Няма да има специално отношение за мигрантите от ЕС след Брекзит, обяви Мей

Няма да има специално отношение за мигрантите от ЕС след Брекзит, обяви Мей

© ReutersБританският министър-председател Тереза Мей обяви вчера нови правила за имиграцията в Обединеното кралство, които ще влязат в сила след Брекзит.


Новите правила ще дават предимство на квалифицирани работници, отменяйки свободното движение на европейски граждани.


"Когато напуснем ЕС, ще въведем имиграционна система, която веднъж завинаги ще сложи край на свободното движение на европейски граждани в Обединеното кралство", обяви Мей. "Това ще е система, която се основава на уменията на работниците, а не на техния произход", подчерта премиерът в изявлението си.
"Тези нова система ще позволи да се намали имиграцията на лица с ниска квалификация", добави Мей. Това ще намали имиграцията до жизнеспособни нива, както беше обещано, посочи още министър-председателят.


В програмата си за парламентарните избори през 2017 г. Мей обеща да намали нетната миграция до под 100 хил. души годишно спрямо 273 хил. през 2016 г. Мей ще конкретизира тази нова имиграционна система в днешната си реч на конференцията на британската Консервативна партия в Бирмингам.


Според новите правила хората, които желаят да се установят отвъд Ламанша, трябва да могат да удостоверят определено ниво на доходи, за да се гарантира, че те няма да заемат работни места, които биха могли да бъдат заети от британски граждани. Визите, издавани на студенти, няма да бъдат обект на същите критерии.


Мей отбеляза, че британските туристи и работници също вероятно ще срещнат ограничения, пътувайки в ЕС, в зависимост от крайния резултат от преговорите за Брекзит, предаде "Гардиън". Тя заяви, че иска британци да запълват свободните места в области като социалните грижи и хотелиерството, които са силно зависими от мигранти от ЕС, като по този на начин на практика отхвърли изключения за определени сектори. Мей допълни, че правителството изпробва сезонна схема за селскостопанските работници, но уточни, че не иска да се ангажира с изключения за други сектори.


Изпит по "британски ценности"


Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид предложи промяна в изпита, който полагат хората, желаещи да получат британски паспорт, и включване в него на "британските ценности", предаде "Франс прес", цитирана от БТА. Сегашният тест, който е съсредоточен върху културата на страната, нейната история, спорта и дори британската кухня, "е недостатъчен", обяви вчера министър Джавид пред годишната конференция на торите.


"Разбира се, ако се разработи, може би е полезно да се знае името на шестата съпруга на Хенри Осми (Катрин Пар - бел. ред.). Но най-важното за мен е да се разбират също прогресивните и демократични ценности, които обединяват нашето общество", каза Джавид. "Трябва да направим изпит по британските ценности и точно това ще направя", увери министърът.


Новата система, представена от Мей, се основава на доклада на консултативния комитет по миграцията от 18 септември, който препоръча да бъде изработена имиграционна система, недаваща никакво предимство на граждани на Европейското икономическо пространство, ако имиграционният въпрос не е включен в преговорите за излизане на Обединеното кралство от ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK