ЕС започва да губи търпение и засилва натиска срещу Румъния

Антиправителствен протест в Букурещ през май

© Associated Press

Антиправителствен протест в Букурещ през майЕвропейският парламент ще обсъди днес състоянието на правовата държава в Румъния, след като през последните месеци постави същия въпрос пред Полша и Унгария. Повод за притеснение станаха опитите на управляващите да прокарат спорна съдебна реформа, както и използваното насилие при потушаването на масовите протести през август.


Не за пръв пътевропарламентът повдига въпроса за върховенството на закона в Румъния. Той бе разгледан и през февруари след масови улични протести заради промените в съдебната система и правилата за конфликт на интереси, приети от депутатите. През януари Европейската комисия предупреди за последствията от гласуваните изменения на законите за борба с корупцията. Предвижда се европарламентът да приеме резолюция през ноември.


Къде остана "забележителният напредък"


В понеделник зам.-председателят на еврокомисията Франс Тимерманс предупреди румънското правителство, че може да стигне до съд, ако продължи с политиките за разхлабване на борбата срещу корупцията, предаде Balkan insight. Румъния все още има шанс да се откаже от законодателните промени, които застрашават борбата срещу корупцията, но Европейската комисия няма да се поколебае да отнесе Букурещ пред съд, ако правителството остане глухо за всички предупреждения, заяви Тимерманс в понеделник пред Комисията по права на човека и граждански свободи в европарламента.
"В миналото Румъния постигна напредък, понякога дори забележителен напредък, но се движи назад по начин, който може да навреди не само на румънската демокрация, но и на мястото, което Румъния си е изградила като член на ЕС през последните години", настоя Тимерманс.


Лидерът на управляващите социалдемократи Ливиу Драгня отговори: "Трябва да призная, че съм много разочарован от тази позиция, защото никога не съм си представял, че една държава - членка на ЕС, може да бъде третирана по този начин толкова брутално".


Нов проблемен фронт за ЕС?


Проблемите в Румъния идват на фона на още по-сериозната ситуация с върховенството на закона в Полша и Унгария. И срещу двете държави е задействана процедура, която може да доведе до отнемането на правото им на глас в ЕС.


Ден преди на 12 септември Европейският парламент да гласува за започване на процедурата срещу Унгария, случаят с Румъния също е бил обсъждан от редица евродепутати, пише Ана Мария Лука от Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN). На 13 септември лидерите на политическите групи са призовали премиера Виорика Дънчила да отговаря на въпроси за върховенството на закона в пленарната зала днес.


Виорика Дънчила и Ливиу Драгня

© Associated Press

Виорика Дънчила и Ливиу Драгня


В речта си за състоянието на съюза през септември Юнкер не спомена конкретно Румъния, но заяви, че има проблем с върховенството на закона в няколко държави членки. Пред румънска телевизия той обаче коментира: "Ако днес бях говорил за Румъния, посланието нямаше да е напълно позитивно". "Оставам с впечатлението, че се води огромен противоречив дебат в Румъния между президента и правителството и части от парламента. Дали наистина имам чувството, че всичко е наред в Румъния? Не", допълни той.


Според Оана Попеску, директор на базирания в Букурещ институт за външна политика Global Focus, за разлика от случаите с Унгария и Полша в Румъния все още има надежда, защото правителството в Букурещ "е по-чувствително към външния натиск, отколкото тези в Будапеща и Варшава.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK