Брюксел предлага граничари на ЕС да се разполагат и без съгласието на приемащата страна

Брюксел предлага граничари на ЕС да се разполагат и без съгласието на приемащата страна

© ReutersЕвропейската комисия потвърди днес, че предлага занапред да бъде възможно разполагането на граничари на ЕС по външните граници на общността дори и без съгласието на властите в съответната страна, предаде БТА.


Предлагаме това да се предприема като крайна мярка, когато са засегнати интересите на ЕС, уточни говорител на комисията. Той добави, че към подобна мярка би се пристъпило, когато дадена страна не успява да се справи с опазването на границите, еврокомисията е издала препоръки, но въпросната страна не ги е приложила.


Разполагането на европейски граничари без съгласието на приемащата страна би било възможно, ако тази държава не е последвала препоръките на европейската гранична служба или е отказала да ги приложи.
В подобни случаи пред Европейската комисия би имало две възможности - или завеждане на наказателна процедура, или прилагането на чл. 29 от Шенгенския код. В този текст се посочва, че еврокомисията може да издаде препоръки за разполагането на европейски граничари или за затварянето на даден ГКПП.


Не търсим възможност страните да бъдат изключвани от Шенген, поясни говорителят по повод изявленията на президента на Франция Еманюел Макрон. В Залцбург вчера френският президент каза, че страните от ЕС, които не желаят укрепването на европейската гранична служба, "ще излязат от Шенген".


Говорителят днес отбеляза, че еврокомисията предложи осигуряването на 11 милиарда евро бюджет за европейската гранична служба до 2025 година. Комисията предлага службата да разполага с 10 хил. граничари.


За декември е предвидена среща ЕС - Африка по въпросите на миграцията, допълни говорителят. По неговите думи е възможно догодина да бъде свикана среща по същите въпроси и с арабските страни.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Да, това е добра идея, даже задължително условие за да не се разпадне Шенген.

  Няма как да имаме пътуване между страните членки без паспортни проверки ако отделните страни не се справят с опазването на границите си, и трябва всички останали страни (разбирай страните в северозападна европа) да могат да наложат опазването на общата граница на някой който не се справя.

  Да видим как Орбан ще приеме това, някакви федерални да му се месят - никак. Реално или ще има нов Шенген в който защитата на границите е федерална, или тази форма на Шенген се разпада под напора на миграцията и неспособността на някои страни членки да финансират и организират ефективно охраната на външната ни граница.

  Дано по-скоро да затегнат границите че става тъжно да гледаме какви неща допускаме - мигранти да гонят камиони по улиците на града да се качат в тях:
  https://www.youtube.com/watch?v=Mf76yyTY7Ss

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Поредното изнудване. И идиотите вече разбраха колко са вредни Фронтекс работещи за нацисткия колаборационист.. Ама Орбан им е трън в очите..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Проблемите са ясни и има един начин да бъдат решени - с централно финансирана, обурудвана европейска гранична служба и твърдо прилагане на законите. За съжаление сегашния ЕС елит е доста левичарски.

  За съжаление тези които искат да спрат миграцията са анти-европейци. АФД, Орбан, Салвини, Качински нямат общи европейски решения за мигрантската криза. Решенията които предлагат са само национални, и те ще обезсмислят институциите на ЕС.

  Има нужда от про-европейска партия която да предложи мерки да спре миграцията - радикална цялостна политика на ниво ЕС по предоставяне на убежище, по предоставяне на гражданство, по охрана на границите, по миграция - точно както е в САЩ. Под напора на миграцията, ЕС трябва да се федерализира или да се разпадне, защото ако проблемите не бъдат решени на европейско ниво, ще бъдат решени на национално, и това ще е края на отворените граници в самия ЕС.

  Сега е някакъв абсурд - всеки си прави каквото си иска - един пази границата, друг не пази, един дава убежище, друг не дава, а като получат убежище в една страна тръгват и отиват в друга, а държави като Кипър и Малта продават ЕС паспорти на който си плаща - трябва да се сложи край на това.

 4. 4 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Разбира се че трябва. Или ще се прави СЕЩ или няма да има още дълго ЕС.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Не търсим възможност страните да бъдат изключвани от Шенген, поясни говорителят по повод изявленията на президента на Франция Еманюел Макрон.
  __________________
  Макрон пак плямпа глупости, ми да сложим наши граничари в Марсилия тогава?
  Може и да си пратим фрегатата Дръзки обикаля край Код де адзура?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Стига се дотам че даже страните членки не могат да си прилагат законите за миграция, ето последния случай от Холандия:
  https://www.washingtonpost.com/world/europe/child-asylum-seekers-go-into-hiding-before-dutch-deportation/2018/09/08/883e50f2-b34e-11e8-8b53-50116768e499_story.html?utm_term=.ffb72fac4dfe

  Спираме новите мигранти като директно ги връщаме от държавата от която са дошли, както е споразумението с Турция. ЕС да направи споразумение с Либия и Мароко - финансираме им бреговата охрана, даваме им пари за лагери, и им връщаме който пуснат да дойде при нас.

  А тези мигранти които са тук трябва да бъдат върнати по страните си - няма друг начин. В САЩ има АЙС - служба по прилагането на миграционни и митническите разпоредби. Тези служби обикалят и ловят мигранти и ги депортират. Ето такива трябват и в ЕС - нямаш право да живееш тук - депортират те от държава по произход. Ако не казва откъде е, установява се и се депортира. Как ще навием страните от Африка които идват тези хора да си ги вземат отново - ами спираме им чуждестранната помощ докато не приемат условията да си ги вземат.

  Ако мигранта няма 18 години, може да избере дали веднага да се депортира, или да остане в общежитие от затворен тип и тогава да се депортира.

  Ако не се направи всичко това ще загубим ЕС като наше общо пространство - Орбановци ще дойдат на власт навсякъде и ще ЗАГУБИМ ПРАВА които в момента имаме, като правото да пътуваме, учим, работим в държава членка на ЕС.

  Няма нужда от Орбановци, потури, комити, пищови, пояси и калпаци. Има нужда от реално признаване на това че миграцията може да се реши само с общ европейски подход, а не с национален.

 7. 7 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Вероятно няма да се приеме, тъй като ще има държави, които ще се обявят против, а без съгласието на всички такова решение няма да може да се вземе.

 8. 8 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#7] от "voyko":

  Не е така - забележете че ЕК предлага. ЕК предлага, ЕП приема.

  Това не е нещо което Европейския Съвет (където са националните лидери) трябва да одобри и да възложи на ЕК да изпълни.

  ЕК вече го предлага, и ако ЕП приеме, става част от правото на ЕС.

 9. 9 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 275 Весело

  Граничари казвате... Без съгласието на съответната страна? А танкове кога?

  Минало незабравимо. На снимката: Германски граничари помагат на Полша да се справи с неправилната си политика към малцинствата. Сталин ще помогне след 17 дни и той:
  http://epicenter.bg/images/news/42015/pics/1429613907.jpg

  А иначе - да, необходима е обща гранична охрана и общи сили за бързо реагиране, включително извън ЕС. Но това може да се постигне като предложите сериозен, реално ефективен план и го обсъдите и приемете на ниво Съвет на ЕС. Този план задължително трябва да включва мерки за строг контрол на емиграцията от страни извън ЕС.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Не съм съгласен германци, французи или австрийци да ми пазят границата и да пропускат който намерят за добре.

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  На тия си им е такъв косъмът. Вари ги, печи ги - все гледат да пробутат покрай безпорното и някоя си тяхна диктаторска фатка.
  Отделно, че торпилират идеята, използвайки я йезуитски за мошеническа дискредитация - например на Орбан и такива като него, които напълно адекватно ще скочат срещу идеята да се отдава такъв суверенитет безуговоръчно в ръцете на някакви си назначенци, та брюселци да ревнат през соросоидските си рупорчета - ааааа, ма гледайте ги бе, гледайте тия какви са гадни и против ЕС, а ужким туй, онуй за границите, ааааа!
  Отврат!

 12. 12 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1669 Любопитно

  Как се наричаше разполагане на въоръжени части в страна без нейното съгласие?
  щегувам се, разбира се . Но ако на българо- турската граница цъфнат едни такива германски полицаи, които да решават че "клетият мигрант" има право да поиска убежище в България, бъдете сигурни че и клетите мигранти и германските полицаи няма да им е никак комфортно.

  Panta rhei....
 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#11] от "xm...":
  Опс!

  БезСпорното, разбира се!
  Сорри ...

 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2617 Весело

  До коментар [#10] от "НеКой":

  Динко, Перата и Валерата да дойдат!

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 15. 15 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Европейската комисия съвсем почна да изнаглява. ЕСССР? Не, мерси.
  Според законодателството на всички европейски страни преминаването през границата на хора без документи е незаконно. Просто страните трябва да осигурят спазването на закона, а не заобикалянето му в името на имагинерни евро-ценности, налагани силово от ЕК и някои страни-членки.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#14] от "DDR":

  Те са българи.
  За немските гранични полицаи ние ще бъдем просто територия на ЕС и ако канцлерката им счита нещо за правилно и те ще мислят по същия начин. А ние ще си останем на тази територия и след като си отидат...

 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Трябва да се разполагат граничари и границата на ЕС да се охранява строго, ама имам усещанети, че и те ще почнат да "спасяват" мигрантие, вместо да стрелят по тях!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Следният цитат е за неразбралите:

  "Разполагането на европейски граничари без съгласието на приемащата страна би било възможно, ако тази държава не е последвала препоръките на европейската гранична служба или е отказала да ги приложи.


  В подобни случаи пред Европейската комисия би имало две възможности - или завеждане на наказателна процедура, или прилагането на чл. 29 от Шенгенския код. В този текст се посочва, че еврокомисията може да издаде препоръки за разполагането на европейски граничари или за затварянето на даден ГКПП."

  Т.е. не става въпрос да се пускат мигранти, а за точно обратното, да НЕ се пускат!

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 19. 19 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  "Той добави, че към подобна мярка би се пристъпило, когато дадена страна не успява да се справи с опазването на границите, еврокомисията е издала препоръки, но въпросната страна не ги е приложила."

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3211 Весело

  До коментар [#18] от "Боян Таксиров":
  Не вдяваш. Не, че съм очаквал ...

  Става дума за суверенитет и кой, защо и как има право да го прилага/игнорира.

 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2617 Любопитно

  До коментар [#16] от "НеКой":

  Те и тези от граничният контрол на летище София сигурно са българи, пък виж ти каква стана тя с няколко полета (за които се разчу) от интересни места...или томно тези не са българи? При българите такива неща не стават.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Граничари или легални трафиканти на хора? И какво значи "ако страна не изпълнява препоръките"? Сиреч, ако препоръките са "пускайте всички", а страната Х не ги изпълнява, й пращаме окупационен корпус?

  Окей, примерът може да изглежда краен, но истината е, че за пореден път се поставя каруцата пред коня. Няма договорена ясна политика с конкретни мерки по отношение на границите на общността и изобщо по отношение на имиграцията, а вече тръгнали да пращат граничари, че и без да съгласието на страната, в която ще ги пращат. Ето такива откъснати от реалността тъпизми рушат ЕС, а не нещо друго...

 23. 23 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#17] от "lz2":

  Достатъчно е да зопчнат да ги регистрират всичките.
  После са твои, Германия ще ти ги връща всеки път.

 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2617 Любопитно

  До коментар [#22] от "yannart":

  Ами да не изпълняваш препоръките е като това, което вече няколко пъти се случи на летище София —позволява се на полети от Близкият Изток да не се извърши задължителният граничен контрол. Вашият коментар?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Когато дойде реч за реално опазване на границата и спиране на бежанците, орбанистите надават вой.
  Защото те имат нужда от бежанци, имат нужда от този проблем. Няма бежанци,няма Орбан.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#21] от "DDR":

  Значи или се правиш, или не разбираш.
  Европа не е САЩ, а и дори и там отделните щати имат разлики в законодателството.
  Не може да решаваш неща на парче.
  Ако ще се върви към загуба на суверенитет, нека да се гласува.
  Но трябва всички да са съгласни и отсега се сещаш, че това няма как да стане.

 27. 27 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#20] от "xm...":

  По нататъшната интеграция на ЕС е свързана с лишаване от определен суверенитет на отделните държави - членки, щом се касае до въпроси, касаещи целия съюз.
  Иначе всяка отделна държава-членка може да изнудва останалите и Брюксел.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 28. 28 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#24] от "DDR":

  А германеца кой ще го контролира дали пуска някой без проверка?
  Фронтекс ли?
  Ми ние къде сме в цялата схема?

 29. 29 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#26] от "НеКой":

  Ти писан текст разбираш ли? Я прочети още веднъж какво съм написал! Аз му пиша за летище София и безобразията там, той ми говори за САЩ. Къде ви намират такива прости тролове!!! Чети:
  ”о коментар [#16] от "НеКой":

  Те и тези от граничният контрол на летище София сигурно са българи, пък виж ти каква стана тя с няколко полета (за които се разчу) от интересни места...или томно тези не са българи? При българите такива неща не стават.”
  Ако трябва 2х го прочети бавно!

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#10] от "НеКой":

  Казваш, друго си е нашите гранични полицаи да пият кафенце и да пушат, докато пътниците по терминалите на аерогарата си минават свободно...! :)

  Бивш tww09306483.
 31. 31 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#30] от "tww09306483":

  Това си е същото като Гревио при оная конвенция.
  Имаш наднационален орган, който контролира нещата и иззема функциите на държавата.

 32. 32 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#31] от "НеКой":

  И пак няма да мине през Конституционния съд. Между другото точно България е външна граница и за нашия суверенитет говорят.
  Не за унгарския.

 33. 33 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2617 Любопитно

  До коментар [#28] от "НеКой":

  Кои сте вие и в какви схеми участвате / искате да участвате?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 34. 34 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#33] от "DDR":

  Ние сме държавата България.

 35. 35 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2617 Любопитно

  До коментар [#34] от "НеКой":

  Ама кои вие?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 36. 36 Профил на dch48579840
  dch48579840
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някой сериозно ли вярва, че България има капацитет напълно сама да охранява външна граница на общество от 500млн души?

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  На западноевропейците им писна да приемат имигранти, преминали през България, за които Борисов нагло декларира, че няма да приеме обратно. И пак ние ли сме правите. Явно не се справяме и имаме нужда от помощ.

 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2617 Весело

  До коментар [#36] от "dch48579840":

  Външната граница с Турция е 259 км. Да сложат на всеки 100 метра по един с пушка, зад него на Динко четата и работата жми.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 39. 39 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Тук някой се упражняват да ни продават тотални небивалици, а нещата са толкова прости.

  Граничарите, дали са наши, дали са ФРОНТЕКС не могат да ВЗЕМАТ РЕШЕНИЕ за това кой да бъде допуснат или не - тяхната работа е да НЕ ДОПУСНАТ НИКОЙ да пресече границата вън от ГКПП. Всеки допуснат на територията на страна членка трябва да влиза през ГКПП, и работата не граничарите и Фронтекс е да не допускат това да се случва вън от ГКПП.

  Така че всякакви измислици за това че немските граничари ще "спасяват" мигранти и ще "решават" каквото и да е, са обикновени манипулации.

  Затова ЕНП трябва да се стегне и да говори с един глас по миграцията и да предложи решения, защото тук форумните манипулатори ще определят настроенията, ще дойдат на власт "патриотични сили" и с Шенген и ЕС е свършено.

  За България това значи край на европейските пари, и дотук с магистрали, модернизация на какво ли не, помощи за земеделци и т.н, и връщането ни във втория свят на неразвиващи се страни.

 40. 40 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#37] от "Роси":

  Само че пропускаш естествено някои детайли.
  Мигрантите, които дойдат на нашата граница, при този вариант ще трябва да бъдат приети и регистрирани в България. След което естествено, че те ще останат тук, никой вече няма да ги пита дали искат да стигнат Германия.

 41. 41 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#16] от "НеКой":Те и тези от граничният контрол на летище София сигурно са българи, пък виж ти каква стана тя с няколко полета (за които се разчу) от интересни места...или томно тези не са българи? При българите такива неща не стават.
  —цитат от коментар 21 на DDR


  Българи са (за разлика ит теб), но е доста идиотско да сравняваш системна грешка на служителите на летището с преднамерената политика на Фронтекс да "спасява" разни полухора..

 42. 42 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#17] от "lz2":Достатъчно е да зопчнат да ги регистрират всичките.После са твои, Германия ще ти ги връща всеки път.
  —цитат от коментар 23 на НеКой


  Не няма всичките! Ще си избере качествените и ще ни връща боклуците!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 43. 43 Профил на dch48579840
  dch48579840
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Та ние не можем да забраним пушенето в затворени помещения, а сме тръгнали граница да охраняваме..

 44. 44 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2617 Весело

  До коментар [#41] от "кокошката":

  Добър ник са ти избрали. Чаткаш ги нещата😱

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 45. 45 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2617 Любопитно

  До коментар [#41] от "кокошката":

  ” разни полухора”
  Я дай определение за ”човек” и ”получовек”!
  Да видиме, на какво ви учат в кокошкарника.😊

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 46. 46 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3024 Неутрално

  Ееее, стига де. Даже руснаците винаги йе погрижваха някой местен да ги замоли за един малък много ограничен военен контингент, преди да изпратят войски някъде.
  Как точно ще пратят войски без разрешението на съответната държава. Ако местен полицай иска да спре джиповете на ЕС, какво ще го застрелет ли? А ако са местни военни. Ще бомбардират столицата на непослушната държава ли?

 47. 47 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Даже като бяхме във Варшавския договор сме си пазили сами границите. Нещо почна бясна интеграция

 48. 48 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3264 Неутрално

  Такава мярка изобщо няма да се одобри от повечето държави членки и то с основание - все пак говорим за пряко нарушаване на държавен суверенитет мимо волята на съответната държава ! Решават в Брюксел, че България не се справя ( въпреки че тя може да се справя прилично) и преди това не е изпълнила някакви препоръки и изведнъж граничен контингент от граничари цъфва по нашите граници.....С каква логистична подкрепа ? С какъв статут ? А от подобна мярка няма и особен смисъл, просто защото ако положението с мигрантите е толкова тежко, то самата държава - членка ще потърси помощ от ЕС. Въпросното предложение показва , че Европа е в плен на бюрократи, много далеч от реалността !

 49. 49 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Ще затрият такъв хубав бизнес в България и , Гърция и Италия- прехвърляне на мигранти в Германия.

 50. 50 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2758 Гневно

  Морето......морето и морските граници как ще бъдат опазени и кога ?!!!!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 51. 51 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Спираме новите мигранти като директно ги връщаме от държавата от която са дошли, както е споразумението с Турция...А тези мигранти които са тук трябва да бъдат върнати по страните си - няма друг начин. В САЩ има АЙС - служба по прилагането на миграционни и митническите разпоредби. Тези служби обикалят и ловят мигранти и ги депортират. Ето такива трябват и в ЕС - нямаш право да живееш тук - депортират те от държава по произход.
  —цитат от коментар 6 на skeptichen


  Съгласен съм с редица коментари, че е логично - както е в САЩ - да се делегира цялата дейност по опазване на границите, паспортни проверки на входа и изхода, митници и т.н. на федералното ниво (ЕС/Фронтекс или някаква бъдеща негова версия). Знаем че това работи в комбинация със свободно движение на хора, стоки, и капитали вътре в съюза (по примера на САЩ), макар да има понякога търкания (например, когато местната полиция отказва да проверява гражданството на хора по улиците или да предава нелегални имигранти на ICE). Знаем също че в ЕС сегашната ситуация не може да се запази, понеже всяка страна-членка не само решава как да прилага общи правила, а дори си избира правилата.

  Само че при този подход европейската версия на американския ICE ще може не само да лови нелегални имигранти по територията на страните-членки и да ги депортира, а също ще може да приема (по общи/федерални критерии) законни бежанци и да ги настанява в страните-членки. Разбира се, възможностите на всяка страна да раздават гражданство (например, Унгария - на етнически унгарци от Украйна, Малта - на инвеститори купуващи недвижимост за 350 000 евро) ще бъдат уеднаквени на федерално ниво.

  Точно в този момент не мога да си представя Орбан & Co. да делегира на ЕС правата по опазване на границата на Унгария, например. Може би, решението е - страните оставащи в един бъдещ Шенген да имат обща имиграционна/гранична политика, а останалите страни-членки да имат проверки по границите си (както е с България и Румъния в момента)? Не ми е също ясно как биха се третирали страните които са в Шенген, но не са в ЕС (например, Швейцария). Може би на тях ще им трябват проверки по границата (те и сега спират от време на време аавтомобили за митническа проверка).

 52. 52 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Ееее, стига де. Даже руснаците винаги йе погрижваха някой местен да ги замоли за един малък много ограничен военен контингент, преди да изпратят войски някъде. Как точно ще пратят войски без разрешението на съответната държава. Ако местен полицай иска да спре джиповете на ЕС, какво ще го застрелет ли? А ако са местни военни. Ще бомбардират столицата на непослушната държава ли?
  —цитат от коментар 46 на blondofil


  Примерът Ви с Русия е абсолютно неуместен; Вие говорите за военна окупация на чужда държава. Уместният пример е положението вътре в САЩ, където има правозащитни органи на федерално ниво (вкл. ICE - вж. https://www.ice.gov/ ), на щатско ниво (например, щатска полиция по магистралите) и на местно ниво (село, град). Всеки си има ясно разделени отговорности. Глупаво е да смятате, че щатската полиция ще се опита да воюва с ФБР (или с който и да е гражданин) в нарушение на законите (независимо дали са градски и щатски), и обратното. Разбира се, ако има различни началници ще има и различни приоритети и търкания. Например, кметовете в някои американски градове забраняват на местната полиция да си сътрудничи с ICE, така че дори да намерят някой нелегален имигрант при разследване на криминално престъпление, те не го предават на федералните власти за депортиране. Това не значи обаче, че ако ICE издири този нелегален имигрант и дойде да го прибере, местната полиция ще воюва с тях,

 53. 53 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#51] от "plamen_b":

  Точно така - абсолютно сте прав.

  Шенген е мъртъв, да живее Шенген 2!

  В стария Шенген може да остане източна европа където всеки си пази границата сам, а в западния, новия Шенген 2 ще има федерални гранични полицаи. Между двете общности ще има твърда граница, където ще се проверяват всички.

  Ако на големия националист Орбан не му харесва - ок, няма проблем, плащаш си сам за охраната на границите, и си вън от Шенген 2. По такъв начин в стария (настоящия) Шенген ще остане точно бившия комунистически блок, и никога няма да ги пуснат в новия по същата причина по която нас не ни пускат в сегашния Шенген- решението е политическо, и ако не споделяш европейските ценности за либерална демокрация си вън и даже не ти казват защо точно.

  Това с приемането на бежанци мисля че няма да остане след 10 години. Просто при тези обемина миграция и конфликти в цял свят, обществата в западна европа не могат да приемат до безкрай, и малко по малко ще се руши левичарския следвоенен консенсус за бежанците - ето Тръмп казва - ще приемем много по-малко бежанци от преди, и това е популярно.

  Това което ме дразни мен е че този елит който управлява ЕС вместо да приема промяна в една ключова политика за мирацията за да запази съюза е готово да се съпротивлява до безкрай и така да даде ЕС на националистите които ще го разрушат за 1-2 години.

  В Австрия и България например проблемът беше решен - ето, националистите са в коалиция с консерваторите и нещата се урегулират, спира се възхода им. Същото трябва да стане на изборите за ЕП догодина, и тогава ще има завой в политиката и решаване на тези проблеми.

 54. 54 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Морето......морето и морските граници как ще бъдат опазени и кога ?!!!!!!
  —цитат от коментар 50 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  По аналогия със САЩ - това е в юрисдикцията на бреговата охрана (Coast Guard, един от малките родове войски). На ЕС ще му трябва някаква служба на федерално ниво (дали Фронтекс или нещо друго) с достатъчно ресурси (кораби, служещи, хеликоптери) да охраняват морските граници на целия ЕС. В момента страни с голяма брегова ивица (най-яркия пример е Гърция) трябва да отделят несъразмерно големи средства от своя бюджет за да ги опазят.

 55. 55 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  На западноевропейците им писна да приемат имигранти, преминали през България, за които Борисов нагло декларира, че няма да приеме обратно. И пак ние ли сме правите. Явно не се справяме и имаме нужда от помощ.
  —цитат от коментар 37 на Роси


  Роси, ти живееш в някаква паралелна вселена, честно ти казвам.

  Айде, провери, откъде минават мигрантите, и пак пиши коментари.

  Подозирам, че ти плащат да пишеш анти-български коментари.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 56. 56 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Даже като бяхме във Варшавския договор сме си пазили сами границите.
  —цитат от коментар 47 на Jesuit


  Да, но когато бяхме във Варшавския договор:

  - Не можеше когато на човек му скимне да отиде до друга страна-членка на Варшавския договор (дори с проверка по границите, да не говорим за липса на граници - както е между страните в Шенген). Например, пътуването до СССР изискваше документи - покана при отиване на гости заверена в местното отделение на милицията. Доколкото си спомням, при служебни пътувания не можеше да се излиза с личен паспорт (аналог на личната карта), а се изискваше служебен паспорт (който човек го получаваше само за времето на пътуването и трябваше да го върне в служабата си след завръщане) плюс покана от приемащата страна при участие в конференция или спортно състезание.

  - При опит за преминаване извън КПП-тата се стреляше на месо

  - Човек не можеше свободно да отиде и работи в друга страна-членка на Варшавския договор.

  - Човек не можеше свободно да обмени собствените си пари срещу валута на друга страна-членка на Варшавския договор. За всяко пътуване до друга соц. страна (или няколко страни) пътуващите българи трябваше да декларират в митническата декларация на излизане от България (имаше и такива!) колко български лева изнасят Лимитът бе около 30 лв. и изнасянето на повече пари бе наказуемо. След това при пристигането (примерно, в Унгария) с тази митническа декларация човек отиваше в местната банка и си обменяше левчетата (примерно, за да има пари за ядене или за да купи сувенири или дребен подарък). Местната банка удряше печат на данъчната декларация, така че да не може с нея да се обменят повече левове.

  - Стойността на стоките купени в чужбина не трябваше да надхвърлят изнесените пари (примерно, 30 лв.) Купуването на стоки за повече пари бе наказуемо.

  - Митниците на другите страни-членка на Варшавския договор можеха да конфискуват лични предмети, които преценяваха че са за продан (примерно, втори чифт нови маратонки внасяни в СССР)

  - По-ценните предмети (например, фотоапарат или пръстен) трябваше да се декларират на излизане от страната, и да се покажат на връщане. Липсата им на връщане се наказваше.

  Кое предпочитате - живота по времето на Вършавския договор или в ЕС?

 57. 57 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 325 Неутрално

  На западноевропейците им писна да приемат имигранти, преминали през България, за които Борисов нагло декларира, че няма да приеме обратно. И пак ние ли сме правите.
  —цитат от коментар 37 на Роси

  Да ние сме правите.Ние ги не щем,те не щат при нас и добре,че е така.Ако не ги препратим на запад,милите западняци ще ни дават акъли и ще ни сочат с пръст какви сме расисти,как се отнасяме унизително с нашего брата имигранта.

 58. 58 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Хубаво е, че страните от ЕС искат да ни помогмат да си опазим границите. Но това си е окупация.

 59. 59 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Хубаво е, че страните от ЕС искат да ни помогмат да си опазим границите. Но това си е окупация.

 60. 60 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 593 Гневно

  Брюксел предлага граничари на ЕС да се разполагат и без съгласието на приемащата страна
  *************************************************************************************************************

  А може би, след известно време, направо да си ни назначават и пращат ...и Президент, а че и правителство ,а ?
  Какво значи тука някаква си ''суверенност''?
  ''Ценностите'', ''ценностите'' са важни...

  Дей гиди, ЕС ''Мусолинита, и Хитлерчета''!!!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 61. 61 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Т.е. ЕК предлага окупация подобно на СССР. Няма как да стане това.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 62. 62 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Хубаво е, че страните от ЕС искат да ни помогмат да си опазим границите. Но това си е окупация.
  —цитат от коментар 59 на kazushi


  Първо, Фронтекс ще пази само външните граници на ЕС, а не границите ни с други страни от ЕС (като Гърция и Румъния). Впрочем, ние настояваме последните да не се пазят от никого, като ни приемат в Шенген.

  Второ, Фронтекс не е по границите за да контролира гражданиет на ЕС (каквито сме ние). Нали не се смятате за чужденец като влизате в България?

  Трето, кой мислите че ще служи във Фронтекс? Ще пратят немци по всичките външни граници на ЕС?

 63. 63 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Какво значи тука някаква си ''суверенност''? ''Ценностите'', ''ценностите'' са важни...Дей гиди, ЕС ''Мусолинита, и Хитлерчета''!!!
  —цитат от коментар 60 на onemanband


  Хмм... Най-ми прилича на фашизъм коментар [#41] от "кокошката":
  преднамерената политика на Фронтекс да "спасява" разни полухора..
  —цитат от коментар 41 на кокошката


 64. 64 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3024 Неутрално

  До коментар [#52] от "plamen_b":

  Концентрирай се върху думичките "без съгласието".

 65. 65 Профил на urania3
  urania3
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Демек - военна окупация и диктатура в помощ на демокрацията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK