Спасителите на мигранти в Средиземно море са сред предложените за наградата "Сахаров"

Спасителите на мигранти в Средиземно море са сред предложените за наградата "Сахаров"

© ReutersНеправителствени организации, които работят в защита на мигрантите, прекосяващи Средиземно море, са сред предложените за тазгодишната награда "Сахаров", съобщи Европейският парламент, цитиран от БТА.


Общо 11 организации попадат в предложението на групата на Зелените в Европарламента. Групата на Европейската народна партия предлага украинския филмов режисьор Олег Сенцов, осъден на 20 години затвор за "замисляне на терористично нападение" срещу Крим.


Третото предложение е на групата Европейски реформатори и консерватори за Шейран Атеш, която се бори против крайните действия в политиката и вероизповеданията. Атеш е германски адвокат от турски произход, получила смъртни заплахи за това, че е съпричастна с обособяването на място за общи молитви на мъже и на жени в берлинска джамия.
Либералите от АЛДЕ предлагат Цезар - псевдоним на бивш сирийски военен фотограф, изнесъл кадри със свидетелства за военни престъпления. Отбелязва се, че осигурените от него снимки ще послужат при делата за запечатаните на тях престъпления.


Групата на Европейската обединена левица предлага за наградата Насер Зефзари от Мароко, водач на движение срещу корупцията и злоупотребите с власт. Зефзари е осъден на 20 години затвор за заговор срещу държавната сигурност и обяви гладна стачка преди месец.


Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" предлага Дуейн Джонсън, земеделец от САЩ, спечелил дело срещу производителя на химикали "Монсанто", в което фирмата бе призната за виновна, че препаратът й "Раундъп" предизвиква рак.


Групата "Европа на народите и свободата" предлага за наградата неправителствена организация за защита на малцинствата в Южна Африка. Последното предложение е на група евродепутати за Мари Вагнер от Канада, която се бори срещу абортите.


Комисията на Европарламента по външни работи ще съкрати на 9 октомври представения списък до три предложения, които ще бъдат гласувани на 25 октомври. Наградата ще бъде връчена на победителя в Страсбург на 12 декември.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK