Защо "средният път" на Макрон е най-добрият вариант за Европейския съюз

Защо "средният път" на Макрон е най-добрият вариант за Европейския съюз

© ReutersНай-големият въпрос в демократичната политика в Европа е: Кой командва?


Въпросът отново излезе на преден план при последната патова ситуация в Европейския парламент, който в сряда миналата седмица реши да се санкционира Унгария за нелибералната й политика. И в Швеция, където крайната десница се представи достатъчно добре на изборите в неделя, за да гарантира, че границите й ще бъдат по-строго контролирани. И във Великобритания, където предварителното споразумение за Брекзит сега изглежда по-близо.


Идеалите за по-обединена Европа имат нужда от изясняване. Трябва да се реши дали Европейска федерация, заличаваща суверенитета на участващите народи, е желана и от кого.
В далечното миналото това е изглеждало лесно. Има договори - Аугсбургският от 1555 г. и Вестфалският от 1648 г., сключени след години на кланета - базирани като цяло на принципа, че националните държави са естественият ред на международните отношения. Договорите не спряха войните, нито разрушиха всички империи, нито откриха нова ера на религиозна толерантност. Но смисълът им бе, че държавите, който могат да изискват преданост на гражданите, живеещи в техните граници, са основата на властта.


Кой командваше? Естествено владетелят - който с течение на времето бе определян по волята на народа. По-старите държави като Великобритания и Франция имаха опит в това. Нововъзникналите държави като Германия и Италия през втората половина на 19 век се стремяха да ги настигнат. През 20 век антиимпериалистическият импулс, насърчаван най-вече от САЩ, се разпространи и създаде много нови нации. Принципът на националната държава стана преобладаващ в световния ред.


Но още по-голямото клане през Втората световна война и нацизмът накараха няколко мислители и активисти в опустошена Европа да видят в национализма не профилактика срещу войната, а нейна основна причина. Икономическата взаимозависимост и бавната, но устойчива интеграция между правителствата щеше да замени "баланса на силите" между държавите, който толкова явно се провали.


Властта вече нямаше да бъде нестабилно балансирана, а обединена в една миролюбива организация: федерална Европа, посветена на мира, с близки страни, присъединяващи се при условие, че спазват правилата на клуба: сътрудничество, демокрация, равенство, свобода на словото, пазара и пресата, зачитане на гражданското общество.


Ценностите на западния либерализъм бяха въплътени в нов модел на управление, отхвърлило стария.


Но клубът си има правила,


граници, които не могат да бъдат нарушавани.


Унгария, член на ЕС от 2004 г., миналата седмица беше осъдена, заради нарушаването им. Доклад на члена на Партията на зелените в Европейския парламент от Холандия Юдит Саргентини установи, че унгарското правителство, водено от ставащия все по-авторитарен Виктор Орбан, изцяло е нарушило независимостта на съдебната власт, пресата и университетите, и е много корумпирано. В резултат на това Европейският парламент гласува за първи път в историята си да задейства процедура за наказване на Унгария, която може да я лиши от право на глас в Съвета на министрите на ЕС.


Орбан, осъдил мярката като изфабрикувана и взета още преди дебата, беше пределно рязък, заявявайки че Унгария "няма да се поддаде на изнудване". Това е била според него атака срещу унгарската държава и народ от страни, които са позволили потоци от мигранти да влязат в Европа и са се опитвали да накарат Унгария да направи същото.


Отпорът на Орбан драматично постави въпроса: дали ограничена демократична асоциация като ЕС има правото да оспорва властта на избрано правителство като неговото? Орбан критикуваше либерализма на ЕС и най-вече миграционната му политика от избирането си през 2010 г. Тази година със засилената подкрепа след изборите през април и с широката поддръжка на патриотично-популистките партии, които са на власт в Полша и Италия, и съвсем наскоро разширили подкрепата си в Швеция, той се чувства все по-силен да отправи предизвикателство към ЕС.


Защо "средният път" на Макрон е най-добрият вариант за Европейския съюз

© Reuters


Орбан се възприема като защитник на истинските християнски ценности, носещ пламъка на на войнстващото християнство, позагаснал в ръцете на западноевропейците, които са безразлични и дори насърчаващи инвазията в Европа на основно мюсюлмански мигранти. Той ще продължи и то уверено, тъй като решението на Европейския парламент трябва да бъде одобрено от лидерите на 28 страни членки (включително все още отделящата се Великобритания) и сред тях той има съюзници, най-вече Полша и Италия, които могат да наложат вето.


Патовата ситуация с Унгария постави жестоко, но императивно въпроса за правомощията.


Въпросът, който бе поставен пред съюза и от Еманюел Макрон, лидерът, който най-категорично се противопоставя на националистите популисти. Насърчавайки по-енергичния напредък към по-тясна европейска интеграция, само френският президент постави въпроса ребром:


кой е за федерация? И кой е против?


Лидерите, подкрепящи Макрон, гласуваха за еврото, което беше колкото механизъм за по-тясна интеграция, толкова и нова валута, съгласявайки се на "все по-тесен съюз" и същевременно отдръпвайки се от по-силно интегриран банков и финансов сектор, за който управляващите в Германия десноцентристки партии и северните страни се страхуват, че би означавал повече безотговорност за южните страни.


Орбан разчита на това разделение. Той вижда засилването на националистите, разбира нежеланието на съюза да произведе нещо повече от декларации и междувременно заема изчаквателна позиция.


Но Макрон, който ускори темпото и настоява, че трябва да се вземе решение, също излезе с предложение за среден път между интеграцията и излизането, избрано от Великобритания. Той предложи Европа на концентричните кръгове, с интегрирано ядро и все по-слаби връзки със съюза на страните, намиращи се далеч от центъра.


Това е правилния път: такъв който устройва тези страни, които виждат в съюза зародиш на държава и онези, които го виждат като споразумение за свободна търговия с по-добро междудържавно сътрудничество по избрани въпроси. Когато бъде приет, той трябва да освободи ЕС от самоналожената му дилема - как да се направи съюзът по-тесен, след като много от страните членки искат да поддържат дистанция. Те искат това, защото искат да запазят националния си суверенитет, а както изглежда и хората, които гласуват за тази политика.


Националната държава показва ясно кой командва. ЕС отлага решаването на въпроса за бъдещата идеална държава.


Орбан използва тази голяма истина и изгради полуавторитарното си управление върху нея. Междувременно британците направиха своя избор. Унгарците, поляците и италианците минаха във вражеския лагер. Други искат да останат сред неопределилите се. Но времето на неопределеността изтича.


*Джон Лойд е съосновател на Института на "Ройтерс" за журналистика в Оксфордския университет, където е старши изследовател. Изразеното мнение е само негово, не на агенцията. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3232 Весело

  Защо "средният пРъСт" на Макрон е най-добрият вариант ...

 2. 2 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 654 Весело

  джони, що не си гледаш брекзита...

  инак диетата на дневник продължава - сутрин-обед-вечер - на гладно, след ядене - Орбан
  тази сутрин, дубрутру, от островен комунист

  Je suis дани кирилов
 3. 3 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#2] от "samarianin":

  Интересен вид мазохист сте Вие. Хем се мъчите, хем продължавахте да четете. Ми идете другаде. Има толкова сайтове вече, които ще паснат на храносмилателната Ви система.

 4. 4 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#3] от "ilinko":

  хахахаха мазохисти са тези които са на олинклузив в дневник - аз само зяпам

  Je suis дани кирилов
 5. 5 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Като средния пръст за нашите тираджии !!!

 6. 6 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 331 Неутрално

  "Но Макрон, който ускори темпото и настоява, че трябва да се вземе решение, също излезе с предложение за среден път между интеграцията и излизането, избрано от Великобритания. Той предложи Европа на концентричните кръгове, с интегрирано ядро и все по-слаби връзки със съюза на страните, намиращи се далеч от центъра."
  Я как ясно е описан неоколониализма - в средата ядро от Франция и Германия (+ още някой? ), останалите суровинни придатъци.

 7. 7 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 331 Весело

  "ЕС отлага решаването на въпроса за бъдещата идеална държава."
  И точно ЕК ли ще сътвори тая идеална държава. Това утопия ли е или виц? Изберете си сами.

 8. 8 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 331 Любопитно

  "Дали ограничена демократична асоциация като ЕС има правото да оспорва властта на избрано правителство като неговото?"

  Хубав въпрос. Най ми харесва признанието, че ЕС е ограничена демокрация. Демек не е демокрация. Или либералната демокрация все пак не е демокрация.

 9. 9 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 331 Любопитно

  "...много от страните членки искат да поддържат дистанция. Те искат това, защото искат да запазят националния си суверенитет, а както изглежда и хората, които гласуват за тази политика.
  Националната държава показва ясно кой командва. "

  Това поне са го разбрали. Остава да им се запечата в съзнанието на изборите догодина.

 10. 10 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 331 Неутрално

  "Но клубът си има правила, граници, които не могат да бъдат нарушавани. Унгария, член на ЕС от 2004 г., миналата седмица беше осъдена, заради нарушаването им. "
  и
  "Орбан използва тази голяма истина ...."

  Демек прав е, ама ние ще опитаме да го накажем.

 11. 11 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1062 Весело

  До коментар [#2] от "samarianin":

  ааа Путин е в основата диетата ,Орбан се появи после Но гедам и нови добавки вече има чешки ,полски ,че май и шведска горчивка се включва

  гошо
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  "Средният път е като средният пръст!!!

 13. 13 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 331 Неутрално

  "Защо "средният път" на Макрон е най-добрият вариант за Европейския съюз" -
  И как го виждат средния път точно, като правото на ЕС е наднационално и на държавите се налагат все по-безумни правила и регулации. Просто Макрон ни успива и печели време. През това време лекичко ще ни натресат още по-тъпи правила на "Клуба".
  А целта-утопия си остава, авторът просто я отлага за друг път.
  И ще стане като с комунизма - Ние едно искахме, пък то друго излезе.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5969 Неутрално

  Едно е ясно. Нужна е реформа в ЕС защото има криза на представителността, обвързана със силна непропорционална власт.
  Предложението на Макрон обрича България да бъде в периферията на ЕС завинаги, заради разликата в скоростта на развитие.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 308 Неутрално

  "кой е за федерация? И кой е против?"

  - Аз съм против. Защото:

  "Глобализацията няма да бъде върната назад, въпросът е кой и как ще я управлява
  ...
  Западът може да практикува два основни типа стратегия:

  Първо - взривно смесване на религии, ценности и култури, цената на което - терор, войни и обществен хаос - ще платят народите, докато техните елити ще наблюдават случващото се зад удобни заграждения и гаранции за сигурност.

  Второ - комплексна стратегия за глобално образование, респект към идентичността, постепенно включване на стотици милиони в цивилизационно общуване, което постепенно да изгради инфраструктура на относително безконфликтна демографска глобализация. За това са необходими много пари, много усилия и функционираща глобална международна система. Днешните глобални корпоративни елити не са готови да финансират това дългосрочно усилие. Затова тръгват на шокова демографска глобализация. Резултатите вече са видими с просто око. Основен съюзник на шоковата демографска глобализация е тесногръдието на различни видове анти-глобалисти, носталгични националисти и фанатизиращи се традиционалисти, които смятат, че могат да се оградят с някакъв вид стена от налитащото цунами на миграцията. Уви, те не могат да го спрат.

  Необходима е алтернативна глобална - или поне европейска стратегия за поставяне на бариери, създаване на селективни инструменти за контрол върху демографската глобализация и твърдост в противопоставянето на глобалния корпоративен елит, който иска да продължи да обира каймака на световната икономика и да властва безразделно вече и чрез

  пряк сблъсък на цивилизации и култури..."

  Огнян Минчев - https://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/-globalizatsiyata-nyama-da-bade-varnata-nazad-vaprosat-e-koy-i-kak-shte-ya-upravlyava-78518

 16. 16 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 331 Неутрално

  "Унгарците, поляците и италианците минаха във вражеския лагер. Други искат да останат сред неопределилите се. Но времето на неопределеността изтича."

  Е нали авторът уж дава алтернатива - средния път (пръст) на Макрон.
  Защо тогава който избере да е далеч от ядрото е враг? Баси логиката. Имаш избор, ама ако верно избереш нещо различно от моята идея си враг. Образец на либерално мислене.
  И нито дума за проекта около Льо Пен.

 17. 17 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  От край време е известно, че хбридния среден път се прави за да обедини предимствата на двете, а обикновено обединява недостатъците им и не става за нищо. Единна валута общо взето значи една държава. Когато не държиш в ръце инфлационните лостове и паричната политика, малко или повече си жертваш финансовия а от там и целия суверенитет. Няма как хем да имаш финансовата стабилност на Германия, хем да си цоцкаш като Гърция. Не стаа. А и немците като искат да си джиткат из Гърция и да им пробутват стоките си, ще плащат това е.

 18. 18 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Колкото повече го чета това, толкова повече се чудя защо ни занимава Дневнин с мисловната диария на някакъв неизтрезнял британец. Баси объркания човек, правилни и грешни пътища, вражески лагер, хем да нямало държави ама хем пък държава се зараждала...

 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  "Когато бъде приет, той трябва да освободи ЕС от самоналожената му дилема - как да се направи съюзът по-тесен, след като много от страните членки искат да поддържат дистанция. Те искат това, защото искат да запазят националния си суверенитет, а както изглежда и хората, които гласуват за тази политика."
  *
  Ако лидерите на ЕС бяха проумяли това по-рано нямаше да има Брекзит. Което е много жалко, защото Великобритания е нетен донор.

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  Ще се спра сам на следните два цитата от текста:
  "Орбан се възприема като защитник на истинските християнски ценности,..."
  За мен ключевата дума е "като", уж е "като", но иначе не е нито защитник, нито има нещо общо с християнските ценности, а си е един мошеник, който си придава вид, удобен за да реализира двойната си игра. Първо и основно да остава на власт, вкарвайки в заблуждение по лековерните и да си го кажем прости хора, дърпайки патритичните струнки, доста чувствителни навсякъде по света сред по-ограничената част от населението и доказано чувствителни точно в Унгария. Второ да продължи да цица щедро от европейските фондове, въпреки че всъщност работи срещу съюза и дори не се крие. И трето намигайки си с Путин, от където все още нищо не е получил, но и обещанията ( атомна централа, по-ниски цени на газа и подобни блъфове) стават за вътрешно-политическа употреба, отново за същата тази лековерна част от населението.

  Другия цитат е:

  "Орбан разчита на това разделение. Той вижда засилването на националистите, разбира нежеланието на съюза да произведе нещо повече от декларации и междувременно заема изчаквателна позиция."

  Ами това е позицията на двойния играч, който блъфира и чака, стоскайки палци да му се размине. Затова не друго, просто да му се спрат еврофондовете, докато не се приведе в съответствие с принципите на съюза и той да обяснява на своите защо парите ги няма.
  А и действително Макрон е прав, след като някои страни не желаят по тясна интеграция, защо тогава е този вой за двете и повече скорости - има едни страни, които са готови да се разделят с част от суверенитетеа си, в името на една още по-силна Европа и има едни хитреци а ла Орбан в почти всяка държава, а вече тук-таме и на власт, които искат да цицкат, но да си останат № 1 и да си въртят далаверите и да завличат и свои и чужди.
  Нека се даде възможност на народите да се самоопределят, кое повече им харесва, да хрантутят тези мошеници или да си изберат управляващи, които държат на съюза и неговото развитие.

 21. 21 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 496 Весело

  В Дневник Тръмп става Орбан. Ама недейте така, искам си анти-Тръмп статиите! Какво ви пречи да хвърляте кал и по двамата? Така може и грантовете да ви удвоят.

 22. 22 Профил на Веселин Петров
  Веселин Петров
  Рейтинг: 294 Неутрално

  В момента Макрон има около 20 процента одобрение на работата му като президент във Франция. Не е ли по-добре първо да постигне някакъв успех като президент във Франция, преди да му се дава шанс за цяла Европа!? Ако не може да зададе успешен път за Франция, как да очакваме че може да зададе успешен път за цяла Европа?

 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  "Средният п(р)ъст" на Макрон /грешката не е случайна/ се "концентричната Европа" е неприкрит колониализъм. Силните да налагат волята си и това да е ясно.

  Сега е прикрит, пак я налагат но се опитват да се прикриват зад красиви приказки за равнопоставеност. И когато слабите приемат насериозно тези приказки и наистина искат равнопоставеност се налага да им показват истината. Така е с "бежанците" и санкциите срещу Унгария. Особено ясно си пролича каква е истинската същност на Макрон когато брутално налагаше интересите на френските превозвачи напълно забравяйки демагогията за конкуренцията и пазарните сили.

  Така че слабите трябва да осъзнаят интересите си, да престанат да вярват на красиви лъжи и да се обединят за да ги защитят. И като добра основа за такова обединение е Вишеградската четворка.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1967 Весело

  "Унгарците, поляците и италианците минаха във вражеския лагер. Други искат да останат сред неопределилите се. Но времето на неопределеността изтича."Е нали авторът уж дава алтернатива - средния път (пръст) на Макрон.Защо тогава който избере да е далеч от ядрото е враг? Баси логиката. Имаш избор, ама ако верно избереш нещо различно от моята идея си враг. Образец на либерално мислене.И нито дума за проекта около Льо Пен.
  —цитат от коментар 16 на Jesuit

  Този е като Форд, можеш да избереш какъвто си искаш цвят кола стига да е черен :) Така и с либерастите, те са за свободата на мненията стига то да е тяхното. Иначе си фашист, расист и всичко останало.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 25. 25 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 574 Неутрално

  АВТОРЪТ ЗАСТЪПВА

  проЛевичарски позиции. Вижте етикетите които лепи...

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  Вчера излязохме от тоталитарно управление и днес пак напираме натам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK