Ще спасят ли изборите в Бавария Меркел от свободното падане

Ще спасят ли изборите в Бавария Меркел от свободното падане

© ReutersБаварските избори обикновено са скучни.


Най-често единственият реален въпрос е колко ще бъде голямо мнозинството на Християнсоциалния съюз (ХСС). И, както повечето неща в Бавария, акцентът в предизборната кампания включва щедри количества бира и бретцели. Но не и тази година.


С тези думи "Политико" описва сложната ситуация, в която ще се озове сестринската партия на канцлера Ангела Меркел след изборите в Бавария в неделя, които ще изпратят политически тръпки от Мюнхен до Берлин.
Не само позицията на ХСС в Бавария е заложена на карта. Като ключов играч в управляващата коалиция, неделните избори може да послужат за тест за влиянието на партията в националната политика, а резултатите или ще помогнат на Меркел, или ще задълбочат още повече нестабилността на кабинета й.


На последните избори през 2013 г. ХСС спечели почти 48%, с което си осигури мнозинство, но според проучване от миналата седмица сега подкрепата за нея е паднала до едва 33%. В по-голямата част от Европа за друга управляваща центристка партия този резултат би бил мечта. Предвид дългата власт на ХСС обаче на подобен вот се гледа като на катастрофа.


"Лаптопи и кожени бричове"


Агенция "Ройтерс" отбелязва, че основната причина за спада в подкрепата за ХСС е възходът на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия", която разцепи електората. В отговор лидерите на ХСС опитват да съживят усещането, че тяхната партия представлява същността на Бавария: отличителна идентичност, подкрепена от икономически успех, който доведе до най-ниската безработица сред германските провинции - 2.9%.


Според скорошно проучване консерваторите (ХСС и Християндемократическият съюз (ХДС) на Ангела Меркел) получават рекордно ниска подкрепа, а "Алтернатива за Германия" за пръв път е по-популярна от някоя от двете традиционни партии в страната.


Някога бедна, Бавария премина през забележителна следвоенна икономическа модернизация при управлението на ХСС, запазвайки в същото време регионалната си идентичност - формулата "Лаптопи и кожени бричове", която спечели на партията уникалната роля на мощна консервативна сила в националната политика. Сега тази изключителност е в опасност.


Икономическата сила на Бавария наскоро позволи на ХСС да окаже влияние диспропорционално на нейния размер в съюза с християндемократите на Меркел. Въпреки потъващия рейтинг на ХСС, желанието на Манфред Вебер (който е от партията) да се кандидатира за наследник на Жан-Клод Юнкер получи подкрепата на Меркел.


Ще спасят ли изборите в Бавария Меркел от свободното падане

© Reuters


Християндемократите обаче са недоволни от смятаното от тях за враждебно и разделено ръководство на ХСС, който пък е изнервен от намаляващата си подкрепа в Бавария. Някои фигури от ХДС се опасяват, че слабо представяне на изборите на ХСС може да доведе до още повече търкания със съюзника им.


В същото време поддръжниците на ХСС също са разделени. Някои умерени, недоволни от придвижването на партията на дясно по въпроса за имиграцията, се обръщат към Зелените, а по-твърдите са привлечени от "Алтернатива за Германия".


Неочаквани ползи за Меркел?


В статия за "Дойче веле" Джеферсън Чейс коментира, че лошият резултат на баварските консерватори в краткосрочен план може да се окаже от полза за Ангела Меркел. Притеснен, че бива изпреварен от крайнодесните, ХСС започна да се дистанцира от Меркел по ключови въпроси, включително политиката за мигрантите. На баварските избори щеше да се гледа като на референдум за Меркел, но благодарение на тази стратегия на ХСС, вотът е своеобразен референдум за реакцията на баварските консерватори към "Алтернатива за Германия" и Меркел. Ето защо не е изключен сценарият канцлерът всъщност да извлече ползи от поражението на консерваторите, посочва анализаторът.


Според Якоб Киркегаард, старши сътрудник в института "Питърсън", когато ХСС загуби пълната власт в Бавария, партията ще търси изкупителна жертва и това ще бъде опасно за коалицията, защото ХСС може да обвини Меркел непосредствено след поражението. Пред "Дневник" той коментира, че след няколко месеца партията все пак ще трябва да заеме по-умерени позиции, защото ще трябва да намери коалиционен партньор, с който да сформира ново правителство в Бавария.


Дан Хамилтън, преподавател в университета "Джон Хопкинс", също смята, че ХСС ще загуби доминиращата си позиция в Бавария, което означава, че партията ще е по-слаб, но в същото време и по-труден коалиционен партньор за канцлера Меркел.


Грешка ли беше антиимигрантската реторика


Пред "Дневник" Хамилтън отбелязва, че антиимигрантската реторика на Зеехофер не е помогнала на ХСС след срива на подкрепата за нея и възхода на "Алтернатива за Германия". По думите му ХСС е оставил впечатление за непостоянство у избирателите и много от традиционните поддръжници на партията вероятно ще гласуват за "Алтернатива за Германия" или дори за Зелените.


Киркегаард също е на мнение, че антиимигрантската реторика на Зеехофер е била голяма грешка за партията. Тя не е спечелила нищо, а вместо това е показала, че "Алтернатива за Германия", а не ХСС, определя политическия дневен ред в Бавария, и е засилила позициите на Зелените, защото центристките избиратели са били отблъснати от антиимигрантската реторика.


Киркегаард прогнозира, че след изборите ХСС ще трябва да потърси подкрепа сред центристките партии, евентуално Зелените или Свободната демократическа партия/Свободните избиратели (вторите са малка евроскептична група, която иска връщане на правомощия към местните власти), което означава, че ще трябва да смекчи дясната си реторика. Много ще зависи и от неизбежната смяна на хора по върха на партията след поражението на изборите. Може би Меркел ще извлече полза от това, че е преживяла още една атака от дясно срещу нейната центристка линия в ХДС.


Ще спасят ли изборите в Бавария Меркел от свободното падане

© Reuters


Според Матиас Дилинг, експерт по християндемократическите партии в Оксфордския университет, антиимигрантската реторика е била важен фактор, допринасящ за резкия спад в подкрепата за ХСС. Той припомня, че партията е имала подкрепа от над 40% преди да ескалира конфликтът между Зеехофер и Ангела Меркел заради имиграцията.


За да се разбере защо антиимигрантската стратегия на ХСС бе във вреда на партията, трябва да имаме предвид, че ХСС традиционно не е подкрепяна само от консерватори, а също от либерали, фермери, католици и хора със засилено чувство за баварската регионална идентичност, отбелязва Дилинг пред "Дневник". Фокусът на партията върху антиимигрантската реторика в предизборната кампания цели да подсигури гласовете на консерваторите и на гласувалите за "Алтернатива за Германия" в Бавария на последните федерални избори. Кампанията обаче не успя да предложи много на останалите традиционни поддръжници на ХСС, смята Дилинг.


Той прогнозира, че много умерени привърженици на ХСС ще гласуват за Зелените и за Свободните избиратели, а антиимигрантската реторика вероятно ще й върне подкрепата на предпочитащите твърда позиция за имиграцията.


Според скорошни проучвания единствената опция за двупартийна коалиция със стабилно мнозинство в Бавария може да бъде т.нар. черно-зелен съюз между ХСС и партията на Зелените. В такъв случай ХСС няма да има никакъв шанс да прокара твърдия си дневен ред. Всички други варианти включват коалиции с множество партии, което също прави слаба вероятността ХСС да успее да придвижи политиката значително на дясно. В същото време изборите вероятно ще превърнат "Алтернатива за Германия" в ключов играч в баварската политика.


Три сценария


Според Матиас Дилинг има три възможни сценария за последиците от изборите в Бавария, като първият е най-вероятен.


В него ХСС ще загуби толкова, колкото предвиждат социологическите проучвания и ще получи между 31 и 37 процента, но ще продължи да ръководи правителството. Макар това да бъде най-лошият изборен резултат за ХСС в Бавария от 1954 г. и партията да трябва да състави коалиционно правителство, тя все пак ще остане най-силната в Бавария и ще продължи да ръководи правителството. Дилинг отбелязва, че при този вариант е вероятно ХСС да се върне към по-малко предизвикателната си стратегия на федерално ниво.


Премиерът на провинцията Маркус Зьодер и кметът на Мюнхен Дитер Ритер

© Reuters

Премиерът на провинцията Маркус Зьодер и кметът на Мюнхен Дитер Ритер


При втория сценарий ХСС ще загуби повече от прогнозираното и подкрепата за нея ще падне под 30%, което ще я доближи до най-лошия резултат в историята й (27.4% през 1950 г.). В този случай според Дилинг ХСС ще бъде изместена от управлението от четири-партийна коалиция, а за Зеехофер ще бъде трудно да запази поста си във федералния кабинет.


В третия и най-малко вероятен според анализатора сценарий ХСС ще се представи по-добре от очакваното и ще получи около и дори повече от 40% от гласовете. Тогава Зеехофер и премиерът на провинцията Маркус Зьодер ще могат да твърдят, че стратегията им е била успешна. Така те ще могат да продължат да настояват за по-твърда позиция за имиграцията. Този сценарий би имал сериозни последици за коалицията в Берлин.


По-голямата заплаха


През последните месеци авторитетът на Меркел бе поставен под съмнение в собствената й парламентарна група в много по-голяма степен, отколкото през изминалите 13 години на власт. Баварски консервативни политици, като вътрешния министър Хорст Зеехофер, публично критикуваха Меркел, че е отишла твърде наляво, особено за миграцията. През юли Зеехофер настоя за правото на Бавария да депортира мигранти с отхвърлени молби за убежище, което доведе до спор, заплашил стабилността на голямата коалиция в Германия.


По думите на Якоб Киркегаард Меркел бавно започва да губи власт в Германия и Европа, но е много вероятно да изкара сегашния си мандат и да изиграе голяма роля при определянето на наследник. Тя все още не е бита карта – нито социалдемократите, нито нейният Християндемократически съюз имат каквато и да било алтернатива на голямата коалиция, което обаче ще се промени с наближаването на изборите.


Ангела Меркел и Хорст Зеехофер

© Reuters

Ангела Меркел и Хорст Зеехофер


Матиас Дилинг поставя два въпроса – колко влияние ще има Ангела Меркел при избора на свой наследник и дали коалицията ще оцелее до 2021 г. Според него няма непосредствена заплаха за стабилността на коалицията, освен ако ХСС не се справи много по-добре на баварските избори, отколкото се очаква.


Той смята, че изборните резултати на ХСС няма да засегнат Меркел в голяма степен, защото това е основно въпрос за самата партия. Не така стоят нещата с предстоящите избори в Хесен, където изглежда вероятно водената от ХДС коалиция да загуби властта. Ако християндемократите се представят зле в Хесен, както подсказват проучванията, Меркел ще бъде подложена на натиск от собствената си партия. Тя ще я предизвика да взима в по-голяма степен предвид предпочитанията на парламентарната й група и на провинциалните организации и да комуникира решенията си в партията по-добре, отколкото през последните години, ако иска да запази позицията си и да има влияние върху избора на свой наследник в ХДС и потенциален канцлер.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  и Меркел и умните и красивите си заминават след изборите другата година..

  Айде, обирайте партенките, мангизите, че идват труднии времена.

 2. 2 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Интересно - Меркел си заминава, Тръмп спира финансирането .. и какво става с бежанците. Ами нашите любими НПОта ко ша правят? ?

 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1410 Любопитно

  Ангела (на мрака) Меркел е обречен.
  Да видим как ще свърши.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Зеехофер потопи CSU . Сега е редно да го експулсираме обратно в селският рай - Байерн.
  (Наистина е рай / ама селски / селски, селски, ама рай)
  Нормално е Меркел да си ходи. Времето просто ѝ изтече.
  На онея, които не гласуват, а после все някой друг им е виновен, ще им бъде избран_а нов_а канцлер_ка и ще има по кого да си хвърлят калта. Данкешон

  .
 5. 5 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Немците са практични хора. Със сигурност вече са си наредили поне няколко плана за действие, в зависимост от възможните резултати.

 6. 6 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1868 Весело

  Ако всички с кито се бях хванал на бас преди изборите в Германия на по почерпка, че Мекел ще е отново канцлер си ги бяха изплатили, щяха да ми скапят черния дроб... Плочата която слушам от пет годин за края на Меркел взе да се изтърква...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  К'во я търпят тая... Или искат още 1-2-5 млн. бежанци. Ний сме прости, ама тия изпростяват яко...

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  "Новината за моята смърт е силно преувеличена" Марк Твен!!!!

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  Интересно - Меркел си заминава, Тръмп спира финансирането .. и какво става с бежанците. Ами нашите любими НПОта ко ша правят? ?
  —цитат от коментар 2 на За да останат ХОРА в България.


  Партии. Платформи. Обединения. Коалиции. Комитети. Сдружения. "Институти". Лаборатории...

  Ма квото и да правят- пак няма да работят!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 11. 11 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 2027 Разстроено

  Немците са практични хора. Със сигурност вече са си наредили поне няколко плана за действие, в зависимост от възможните резултати.
  —цитат от коментар 5 на Killing Joke


  Бе на два пъти- цял свят им яде практичността...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Рано или късно на всеки се налага да преживее някакви промени и Меркел не прави изключение, но ми е смешно като чета злобните подмятания по неин адрес - дай Боже всекиму, да изкара толкова и при това много успешни мандати в страна като Германия - аз лично не си спомням други такива държавници, става дума за нормални страни. В една Русия един Путин може да царува и склед смърта си, знае ли какво ще измисли КГБ-то:).
  Но докато не се случи промяната в Германия, където аз не очаквам точно абдалската "Алтернатива.." да стане фактор, няма защо да се плаче на чужди гробища, нека всеки да гледа първо той самия на какъв хал е, после града и страната си и чак тогава да учи на ум и разум германците.

 13. 13 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 2027 Разстроено

  К'во я търпят тая... Или искат още 1-2-5 млн. бежанци. Ний сме прости, ама тия изпростяват яко...
  —цитат от коментар 7 на Хи-хи


  Не знам кво изпростяват, ма баба засега си е начело, и мислят как да разкарат бабините гости из другите държави.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 14. 14 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1868 Любопитно

  Онези, които симпатизират на Меркел е хубаво да прочетат биографията ѝ. Другарката е била комсомолски секретар и младши офицер от Щази. Освен болшивишкото си минало има и нещо либерално - нудистка е. С една дума комунистическа пачавра, която набедените "десни" у нас подкрепят. Считайте колко им е акъла, след като защитават комунисти.
  —цитат от коментар 9 на Орловец


  Ние, христините почитаме Апостол Павел. Ако му прочетеш биографията ще разбереш, че е бил гонител на християните. Колко ни е акъла?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 15. 15 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 2027 Разстроено

  Онези, които симпатизират на Меркел е хубаво да прочетат биографията ѝ. Другарката е била комсомолски секретар и младши офицер от Щази. Освен болшивишкото си минало има и нещо либерално - нудистка е. С една дума комунистическа пачавра, която набедените "десни" у нас подкрепят. Считайте колко им е акъла, след като защитават комунисти.
  —цитат от коментар 9 на Орловец


  А стига бе- и нудистка ли е била? Някоя снимка няма ли от младини, че на първата снимка от статията изглежда като да се възмущава на цените на "ийцата" в Лидъл...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 16. 16 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Трябва да си бая практичен, че с тая територия и население да притесниш цял свят. И то във време на конвенционални оръжия.

 17. 17 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  И тя, горката, не знае кога да си иде...
  Щех да река "да си дундурка внучетата", но се сетих, че и тя, като Макрон и като Мей (че и като Юнкер Ишиаса) е бездетна.
  😈

 18. 18 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#17] от "balgariez":

  То май това е по-добрият вариант, специално на наша почва. Че иначе виж какво става - набутат си родата навсякъде и няма отърване от тях после.

 19. 19 Профил на buff
  buff
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Интересно - Меркел си заминава, Тръмп спира финансирането .. и какво става с бежанците. Ами нашите любими НПОта ко ша правят? ?
  —цитат от коментар 2 на За да останат ХОРА в България.


  Ами хората, които работят в тези НПОта обикновено са умни и образовани, така че, тях не ги мислете. Мислете за себе си: с какво вашият живот ще се подобри като закрият НПО-тата.

 20. 20 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 237 Неутрално

  - Когато опре до причината за търканията в коалицията ХСС/ХДС се изтъква проблема "мигранти";
  - Когато опре до вътрешно-политическите спорове между политическите сили в Германия основната тема са "мигрантите";
  - Когато опре до конфликта Меркел - Орбан основният проблем се явява нежеланито на Орбан да приеме отпадъка от германската селекция на "мигранти";
  - Когато опре до проблемите на Меркел с Полша и Чехия проблемът пак са "мигрантите";
  - Меркел отрича за "мигрантите" и обвинява Орбан в авторитаризъм и корупчция. По тази линия на поведение ще й се наложи да обвини в авторитаризъм и корупция и Андрей Бабиш, Матеуш Моравецки и най-вече съпартиеца си Матиас Хердиген.

  А Бойко Борисов е мека цел. Него в каквото и да го обвинят все ще хване декиш.

 21. 21 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Свободното и падане продължава от няколко години, но благодарение на
  глупавите и подържници е толкова бавно че не го забелязва !!!

 22. 22 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#3] от "БМЗ":

  Предлагам първо в Хага, после в пандиза.

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 23. 23 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  И отново медиите са заети със спасяването на политиците, докато читателите се питат ще спасят ли изборите в Бавария народите от Меркел.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 24. 24 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  Меркел замине ли си и Бойчето си заминава...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 25. 25 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  И тя, горката, не знае кога да си иде... Щех да река "да си дундурка внучетата", но се сетих, че и тя, като Макрон и като Мей (че и като Юнкер Ишиаса) е бездетна.😈
  —цитат от коментар 17 на balgariez


  А преди това имаха Шрьодер, който е женен пет пъти и няма деца. Веднъж беше цитиран да казва, че в един добре уреден дом няма място за цветя и за деца. Така Германия вече от 20 години се управлява от бедетни. И после що такава политиката, що такова дойче велето.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 26. 26 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#24] от "Свинчуга":

  Не бъди толкова сигурен. В момента, за всеки случай, го играе леко орбанист и размахва пръст назидателно на посланици :)

 27. 27 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#2] от "За да останат ХОРА в България.":

  Не се превъзбуждай, мурзилка...нали рублите няма да спрат към България.

 28. 28 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 817 Любопитно

  Tо проблема е да не вземат властта крайните популисти, щото тогава...

 29. 29 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  Меркел замине ли си и Бойчето си заминава...
  —цитат от коментар 24 на Свинчуга


  Мисля, че Меркел ще изкара пълния си мандат, а въпросното бойче (борче) няма да може да го изкара! Но това по никакъв начин не означава, че комунистите от бсп ще се върнат в управлението...
  "....през 2013 г. ХСС спечели почти 48% в Бавария" - впечатляваща подкрепа, която е много по-голяма от сумарната подкрепа на двете посткомунистически формации в България Герб и бсп, които събират около 40% ...
  Сега в Бавария най вероятната подкрепа за ХСС ще бъде около 40%.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 30. 30 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Меркел напълни Германия и Европа с нискообразовани имигранти,с различна култура и ценности,склонни към извършване на престъпления и тероризъм.Освен това крепи режима на Путин като изкупува руски газ по газопровода"Северен поток"и сега строи втори руски газопровод.Така допринесе за двете най-големи заплахи за Европа-подмяната на коренното население и руският авторитарен режим .

 31. 31 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 880 Неутрално

  "С тези думи "Политико" описва сложната ситуация, ..."

  - Кофти е да си еднокнижник.

  ДПА: "Баварските избори може да променят политическата сцена в Германия"
  Ройтерс: "Консерватори в Германия подкрепиха кандидатурата на Меркел за преизбиране като лидер на християндемократите"
  Заглавията са от БТА
  24 часа: "Меркел категорично изключва коалиция с "Алтернатива за Германия"

  "Политико" са ясни. Голяма тяхна реклама виси в медията на агент Завадски...

 32. 32 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 294 Неутрално

  При втория сценарий ХСС ще загуби повече от прогнозираното и подкрепата за нея ще падне под 30%, което ще я доближи до най-лошия резултат в историята й (27.4% през 1950 г.). В този случай според Дилинг ХСС ще бъде изместена от управлението от четири-партийна коалиция, а за Зеехофер ще бъде трудно да запази поста си във федералния кабинет.

  Много интересен сценарий. Коя е тая четири-партийна коалиция, която няма да включва нито ХСС, нито АфД, при положение че в проучванията двете партии общо имат кажи-речи колкото всички останали (които са повече от четири) взети заедно?

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5720 Неутрално

  Идват наистина трудни времена за ХДС/ХСС

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  Антиимигрантската реторика да доведе до електорален отлив? Това не е възможно! Българската ПР-школа е установила, че колкото по-здраво го начукаш в мозъка на опростачените народни маси (където и без това е кухо), толкова повече гласове ще спечелиш!

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Весело

  Идват наистина трудни времена за ХДС/ХСС
  —цитат от коментар 33 на penetrating

  Трудни, трудни ... колко да са трудни?
  Па че си рабОтат политици, изкарвайки с тежък труд коравия си къшей...

  И се сетИх за един виц ...

  Един, който бил ловец, приказвайки с приятеля си започнал да го кандърдисва и той да стане ловец. А оня се дърпа ... хъката-мъката, ама то било трудно ...
  А ловджията го контрира:
  - Ха, трудно! Наливаш и пиеш!

 36. 36 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 433 Весело

  Интересно, всички говорещи за свободно падане на баба Ангелинка всъщност очакват тя да тупне някъде и по някое време и то така, че да се разчуе.

  Аз обаче им предлагам алтернатива (не оная тъпата дето била за Германия). Да вземат и да пробият дупка през центъра на земята и така баба им Ангелинка ще се превърне ... в осцилатор.

  73! Go Go
 37. 37 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  Интересно, всички говорещи за свободно падане на баба Ангелинка всъщност очакват тя да тупне някъде и по някое време и то така, че да се разчуе.Аз обаче им предлагам алтернатива (не оная тъпата дето била за Германия). Да вземат и да пробият дупка през центъра на земята и така баба им Ангелинка ще се превърне ... в осцилатор.
  —цитат от коментар 36 на Go Go


  Тъпата Алтернатива за Германия носи името си от любимото изречение на умната канцлерка: "Няма алтернатива".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 38. 38 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  Тези избори не са сложни. ХСС прави коалиция със Зелените и настава една такава политика, че само си викам данооо-оо-оо. В резултат от нея Алтернатива за Германия става първа политическа сила в Бавария и тогава следващите избори може да се окажат наистина забавни.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK