Норвегия ще преразгледа случаи на отнети от родителите деца след порнографски скандал

Норвегия ще преразгледа случаи на отнети от родителите деца след порнографски скандал

© Associated PressНорвегия ще преразгледа серия от спорни решения за закрила на деца, в които е замесен виден експерт, осъден за свалянето на стотици хиляди порнографски изображения, предаде Би Би Си. От години психиатърът е играл ключова роля в препоръките за отнемане на деца от родителите им и предаването им на социалните служби.


Съд в Осло го е осъдил на почти две години затвор през април. Решението за преразглеждането на случаите последва обществен дебат, предизвикан от разследване на Би Би Си. Норвежката агенция за закрила на децата "Барневернет" бе подложена на критики от родители и професионалисти, според които тя често отнема децата без адекватна обосновка.


Петдесет и шест годишният психиатър, чието име не се споменава, защото също има деца, призна, че е свалил почти 200 хил. снимки и над 12 хил. видеа, показващи сексуални злоупотреби с деца. Той призна, че е гледал порнографските материали през последните 20 години. През това време психиатърът е бил назначен в престижната 14-членна експертна комисия за децата, която надзирава препоръките за грижи за децата в Норвегия.


През юни Би Ти Ви показа няколко български семейства, живеещи в Норвегия, които се оплакаха, че децата им били отнети от местната социална служба. Причините, които потърпевшите изложиха, варират в различните случаи - от оплакване на съседи, че децата плачат силно и продължително, до конфликт между бивши съпрузи. Общото е, че по данни на семействата службата "Барневернет" отнема децата от семействата им и често не дава възможност на родителите да ги виждат дълго време. Според показаните в репортажа българи имало "брутални случаи на отнети от родителите им деца", а една от жените обясни, че е напуснала страната, тъй като живеела в страх, че може за нещо напълно невинно да загуби децата си.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK