На детска градина в Германия: навън, дори и да вали, телевизия - недопустимо

На детска градина в Германия: навън, дори и да вали, телевизия - недопустимо

© DW/M.Ilcheva"Децата излизат всеки ден навън - дори и да вали. От едногодишни се хранят сами с вилица и лъжица. А ние говорим с тях като с равни и не ги гледаме отвисоко", разказва директорът на една детска градина в Германия пред "Дойче веле".


В България детските градини, редом с училищата, през септември отново отварят врати. По този повод решихме да посетим една държавна детска градина в Бон, за да се запознаем с делника на малчуганите, но и с възпитателните методи. Градината е посещавана от 30 деца на възраст от 1 до 6 години, които са разделени в две групи. За тях се грижат общо осем възпитатели.


Часът е 11:30. След малко ще сервират обяда. Четиригодишната Яна води едногодишния Йонас до тоалетните помещения. Помага му да си измие ръцете. Тя се гордее, че е полезна, той е щастлив, че вече всичко може сам. Йонас е обул пантофите си грешно - лявото пантофче на дясното краче. Но това няма значение. Важното е, че го е направил сам. "Една от основните ни задачи е да подпомагаме децата в развитието им като личности. А самостоятелността играе голяма роля. При нас по-големите деца помагат на по-малките - отиват с тях да си измият ръцете, помагат им в игрите и така и най-малките бързо искат да се научат сами да правят всичко, искат да са като големите", обяснява Марион Енекинг, директор на държавна детска градина в Бон. "За да научим децата на самостоятелност, всеки ден им възлагаме някакви задачи. Едни слагат масата - с приборите, чиниите и всичко, други после разтребват. Така бързо се учат да се справят сами", добавя Енекинг.
В тази градина децата започват да се хранят сами малко след като навършат една годинка. А от двегодишни вече използват и нож за хранене. "Понякога пада храна на пода, но това няма значение. Важното е, че успяват да се хранят сами. А това, че цапат не само лигавника, но и дрехите си, не прави впечатление на никого - всичко се пере. Важно е децата да се учат на самостоятелност - така трупат самочувствие. Тук никой не обръща внимание на изцапаните дрехи", разказва директорът.


Никой не обръща внимание и на лошото време. "За нас няма лошо време. Има само лоши дрехи. Дори и да вали дъжд или сняг, ние всеки ден излизаме с децата навън", обяснява Марион Енекинг. Ако навън е мокро, децата обуват гумени ботуши и гащеризони, с които на воля могат да скачат в локвите и да играят в калта. "Ако внимава да не се изцапа, детето не може да се наслади на играта с пясъка, с клоните, с камъните, с калта", казва директорът на градината.


"Телевизия в градината? При нас това е недопустимо"


А има ли в германските детски градини телевизори? "Наскоро научих, че в детските градини в някои страни децата гледат телевизия. Много се изненадах. Тук това е недопустимо. В никакъв случай не бихме оставили децата да гледат телевизия в градината. Първо, според нас, а и според много педиатри и психолози, децата под 3-годишна възраст изобщо не бива да гледат телевизия. Тригодишните могат да гледат до 10 минути на ден. А от 4 нагоре - по 20 минути. В тази ранна възраст телевизорът пречи на концентрацията и възпира фантазията, а освен това изморява децата. Ние предпочитаме да им четем книжки или да им пускаме да слушат дискове с приказки", обяснява педагогът.


Марион Енекинг разказва, че нейната градина се различава от детските градини в други държави и по отношение на учебно-възпитателните занимания. В някои страни например децата изучават стихотворения наизуст, които после на тържество декламират пред голяма публика. "При нас също си устройваме малки представления или други подобни занимания. Но никой не е принуден да участва, ако не иска. Децата, които искат и могат да запомнят по-дълъг текст, го правят с удоволствие. Но по-срамежливите не се осмеляват и в това няма нищо лошо. Освен това при нас публиката е малка - организираме такива представления най-вече само за пред самите деца. Например по-големите изнасят постановка пред по-малките деца. Не каним родители, баби, чичовци, лели. И във всички тези занимания участват само децата, които желаят", обяснява Енекинг и добавя:


"Ние много уважаваме личните желания на децата. Това е залегнало и в Конвенцията на ООН за правата на детето. В крайна сметка и най-малките имат желания, имат лично мнение. Затова за нас е много важно децата да могат да изразяват с думи или жестове това, което искат", казва още Марион Енекинг. Означава ли това, че възпитателите позволят всичко на децата? "Не, разбира се. Когато желанието им е против нашите правила, няма как да бъде изпълнено. Но ние обясняваме подробно на децата каква е причината и в повечето случаи те проявяват разбиране. Няма как например през зимата да пуснем детето да ходи босо, защото може да настине. Но пък ако едно дете не иска памперсът му да бъде сменян от дадена възпитателка, тогава се съобразяваме. Това е все пак една много интимна сфера", казва директорът.


"Децата копират нашето поведение"


А трябва ли възпитателят да е строг? "Ние живеем в демократична страна и за нас е много важно децата от малки да могат да изразяват желания, но и да ги аргументират. Независимо за какво става дума. Те трябва да се осмеляват да аргументират пред възпитателите. Това им помага и по-нататък в живота. Не използваме думата строгост, а последователност. А когато правилата се нарушават, говорим за последици, не за наказания. Ако например едно дете удари друго, първо се съобразяваме с възрастта и се опитваме да разрешим конфликта със спокойни думи - за да могат децата да осъзнаят какво са направили. Сядаме и говорим. Тук последствия няма. Но ако това се случва многократно и детето така и не проявява разбиране, тогава има последици. Например: за известно време не позволяваме на детето да играе играта, по време на която е наранило другото дете", казва Енекинг.


"Ние, възпитателите, сме образец за подражание. Децата копират нашето поведение. Затова се опитваме да се държим така, както искаме да се държат и децата. Говорим един с друг открито и с уважение, като с равни. И не гледаме децата отвисоко", обяснява Марион Енекинг и допълва: "Децата са деца и понякога интерпретират дадена ситуация по различен начин. Но каквото и да са направили, никой няма право да им вика и крещи, защото това е форма на насилие. Подобно поведение може да уплаши детето. А децата в никакъв случай не бива да се страхуват от нас. Затова е важно конфликтите да се решават спокойно. Така децата осъзнават адекватно цялата ситуация, а и приемат много по-добре последиците", казва Марион Енекинг, директор на държавна детска градина в Бон.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  Ами да кажем - Браво на детските градини в Германия.Не знам как може да се въведе хранене на едно и двегодишни деца с ножове и вилици в ръце.Иначе другото може да се опита и у нас.

 2. 2 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 586 Неутрално
 3. 3 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1003 Любопитно

  "Ние, възпитателите, сме образец за подражание. Децата копират нашето поведение. Затова се опитваме да се държим така, както искаме да се държат и децата.""

  Ми и тука е така НО с едно голямо НО :(

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5003 Любопитно

  "Четиригодишната Яна води едногодишния Йонас до тоалетните помещения..."  А къде в разказа са 4-ри годишния Мехмед, водещ 2-годишната Фатме?

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  "Четиригодишната Яна води едногодишния Йонас до тоалетните помещения..."А къде в разказа са 4-ри годишния Мехмед, водещ 2-годишната Фатме?
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  В друг разказ, за Чечня.

 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1672 Весело

  Скоро и храната им ще се подобри- халал, без свинско, ахаха

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на Джигара
  Джигара
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Не е само в Германия така. Моите две деца бяха в такава градина в София. Излизаше се всеки ден, независимо дали вали, защото опознаването на света около през четирите сезона е от значение за развитието ни като хора.
  Използваха се само играчки от естествени материали: дърво и плат. Децата месеха тесто за питка и т.н. Имат прекрасни спомени от този период в живота си.

  За истинския български правописъ - http://ivanchevski.grazhdani.eu/
 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4259 Неутрално

  Същото е и в Белгия. Задължително от 4 годишни тръгват на нещо средно между детска градина и училище. На 6 вече умеят да планират за месец напред. Учат ги да се оправят сами в живота.
  А относно времето, немците казват, че няма лошо време има неподходящи дрехи. 😊

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4695 Неутрално

  Телевизията не помага за развитието на децата.

 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4259 Разстроено

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  От целият материал, само това ли разбра?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 11. 11 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1189 Любопитно

  Ние сме далече от немската система, ама и не мисля, че е необходимо да копираме всичко. Просто яденето с нож и вилица от две годишни деца ми дойде малко в повече, моят юнак на тия години още се кърмеше. Иначе за излизането навън съм съгласен и ако в градинката му не го правят днес, че било валяло, излиза с мен, с чадър или без и разходката е налице...

 12. 12 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Моят внук е във градина във Франкфурт. От година и половина възраст се храни с прибори. Атмосферата е невероятна! Храна обстановка също. Но таксата е 300 евро. Хубавите неща имат цена.

 13. 13 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мавродинов":

  Триста евро звучи като песен спрямо месечните такси в Сиатъл: между 1700 и 2100 долара. Иначе и тук учат децата на самостоятелност. Хем е добре за децата, хем гледачите се натоварват по-малко.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 14. 14 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1715 Весело

  До коментар [#11] от "Г.Е.М.":

  Арабите пък и в зряла възраст всичко ядат и без нож,и без вилица пък не са умрели.

 15. 15 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 640 Неутрално

  30 деца - 8 възпитатели.
  Нещо да кажете ? А тук искат на възпитател по 30 - 40.

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4259 Весело

  До коментар [#15] от "Светозар Христов":

  Ами голям приръста в Бг—то 😱

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 17. 17 Профил на vadrigar
  vadrigar
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Не е само в Германия така. Моите две деца бяха в такава градина в София. Излизаше се всеки ден, независимо дали вали, защото опознаването на света около през четирите сезона е от значение за развитието ни като хора.Използваха се само играчки от естествени материали: дърво и плат. Децата месеха тесто за питка и т.н. Имат прекрасни спомени от този период в живота си.
  —цитат от коментар 7 на Джигара


  Май сте пропуснали, че това е немска държавна детска градина. А Вие сте плащали минимум 1000 лева на месец за такава градина в София...

 18. 18 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2183 Весело

  Ние сме далече от немската система, ама и не мисля, че е необходимо да копираме всичко. Просто яденето с нож и вилица от две годишни деца ми дойде малко в повече, моят юнак на тия години още се кърмеше. ..
  —цитат от коментар 11 на Г.Е.М.


  Ножът и вилицата не пречат на кърменето. Тук преди няколко дни гледах едно съседче на 4 годинки да гризе царевица от кочан и между хапките да се вре в деклтето на майка си, че от солена царевица се ожаднява. И с нож и вилица се справя прекрасно: монтесори, туй-онуй. Справедливостта изисква да се каже, че в Сиатъл хипарията достига екстремни стойности. Много здравни осигуровки, ако имаш такава, покриват акупунктура и консултации с натуропат. Разни хора, разни идеали.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12540 Неутрално

  Те май на 10 месеца ако проходят и са на детска градина...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5833 Весело

  "Иване, ако се удавиш, ще те пребия!"

  Дочуто на "слънчака".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  А бе на доста две годишни деца ще им е много трудно да държат вилицата с ЛЯВАТА ръка. Както е по етикет.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8480 Неутрално

  Затова те са германци, дисциплинирани, с висок стандарт, а ние ще си останем същите.

 23. 23 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1095 Весело

  До коментар [#11] от "Г.Е.М.":Арабите пък и в зряла възраст всичко ядат и без нож,и без вилица пък не са умрели.
  —цитат от коментар 14 на Sabbath


  Така е!

  Арабите са си араби. За чеп за зеле не стават!

  Те, маймуните и с крака ядат банани …

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 24. 24 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3575 Неутрално

  Нашите “възпитателки” спокойно включват телевизори, децата зяпат и те спокойно си почиват.

  БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
 25. 25 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 941 Гневно

  "От едногодишни се хранят сами с вилица и лъжица. "

  БРЕХ, ТЕЗИ НЕМЦИ НАПРАВО ГЕНИАЛНИ! ВУНДЕРКИНЧЕТА!
  Това, немкините, да не ги износват до 11 месеца, та се раждат толкова супер развити, или е така щото са представители на най-чистата нация? А на две годинки сигурно викат "Хай Хитлер", а?

 26. 26 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2183 Весело

  "Иване, ако се удавиш, ще те пребия!"Дочуто на "слънчака".
  —цитат от коментар 20 на Незнайко в Слънчевия град


  Чувала съм и вариант "Лоренцо, внимавай да не се удавиш, че ще умрем от срам."

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 27. 27 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Преди 20+ години като ходих на детска градина един път съм гледал филм с видео касета и един път отидохме на кино. За цяла година това ни беше гледането на екрани. Така че не са открили топлата вода. Мисля, че и до сега никой не е тръгнал да слага телевизори в градините. Или поне се надявам.
  Иначе германските деца са ужасно невъзпитани и като станат тинейджири всичките се пропиват. По-зле са от ромчетата в България. Определено децата не са равни на възрастните във всички отношения и е нужна и малко дисциплина.
  От друга страна в България има прекалено много случаи на безсмислени обиди и тормоз от възпитателките на детски градини и ясли. Децата буквално се измъчват без никаква причина.

 28. 28 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мавродинов":

  То и в частните в Бълхария е толкова, ама е зле като услуга.

 29. 29 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 551 Неутрално

  А ЗА ДЖЕНДЪР-ВЪЗПИТАНИЕТО,

  защо срамежливо се премълчава от левичарското ДВ?

 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3974 Неутрално

  До коментар [#21] от "deaf":

  Този етикет е поостарял, както и задължителното писане с дясната ръка.

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4785 Неутрално

  До коментар [#27] от "kazushi":

  Не зная как е било в градините преди 20+ години, защото съм на 54, но преди 15 (дъщеря) и 12 (син) "възпитателките" (каква дума, само?) в детска градина в София ни молеха да им даваме видеокасети с детски филми. Давал съм многократно.

 32. 32 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Отписахме детето от 42 детска градина в София - ако някой случайно има намерение да си запише детето там - бягайт едалеч. Когато отидохме там да платим последната такса, след като август бе ходила в друга ясла - заплака още в колата. Вече почти два масеца не я посещава, но има лоши спомени, казва че нейните приятели останали при лошата госпожа. Отидам да я взема, а те строени да гледат пред телевизора, никакво извеждане. След като я взема два-три часа в парка ... има и добри общински. Например в Обеля - Джани Родари, играят, персонала е любезен, децата влизат на спринт вътре, говорят с любов за преподавателките.

  В детските ясли и градини е като с японските концлагери - зависи от коменданта. Ако е читав и за децата е добре, ако ли не - след 3 месеца местиш детето ...

  preklara rara
 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3008 Весело

  До коментар [#21] от "deaf":Този етикет е поостарял, както и задължителното писане с дясната ръка.
  —цитат от коментар 30 на daskal1  До коментар [#30] от "daskal1":

  По филмите си е пак същият етикет - в лявата ръка - вилицата,в дясната - ножът. В анимационен сериал с/на Роулън Аткинсън,(мистър Бийн),по детският канал "Бумеранг",беше на гости на една аристократка. На масата няколко вилици бяха сложени от ляво на чинията...

 34. 34 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Достатъчно е да се каже, че в България възпитатели в яслите няма, а има мед. сестри пред пенсия и ако детето ти е родено в началото на януари, става така, че е в ясла до 3 г. 9 м.
  В този период трябват много занимания в дома, за да стане човек!

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 35. 35 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Сравненията с Европа не са приятни, така ни лъсват голите дупета, а глупавите са такива, защото не могат да осъзнават глупостта си.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Като цяло всеки момент, в който детето е далеч е от семейството е много лош. Едно, защото то трябва да бъде сред възрастни, за да се развива, друго, защото възпитанието му не трябва да се поверява на никой извън семейството и това е особено важно. А най-важното е, че това не е естествено и децата няма как да са щастливи.

 38. 38 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Атмосферата е невероятна! Храна обстановка също. Но таксата е 300 евро. Хубавите неща имат цена.
  —цитат от коментар 12 на Мавродинов

  Не е възможно да е само 300. Ето в примера: на 30 деца 8 възпитатели. Заплатите им по 2к евро, само за заплати 8*2000/30=533 евро на дете. С храната, материалите, парното, удря 1000 минимум. То и в Холандия си е толкова.
  Е, ако си бежанец и го плаща държавата, от данъците на Бай Дойчо - тогава друга работа.
  Между другото, и аз се зачудих къде са Мехмед и Мубонго от Сирия и Сомалия съответно - ако все още ги няма в Бон, съвсем скоро трябва да ги очакват.
  Тогава вече могат да забравят с кроткото възпитане, защото онези разбират повече от пръчка, отколкото от блага дума.

 39. 39 Профил на Джигара
  Джигара
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#17] от "vadrigar":

  Детската градина не беше немска. Но децата се възпитават по методология, съзадена в Германия преди повече от 100 години. Таксите, които плащахме бяха в долния сегмент за частни градини, беше преди години и ми се губи точната сума, вероятно 450-500 лева да е било, които отиваха за наем на сградата и скромни възнаграждения на възпитателите.
  Честно казано, човешкото отношение към детето ти не се купува с пари. Отсъствието на телевизор в градината не струва пари. Извеждането на децата навън не струва пари. Да събираш с детето паднали листа от дървото и да украсиш с тях приказния му свят, също не струва пари.

  За истинския български правописъ - http://ivanchevski.grazhdani.eu/
 40. 40 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 295 Неутрално

  А в нашите детски градини щели да въвеждат антикорупционно поведение (или обучение)! Горките деца !

 41. 41 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#11] от "Г.Е.М.":

  Къде се кърмеше? В МОЛ-а ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK