Санкции или Европа на две скорости: Ще успее ли ЕС да надвие Полша и Унгария

Премиерите на Унгария и Полша Виктор Орбан и Матеуш Моравецки

© Associated Press

Премиерите на Унгария и Полша Виктор Орбан и Матеуш МоравецкиВ тази европейска държава стачките са практически забранени, корупцията се възприема като широко разпространена, а независимостта и безпристрастността на съдебната власт не могат да бъдат гарантирани. В друга държава има опасения, че правителството нарушава принципа за независимост на съдебната власт, а изпълнителната и законодателната власт могат да се намесват политически в състава и функционирането на правосъдието.


Не, не става въпрос за страни, които тепърва трябва да покриват критериите за членство на ЕС, а за такива, които са част от съюза от 2004 г. и едната от тях е сред най-големите като население.


Как се стигна дотам, че срещу Полша и Унгария бе задействана безпрецедентна процедура за нарушаване на европейските ценности и двете страни се превърнаха в едно от най-големите изпитания на Брюксел? Забави ли се ЕС твърде много в действията си и има ли изобщо полезен ход в ситуацията? "Дневник" потърси чуждестранни експерти и анализатори за отговор на подобни въпроси.


Съд или орязване на фондове
Според Пьотр Бурас, гостуващ сътрудник в Института за хуманитарни науки във Виена, наказателната процедура, която Европейската комисия задейства в понеделник срещу Полша във връзка с реформата на Върховния съд, е много по-вероятно да има реален ефект, отколкото процедурата по чл. 7 на европарламента срещу Унгария. Той коментира, че действията срещу Будапеща няма да променят позицията ѝ, както се случи и с Полша въпреки задействаната срещу нея аналогична процедура през декември 2017 г.


Наказателната процедура, включваща Съда на ЕС, обаче е по-силна, тъй като игнорирането на неговите решения се смята от евроинституциите и от държавите членки за престъпване на "червената линия" в системата на ЕС. По-конкретно съдът може да се произнесе в рамките на няколко дена (от молбата, отправена от еврокомисията в понеделник), а освен това до крайната присъда законът за Върховния съд не трябва да се прилага. Ако полските власти спазват това правило, няма да са възможни никакви замени на съдии, допълва Бурас пред "Дневник".


Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински

© Reuters

Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински


Според него правният път е най-адекватният за справяне с проблемите с върховенството на закона, защото гарантира най-високото ниво на легитимност сред всички възможни мерки. Орязването на кохезионни фондове (каквато идея бе представена през пролетта от Европейската комисия) по думите му е политически трудно осъществимо, защото всички държави - членки на ЕС, трябва да одобрят бюджета на блока. То освен това може да има негативен ефект, тъй като би засегнало населението, а не правителството. Финансовите наказания, ако бъдат приложени, трябва да водят до това контролът и управлението на фондове за страната да бъдат под надзора на евроинституциите, допълва Бурас.


Истинската битка


По думите му Унгария (всъщност Орбан) е била много по-умела от Полша в упражняването на политическо влияние на ниво ЕС, а оттам също и в защитата си от критики и в осигуряването на подкрепа за политиката си. Управляващата партия "Фидес" е член на Европейската народна партия и Орбан има широка мрежа от контакти в ЕС. Той освен това е уважаван от много хора като лидер на движение срещу Брюксел. В този смисъл според Бурас противопоставянето срещу Орбан е много по-важно за бъдещето на ЕС, отколкото "случаят с Полша". Съдбата на Орбан освен това ще бъде от изключително значение за посоката на европейските дясноцентристи.


Ключовата битка обаче не е процедурата по чл. 7, а въпросът за членството на "Фидес" в Европейската народна партия, допълва Бурас.


Според него убеждението, че някои страни не следват основните правила на ЕС и на демокрацията, на първо място, ще отслаби солидарността към тях в онези държави, според които подобни нарушения са неприемливи. В този смисъл въпросът за върховенството на закона допълнително ще раздели политически Европа, а в дългосрочен план може да доведе и до ерозия на институциите.


Бурас е на мнение, че ЕС е закъснял в действията си и в двете държави. "Имаше бездействие в Унгария, а в случая с Полша наказателната процедура трябваше да започне много по-рано. Отговорност за това обаче носят не само евроинституциите, но и останалите държави членки, които избягваха това, което смятаха, че би било намеса във вътрешни работи на друга държава членка", смята той.


"Злият Брюксел" и добрият ЕС


Според Марк Золтан Кекеши, социолог и преподавател в университета в Сегед, има много малка вероятност за каквито и да било промени в посоката на политиката в Полша и Унгария. Пред "Дневник" той коментира, че през изминалите три и половина години цялата комуникация на унгарското правителство и на премиера Орбан е била основана на силно преувеличения въпрос за имиграцията, поставяйки акцент единствено върху сигурността и културната несъвместимост и напълно пренебрегвайки хуманитарните аспекти и потенциалните ползи. Освен това популистките послания, че Унгария "е атакувана" и че националните интереси "трябва да бъдат защитени", са централни за Орбан още откакто той отново дойде на власт през 2010 г.


По думите му, тъй като е много вероятно да се стигне до орязване на кохезионните фондове, правителството в Будапеща е подготвено да обърне санкциите в своя полза и да засили концепцията за "злия Брюксел" в съзнанието на поддръжниците си.


Санкции или Европа на две скорости: Ще успее ли ЕС да надвие Полша и Унгария

© Reuters


Според Кекеши "Орбан прилага сложна комуникационна стратегия за ЕС – той използва думата "Брюксел", когато искат на Унгария да бъде наложено нещо против волята ѝ, и фразата "Европейски съюз", когато говори за позитивната страна (тъй като повечето унгарци подкрепят еврочленството на страната).


Кой ще отстъпи


Той смята, че основната разлика между Полша и Унгария е, че в Полша големите градове, включително Варшава, са крепости на опозицията, а селските райони са основата на управляващата партия "Право и справедливост". В Унгария има подобна тенденция, но контрастът е по-малък, защото големите индустриални, образователни и икономически центрове в страната са в ръцете на "Фидес" с няколко малки (но значими) изключения.


Освен това той смята, че Унгария е стигнала по-далеч в изграждането на комуникационна кампания, съсредоточена върху един-единствен въпрос, а личността и характерът на Орбан като политик не позволяват отстъпление. Не на последно място "Фидес" е силно централизирана партия, съсредоточена около ключовата фигура на Орбан, което не е точно случаят с "Право и справедливост" и Ярослав Качински. По думите на Кекеши е по-вероятно Полша, а не Унгария да отстъпи в някакъв момент.


Ще има ли "Европа на две скорости"


На въпрос дали проблемите в страни като Полша, Унгария и Румъния ще ускорят плановете за "Европа на две скорости", в която ядрото спазва правилата на ЕС, а периферията не желае повече интеграция, той отговаря, че това вече се случва, макар да не е официално признато. 14 години след голямото разширяване на ЕС е видно, че много от новите държави членки не са били (и не са) подготвени и/или не искат да спазват основните принципи на европейската интеграция.


Според анализатора ЕС не е бил твърде бавен в действията си срещу Полша и Унгария. Той отбелязва, че съюзът е използвал принципа на субсидиарност, като няколко пъти е предупреждавал и двете страни за проблемите им.


Протести срещу съдебната реформа в Полша

© Reuters

Протести срещу съдебната реформа в Полша


Ричард Йонгс, старши сътрудник в центъра "Карнеги", обаче не е на това мнение. Пред "Дневник" той коментира, че ЕС е закъснял в Унгария, но може би все още има време за Полша, и трябва да извлече поуката, че с други държави трябва да действа по-изпреварващо. Той смята, че случаят с Полша все още не е толкова сериозен, колкото с Унгария, и освен това в Полша има повече вътрешни протести в защита на демокрацията.


Йонгс е на мнение, че процедурата по чл. 7 е обоснована, но сама по себе си може да не накара двете правителства да сменят посоката по някакъв значителен начин. ЕС освен това трябва да изгради повече позитивна подкрепа за демократичните ценности в тези общества, а това е много сложен въпрос. Той се нуждае от партньорство с гражданското общество, реформи в ЕС, които да взимат предвид позициите на Централна и Източна Европа, повече прозрачност в ЕС, допълва анализаторът.


Има ли с кого да говори ЕС


Наскоро пред "Политико" високопоставен служител от западна европейска държава коментира, че "член 7 има за цел да възстанови условията за диалог" и "целта не са санкции". Въпросът обаче е имат ли желание за диалог управляващите в Полша и Унгария. Но има ли с кого да разговарят евроинституциите или и те, и останалите държави членки ще предпочетат по-лесния вариант - Европа на две скорости, в която едната иска повече интеграция, спазва правилата и извлича ползи от еврочленството, а другата поставя под съмнение ценностите на съюза?


Какво следва


Веднъж задействана (в случая с Полша - от еврокомисията през декември миналата година, а с Унгария - от Европейския парламент в средата на септември тази година), процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС може да се проточи много дълго, защото в нея няма посочени крайни срокове. Сега щафетата се прехвърля към Съвета на ЕС, съставен от правителствата на държавите членки. В отговор на въпрос на "Дневник" от съвета заявиха, че процедурата по чл.7 (1) включва четири стъпки:


1. Задействане на процедурата ("мотивирано становище" от една трета от държавите членки, Европейския парламент или Европейската комисия и представянето й в съвета).


2. Изслушване на държавата членка в съвета.


3. Евентуално приемане на препоръки от съвета към държавата членка


4. Приемане от Съвета на решение, определящо, че има очевиден риск от тежко нарушение от страна на държавата членка на ценностите на ЕС.


Пример за това колко бавно се движи процедурата е случаят с Полша. Европейската комисия задейства чл. 7 срещу Варшава през декември основно заради опасения за върховенството на закона, но Съветът на ЕС все още не е взел решение.


От съвета уточниха за "Дневник", че с Полша досега са проведени две заседания за изслушване (на 26 юни и на 18 септември) и предстои държавите членки "да оценят всички представени аргументи и да стигнат до заключение как да действат в рамката на подготовката на следващата среща на съвета, която ще се проведе на 16 октомври".


За Унгария съветът е получил писмото с мотивирано предложение по чл. 7 (1) на 18 септември. Това е първият път, в който европарламентът задейства процедурата, и сега австрийското председателство обсъжда следващите стъпки, но все още не е взело решение.


За да се заключи, че има очевиден риск от тежко нарушение на ценностите на ЕС, е необходимо мнозинство от най-малко четири пети от членовете на съвета. Ако това се случи, се преминава към следващия етап на процедурата. За да се стигне до санкции обаче, е необходимо единодушието на държавите членки (повече четете тук).

Ключови думи към статията:

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Конфликтът за мигрантите трябва категорично да се отдели от другите конфликти като например корупцията.
  Докато двата конфликта се обсъждат заедно всяка страна ще злоупотребява със самото смесване на проблемите

  подпис
 2. 2 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Г-н Борисов е по-добър милиционер, както от г-н Орбан, така и от г-н Моравецки

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Любопитно

  Унгария и Полша са Европа.
  Как може някой някого да "надвива"?
  Все едно да питаш Ще надвият ли САЩ Калифорния и Алабама.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  "силно преувеличения въпрос за имиграцията, поставяйки акцент единствено върху сигурността и културната несъвместимост и напълно пренабрегвайки хуманитарните аспекти и потенциалните ползи"

  Абе не ви ли омрзънаха тези глупости, за какви уманитарни аспекти може да се говори, след като вече почти няма бягащи от война? Става въпрос за чисто икономическа миграция и като такава тя трябва да следва строго определени правила и процедури а не политика на разграден двор. А за потенциалните ползи - ами те работодателите в Германия още миналата година изразиха съмнение в ползите от новите инжинери и лекари, а пресата търси с лупа нови германци захванали се сериозно с интеграция - т.е. активно учене на език и професионални курсове.
  Да , голяма полза имаше за ИКЕА например, изкупиха им леглата в началото на мигрантската криза. Още много фирми намазаха - курсове, продажби на дрехи...
  Ама това не е ЗА обществото, 0.01 фирми са направили пари. Средния гражданин избягва да е навън по малките часове и не е забелязал много ползи.
  Аман от глупости и избягване на истината. После защо партии като АзГ били вече официално втрора сила. Ами ще бъде.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 5. 5 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Няма Европа (ЕС) без Полша, Унгария и Русия!!! Иначе, европейските държави подстрекавани от Англия и Америка двукратно влязоха в братоубийствени първа и втора европейски войни и дадоха над 80 милиона убите, желязна завеса и разделение за близо 70 години (след ВОСР в Русия) , а Русия все още е държана по абсолютно изкуствен начин извън обществото на Обединена Християнска Европа!

 6. 6 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Еврофондовете са добри, европравилата са лоши.

 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  "Според него правният път е най-адекватният за справяне с проблемите с върховенството на закона,"

  Защо продължават да говорят за върховенство на Закона. У нас има вапиюща нужда от работеща правосъдна система, имаме огромни нива на корупция и никой европейски лидер не се е притеснил. Нито санкции, нито нищо.
  Това лицемерие ме вбесява. Да говорят само за проблема с мигрантите.

  Любовта ще спаси света!!!
 8. 8 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  И Унгария, и Полша ще клекнат, защото милиардите евро от Брюксел не са за изпускане. Истинският проблем е защо след 14 години членство в ЕС все още огромни парични потоци текат към тези държави.

 9. 9 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  "Според него правният път е най-адекватният за справяне с проблемите с върховенството на закона,"Защо продължават да говорят за върховенство на Закона. У нас има вапиюща нужда от работеща правосъдна система, имаме огромни нива на корупция и никой европейски лидер не се е притеснил. Нито санкции, нито нищо.Това лицемерие ме вбесява. Да говорят само за проблема с мигрантите.
  —цитат от коментар 7 на hope


  За мигрантите изобщо не става дума. В Полша няма никакви мигранти, а в Унгария изобщо не се задържат. Мигрантите се използват като димна завеса за овладяването на цялата власт от авторитарните режими в Полша и Унгария. В България това овладяване вече е факт и затова проблемът с мигрантите не се обсъжда особено от властта.

 10. 10 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1928 Весело

  Все си мисля че, по отношение на миграционната политика, Мути Ейнджъл носи основната вина, която позволи на тази база да се изгради популистката политика на Орбан! А Качински иска, само, да дръпне юздите на независимостта на съдебните институции, като "лустрира" неудобните и назначи удобни!
  Много е просто, но не е демократично! Защото, демокрацията не е слободия, а и спазване на закони и граждзнските права

 11. 11 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 275 Весело

  Ако имаше истинско върховенство на закона, то един бивш бундесканцлер Шрьодер нямаше да продава интересите на ФРГ и ЕС на Рашата. Едни нарушители на европейски държавни граници нямаше да ядат парите, които ние всички плащаме на "социалната система".Също газът за Европа щеше да се купува общо на едро и да се разпределя на равни цени м/у отделните държави. За важни решения като обща валута (Суверенитет!! В Германия референдум за € нямаше), смисъл на пола, мигранти и др.п. щеше да има винаги референдум. И т.н.
  Но всеки знае, че "по право" се решават нещата вътрешно м/у роднини и приятели. М/у обществото и обикновеният човек без високо положение, принадлежност към "онеправдани" малцинства и връзки се решава "по закон".
  В останалите случаи, напр.в управляващите елити (но и в престъпните организации) нещата се решават "по понятия".

 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Щях да повярвам на ЕС ако такава процедура не беше задействана срещу Унгария, страна и лидер които твърдо се противопоставят на плановете на либерастията да засели Европа с негри и араби. Корумпирани страни колкото искаш и ние сме много сериозен кандидат за такава процедура. Но нас не ни пипат защото сме послушнички а назидателно удрят по Орбан.

  А за двете скорости отдавна се заканват, далеч преди Орбан. Просто вече искат да дадат видимост на положението което желаят, страни господари и страни васали. равноправието дори на думи ги дразни. Пък и понякога пречи на плановете.

  Като заключение ще кажа, че някои евролидери правят всичко възможно да разрушат ЕС а и Европа. И са далеч по-ефективни в това от Путин.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 13. 13 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#3] от "dogwoman":

  Ако ЕС имаше устройството на САЩ, сегашната ситуация нямаше да е възможна.

 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#3] от "dogwoman":Ако ЕС имаше устройството на САЩ, сегашната ситуация нямаше да е възможна.
  —цитат от коментар 13 на Killing Joke


  Смениха заглавието. Вместо Европа сега пише ЕС.
  Но аз не мога да си сменя коментара.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3624 Неутрално

  Постоянното споменаване на Унгария като някакво лошо плашило срещу европейските ценности показва че Европа или по- точно една утвърдена прослойка в нея главно сред по - богатите държави, не иска да приеме волята на инакомислещите и на тези, които остават верни на традиционните семейни ценности ! Ако има корупция - нека се действа безкомпромисно, нека се спират фондове, нека се съдят виновните, спор няма ! Защо обаче искаме наионалната ни идентичност да се жертва в полза на войнствящият ислямизъм или пък семейството да отстъпи място пред хомосексуалната деградация ?

 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  После защо партии като АзГ били вече официално втрора сила. Ами ще бъде.
  —цитат от коментар 4 на dgd

  Скоро и първа. И тези евроидиоти продължават упорито с грешките си, не искат да се осъзнаят. Отговарят на класическото определение на Айнщайн за идиот "Човек който упорито прави една и съща грешка надявайки се да получи различен резултата".

  Ще си получат заслуженото. Единствено съжалявам, че възмездието няма да е достатъчно голямо. Може би и заради това продължават да са толкова безумни. Ако имаше опасност вратлето да увисне на някое дърво другояче щяха да мислят.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Ако има корупция - нека се действа безкомпромисно, нека се спират фондове, нека се съдят виновните, спор няма !
  —цитат от коментар 15 на samoedin

  Фондовете се дават целево, примерно фонд за инфраструктурни проекти, фонд за екологията, за малки предприятия и т.н. Няма как да спреш фонда за магистрали примерно защото са закрили университета на Сорос. Най-много някакъв фонд за образованието но и там има много подцели които не попадат в такова спиране. Защото не можеш да спреш парите за детските градини например заради университет, там си е друга подцел.

  Затова евро-либерастите тръгват на тотална атака, защото не могат да спрат фондовете според съставените от самите тях целеви предназначения. А и не могат публично да си признаят, че искат да ги използват като бухалка, че фактически фондовете стават средство за купуване на послушание. И измислиха едни други причини за да маскират, че тези санкции са наказание за непослушните, за тези които не са съгласни да продават националните си интереси срещу фондове.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 18. 18 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Еврофондовете са добри, европравилата са лоши.
  —цитат от коментар 6 на galapagas


  Правилата измислени от евро-бюрократите понякога са направо безумни. Примерно грижат се за щастието на кокошките а в същото време Европа я заливат нашественици от чужда религия и манталитет, тя направо загива. Но дори европравилата не са толкова опасни колкото безумни лидери като Меркел, Юнкер, Макрон които съзнателно я тикат в пропастта.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Санкции или Европа на две скорости"

  - Няма такъв филм. Двете скорости бяха мантра на Макрон, но неговият рейтинг рязко падна. Да, и затова. "Големите популисти" Орбан и Качински се оказват по-малки популисти от Макрон. А идеята за бърза федерализация се оттича в канала.

 20. 20 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Не разбирам какво има да "надвива" ЕС.
  Не виждам някой да спира Полша и Унгария. Щом като искат да вървят по свой собствен път - моля. Правят си HUNEXIT и POLEXIT (да не се бърка с exit poll) и толкова.
  И така унгарците ще имат време за ценностите си - гулаш, Барток, порноиндустрия и морета унгарски знамена.
  Иначе съм съгласен с коментар 1 - мигрантите трябва да са отделна точка. Иначе Орбан и подобните му размахват само тях и удобно пропускат другото.

 21. 21 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Не знаех, че нациите се присъединяват към един съюз, за да бъдат надвивани.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 22. 22 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  ЕС никога няма да отстъпи, защото това би означавало да отстъпи от себе си.
  Срещу тези два тумора в ЕС ще се води война докрай.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 23. 23 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Еврофондовете са добри, европравилата са лоши.
  —цитат от коментар 6 на galapagas


  Не всички еврофондове са добри и не всички европравила са лоши.

  Какво му е доброто примерно да се взимат парите изкарани от отрасли които печелят, например индустрията, и да се наливат в отрасли като земеделие. Това само храни мафията в ЕС, и не е популизъм, а чист съветски социализъм.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 24. 24 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  До коментар [#7] от "hope":

  у нас лидерите заявяват, че сме малки и незначителни.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  "Санкции или Европа на две скорости"- Няма такъв филм. Двете скорости бяха мантра на Макрон, но неговият рейтинг рязко падна. Да, и затова. "Големите популисти" Орбан и Качински се оказват по-малки популисти от Макрон. А идеята за бърза федерализация се оттича в канала.
  —цитат от коментар 19 на plebs


  И какво остава?
  Една група от страните от ЕС (Полша, Унгария, Румъния, вероятно и България) тръгва по свой път. Чехия и Словакия ще се чудят и маят.
  Друга група-Германия, Франция, групата на Бенелюкс, изобщо еврозоната по свой. Към тях неминуемо ще се присламчат Италия, Австрия, Гърция, Испания, Португалия.

  Ето ти Европа на 2 скорости.

 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  Не знаех, че нациите се присъединяват към един съюз, за да бъдат надвивани.
  —цитат от коментар 21 на zyb18561487


  Ами я си представи, че никой не иска да ги надвива? И ги (ни) оставят да правят (правим) каквото си искат (искаме)!

 27. 27 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#25] от "historama":

  Чехия и Словакия се маят само колкото за пред част от електората.
  Само си представям Словакия по собствен път - като се сетя какво бяха преди десетина години, ще се върнат пак в първи клас.

 28. 28 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Любопитно

  Помните ли преди 20-25 години ДВ и РСЕ и ББС, как не спираха да повтарят:"Полша и Унгария са мноого по-напред от нас, трябва да ги настигнем..."

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  Конфликтът за мигрантите трябва категорично да се отдели от другите конфликти като например корупцията.Докато двата конфликта се обсъждат заедно всяка страна ще злоупотребява със самото смесване на проблемите
  —цитат от коментар 1 на Иван К


  Онзи ден имаше някакъв диспут между Стефан Тафров и някакъв ...."патриот" в ЕС.
  Та, като защитаваше руското протеже Орбан това "патриотче" успя да извади единствено миграционния въпрос.
  Кавито и опити да птавеше Тафров, за да му покаже че върпосите на ЕС бяха представени в 12 точки, този все за мигрантите говореше.
  Ясно е че има проблем с миграцията, която правителството на Меркел доведе до това положение, но да игнорираш напълно останалите повдигнати проблеми, между които и независимостта на съда е в основата на популистината политика и разкрива нечистите цели които се гонят така.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  ЕС никога няма да отстъпи, защото това би означавало да отстъпи от себе си. Срещу тези два тумора в ЕС ще се води война докрай.
  —цитат от коментар 22 на Боян Таксиров


  Франция, а май и Германия си имат достатъчно проблеми с техните реформи и мигрантите, за да се главоболят с Унгария, може би и с Полша. Има решение, което хич няма да е приятно за нас обикновените хора (данъкоплатците) - да ни оставят да правим какво си искаме, и малко по малко да започнат да издигат една преграда по между ни. Не нова стена, а те да си продължат интеграцията, а нас да ни оставят с нашите "ценности" - да бием джендърите и жените си, да се борим за националната си идентичност, и да строим атомни централи.

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  До коментар [#28] от "Пеевски вярва в демокрацията И вие ли":

  Полша и Унгария и сега са по-напред. Те са в Шенген пространстовото, а заплащането там е много по-високо, особено в Полша. У нас много хора си живеят с някакви представи отпреди 30-40 години

 32. 32 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#25] от "historama":

  - Цяла Европа върви към глобализация, но не към глобално управление. Пътят е дълъг и минава през просвещение на хората до някакво приемливо общо разбиране. Просвещението върви през дебат, в който постепенно отпадат пропагандните неистини, меко казано. И 80% дебили си остават пак 80%, но от малка, макар и креслива група. :)

 33. 33 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#29] от "Храбър":

  Тактиката "А вие защо биете негрите?" е усвоена добре от Орбан и подобните му.
  Абе, стипендията от Сорос е стипендия ота Сорос, ама друго си е старата московска школа.

 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  Франция, а май и Германия си имат достатъчно проблеми с техните реформи и мигрантите, за да се главоболят с Унгария, може би и с Полша. Има решение, което хич няма да е приятно за нас обикновените хора (данъкоплатците) - да ни оставят да правим какво си искаме, и малко по малко да започнат да издигат една преграда по между ни. Не нова стена, а те да си продължат интеграцията, а нас да ни оставят с нашите "ценности" - да бием джендърите и жените си, да се борим за националната си идентичност, и да строим атомни централи.
  —цитат от коментар 30 на historama


  Ами нали Русия иска точно това.
  Затова и нейните слуги ужпатриотите, БСП, ГЕРБ и подобни работят усилено в тази посока.....
  Само дето тези ужпатриоти дори и не се опитват да обяснят какво ще стане с България ако идеята за обединена Европа изчезне.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  До коментар [#25] от "historama":- Цяла Европа върви към глобализация, но не към глобално управление. Пътят е дълъг и минава през просвещение на хората до някакво приемливо общо разбиране. Просвещението върви през дебат, в който постепенно отпадат пропагандните неистини, меко казано. И 80% дебили си остават пак 80%, но от малка, макар и креслива група. :)
  —цитат от коментар 32 на plebs


  Кресливият си точно ти, защото освен да повтаряш този глупав лозунг, друго нищо не представяш.
  Нямаш нито факти на които да се опреш, нито логически заключения.
  Поради това от твоите излияния остава само крясъкът.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 747 Неутрално

  [quote#23:"Обществен деятел"][/quote]

  ...Какво му е доброто примерно да се взимат парите изкарани от отрасли които печелят, например индустрията, и да се наливат в отрасли като земеделие. Това само храни мафията в ЕС...

  Това е защото гледаш от нашата камбанария. Евросубсидиите са предназначени за всички земеделски производители, а у нас за едрите (червените житари с бентлита). Защо Борисов ги раздава най-вече на червено.ъзестите житари?

 37. 37 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  И Унгария, и Полша ще клекнат, защото милиардите евро от Брюксел не са за изпускане. Истинският проблем е защо след 14 години членство в ЕС все още огромни парични потоци текат към тези държави.
  —цитат от коментар 8 на galapagas


  А стига с тази мантра!За спиране на фондовете,както и за отнемането правото на глас се иска съгласието на ВСИЧКИ страни.В обозримо бъдеще,това няма как да се получи.Така че,искайте друга опорка.

 38. 38 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 747 Неутрално

  [quote#25:"historama"][/quote]

  Другата група ще са просто страните от ЕЗ. както и балтийските републики и Словакия.

 39. 39 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 596 Неутрално

  "Ще успее ли ЕС да надвие Полша и Унгария" Унгария не е ли ЕС или те са отделна държава :)

 40. 40 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Няма Европа (ЕС) без Полша, Унгария и Русия!!!
  —цитат от коментар 5 на bobhunter


  Матушката си къде я слагаш в А отбора. Тя си е в Северна Азия и на 100 години след цивилизования свят.

  The best way to predict the future is to invent it.
 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  До коментар [#37] от "mvu02435512":

  Такива като теб просто не желаят да видят (най-вероятно целенасочено), че действията на Орбан и Моравецки разбиват Европейския съюз.
  Ако нищо не стане от това глсуване, защото някои страни били против, това съвсем не значи че най-силните в Европа ще си променят намеренията.
  Ефектът ще бъде по-голямо разцепване на Европа.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#30] от "historama":

  Така и трябва да стане.
  Тогава естественият подбор ще покаже кои са били прави, защото хората ще гласуват с краката си.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 43. 43 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  И на фона на процедурите срещу Полша и Унгария, Полша вече се нареди измежду 25-те най-развити в икономическо отношения държави в света???
  Кое е по-добро за населението: държава като Гърция, спазваща човешките права, но банкрутирала поради лошо и безотговорно управление или държави като Полша и Унгария, обвинявани в авторитаризъм и ксенофобия, но стабилни икономически?

 44. 44 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 545 Неутрално

  "двете скорости" са пълна малоумщина. Няма тяло, което да може да запази цялост, ако отделните му части се движат с различни скорости, дори и това да става в една и съща посока.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 45. 45 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#43] от "pamela":

  Свободата или хляба?
  Робите избират хляба.

  И не виждам пряка връзка между спазването на човешките права и банкрута.
  Нито косвена такава.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 46. 46 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Т.е. Свободата или салама е приказката.

  Този който избере салама, често го поема ненарязан и не през устата.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#9:"galapagas"][/quote]
  Точно и ясно казано!

 49. 49 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Вече тази процедура не е актуална. Тя е в цайт-нот. В Германия е в ход дворцов преврат. Уволнени са ключови поддържници на Меркел. Днес върви среща в Берлин между Меркел и коалиционния съюзник Мартин Шулц в търсене на решение за миграцията. Докато Шулц държи на лимити от 200 000 мигранти на година и закон срещу събиране на мигрантските семейства, Меркел държи да няма ограничения при мигрантите и да се спазва принципа за семействата, демек ако един мигрант е достигнал Германия да може да си докара роднините. Всичко това се случва на фона на рекорден срив в доверието към управляващите партии и ръст на подкрепата за Алтернатива за Германия.
  Мисля, че Шулц и Меркел нямат полезен ход и времето работи срещу тях. Въпросът вече не е "Дали", а "Кога". Въпрос на време е също AfD да постигне единство не само в недоволството, но и в политическата платформа и единното ръководство.

  Както някой беше казал:"Всичко се развива по плана! Ама не нашия, а техния..."

 50. 50 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#49] от "Balkanets":

  Постът ти е очеваден пример за пожелателно мислене и евтина пропаганда от рода на тази за загниващия запад.
  Нищо друго не ви остава, освен да полюционирате във форума мокрите си сънища.

  Но реалността е съвсем друга. Който и да дойде на власт в Германия(няма да е АфД), ще продължи същата политика по отношение на ЕС и либерализма. А ако се ограничат мигрантите, тогава съвсем няма да има за какво да виете.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 51. 51 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 638 Неутрално

  И на фона на процедурите срещу Полша и Унгария, Полша вече се нареди измежду 25-те най-развити в икономическо отношения държави в света???Кое е по-добро за населението: държава като Гърция, спазваща човешките права, но банкрутирала поради лошо и безотговорно управление или държави като Полша и Унгария, обвинявани в авторитаризъм и ксенофобия, но стабилни икономически?
  —цитат от коментар 43 на pamela


  Те затова гърците масово емигрират към Полша и Унгария!
  В човешки вариант въпросът е беден, но свободен или нахранен, но в затвора.

 52. 52 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 685 Неутрално

  [quote#37:"mvu02435512"]

  „А стига с тази мантра!За спиране на фондовете,както и за отнемането правото на глас се иска съгласието на ВСИЧКИ страни.В обозримо бъдеще,това няма как да се получи.Така че,искайте друга опорка.“

  Да де, а ма не им спускат. Няма какво. През май 2019 са Европейските избори. След тях всичките „брюкселски демократи“ отичат в канала и конфигурацията на Европейския Парламент ще е савсем друга. Меркел най-вероятно ще е спомен, макроновото „движение“ и то. Проблемите с Еврото ще се задълбочават, благодарение на Драги. Пред новия Европейски Парламент ще стои въпросът за спасяване на Съюза, а не за разбиването му както беше до сега. Интересни времена ни очакват...

 53. 53 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#43] от "pamela":

  Стабилни икономически, но благодарение на парите на същите тези, срещу които лаят.
  За да се провери какво мисли населението, няма да е зле г-дата Орбан и Моравецки да направят по един референдум за излизане от ЕС и ако той мине, разните му там западни фирми да си вдигнат чуковете. Нека след това да минат 4-5 години, населението да поизтрезнее от идеята колко е велико и тогава вече пак може да се говори :)

 54. 54 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#12] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Поздрави за коментара,Вие сте един от най-трезво коментиращите в този форум

 55. 55 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 982 Неутрално

  ЕС никога няма да отстъпи, защото това би означавало да отстъпи от себе си. Срещу тези два тумора в ЕС ще се води война докрай.
  —цитат от коментар 22 на Боян Таксиров


  Болшевизъм в действие.

 56. 56 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#55] от "von_seeckt":

  НЕ е болшевизъм, а въпрос на законност, принципи, ценности, прагматизъм и разбира се, оцеляване. Затова друга политика НЕ е възможна.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 57. 57 Профил на milenmihailov
  milenmihailov
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#15] от "samoedin":

  Кви семейни ценности бе. Че Унгария е производител номер едно на порно в Европа...

 58. 58 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#50] от "Боян Таксиров":

  За тебе вече е ясно - ако глупостта имаше крила ти щеше да си нашия форумен гологлав орел.

  Колкото до това какво съм написал, длъжен съм да те осведомя, че само съм преразказал някои факти от немските и твоите любими руски медии. Да не съм вкарал собствен коментар.
  Например газета.ру има интересен коментар по въпроса под заглавие " «Потеря цепного пса»: Меркель предала родная партия".

  Как е, а? Осъзнаваш ли си интелектуалното и образователно ниво? Ирландците имат една поговорка "Когато си глипав, то ти е за дълго."

 59. 59 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Става ясно, че докато кучетата си лаят, керванът ще си върви. Всичко зависи от вътрешнополитическите процеси в тези държави и отношението им към случващото се.

 60. 60 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ще успее ли ЕС да надвие Полша и Унгария

  Човек само като прочете подобно заглавие и се изпълва с тъга докъде я докара неадекватността в последните години, не само по отношение на нелегалните имигранти, но и в редица други аспекти. Да се налага да се "надвиват" държави-членки...

 61. 61 Профил на 1452
  1452
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Айде стига еврейска пропаганда!

  Когато Орбан дойде на власт тълпа "икономисти" ни промиваха мозъците колко лошо нещо е Орбаномикс, как Унгария ще се срине за 1-2 години. Не се срина, даже напротив - изчисти кашите в Банковата система, които бяха натворени в декадата преди 2008 година и има прилични икономически показатели. Постави ясни правила за чуждите инвеститори и вдигна осезаемо стандарта на живот в Унгария.

  Когато се опитаха да му натрапят имигранти - се противопостави твърдо и ясно.

  И още един въпрос имам - ако гледаме независимост на съдебната система, защо Европа не е погнала България? Ние имаме много по - корумпирана и зависима от властта съдебна система. Въпроса е риторичен - защото българската мутрокрация е вярна, васална и удобна на върхушката в ЕС и Русия, за разлика от Орбан и Поляците, които защиват националния интерес на народите си.

 62. 62 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ще има ли европа на 2 скорости е демагогия.
  Такъв въпрос въобще не съществува, тъй като имаме ДЕ-факто европа не на 2, а на 3 скорости.
  Тенденцията е трайна и няма никакви изгледи за промяна.

  Просто се запитайте, какво го очаква един бг пенсионер (за по-тежък труд, в по-лоша среда), в сравнение с един западен (по-добри условия на труд, с по-малко натоварване).

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 63. 63 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Зависимостта на съдебната власт от изпълнителната, отваря връзка за узаконяване на корупцията - канализиране на финансови потоци към точно определени наши хора.

  Брюксел губи и никога няма да спечели, като пробутва лицемерни становища за ЕС ценности (имагинерни понятия без обща деноминация), а не атакува проблемите по същество.

  Така само ще бетонират позициите на Полша и Унгария и ще катализират дебата, открито и ясно да се заяви, какви са аджеба тез ЕС ценности.
  Както и официално да се смени посоката и структурата на ЕС, която е била ясна преди диверсията на нео'либералите':
  - европа на отечествата !

  Без европейци, няма ЕС.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 64. 64 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3307 Неутрално

  Ще има ли "Европа на две скорости"

  На въпрос дали проблемите в страни като Полша, Унгария и Румъния ще ускорят плановете за "Европа на две скорости", в която ядрото се спазва правилата на ЕС, а периферията не желае повече интеграция ...

  Ееех, Герганче!
  Та значи това е новата опорка?
  Не Западна Европа се капсулира, защото така им изнася, а ние ги отблъскваме?

  Герганче, а Хънтингтън викаше съвсем доскоро, политически, да не говорин исторически времеви погледнато - на практика вчера, че работата била точно обратната!
  А най-яркото доказателство е изборът на Тръмп.

  Ех, вие ...

 65. 65 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Дневник е чудесен пример за това колко прав е Орбан. Надявам се някой ден и вас да изритат от България.
  —цитат от коментар 47 на Момчил Костов


  АМИН!

  Ама от друга страна, къде другаде ще се смея на коментари на 500 самозаблудени и недорасли седесари от 90те?

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 66. 66 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#45] от "Боян Таксиров":
  Има връзка, разбира се.
  Гарантирането на повече права предполага и по-високи държавни харчове за осигуряването им. Оказва се, че социалният паразитизъм е право и е О.К. стига да не се нарушават законите. Т.е. паразитите нямат никакви задължения към обществото, а само права.
  Редно е все пак здравите и трудоспособни членове на обществото да имат и задължения.
  Въпросните безработни все се оплакват от ниските социални помощи.
  Така, че в много от случаите борбата за повече права е борба за повече салам.

 67. 67 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3307 Неутрално

  Конфликтът за мигрантите трябва категорично да се отдели от другите конфликти като например корупцията.Докато двата конфликта се обсъждат заедно всяка страна ще злоупотребява със самото смесване на проблемите
  —цитат от коментар 1 на Иван К

  Как може да се твърдят такива ... ъъъ ... неумности?

  Проблемът с имигрантите не изчерпва корупцията, но е не само част от нея, а в момента е мощна нейна хранителна среда!

  Всички извън институциите, които "обгрижват" потока "клети бежанци", и НПО-та, и криминалните каналджии, се ползват от една умишлено създадена МЪТНА среда. А корупцията вирее точно в такива среди.
  Освен това те генерират от далаверата огромен финансов ресурс.
  Нима не се сещате, че тези пари се "делкат", при това под услужливо примижаващите и умишлено правещи се на разсеяни институции?
  Даже официално се признава от вътрешните министерства и службите в ЕС, че кримиконтингентът, ръководен от мафиотските структури, мощно се е втурнал в "бизнеса" - и полулегален, и каналджийския. И огромният ресурс, който се генерира при тях, отива не само за "смазване" на "колелата на бизнеса" - каналджийският, но и на "бизнеса им" въобще. Корумпирането им е основен инструмент, а имигрантските потоци им наливат огромни пари, голяма част от които си вървят по "перо" корумпиране.
  Още по-зле! Когато им свалиха границите - на практика "държавата" даде ОК на служителите си от силовите и охранителни институции да си "омешат капите" точно с каналджиите, които са си кримиконтингента и които са "мат'рялът", масата, с която работи мафиата. И тия ги "сбраха" полуофициално с граничари, митничари и полиция! Т.е. вкараха гангрената в силовите структури!
  Били различни, айде холан!

 68. 68 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#58] от "Balkanets":

  В личните ти нападки не видях никакви аргументги.
  Но такова ви е нивото.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 69. 69 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5406 Неутрално

  Каквото и да стане за съжалението това са центробежни сили и за мен е очевидно, че федерализация на Европа е абсолютно задължителна. Иначе ще следват агонията на Европа на две скорости, нови Брексити и силна зависимост от популисти ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 70. 70 Профил на goodman69
  goodman69
  Рейтинг: 498 Неутрално

  За съжаление европейските институции изгубиха доверието на огромна част от населението на страните-членки и каквото и да предприемат вече се създава усещането за двоен стандарт.
  Например като гледам доклада на ЕП за Унгария, ако махнем точката за мигрантите, останалите основания са валидни за България при това в още по-голяма степен: високото ниво на корупцията (на първо масто сме в ЕС), свободата на медиите (на последно място сме в ЕС), върховенството на закона, рипсата на възможност за индивидуална жалба до КС и пр.
  За нас обаче никой не повдига въпрос, което ме навежда на мисълта че всъщност наказват Унгария заради позицията по нелегалната миграция, а не за проблема с правовата държава.

 71. 71 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Аз само нз защо Германия не беше санкционирана заради мигрантите,а всички трябваше да страдат заради нея.От къде на къде ще се санкционират държави които не са на мнението на Германия?

 72. 72 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#51] от "ltq22310954":

  До коментар [#53] от "Killing Joke":

  Е, че нали Европа продължава да храни гърците. Всички страни от еврозоната солидарно плащат дълговете й и се явяват нейни кредитори.
  В сравнение с Полша и Унгария там се наляха доста пари за да бъдат изядени. Една държава ако няма стабилна икономика европейските пари не я правят богата.
  Значи лошото управление и банкрутът на една държава не може да е причина за санкции, но виж, отклонението от правилната линия....

 73. 73 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3307 Весело

  Не всички еврофондове са добри и не всички европравила са лоши.

  Какво му е доброто примерно да се взимат парите изкарани от отрасли които печелят, например индустрията, и да се наливат в отрасли като земеделие.
  —цитат от коментар 23 на Обществен деятел

  Това, че иначе ще си ядеш на автомобила гумите вместо хляб.
  И ще ги овкусяваш със салата от гайки ...

  А ако искаш хляб, месо, млякоо, чушки и домати - ще си го купуваш по колкото автомобила ти поискат килото ...

 74. 74 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#66] от "pamela":

  Нека изясним какво трябва да разбираме под права.
  Аз имам предвид човешките права, преди всичко. Не право на социални помощи и т.н. Това е аспект на социалната политика, не е безусловно гарантирано от закона и Конституцията. Ти самата си писала за човешки права, когато в по горния пост сравняваш Гърция и Полша, а сега, уж незабележимо подменяш понятието права с някакви социални помощи.

  ЕС не е задействал процедурите срещу Полша и Унгария заради недостатъчно социални помощи, а заради неспазване на човешките права и демонтиране на демократичните механизми.

  Та като обрързвате права със задължения, трябва ли да разбираме, че човешките права са нещо относително и зависят от това, дали някои изпълнява вменените му от властта допълнителни задължения, ОСВЕН ТЕЗИ ДА СЕ СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ???

  И може ли да има други задължения, освен тези да се спазват законите?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 75. 75 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#72] от "pamela":

  Това лято бях в Атина за седмица.
  Положението е тегаво, но бай ти грък вече не мрънка, а бачка и си носи кръста. Пропадането видимо е спряло и са започнали да се разпореждат според чергата си. Крайно време беше.
  А ако някой си мисли, че ей-така са им наляли едни пари, да пита местните - западняците си взимат даденото по толкова много косвени начини, че нищо чудно накрая да са и на плюс.
  Това, което Унгария и Полша се правят, че не разбират, е много просто - няма такова нещо като правилна линия, има единна позиция. И ако искат собствен път - моля. Нито танкове са им пратили, нито ген. Ярузелски.

 76. 76 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3805 Неутрално

  До коментар [#43] от "pamela":
  "Кое е по-добро за населението: държава като Гърция, спазваща човешките права, но банкрутирала поради лошо и безотговорно управление или държави като Полша и Унгария, обвинявани в авторитаризъм и ксенофобия, но стабилни икономически? "

  Ако Гърция не я обвиняват в ксенофобия , това не означава , че не е ксенофобска. Нека един "славяногласен" грък да обяви на всеослушание, че е българин и виж след това какво ще му се случи.
  Гърция е единствената страна в която има полова сегрегация. Опитай се като жена да отидеш в Атон. Няма да ти се разреши.
  В северна Гърция помаците насилствено ги правят турци.
  Пък говориш , че в Гърция се спазвали човешките права.
  На всичко отгоре и икономически нестабилна.

 77. 77 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  Нека изясним какво трябва да разбираме под права.Аз имам предвид човешките права, преди всичко. Не право на социални помощи и т.н. Това е аспект на социалната политика, не е безусловно гарантирано от закона и Конституцията.
  —цитат от коментар 74 на Боян Таксиров

  Гарантирани са и още как! Навремето, когато в България се опитаха да ограничат социалните помощи до някакъв определен срок, от ЕС се произнесоха, че не можело да се оставят хора без средства за живот?! Т.е. ако не щеш да работиш държавата е длъжна да ти плаща.
  Освен това не можело да се бутат незаконни постройки, защото живеещите там нямало къде да отидат?! Значи нарушението на закона поражда някакви права и общината е длъжна да намери жилища на нарушителите? Също и правото на лечение без да плащаш осигуровки.
  Няма да отварям дума за нелегалните мигранти без право на статут, на които също се полагали средства за живот докато се разглеждат молбите им.
  И как се получава така, че хем демонтирали демократичните механизми, хем народите ги избрали на свободни избори.
  Значи си ги харесват.
  П.П. Не казвам, че управляващите в Полша и Унгария са прави, а че ако се зачита свободния избор на народите, то това е техният избор.

 78. 78 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#76] от "tacheaux":
  Това показва само, че аршинът е двоен.

 79. 79 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  До коментар [#43] от "pamela":

  А може би за ЕЗ понятието стабилност не опира само до икономическата стабилност? Самият факт, че миграцията от изток на запад е все още неконтролируема означава, че източноевропейските държави са много по-различни от западноевропейските, включ Португалия и Гърция.

 80. 80 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3627 Весело

  ...Да де, а ма не им спускат. Няма какво. През май 2019 са Европейските избори. След тях всичките „брюкселски демократи“ отичат в канала и конфигурацията на Европейския Парламент ще е савсем друга. Меркел най-вероятно ще е спомен, макроновото „движение“ и то. Проблемите с Еврото ще се задълбочават, благодарение на Драги. Пред новия Европейски Парламент ще стои въпросът за спасяване на Съюза, а не за разбиването му както беше до сега. Интересни времена ни очакват...
  —цитат от коментар 52 на joro4900


  Тъй, тъй!
  А цената на рублата скача и я довежда до стойност 200% цената на долара!
  Мечтите са хубаво нещо.....Докато се сблъскаш челно с реалността.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 81. 81 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3627 Весело

  Аз само нз защо Германия не беше санкционирана заради мигрантите,а всички трябваше да страдат заради нея.От къде на къде ще се санкционират държави които не са на мнението на Германия?
  —цитат от коментар 71 на gembirdkz


  Не вас атакистите и двеста пъти да ви напомнят за 12 (дванадесетте) точки описани в причните за наказанието вие само за миграцията си плещите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 82. 82 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#77] от "pamela":

  Пак изместваш темата от човешки права към нещо друго.
  Нека върнем темата на мястото и. ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА. За това иде реч.
  НЕ за незаконни постройки, помощи, мигранти и квото там ти хрумне в опит да замажеш нещата.
  ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА.

  Ако населението в Полша и Унгария одобрява тяхното денонсиране, глаосувайки за тези, които ги денонсират, то тогава тези народи нямат място в Европейския Съюз, чийто основополагащи принципи са ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА, ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА и ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 83. 83 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Отдавна е ясно, че ЕС ще се раздели на няколко скорости. Друг вариант просто не е възможен.

 84. 84 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  [quote#79:"historama]А може би за ЕЗ понятието стабилност не опира само до икономическата стабилност? Самият факт, че миграцията от изток на запад е все още неконтролируема означава, че източноевропейските държави са много по-различни от западноевропейските, включ Португалия и Гърция.[/quote]
  Какво значи неконтролируема миграция? Всеки гражданин от ЕС има правото да живее и работи където иска.
  Причините за преместване в друга държава са предимно икономически.
  Не споря доколко управляващите в Полша и Унгария са прави. Те са законно избрани от народите си.


 85. 85 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#68] от "Боян Таксиров":

  Основната разлика между моите коментари и твоите е, че аз само цитирам известните факти и на тяхна база дефинирам възможното развитие на ситуацията, но без да влагам в това моето собствено отношение към едно или друго събитие или личност. По същия начин ако съществува факт, че жена ти се натиска с непознат за тебе мъж на гарата, аз бих само прогнозирал, че има три варианта на развитие на ситуацията:
  - жена ти да те зареже;
  - ти да я напуснеш;
  - да си купиш огледало, в което да се оглеждаш колко ти отиват рогата.

  А ти през цялото време ни натрапваш собствените си емоции и пристрастия. При това ни ги сервираш като "безспорни факти". Например ако тук във форума разбереш, че жена ти се натиска на гарата, ти първо ще се възмутиш на съвременните порядки, после на обществото, което е паднало толкова ниско, че не заклеймява подобни неща, след това на тъща си, затова колко зле е възпитала дъщеря си и накрая, че гарата не е никаква гара, а една скапана ж.п. спирка, която не е ясно защо я държат изобщо.

  Та те така...

 86. 86 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2894 Весело

  До коментар [#82] от "Боян Таксиров":

  Че аз точно за права говоря. ПРАВА! Правото да получаваш без да даваш и придобиване на права вследствие на нарушаването на законите.
  За сметка на обществото.
  Писах малко провокативно за да докажа, че под права се разбира не само свобода и законност, но и повечко салам.
  А пък аз считам, че в ЕС трябва да има трибуна за изказване на различни мнения и Полша и Унгария раздразниха либералите заради мигрантите.

 87. 87 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#85] от "Balkanets":

  Самият факт, че даваш пример в който жена ми се натискала на гарата е достатъчно илюстративен за жалките ви методи. Целият ти пост е посветен на този сценарии. Никого не дразниш и на никого нищо не внушаваш, просто показваш колко низко стоиш, ти и и твоите колеги.

  Аз изказвам емоции и пристрастия по отношение на коментираното от мен , защото имам позиция. Но емоциите в моите постове не са толкова чести, подчертани и истерично изразени, колкото емоциите на крайнодесните тролчета, които представляват 95% от пишещите тук.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 88. 88 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#86] от "pamela":

  Правата са си права, саламът си е салам.
  Не се опитвай да ги смесваш и да замазваш нещата.
  очевидно е.

  И е жалко.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 89. 89 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  До Памела!

  "...Значи лошото управление и банкрутът на една държава не може да е причина за санкции, но виж , отклонението от правилната линия....

  Памче, на теб кой ти каза, че Гърция е фалирала държава?

 90. 90 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#87] от "Боян Таксиров":

  От частното към общото и на тази база екстраполация към частното. Дедукция и индукция.

  Можех да дам и друг частен пример, но виждам, че този засяга твоята чувствителност. Разбираемо е поднесен даже за тебе. Ерго върши работа.

  Сега ние, това "форумните тролчета", на база твоята реакциия и ако бяхме мнителни бихме решили, че ти имаш такъв проблем. Обаче това е извън темата, а и не е наша работа.

  А ти внимавай с клавиатурата, не блъскай толкова силно по нея, че ще влезеш в разноски. А и не си струва.


 91. 91 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  ... Причините за преместване в друга държава са предимно икономически. Не споря доколко управляващите в Полша и Унгария са прави. Те са законно избрани от народите си...
  —цитат от коментар 84 на pamela

  В целия ЕС има движение, което е нормално. Но когато хиляди се преместват в кратки отрязъци от време, това говори за проблеми в страните. А правителствата носят отговорност за случващото се в страните им, независимо дали са законно избрани или не. (Луканов и Виденов бяха избрани от народа). Или не си съгласна?

 92. 92 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Европа на две скорости значи край на ЕС в този му вид .Разпада на ЕС ,ще доведе до война на западните балкани .Разпад и или фрагментиране на НаТо би довело до анексиране на прибалтика от Русия и Инвазия на Турция,Иран в Средиземно море и на Балканите.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 93. 93 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 747 Неутрално

  ....Памче, на теб кой ти каза, че Гърция е фалирала държава?
  —цитат от коментар 89 на historama

  Гърците си имат проблеми, но имат и работеща икономика. И си живеят добре.

 94. 94 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#90] от "Balkanets":

  Моята чувствителност не е по отношение на глупавите ти напъни, а по отношение на душевната ви гнус.

  Останалите ти опити за заяждане дори не заслужава да се споменават.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 95. 95 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Щях да повярвам на ЕС ако такава процедура не беше задействана срещу Унгария, страна и лидер които твърдо се противопоставят на плановете на либерастията да засели Европа с негри и араби. Корумпирани страни колкото искаш и ние сме много сериозен кандидат за такава процедура. Но нас не ни пипат защото сме послушнички а назидателно удрят по Орбан. А за двете скорости отдавна се заканват, далеч преди Орбан. Просто вече искат да дадат видимост на положението което желаят, страни господари и страни васали. равноправието дори на думи ги дразни. Пък и понякога пречи на плановете. Като заключение ще кажа, че някои евролидери правят всичко възможно да разрушат ЕС а и Европа. И са далеч по-ефективни в това от Путин.
  —цитат от коментар 12 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  1) Ако полицай реагира на 2 престъпления от 3 с глоба, а на третото само размаха пръст, това значи ли че не бива и на първите 2 да реагира? Някаква извратена логика.

  2) "васал" е страна без избор, която чрез оръжие е поставена в зависимост. Който смята себе си за "васал" в ситуация в която никой не го принуждава а всичко сам избра и може да си тръгне когато поиска, и оплакванията са че "искам всичко да ми дават, а аз допълнителни усилия да не изпълнявам"--това не е "васал"--а е "безполезен капут". Има разлика.

 96. 96 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Този нонсенс, с европата на няколко скорости, ми е чудно как още се лансира и хваща дикиш.

  ЕВРОПА Е НА НЯКОЛКО СКОРОСТИ.
  Ние специално, колкото и грубо да сортираме икономиките, сме НА ТРЕТА.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 97. 97 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#88] от "Боян Таксиров":


  Хайде сега нещо извън салама.
  Примерно ако живееш в западна държава и решиш да съдиш държавата за това, че ти е нарушила правата.
  Внасяш таксата в съда, плащаш на адвокати и чакаш делото. Съдът отсъжда, че държавата е права, а не ти. Обжалваш, на следващата инстанция решението е същото. Ти си задължен да платиш разноските, които могат да стигнат до няколко стотин хиляди евро, от което си напълно разорен.
  Е, като знаеш какво може да ти се случи ако изгубиш дело срещу държавата ще тръгнеш ли да я съдиш, дори и да мислиш, че си прав?
  А сега - внимание! Откъде мигрантите имат пари да обжалват решението за депортация? Ами нямат, държавата поема тези разходи за да я съдят?! Плюс хонорарите на адвокатите. Е как няма да съдят държавата за щяло и нещяло? Време бол, пари не плащат. Това се отнася за всички на социални помощи.
  Е ли това равен достъп до правосъдие?????

 98. 98 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#94] от "Боян Таксиров":

  :–))))

 99. 99 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#97] от "pamela":

  В някои случай не плащаш нищо, за да съдиш държавата. Или таксата е напълно по джоба ти.
  Виж колко българи осъдиха България в Старсбург. Все милионери ли са?

  Виждам, че пак намеси мигрантите. На всяка манджа - мерудия :)) Очевидно така ви инструктират, но опитите да свеждате всичко до мигрантите означава, че няма какво друго да кажете, затова се опитвате да играете със страховете на хората.

  Няма кой да ви се върже вече.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 100. 100 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#99] от "Боян Таксиров":

  Виж в Западна Европа дали е така. Плащаш за да съдиш държавата и ако загубиш... си разорен.
  Страсбург е друго. Там НПО-тата са насреща или осъдилите държавата са богати за да поемат разноските.
  И не са само мигрантите, които не плащат. Тези на социални помощи - също.
  По отношение на достъпа до правосъдие в Западна Европа ако си освободен от плащане можеш да си позволиш да съдиш държавата, а ако си на средни доходи... цъ!
  И какво? Всеки, който се изказва против някои аспекти от политиката на ЕС трябва да е инструктиран, а не да мисли с главата си. Трябва ли да ръкопляскаме на всички решения на ЕС? Защо трябва да се примиряваме с новия либерален тоталитаризъм?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK