Лейбъристите продължават да търсят правилната рецепта за Брекзит

Джереми Корбин

© Reuters

Джереми КорбинВ една студена есенна нощ синдикалният активист Паула Баркър отправи разпален призив към останалите членове на британската Лейбъристка партия да бъдат позитивни за напускането на Европейския съюз и да направят път за радикалния дневен ред на лидера Джереми Корбин, пише "Ройтерс".


Разделено, както голяма част от страната, за начина, по който трябва да се осъществи Брекзит, ръководството на Лейбъристката партия е предпазливо към поемането на ангажименти пред растящия брой членове, които се борят срещу Брекзит, защото се страхува, че може да загуби гласовете на избиратели, настроени оптимистично за бъдещето на страна извън блока.


Думите на Баркър в навечерието на годишната конференция на партията в Ливърпул отекваха дълго след началото на срещата, когато лейбъристите се опитаха да запазят подкрепата и на двата лагера, като задържат на масата възможността за втори референдум.
Тази тактика може да срещне подкрепа сред заможните членове на партията в Лондон, мнозинството от които гласуваха за оставане в блока. Но за тези, особено извън столицата, които гласуваха за напускане, защото са разочаровани от смятаната от тях за несправедлива система, Брекзит предлага възможност.


"Лейбъристите трябва да са партия на обществената мобилизация и радикалната промяна. Трябва много да внимаваме да не бъдем определяни като партия на средната класа "за оставането" или "за ЕС", заяви Баркър пред стотици поддръжници на партията. "Трябва да помним, че едно радикално лейбъристко правителство извън ЕС и единния пазар ще може по-добре да приложи радикалната си икономическа програма", допълни тя.


Корбин от дълго време е по-заинтересован от това да се сложи край на икономиите във Великобритания и да започне икономическа програма срещу съкращенията, които според него вредят на бедните и са от полза за свръхбогатите.


Извън европейските правила за държавна помощ той би могъл да ренационализира британските пощи, железници и комунални услуги. Освободени от директивите на ЕС за конкуренцията и правилата за поръчките, лейбъристите биха могли да защитят и да разширят публичното предоставяне на обществени услуги.


Това са част от целите, които определят програмата на Корбин, поставяйки Брекзит по-надолу в списъка му с приоритети.


Битките за Брекзит


И лейбъристите обаче, подобно на управляващите консерватори, не могат да избегнат дебата за Брекзит, особено след като планът на премиера Тереза Мей за напускането на ЕС бе отхвърлен от блока миналата седмица, което направи още по-несигурен резултата от преговорите за "развода".


По време на срещата във вторник мнозинството от членовете на Лейбъристката партия одобриха предложение, отварящо пътя им да отхвърлят сделка с ЕС, която не покрива критериите им, и да запазят опцията за втори референдум.


Междувременно партията, изглежда, си е върнала доверието, след като спечели повече от очакваните гласове на изборите миналата година.


По време на два митинга досега Корбин дори не спомена думата Брекзит, придържайки се към тезата си, че сега е време за промяна, за да се сложи край на наричаните от него неолиберлани политики от миналото и да се подобри положението за "най-бедните и най-уязвимите".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK