Цената на продукта - според опаковката: докъде може да стигне войната срещу пластмасата

Цената на продукта - според опаковката: докъде може да стигне войната срещу пластмасата

© ReutersЩе си носим ли вече само пазарски чанти от плат и кутии, в които да ни слагат сиренето и кашкавала? В много страни по света мислят как да намалят пластмасовите отпадъци. Но дали потребителите ще променят навиците си, пита "Дойче веле".


На пластмасата бе обявена война. В бъдеще пластмасовите опаковки до голяма степен ще изчезнат от рафтовете на големите магазини като "Реве" и "Лидл", а вериги като "МакДоналдс" и "Старбъкс" вече изпробват нови хартиени алтернативи, пише "Зюддойче цайтунг". Изчезват и пластмасовите сламки. "Сламките не са най-големият проблем", признава Герхард Кочик, експерт във Федералната служба за околната среда, но добавя, че на европейските плажове те са сред най-често срещаните отпадъци. Проблемът не може повече да бъде пренебрегван нито в Европа, нито по света. Затова се търсят нови решения.


Снимката на морска костенурка край бреговете на Коста Рика, от чийто нос бе извадена 10-сантиметрова пластмасова сламка, обиколи света през 2015 г. и се превърна в символ на борбата срещу замърсяването на моретата и океаните. ЕС дори изработи специална стратегия за намаляването на изделията за еднократна употреба. Еврокомисията предупреди, че ако не се предприемат спешни мерки, през 2050 г. "в океаните ще плуват повече пластмасови отпадъци, отколкото риба".
Редица страни също подеха борба срещу ненужните опаковки. Нова Зеландия например обяви, че от 2019 г. държавата ще забрани найлоновите торбички, за да защити световните океани. "Мястото на пластмасата не е в океаните, а във фабриките за рециклиране", заяви германският министър на околната среда Свеня Шулце. "Ще трябва добре да помислим и преценим, в кои случаи можем да използваме пластмаса и кога е по-добре да се откажем от нея."


Изделия за еднократна употреба и скъпи пластмасови опаковки


Проблемът е световен. Само европейците произвеждат годишно близо 25 милиона тона пластмасови отпадъци – количество, което би могло да се натовари на камиони, образуващи опашка от 18 хил. километра. За съжаление количеството на отпадъците продължава да расте. "Тенденцията ясно показва, че най-използвани са изделията за еднократна употреба, както и скъпите опаковки от пластмаса", обяснява експертът Герхард Кочик, цитиран от "Зюддойче цайтунг". Според него проблемът е и социален.


Населението застарява, домакинствата стават все по-малки. Възрастните и необвързаните купуват предимно малки разфасовки, а колкото по-малки са порциите, толкова по-неизгодно е съотношението между големината на опаковката и количеството на продавания продукт. Много от излишните опаковки са направени за удобство на потребителя - все повече хранителни продукти се предлагат готово нарязани, обелени и пакетирани в пластмасови кутии. "Така се променят и потребителските навици", твърди Кочик.


Според авторите на статията в германския вестник пластмасовите изделия могат да се ограничат чрез съзнателното използване на пазарски чанти и торби от плат, както и на чаши за кафе, позволяващи многократна употреба. Но дали потребителите ще са готови да променят навиците си? В Германия например количеството на отпадъците расте с всяка изминала година, макар и с по-бавни темпове. Близо 3 милиона тона тежат пластмасовите опаковки, които изхвърлят германците, а към тях се прибавят още милионите тонове бутилки, хартиени и метални отпадъци.


Дълго време германците бяха смятани за пионери в рециклирането. Всъщност обаче само една трета от събираните отпадъци се рециклира. Останалата част най-често се изгаря. Причините за това са най-често технически - автоматичните системи за сортиране невинаги успяват да разпознаят всички материали. Някои опаковки съдържат метал и други съставки, които не могат автоматично да бъдат отстранени от машините.


Цената на продукта – в зависимост от опаковката


Вестник "Зюддойче цайтунг" посочва, че би било редно производителите на продукти с подобни сложно съставни опаковки да осигурят и фирми, които да могат да ги рециклират. Изданието предрича, че в бъдеще именно компаниите за преработка на отпадъци ще са тези, които ще определят цените на опаковките в зависимост от това дали са лесни или трудни за повторна преработка. Една пластмасова кофичка за кисело мляко, обвита в картон и запечатана с алуминиево фолио, навярно ще се смята за "почти невъзможна за рециклиране". Ако потребителят не положи усилие да отдели хартията от пластмасата, системата за сортиране няма да разпознае материала.


Тъй като производителите също ще съобразяват цената на продукта с трудността в рециклирането на опаковката му, това ще се отрази и на потребителското търсене. Клиентите очевидно ще търсят предимно продукти, чиито опаковки са по-лесни за рециклиране и съответно – по-евтини.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 938 Неутрално

  На кого му се ходи в тази част на Малдивите, за която не се говори в туристическите брошури?

  http://bit.ly/2QB9Vuv

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 2. 2 Профил на milen888
  milen888
  Рейтинг: 457 Любопитно

  Ето това е реален и сериозен проблем, а не измислен като затоплистките мантри. Трябва незабавно да се вземат крути мерки срещу пластмасата!

  Няма нужда потребителите да си носят торбички от плат. Вече и в БГ магазините има картонени пликове за покупките. Опаковките от пластмаса за кисело мляко например могат да се заменят с картонени, облицовани отвътре с алуминиево фолио. Както натуралните сокове. И т.н., технически решения има много.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  Аз от години си нося торби.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 690 Весело

  Aз пък си спомям соца, хартията дето завиваха сиренето и кашкавала, също и разнасянето на стъклен амбалаж от бира. Разбира се най приятно беше миенето на шишетата от олио! Тогава не съм мислел, че това е екологично! Само да си предтавим как ше се промени потреблението, ако за да направиш малък купон в къщи, ще трябва да караш няколко каси амбалаж в багажника!

 5. 5 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Много по-удобни от найлоновите торбички и хартиените, които напоследък се предлагат в магазините, са торбичките от най-обикновено памучно платно. Те могат да се сгънат удобно, и аз бих си носила в дамската чанта такава, стига в някой магазин да ми я предложат. Такава торбичка лесно се пере, а ако искаш, можеш и да си я изгладиш.

  vesela
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#5] от "vesela":

  Предлагат се в много магазина. Има и рекламни на някои по-умни фирми и организации. Освен това са и много здрави и багажът не тежи толкова ако са с дълги дръжки и се носят на рамото.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#2] от "milen888":

  Кой ще плаща?
  Явно няма да е производителя!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  Пластмасите за еднократна употреба трябва да се забранят тотално! Дамърсяването е двойно! При производството им и после самите опаковки!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Биогоривата, фотоволтаиците, атома, лед крушките, пластмасата! Абе вие сериозно ли си мислите, че някой го е грижа за екологията! Забравихте ли, че само за пет години сменяме крушките два пъти, и всеки път с обещания за икономии и екологичност! Всичко се прави да върви икономиката!

 10. 10 Профил на milen888
  milen888
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#7] от "skara":

  Защо смяташ, че ще е по-скъпо? Виж цените на натуралните сокове например, в картонена опаковка от един литър, облицована с алуминиево фолио. Има по 2 лв. за литър, има и по 1.50 лв. Опаковката е малък процент от крайната цена.

 11. 11 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Бе ще ви вземат дяволите и левувдери смотани!
  То не беше въглища, то не беше ядрена енергетика (Франция във момента е със вързани ръце - ни да се откаже от ядрения ток - ни да продължи да го развива), то не беше вятърничево електричество, то не беше затоплизъм и нова Ледена епоха. Сега пластмасите!
  Ай сиктир! И по-полека със загиването!
  Щото сте виновни за бума на населението на Земята - трябвало да се не измират по Африка и Индия - дайте да ги лекуваме безплатна.
  Кого излекувахте, бе миндили? Днешните скакалци, налазили цивилизования свят излекувахте.
  Все ги вадите от ръкава апокалипсиси и все някой друг трябва да плаща!
  Ще платят левундерите колкото хипитата платиха цветята!
  Майната ви!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 12. 12 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#10] от "milen888":
  Ами според статията именно тези, от два материала не подлежат на рециклиране, а полистирола се рециклира!

 13. 13 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1264 Гневно

  До коментар [#10] от "milen888":

  Важната е какво има вътре!
  5% по-малко естествен продукт - те ти цената на опаковката!
  Опаковката е поне 80% от цената на соковете.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  До коментар [#4] от "ban":

  Съпругатя ми мие на ръка не само пластмасовите кофички от кисело мляко, а дори и бутилките от олио, защото неизмити не трябвя да се хвърлят в жэлтите кофи. А обелките от краставици, явълки се смилат от мелачката на дъното на кухненската мивка.

 15. 15 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1264 Гневно

  До коментар [#5] от "vesela":

  Милата тя! Да и предложели памучна торбичка, а?
  А шуепс?
  Има ги навсякъде. Но то грябва да се пазарува разумно - а не да гледаш картинките.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 16. 16 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#14] от "vassilun":

  А тъй, представи си колко питейна вода се харчи за това, а след това колко енергия е необходима в пречиствателната станция!

 17. 17 Профил на milen888
  milen888
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#12] от "ban":

  Ето какво казва статията: "Една пластмасова кофичка за кисело мляко, обвита в картон и запечатана с алуминиево фолио, навярно ще се смята за "почти невъзможна за рециклиране".

  Затова махаме пластмасата и вече става за рециклиране!

 18. 18 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1264 Гневно

  И за да не ме помислите за нещо лошо:
  Във нашия квартал магазинерите ме знаят, че не искам найлонови торби за покупките - или си нося платнена или нося на ръце.
  Защото у нас найлона расте по нивите - толкова много го има по поля и планини!
  Но разни безделници да ми изпадат във шок и ужас, защото видяли нещо из Интернет - Не, благодаря.
  Проблемът е от много години, но досега левундерите имаха други плашила . Сега дойде ред на пластмасите!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Любопитно

  До коментар [#16] от "ban":

  Прав сте. Предложете решение, моля! Да се изхвърля всичко в сивите кофи и да се депонира в сметища?

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#14] от "vassilun":

  В какво жилище живееш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#17] от "milen888":

  Не им точно рециклирането проблема, а това, че е скъпо. Досега китайчетата купиваха боклука за без пари, ама сега взеха пари да искат.

 22. 22 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#16] от "ban":

  Абе, учЕния, ти наясно ли си пречистването на отпадни води? По този начин осигуряваш допълнителна храна за бактерии и плесени, участващи във пречистването на отпадните води.
  Кое от биоразтворимия отпадък, минал през мелачката ще ми обезвреждаш?
  Това са пари за мелачка, това е вода и електричество да смелеш биологичния отпадък- и време!
  Но нали му правиш тънката сметка - и после плащаш двойно! Не ти де - тези, които са наясно, но плащат защото някои като теб са приели правила по твоите препоръки!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 23. 23 Профил на milen888
  milen888
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#21] от "ban":

  Така е. Но е вярно също така, че замърсяването с пластмаса е вече огромно и трябва да се вземат мерки. Това е съвсем реален проблем, а не измислен такъв като затоплистките мантри!

 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2602 Весело

  До коментар [#14] от "vassilun":

  Преразход на вода

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#12] от "ban":Ето какво казва статията: "Една пластмасова кофичка за кисело мляко, обвита в картон и запечатана с алуминиево фолио, навярно ще се смята за "почти невъзможна за рециклиране".Затова махаме пластмасата и вече става за рециклиране!
  —цитат от коментар 17 на milen888


  Къде махаш пластмасата от картон (хартия) и алуминиево фолио? Там пластмаса е мундщука за пиене!
  Между другото тези опаковки - хартия и фолио не подлежат на рециклиране. Толкова е скъпо, че въобще не си помислят за повторна употреба на тетрапак!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 26. 26 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#9] от "ban":

  ЛЕД-лампите паднаха толкова във цена, че си избиват цената за 2-3 месеца! Айде 8 да са!
  Стой на луминисцентно и нажежаеми крушки. Нали АЕЦ трябва да се строи - по твои думи.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 27. 27 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#22] от "skara":
  Споко бе, скаро, чети, ти май не разбираш, като миеш бутилките от олио харчиш ли питейна вода, олиото е мазнина която не се разгражда лесно, но дори и да нещо разградимо пречиствателната станция изразходва енергия. Крушките викаш, ами ако у вас имаш дискотека може и да се избиват за два месеца. Хубавите лед крушки са по десет лева, та моят ток за месеца е 30, е кога ще се избият! Oсвен това бъди сигурен като почнат китайците да ги цакат с крушки по левче и лед ще се окаже неикономичен. По подобен начин се развиха и фотоволтаиците, щом китайците взеха да ги предлагат масово за без пари, дадоха назад.

 28. 28 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1264 Весело

  До коментар [#22] от "skara":СКрушките викаш, ами ако у вас имаш дискотека може и да се избиват за два месеца. Хубавите лед крушки са по десет лева, та моят ток за месеца е 30, е кога ще се избият!.
  —цитат от коментар 27 на ban


  30лв. за ток на месец? Ти май само лампи имаш у вас?
  Пералня, печка, микровълнова, прахосмукачка, телевизор?
  Ти си мечтата на затоплистите!
  Да си жив здрав. Че ако си като мен ще станеш още по-лют привърженик на комунизма.
  И не неса по 10лв - по 5-8лева са вече. Има и за маниаци и "биологици" по 15-20 и нагоре!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Любопитно

  До коментар [#20] от "КМЕТ В СЯНКА":

  В апартамент живеем. Нямам пари за къща в хубав квартал на София. Защо питате?

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Любопитно

  До коментар [#24] от "DDR":

  Ок. Предложете по-добро решение!

 31. 31 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 690 Любопитно

  До коментар [#28] от "skara":
  Ами ти си отговорил на въпроса, който дъвчем досега, че всичко е въпрос на начин на живот и приоритети! А това всеки трябва да си го избере, а да не става с посгоянни разпоредби!

 32. 32 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  До коментар [#2] от "milen888":

  "Опаковките от пластмаса за кисело мляко например могат да се заменят с картонени, облицовани отвътре с алуминиево фолио. Както натуралните сокове. И т.н., технически решения има много."
  =============
  Абе, не съм убеден, че алуминиевото фолио се разгражда бързо.
  В миналото носехме буркани за кисело мляко, торби някакви и пак не всичко беше сметнато.
  Не знам дали стигнахме тавана на мързела или ще има още нещо.

  Еретик
 33. 33 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  До коментар [#30] от "vassilun":

  Да се обират с коричка хляб.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  войната започна много отдавна и много резултатна беше . в началото по библейски беше словото , и словото беше у ... еколозите , как изтока сме унищожавали дръвчета и природа , колко противно мизерни сме били да ползваме многократен стъклен амбалаж ..... и спечелихте войната та закупихме хипер мега яки технологии (в Девня бяха от лошите) . и сега пак ще спечелите . опазвайки природата разбира се .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Любопитно

  До коментар [#33] от "DDR":

  Кое "да се обира с коричка хляб"? Вътрешността на пластмасова бутилка от олио? Или обелките на краставици и ябълки? Кое?

 36. 36 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#34] от "дерибеев":
  Абе, и аз това се чудя еколозите как не се сетиха, че за картиените торбички трябва да сечеш гора, или да внасяме хартия от русията, не дай си боже. Пък едни други по цял ден попържат русията и цените на бензина, ама като ги поканиш да ползват влак, не щат!

 37. 37 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 690 Весело

  До коментар [#35] от "vassilun":

  Значи кофичката от кисело мляко, първо я облизваш добре, а след това обираш с хляб. Олиото накисваш с утайка от кафе, да стой един ден и след това изплаваш, поне така беше при соца, със стъклените бутилки! Мелничката е много добро решение, и аз се чудя, що вместо цифровизация не направихме мелничковизация!

 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  До коментар [#35] от "vassilun":

  1.С коричка хляб в наше село обират тенджери, кофички, паници, канчета, копанки и други подобни, където можеш да бръкнеш с ръка с коричка хляб или с вилица с набодено парче хляб.
  2. Бутилката от олио (пак в наше село) се обръща с гърлото надолу (тапата свалена) и се заклещвс над тенджера, чаша, паница или другъде където е необходимо и се оставя да се изцеди (бавничко е но си заслужава) Как се заклещва не казваме — защитено като регионална особеност в ЕУ.
  3. Обелки от краставици и ябълки —ами не ги белиме, ръпаме ги така, ако белиме, събираме в една специална кофа и носиме на бабата, дето продава на пазара екологични домашни гмота, та да си прави компост или кърми стоката. Ако бабата я няма, заминава за биоконтейнера.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 39. 39 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  До коментар [#37] от "ban":

  "Олиото накисваш с утайка от кафе". Ако не пия кафе, какво да направя? Да отида до кварталното кафене да си купя утайка? Къде ви намипа Кутев не мога да проумея! Неведоми са пътищата (мислите) на онези 80%!

 40. 40 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  До коментар [#37] от "ban":

  За олиото има и варианта да пуснеш вътр малко ситно накъсан вестник, съвсем малко сапунена вода и като разклатиш, обръщаш с въртеливо движение с гърлото надолу така, че да стане въртоп, хартията обирс мазното и всичко отича в канала.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Весело

  До коментар [#38] от "DDR":

  Рупайте на воля обелки от краставици и ябълкови семки! Ако Ви харесва, наминавайте всяка вечер през кв. Изток (на София, а не на Перник), ще Ви ги давам без пари! 🤣

 42. 42 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  До коментар [#41] от "vassilun":

  Благодаря за предложението, но ми е малко далечко, но за да върна жеста ще ръпна една домашна ябълка за Ваше здраве ( не са пръскани та някои са и с мезе)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 43. 43 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Откакто ЛИДЛ, единият от 3-те магазина в близост, премахна пластмасовите торбички, вместо тях са хартиени за 15/20 евроцента и платнени за 79 евроцента, пазарувам в по-малко количество като обем, спрямо преди. В много редки случаи купувам хартиените торбички, които след това отиват в боклука. Пластмасовите торбички, ако са цели, ги събирах, ползвах ги преди за събиране на боклука ми, сега купувам екстра пластмасови чували. За хартиените торби не намирам приложение, затова след пазаруването в ЛИДЛ отиват в боклука за хартия. Пазарувам заради това по-малко, понеже не ми се дават 15/20 евроцента напразно за нещо, което след транспорта на купените стоки директно отива в боклука, което пасва в раницата, пасва, повече не се купува.

  Ако в една държава има разделно събиране на боклука и то се спазва от гражданите, ще има екологична полза с въвеждането на хартиени торни за пазаруване. Но с този голям брой на бежанци от Сирия, Ирак, Мароко, Тунис и др., те изхвърлят хартиените торби в Restmüll(всеобщ боклук), който бива изгарян и довежда до повече сеч на гори. А едно дърво да порасне до възраст за сеч му трябва поне 8 години при бързорастящите видове. Накрая няма да има дървета, затова пък и позитивнят ефект, ще има 10% по-малко микропластика в океаните. Само дето двата негативни ефекта не са равнозначни ...

  Es muß Geld fließen!
 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#29] от "vassilun":

  Ще ви кажа. Ако имахте място бих препоръчал не да мелите биоотпадъците а да си сложите компостер.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#43] от "slan777":

  +

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 46. 46 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#43] от "slan777":

  + Какво ти е мнението за Пауловнията?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 47. 47 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#43] от "slan777":+ Какво ти е мнението за Пауловнията?
  —цитат от коментар 46 на КМЕТ В СЯНКА


  Смятам, че за това говориш: https://bg.wikipedia.org/wiki/Пауловния

  Моята работа 4 седмици наред при "Социални жилища" беше да поливам дървета и храсти, за да не увяхват заради липсата на дъжд в Германия. Поливах ги толкова, колкото смятах за необходимо, по 150-300 литра на дърво, при храстите съответно по-малко. Главният ми бригадир беше дотолкова доволен, че изпрати мен и Маркус, вместо другите,които вършеха тази дейност години наред, да я правя тази дейност, която е малко нерентабилна във фирмата, плаща се от наемотодателите в "Социални жилища" с нисък процент от плащането им за озеляване. И затова съм против сечта на дървета, и с тях хартиените торбички. В Германия от година на година броят на хектарите с гора намалява.

  Това, което поливах като дървета, на немски е Ahorn, Gleditschie и като храст Ligusterhecke.

  Es muß Geld fließen!
 48. 48 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Понеже сестра ми има по наследство 8 хектара тополова гора, си мислех за бързорастящи дървета тополите, бях чул, че след 8 години били готови са сеч.

  Es muß Geld fließen!
 49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#43] от "slan777":

  Тези ги виждам все по-често в българия и наистина растат много бързо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 50 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Едно време, като дете, ме беше срам от платняната торбичка, с която мама ме пращаше да пазарувам. Тогава луксът имаше вид на найлон. Сега осъзнавам как се обръщат нещата.

  Важното е да сме разумни, внимателни и пестеливи, но без крайности. Ползвам и найлонови торби, но по много пъти.

 51. 51 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Едно време, като дете, ме беше срам от платняната торбичка, с която мама ме пращаше да пазарувам. Тогава луксът имаше вид на найлон. Сега осъзнавам как се обръщат нещата.

  Важното е да сме разумни, внимателни и пестеливи, но без крайности. Ползвам и найлонови торби, но по много пъти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK