заяви еврокомисарят по транспорта Виолета Булц при представянето на предложението на Европейската комисия за прекратяване на смяната на часовото време два пъти годишно, предаде БТА.


"Или ще останем с лятното часово време или тези държави, които решат да преминат към зимно време, ще преминат към него през октомври (2019 г.), каза Булц, цитирана от "Ройтерс". По-рано тази седмица Еврокомисията заяви, че законодателното предложение трябва да гарантира, че евентуалните промени ще се координират между съседните държави, така че да се запази правилното функциониране на вътрешния пазар и да се избегне евентуална фрагментация, която може да възникне, ако някои държави членки прекратят смяната на часовото време, а други продължат да я прилагат.


Булц призна, че е възможно Белгия и Холандия например да бъдат занапред в различна часова зона. Тя се съгласи, че се открива възможност занапред часовите зони в Европа да бъдат разделени не само отвесно, но и водоравно.
Еврокомисарят уточни, че засега в северозападната част на Европа преобладават мненията за преминаване към астрономическото време, докато в югоизточната част на континента се предпочита лятното часово време. Независимо какво време изберат, държавите от ЕС се предвижда да не променят повече часа след есента догодина.


Вярно е, че изследванията дават основания както за промяната на часа, така и за отпадането на промените, призна Булц. Тя добави, че е възможно въпросът да бъде обсъден от държавните и правителствените ръководители в ЕС. По нейните думи днес в ЕС има три часови зони, но ако се приеме предложението на еврокомисията, би имало повече "предвидимост".


Булц не можа да отговори на въпрос дали има изчисления какви средства и усилия ще изисква отмяната на превъртането на часовника, включително за машините, настроени още в завода да сменят часа автоматично на съответната дата. Еврокомисарят отбеляза, че Китай, Турция и Русия вече са прекратили превъртането на часовника.По нейните думи въвеждането на лятното часово време преди век е било свързано с необходимостта от пестене на енергоресурси, които вместо за бита да бъдат използвани за военни действия. След двете световни войни пестене на енергия се е наложило отново покрай петролната криза от 70-те години на миналия век. Според еврокомисията всички тези причини днес са отпаднали, затова не е необходимо повече превъртането на часовника.


Кравите не разбират защо трябва да се хранят с час по-късно или по-рано при смяната на часовника, допълни Булц.


Зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович обясни, че Брюксел бърза с предложението си, защото има и друга работа. По неговите думи комисията се старае да отговори на "тревогите на хората". Шефчович уточни, че днес пестенето на енергия заради смените на часа е пренебрежимо, и отбеляза, че повече се пести с умните съвременни електронни системи. По неговите думи смяната на часа е "остаряла и безсмислена".


Еврокомисията отчита, че днес в около 60 държави по света се извършва смяна на часовото време. В ЕС има три стандартни часови зони - западноевропейско време (Ирландия, Великобритания, Португалия), централноевропейско време (17 държави) и източноевропейско време (България, Гърция, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Румъния и Финландия).


Над ад 80 процента от европейците, участвали в онлайн допитване на Еврокомисията, искат да бъде премахната практиката да се превъртат стрелките на часовниците през пролетта и есента. От хората, искащи да спре смяната на часовото време, повечето предпочитат да се запази за постоянно лятното часово време.

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Весело

  Ние си имаме собствено Слънце, така че баш не ни е еня !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  Лятото часово време носи икономии на ток!
  Ако питаме елетро-картела най-добре е да се завътим всички по американското време на западните щати и да се работи само нощем на осветление а когато изгрее слънцето всички да спят в ЕС!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4550 Неутрално

  Лятно!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 4. 4 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 359 Неутрално
 5. 5 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 808 Неутрално

  мда, за баналности се правят допитвания, но например допитване дали хората искат тези паразити, с които меркел и ЕК пълнят европа -не. двойните стандарти ще разрушан ЕС, а не десните партии.

 6. 6 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Трябва така да направим, че нашето време да съвпада със средноевропейското.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Лятно. Предпочитам зимата да съмва в 9, но лятото да си се стъмва в 21-21.30, а не час по-рано. Зимата и без това е студено и ти е през оная работа дали ще съмва в 8 или 9.

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на unx59578324
  unx59578324
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Кравите не разбират. Вярно е.

 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Днес осветлението консумира десет пъти по-малко електоенергия в сравнение до преди 20 години.
  Само разходите за светлението и нищо друго се икономисваха с местене на стрелките.
  Условията се промениха и трява да се направят нови сметки.

  подпис
 10. 10 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1210 Гневно

  Ей Дневник, така извъртате заглавието, все едно вече е решено и прието. Дадено е само предложение от ЕК, после трябва да се гласува и одобри от европейския парламент.

 11. 11 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Ако изберем постоянно лятно - зимата ще се съмва в 10 часа. Ако изберем постоянно зимно - лятото ще се съмва в 4 сутринта... Не беше толкова зле тая смяна май...

 12. 12 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#11] от "blaf":

  Абсолютно. Като отменят смяната ще започнат спорове, дали постоянно лятно или постоянно зимно.

 13. 13 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Трябва така да направим, че нашето време да съвпада със средноевропейското.
  —цитат от коментар 6 на Мизийски ☦


  То може да направим и че сме по Гринуч, но каква ще ни е ползата.
  Пример - в края на юни в Париж става тъмно след 22:30, а ако направим нашето време средноевропейско, то пак тогава в София ще се мръква към 20:30.
  Ако наистина трябва да изберем постоянно време, трябва да е сегашното лятно.

 14. 14 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#12] от "ilinko":

  Вероятно ще стане като с Русия, където се опитаха да отменят смяната, но след като опитаха, видяха че май е по-добре с нея.

 15. 15 Профил на pravets82
  pravets82
  Рейтинг: 424 Неутрално

  За децата, които ходят на училище, лятното време през зимата ще бъде АД. Ще ходят на училище и ще учат по тъмно до третия час.

  Мисля, че преди години в Русия минаха изцяло на лятно време. Изкараха 2-3 години, после се усетиха и минаха изцяло на зимно.

  Когато гей жирафите заменят Снежанка е време да си стегнем куфарите!
 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Тъп, по-тъп, най-тъп, еврочиновник. :)

 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4692 Весело

  "До април 2019 г. страните в ЕС трябва да кажат дали искат лятното или зимното часово време"

  ЕК предизвика криза у нас с това си изискване.

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Днес осветлението консумира десет пъти по-малко електоенергия в сравнение до преди 20 години.Само разходите за светлението и нищо друго се икономисваха с местене на стрелките.Условията се промениха и трява да се направят нови сметки.
  —цитат от коментар 9 на Иван К


  Проблема не е в цената на тока. Проблем е ти да седиш повече на дневна светлина. Така е устроен човешкия организъм.

  Модерните общества имат понятията работно време и разписания. Ако ги нямаше на никой нямаше да му пука за часа. :)

 19. 19 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Аз съм за това да не се превъртат стрелки и ми се струва, че лятното часово време ме устройва . Лично мнение.

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  За децата, които ходят на училище, лятното време през зимата ще бъде АД. Ще ходят на училище и ще учат по тъмно до третия час.Мисля, че преди години в Русия минаха изцяло на лятно време. Изкараха 2-3 години, после се усетиха и минаха изцяло на зимно.
  —цитат от коментар 15 на pravets82


  После ще се усетят и ще почнат да го сменят както си беше преди :)

 21. 21 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3022 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Като гледам захладня и взе да търсиш слънцето, а

 22. 22 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3022 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Като гледам захладня и взе да търсиш слънцето, а

 23. 23 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 413 Неутрално

  За децата, които ходят на училище, лятното време през зимата ще бъде АД. Ще ходят на училище и ще учат по тъмно до третия час.
  —цитат от коментар 15 на pravets82

  А ако се приеме зимното време, през лятото децата ще играят до 21 ч.

 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Трябва така да направим, че нашето време да съвпада със средноевропейското.
  —цитат от коментар 6 на Мизийски ☦


  То според новото предложение средноевропейско време няма да има. Или ти не чете статията. :)

  Щото Германия и Франция сега може да са в една часова зона. Ама според новото предложение могат да се разминават. :)

 25. 25 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Не виждам ама никакъв смисъл от отмяната на лятното часово време.. Ама щом брюкселските зелки са отделили няколко милиона часа "мислене" и няколко милиарда евро "разходи"..явно ще трябва..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  А ако се приеме зимното време, през лятото децата ще играят до 21 ч.
  —цитат от коментар 23 на Panda


  Проблемът със зимното е, че лятото ще мръква рано. Примерно днес ще се мръква още преди 19.00 въпреки че аз лично бих предпочел да е в 21.00. :)

 27. 27 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Няма лятно или зимно... Има астрономическо часово време, налично от древността още. Поради идиотски причини преди близо 40 години започнали да въртят стрелките с 1 час напред през лятото!? Чак сега нещата ще се променят. И ще се върнем на нормалното астрономическо часово време.

 28. 28 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 800 Неутрално

  България ще бъде с две часови зони - една част ще си сверяваме часовника с цивилизованите страни , а другата с мамаша си Раша .То сега си е така , май !

 29. 29 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ако се приеме лятното време ще се сбъдне мечтата на русоробите да сме в един часови пояс с Масква :) И на два часа от еврогеьовете.

  The best way to predict the future is to invent it.
 30. 30 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Няма лятно или зимно... Има астрономическо часово време, налично от древността още. ...
  —цитат от коментар 27 на nik_77.


  И кой определя астрономическото време?
  Астрономическото време във Виго, Испания е същото като в Струмица, Македония.
  Ако трябваше да се следват точно часовите зони, то Холандия, Белгия, Люксембург, Франция и Испания трябваше да са по Гринуич, а не в средноевропейската часова зона.

 31. 31 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 413 Весело

  Ако се приеме лятното време ще се сбъдне мечтата на русоробите да сме в един часови пояс с Масква :) И на два часа от еврогеьовете.
  —цитат от коментар 29 на EU defender


  Е нали и ти се изказа за лятното време?
  Или се сети за това и вече си премислил?

 32. 32 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  До коментар [#15] от "pravets82":

  и след като са постоянно на зимно защо с Москва сме в един час ? отмениха постоянното лятно време , което е съвсем различно от минаха само на зимно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 33. 33 Профил на NMink
  NMink
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#15] от "pravets82":

  Да, но само за децата, които ходят първа смяна... Тези от втора смяна ще блажат...
  Шегата настрана - малко останаха тези безумни държави, в които децата почват училище в 7:30. Това за мен е вредно и в училища, в които не се налага да има втора смяна (поради малък брой ученици), нищо не пречи да почват в 8-8:30.

 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2547 Весело

  Ако се приеме лятното време ще се сбъдне мечтата на русоробите да сме в един часови пояс с Масква :) И на два часа от еврогеьовете.
  —цитат от коментар 29 на EU defender  Лятно. Предпочитам зимата да съмва в 9, но лятото да си се стъмва в 21-21.30, а не час по-рано. Зимата и без това е студено и ти е през оная работа дали ще съмва в 8 или 9.
  —цитат от коментар 7 на EU defender


  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 36 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#31] от "Panda":

  Аз съм за лятното часово време, защото смятам че е по-удобно. Вие получавате допълнителна екстра и всички са щастливи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 36. 37 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3022 Весело


  ,,До април 2019 г. страните в ЕС трябва да кажат дали искат лятното или зимното часово време,,

  Най добре си е зимното часово време, което е и астрономическо. Дедо Господ не напразно го е направил така тва време астрономическото и часовите пояси. От Март почва да са съмва рано, но не толкова рано, така че човекът да може да се адаптира към ранното съмване през лятото, време на усилена кърска работа. Септември и по нататък почва да се съмва късно, кърската работа намалява, почват сватбите, веселията, смятане на прибраната лятна реколта и прибирането на есенниците. Човек почва да се адаптира постепенно за дългата нощ. Зимата няма кърска работа и хората почват да си ходят на гости, леят се вино и ракия, хората празнуват резултата на летния си труд. Човекът е човек защото дедо Господ му е дал правото да избира дали по астрономическото време да кара, или да си измисли некво друго време по което да кара. Но дедо Господ е казал, който ходи по моите пътеки ще живее дълго и плодоносно, или обяснено, който живее по астрономическото време. Така че човекът е човек, дали да слуша дедо Господ, да живее по астрономическото време, или да не слуша дедо Господ, да живее по време избрано от него, човекът. Некъде е казано, ще взема разумът на човека, той ще стане като животно и ще живее по късо. Ей на разумът не ни ли е взет, компютри, роботи които заместват разума на човека, той почва да преяжда, да препива, да мързелува и да живее по късо, виждаме резултатът на това безумие, болести които трудно се откриват, трудно се лекуват, скъсяващи човешкия живот

 37. 38 Профил на Ivan Kirov
  Ivan Kirov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тъп, по-тъп, най-тъп, еврочиновник, Ердоган, Тръмп, Путин

 38. 39 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 758 Гневно

  ДНЕВНИК, засрамете се бе, как може новина за лятно време да ви е ВОДЕЩА новина, когато арестуват журналисти, че разследват престъпления??!!???

  ТОВА Е СКАНДАЛЪТ НА ГОДИНА - ПОЛИЦИЯТА ПОМАГА ДА СЕ ГОРЯТ ДОКУМЕНТИ ЗА ПРЕСТЪПНА ДЕЙНОСТ БЕ, ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО ЗНАчИ ТОВА ?!?

 39. 40 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 535 Неутрално

  За децата, които ходят на училище, лятното време през зимата ще бъде АД. Ще ходят на училище и ще учат по тъмно до третия час.Мисля, че преди години в Русия минаха изцяло на лятно време. Изкараха 2-3 години, после се усетиха и минаха изцяло на зимно.
  —цитат от коментар 15 на pravets82


  Баце каза, че ВСИЧКИ училища минават на едносменен режим...
  .. вече могат да почват часове и по късно -8,30-9,00

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 40. 41 Профил на didco
  didco
  Рейтинг: 418 Неутрално
 41. 42 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1100 Весело

  До коментар [#37] от "сидер":

  Чудно сте го описал/а!

 42. 43 Профил на Добромир Генов
  Добромир Генов
  Рейтинг: 236 Неутрално
 43. 44 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 418 Весело

  Най-добре е западните да мръднат с час напред, а източните с час назад и готово! Цяла Европа в сегашния си вид ще има единно часово време. Супер икономия и еднократен акт при това.

  Така всички крави ще ядат по едно и също време.... ако са европейски крави, де....

 44. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 46 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  Астрономическото часово време си е най добро.

 46. 47 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Гърция като туристическа страна има само един избор.......лятното време !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 47. 49 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#39] от "carmello":

  Изненадан ли си ?
  От Освобождението до сега........режими !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 48. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 51 Профил на pganev11
  pganev11
  Рейтинг: 31 Неутрално

  Трябва да си голям кретен, за да искаш зимното време и да се стъмва, тъкмо когато свършваш работа. Това, че ще се съмва в 8-8:30 часа въобще не ме бърка - на работа съм и не ми трябва да е съмнало!

 50. 52 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Астрономическо, зимно, не може сутрин децата да почват училище по тъмно ( в София изгрева на слънцето ще е след 8.30). Оставаме си на астрономическото време и сме заедно с ЕС ( без Ейре ). Най-вероятно Латвия, Литва, Естония и Финландия също ще изберат зимното ( затова предизвикаха референдума) а останалите Гърция, Кипър, Румъния ако искат летни фиести - да духат супата ( Л.Пенев) и да се радват че ще бъдат в един часови пояс с Русия.

 51. 53 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 418 Весело

  Гърция като туристическа страна има само един избор.......лятното време !
  —цитат от коментар 47 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Мислех ви за по-търговци вас гърците.... По-рано се става тъмно, значи по-рано се пълнят кръчмите. По-рано изгрява слънцето, значи по-рано се събуждат махмурлиите и тичат за кафе или бира. Къде е келепира туристът да клечи повече на слънце?!?!?.... Дори чадърите под наем се плащат на ден. Повече амортизация....

  Най-разуно е зимно зимно часово време. Марш на слънце в 3 през нощта! Тъкмо и по-заспалите туристи ще си мислят "ей, го де е изгрева, що да не останем още малко в кръчмата за да го посрещнем".... У нас вижте как е! Музика и шум до зори - никакъв сън! Ако, ако можем, ще му светваме и загасяме слънцето през 6 часа. Туристът като кокошка носачка да снася по два пъти в бара!

  :)))

 52. 54 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2266 Весело

  До коментар [#53] от "puknatastotinka":

  1300+ години не научихте нищо !
  Имаме острови които по 5-6 месеца в година са на френско, немско или английско време !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 53. 55 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Ако остане лятното, енергодружествата трябва да променят нощната енергия винаги да започва от 22.00 часа.

 54. 56 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Времето е едно - астрономическото!

 55. 57 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Астрономическото време! Природата от хиляди години си е казала думата! Човекът се е настроил биологически според астрономическото време! Всичко друго е измишльотина!

 56. 58 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 996 Весело

  Ние си имаме собствено Слънце, така че баш не ни е еня !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  За жужи путалаков ли иде реч?

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 57. 59 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#15] от "pravets82":


  За децата, които ходят на училище, лятното време през зимата ще бъде АД. Ще ходят на училище и ще учат по тъмно до третия час.Мисля, че преди години в Русия минаха изцяло на лятно време. Изкараха 2-3 години, после се усетиха и минаха изцяло на зимно.
  —цитат от коментар 15 на pravets82


  Ние като започвахме от 7.30 часовете да не би да сме ходели по светло?!? А веèр като свършвахме в 19 часа да не би да сме се прибирали по светло. Аман, децата, та децата. Горките, от караконджули ли ги е страх.
  Трябва да останем на лятното за постоянно. То е много по-подходящо за съвременните условия на живот. Сутрин започваме късно рабита /не както преди в 5 часа на полето/, вечер свършваме късно, съответно е нормално светлината да се "измести".

 58. 60 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 996 Весело

  .....Мисля, че преди години в Русия минаха изцяло на лятно време. Изкараха 2-3 години, после се усетиха и минаха изцяло на зимно.
  —цитат от коментар 15 на pravets82


  Алкашките трябва да настъпят амнайсет пъти мотиката за да започне да им идва някаква мисъл със скоростта на охлюв в тъпите мисли!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 59. 61 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#27] от "nik_77.":


  Няма лятно или зимно... Има астрономическо часово време, налично от древността още. Поради идиотски причини преди близо 40 години започнали да въртят стрелките с 1 час напред през лятото!? Чак сега нещата ще се променят. И ще се върнем на нормалното астрономическо часово време.
  —цитат от коментар 27 на nik_77.


  Древността, ама друг път. Сигурно още древните римляни са казали, че Грунуич ще е нулевият меридиан и от там ще се броят часовите пояси. хахах :-) Даже на английски са го казали, хахах "Астрономическото" е толкова астрономическо, колкото и лятното време. Въпрос на решение на някакви хора някога си.

 60. 62 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#37] от "сидер":

  "Дедо Господ не напразно го е направил така тва време астрономическото и часовите пояси. "

  Дедо господ ли е го избрал това време и àсовите пояси. Брех, ти да видиш!! :-)

 61. 63 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#57] от "Никола Николов":


  Астрономическото време! Природата от хиляди години си е казала думата! Човекът се е настроил биологически според астрономическото време! Всичко друго е измишльотина!
  —цитат от коментар 57 на Никола Николов


  Вие сериозно ли?!? Согурен съм, че баба Ви е имала съвсем различен режим от вашият. освен това, какви хиляди години, като грунуич и часовите пояси са измислени през 19-ти век.

 62. 64 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Ако ние изберем нашето си астрономическо време, от другата страна ще се оформи перфектната часова компания - Русия, Турция, Гърция и Кипър.

 63. 65 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Лятно. Предпочитам зимата да съмва в 9, но лятото да си се стъмва в 21-21.30, а не час по-рано. Зимата и без това е студено и ти е през оная работа дали ще съмва в 8 или 9.
  —цитат от коментар 7 на EU defender


  Това е добре за някой, който може да спи до обяд.

  В София и сега се съмва след 7 сутрин. Има доста хора, които трябва да отиват на работа по това време. За да се приготвят, трябва да стават по тъмно, и да се оправят на осветление.

  Освен това, България е на границата на централноевропейското време. Логично би било ние да минем на зимно време, а нашите съседи от ЕС - на лятно. Така ще работим с еднакви часове - като си уговаряме среща в "3 часа" за всички ще бъде "3 часа", а не за едните 2, а за другите 4.

 64. 66 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 258 Весело

  Спрете пиеното на Жан-Клод, че ни прати при Иран и Русия!

 65. 67 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Пак ще го напиша. Идеалният вариант е страните с часова зона СЕТ да останат на лятно време, а страните от часова зона ЕЕТ да минат на зимно време, за да бъдат всички в една часова зона. Тогава с различно време ще останат само Ирландия, Великобритания и Португалия

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 66. 68 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мизийски ☦":

  Не е нормално. Все пак не може часовия пояс да е толкова широк.

 67. 69 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 996 Весело

  ...1300+ години не научихте нищо !Имаме острови които по 5-6 месеца в година.....
  —цитат от коментар 54 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Имате острови на които 5-6 месеца в година сте ибрикчии на НАС туристите!

  п.п. Лошо няма. И вие трябва хляб да ядете !!!

  ; )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 68. 70 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  [/quote]


  [quote#15:"pravets82"]За децата, които ходят на училище, лятното време през зимата ще бъде АД. Ще ходят на училище и ще учат по тъмно до третия час.
  —цитат от коментар 60 на Онуфри


  Абсолютно съм съгласен. Същото се отнася за хората, които работят "нормално" работно време (от 7:30 или 8, а не от 10).

 69. 71 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Пак ще го напиша. Идеалният вариант е страните с часова зона СЕТ да останат на лятно време, а страните от часова зона ЕЕТ да минат на зимно време, за да бъдат всички в една часова зона. Тогава с различно време ще останат само Ирландия, Великобритания и Португалия
  —цитат от коментар 67 на Günther


  Съгласен. Велокобритания и без друго излиза от ЕС.

 70. 72 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2354 Весело

  +1 за лятното
  —цитат от коментар 41 на didco


  Ако си мислите че лятното часово време ще превърне зимата в лято, бъркате :-)

 71. 73 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2354 Весело

  До коментар [#6] от "Мизийски ☦":Не е нормално. Все пак не може часовия пояс да е толкова широк.
  —цитат от коментар 68 на Мавродинов


  Ние и без друго сме "на границата". Калотина е на по-малко от 60 км от центъра на София - по шосе. Там вече е централноевропейско време.

 72. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Весело

  Грешен въпрос, трябва да питат кокошките при какво време ще са най-щастливи, не хората :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 73. 75 Профил на ДЕКОРАТИВНА ТИКВА
  ДЕКОРАТИВНА ТИКВА
  Рейтинг: 316 Неутрално

  E те нали казаха? Или аз някъде в друг свят жиевя?

  Не дразни хапещо куче!
 74. 76 Профил на fqi47578726
  fqi47578726
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Естествено че трябва да остане лятното часово време целогодишно и да се стъмва по-късно. Сутрин дали ще е светло или тъмно зависи от това кой кога става, но вечер е еднакво за всички. Също така, работният или учебният ден могат да се изтеглят с един час напред или назад ако е такъв проблем, така че няма никакъв смисъл да се местят стрелките.

 75. 77 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Задължително трябва да се остави лятното - тоест сегашното, без да се връща часовника към 'нормалното'.

 76. 78 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3048 Весело

  До коментар [#11] от "blaf":

  "Ако изберем постоянно лятно - зимата ще се съмва в 10 часа. Ако изберем постоянно зимно - лятото ще се съмва в 4 сутринта... Не беше толкова зле тая смяна май..."
  =============
  Да. Но ние с тебе явно сме от малкото, на които не пречи ставането или лягането в зависимост от плана за деня.
  Няма да гласувам, ще оставя онези с личната драма да решат. После пак ще са недоволни и сънливи.

  Еретик
 77. 79 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  А, бе, оставете времето на мира, бе, глобалисти такива!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 78. 80 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#27] от "nik_77.":

  Съвременният човек не живее точно по астрономическото време. Човешката дейност е отместена горе долу с 2 часа спрямо него. Ако обяд беше точно в средата на деня, а полунощ точно в средата на нощта, трябва да си лягаме в 8 и да ставаме в 4. Да закусваме в 6 сутринта и да вечеряме в 6 вечерта. Трябва да почваме работа в 7:30 и да свършваме в 16:30 с обедна почивка от 11:30 до 12:30 например. Но в действителност не е точно така

 79. 81 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Днес осветлението консумира десет пъти по-малко електоенергия в сравнение до преди 20 години.Само разходите за светлението и нищо друго се икономисваха с местене на стрелките.
  —цитат от коментар 9 на Иван К
  Дори и разходите за светление не се икономисват, понеже зимата е мрачно и тъмно понякога по цял ден и по цял ден осветелението работи!!! Само си хабиме нервите с тази смяна.

 80. 82 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Весело

  (Шеговито) Тъпи крави, хем ЕС ги направи щастливи. Не разбират от превъртане на стрелките.
  Чудя се как ЕС не са се сетили да задължат стопаните да им организират периодични уъркшопи за запознаване с промяната на времето :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 81. 83 Профил на Brasil
  Brasil
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Единствено правилното решение е постоянно лятно време. Аргументите за постоянно зимно/астрономическо отсътват или са от типа на дядо боже е измислил астрономическото, марсианците, които са построили пирамидите са определили Гринуич преди хиляди години и затова, видиш ли, то е "истинското", "естественото" и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK