Брекзит без сделка ще затрудни британците, които искат да пътуват с домашни любимци

Брекзит без сделка ще затрудни британците, които искат да пътуват с домашни любимци

© Георги КожухаровСобствениците на домашни любимци, които искат да пътуват с тях в Европейския съюз, ще трябва да направят плановете си поне четири месеца предварително, ако не бъде постигната сделка за Брекзит, предаде Би Би Си.


Този най-лош сценарий бе представен в поредната серия от правителствени документи, предупреждаващи за последиците от Брекзит без сделка.


Сега животните могат да пътуват със собствениците си в ЕС благодарение на схемата за паспорти за домашни любимци. Без сделка за Брекзит обаче Великобритания ще се превърне в "трета страна".
В момента хората могат да вземат кучетата, котките или поровете си от Великобритания в ЕС и обратно без карантина, използвайки паспорт за домашни любимци, за което животните се нуждаят от ваксина против бяс и микрочип.


По-рано главният преговарящ на Брюксел за Брекзит Мишел Барние предупреди, че възможностите за пътуване с животни ще бъдат засегнати, ако Великобритания напусне ЕС без сделка – сценарий, който и двете страни казват, че искат да избегнат.


Според предупрежденията на правителството към собствениците на домашни животни степента на проверки, които ще се изискват в този случай, ще зависи от това в коя категория ще попадне Обединеното кралство.


Правителството настоява Великобритания да стане "регистрирана" трета страна, когато напусне ЕС през март 2019 г., което би избегнало тежките промени в изискванията.


Ако това обаче не се случи, притежателите на домашни любимци, които искат да пътуват с тях в страни от ЕС, ще трябва да обсъдят въпроса със сертифициран "официален ветеринар" поне четири месеца предварително. Те ще трябва да докажат, че животните им не са болни от бяс, което може да включва ваксиниране, последвано от най-малко 30-дневен период на изчакване за кръвен тест, последван от своя страна от три месеца изчаквателен период преди пътуването.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK