Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

© ReutersКанцлерът Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.


Със застаряващото население и топяща се работна ръка, Германия се нуждае от по-голяма гъвкавост, за да запълни повече от един милион свободни работни места, смятат бизнес лидери.


"Ще продължим да зависим от чуждестранни професионалисти", каза Меркел в Бундестага миналата седмица, защитавайки имиграционните си планове от критиките на опозиционните политици. "Компаниите не трябва да напускат страната, заради това, че не могат да намерят персонал", каза Меркел, добавяйки, че мнозина предприемачи се по-загрижени за наемането на квалифицирани работници, отколкото от получаване на данъчни облекчения.
Новият закон, който ще бъде обсъден от Меркел и нейния кабинет по-късно този месец, цели да привлече работници от страни извън Европейския съюз, въпреки че от тях ще се изисква професионална квалификация и езикови познания по немски език, когато кандидатстват за работна виза, според документ, съставен от официални представители.


Правителствените служители виждат в закона, който е приветстван от работодателите, повратен момент в глобалната надпревара за привличане на таланти, тъй като други страни се придържат към по-строги имиграционни правила. Но той може да разгневи избирателите, които се чувстват пренебрегнати, след решението на Меркел да приеме повече от милион бежанци през 2015 г.


Проучване на общественото мнение този месец показа, че 51 процента от респондентите смятат, че нейното правителство не е взело на сериозно тревогите на германците за имиграцията. В Източна Германия, цифрата е 66 процента.


През следващата година ще има местни избори в източните провинции - Саксония, Бранденбург и Тюрингия, където крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) се очаква да спечели много гласове за сметка на консерваторите на Меркел и техните левоцентристки коалиционни партньори - Германската социалдемократическа партия (ГСДП).


Наплив


Безпрецедентният наплив през 2015 г. на кандидати за убежище, основно от мюсюлмански страни като Афганистан, Сирия и Ирак, вече предизвика обществено недоволство и вкара АзГ, която отхвърля новия имиграционен закон, в националния парламент.


Дълбокото разделение стана очевидно миналия месец в източния град Кемниц, станал сцена на белязани от насилие протести на крайнодесни активисти, след като мигранти бяха обвинени за смъртоносно намушкване на германец. Във връзка със събитията в Кемниц, вътрешният министър Хорст Зеехофер, лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС), сестринската баварската партия на християндемократите на Меркел, описа миграцията като "източника на всички политически проблеми" в Германия.


Меркел може да избегне острата политическа реакция, ако съумее да убеди избирателите, че новият закон ще има за цел справянето със специфичен недостиг на работници, а няма да засили цялостната конкуренция на пазара на труда.


"Ако тя успее убедително да ни докаже, че това е от собствен икономически интерес за Германия, той няма да предизвика тревога сред тези, които вече се чувстват отчуждени в собствената си страна", каза Геро Нойгебауер, политически експерт в Берлинския свободен университет. "Но ако не успее, този закон ще рикошира върху Меркел, особено имайки предвид, че ще има три местни вота през следващата година в Източна Германия", допълни той.


Ще има също местни избори в Бавария и Хесен през следващия месец, където възходът на АзГ може да направи по-трудно формирането на коалиционни правителства.


Допускането на още повече чужденци в страната е риск за Меркел, дори ако според прогнозите работната сила в най-голямата икономика на Европа намалее драстично и може да бъде стабилизирана с нетна миграция от 400 хил. души всяка година до 2060 г. Благодарение на продължителния икономически възход свободните работни места поставиха рекорд от 1.2 милиона, а безработицата е на най-ниско равнище от обединението на Германия през 1990 г. насам, според службата по заетостта. Недостигът на работници струва на икономиката до 0.9 процентни пункта от БВП всяка година, според Германския икономически институт.


Усилия


Сред компаниите, полагащи усилия да намерят персонал е "Айем" (Eyeem), стартъп в Берлин, който свързва милиони фотографи по целия свят с агенции и клиенти чрез онлайн платформа. "Ние сме 100 процента засегнати от недостиг на работна ръка", каза началникът на отдел "Човешки ресурси" в компанията Майкъл Джоунс в централата й в Кройцберг, мултикултурен квартал в Берлин, който е дом на много европейски мигранти.


"Полагаме усилия да запълним многото свободни работни места в области като софтуерно инженерство и продажби", каза Джоунс. В някои случаи може да отнеме шест месеца за кандидат чужденец да получи разрешение от миграционните власти.


Майкъл Джоунс

© Reuters

Майкъл Джоунс


В един от случаите "Айем" иска да наеме специалист от Египет, но все още чака окончателно потвърждение. Това затруднява компанията в планирането, а египетският работник - в уреждането на преместването си в Германия.


Други сектори, засегнати от недостиг на работници са строителството, образованието, детските грижи и грижите за стари хора.


Арно Швали, изпълнителен директор на оператора на домове за стари хора "Кориан" в Германия, казва, че броят на старите хора, нуждаещи се от постоянни грижи ще се увеличи с повече от една четвърт през следващите 15 години. "До тогава ще трябва да се справяме с недостиг на повече от 250 хил. работници в сектора на тези грижи", посочи Швали и добави: "Квалифицираните мигранти могат да помогнат да запълним тази празнина. Това не е единственото решение, но е част от решението."


Министърът на здравеопазването Йенс Шпан отбеляза, че младите хора от Косово и Албания могат да допринесат за запълване на 50 хил. свободни работни места в сектора на грижата за стари хора. Профсъюзите казват, че старческите домове могат да привлекат местни работници, подобрявайки заплащането и условията.


АзГ отхвърля новия закон, твърдейки че той само ще насърчи имиграцията и ще предизвика "дъмпинг на заплатите" за сметка на по-малко образованите местни хора. "Ако погледнете твърде слабото повишение на заплатите, тогава не трябва да сте експерт, за да кажете, че всъщност няма недостиг на квалифицирани работници", каза депутатът от АзГ Уве Вит.


Меркел подчертава, че имиграционният закон е съпроводен с програма за 4 милиарда евро за подпомагане на 800 хил. хиляди трайно безработни германци да си намерят работа.


Промяна


Въпреки че все по-голям брой от мигрантите от 2015 г. си намират работа, процесът е бавен предвид спешната нужда от работници. От три до пет години отнема на ниско образован сириец или иракчанин да научи немски и да получи професионална квалификация. Наред с това коалиционните партии имат разногласия дали на бежанците може да бъде позволено да се откажат от статута на убежище, ако са намерили работа и са научили немски.


Консерваторите казват, че това ще насърчи имиграцията на кандидати за убежище без подходящата квалификация. ГСДП иска по-прагматичен подход. "Става дума за това да се предотврати ситуация, когато връщаме подходящите хора, а след това трябва усърдно да търсим квалифицирани работници от чужбина", каза пред "Ройтерс" министърът на труда и социалните въпроси от ГСДП Хубертус Хайл.


Предложен от официални представители компромис предвижда само кандидатите за убежище, които в момента са в Германия, да могат да променят своя статут, а бъдещите бежанци да бъдат изключени от схемата.


Германия стана втората най-предпочитана дестинация за имигрантите след САЩ, привличайки повече от един милион през 2016 г., според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).


От тях повече от 600 хил. са граждани на Европейския съюз, които могат да избират къде да живеят и работят в рамките на блока. Но Германия очаква тези цифри да спаднат, тъй като икономическият подем в Европа означава, че хората могат да намерят работа в страните си. Наред с това броят на хората в работоспособна възраст в Европа намалява поради ниските темпове на раждаемост.


"Трябва да използваме напълно целия си собствен потенциал. Но това просто няма да е достатъчно, нуждаем се също от работници от страни извън Европа", каза Инго Крамер, председател на Германската асоциация на работодателите. Според Крамер икономическото бъдеще на Германия е изложено на риск, ако правителството не успее да приеме модерен имиграционен закон. За Меркел начинанието е част от усилията й да остави нещо за поколенията. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  "Ще продължаваме да зависим от чуждестранните професионалисти" !!! Да, професионалисти, но в много тясна сфера.Най-високо специализираните са от афганистан.

 2. 2 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  Да пожелаем на Меркел да привлече милиони таланти от Африка и Близкия изток!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  Емиграцията може да реши проблемите на трудовия пазар на Германия, само че дали емигрантите от Африка и Близкия изток са най-подходящите за това. Трудно ще се намерят такива с квалификация и познания на немски език.

 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2448 Весело

  Дайте път на ислямските таланти да се молят за просперитета на Германия по пет пъти на ден както ултрарелигиозните евреи!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  Германецът не иска да работи в ресторант, а иска да яде, не иска да чисти тоалетни, а иска да му бъде чисто, не иска да става в четири часа да меси хляб, а иска да си го купи омесен и опечен.
  Или да се хващат на работа, или ще посрещат мигранти.
  Друг избор поне за сега нЕма.

 7. 7 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":

  ами за последните 70 год. в (Западна) Германия има големи натрупвания водещи до солидни наследства и съответно до все повече и повече рентиери. Като това важи не само за биологичните (западни) германци, но и за старите имигранти от южните страни като Италия, Испания, Гърция, Югословия и Турция.

  Сравнително бедни са източногерманците и новодошлите имигранти след 1990 год.
  Но и тях вече не може да видиш на строеж, в селското стопанство, да келнерстват, да чистят или гледат болни/стари хора.

 8. 8 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3627 Весело

  Хаха, имали дефицит на софтуерни инженери и затова си внасят араби и негри които не знаят дори как се ползва тоалетната ами го правят на публично място. Продавачи нямали затова назначават мюсюлмани които отказват да сервират на клиентите алкохол защото е против религията им. А с наденичките какво ще стане, там има свинско? Наистина либерастията не прощава на умствените възможности.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 9. 9 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1997 Весело

  "Дълбокото разделение стана очевидно миналия месец в източния град Кемниц, станал сцена на белязани от насилие протести на крайнодесни активисти, след като мигранти бяха обвинени за смъртоносно намушкване на германец."

  Авторът до последно отчаяно се е мъчил да омаловажи вината на касапите от Кемниц и да прехвърли всичко върху (уж) крайнодесните шествия.

  "мигранти бяха обвинени за смъртоносно намушкване" - мигрантите СА намушкали човека, не само са обвинени, но така звучи благозвучно за мигрантите.

  "белязани от насилие протести на крайнодесни активисти" - всъщност каскетите от антифа направиха много повече золуми, а и огромната част от протестиращите бяха не крайнодесни, а нормални хора протестиращи срещу насилието.

  Но така работи либералната обективна преса, а дневничета като Дневник ги препечатват с размах.

  Жалка история, жалки журналисти

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3487 Весело

  Що народ от рано сутрин е ревнал на чужди гробища. Не ги мислете немците, Когато се изравните с тях по икономика, социална политика, благоустройство и международен орестиж, тогава им давайте акъл. А до тогава —с родата по скайпа.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 11. 11 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Меркел се старае да осигури работници, за да не бъдат изнесени производствата извън Германия, това е очевидно. За разлика от нашите управници, които гледат как да се отърват от колкото се може повече българи, които се оказват излишни. От години хората тук виждат, че са излишни и напускат страната. Кой от двамата е прав, ше се види на разбора.

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#7] от "Нинов":

  Според теб излиза,че десетки милиони в Германия живеят от рентиерство?! Няма как да е вярно. Точно обратното е! Хората в Германия и на Запад не искат да работят,защото вече нямат собственост,а само двете си ръце,(по Маркс). Ходи да береш ягоди сред огромни поля на някой мастит крупен фермер или да бъркаш бетон на обекта на някой строителен предприемач и ще разбереш за какво става дума!

 13. 13 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Вместо да стимулира естествения прираст на населението кани куцо и сакато от Африка и Азия ...


  Меркел се старае да осигури работници, за да не бъдат изнесени производствата извън Германия, това е очевидно. За разлика от нашите управници, които гледат как да се отърват от колкото се може повече българи, които се оказват излишни. От години хората тук виждат, че са излишни и напускат страната. Кой от двамата е прав, ше се види на разбора.
  —цитат от коментар 11 на proza


  Какви производства? За такава работа трябва образован персонал, а не продавачи на часовници и чанти ментета ...

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  До коментар [#13] от "vtl53383951":

  Там е работата, че населението е такова, че ако му стимулираш естествения прираст, не се раждат образовани германци. А и докато се образоват - я камилата, я камиларят...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  Подреждането на хаоса винаги създава проблеми...
  Въпросът е кога ще се признае, че първоначалната идея породи хаос, и нездрав, неподплатен с нищо оптимизъм

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  не са десетки милиони, а два милиона милионери, 15 хил. от които с над $30млн благосъстояние.

  Франкфурт / Майн например е на пето място в света по гъстота на милионери - всеки 23ти жител - след Монако, Цюрих, Женева и Ню Йорк.

  Като ги питаш "Кое е тяхното проф. поприще?" (синоним за "какво работиш?") ти отговарят "Попълвам си данъчната декларация".

 17. 17 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 546 Неутрално

  "......но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места."
  --------------------------
  Разбирам нейната настойчивост, разбирам и проблема за бизнеса и икономиката като цяло. Чудя се само какво ще стане при следващата икономическа криза (кога ще дойде тя не знам, но знам, че икономиката е циклична и кризите са неизбежни). Тея чужденци, дето сега ги прибират, ще ги извозват ли с влаковете обратно от където са дошли, някакви европейски квоти ли ще опитат, да ги разхвърлят равномерно из Европа, или ще си ги държат в Германия на социални? Ако си ги държат на социални в Германия, германците няма ли да се сърдят? Нали застарявали германците и поради това им трябват повечко пари за пенсии.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 18. 18 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Мита за липсата на работници в Германия е абсолютна лъжа. Работници и служители има, но корпорациите не желаят да плащат съответните заплати и искат да си вкарат роби, да им работят за без пари, докато европейските граждани стоят без работа и препитание. В някой държави в ЕС младежката безработица е над 30 %, а реалната над 20 %. Има много свободни европейски граждани, които биха работили, но заплащането е като за мигранти. Сега глобалистките корпорации натискат бабичката да узакони и вноса на роби.

 19. 19 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#10] от "DDR":

  сигурно си прав за чуждите гробища.ама тия гробиша определят облика на цял континент/Ако живеех в чукотка разбирам,ама не може една държава да опеделя съдбата на другите 350 милиона?Нали искахме да сме силни като немската марка,ами вече с това отношение към нас и презрение ми идва в повече.Значи няма 1 милион гладни украйнци и беларуси,тръгнали ножари и касапи от афганистн ад аказват и кой ше им проверя дипломите на професорите от исламабад?

 20. 20 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  Има голяма доза истина в това, което казваш. В Англия ходих в една пицария, където персонала наброяваше 1 човек - собственика. Той месеше тестото, той вземаше поръчките, той печеше пиците, той сервираше, той чистеше. Бизнеса, обаче си беше негов. Това беше в едно малко градче и подобни ресторантчета имаше няколко. Големите риби, Пица Хът, да речем не се интересуват от такива малки населени места и това е единствената причина ресторантчета като това да оцеляват.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4442 Любопитно

  Както пише в статията в Германия населението застарява бързо, безработицата е много ниска и местната икономика има нужда от работници имигранти, които да запълнят свободните работни места. Дано сегашното правителство приеме подходящ и модерен имиграционен закон по подобие на Канада например.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Тия от Алтернатива за Германиия да си направят млада женска секция, които да имат по минимум 5 деца, ето това е истинска борба с миграцията!

 23. 23 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 506 Неутрално

  да, ще им трябва още работна сила, че кой ще издържа милионите имигранти на социални помощи

  -voxy
 24. 24 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  Германецът не иска да работи в ресторант, а иска да яде, не иска да чисти тоалетни, а иска да му бъде чисто, не иска да става в четири часа да меси хляб, а иска да си го купи омесен и опечен.Или да се хващат на работа, или ще посрещат мигранти.Друг избор поне за сега нЕма.
  —цитат от коментар 6 на 4ort


  Ако, не бяха допуснали внос на евтина работна ръка, пазара щеше сам да се регулира. Чистенето и месенето щяха да са добре платени дейности и щяха да се вършат с удоволствие. Само, че тогава печалбите на първите 100 най-големи фирми щяха да са на 1/2.
  Т.е. нямаше да има такива драстични разлики в цената на труда.

  Любовта ще спаси света!!!
 25. 25 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  Мита за липсата на работници в Германия е абсолютна лъжа. Работници и служители има, но корпорациите не желаят да плащат съответните заплати и искат да си вкарат роби, да им работят за без пари, докато европейските граждани стоят без работа и препитание. В някой държави в ЕС младежката безработица е над 30 %, а реалната над 20 %. Има много свободни европейски граждани, които биха работили, но заплащането е като за мигранти. Сега глобалистките корпорации натискат бабичката да узакони и вноса на роби.
  —цитат от коментар 18 на xox55541929  Много ясно си го обяснил!

  Любовта ще спаси света!!!
 26. 26 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 965 Неутрално
 27. 27 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#24] от "hope":

  ами дилемата с евтината работна ръка съществува и в Б-я, където черноморският бизнесмен също разчита на евтини молдавци и украинци за да му излезе сметката.

 28. 28 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  "За Меркел начинанието е част от усилията й да остави нещо за поколенията."
  Някои от усилията на г-жа Меркел почти доведоха до разцепване на европейското единство.
  Защо не се погледне на проблема с миграцията със сериозни очи?
  И защо има толкова голяма младежка безработица в някои страни и недостиг на работна ръка в други?

  Panta rhei....
 29. 29 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#10] от "DDR":

  "Човекът е едно право черво с вход и изход" ( в огромното си мнозинство).

 30. 30 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  На чужд гръб и 100 тояги са малко, е казал народа.

  На Лицемеркел и е широко около врата, защото я возят в бронирана кола и живее в охраняван комплекс. А народа кучета го яли.
  Обикновените германци трябва всекидневно да се срещат тет-а-тет с варварите; да търпят обиди, подмятания, лукави усмивки, мокри погледи, а в по-тежките случаи да бъдат унижавани, бити, изнасилвани и убивани.
  Лицемеркел няма дъщеря, която да се страхува да се прибира по тъмното (че и по светлото), нали?

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3823 Любопитно

  Със застаряващото население и топяща се работна ръка, Германия се нуждае от по-голяма гъвкавост, за да запълни повече от един милион свободни работни места, смятат бизнес лидери.
  =======
  Какво да стори женицата!
  Тя много добре знае, че ако не се вземат мерки, държавата и ще се превърне в огромен старчески дом.......
  Това всъщност е същинската причина......
  Тезата че не е достигала работна ръка, е подвеждаща, имаща за цел да омаловажи голямата цел..... предотвратяване на стареенето на средно статистическия германец.....

  Bukalemun
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3823 Любопитно

  До коментар [#9] от "dgd":

  Авторът до последно отчаяно се е мъчил да омаловажи вината на касапите от Кемниц и да прехвърли всичко върху (уж) крайнодесните шествия.
  ========
  И какво.....?
  С единични случаи какво искаш да докажеш...?
  Ти знаеш ли за 3 години колко мигранти (много от които деца) са безследно изчезнали в Германия?
  Няма ги..... пуффф.... изчезнали са безследно......
  Жалката единична символика която се опитваш да наложиш, бледнее
  пред голямата цифра.....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  Въпросът на въпросите е колко милиона африканци трябва да пусне Германия,
  за да запълни тия 1 млн. работни места? 5-10-20 милиона?
  Миналата година 21 милиарда евро са дадени от германският бюджет за мигранти и сумата ще се увеличава с годините. "Приносът" на мигрантите за БВП на Германия, в най-добрия случай се оценява малко под 0.3%. Тоест, дали са 21 милиарда, за да спечелят 8-9 милиарда. Икономически смисъл от мигрантите няма, защото голяма част от тях изобщо нямат намерение да работят. Печелят фирмите, че плащат по-ниски заплати, а губи държавата и то много.

 34. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3487 Любопитно

  До коментар [#10] от "DDR":сигурно си прав за чуждите гробища.ама тия гробиша определят облика на цял континент/Ако живеех в чукотка разбирам,ама не може една държава да опеделя съдбата на другите 350 милиона?Нали искахме да сме силни като немската марка,ами вече с това отношение към нас и презрение ми идва в повече.Значи няма 1 милион гладни украйнци и беларуси,тръгнали ножари и касапи от афганистн ад аказват и кой ше им проверя дипломите на професорите от исламабад?
  —цитат от коментар 19 на Ivan Rachev


  Ами напиши едно писмо На Меркел, Макрон, Салвини. Излей си болката. Кажи, 30 години дремахме, чакахме да ни оправите положението а вие накрая викнахте "ножарите". Пиши и, че не е честно така, че и ние сме хора и имаме нужда от социал и силна марка. Въобще, издърпай им ушите, защо не се грижат за Източна Европа, защо, защо, защо ????
  Предполагам, дипломата ти не е от Исламабад, езици сигурно знаеш, писмо може да напишеш. Успех.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3823 Любопитно

  До коментар [#18] от "xox55541929":

  Сега глобалистките корпорации натискат бабичката да узакони и вноса на роби.
  =======
  Искаш ли да сравним едно времешното робство със сегашната ситуация?
  Оказва се, че на времето, робите са били добре и финансово оценявани, за разлика от днешните бежанци....
  Преди са били броени едни пари за един роб...... а сега Меркел не плаща нищо на никого......
  На практика излиза, че над един милион жива и млада енергия и идва на гюме.... дюшеш.....
  От Гео политически ъгъл, тази констатация е страхотна.....

  Bukalemun
 36. 36 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Айде пак тия мозъчни промивки за милионите свободни места и специалистите от Афганистан и Судан. Докога бе?

 37. 37 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#35] от "eti mehter":

  А защо "робите" сами избират робството?
  От свободата в своите страни ли бягат?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 38. 38 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 749 Неутрално

  На чужд гръб и 100 тояги са малко, е казал народа. На Лицемеркел и е широко около врата, защото я возят в бронирана кола и живее в охраняван комплекс. А народа кучета го яли.Обикновените германци трябва всекидневно да се срещат тет-а-тет с варварите; да търпят обиди, подмятания, лукави усмивки, мокри погледи, а в по-тежките случаи да бъдат унижавани, бити, изнасилвани и убивани.Лицемеркел няма дъщеря, която да се страхува да се прибира по тъмното (че и по светлото), нали?
  —цитат от коментар 30 на БМЗ


  Човек ти ходил ли си въобще в Германия, или си съставяш мнение от сводките в пасоля.

 39. 39 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":


  Както пише в статията в Германия населението застарява бързо, безработицата е много ниска и местната икономика има нужда от работници имигранти, които да запълнят свободните работни места. Дано сегашното правителство приеме подходящ и модерен имиграционен закон по подобие на Канада например.
  —цитат от коментар 21 на Иво


  Нищо от изброеното НЕ Е ВЯРНО!! Нищо, че го пише в статията и го твърдят шефовете на големите корпорации. Истината е съвсем различна. Средната класа обедня, малкият и среден бизнес намаля значително. Има много хора търсещи работа, но заплатите са като за мигранти и не предполагат добър живот, т. е. стимула на тези хора да започнат работа е никакъв. Проблема не е в хората, а я алчността на корпорациите.

 40. 40 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1792 Любопитно

  До коментар [#18]На практика излиза, че над един милион жива и млада енергия и идва на гюме.... дюшеш.
  —цитат от коментар 35 на eti mehter


  Ети, пак си прекалил с четенето на Корана и ислямската пропаганда.

  Бактън от такава "млада и жива енергия", дръжте си я при вас.

  https://www.lentata.com/page_7959.html

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 41. 41 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#38] от "foxa5":

  Преди няколко години бях в Мюнхен, беше пълно с нинджи и негра.
  Ферщеен?

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1030 Весело

  "От три до пет години отнема на ниско образован сириец или иракчанин да научи немски и да получи професионална квалификация. Наред с това коалиционните партии имат разногласия дали на бежанците може да бъде позволено да се откажат от статута на убежище, ако са намерили работа и са научили немски.

  Консерваторите казват, че това ще насърчи имиграцията на кандидати за убежище без подходящата квалификация. ГСДП иска по-прагматичен подход. "Става дума за това да се предотврати ситуация, когато връщаме подходящите хора, а след това трябва усърдно да търсим квалифицирани работници от чужбина", каза пред "Ройтерс" министърът на труда и социалните въпроси от ГСДП Хубертус Хайл."
  *
  Още не са минали пет години от наплива на мигранти, нали така? Може да се окаже, че им трябват 10-15 години.
  И кои "подходящи" хора връщате? Тези с образование и квалификация правят всичко възможно да научат езика и да се хванат на работа. Статистиките показват, че това са малък процент от дошлите. Явно се пуснали неподходящи или немотивирани хора, които нямат намерение да се интегрират и да работят.

 44. 44 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1030 Весело

  До коментар [#11] от "proza":

  Да де, ама не е уцелила правилния контингент. Това е все едно да дойдат един милион роми, да получават социал и да очакваш да научат език и да се квалифицират. Някакъв малък процент ще го направят, но болшинството - не. Тези са даже по-зле, защото са агресивни и за най-малкото вадят нож и колят.

 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3627 Весело

  Айде пак тия мозъчни промивки за милионите свободни места и специалистите от Афганистан и Судан. Докога бе?
  —цитат от коментар 36 на yannart


  Докато свършват грантовете :) Да те огорча, бая парици е хвърлил Сорос за това, $1 милиард е дал във фондация.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 46. 46 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  До коментар [#24] от "hope":ами дилемата с евтината работна ръка съществува и в Б-я, където черноморският бизнесмен също разчита на евтини молдавци и украинци за да му излезе сметката.
  —цитат от коментар 27 на Нинов


  Така е, само че у нас не са толкова много чуждите работници.
  Вноса на работна ръка трябва да се облага с данък, като всичко останало.
  Да не говорим за културни особености.

  Любовта ще спаси света!!!
 47. 47 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Фрау Меркел да погледне по европейски и да вземе хора от Гърция. Там безработицата е 20%, а младежката безработица - 40%. Не е като да няма свободна работна ръка

  Бог да благослови Америка за България!
 48. 48 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#47] от "Günther":

  Е, как да ги вземе? Насила ли?
  Те и сега ако искат могат да отидат, но очевидно не искат.

 49. 49 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#46] от "hope":

  Засега в Б-я делът на чуждестранна работна ръка е сравнително нискък (по подобие на ФРГ през 1958 год.) , но с течение на времето ще се увеличи, не само по Черноморието, но и в производтвото, строителството, селското стопанство, IT, и пр..
  Тоест говорим за възходящ тренд.

  Днешна Б-я върви по същия път с едни 40 год. закъснение.

 50. 50 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#48] от "pamela":


  До коментар [#47] от "Günther":Е, как да ги вземе? Насила ли? Те и сега ако искат могат да отидат, но очевидно не искат.
  —цитат от коментар 48 на pamela


  С добро заплащане уважаема. Няма друг начин. Другият е да се внесат тарамбуки, т. е. розби без права, за да работят евтино. Обеществото не печели от това, но корпорациите да.

 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4442 Весело

  До коментар [#39] от "xox55541929":

  Хахаха.... ама разибра се! :-D Германската статистическа служба лъже, германският бизнес лъже, германските политици лъжат, НО видиш ли наш Хох-и във форума на Дневник казва истината! :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#51] от "Иво":


  До коментар [#39] от "xox55541929":Хахаха.... ама разибра се! :-D Германската статистическа служба лъже, германският бизнес лъже, германските политици лъжат, НО видиш ли наш Хох-и във форума на Дневник казва истината! :-D
  —цитат от коментар 51 на Иво


  Другарю, те не лъжат. Те просто не казват истината, т. е. изопачават фактите така както е угодно на господарите им. Вчера имаше едно изледване на някакво НПО с име Пю. Там видяхме какво "проучвания" бяха направили за приемането на мигранти. За докарване на удобните неща и за изпълняване на поръчки, нямат равни либералболшевиките.

 54. 54 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  До коментар [#46] от "hope":Засега в Б-я делът на чуждестранна работна ръка е сравнително нискък (по подобие на ФРГ през 1958 год.) , но с течение на времето ще се увеличи, не само по Черноморието, но и в производтвото, строителството, селското стопанство, IT, и пр.. Тоест говорим за възходящ тренд.Днешна Б-я върви по същия път с едни 40 год. закъснение.
  —цитат от коментар 49 на Нинов


  То и Полша и Унгария трябваше да тръгнат по-пътя наГермания с закъснение, само че се оказаха хора с по-различни ценности.
  Така, че не е задължително да се напълним с хора от Азия и Африка.

  Любовта ще спаси света!!!
 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Хората са казали, риск печели, риск губи. Но , ако не опиташ, няма да разбереш.

 56. 56 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#54] от "hope":

  Ами трите милиона украински гастарбайтери са жизнено важни за полската икономика и ежедневие.

  Поляците треперят украинците да не вземат да продължат пътя си по-назапад.

  Това е реалността, колкото и кофти да звучи.

 57. 57 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3487 Любопитно

  До коментар [#42] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  "Приложено на практика от Орбан и довело до 46%!! увеличение на раждаемостта."

  Моля те, дай официална статистика за увеличението на раждаемостта в Унгария. откакто се появи тази цифра във форума, моля всеки, който я цитира да посочи официален документ (статистика) където да е видно казаното. За съжаление или не ми реагират или ми посочват някаква българска статия в бг сайт. Превових нета на няколко езика (владя шест и с още три-четири се справям покрай другите), но такива официални данни не намерих. Предварително благодаря.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 58. 58 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  До коментар [#37] от "Боян Таксиров":

  Това не е избор,а стечение на обстоятелствата.....
  И сега и преди, да бъдеш роб, дори е доброволно начинание.....
  Не бъркай робството с литературното понятие "три синджира роби".....

  Bukalemun
 59. 59 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#50] от "xox55541929":

  Какво значи добро заплащане? Заплащането зависи от позицията и квалификацията, която се изисква за заемането й.

 60. 60 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  "Приносът" на мигрантите за БВП на Германия, в най-добрия случай се оценява малко под 0.3%. Тоест, дали са 21 милиарда, за да спечелят 8-9 милиарда.
  —цитат от коментар 33 на Котаракът на Шрьодингер
  Тази оценка откъде я взе?

  Дори и с тази оценка сметката може да излезе. Щото помощите мигрантите ги получават само в началото. Т.е. с времето помощите ще намаляват. А приходите от данъци ще се увеличават.

  Казвам това при все, че не одобрявам това дето Меркел го направи през 2015-та.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 61. 61 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3487 Неутрално

  До коментар [#54] от "hope":

  5% от населението на Чехия са чужденци - над половин милион
  https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pocet-cizincu-v-cesku-loni-poprve-presahl-pulmilionovou-hranici/1576910

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 62. 62 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#24] от "hope":ами дилемата с евтината работна ръка съществува и в Б-я, където черноморският бизнесмен също разчита на евтини молдавци и украинци за да му излезе сметката.
  —цитат от коментар 27 на Нинов


  Мислиш ли, че държава с претенции да е морален и всякакъв лидер на Европа е нормално да защитава модерното робство в името на краткосрочни икономически ползи? Нима това е устойчиво развитие за Германия и за Европа?

  България е в насипно състояние и се управлява от примитиви, няма никакъв смисъл да се дава за пример. Черноморският бизнесмен и данъци не плаща, и канализация не изгражда...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK