Европейските решения за миграцията създават хуманитарни кризи

Европейските решения за миграцията създават хуманитарни кризи

© ReutersЕдно от главните решения на Европа за миграцията е пренаселеният нехигиеничен мигрантски лагер Мория в Гърция, където склонни към самоубийство деца живеят в условия, сравнявани от психиатри със "старомоден приют за душевно болни". В друго решение за имиграцията, също остро критикувано, са затворени мъже и жени, които са били изведени от едно бойно поле, само за да попаднат на друго, където са уязвими и за трафиканти, и за нов тормоз.


Претъпканият лагер Мория на гръцкия остров Лесбос и опасните центрове за задържане на мигранти в Либия са сериозно напомняне към европейските лидери, че техният статистически успех в овладяването на миграцията към континента е породил нещо, което ООН и други заклеймяват като мащабен хуманитарен провал.


Пристигналите по море в Европа мигранти намаляха рязко през тази година, но сега всяко такова пътешествие повишава риска от смърт или задържане за неопределено време в мизерни условия. Над 1700 човека са загинали от началото на годината при прекосяване на Средиземно море.
Абас Елнасър, иракчанин, пристигнал в Мория преди три седмици, казва, че здравето на неговата осемгодишна дъщеря винаги е било крехко, а сега е влошило рязко в лагера, изграден за 3100 души, но сега събрал над 9 хил. "Тя има проблеми с дишането през повечето време, тя има проблеми в дробовете", казва той. По думите му палатката им е заобиколена от боклуци.


Европа на практика е прехвърлила спасяването на мигранти в централно Средиземно море на либийската брегова охрана, която през тази година е върнала 13 хил. мигранти в либийските центрове за задържане. В някои от тези центрове около столицата Триполи мигрантите се озовават на фронтовата линия между милиции, които се сражават за контрол върху града. В един момент на боевете задържаните, изоставени от надзирателите си дни наред, избягват от най-малко един от центровете и попадат в престрелка. Шестима са убити според Ибрахим Юнис, ръководител на либийската мисия на хуманитарната група "Лекари без граници".


Докато издействаното от ООН примирие в Триполи е пред провал, храната за задържаните там намалява. Либийски представители се оплакват, че и те, и мигрантите са до голяма степен


изоставени от Европа.


В центъра за задържане "Джанзур" около 900 души са струпани на площ, предназначена за два пъти по-малко хора. "Имаме трудности в осигуряването на насъщни нужди, трудности в доставките на храна и трудности в настаняването", казва старши лейтенант Джамал Хусайн. Правителството, което ръководи обекта, отказа да разреши на кореспондента на "Асошиейтед прес" да разговаря със задържани.


Официалният брой на кандидатите за убежище и бежанците в центровете за задържане в Либия е около 5 хил., но се смята, че още хиляди са в плен в складове и други сгради, откъдето идват множество съобщения за робство, сексуално насилие и други жестокости.


По-рано този месец ООН наруши мълчанието си за политиката на Европа да остави на либийската брегова охрана да спира мигранти, като заяви, че тя е несъстоятелна и подлага хиляди хора на риска да бъдат затваряни за неопределено време в нечовешки условия. Като отправя подробни обвинения за изтезания, изнасилвания, насилие и "кошмарни" условия, агенцията на ООН за бежанците заяви, че


Либия даже минимално не покрива критерия за "безопасно място".


Общо около 56 хиляди бежанци и кандидати за убежище са регистрирани от ООН в Либия и съседен Нигер. Двете страни са получили милиони евро в замяна на европейски обещания част от мигрантите да бъдат разселени. Но критици казват, че разселването на практика не се случва. До миналата седмица за разселване из Европа са били определени едва 657 човека измежду обещаните 3886 преди година за заселване в 11 европейски държави и Канада.


Междувременно центровете за задържане в Либия и Гърция продължават да се пълнят с мигранти и бежанци, които чакат година и повече за решаването на техните случаи. Това обаче е много удобно за антиимигрантски популисти в Европа.


"След като бе отправено изключително ясното послание, че няма да бъдат приемани нелегални икономически мигранти и че лодките ще бъдат връщани, животът на още хиляди и хиляди тъжни и отчаяни хора ще бъде погубен; и всичко това заради вашите добродетелни чувства", каза Нейтън Гил, британски член на Европейския парламент, който обвини колегите си законодатели, че са мекушави спрямо имиграцията. "Вие всъщност не помагате на хората", каза той.


Ако мигранти са стигнали до гръцкия остров Лесбос, те вече са с една стъпка по-напред от блокираните в Либия. Но условията не са много по-добри. Канални води изтичат през главния вход на Мория, сметта се трупа около контейнерите, където спят мигрантите.


Лука Фонтана, който работи за "Лекари без граници" на Лесбос, казва, че една четвърт от малолетните са извършили опити за самоубийство, склонни са към самоубийство или се самонараняват. "Само през миналата седмица трябваше да зашивам китките на двама непридружени малолетни, опитали да прережат вените си в лагера Мория, казва той. Психиатърът Алесандро Барберо от "Лекари без граници" казва, че Мория е отблъскващ като старомодна лудница, каквато не може да се види в някои части на Европа от средата на 20 век.


Изчезнала е всяка надежда за намирането на лесно решение за дилемата с имиграцията в Европа. Паоло Кампаня, който е изследвал трафикантските мрежи през Либия, смята, че единственото възможно решение е


отваряне на законната миграция в Европа


при същевременно възстановяване на мир, стабилност и благополучие в поразените от насилие страни като Ирак, Сирия, Етиопия и Еритрея. "Трябва да сме хуманни, но и прагматици", казва той.


От началото на годината до миналата седмица в Европа по море са влезли 73 696 мигранти и бежанци с над 11 хиляди акостирания. През 2017 пристигналите по море са били 128 993, а през 2016 г. - 298 663.


През юни европейските лидери предложиха създаване на центрове в Северна Африка за обработване на молбите за убежище на мигранти, но правителствата бързо отхвърлиха идеята. Сега ЕС готви планове за укрепване на граничната полиция.


Миналата седмица крайнодесните вътрешни министри на Австрия и Италия призоваха за извършването на проверки на мигрантите още на борда на корабите в Средиземно море. Това повдигна нови въпроси кои кораби и къде да се проверяват предвид факта, че Италия забрани на хуманитарни организации да акостират със спасени в морето мигранти, като предпочете либийски кораби.


В опит за справяне с огромните проблеми в Мория Гърция се съгласи да прехвърли през този месец 2 хил. кандидати за убежище от Лесбос на континента. Този ход няма да бъда достатъчен за мигрантите там. Деветнайсетгодишният Али Саджад Файзи казва, че условията в Мория постоянно се влошават и обитателите трябва да чакат на опашка "по четири или пет часа", за да получат храна. "Той е пълен до краен предел", добавя Али. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6072 Неутрално

  Но продължават по инерция да настояват на компрометирани правила. Не и граничните държави на ЕС, разбира се...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 293 Неутрално

  "Европейските решения за миграцията създават хуманитарни кризи"

  - Пълна липса на елементарна логика. На мигрантите им били виновни тези, дето вече не ги искат, а не тези, които са ги подкукуросали.

  "Това е целта на Путльо!" - Или на Сорос?
  А не са ли съдружници в този бизнес?
  До коментар [#1] от "aleks ivan":

 4. 4 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 650 Неутрално

  При безконтролното размножаване в Африка и Азия тези проблеми тепърва ще се засилват. ООН трябва да се концентрира върху контролирането на размножаването в тези държави, а не да дава акъл как да се спазват тези или онези права.

 5. 5 Профил на асдр
  асдр
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Как точно 0,36-милиардна минатюрна по площ Западна Европа може да спаси 2 милиарда от размножаваща се безрасъдно Африка и от Близкия Изток? Това е все едно да имаш подреден дом, едно дете, да работиш, да инвестираш в развитието му, в образованието, да си правиш сметка, да поддържаш къщата, а в близост да живее семейство роми, което се размножава с по 7 деца на полколение, започват да раждат на 16 и искат да се настанят в твоята къща и ти да се погрижиш за тях. Даже ти всяват чувство за вина, че живееш по-добре. Даже и партии и медии ги подкрепят и те сочат с пръст, Ти като възпитанчовек с чувство за вина, си помогнал на едно-две деца от 50-членната разрастваща се фамилия, но тогава става сттрашно. Тогава всички започват да искат да дойдат и да се настанят у вас, катерят се по оградата и гледат с тъжни очи. Медиите ги снимат и ти казват какъв лош човек си и какво причиняваш на бедните роми. И ти имаш два избора - да оставиш нашествениците да се настанят в дома и той да бъде превърнат в част от гетото или да извадиш пушката, за да защитиш дома си.

 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1100 Любопитно

  Кой ми сра в гащите?!😨 Типично социалистическо мрънкане.
  Какво им е виновна Европа на мързеливите и неграмотни навлеци неспособни да подредят собствените си кочини и тръгнали да превърнат в такива приемащите ги бели държави?? Някой насила ли ги е карал да тръгват?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#5] от "qko54509159":


  Как точно 0,36-милиардна минатюрна по площ Западна Европа може да спаси 2 милиарда от размножаваща се безрасъдно Африка и от Близкия Изток?
  —цитат от коментар 5 на qko54509159


  Тя целта не е Европа да ги спасява тия, ами да стане правоерна, като подозирам че едни американски другари са взели едни огромни арабски пари, за да "прокарат" проекта.

 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  "Не, Гимли, не бих поел пътя през Мория, освен ако нямах друг избор" (Властелина на пръстените, филм 1)

  Предлагам ислямоидите спешно да въведат програмата "1 дете" вместо да раждат по 8. Току виж заживеят по-добре без да бутат като мишки във варел.
  Или в крайна сметка да се обръщат за помощ към братята си мюсюлмани в СА и Катар, а не да търчат при презрените "неверници".

  https://www.lentata.com/page_7957.html

  Апокалипсисът апокалиптичен
 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  Претъпканият лагер Мория на гръцкия остров Лесбос и опасните центрове за задържане на мигранти в Либия са сериозно напомняне към европейските лидери, че техният статистически успех в овладяването на миграцията към континента е породил нещо, което ООН и други заклеймяват като мащабен хуманитарен провал.
  ========
  Това са "освиенцимите" на 21 век.....!
  И разликата, че хората не умират в газови камери, се дължи на основанието, че живеем в периода на така нареченото 'съвременно модерно и хуманно общество.
  Навярно всеки етап от човешката цивилизация си има нужда от едно количество "духовна мърша" която да го тласка напред.....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на Орловец
  Орловец
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Мигрантската престъпност е единият основен камък, върху която се издига крайнодясната политика. Това не може да бъде спряно, защото престъпността за подчовеците е културна особеност. Единственото решение е всички варвари, независимо дали са дошли преди три, тридесет или триста години да бъдат върнати в страните им по произход.

 11. 11 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1100 Весело

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  Вие що имате лагери за мигранти ако е така? Пуснете ги да щъкат свободно по градовете щом сте толкова хуманни..😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 12. 12 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#7] от "xox55541929":

  Всъщност схемата е доста проста: президентът мюсюлманин Барак Обама разбъзиква БИ, като легитимира нашественически поток от муслими към Европа и едновременно с това так необходимата омраза и презрение към Запада. Затова разни арабски циганчета в своята детска откровеност показваха пред камерите недвусмислени жестове на колене и прерязване на гърла. С един куршум два заека.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  "По-рано този месец ООН наруши мълчанието си за политиката на Европа да остави на либийската брегова охрана да спира мигранти, като заяви, че тя е несъстоятелна..."

  Като прочетох това и от повече нямаше нужда.
  Значи бреговата охрана не е за да охранява, а да пуска нелегалните да се качват свободно по корабите на нпо-тата.
  Това си е политика. Политика на опит за заселване на Европа с африканци и азиатци.
  Политика, която обаче няма как да мине.

 14. 14 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Дахер Ламот:
  Всеки журналист или човек би трябвало да си зададе въпроса как тези хора са попаднали от Афганистан/Пакистан до България/Европа. Чисто по сухоземен път това няма как да стане. Иран и Армения по никакъв начин няма да допуснат такива маси, те представляват заплаха за националната им сигурност. По разказите на доста от тях това става с пренос до Катар/С.Арабия, където биват транспортирани (често минават първо през Турция) в Сирия и Ирак. Там те се бият за ислямистките групи, а като съберат пари си купуват телефони от Турция и плащат на турски трафиканти да ги вкарат в Европа (това става с лодки през Гърция най-често). Този сценарий им е обещан още преди да заминат от родните им места. Както сами виждате, това са маси, които са участвали в терористични организации, а после цъфтят в Европа. По план и обещания.

 15. 15 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  Добрата новина е, че миграцията все пак намалява. Лошата е, че намаляването не е достатъчно и някои се промъкват до Европа.
  Иначе писанието в чиста проба манипулация и не виждам защо Европа трябва да е отговорна за цялата мизерия на света.
  Тези в Либия не са никакви бежанци, а икономически мигранти. Голям процент от тези в Гърция - също. Икономическите мигранти са отишли в Либия доброволно и да се сърдят само на себе си ако плановете им не са се осъществили. Като живеят при толкова лоши условия Европа да им плати транспортирането от лагерите до родните им места.

 16. 16 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Гневно

  Глупост още в първото изречение - "склонни към самоубийство деца"! Децата НЕ СА склонни към самоубийство, освен ако под "деца" нямат в предвид тинейджъри, което не е същото, защото тинейджърите са млади мъже и жени, а не деца!

 17. 17 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Причините за войните е демографията. Миграцията е следствие и от войните и от демографията. Освен това в Близкия изток си мерят пишлетата разни ислямски и 'православни' фюрерчета, иранските фанатици и Тръмпи, ама пешкирът го опира Европа. Ако Европа не заеме активна позиция ще бъде обречена.
  Бежанците НЕ отиват в нито една от военно активните държави: нито в Расия, нито в Иран, САЩ са далеко, а Турция ги използва за да рекетира ЕС.

 18. 18 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 748 Неутрално

  На кораби и самолети, всеки обратно там откъдето е дошъл.

 19. 19 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  "който обвини колегите си законодатели, че са мекушави спрямо имиграцията. "Вие всъщност не помагате на хората", каза той.

  Абсолютно точно изказване.
  Ако мигрантите знаят че няма как да бъдат приети в Европа, те не биха предприели авантюрата си.
  В крайна сметка защо не се предприемат още по-смислени действия, като например намаляването на чудовищната раждаемост в Африка и Близкия Изток, една от причините за недоимъка по тези места.
  С приучаването им към трудови навици няма как да стане, с изключение на етиопците и донякъде кенийците, другите са непоправимо тежки мързели.

  Panta rhei....
 20. 20 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Поучително е да се чуе какво говори Мохамед Конаре - лидер на панафриканисткото движение, който живее от повече от 20 години в Италия. Голяма част от чужденците, които са дошли в Италия, продължават да са безработни. Тези, които от 20-30 години живеят там, също в голямата си част са безработни, но някак се оправят, защото знаят езика и защото отдавна живеят в тази държава, а младите африкански мигранти не са подготвени за живот в Западно общество, не знаят езика и затова ще бъдат изхвърлени на улицата без помощ и без средства. Опасенията му са, че в крайна сметка ще избухне война между бедните - бедните италианци, които имат големи трудности, и хилядите, стотиците хиляди гладни африканци. Този бивш мигрант от Африка казва, че единствената възможност да се предотврати подобна ситуация е да се затворят границите. (Изказването му е преведено на английски.)

  https://youtu.be/09axfzrlw6Q

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  До коментар [#11] от "venci4":

  Пуснете ги да щъкат свободно по градовете щом сте толкова хуманни
  ========
  В почти всеки турски град има бежанци.
  За хуманността хич не споменавай.
  Не притежавате и 1/10 от турската такава.....
  С един милион бежанци, Европа се дехуманизира.....

  Bukalemun
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3831 Любопитно

  До коментар [#14] от "НеКой":

  . Този сценарий им е обещан още преди да заминат от родните им места.
  =======
  От кого, бе хора?
  Доизказвайте се, че коментара ви да придобие някакъв смисъл.....
  Не яжте само от чистата страна на червивата ябълка.....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Ми помагайте им бе.

  Идете в Сирия, в Африка и ги научете сами да се грижат за себе си.

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  Либийски представители се оплакват, че и те, и мигрантите са до голяма степен
  изоставени от Европа.
  ========
  Либийските (или може би "либийските") представители хич да не се оплакват......
  На времето послушаха СЪЩАТА оная Европа която ги посъветва да ликвидират лидера си!
  Нека им е за урок....!!!
  Каддафи бе смел и прям лидер, който до последно бе сред хората, питайки ги :
  " Какво желаете още? Дал съм ви много повече отколкото желаете!"

  Bukalemun
 25. 25 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  За хуманността хич не споменавай. Не притежавате и 1/10 от турската такава.
  —цитат от коментар 21 на eti mehter


  Така е. Историята ви е пълна с примери - българският геноцид, арменският геноцид, хиладите хора в затворите вкарани от ердо и кликата му - само защото не го харесват...

  Хуманност, та чак дрънка. Един Измир остана по-нормален само напоследък.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  До коментар [#25] от "dgd":

  геноцид
  =======
  Хуманността се се мери в текущо време, а не чрез по късна юридическа терминология, примесена с идеологически сентенции.
  Употребявай думи чиито смисъл знаеш.....!

  Bukalemun
 27. 27 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 289 Неутрално

  То няма общо европейско решение още, а вече създава кризи. Представям си като се вземе такова, сигурно ще е вече хуманитарен апокалипсис според либералболшевиките от АП и Дневник.

 28. 28 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1197 Весело

  До коментар [#25] от "dgd":геноцид=======Хуманността се се мери в текущо време, а не чрез по късна юридическа терминология, примесена с идеологически сентенции. Употребявай думи чиито смисъл знаеш.....!
  —цитат от коментар 26 на eti mehter


  Хитлер викаш да бъде ребилитиран, а? Отдавна е било.
  Ети, ети, не гази в територии, където не ти е мястото. Благославяй падишаха, чумосвай светска Турция - в това ти е силата.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 29. 29 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#21] от "eti mehter":

  Не говори за турската хуманност, поне на българи.

 30. 30 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 334 Неутрално

  План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8459 Неутрално

  Не знам защо Европа трябва да решава тази хуманитарна криза. Тя, каквото можа , направи. Сега и други да се включат. А най-добре , всеки да си стои в родината и да получи помощ там.

 32. 32 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Това не са решения а задълбочаване на проблема- некадърници !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK