Франция и Великобритания сложиха край на "мидената война"

Франция и Великобритания сложиха край на "мидената война"

© ReutersБритански и френски рибари постигнаха споразумение, което да сложи край на конфликта за лова на миди в Ламанша, предаде Би Би Си.


Според договорката, която започва да се прилага от днес, по-големите британски лодки ще трябва да се оттеглят в замяна на повече риболовни права на други места.


Спорът бе за размера на лодките, на които е позволено да ловят миди в залива на река Сена. През август имаше сблъсъци на лодки, а рибари се замерваха с камъни, след като французите обвиниха британците, че изчерпват мидените запаси. Британските рибари обаче настояха, че имат законово право да ловят миди там. В началото на септември правителствата в Париж и Лондон заявиха, че е постигнато споразумение, но в четвъртък преговорите се провалиха.
Сега бе обявено, че има нова договорка, според която британските плавателни съдове с дължина под 15 метра ще могат да продължат да ловят миди в региона, но по-големите лодки ще спрат дейността си в долината на Сена от днес до 30 октомври. В замяна Франция ще прехвърли правата си за лов на миди в области като Ирландско море.


Франция и Великобритания сложиха край на "мидената война"

© Reuters


Мидите "Сен Жак" са един от малкото видове, чийто улов се регулира от националното, а не от европейското право. Във Франция той е забранен между 15 май и 1 октомври, докато Великобритания не налага такива ограничения. Британците нямат достъп до френските териториални води, но могат да навлизат в залива на Сена, който се простира по-далеч от 12 морски мили.


След като през 2012 г. имаше подобни сблъсъци, Лондон и Париж сключиха договор, според който англичаните не започват да ловят миди в залива преди французите в замяна на това да получат част от разрешителните им. Споразумението обаче изключваше малките рибарски лодки и сега французите смятаха, че Англия подкопава духа на уговорката, изпращайки много от тях. В знак на протест те отказаха да подпишат договор тази година.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK